吉林省长春市第一中学2021届高三上学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市第一中学2021届高三上学期期末英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春市 第一 中学 2021 届高三上 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年上学期高三年级期末考试英语试题试题说明:1.本试卷分第I卷和第II卷,共12页。满分150分,考试时间120分钟。2.答题时,在答题卡上填写班级、姓名及考号。3.所有答案必须写在答题卡上,写在试卷上无效。4.考试结束,只需上交答题卡。第I卷(选择题 共100分)第一部分 听力(1-20小题)在笔试结束后进行。第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每小题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AFour Inspiring MoviesForrest Gump(1992)Forr
2、est Gump is a simple man with a low IQ but good intentions. This movie follows the fictional story in which the simple man makes his way through some of the more turbulent(动荡的)times from the 1960s through 1980s. This film took home six Oscars, inspired a “Weird Al” song, and proves that a big heart
3、is the most important thing. Its a Wonderful Life(1946)No movie list would be complete without a nod to the past. Lets go with this Christmas classic, about a man with serious financial troubles who intends to commit suicide(自杀)by jumping off a bridge. His guardian angel Clarence Odbody stops him an
4、d tells him what life would have been like for those close to him had he never been born. Realizing how much he means to others, he rushes back home and all sorts of happy, inspirational, Christmassy things happen. Dead Poets Society(1990)John Keating(Robin Williams)is a high school English literatu
5、re teacher at a famous all-male boarding school who gets into trouble with the school administration after encouraging his students to challenge authority and think for themselves. It is certainly inspirational, if not also frustratingly sad. A Beautiful Mind(2001)This movie tells the story of John
6、Nash(Russell Crowe), a professor at Princeton, a US university, who revolutionized the field of game theory and fell into madness as a result of paranoid schizophrenia(精神分裂症). With the love and support of his family as well as the help of medical professionals, he managed to overcome his mental illn
7、ess and continued to make contributions to the field of mathematics.1. What can we know about Its a Wonderful Life?A. It proves a big heart important.B. It has a happy ending.C. It tells a story of friendship.D. It is famous for the leading role.2. Which film are Robin Williams fans more likely to w
8、atch?A. Forrest Gump.B. Is a Wonderful Life.C. Dead Poets Society.D. A Beautiful Mind.3. At the end of A Beautiful Mind,the professor_.A. became a famous expert in psychologyB. got his familys support for studying game theoryC. gained lots of experience in treating schizophreniaD. defeated the disea
9、se and went on to pursue maths【答案】1. B 2. C 3. D【解析】这是一则电影广告。文章介绍了四部鼓舞人心的电影。【1题详解】推理判断题。根据Its a Wonderful Life(1946)中Realizing how much he means to others, he rushes back home and all sorts of happy, inspirational, Christmassy things happen. “意识到自己对别人有多重要,他急忙回家,各种各样的快乐,鼓舞人心,圣诞节般的事情发生了。”由此判断出,“Its a
10、Wonderful Life”有一个快乐的结尾。故选B。【2题详解】推理判断题。根据Dead Poets Society(1990)中John Keating(Robin Williams)is a high school English literature teacher at a famous all-male boarding school who gets into trouble with the school administration after encouraging his students to challenge authority and think for the
11、mselves. It is certainly inspirational, if not also frustratingly sad. “约翰基廷(罗宾威廉姆斯饰)是一所著名寄宿男校的高中英语文学老师,他鼓励学生挑战权威、独立思考,却因此惹上了学校管理的麻烦。它肯定是鼓舞人心的,如果不是也令人沮丧的悲伤。”由此判断出,Robin Williams的粉丝更有可能观看电影Dead Poets Society.故选C。【3题详解】细节理解题。根据A Beautiful Mind(2001)中With the love and support of his family as well as t
12、he help of medical professionals, he managed to overcome his mental illness and continued to make contributions to the field of mathematics.“在家人的关爱和支持以及医学专业人士的帮助下,他成功地克服了精神疾病,并继续在数学领域做出贡献。”由此可知,在美丽心灵一书的结尾,教授战胜了疾病,继续追求数学。故选D。BShortly before Christmas last year,Brazilian piano player Joao Carlos Marti
13、ns invited his friends to a bar near his home. He wanted to show them the best gift he had received in many years:a new pair of gloves. They are not just any gloves,however. The specially made bionic(仿生)devices are letting the 79-year-old play with both hands for the first time in more than 20 years
14、. Martins health problems could be traced back to 1965. He suffered nerve damage in his arm from a soccer injury. And while he was on tour,a robber hit him over the head with a metal pipe in Bulgaria. Even his close friends believed that his career as a pianist would come to an end. By his retiremen
15、t last March,he had undergone 24 medical procedures to try to reduce pain caused by a series of accidents. As a result,he had been forced to work mostly as a musical conductor since the early 2000s. However,one designer believed Martins retirement had come too early. That designer, Ubirata Bizarro C
16、osta,created special bionic gloves for Martins hands. The gloves help move his fingers up after they press on the piano keys. Costa said he created early models based on images of Martins hands,but that those models were“far from ideal”. He then decided to tell Martins about his efforts and they tog
17、ether spent several months testing different models. The perfect match came in December,and cost only$125 to build. These days,Martins never takes off his new magic gloves-even when he goes to sleep. Martins said he had received more than 100 devices in the last 50 years as possible solutions to his
18、 hand problems. None worked well or long enough. But these gloves do,he said. The new gloves have given Martins a new goal. He hopes to play the piano at New Yorks Carnegie Hall in October. He has already been preparing a concert celebrating the 60th anniversary of his first appearance there.4. Whic
19、h of the following is true about Joao Carlos Martins?A. A designer who created special gloves for himself.B. A musician who prefers conducting to playing the piano.C. A pianist whose career was restricted by health problems.D. A soccer lover who was hit over the head during a match.5. What is specia
20、l about Martins s new gloves?A. They have been around for a long time.B. They are considered to be far from ideal.C. They enable Martins to play with two hands.D. They are developed mainly for the disabled.6. In the process of creation,Costa did the following EXCEPT thatA. he perfected the gloves to
21、gether with Martins.B. he spent several months testing different models.C. he made early models based on images of Martins s hands.D. he insisted on building the new gloves despite the high price.7. Whats the best title for the text?A. Technology Improves Peoples LifeB. Martins Receives the Best Chr
22、istmas GiftC. Costa Creates the Special Gloves for MartinsD. Magic Gloves Let Brazilian Pianist Play Again【答案】4. C 5. C 6. D 7. D【解析】本文是记叙文。讲述了巴西钢琴师卡洛收到了一副神奇的“手套”。这款仿生设备让79岁的卡洛20年来第一次用双手演奏钢琴。【4题详解】细节理解题。根据第二段Martins health problems could be traced back to 1965. He suffered nerve damage in his arm fr
23、om a soccer injury. And while he was on tour,a robber hit him over the head with a metal pipe in Bulgaria. Even his close friends believed that his career as a pianist would come to an end.得知马丁斯的健康问题可以追溯到1965年。他在足球比赛中受伤,手臂神经受损。当他在保加利亚巡演时,一名强盗用金属管击中了他的头部。即使是他的好朋友也认为他的钢琴生涯将走到尽头。由此可知, Joao Carlos Marti
24、ns是职业生涯因健康问题而受到限制的钢琴家。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第一段The specially made bionic(仿生)devices are letting the 79-year-old play with both hands for the first time in more than 20 years.得知,巴西钢琴师卡洛收到了一副神奇的“手套”。这款仿生设备让79岁的卡洛20年来第一次用双手演奏钢琴。故选C。【6题详解】细节理解题。根据第四段 Costa said he created early models based on images of Mar
25、tins hands,but that those models were“far from ideal”. He then decided to tell Martins about his efforts and they together spent several months testing different models. The perfect match came in December,and cost only$125 to build.得知,考斯特根据马丁的收图片创造出早期模型,然后他和马丁一起花费数月测试不同的模型来完善模型,这款神奇手套并不贵。由此可知D选项不是Co
26、sta所做的。 故选D。【7题详解】主旨大意题。根据第一段The specially made bionic(仿生)devices are letting the 79-year-old play with both hands for the first time in more than 20 years.得知,巴西钢琴师卡洛收到了一副神奇的“手套”。这款仿生设备让79岁的卡洛20年来第一次用双手演奏钢琴。首段点明主题,神奇的手套让巴西钢琴师卡洛再一次用双手演奏钢琴。所以短文的最佳标题为“神奇的手套让巴西钢琴师卡洛再一次用双手演奏钢琴”。故选D。CDThe Sahara Festival
27、is a celebration of the very recent past. The three-day event is not fixed to the same dates each year, but generally takes place in November or December. It is well attended by tourists, but even better attended by locals.During the opening ceremonies(典礼), after the official greetings from the gove
28、rnment leaders, people who attend the festival begin to march smartly before the viewing stands, and white camels transport their riders across the sands. Horsemen from different nations display their beautiful clothes and their fine horsemanship. One following another, groups of musicians and dance
29、rs from all over the Sahara take their turn to show off their wonderful traditional culture. Groups of men in blue and yellow play horns and beat drums as they dance in different designs. On their knees in the sand, a group of women in long dark dresses dance with their hair: their long, dark, shiny
30、 hair is thrown back and forth in the wind to the rhythm of their dance.The local and visiting Italian dogs are anxious to run after hares. The crowd is on its feet for the camel races. Camels and riders run far into the distance, and then return to the finish line in front of the cheering people.To
31、wards the evening, there comes the grand finale of the opening day, an extremely exciting horserace. All the riders run very fast on horseback. Some riders hang off the side of their saddles. Some even ride upside down their legs and feet straight up in the air all at full speed. Others rush down th
32、e course together, men arm in arm, on different horses. On and on they went. So fast and so wonderful!8. This passage mainly tells readers_.A. how people celebrate during the three-day Sahara FestivalB. what takes place at the closing ceremonies of the Sahara FestivalC. how animals race on the first
33、 and the last days of the Sahara FestivalD. what happens on the opening day of the Sahara Festival9. The Sahara Festival is a festival which_.A. has a very long history in North AfricaB. is attended mainly by the people in the SaharaC. is held in the same place on the same dayD. is celebrated mostly
34、 by travelers from different countries10. The underlined word “finale” in the fourth paragraph most probably means the _ of the opening day.A. first partB. middleC. last partD. whole11. Before the races begin,_ take part in the activities during the opening ceremonies.A. musicians, dancers, horses a
35、nd haresB. camel riders, musicians, dogs and haresC. musicians, officials, camels and horsesD. horsemen, dancers, camels and dogs【答案】8. D 9. B 10. C 11. C【解析】文章要介绍了撒哈拉节日开幕式上的主要活动。【8题详解】主旨大意题。根据第二段第一句话可知文章主要介绍的是开幕式上的活动。通读以下2段可知,还是介绍开幕式这一天的活动,所以D正确。【9题详解】细节理解题。根据第一段最后一句中的It is well attended by tourist
36、s, but even better attended by locals.告诉我们主要是Sahara当地人参加the Sahara Festival。【10题详解】词义猜测题。根据最后一段Towards the evening可猜测出这应该是这一天的活动的最后部分。所以C正确。【11题详解】推理判断题。根据第二段内容可判断出在开幕式期间,比赛前音乐家、政府官员、骆驼和马参加了各项活动。 所以C正确。名师点睛:历史文化类阅读技巧:【题型说明】历史文化类阅读理解文章属高考常选材料之一。这类文章常涉及历史、文化、法制、宗教等方面的文学艺术、发明创造、文化遗产保护、宗教与文化、风俗与习惯、道德与法制
37、、中外文学名著节选、等等。这类材料的命题点往往落在主旨大意题、事实细节题上。 主旨大意题提问的形式主要有两大类:一类是Main idea型;一类是Topic或Title型。在解答这类试题时应注意以下几点: a读首句抓大意。文化教育类阅读理解文章多采用说明文、议论文体裁,而这类文章大都采用文章段落的中心,即主题句在文章开头。因此,要寻找这类文章的主旨大意就需要研究文章的首句。b读尾句抓大意。有时这类文章的主题句安排在文章的结尾,作为对全篇的总结。 c读首段抓大意。有些文章或段落的开头和结尾部分都有主题句。这种结构是为了突出主题思想而使用两次点题的写作方法。这两个主题句在句子结构和用词上有所不同,
38、而且在内容上前句和后句也不重复。 d从段落中抓大意。有些文章或段落的主题句在文章中,这种文章或段落往往以一句话或几句话引出要表达的主题,在主题句出现后,再举例子陈述细节或继续论证。 e归纳要点抓大意。有些文章或段落无明显的主题句,只是暗示性地体现主题。这就要求同学们在阅读过程中根据文中所叙述的事实或线索来概括总结主旨大意。此题中的第一题为主旨大意题。解答此题时,我们可以先看第一段,通过首句,可以知道此文主要讲述撒哈拉节日。然后读第二,三四段第一句可知主要讲述在开幕式上的活动。所以,此文的主旨大意主要通过首段以及每段的首句确定的。DThrowing away unwanted food has
39、become a big issue in the world. While some of us throw away unwanted items, people in other parts of the world face food shortages and are starving. Its a shocking fact that a third of the worlds food is wasted each year, which is enough to feed a billion hungry people.You may think supermarkets ar
40、e the main contributors to this mountain of food. After all, they do desert stuff that is past its sell-by-date and they often refuse to sell fruits or vegetables that are in the wrong shape or look damaged. Theyve also been criticized for encouraging customers to buy more than they need through pro
41、motions such as “buy one and get one free”. But the biggest culprit for creating food waste is us human beings. In Europe, an incredible 53% of food waste comes from households, which results in 88 million tons of food waste a year. So instead of filling our bellies, our food is filling up landfill
42、sites.In Denmark, a woman called Selina Juul has been working hard to solve this problem. She moved from Russia many years ago and was amazed to see the abundance of food available in the supermarkets. But despite so much availability, she found that people were buying more than they needed and thro
43、wing too much away.She convinced some supermarkets to stop selling their items in bulk (大量) so that people bought only what they needed. She produced a leftover cookbook and set up an education program in schools, which has helped create a significant 25% reduction in food waste.Clearly, we need to
44、think twice when we buy something in supermarkets or online, and when were at home we should make the most of the food we have using recipes that use up our leftovers or even sharing our remaining food with our friends and neighbors.12. Why are supermarkets to blame for food waste?A. They store spar
45、e items.B. They damage bad stuff.C. They display new arrivals.D. They hold sales promotion.13. What does the underlined word “culprit” in paragraph 3 probably mean?A. Benefit.B. Demand.C. Cause.D. Challenge.14. What do we know about Selina Juul?A. She contributed to reducing food waste.B. She made a
46、n extraordinary discovery.C. She was a pioneer in cooking leftovers.D. She focused on the availability of food.15. What does the author advise us to do in the last paragraph?A. Start sharing extra food.B. Switch to online shopping.C Increase the varieties of food.D. Improve our cooking methods.【答案】1
47、2. D 13. C 14. A 15. A【解析】本文是议论文。文章讨论了导致食物浪费的原因和可减少浪费的办法。【12题详解】推理判断题。根据第二段“Theyve also been criticized for encouraging customers to buy more than they need through promotions such as “buy one and get one free”.(他们还遭到了谴责,因为他们通过“买一赠一”等促销活动让顾客购买量远远超出其所需)”可知,超市被谴责食物浪费的原因是超市举行促销活动。故选D项。【13题详解】词义猜测题。根据划线
48、词所在句“But the biggest culprit for creating food waste is us human beings.(但是造成食物浪费的最大的culprit是我们人类)”及后文In Europe, an incredible 53% of food waste comes from households, which results in 88 million tons of food waste a year.(在欧洲,令人难以置信的是,53%的食物浪费来自家庭,导致每年8800万吨食物浪费)可推知,人类是导致食物浪费的最大原因。由此可知,划线词与cause意思接
49、近。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段“She produced a leftover cookbook and set up an education program in schools, which has helped create a significant 25% reduction in food waste.(她制作了一本剩菜食谱,并在学校发起了一项教育计划,这帮助大幅度减少了25%的食物浪费)”可知,Selina Juul为减少食物浪费做出了贡献。故选A项。【15题详解】细节理解题。根据最后一段“using recipes that use up our le
50、ftovers or even sharing our remaining food with our friends and neighbors(把我们剩下的食物用完,甚至把剩下的食物与我们的朋友和邻居分享)”可知,最后一段作者建议我们分享多余的食物。故选A项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Handmade Card from Me to YouWhen I was 9 years old, I received my first handmade card from a classmate, wh
51、o had just moved to New Jersey. I helped him in his hard time adjusting to(适应) his new school. So he made me a card. It was a folded piece of paper from his notebook,with a picture of us hed drawn on the front. There were only a few sentences inside. _16_Special handwritten cards take time and effor
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
