2020版新高考英语二轮复习京津鲁琼版讲义:专题一 阅读理解 第一部分 题型分类概述 WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020版新高考英语二轮复习京津鲁琼版讲义:专题一 阅读理解 第一部分题型分类概述 WORD版含答案 2020 新
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家“阅读理解”和“七选五”占据着高考试卷的第一部分。“良好的开端是成功的一半”,前面这两个题型解答的顺利与否,直接影响着后面其他试题的答题时间和答题心态,准做快做阅读理解类试题,为攻克后面的题目节省时间。第一部分题型分类概述|掌握四种题型选项特征,快速阅读不失分阅读理解题型细分类正误选项特征巧识别超重点1正确选项特征【考情调研】在阅读理解的备考过程中,明确阅读理解常设选项的特征是快速准确锁定答案的关键。高考英语阅读理解的正确选项一般通过以下途径设置:关键词直接复现:直接复现类可从问题中找到关键词,以此为线索,运用略读及查阅的技巧迅速定位即可。此类题目较为简单,考查
2、频率不高。对原文关键词进行同义转换、正话反说和细节概括:此类题目需对原文信息进行准确理解并简单推理,观察词义、词性及语态的变化。这是命题人常用的设题方式,复习时应掌握英语的多种表达法。同义转述从近几年的高考题来看,细节理解题不仅数量有所增加,而且难度也稍有加大,主要表现为题目信息与原文信息表达方式不一致。命题人一般会对文章细节加以转述来考查考生准确理解细节的能力。转述的主要方式有以下三种:1同义词转化:把原文中的一些词换成意义相近的词,设为正确选项。2词性或语态等的变化:把原文中的词变换一下词性,或者改变原文句子的语态,用另一种表达转述原文信息。3语言简化概括:把原文中的复杂语言现象进行简化或
3、概括成为正确答案。典例(2019全国卷C片段)In a study describing the technology, the researchers had 100 volunteers type the word “touch” four times using the smart keyboard. Data collected from the device could be used to recognize different participants based on how they typed, with very low error rates. The research
4、ers say that the keyboard should be pretty straightforward to commercialize and is mostly made of inexpensive, plasticlike parts. The team hopes to make it to market in the near future.30What do the researchers expect of the smart keyboard?AItll be environmentfriendly.BItll reach consumers soon.CItl
5、l be made of plastics.DItll help speed up typing.解析B细节理解题。根据上段中的最后一句“The team hopes to make it to market in the near future.”可知,该研究团队希望在不久的将来将智能键盘推向市场,故选B。正话反说正话反说是阅读理解题目中的一个难点,通常有以下几个高频考向:1It looks/sounds like/as if类:表示看/听起来好像是,实际上并不是。2虚拟语气句:用虚拟语气来表述与事实相反的情况,让读者推断事实内容。3让步论述:先假设作者的观点反面成立,从而引出一系列荒谬的、
6、不合理的结果,倒过来证明作者观点的正确性。4反问句。典例(2019北京卷C片段)The problem of robocalls has gotten so bad that many people now refuse to pick up calls from numbers they dont know. By next year, half of the calls we receive will be scams(欺诈). We are finally waking up to the severity of the problem by supporting and develop
7、ing a group of tools, apps and approaches intended to prevent scammers from getting through. Unfortunately, its too little, too late. By the time these “solutions”(解决方案) become widely available, scammers will have moved onto cleverer means. In the near future, its not just going to be the number you
8、 see on your screen that will be in doubt. Soon you will also question whether the voice youre hearing is actually real.38How does the author feel about the solutions to the problem of robocalls?APanicked.BConfused.CEmbarrassed. DDisappointed.解析D推理判断题。根据上段中的“By the time these solutions(解决方案) become
9、widely available, scammers will have moved onto cleverer means.”可知,等到这些“解决方案”被广泛使用时,不法分子就会转向更聪明的手段;由此可推知作者对自动语音电话问题的解决方案感到很失望,D项意为“失望的”,故选D。理解概括阅读理解除了考查考生对细节信息的准确理解外, 还要求考生通过思维分析将信息进行归纳概括,使之系统化、条理化。典例(2019浙江卷6月C)California has lost half its big trees since the 1930s, according to a study to be publi
10、shed Tuesday and climate change seems to be a major factor(因素)The number of trees larger than two feet across has declined by 50 percent on more than 46, 000 square miles of California forests, the new study finds. No area was spared or unaffected, from the foggy northern coast to the Sierra Nevada
11、Mountains to the San Gabriels above Los Angeles. In the Sierra high country, the number of big trees has fallen by more than 55 percent; in parts of southern California the decline was nearly 75 percent.Many factors contributed to the decline, said Patrick McIntyre, an ecologist who was the lead aut
12、hor of the study. Woodcutters targeted big trees. Housing development pushed into the woods. Aggressive wildfire control has left California forests crowded with small trees that compete with big trees for resources(资源)But in comparing a study of California forests done in the 1920s and 1930s with a
13、nother one between 2001 and 2010, McIntyre and his colleagues documented a widespread death of big trees that was evident even in wildlands protected from woodcutting or development.The loss of big trees was greatest in areas where trees had suffered the greatest water shortage. The researchers figu
14、red out water stress with a computer model that calculated how much water trees were getting in comparison with how much they needed, taking into account such things as rainfall, air temperature, dampness of soil, and the timing of snowmelt(融雪)Since the 1930s, McIntyre said, the biggest factors driv
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-441281.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
