吉林省长春市吉大附中2021-2022学年高一上学期10月英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市吉大附中2021-2022学年高一上学期10月英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春市 附中 2021 2022 学年 上学 10 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年吉林省长春市吉大附中高一上学期10月英语试题考试时间:120分钟 试卷满分:150分本试卷分第I卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,考试结束后,将答题卡交回。注意事项:1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在考生信息条码粘贴区。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。3. 请按照题号顺序在各题目的答题区域作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5. 保持卡面清洁,不得折叠,不要弄破、弄皱,不准使
2、用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When will the football program begin?A. At 7:00. B. At 8:25. C. At 9:30.2. What did the woman get from her mother?A. A new CD. B. A hew bike. C. A
3、birthday card.3. What subject does the man have trouble with?A. Math. B. Science. C. English.4. What does the man usually do on the weekend?A. Go to the movies. B. Meet up with friends. C. Read books at home.5. What is the probable relationship between the speakers?A. Friends. B. Boss and employee.
4、C. Salesman and customer.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the speakers mainly talking about?A. Chinese tea culture. B. Famous places in China. C. Different kinds o
5、f tea in the world.7. How does black tea taste according to the woman?A. Sweet. B. Heavy. C. Light听第7段材料,回答第8、9题。8. Where were the mans shoes made?A. In France. B. In Spain. C. In Germany.9. What are the speakers doing now?A. Having lunch. B. Shopping at a mall. C. Watching a fashion show. 听第8段材料,回答
6、第10至12题。10. What is the man famous for?A Collecting coins. B. Starting a college. C. Teaching mathematics.11. When did the man begin to collect coins?A. When he was thirteen years old. B. When he got a special book from his uncle.C. When he picked some rare coins on the road.12. Where does the man u
7、sually get coins?A. From his friends. B. From small shops. C. From other collectors.听第9段材料,回答第13至16题。13. What does Mike look like?A. He has a beard. B. Hes tall and heavy. C. He has blue eyes and brown hair.14. Who is the person the man is describing A. His mother. B. The womans mother. C. Mikes mot
8、her.15. How does the woman feel about what happened in the game?A. Embarassed. B. Bored. C. Sad. 16. What is most important in the game the speakers are playing?A. A persons appearance. B. A persons character. C. A persons job.听第10段材料,回答第17至20题。17. When did the speaker start taking music lessons?A.
9、At age two B. At age ten C. At age twenty.18. How often did the speaker practice as a child? A. Two hours a day. B. Three hours a day. C. Ten hours a day.19. Why did the speaker play in concerts?A. To travel to other cities. B. To get into a good college. C. To make his parents happy.20. What is the
10、 speakers attitude toward music now?A. He only does it for fun. B. He wants to be the best. C. He never plays it anymore.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AHave you ever been to a music festival? Well if you live in the UK, the answer is probably yes. The
11、 number of festivals has grown greatly over the last few years and now there are around 200 every summer. So lets look at the history of four famous festivals.The Glastonbury Festival is a five-day festival of contemporary(当代的) performing arts held most years in Somerset, in the south-west of Englan
12、d. There are a rock and pop stage, a jazz stage, the Avalon stage, a theatre comedy stage, a cinema tent, a dance tent and a circus(马戏团). The festival started in1970and about 120,000 people go to it every summer.The Reading Festival is truly world-class with rock and pop bands(乐队) appearing from all
13、 over the world, particularly(尤其) the USA. About 80,000 music fans go to Reading every August Bank Holiday. The festival first came to its present site on the banks of the River Thames in Reading in 1971, when it moved from Plumpton in Sussex. It is still on the same site over 47 years later!WOMAD s
14、tands for World of Music, Arts and Dance and was the idea of rock musician Peter Gabriel to promote(宣传) world music. The WOMAD Festival started in 1982 and takes place in July at Charlton Park, near Malmesbury in Wiltshire, and you can see different bands and musicians from all over the world. The f
15、estival welcomes over 26, 000 visitors each year.The one-day Monsters of Rock Festival at the National Bowl in Milton Keynes was first held in 1980 and gave visitors the chance to hear the very best of hard rock and heavy metal. There were no festivals between 1996 and 2003 as a result of changing m
16、usical fashions, but now it has returned and grown into a two-day festival with a campsite for the 30,000 people who go there in summer days.1. Which festival draws the largest number of fans every year?A. The Reading Festival.B. The WOMAD Festival.C. The Glastonbury Festival.D. The Monsters of Rock
17、 Festival.2. What can we learn about the Reading Festival?A. It mainly attracts rock music fans.B. It is especially popular with local bands.C. It is named after the place where it is held.D. It has been held in the same site since it started.3. What do the four festivals have in common?A. All last
18、five days.B. All are held in the summer.C. All take place every year.D. All are held near the River Thames.【答案】1. C 2. C 3. B【解析】【分析】这是一篇说明文。短文介绍了英国四个有名音乐节日的详情。【1题详解】细节理解题。由The Glastonbury Festival 中的“.about 120,000 people go to it every summer”可知,每年夏天约有12万人参加。由The Reading Festival中About 80,000 musi
19、c fans go to Reading 中和The WOMAD Festival中 The festival welcomes over 26, 000 visitors each year.The one-day Monsters of Rock Festival中 the 30,000 people who go there in summer days.参加人数对比可知, The Glastonbury Festival吸引了最多的粉丝。故选C项。【2题详解】推理判断题。由The Reading Festival 中的“About 80,000 music fans go to Rea
20、ding every August Bank Holiday. 和The festival first came to its present site on the banks of the River Thames in Reading in 1971when it moved from Plumpton in Sussex”可知,1971年,该节日从苏塞克斯郡的普卢普顿搬到现在位于泰晤士河沿岸的雷丁。 所以判断出The Reading Festival是以举办地点命名的。故选C项。【3题详解】细节理解题。由第一段“The number of festivals has grown gre
21、atly over the last few years and now there are around 200 every summer”可知,在过去的几年里,节日的数量有了很大的增长,现在每年夏天大约有200个节日。再结合每部分细节The festival started in1970and about 120,000 people go to it every summer.;go to Reading every August;takes place in July ; who go there in summer days.提到的时间可知,这四个节日的共同特点是都在夏天举办。故选B
22、项。BA soldier named Jibril Jenning is being considered as a local hero in Oklahoma for giving an elderly woman and her groceries a ride home after seeing her carrying heavy bags near a busy highway in hot weather.Janice Hall. walked from Walmart with her arms full of groceries. Unluckily the temperat
23、ure was around 100 degrees Fahrenheit(华氏度)that day. In the burning sun, Hall was struggling to carry her bags to her house. Seeing her great trouble, Jennings offered Hall a ride home, which she happily accepted Little did the soldier know, but the passerby Amber Roy began recording the pair. “I did
24、nt think that anyone was recording when I was helping her,” the soldier said later. “Once I got into the car, she immediately started talking. She reminded me of my grandma. She started telling me about her day.”Roy shared the video of the sweet scene on Facebook, where it has been viewed over 3.3 m
25、illion times so far. Hall also said that she had no idea they were being recorded. They soon made it back to Halls house, where the soldier helped the woman carry in her purchases. “That man was really a sweet guy, and I just couldnt believe it,” Hall added. “Then he came over here and helped me car
26、ry my groceries in.” Better yet, Jennings said that he plans to help fix the broken road outside Halls home to make her life easier.Social media commenters, meanwhile, had a whole lot to say about the heartwarming good deed. “Now theres a good man!” One Facebook user cheered. “What a good example fo
27、r others,” another agreed. “Well done to him! This is what life is all about!” one said. “Stop and look around and help others!4. Why was Jennings regarded as a hero by the locals?A. He risked his life to save an old womanB. He sent an old woman with heavy bags home.C. He donated money to help the w
28、oman in trouble.D. He volunteered to pay the bill for a poor woman.5. What caused the old woman to struggle?A. The dangerous road.B. The long distance.C. The disabled legs.D. The high temperature.6. What happened when Jennings was helping Hall?A. Roy made a video of them secretly.B. Hall fell down o
29、n the broken road suddenly.C. Jennings saw his grandma unexpectedly.D. A passerby shared a video online with them.7. What is the last paragraph mainly about?A. Halls thanks to Roy.B. The ways to help others.C. Peoples praise for Jennings.D. The influence of social media.【答案】4. B 5. D 6. A 7. C【解析】【分
30、析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述的是一位热心的士兵帮助一位购物的老人回家并被路人拍到社交媒体上的故事。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“A soldier named Jibril Jenning is being considered as a local hero in Oklahoma for giving an elderly woman and her groceries a ride home after seeing her carrying heavy bags near a busy highway in hot weather.( 在俄克拉何马州,一名名叫贾布里勒詹
31、宁的士兵被视为当地英雄,因为他在炎热的天气里,看到一位老妇人在繁忙的高速公路附近提着沉重的袋子,于是把她载回家。)”可知,詹宁斯被当地人视为英雄是因为他送一位提着沉重袋子的老妇人回家。故选B。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段“Unluckily the temperature was around 100 degrees Fahrenheit(华氏度)that day. In the burning sun, Hall was struggling to carry her bags to her house. (从沃尔玛走出来,怀里抱满了杂货。偏偏周围的温度是100华氏度(华氏度)。在
32、炎炎烈日下,霍尔吃力地拎着包回家。)”可知,高温使得老妇人艰难前行。故选D。【6题详解】细节理解题。根据文章第二段“Seeing her great trouble, Jennings offered Hall a ride home, which she happily accepted Little did the soldier know, but the passerby Amber Roy began recording the pair. (看到她的大麻烦,詹宁斯主动提出送霍尔回家,霍尔欣然接受了。士兵不知道什么,但过路人安布尔罗伊开始记录这两人的情况。)”可知,詹宁斯帮霍尔的时候
33、,罗伊偷偷拍了这一段视频。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据文章最后一段“Now theres a good man!” One Facebook user cheered. “What a good example for others,” another agreed. “Well done to him! This is what life is all about!”(“现在有个好男人了!”一位Facebook用户欢呼道。“这对其他人来说是个好例子,”另一个人表示赞同。“干得好!”这就是生活的真谛!”)”可知,最后一段主要介绍了人们对詹宁斯的赞扬。故选C。CTo develop on
34、es taste in English, the most effective way is to read English books extensively. Yet one may be at a loss to choose the appropriate books, especially as a beginner. As a native Spanish, I would like to share some of my experience.My first English novel was Jane Austens Pride and Prejudice, recommen
35、ded by many English teachers and professors as an ideal book for English learners. But my experience was somewhat unfortunate. I had great difficulty in understanding the novel, let alone enjoying it. Its not the vocabulary that troubled me, but rather the way Austen constructs sentences, and her wa
36、y of thinking, which seemed too remote to me at that time. My appreciation was disappearing but it came back after reading Hemingways novel A Farewell to Arms. No long and complicated(复杂的)sentences. And I particularly liked his brief and straightforward style. So my first suggestion is, as a beginne
37、r, youd better choose contemporary(当代的)novels instead of classical ones.However, if you only allow yourself to novels you will miss a lot of treasures. English essays(散文)can at once inform you, entertain you, and improve your taste in English. The best example is Bertrand Russells work. Its language
38、 is plain, yet you cannot help feeling the beauty and the extreme sense of humor. His simple language enables his philosophy(哲学)within the reach of ordinary people. Here comes my second suggestionessays are indispensable.Never follow others recommendations and opinions blindly, however famous or inf
39、luential(有很大影响的)the person might be. We should be open to various ideas, but always think and determine for ourselves. As a saying goes, one mans meat is another mans poison. With that in mind, we are sure to find out our favorite writers through reading and develop our fine taste in English.8. What
40、 made the first English novel that the author read hard to understand?A. Complicated conversations.B. The old-fashioned vocabulary.C. Not knowing the social background.D. Sentence construction and thinking style.9. Which can best replace the underlined word “indispensable”?A. Obvious.B. Helpful.C. D
41、ifficult.D. Advanced.10. What advice does the author give in the last paragraph?A. Compare books actively before buying them home.B. Read books carefully that are most instructive.C. Buy books that immediately make us confused.D. Choose books independently which are truly suitable for us.11. What is
42、 the authors purpose of writing the passage?A. To tell beginners how to choose English books.B. To recommend first class books to English learners.C. To encourage people to read more English books.D. To present debates on literature works.【答案】8. D 9. B 10. D 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要就如何选择适合自己的英文读物,
43、作者给出了自己的建议。【8题详解】细节理解题。根据第二段中的“Its not the vocabulary that troubled me, but rather the way Austen made sentences, and her way of thinking, which seemed too distant to me at that time.(困扰我的不是她的词汇,而是奥斯汀的造句方式,以及她的思维方式,在当时我觉得这些都太遥远了)”可知,作者的第一本英文读物傲慢与偏见的句子结构和作者简奥斯汀的思维方式使作者很难读懂这本书。故选D。【9题详解】词义猜测题。根据第三段“En
44、glish essays (散文) can at once inform you, interest you, and improve your taste in English. The best example is Bertrand Russells work. Its language is plain, yet you cannot help feeling the simplicity and the sense of humor. His simple language enables his philosophy within the reach of ordinary peo
45、ple.(英语短文可以立即给你信息,娱乐你,提高你的英语品位。最好的例子就是伯特兰罗素的作品。它的语言平淡无奇,但你却不禁感受到它的优雅和独特的幽默感。他简单的语言使他的哲学通俗易懂。)”可知,本段陈述作者的第二个建议,是阅读英语散文的好处。由此可知,此处指的应是英语散文也是有帮助的。所以indispensable为“有帮助的”之意。故选B。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“Never follow others recommendations and opinions blindly, however famous the person might be. We should open
46、 to different ideas, but always think and determine for ourselves. As a saying goes, one mans meat is another mans poison.(不要盲目地听从别人的建议和意见,不管这个人有多有名,有多有影响力。我们应该接受各种意见,但总是要自己思考和决定。俗话说,一个人的佳肴可能是另一个人的毒药)”可知,作者在最后一段建议我们要自己做决定,不要盲目听从别人的建议,因为萝卜青菜各有所爱,即独立选择真正适合我们的书。故选D。【11题详解】推理判断题。根据第一段“To develop ones ta
47、ste in English, the most effective way is to read English books extensively.(要培养一个人的英语品味,最有效的方法是广泛阅读英语书籍)”以及“As a native Spanish, I would like to share some of my experience.(作为一个土生土长的西班牙人,我想分享一些我的经验)”可推断,作者写这篇文章的目的是告诉初学者如何选择英语书籍。故选A。DFord is showing its first all-electric sports utility vehicle, or
48、 SUVthe Mustang Mach E, marking a major change in the U. S. car industry. Auto industry reporters got their first look at the new electric vehicle Sunday. The new Mustang can travel from 370 to 480 kilometers before needing an electrical charge(充电). Experts say the Mustang Mach E marks the start of
49、an increase in electric vehicles offered by top U. S. carmakers.There are 18 electric vehicle models for sale in the U. S. The research group IHS Mark it expects that number to grow to 80 by 2022. New vehicles will include pickup trucks and SUVs that are popular with American buyers.Last year, elect
50、ric vehicles made up only 1.5 percent of new vehicle sales worldwide. Auto Industry research company LMC Automotive predicts(预言) that will rise to 2.2 percent this year. In the U. S., electric vehicles were only 1.2 percent of sales in 2019. It is expected to be the same in 2020.Automakers,however,
51、see room for growth. They note that electric vehicles are getting 250 miles or more on a single charge. That means a buyer no longer needs to worry about running out of power during a days usual drive. Because of the added models and increased power, LMC predicts that they will make up 17 percent of
52、 worldwide sales and 7 percent of U. S. sales in 2030.The first-generation of electric vehicles were simply existing models that were changed to electricity to meet government fuel economy rules. They did not sell well largely because they could not travel more than 100 miles between charges. But no
53、w, many can go farther than the average one-day driving distance. The five-passenger Mach E looks like a traditional Mustang. Engineers say the least costly model will be able to travel about 370 kilometers on one charge. The most costly model will be able to travel 483 kilometers.12. What can be kn
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-439346.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
