吉林省长春市第二十九中学2020-2021学年高一下学期第一学程考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市第二十九中学2020-2021学年高一下学期第一学程考试英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春市 第二
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年下学期第一学程考试高一英语试卷答题时间: 90分钟 满分: 150分I单项选择(20小题,每题2分,满分40分)1. The boy chatted _his friend last night.A. withB. aboutC. forD. in【答案】A【解析】【分析】【详解】考查固定短语和介词。句意:男孩昨晚和他的朋友聊天了了。A. with和一起,带有;B. about关于;C. for为了;D. in在某时间(某地点)。chat with为固定短语,意为“和聊天”。故选A。2. The man was _the project.A. in chargeB. in
2、 the charge ofC. in charge ofD. under charge【答案】C【解析】【详解】考查固定搭配。句意:这个人负责这个项目。A. in charge 负责;B. in the charge of 由负责;C. in charge of 负责;D. under charge没有这个短语。根据句意“负责”,主语是The man,且空后有宾语,所以用短语in charge of,故选C。3. What is the best way_ your English?A. to improveB. improvingC. improvedD. improve【答案】A【解析】
3、【详解】考查非谓语动词。句意:提高你英语的最好方法是什么?分析句子结构以及句意可知,句中已有谓语动词,此处用非谓语动词作way的后置定语,再根据the way to do sth.“做某事的方法”,可知此处用动词不定式作定语,故选A。4. _is necessary to learn English.A. HowB. ThatC. ThisD. It【答案】D【解析】【详解】考查it作形式主语。句意:学英语很有必要。分析句子可知,本句不定式to learn English为真正的主语,由于不定式后置了,所以用it作形式主语,故选D。5. Many cattle _suffering from
4、the terrible disease at that time .A. areB. wereC. isD. was【答案】B【解析】【分析】【详解】考查动词时态和主谓一致。句意:当时许多牛都在遭受这种可怕的疾病的折磨。根据时间状语“at that time”和空后的“suffering”可知,使用过去进行时,主语cattle为集体名词,单复数同形,结合many可知,主语表示复数概念,be动词用were。故选B。6. I use a small notebook to keep track _ all the new sentences.A. forB. inC. ofD. on【答案】C【
5、解析】【分析】【详解】考查介词。句意:我用一个小笔记本记录所有新句子。根据句意及句子结构可知,此处缺少介词。keep track of表示“记录”,故选C项。7. The evening party was a real feast _music lovers.A. onB. inC. forD. to【答案】C【解析】【分析】【详解】考查介词。句意:今晚的聚会对音乐爱好者来说真是一场盛宴。表示“对于”,用介词for,故选C项。8. In the past few years, he_in English.A. has made a great progressB. has made prog
6、ressC. made a progressD. made progress【答案】B【解析】【分析】【详解】考查固定短语和动词时态。句意:在过去的几年里,他在英语方面取得了进步。根据时间状语“In the past few years”可知,此处使用现在完成时,其基本构成形式是:have/has done,排除C项和D项;make progress为固定短语,意为“取得进步”。故选B。9. Walking after supper is of_ to your health.A benefitB. benefitsC. beneficialD. beneficially【答案】A【解析】【分
7、析】【详解】考查名词。句意:晚饭后散步对你的健康有益。分析可知,“be of+抽象名词=be+(对应)形容词”,说明被修饰词具有某种特征或属性。结合空前“is of”可知,选项A“benefit”为抽象名词,意为“益处”,符合分析和语境。故选A项。10. The girl is very particular _ her clothes.A. aboutB. forC. onD. at【答案】A【解析】【分析】【详解】考查固定短语。句意:这个女孩对衣服很挑剔。结合句意表示“对挑剔”可知短语be particular about sth.。故选A。11. It was his laziness_
8、led to his failure.A. whichB. thatC. whoD. whom【答案】B【解析】【详解】考查强调句。句意:正是他的懒惰导致了他的失败。去掉It was和该空,该句句子结构完整,语义清晰,由此判断该句为强调句it is/was + 被强调部分+ that + 句子的其他成分,如果被强调的部分是人,可以用wbo代替that,这里强调his laziness,用that。故选B。12. He lay there with his hands_.A. raisedB. raisingC. to raiseD. was raised【答案】A【解析】【详解】考查非谓语动词
9、。句意:他举起双手躺在那里。此处考查with的复合结构,with+宾语+宾补。raise“举着,提高,增加”,his hands和动词raise之间形成动宾关系,手是被举,故用过去分词raised。故选A项。13. The boy charged me 60 yuan _mending my computer.A. inB. forC. aboutD. to【答案】B【解析】【分析】【详解】考查固定短语。句意:这个男孩为修理我的电脑向我收了60元钱。结合句意表示“为做某事向某人收费多少”短语为charge sb. money for doing sth.。故选B。14. The teacher
10、 raised his voice to make herself _.A. hearB. was heardC. to hearD. heard【答案】D【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:老师提高了声音,好让别人听得见。此处为“make+宾语+宾补”结构,hear与herself构成被动关系,应用过去分词作宾补。故选D。15. They got their car battery _.A. chargedB. chargingC. to chargeD. charge【答案】A【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:他们给汽车电池充电了。表示“让某事被做”为get sth.
11、 done,所以空处为过去分词,表示被动。故选A项。16. He passed the college entrance examination,_ made his parents very proud.A. thatB. whoC. whichD. it【答案】C【解析】【详解】考查定语从句。句意:他通过了大学考试,这让他的父母很自豪。根据句意可知,空格引导非限制性定语从句,指代前文他通过大学考试这件事,关系代词which且在从句中作主语。故选C项。17. The teacher, as well as the students, _ interested in the activitie
12、s.A. wasB. isC. areD. were【答案】B【解析】【分析】【详解】考查时态和主谓一致。句意:这位老师和学生一样,对这些活动感兴趣。根据句意可知,本句是对客观事实的描述,故用一般现在时。as well as连接两个并列主语时,谓语动词的单复数取决于as well as前的名词The teacher,故谓语动词用单数。故选B项。18. Playing computer games has a great influence _ our study.A. inB. onC. forD. to【答案】B【解析】【分析】【详解】考查固定短语。句意:玩电脑游戏对我们的学习有很大的影响。
13、A. in在某时间(某地点);B. on在上面;C. for为了;D. to向,朝。have an influence on为固定短语,意为“对有影响”。故选B。19. All approaches to_ the problem are very reasonable.A. solveB. solvingC. solvedD. to solve【答案】B【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:所有解决这个问题的方法都是很合理的。approach to为固定用法,意为“的方法”,to为介词,后面需加动名词作宾语,需填solving。故选B。20. In fact, I learn Fre
14、nch with _.A. eagerB. eagerlyC. eagernessD. eagerer【答案】C【解析】【分析】【详解】考查名词。句意:事实上,我非常渴望学习法语。A. eager形容词,渴望的;B. eagerly副词,渴望地;C. eagerness名词,渴望;D. eagerer形容词,更渴望的。此处作介词with的宾语,应用名词eagerness,短语with eagerness“渴望地”。故选C。II.阅读理解(15小题,每题2分,满分30分)ALearners of English, especially self-taught learners may have
15、trouble in understanding speeches by native speakers. The following ways might help improve their listening ability.First of all, do things step by step. It is not good to listen to something beyond your level. Better choose a suitable course and start with the first book. Go on to the second book o
16、nly after you are sure you understand the first one.Secondly, stick to one course of study. Dont change books often. Never let your attention be attracted by another course just because it seems to be more “fashionable”. Thirdly, listen to the English news program over the radio from time to time. B
17、etter go through the news stories in the Chinese-language newspaper first. That will make it easy for you to understand the English news on the radio.Fourthly, if you have time, listen to some interesting stories in “Special English from the V.O.A. or other listening materials of the same level as t
18、hat of your textbook”.21. This is a piece of advice to learners of English on how to _.A. improve their listening abilityB. read fastC. write better English and read fasterD. speak correctly22. If you want to understand the English news program on the radio, you should _.A. read the Chinese-language
19、 newspaper step by stepB. read again and again the Chinese-language newspaperC. go through the Chinese-language newspaper firstD. be able to recite the Chinese-language newspaper23. The author advised that once you have taken up a course, you _.A. should stick to itB. should begin with the last book
20、C. should take up other courses if they are more fashionableD. shouldnt do anything else24. In this passage, VOA stands for _.A. a bookB. a magazineC. a text-bookD. a radio station【答案】21. A 22. C 23. A 24. D【解析】【分析】本文是关于如何提高我们的听力技巧的多个建议,要坚持一种材料,不要总是换来换去;要经常收听英语节目等。【21题详解】细节题。根据第一段最后一句The following w
21、ays might help improve their listening ability.说明本文是关于如何提高听力的技巧。故A正确。【22题详解】细节题。根据第四段listen to the English news program over the radio from time to time. Better go through the news stories in the Chinese-language newspaper first说明在听新闻之前要先了解一下中文的背景知识,这样才能帮助我们更好的理解英语新闻,故C正确。【23题详解】细节题。根据文章第三段Secondly,
22、 stick to (坚持) one course of study. Dont change books often.说明要坚持学习某一份材料,不要总是换来换去,最后什么也学不好。故A正确。【24题详解】细节理解题。根据最后一段第一句if you have time, listen to some interesting stories in some special English programs, such as VOA.可知VOA代表一个广播电台。故选D。【点睛】本文是关于如何提高我们的听力技巧的多个建议,本文考查细节题为主,细节题可以在文章中直接找到与答案有关的信息或是其变体。搜查
23、信息在阅读中非常重要它包括理解作者在叙述某事时使用的具体事实、数据、图表等细节信息。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。比如本文第4小题就是一个很好的例子,根据前面提到的关键词listen to -English programs,后面的such as是列举事物,说明VOA是一个广播电台。BKeeping pace with teachers is a fine way to study English. Teachers are experienced a
24、nd their plans are systematic. But remember to work in a way that suits you. Its important to learn from past mistakes as well. Keep a notebook to make a record of the mistakes you make Itll help you avoid making the same ones later.The time of life may be hard, but youre not alone. You may be busy
25、studying, but you can show your care by calling your friends or sending short messages. Dont let your friendships die.Its as important to live well as it is to study well. Going to bed no later than 11:30 pm is important. It puts you in the right mood for the next day. You neednt follow a special di
26、et, but make sure you are eating nutritious meals each day.The person who plays well studies well. Having a lot of schoolwork doesnt mean having to give up other activities. Playing basketball or having a talk with your classmates can relax yourself.Time out is not a waste of time but helps you stud
27、y more efficiently.Besides taking the College Entrance Examination, you have other choices for college. Some students even apply for studying abroad. Pay attention to the useful information you can find, whether its from school, the news media or other sources.25. What should you do if you want to k
28、eep your friendship fresh?A. Have frequent talks with them.B. Always have lunch with them.C. Make them at some distance.D. Keep connected by some means.26. The third paragraph is mainly about_.A. healthB. friendshipC. relaxationD. study27. What does the underlined phrase “Time out” in Paragraph 4 pr
29、obably mean?A. An activity without a break.B. Sleeping outdoors.C. A pause from studying.D. Studying outside.28. Who is the passage mainly written for?A. Headmasters.B. Students.C. Teachers.D. Parents.【答案】25. D 26. A 27. C 28. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了高中生活充满了挑战,要想实现自己的理想,就要遵循提示和建议。【25题详解】细节理解题。根据第二段“
30、but you can show your care by calling your friends or sending short messages.”(但是可以通过给朋友打电话或发送短消息来表示关心。)可知,要保持友谊,就要与他们通过某种方式保持联系。故选D项。【26题详解】主旨大意题。由第三段“Its as important to live well as it is to study well.”(良好的生活和良好的学习同样重要。)以及“You neednt follow a special diet, but make sure you are eating nutritious
31、 meals each day.”(你无需特殊饮食,但要确保你每天都在吃营养餐。)可知,本段主要讲述的是精神和身体的健康。故选A项。【27题详解】词句猜测题。由倒数第二段“Having a lot of schoolwork doesnt mean having to give up other activities. Playing basketball or having a talk with your classmates can relax yourself.”(进行大量的功课并不意味着必须放弃其他活动。打篮球或与同学交谈可以使自己放松一下。)可知,time out意为暂停原来的学习
32、行为让自己放松。故选C项。【28题详解】推理判断题。根据最后一段中“Besides taking the College Entrance Examination, you have other choices for college.”(除了参加高考以外,你还有其他大学的选择。)可推知,这篇文章是针对学生的。故选B项。CMr Smith was the manager of a hotel in Springfield. One weekend all of the hotels in the city were full because there was a large meeting.
33、 Late in the evening three men came into the hotel and asked for rooms. Mr Smith explained that because of the meeting, there were no rooms ready for use. The men were very unhappy because they had no place to stay in. Mr Smith wanted to help them. He remembered that Room 414, a very small room, was
34、 empty. He asked them if they would share a room. The three men agreed. Mr Smith told them that the room would cost $30: $10 for each. Each of them gave Mr Smith $10, and they went up to the room. Mr Smith soon began to feel sorry. “Thirty dollars is too much for that small room,” he thought. He cal
35、led one of his men over and said, “Here is $ 5. Bring it to the man in Room 414. Ive asked too much money for their room.” The worker took the money from his manager. While he was on his way to Room 414, he started to think, “How can I divide $5? Well, Ill give each of them only $1 and I keep $2. Th
36、e men will be happy to get anything back. Ill make a little money and Mr Smith will never know.” So he returned $1 to each man.You see, there come a problem, each man had at first paid $10. After the worker returned them $1 each, each man had paid 9. There were three men, $9 x 3 =$27. The worker kep
37、t $2 $27+$2=$29. Where is the missing dollar?29. Which of the following is True?_.A. The large meeting was held in this hotel.B. The three men stayed together in one room.C. Each of the three men got a small room.D. Room 414 was the office for Mr Smith.30. Where was the missing dollar?_.A. There was
38、nt any missing dollar at all.B. It was taken by the worker too.C. It was taken by the manager Mr SmithD. It was taken by the three men themselves.31. What is the best title of this text?_.A. The Kind ManagerB. Three Men Came to the HotelC. A Strange Maths ProblemD. $27 + $2 = $29【答案】29. B 30. A 31.
39、C【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了三个人住同一个酒店房间,一人付费10美元,后来退还了5美元,还有两美元被助手扣留了,文章最后提出了少了一美元在哪里的问题。【29题详解】细节理解题。根据第二段中“He asked them if they would share a room. The three men agreed.(他问他们是否愿意合住一个房间。这三个人同意了)”可知,B选项“这三个人呆在一个房间里”正确。故选B。【30题详解】细节理解题。实际上每个客人付了9美元,一共27美元,Knight先生收了25美元,还有两美元被助手扣留了,所以其实一美元也没少,钱是正好的。故选A。【3
40、1题详解】主旨大意题。根据最后一段“You see, there come a problem, each man had at first paid $10. After the worker returned them $1 each, each man had paid 9. There were three men, $9 x 3 = $27. The worker kept $2 $27+$2=29. Where is the missing dollar?(你看,出现了一个问题,每个人首先付了10美元。在工人还给他们每人1美元后,他们每人付了9美元。有三个男人$9 x 3 =$27
41、。这个工人得到了2美元,$27+$2=$29,那么丢失1美元在哪里?)”结合主要讲述了三个人住同一个酒店房间,一人付费10美元,后来退还了5美元,还有两美元被助手扣留了,文章最后提出了少了一美元在哪里的问题。可知,C选项“一个奇怪的数学题”最符合文章标题。故选C。DWe spent a day in the country, picking wild flowers. With the car full of flowers we were going home. On our way back my wife noticed a cupboard outside a furniture sh
42、op. It was tall and narrow. “Buy it,” my wife said at once. “Well carry it home on the roof rack. Ive always wanted one like that.”What could I do? Ten minutes later I was 20 poorer; and the cupboard was tied on the roof rack. It was six feet long and eighteen inches square, quite heavy too.In the g
43、athering darkness I drove slowly. Other drivers seemed unusually polite that evening. The police even stopped traffic to let us through. Carrying furniture was a good idea.After a time my wife said, “Theres a long line of cars behind. Why dont they overtake, I wonder?” In fact a police car did overt
44、ake. The two officers inside looked at us seriously as they passed. But then, with great kindness, they led us through the rush hour traffic. The police car stopped at our village church. One of the officers came to me.“Right, sir,” he said. “Do you need any more help?”I was a bit puzzled. “Thanks,
45、officer,” I said. “You have been very kind. I was just on the road.” He was staring at our car, first at the flowers, then at the cupboard. “Well, well,” he said, laughing. “Its a cupboard youve got there! We thought it was something else.”My wife began to laugh. The truth hit me like a stone betwee
46、n the eyes. I smiled at the officer. “Yes, its a cupboard, but thanks again.” I drove home as fast as I could.32. In fact the husband _ the cupboard.A. would like very much to buyB. wanted to buyC. was glad to have boughtD. would rather not buy33. Other drivers thought they were _.A. carrying a cupb
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-439513.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
