四川省成都市实验外国语学校2021-2022学年高一上学期入学考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省成都市实验外国语学校2021-2022学年高一上学期入学考试英语试题 WORD版含解析 四川省 成都市 实验 外国语学校 2021 2022 学年 上学 入学考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年四川省成都市实验外国语学校高一上学期入学考试英语试题本试题满分100分,考试时间90分钟。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AMOVIE GUIDE FRIDAYHarry Potter 14:00 21:00Science FictionNow Harry Potter has been in the wizardry school for three years. He begins a new life. How is everything goin
2、g?Mr. Bean 9:00 18:00ComedyRowan Atkinson is a great actor. His movie Mr. Bean is coming. Its very funny. Dont miss it.Hi Mum 11:00 16:00ComedyDo you like Jia Ling? She is both the actress and director of this movie Its so interesting and moving. Come and have fun!The Monkey King 17:00 22:00CartoonI
3、t is picked from Journey to the west. This movie describes a brave hero who is fearless to fight against all gods Children come and see it!1. What kind of movie is Mr. Bean?A. Comedy.B. Science fiction.C. Cartoon.D. Action movie.2. _ is picked from Journey to the West.A. Harry Potter B. Mr. BeanC. H
4、i MumD. The Monkey King3. After I finished my dinner at 7:30 on Friday evening, I could choose to enjoy _.A. The Monkey King or Mr. BeanB. Hi Mum or Harry Potter C. Harry Potter or The Monkey KingD. Hi Mum or Mr. Bean4. _ is the actress of Hi Mum.A. Rowan AtkinsonB. Jia LingC. Harry PotterD. The Mon
5、key King【答案】1. A 2. D 3. C 4. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了周五上映电影的一些基本信息。【1题详解】细节理解题。根据“Mr. Bean 9:00 18:00 Comedy”可知,9点和18点播放的电影憨豆先生是一部喜剧片。故选A。【2题详解】细节理解题。根据The Monkey King 17:00 22:00中“It is picked from Journey to the west.”可知,17点和22点播放的电影美猴王选自西游记。故选D。【3题详解】细节理解题。根据“Harry Potter 14:00 21:00”和“The Monkey
6、King 17:00 22:00”可知,电影哈利波特的播放时间是下午14点和晚上21点;电影美猴王的播放时间是下午17点和晚上22点。由此可知,周五晚上7:30我吃完晚饭后,可以选择观看这两部电影。故选C。【4题详解】细节理解题。根据Hi Mum 11:00 16:00中“Do you like Jia Ling? She is both the actress and director of this movie.(你喜欢贾玲吗?她既是这部电影的演员又是导演)”可知,贾玲是电影你好,李焕英的女演员。故选B。BIt was a cold and snowy morning after the
7、winter vacation. Actually, it was my first day at my new school. I was walking slowly and worrying about lots of things. It was 7:00 in the morning and there werent many people on the road. A girl on a bike passed me quickly. She was riding on ice when suddenly she fell off her bike a few steps in f
8、ront of me. She was trying hard to get up but fell once more. Without thinking, I went over and helped her stand up. She said, Thank you, with a smile and then rode away. The words Thank you warmed me and this small event made me feel less nervous about my new school.Finally, I got to school. The te
9、acher led me to the classroom and asked me to sit down beside a girl. I was so nervous. I knew some of the students were looking at me but I didnt dare to look at them. Soon the first class started. It was English. They used a different textbook from my old school and I didnt have a copy. As I was w
10、ondering what to do, a book appeared in front of me. “Lets share,” the girl next to me said. And hi, Im Carrie. I looked up. It was the girl I helped that morning. What a surprise!From then on, we became good friends. She was my first and best friend at my new school. Helping her also helped me find
11、 a friend.5. The first day at the writers new school was cold and _.A. rainyB. snowyC. windyD. cloudy6. Who fell off the bike?A. A girl.B. A boy.C. An old man.D. An old woman.7. The writer felt less nervous on the way to school because of _.A. a letterB. an e-mailC. a small giftD. a small event8. Ca
12、rrie shared _ with the writer.A. a penB. a dictionaryC. a bookD. a ruler【答案】5. B 6. A 7. D 8. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者转学到新学校的第一天非常紧张。 作者在路上帮助了一个骑车摔倒的女孩,后面发现她竟是自己的同桌Carrie,从此以后,她们成为了好朋友。【5题详解】细节理解题。根据第一段“It was a cold and snowy morning after the winter vacation.( 那是寒假后一个寒冷的、下着雪的早晨。)”可知,作者在新学校的第一天,天气很冷
13、,下着雪。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第一段“A girl on a bike passed me quickly. She was riding on ice when suddenly she fell off her bike a few steps in front of me.(一个骑自行车的女孩很快从我身边经过。她骑在冰上,突然从自行车上摔了下来,就在我前面几步远的地方。)”可知,一个女孩从自行车上摔了下来。故选A。【7题详解】细节理解题。根据第一段“The words Thank you warmed me and this small event made me fee
14、l less nervous about my new school.( “谢谢”这句话温暖了我,这个小事件让我对我的新学校不那么紧张了。)”可知,因为一件小事,作者在上学的路上不那么紧张了。故选D。【8题详解】细节理解题。根据第二段“They used a different textbook from my old school and I didnt have a copy. As I was wondering what to do, a book appeared in front of me. “Lets share,” the girl next to me said. And
15、hi, Im Carrie. I looked up. It was the girl I helped that morning. What a surprise!( 他们用的课本和我以前的学校不一样,我也没有。正当我不知道该怎么办时,一本书出现在我面前。“我们一起分享吧,”我旁边的女孩说。你好,我是Carrie。”我抬起头。是我那天早上帮助的那个女孩。一个惊喜!)”可知,Carrie把自己的英语书与作者分享了,她与作者一起共用一本英语书。故选C。CYangzhou paper cutting, with a history of 2,000 years, can be dated back
16、 to the Sui Dynasty, making Yangzhou one of the places where paper cutting first became popular.In the Sui Dynasty, the people of Yangzhou would cut colourful paper or silk and satin (缎子) to celebrate festivals. It is said that Emperor Yang came to Yangzhou three times. In winter, the flowers and tr
17、ees in the garden became dry and weak. The emperor ordered the gril servants to cut fine silk and satin into flowers and leaves and use them to decorate the trees and lakes. Since then, “colorful cutting” has become a popular art in Yangzhou.In the Tang Dynasty, the paper cutting industry was highly
18、 developed and a large amount of high-quality paper was made as presents to the Court (宫廷).In the Qing Dynasty, because of the economic development, the people of Yangzhou became interested in wearing fine clothing, especially embroidered (刺绣的) clothing. The embroidered designs were based on paper-c
19、uts, the most well-know of them was from Bao Jun, a paper cutting master. He won a high reputation (名声) as Magic Scissors for his wonderful cutting skills.After the Peoples Republic of China was started, the Chinese government accepted the importance of paper cutting like many other arts and skills.
20、 In 2007, China Paper-cuts Museum opened to the public in the back garden of the Wangs Residence (住所), Yangzhou, greatly helping the development of Yangzhou paper cutting.9. When did “colourful cutting” become a popular art in Yangzhou?A. In the Sui Dynasty.B. In the Tang Dynasty.C. In the Ming Dyna
21、sty.D. In the Qing Dynasty.10. The underlined word “decorate” in Paragraph 2 means _ in Chinese.A. 种植B. 装饰C. 浇水D. 砍伐11. When did China Paper-cuts Museum open to the public?A. In 2007.B. In 2008.C. In 2009.D. In 2010.12 Whats the main idea on the passage?A. How to make paper cutting.B. The way to cut
22、 paper.C. The importance of Yangzhou paper cutting.D. The history and development of Yangzhou paper cutting.【答案】9. A 10. B 11. A 12. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了扬州剪纸的历史和发展。【9题详解】细节理解题。根据第二段“Since then, colorful cutting has become a popular art in Yangzhou.(从那时起,彩剪已成为扬州的一种流行艺术。)”以及该段段首的时间In the Sui Dynast
23、y(在隋朝)可知,在隋朝的时候,彩剪成为流行文化。故选A项。【10题详解】词句猜测题。根据前文“The emperor ordered the gril servants to cut fine silk and satin into flowers (皇帝命令女仆们把精致的丝绸和绸缎剪成花朵和叶子.)”及常识可推知,皇帝是让她们用绸缎剪成花朵和叶子来装饰美化树和叶子。 “decorate”意思是装饰。故选B项。【11题详解】细节理解题。根据最后一段“In 2007, China Paper-cuts Museum opened to the public in the back garden
24、 of the Wangs Residence (住所), Yangzhou, greatly helping the development of Yangzhou paper cutting.(2007年,中国剪纸博物馆在扬州王府后花园对外开放,极大地推动了扬州剪纸艺术的发展。)”可知,中国剪纸博物馆于2007年向公众开放。故选A项。【12题详解】主旨大意题。根据文章开篇“Yangzhou paper cutting, with a history of2,000 years, can be dated back to the Sui Dynasty, making Yangzhou on
25、e of the places where paper cutting first became popular.(扬州剪纸可以追溯到隋朝,至今已有2000年的历史,是剪纸最早流行的地方之一。)”点明了介绍对象,后面三段按时间顺序介绍扬州剪纸的发展和历史,D项“扬州剪纸的历史与发展”符合题意。故选D项。DSchool uniforms(校服) are traditional in Britain. Pupils at about 90 percent of British secondary schools wear uniforms. When every pupil in the scho
26、ol wears the uniform, nobody has to worry about fashion and they feel that they belong to a group. Some people believe that a school uniform can help students pay attention to schoolwork. But some schools in Britain and other countries are starting to drop the traditional uniforms. An Australian sch
27、ool has decided to drop its traditional school uniform, hoping new sportswear will encourage students to take part in more activities. School headmaster Elisabeth Lenders said the uniform change had been in the works for several years. We decided that in 2018-2019, she said. The importance is clear:
28、 to make young people live happy, healthy lives.Ms Lenders said World Health Organization research reported 90 percent of young Australians and New Zealanders were not getting the minimum(最小的)daily levels of activity they needed in order to lead a healthy life. As well as the new uniform, she said t
29、he school would change timetables to make sure there would be chances for students to take part in physical activity every day. Ms Lenders said in the past, a uniform was about all looking the same but in the 21st century it was important for students to be able to choose clothes that they liked. An
30、d this Australian school had made an online survey about the uniform change and had received great support from parents and students. Tara, mother of Ava in Year 7, said it was a great move from the school. These are the challenges of our time, and we want young people to think about them, she said.
31、 It is bigger than just throwing out the old uniform. Its about what the role of education is about. And for me its helping young people to live a happy, healthy and productive life. 13. What does the underline word “that” in paragraph 2 refer to?A. physical activity.B. uniform change.C. happy life.
32、D. students health.14. According to the passage, the uniform change in this Australian school _.A. helps students to live a healthy lifeB. gives students a sense of belongingC. teaches students to dress fashionablyD. helps students to pay attention to study15. What can we know from the last paragrap
33、h?A. Students there may wear different kinds of clothes.B. Its not clear whether the change is good for students or not.C. Parents have different opinions towards the change of uniform.D. The change receives strong support from students and parents.【答案】13. B 14. A 15. D【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。文章主要讲了一所澳大利亚
34、学校进行校服改革的故事。【13题详解】词句猜测题。根据第二段“School headmaster Elisabeth Lenders said the uniform change had been in the works for several years.(该校校长Elisabeth Lenders说,校服的改革已经进行了好几年了。)”可知,2018-2019年决定的是校服改革。由此可知,that指代校服的更换,故选B项。【14题详解】细节理解题。根据第二段“The importance is clear: to make young people live happy, healthy
35、 lives.(它的重要性显而易见:让年轻人过快乐、健康的生活。)”可知,这所学校的校服改革帮助学生过健康的生活。故选A项。【15题详解】细节理解题。根据最后一段“And this Australian school had made an online survey about the uniform change and had receive d great support from parents and students.(这所澳大利亚学校就校服的改变进行了网上调查,得到了家长和学生的大力支持。)”可知,这次校服改革得到了家长和学生的大力支持。故选D项。第二节 (共5小题;每小题2分
36、,满分10分)阅读下面短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。The world has been troubled by COVID-19 for over a year. Masks (口罩) are really important to everybody during the pandemic (疫情). We all wear masks every day. _16_. This could become a big environmental problem.In a study, scientists from the US and Denmark said t
37、hat people around the world are now using 129 billion face masks every month._17_. What a large number it is!According to Elvis Genbo Xu from the University of Southern Denmark, disposable (一次性的) masks are plastic products. _18_. People think that they are a new kind of pollution._19_. But we cant r
38、ecycle masks. Scientists have called for setting up mask-only trash cans (垃圾箱) to deal with mask waste. _20_. We believe that we can solve this problem in the near future though there is still a lot of work to do.A. They also suggest that we use more reusable cotton masks.B. Other plastic products a
39、re often recycled.C. But we have to throw them away after a short time.D. That is to say, we use 2.8 million masks every minute!E. These used plastic masks can not only pollute the earth but also oceans.【答案】16. C 17. D 18. E 19. B 20. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了在新冠肺炎疫情大流行期间,口罩带来的一些环境问题。【16题详解】根据前文“We al
40、l wear masks every day.(我们每天都带口罩。)”和后文“This could become a big environmental problem.(这可能会成为一个严重的环境问题。)”可以推断出,应该是带完口罩又扔口罩,所以造成环境污染。C选项“但是我们不得不在短时间后把它们扔掉”符合语境。故选C项。【17题详解】前文“In a study, scientists from the US and Denmark said that people around the world are now using 129 billion face masks every mon
41、th.(在一项研究中,来自美国和丹麦的科学家表示,全世界每个月使用1290亿个口罩。)”提到了人们使用的口罩数量之大。而D 选项“也就是说,我们每分钟要用280万个口罩!”则进一步解释这数量有多大,前后叙述一致,符合逻辑。故选D项。【18题详解】根据前文“According to Elvis Genbo Xu from the University of Southern Denmark, disposable masks are plastic products.(南丹麦大学的Elvis Genbo Xu表示,一次性口罩是塑料制品。)”可推断出,空处可能会介绍塑料制品所带来的污染。结合E选项
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-442034.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
