四川省成都外国语学校2019-2020学年高二英语下学期开学考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都 外国语学校 2019 2020 学年 英语 下学 开学 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都外国语学校2019-2020学年高二英语下学期开学考试试题(含解析)注意事项:1.本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。2.本堂考试120分钟,满分150分。3.答题前,考生务必先将自己的姓名、考号准确无误地填写在答题卡规定的位置上,并使用2B铅笔填涂。4.考试结束后,将答题卡交回,答题卡不得折叠。第I卷(选择题 共70分)第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)ACoronaviruses (冠状病毒)Coronaviruses(冠状病毒) are a large group of viruses. They consi
2、st of a core of genetic material(遗传物质)surrounded by an envelope with protein spikes(蛋白棘突). This gives it the appearance of a crown. Crown in Latin is called “corona” and thats how these viruses get their name.In this text, well take a quick look at whats currently known about the virus.Covid-2019The
3、 2019 Novel Coronavirus was first reported December in Wuhan, central Chinas Hubei Province, has quickly spread across the country and around the world. It initially occurred in a group of people with pneumonia(肺炎) whod been associated with a seafood and live animal market in the city of Wuhan.Inter
4、mediate hosts: The 2019-nCoV may originate in bats, a team led by renowned Chinese virologist Shi Zhengli said earlier, while the intermediary host remains unknown.Incubation period(潜伏期): 1-14 days.Infection:Virus may spread before symptoms show.SARS-CoVThe Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) c
5、oronavirus was first identified in China in 2003 .Intermediate hosts: Bats are the original host. Civet cats and cats serve as an important intermediary that carries virus from the winged mammal to humans.Incubation period: 2-7 days.Infection: Virus spread after symptoms show.MERS-CoVThe Middle East
6、 Respiratory Syndrome (MERS中东呼吸综合征) coronavirus that was first identified in Saudi Arabia(沙特阿拉伯) in 2012.Intermediate hosts: Bats are the original host. MERS-CoV was travelled from dromedary camel to humans.Incubation period: 2-14 days.Infection: Virus may spread before symptoms show.1. What is the
7、intermediate hosts of the Covid-2019?A. Bats.B. Civet cats.C. Camel.D. Unknown yet2. Which kinds of coronaviruses may spread before symptoms show?A. The Covid-2019B. SARS-CoVC. The Covid-2019 and MERS-CoVD. MERS-CoV3. What is the following statement is not true about coronaviruses ?A. The Covid-2019
8、, SARS-CoV and MERS-CoV are all included in coronaviruses.B. The animal reservoir of the Covid-2019 is bats.C. A mysterious pneumonia outbreak was first identified in China.D. But in both SARS-CoV and MERS-CoV cases, bats are the original host.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】本文是说明文, 介绍了三种不同的冠状病毒的有关情况。【1题详解】细节
9、理解题。根据Covid-2019的介绍中“Intermediate hosts: The 2019-nCoV may originate in bats, a team led by renowned Chinese virologist Shi Zhengli said earlier, while the intermediary host remains unknown. ”可知,虽然早些时候认为2019-nCOV可能起源于蝙蝠,但是它的中间宿主仍然是未知的。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据Covid-2019和MERS-CoV的介绍中都提到“Infection:Virus may
10、 spread before symptoms show. ” 可知,2019年新型冠状病毒和中东呼吸综合征冠状病毒都是可能在症状出现前传播。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据Covid-2019的介绍中“Intermediate hosts: The 2019-nCoV may originate in bats, a team led by renowned Chinese virologist Shi Zhengli said earlier, while the intermediary host remains unknown. ”可知,虽然早些时候认为2019-nCOV的动物宿
11、主可能是蝙蝠,但是它的中间宿主仍然是未知的。故选B项。BMary Wilkins Ellis was a volunteer pilot for Britains Air Transport Auxiliary( ATA) during World War II.Mary Wilkins was born on Feb.2, 1917. When she was 8, her father bought her a ride in a plane. From there, she was hooked. As a teenager, she persuaded her father to pa
12、y for flying lessons, and she earned her pilots license at 22 in 1939.In 1940,she heard an ad for volunteer pilots to help the war effort. She signed up and joined the ATA, whose task was to deliver planes from factory to base or from base to factory for repairs.At the height of World War II, 26-yea
13、r-old Mary Wilkins climbed down a ladder from the cockpit (驾驶舱) of a bomber(轰炸机) at a Royal Air Force base in England.“Wheres the pilot?” someone on the ground asked.“I am the pilot!” she responded. She had delivered the bomber alone-although built for a five-man crew-from its factory. People on the
14、 ground looked at her in surprise. One of them even decided to climb up the ladder to check the plane for the “missing” pilot.She was one of the “Atagirls”, as they were nicknamed, who almost always flew without other crew members, compass or radio assistance. They guided themselves by using maps an
15、d following rives or railway lines. While they did not fly in combat(战斗), they faced the daily danger of attack by enemy planes. Mrs. Ellis was once shot at over Bournemouth, in southern England, by “friendly fire” from the ground. Another time, she had a near-miss when landing in thick fog at the s
16、ame time a combat Spitfire landed on the same runway from the opposite direction. That experience won her the nickname “the fog flyer” .In all, Mrs. Ellis flew more than 1,000 warplanes of 76 types-including 400 Spitfires-among more than 200 British airfields from 1942 to the end of the war in 1945.
17、4. What does the underlined word “hooked” mean in the second paragraph?A. Touched.B. Addicted.C. Annoyed.D. Confused.5. Where did Mary Wilkins probably learn the ad for volunteer pilots?A. In a newspaper.B. In a magazine.C. On a poster.D. On the radio.6. Why did one person on the ground climb up the
18、 ladder?A. He didnt believe women could fly these planes.B. He was interested in what a bomber looked like.C. He couldnt wait to experience a ride in a bomber.D. He wanted to check if the plane was in good condition.7. What do we learn about “Atagirls”?A. They often flew in combat.B. They were often
19、 shot at by enemy.C. They often flew on their own.D. They guided themselves by radio when flying.【答案】4. B 5. D 6. A 7. C【解析】本文是一篇记叙文。讲述了二战期间英国的一位女性志愿飞行员Mary Wilkins Ellis的故事。【4题详解】词义猜测题。从后面一句“As a teenager, she persuaded her father to pay for flying lessons,可知她爱上了飞行,可以判断hooked在此是“着迷的”之意。故选B。【5题详解】推理
20、判断题。根据第三段“In 1940 , she heard an ad for volunteer pilots to help the war effort.”可知Mary Wilkins是“听到”招聘志愿飞行员的广告的,可以判断,她是通过收音机听到的。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第六段“People on the ground looked at her in surprise.”从人们惊讶地看她,可以判断地勤人员不相信女性能驾驶这种轰炸机。故选A。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段“She was one of the Atagirls,as they were nickna
21、med , who almost always flew without other crew members,可知这些女性志愿飞行员通常都是独自驾机飞行。故选C。CWhat kind of rubbish are you? This question might normally cause anger, but in Shanghai it has become a special greeting among people over the past week. On July 1st, the city introduced strict trash-sorting regulatio
22、ns (条例that are required to follow and expected to be used as a model for our country. Residents must divide their waste into four separate categories and toss (投放)it into specific public dustbins. They must do so at specified times, when monitors are present to ensure correct trash-tossing and to as
23、k the nature of ones rubbish. Individuals who fail to follow the regulations face the possibility of fines and worse. They could be punished with fines of up to 200 yuan ( $ 29). For those who repeat to go against them, the government can add black marks to their credit records, making it harder for
24、 them to get bank loans or even buy train tickets.Shanghai government is responding to an obvious environmental problem. It generates 9 million tons of garbage a year, more than Londons annual output, which is rising quickly. But like other cities in China, it lacks a recycling system. Instead, it h
25、as relied on trash pickers to sift (筛选)through the waste, picking out whatever can be reused. This has limits. As people get wealthier, fewer of them want to do such dirty work. The waste, meanwhile, just keeps piling up.Many residents appear to support the idea of recycling in general but are annoy
26、ed by the details. Rubbish must be divided according to whether it is food, recyclable, dry or harmful, the distinctions among which can be confusing, though there are apps to help work it out. Some have complained about the rules concerning food waste. They must put it straight in the required publ
27、ic bins, forcing them to tear open plastic bags and toss it by hand. What they complain most is the short periods for dropping trash, typically a couple of hours, morning and evening. Along with the monitors at the bins, this means that people go at around the same time and can keep an eye on what i
28、s being thrown out; no one wants to look bad.8. What do we know about the trash-sorting regulations in Shanghai?A. They are the first of their kind.B. They are tied to ones bank account.C. They have the highest fines.D. Theyre aided by monitors.9. Why has Shanghai introduced the trash-sorting regula
29、tions?A. There are fewer and fewer trash pickers.B. It aims to build a new recycling system.C. It faces more and more serious garbage problems.D. People throw the rubbish here and there.10. What makes the residents upset most about the regulations?A. Limited time for tossing the trash.B. Confusing d
30、istinction among the categories of trash.C. Being fined due to improper behavior.D. Being watched by monitors when throwing the garbage.11. What can be the best title for the text?A. A Good Way of Trash-sortingB. A New Era of Garbage ClassificationC. A Great Time in Dealing with LitterD. An Effectiv
31、e Solution to Rubbish Problem【答案】8. D 9. C 10. A 11. B【解析】这是一篇说明文,文章主要说明了7月1日上海市出台的垃圾分类规定,有望成为我国的一个典范。【8题详解】细节理解题。根据第一段“They must do so at specified times, when monitors are present to ensure correct trash-tossing and to ask the nature of ones rubbish.”和最后一段Along with the monitors at the bins, 他们必须在
32、规定的时间这样做,当监督员在场,以确保正确的垃圾投掷和问一个人的垃圾性质。可知他们扔垃圾有人监督。故选D项。【9题详解】推理判断题。根据第三段“Shanghai government is responding to an obvious environmental problem. It generates 9 million tons of garbage a year, more than Londons annual output, which is rising quickly. But like other cities in China, it lacks a recycling
33、 system.The waste, meanwhile, just keeps piling up.” 上海市政府正在应对一个明显的环境问题。它每年产生900万吨垃圾,比伦敦的年产量还多,并且缺乏回收系统。所以上海出台垃圾分类规定是因为它面临着越来越严重的垃圾问题。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“What they complain most is the short periods for dropping trash, typically a couple of hours, morning and evening.” 他们抱怨最多的是垃圾投放的时间很短,通常是早晚两个
34、小时。可知扔垃圾的时间规定让居民们最不满。故选A项。【11题详解】主旨大意题。根据文章第一段中“On July 1st, the city introduced strict trash-sorting regulations that are expected tobe used as a model for our country. Residents must divide their waste into four separate kinds and put it into specific publicbins. They must do so at scheduled times
35、, when monitors are present to ensure compliance and to inquire into the nature of ones rubbish.”7月1日,该市出台了严格垃圾分类规定,有望成为我国的一个典范。居民必须将他们的垃圾分成四类,并将其放入特定的公共垃圾箱。他们必须在规定的时间这样做,当监督员在场时,以确保遵守和调查一个人的垃圾的性质。以及文章主要内容围绕着上海垃圾分类规定标志着一个垃圾分类的新时代的开始而展开,B项“A New Era of Garbage Classification。”垃圾分类的新时代符合主旨。故选B项。DFrom
36、talking robots to driverless vehicles, technology has become so advanced that the previously impossible seems to occur on a daily basis. And yet-we still have no cure for the common cold.Why cant we stop the common cold? According to Peter Barlow, a scientist at Edinburgh Napier University, the main
37、 challenge lies in the many different types of cold viruses that belong to the rhinoviruses(鼻病毒). There are at least 160 types.They mutate(突变) so easily that they quickly become resistant to drugs, or learn to hide from our immune systems. In other words, a single cure isnt likely to work on every t
38、ype of cold.However, researchers from Stanford University and the University of California, San Francisco, have found a possible answer. They discovered a protein(蛋白质) that the viruses need. All the viruses were unable to replicate(复制) inside cells without a gene that produces a specific protein cal
39、led SETD3.To identify the gene which produces the specific protein, researchers used a gene-editing technique to test all genes in the human genome (基因组). Namely, they randomly disabled a single gene in each of the cells, so that the cells lacked one or another of every gene in our genome. These gen
40、etically modified cells were then exposed to the rhinoviruses, which cause the common cold. The team then looked at which gene was missing in cells that continued to grow. As it turned out, the one that stood out was SETD3, which makes a protein of the same name.Carette said the plan is to find a dr
41、ug which can temporarily disable the protein, instead of producing genetically modified humans. “We have identified a fantastic target that all rhinoviruses require and depend on. Take that away and the virus really has no chance,” said Carette.12. Which does Peter Barlow think is a problem for figh
42、ting the common cold?A. The poor immunity of patients.B. The large variety of viruses.C. The lack of enough cures.D. The side effects of drugs.13. What do we know about the gene-editing study in Paragraph 4?A. All genetically modified cells survivedB. Some genes in our genome were ignoredC. It locat
43、ed the gene responsible for SETD3D. It exposed the harm of the rhinoviruses.14. How should we stay away from the common cold according to Carette?A. Apply gene-editing to human genesB. Avoid contacts with colds patientsC. Prevent cold viruses from mutatingD. Develop a drug to switch off SETD315. Whi
44、ch of the following is the best title for the text?A. Potential defense found for cold virusesB. Secrets behind the human genesC. Real causes of the common coldD. Puzzles over rhinoviruses solved【答案】12. B 13. C 14. D 15. A【解析】本文为说明文。技术已经变得如此先进,以前不可能的事情似乎每天都在发生。不过我们仍然没有治愈普通感冒的方法,然而来自斯坦福大学和加州大学旧金山分校的研
45、究人员找到了一个可能的答案。【12题详解】细节理解题。根据第二段the main challenge lies in the many different types of cold viruses that belong to the rhinoviruses(鼻病毒). There are at least 160 types.They mutate(突变) so easily that they quickly become resistant to drugs, or learn to hide from our immune systems.可知彼得巴洛认为病毒种类繁多是对抗普通感冒
46、存在的问题,故选B。【13题详解】细节理解题。根据第四段最后两句The team then looked at which gene was missing in cells that continued to grow. As it turned out. the one that stood out was SETD3, which makes a protein of the same name.可知,研究发现了SETD3蛋白基因,故选C。【14题详解】细节理解题。根据第五段“We have identified a fantastic target that all rhinoviru
47、ses require and depend on. Take that away and the virus really has no chance,” said Carette.可知,根据Carette的观点,我们可以开发一种药物来消除SETD3,从而远离普通的感冒,故选D。【15题详解】主旨大意。通读全文,尤其根据第二、三段的来自斯坦福大学和加州大学旧金山分校的研究,可知本文主要讲述对感冒病毒的可能的防御方法,故选A。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。World Wildlife Day- 3r
48、d March 2020Our planet is home to every lifeform we know. _16_Humans are no different. We depend on wildlife and on the planets rich biodiversity for our survival and well-being. We might think we have fully bent nature to our needs, but we entirely depend on the resources of our biosphere to meet t
49、he needs of over seven billion people. And nature has its own needs. _17_ After all, we are only one link in the chain of life. When we harm other links in the chain, we hurt the bond of life that unites us all._18_ But we can prevent that. We must conserve the wild plants, animals, and ecosystems a
50、round us. _19_ By doing so, we are protecting ourselves.In 2020, World Wildlife Day celebrates biodiversity, including wild fauna and flora, in all its varied and beautiful forms. _20_A. We must be careful not to overexploit it.B. Today, unsustainable human activity could cause up to a million speci
51、es to go extinct.C. These come in all shapes and sizes from the most unfamiliar to the ones you see every day.D. We need one another for food and sustenance.E. We must use our natural heritage wisely and sustainably.F. Were not always the kindest neighbors to each other.G. Lets work together to buil
52、d a world that can truly sustain all life on Earth.【答案】16. C 17. A 18. B 19. E 20. G【解析】【分析】本文是说明文,2020年3月3日是世界野生动物日,作者号召大家共同努力,保护野生动物,保护自然,也就是保护人类自己。【16题详解】此题是代词指代线索。空前一句提到“我们的星球是我们所知道的每个生命体的家园”;选项C意思为:它们有各种各样的形状和大小从最不熟悉的到你每天看到的每一种。选项C 中these指代空前一句的every lifeform。故选C项。【17题详解】空前一句提到“自然也有自己的需要”;空后提到“
53、毕竟,我们只是生命链中的一个环节”;选项A意思为:我们必须小心不要过度开发。选项A是承上启下,其中it指代空前一句中的nature,空后的内容是对选项A作进一步的说明。故选A项。【18题详解】此题是逻辑线索。选项B意思为:今天,不可持续的人类活动可能导致多达一百万种物种灭绝。空后一句提到“但我们可以防止”,but表示转折关系,句中的that即指代选项C的内容。故选B项。【19题详解】空前一句提到“我们必须保护我们周围的野生植物、动物和生态系统”;选项E意思为:我们必须明智和可持续地利用我们的自然遗产,其中We must use 与空前一句中的We must conserve.是并列的句式,都是
54、说明空后一句“By doing so”的具体做法,即如何保护自然。故选E项。【20题详解】文章最后一段指出世界野生动物日的意义;选项G意思为:让我们共同努力,建立一个真正能维持地球上所有生命的世界。选项G 是号召大家共同努力,与空前一句的语义顺承。故选G项。【点睛】七选五做题技巧1. 重点阅读上下句因为正确选项必定会与上下句之间语义衔接、逻辑通顺,解题时大多只看上句,或只看下句,就可基本确定答案。如第2小题, 空后提到“毕竟,我们只是生命链中的一个环节”;选项A意思为:我们必须小心不要过度开发。选项A是承上启下,空后一句的内容是对选项A作进一步的说明。注意下一句的内容可以帮助推断出选项。 2.
55、 词语复现显神功上下文与主题相关的词语通常会以原词、同义词、近义词、同根词或同范畴词等形式在上下文中重复出现。如第4小题此题线索是词汇复现,选项E中We must use 与空前一句中的We must conserve.是并列的句式,也是词汇复现,从而可确定选项。值得注意的是,有的题利用词语复现解题十分管用,但这并不意味着凡与上句或下句有复现词的选项就一定是正确选项,只是正确的可能性更大,在解题过程中需重点考虑或优选考虑而已。是否为正确答案,还得将含复现词的选项代入原文,看该选项与上下文是否真的衔接,只有上下衔接紧密的才是正确选项。3. 代词、逻辑亦管用七选五就是考查上下文之间的衔接,而代词是
56、语篇衔接的重要手段之一,故解题中要善于利用这一衔接手段。 如第1 小题是代词指代线索,选项C 中these指代空前一句的every lifeform;又如第3小题,空格处下一句提到“But we can prevent that”,but表示语义的转折,句中的that即指代选项C的内容。第二部分 完形填空(共20小题;每题1.5分,满分30分)Chinese netizens, who had to _21_indoors for days to combat the ongoing _22_ of the novel coronavirus related pneumonia, began
57、to _23_their wish lists of things they would do immediately after the pandemic_24_.Among the 24,000 participants from all over the country, nearly half said they would love to meet their loved ones, and _25_ 10,000 said they would go out shopping or go to a movie theater and eat hotpot, according to
58、 a popular online surveys under the topic what you want to do most after the pandemic_26_ on Chinese Twitter-like platform Sina Weibo on Sunday.I really need to hit the gym. I have spent days at home doing _27_but eating and watching TV shows on the couch between sleeps, some vowed online._28_also s
59、howed that many wanted simply to resume their old_29_ .I would love to go back to my university to work on my dissertation, to make sure I can _30_on time, wrote one. I want to work and make money, so I can buy myself a house, wrote another.The pandemic outbreak had _31_more than 3340 lives until la
60、st Sunday morning. Under similar discussion_32_ , many netizens made more profound reflections on life and_33_ in the aftermath of the outbreak. If we can_34_ the disaster, lets remember not to devour wild_35_. And if medical workers can save us from the disease, lets learn to respect their lives an
61、d to treat them with_36_ , one netizen wrote. Even after the disease, we should develop habits of washing hands properly and _37_, and of wearing masks in crowded _38_places, another _39_.Some also said they would love to reschedule their family gathering for the Chinese New Year, as many who were f
62、ighting _40_the epidemic in frontline areas had been unable to make it this year.21. A. goB. stayC. sitD. sleep22. A. appearanceB. outbreakC. emergenceD. experiment23. A. readB. watchC. shareD. dream24. A. burn awayB. give awayC. turn awayD. goes away25. A. anotherB. otherC. the otherD. others26. A.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-440490.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
初级护士专业知识-试题134.pdf
