四川省成都外国语学校2020-2021学年高一英语12月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都 外国语学校 2020 2021 学年 英语 12 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都外国语学校2020-2021学年高一英语12月月考试题(含解析)注意事项:1.本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。2.本堂考试120分钟,满分150分。3.答题前,考生务必先将自己的姓名、考号准确无误地填写在答题卡规定的位置上,并使用2B铅笔填涂。4.考试结束后,将答题卡交回,答题卡不得折叠。第I卷(选择题 共70分)第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑。AJuly 20, 2021 marks the 52th anniv
2、ersary of the first moon landing. The National Space Center will provide you with super-size space experiences: a giant Earth model, a domed planetarium (穹顶天文台) and a 42-meter rocket tower. Its all under cover so its a good place to visit on a rainy day.TicketIts not cheap-adult $15, 5-to-16-year-ol
3、ds $12-but once youve paid you can revisitas many times as you want in a year, and admission is free for kids under five.Opening hours10 am-4 pm Monday to Friday, 10 am-5 pm weekends and school holidays.What about lunch?The Boosters Cafe serves reasonably priced hot and cold snacks and drinks at the
4、 foot of the centers two rockets. The cafe offers vegetarian (素食的)option too.Exit through the gift shop?Its stocked with souvenirs including books, games and telescopes. Some are quite pricey. The gift shop is the first thing you pass on entry and also the last thing you see as you leave.1. What gif
5、ts can you buy in the Center?A. Rockets.B. Telescopes.C. Pencils.D. Earth models.2. What can you learn about the National Space Center?A. It is free for kids under 6.B. It has two gift shops.C. It is vegetarian-friendly.D. It is open at night in holidays.3. What is this passage mainly about?A. Holid
6、ay plans.B. Space experiences.C. Suggestions for visiting the Center.D. Information about the Center【答案】1. B 2. C 3. D【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了国家航天中心的一些参观信息。【1题详解】细节理解题。根据Exit through the gift shop?中的“Its stocked with souvenirs including books, games and telescopes.(这里有很多纪念品,包括书、游戏和望远镜。)”可知,国家航天中心可以买到书、游
7、戏和望远镜。故选B。【2题详解】细节理解题。根据What about lunch?中的“The cafe offers vegetarian (素食的)option too. (这家咖啡馆也提供素食选择。)”可知,该中心是素食友善的。故选C。【3题详解】主旨大意题。根据全文Ticket 票价;Opening hours 开放时间;What about lunch? 午餐呢?Exit through the gift shop?从礼品店出门?可知,文章主要介绍了国家航天中心的一些参观信息。故选D。BHe must have been completely lost in something he
8、 was reading because I had to tap on the car window to get his attention. “Is your car available?” I asked when he finally looked up at me. He nodded, then said apologetically as I settled into the back seat, “Im sorry, but I was reading a letter.” He sounded as if he had a cold. “I am not in a hurr
9、y,” I told him. “Go ahead and finish your letter.” He shook his head. “Ive read it several times already. I guess I almost know it by heart.” “Letters from home always mean a lot,” I said.“This isnt family,” he replied. “Although it might just as well have been family, Old Ed was my oldest friend. I
10、n fact, we used to call each other Old Friend when wed meet. Im not much good at writing.”“I dont think any of us keep up our correspondence (通信) very well,” I said. “I know I dont, but I take it hes someone youve known quite a while?”“All my life. We were kids together, went to school together and
11、all the way through high school.” “There are not too many people whove had such a long friendship,” I said. “Actually,” the driver went on, “I hadnt seen him more than once or twice a year over the past 25 or 30 years because I moved away from the old neighborhood and you kind of lose touch even tho
12、ugh you never forget.”“You said was. Does that mean ?” he nodded. “A couple of weeks ago.” “Im sorry.”He didnt say anything more, and we rode on in silence for a few minutes. But I realized that Old Ed was still on his mind when he spoke again, almost more to himself than to me. “I should have kept
13、in contact with him.” “Well,” I agreed, “we should all keep in touch with old friends more than we do. But things come up and we just dont seem to find the time.”When I got to my hotel room I didnt unpack right away. First I had to write a letter and mail it.4. The driver said sorry to the writer be
14、cause _ .A. he didnt want to take the passengerB. he didnt notice the writerC. he had a cold and could not speakD. he didnt feel well5. We can learn from Paragraph 2 that _.A. Old Ed was a member of the drivers familyB. The driver never met Old Ed in the pastC. The driver seldom wrote to Old EdD. Th
15、e driver often called Old Ed on the phone6. It can be inferred from the passage that _.A. The driver had been a friend of the writerB. The driver didnt like to read the letterC. The drivers friend must have passed awayD. The drivers friend must be angry with him7. Why did the writer write a letter a
16、nd mail it right away when he got to the hotel room?A. He had the habit of writing letters.B. His family asked him to do so.C. He missed his friends very much.D. The drivers story touched him.【答案】4. B 5. C 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述的是友情的珍贵。作者乘出租去宾馆,司机跟作者讲述了他和老朋友的故事。司机和Old Ed是从小一起长大的好朋友,由于司机后来搬了家,他和
17、Old Ed的联系就变得很少了。就在几周前,Old Ed去世了,这让司机很难过,他舍不得他的老朋友。【4题详解】细节理解题。根据第一段的“He must have been completely lost in something he was reading because I had to tap on the car window to get his attention.他肯定完全沉浸在他阅读的东西中了,因为我不得不敲车窗来引起他的注意”和“Im sorry, but I was reading a letter.对不起,我刚刚正在读一封信”可知,司机因为沉浸在读信中,没有注意到作者。
18、故选B。【5题详解】推理判断题。根据第二段的“Im not much good at writing.我不太擅长写信”可推知,司机很少给Old Ed写信。故选C。【6题详解】推理判断题。根据倒数第三段中的对话“You said was. Does that mean ?” he nodded. “A couple of weeks ago.” “Im sorry.”可知,“你是说曾经。那意味着什么?”他点头说:“几个月前。”“很抱歉。”司机点头暗示作者的猜测正确时,作者说了抱歉。由此推知,司机的老朋友去世了。故选C。【7题详解】推理判断题。根据倒数第二段的对话“I should have ke
19、pt in contact with him.” “Well,” I agreed, “we should all keep in touch with old friends more than we do. But things come up and we just dont seem to find the time.”“我本应该和他保持联系的。“嗯,”我同意,“我们应该多和老朋友保持联系。”但是事情来了,我们似乎就是找不到时间。”再结合后来作者到了酒店立刻写邮件,可推知,作者是被司机的故事感动了。故选D。CTravelling around the world with childr
20、en is difficult enough, while attempting it without using motorized transport is even more of challengeEven so, Dario Schworer a 42-year-old climatologist and mountain guide, and his 33-year-old wife Sabine are on a journey to do just thatThe Swiss couple want to travel across the worlds oceans and
21、climb the highest mountain on every continent to promote Earth-friendly ways of lifeWe are collecting good examples of dealing with climate change and living in harmony with nature and we want to spread such ideas Schworer saidWe want to help people affected by global warming and to inspire children
22、 for the futureRecently after having spent three months teaching children in the Everest region, the couple want to show it is possible to travel through the worlds climate zones using just human-power and forces of natureIn the 47 countries they have visited they have collected 22 tons of trash, ta
23、ught people in Ecuador how the suns rays can be used to clean water and inspired a person in Chile to build a house on water with recycled plastic bottles as a foundationThey have also collected trash in the mountains of Nepal with school childrenSo far they have communicated with 45,000 children fr
24、om South America, Australia and Asia, giving presentations about the importance of recycling and using alternative energy like solar and wind powerWhen they began their adventure in 2003 they had no children of their ownBut since then two has become five: daughter Sabine is now five years old, Andri
25、 was born in Chile and baby Neo was born in AustraliaInitially the couple thought they would complete their travels in four years but now, they believe it could take seven moreSince our belief is the need to respect nature, we travel only when conditions are good, Schworer said8. Why do the Swiss co
26、uple travel around the world?A. To inspire their children for the futureB. To prove a travel without motorized transportC. To promote Earth-friendly ways of lifeD. To explore the secret of global warming9. They did a lot during the travel except _A. collect rubbish and wasteB. build a house with rec
27、ycled plastic bottlesC. communicate with local childrenD. show people how to use energy10. Whats the meaning of the underlined word Initially?A. At the beginningB. In a wayC. In the endD. On the whole11. The best title of the passage can be _A. A Swiss family journey across the worldB. Nature needs
28、respecting and protectingC. We have a long way to make a good travelD. An eco-friendly adventure across the world【答案】8. C 9. B 10. A 11. D【解析】这是一篇记叙文,主要讲了一对瑞士夫妻不使用机动交通工具而去全世界旅游,为了向人们传播一种环境友好的生活方式,他们每到一个国家,会收集垃圾,和当地的孩子交流,教居民如何使用可替代能源等。【8题详解】考查文章细节理解,根据文中第二段“The Swiss couple want to travel across the
29、worlds oceans and climb the highest mountain on every continent to promote Earth-friendly ways of life”可知,这对瑞士夫妻想要旅行越过世界的海洋,去爬每个大陆上最高的山,目的是促进与地球友好相处的生活方式,故选C.【9题详解】考查文章细节理解,根据文中“In the 47 countries they have visited they have collected 22 tons of trash, taught people in Ecuador how the suns rays can
30、 be used to clean water and inspired a person in Chile to build a house on water with recycled plastic bottles as a foundation”在他们旅行经过的47个国家中,收集了22吨垃圾,教会在Ecuadore的居民如何利用太阳光线去清洁水源,给了一位智利居民以灵感-这位居民在水上用循环利用的塑料瓶作地基,建了一个房子,而选项B中说是这对夫妻用循环利用的瓶子建了房子,故选B.【10题详解】考查词义理解,根据initially后句子“the couple thought they w
31、ould complete their travels in four years, but now, they believe it could take seven more”,这对夫妻原本想他们可以在四年里完成旅行,但现在,他们觉得要花七年以上的时间,故可以判断,initially应该是“刚开始”的意思,故选A.【11题详解】考查文章主旨大意,这篇文章主要讲了一对瑞士夫妻不使用机动交通工具而去全世界旅游,为了向人们传播一种环境友好的生活方式,他们每到一个国家,会收集垃圾,和当地的孩子交流,教居民如何使用可替代能源等。A,B选项过于片面,C选项偏离主题,故选D.DHave you ever
32、 felt like you arent respected by others? In a way like you are taken for granted (想当然) or not taken seriously? In one way or another, all of us have felt this. We hope to be regarded as an authority (权威), someone we respect and believe in. Were not taught in school how to do this. Its something we
33、learn by ourselves. And the answer is as simple as changing your mindset. You can change your game by changing your mind.Take the time to look back and think about every person in your life who is an authority, a leader at work who you trust, or the man who you respect and encourages you. Theyre up
34、there not for the reasons you think. If you really think about it, they arent the smartest or the most educated. Instead, theyre up there because theyre great teachers for the success of their customers or employees.Lets take Richard Simmons, a famous fitness instructor, for example. He became well
35、known since he started gaining popularity during the first few years in his career. Stop and think. People look up at him and give him authority because hes a great educator. Instead of sharing information thats far too difficult to understand, he figures out what your problems are and finds out a w
36、ay to fix them. He doesnt try too hard to impress his followers because by now theyre already pretty impressed with the desire to solve peoples problems. Depending on what field youre in, you can share with people things you know and you think theyll want to know as well. If youre a nurse, for examp
37、le, you can make a blog post for common health problems and quick remedies (疗法) people can do at home.So, how will you be viewed as an authority again? Make that mind shift. Find out what troubles your target. Show your care, give answers and help them climb up that ladder of success. Ladies and gen
38、tlemen, thats how its done.12. Who teaches people to win other peoples respect according to Paragraph 1?A. Our teachers.B. We ourselves.C. Our parents.D. Richard Simmons.13. What is the quality of an authority according to the author?A. He is very smart.B. He is knowledgeable.C. He does something fo
39、r others.D. He is professionally successful.14. In order to explain how to be respected, the author _.A. makes comparisonsB. lists some factsC. makes commentsD. gives examples15. What is the text intended to show?A. An authority keeps positive in any situation.B. We can change our mind to change our
40、 world.C. Kindness is the key to being a success in life.D. The process is more important than the results.【答案】12. B 13. C 14. D 15. B【解析】这是一篇说明文,文中通过举例子的说明方式,主要介绍了让自己成为受人尊敬的权威的攻略。告诉我们我们可以通过改变自己的想法来改变我们的世界。【12题详解】细节理解题。根据原文第一段“Were not taught in school how to do this. Its something we learn by ourse
41、lves.”可知,学校里没人教我们怎么做。这是我们自己学习的东西。由此可知,我们自己教人们赢得别人的尊重。故选B。【13题详解】细节理解题。根据原文第二段“If you really think about it, they arent the smartest or the most educated. Instead, theyre up there because theyre great teachers for the success of their customers or employees.”可知,让这些人成为权威的,并不是因为他们是最聪慧的,也不因他们是受教育程度最高的(最
42、博学、最专业的),而是因为,对于他们的顾客或是雇员来说,他们是很好的老师。此外第三段所举的具体例子中,也强调能成为权威的原因是“he figures out what your problems are and finds out a way to fix them.”、“by now theyre already pretty impressed with the desire to solve peoples problems”即解决别人的问题,帮别人的忙。由此可知,作者认为权威的品质是为别人做一些事情。应选C。【14题详解】推理判断题。本题要求判断作者做说明的方法,文章第二段介绍了赢得尊
43、重的原因、秘诀,第三段以“Lets take Richard Simmons, a famous fitness instructor, for example.”开头,整段以Richard Simmons的具体例子来阐释第二段所讲的内容,这两段逻辑结构清晰,因而作者所用的方法是“举例子”,故选D。【15题详解】推理判断题。本题要求判断下列哪一项是文本想要表达的(注意:只要与原文意思符合即可,并非一定要求判断文章主旨或中心内容),结合文章第一段“You can change your game by changing your mind.”(你可以通过改变你的想法来改变你的人生游戏)和最后一段
44、“Make that mind shift.”(改变你的固有想法)由此判断出这篇文章想要说明,我们可以通过改变自己的想法来改变我们的世界。此外,应注意干扰项C对原文结论的范围进行了不当扩大,原文一直讲的是帮助他人可以赢得尊重,这并不等于“kindness”(友好、热心)就可以取得人生的“success”(成功)。综上应选B。第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项Holidays with friends can be great fun and a good way of getting to kno
45、w each other better.Once you are on holiday,the trip can be full of fantastic memories if its planned correctly.Choose a destination_16_ Going abroad will cost more but be a more exciting experience.Going to a different place in your own country can also be fun and will be cheaper.Collect your frien
46、dsFind out how much interest there is from people to go on the trip,and work out your maximum and invite those who you get on well with.Meet upEveryone will have their own idea of what the trip is to be like,so meet up at a local caf or restaurant,and share your ideas and concerns._17_ Dont try to o
47、verpower others.Once youve all shared ideas youll have a much better idea of how to start organizing the trip.Look for accommodation_18_ When you are searching for a place to stay in,read reviews and ratings(等级)Book it as soon as possible because leaving it too late is going to make things harder.Bo
48、ok transportOnce you have accommodation,youll know the dates of your stay and be able to book transport,coach,bus,airplane,etc._19_Choose things you want to do thereWhen you are on your trip it will be more relaxing if you have a good idea of what kind of things you want to do.Research the area on t
49、he Internet and book some activities you want to join in._20_ Dont book a load of things which you cant afford.A. One person will naturally be the leader.B. Check out if your idea is necessary.C. The first step is to work out where you want to go.D. Match the activities to your budget.E. Booking tra
50、nsport well in advance lowers the cost greatly,so please do it soon.F. Make sure that the trip to the foreign country is not too long.G. Find out your hotel near to the place you want to visit.【答案】16. C 17. A 18. G 19. E 20. D【解析】【分析】本文是说明文。文章简要向读者提供了几则假期出行的建议和需要考虑因素。【16题详解】考查对上下文的理解和推理判断能力。由本段小标题和此
51、空后分析出国游与国内游的优点等内容可知,旅游的第一步是要弄清去何处旅游,故选C.【17题详解】考查对上下文的理解和推理判断能力。本段的小标题是“Meet up”,见面后要分享自己的观点,根据下句Dont try to overpower others可知是要推选一个领导者,故A项符合语境。【18题详解】考查对上下文的理解和推理判断能力。本段的小标题是“Look for accommodation”,G选项“在你想参观的地方的附近找旅馆”,是和住宿相关的,符合本段内容,故选G.【19题详解】考查对上下文的理解和推理判断能力。E项“预订好票能大大降低成本,所以请尽快预订”与小标题“Book tra
52、nsport”相对应,故选E.【20题详解】考查对上下文的理解和推理判断能力。空后指出“不要订一堆你支付不起的东西”,故此处表示“把活动与你的预算相匹配”。故选D.【点睛】七选五的做题步骤:1、通读全文,对文章进行快速浏览,寻找主题句,抓住文章结构及文章的写作内容。在阅读过程中,要注意文章的开始与结束段落,尤其是文章的首段及末段末句,首段的末句一般是是全文的主题所在,说明本文将探讨哪些内容,并简要指出文章的写作思路,有时甚至会以提纲的形式进行呈现。2、详读段落,在短时间内,找出每段写作内容的关键词。明确各段的主题句或主旨大意。文章正文部分通常分为若干小段落。各段落会根据整体文章写作主题展开,对
53、文章主体进行的不同方面的描述。找出各个小段落中的关键词,明确其描述内容,为整体试题的解决做好铺垫。阅读各个空的前后句,标记关键词,关键词包括句中的核心名词或名词词组(如带有形容词的名词词组)、专有名词、时间数字、代词、连词等。重点阅读各个问题附近的句子,圈定线索词,然后从选项中寻找相关的特征词,以确定答案。小题3本段的小标题是“Look for accommodation”,G选项“在你想参观的地方的附近找旅馆”,是和住宿相关的,符合本段内容,故选G.小题4中选项E项“预订好票能大大降低成本,所以请尽快预订”与小标题“Book transport”相对应,故选E.第二部分: 完型填空 (共20
54、小题,每小题1.5分,共30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Our families lived more than 450 miles away, so a few weeks before Thanksgiving one year, my husband and I decided to invite a guest over_21_the holiday. I called a senior center in the Dallas area and they_22_Ilse, a woman I imagined would
55、 be quiet and good-natured. When seeing her, I was wrong. Ilse was a stubborn 78 -year-old lady, who favored spending time at the center _23_ she had her own apartment.By the end of the Thanksgiving evening, we felt as if she were an old friend. Two weeks later, I invited her to lunch. The more time
56、 I spent with Ilse, the more she became like my grandma, always full of energy. Since I was the only one left in her life, I felt _24_ for her. I soon became her personal Uber driver (minus the fee), and also helped her hire a _25_. As the days went on, Ilse seemed more disconnected than before. Lat
57、e one afternoon, she called from the emergency room to tell me she had _26_ over her coffee table. After I got there, the doctor _27_ she had suffered a mild stroke(中风).During the next few days, I _28_ by her apartment, sadly finding that she was so weak. And she was no longer the _29_ Ilse I knew.
58、At the end of the week, I received an early-morning call from her caregiver. “Please come over now,” her voice matter-of-fact. “Shes passed away.” But I was too shocked to cry.The morning after Ilses death, I pulled her _30_ out of my file cabinet. Ilse had_31_I take a copy of it a year earlier. I r
59、ead through it and_32_when I saw my name. She had left me $ 50,000. I didnt_33_ her saying anything about that. _34_, I would have insisted she donate the money to charity or give it to a friend she had known longer. Ilse was a friend Id helped out of loyalty and_35_, not with the expectation of bei
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
