四川省成都市第七中学2020届高三英语上学期一诊考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都市 第七 中学 2020 届高三 英语 上学 期一诊 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都市第七中学2020届高三英语上学期一诊考试试题(含解析)考试时间:120分钟 满分:150 分注意事项:1. 考生务必将自己的姓名、考号填写在答题卡上;2. 作答时,将答案写在答题卡上。写在本试卷和草稿纸上无效;3. 考试结束后,只将答题卡交回。第一部分 听力(共两节, 满分 30 分)第一节(共5 小题;每小题1.5 分, 满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出 最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关 小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What can be infe
2、rred about Professor Burns?A. She didnt require any papers last semester.B. She was more flexible last semester.C. She grades papers very quickly.2. What trouble does the man have?A. He has lost his train ticket.B. He doesnt t know which train to take.C. He doesnt have money for a ticket.3. What doe
3、s the woman mean?A. She is new here.B. She knows the way to the library.C. The library is beside the supermarket.4. Whats the date today?A. 16th. B. 17th. C. 18th.5. Where does this conversation most probably take place?A. In a restaurant. B. In a grocery. C. In a library.第二节(共15 小题;每小题1.5 分, 满分 22.
4、5 分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读 各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7题。6. Whats NOT true about Mr. Smith?A. Boiling water is running down his leg.B. He can not breathe well after a walk.C. He cant sleep well because of the pain.7.
5、What has caused the trouble?A. Dr Green doesnt know yet.B. Mr Smith was burnt by boiling water.C. Mr Smith has tired himself out in his work.听下面一段对话,回答第8至第10题8. Who is the woman probably?A. A salesgirl. B. A librarian. C. A waitress.9. Why does the man want to change the CD?A It is broken. B. His mu
6、m took it wrong. C. He doesnt like it.10. What does the man want to exchange the CD for?A. The latest CD by Chaos Theory.B. The first CD by Chaos Theory.C. A computer game.听下面一段对话,回答第11至第13题。11. What will the speakers do for Sarahs birthday?A. Plan a party. B. Have a video night. C. Have a trip.12.
7、Where will the celebration be held?A. In Sarahs house. B. In Arms house. C. In Johns house.13. Who will invite their friends?A. Ann. B. Anns mother. C. John.听下面一段对话,回答第14至第16题。14. What does the woman think of her new class?A. Very Good. B. Just so-so. C. Not good.15. What is the trouble the man has
8、in his language class?A. Pair work is very difficult.B. He doesnt understand his teacher.C. His partners English is not so good.16. Why does the man say the woman is a bad person?A. She hurts his feelings. B. She refuses his invitations. C. He is just joking.听下面一段独白,回答第 17 至第 20 题。17. Who is the spe
9、aker?A. A park manager. B. A tourist guide. C. A restaurant host.18. What is the speaker mainly talking about?A. A historic tree. B. A well-known park. C. A famous commander.19. What do we know about the Washington Elm?A. It was less than 100 years old.B. It was much older than people had thought.C.
10、 Washington couldnt have commanded under it.20. What can we learn from what the speaker said?A. Some historical stories are untrue.B. Washington commanded the army on his knees.C. The Washington Elm was destroyed before the celebration.第二部分 阅读理解(共两节, 满分 40 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2 分, 满分 30 分)阅读下列短文,从每题所
11、给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题 卡上将该项涂黑。AEveryone fancies a bargain; if it is free, everyone loves it even more! Those who do not believe in a free lunch can now eat their words because it is possible to get things for free in Singapore without any conditions attached. Let me introduce you to some tips
12、 on where and how to gain some free presents, all without even touching your wallet.FoodGo search for food festivals and fairs. These food sellers usually put out a lot of small samples for all to try. Famous ones include the Singapore Food Festival held annually in the month of July at various loca
13、tions including the Takashimaya Square and Plaza Singapura.HaircutsThere are well-known hair salons every month that require hair models for apprentices(学徒) to exercise their skills or for their hair stylists(发型师) to experiment with new styles. Unbelievable as it might sound, most people come out of
14、 this experience satisfied and addicted to more of such deals. Free InternetMost hotels offer free wifi. There are also many cafes in Singapore that offer free wireless surfing. However, order a coffee to avoid unfriendly stares from the staff. Popular spots include the McDonalds, Starbucks andCafe
15、Galilee outlets throughout our island. Free City Tour If you are a traveler in Singapore, the Singapore Tourism Board has arranged for you to enjoy a free two-hour city tour that offers you a choice to enjoy a Sentosa Island tour or a small-boat experience.Living and traveling in Singapore is expens
16、ive, but sometimes all it takes is a closer look at all the little sheltered comers of this island to appreciate the occasional treasures that are given to those who seek.1. Which of the following best explains the underlined part “all without even touching your wallet”?A. Free of charge.B. Free of
17、worry.C. Free of pain.D. Free of tax.2. From which way does free “Haircuts” benefit hair salons?A. Advertising their products.B. Attracting more customers.C. Developing their staffs skills.D. Building their reputation.3. In which part of a magazine can we read this text?A. Health.B. Economy.C. Educa
18、tion.D. Travel.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】本文是说明文。文章介绍了在新加坡旅游或生活可以免费得到的服务和产品。【1题详解】词句猜测题。根据第一段中的Let me introduce you to some tips on where and how to gain some free presents, all without even touching your wallet.可知,让我向你介绍一些关于在哪里和如何获得免费礼物的小窍门,所有这些都是免费的。文章首段画线部分前文get things for free in Singapore有提示,由此推
19、知,划线部分是“免费”的意思。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第三段中的There are well-known hair salons every month that require hair models for apprentices(学徒) to exercise their skills or for their hair stylists(发型师) to experiment with new styles. 可知,有一些著名的发廊每个月都需要发型模特为徒弟们练习技巧,或者让发型师尝试新的发型。由此可知,美发沙龙的学徒和发型师都可以通过免费“理发”来提高自己的专业技能。故选C
20、。【3题详解】推理判断题。根据第一段中的Those who do not believe in a free lunch can now eat their words because it is possible to get things for free in Singapore without any conditions attached. Let me introduce you to some tips on where and how to gain some free presents, all without even touching your wallet.(那些不相信
21、免费午餐的人现在可以食言了,因为在新加坡可以不附加任何条件免费得到东西。让我来给你介绍一些在哪里以及如何获得免费礼物的小技巧,所有这些甚至都不用动你的钱包)可知,全文主要讲在新加坡旅游时可享受的免费服务和产品,本文应属于旅游范畴。故选D。【点睛】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。如第3小题,From which way does free “Haircuts” benefit hair salons?要求判断
22、出免费“理发”对发廊有什么好处。根据第三段中的There are well-known hair salons every month that require hair models for apprentices(学徒) to exercise their skills or for their hair stylists(发型师) to experiment with new styles. 可知,有一些著名的发廊每个月都需要发型模特为徒弟们练习技巧,或者让发型师尝试新的发型。由此可知,美发沙龙的学徒和发型师都可以通过免费“理发”来提高自己的专业技能。BWhen emergency wo
23、rkers arrive at an old firehouse in New York City, the way they greet each other is not what you might expect. These first responders say, Ni Hao! Ni Hao means hello in Mandarin Chinese.First responders are the first emergency workers to arrive at a fire, traffic accident or other emergency. Some fi
24、rst responders are fire fighters, while others can be Emergency Medical Technicians.In Brooklyn, New York, over 20 first responders are studying Mandarin Chinese for about two hours a week. The class is the first of its kind. It is offered by the New York City Fire Department Foundation.The U. S. Ce
25、nsus Bureau recently reported that some New York neighborhoods are made up mostly of immigrants. Some people have predicted that the Chinese community is likely to become New Yorks largest immigrant group. They think the city will have the largest Chinese community outside of Asia.The Census Bureau
26、also found that almost 200 languages are spoken in the city. So, knowing different languages is important, especially if you are a first responder.Lieutenant(中尉,少尉) Steve Lee is president of the Fire Departments Phoenix Society. He says that first responders must be able to communicate quickly and e
27、ffectively when an emergency happens. He explains that first responders enter neighborhoods and communities to assist regardless of where they are from. Many times first responders do not speak the same language as the people they are called to help. He adds that it is vital, or very important, that
28、 first responders are able to communicate with the people calling for help.Without help from homeowners and others, Lee adds, discovering exactly where a fire is burning can be a real problem. First responders need to ask questions such as What building? What address? What apartment? And the most im
29、portant question, Is there anybody left in the building and where?4. Who are first responders according to Paragraph 2?A. People first learning the disaster.B. Persons leading the emergency rescue.C. Rescuers first reaching the disasterD. People first find the disaster.5. Why are the first responder
30、s in New York studying the Chinese language?A. To show respect to the Chinese immigrants.B. To learn about Chinese cultures much better.C. To meet the rapid growth of Chinese population.D. To find a better job in Chinese community.6. What do first responders concern most?A. The place where the fire
31、occurs.B. The people trapped in the fire.C. The language to communicate.D. The distance covered to the fire.7. What can be a suitable title for the text?A. Mandarin Being a Must for Emergency WorkersB. New Yorks Emergency Crews Learning MandarinC. Language Problem Disturbing First Responders WorkD.
32、Importance of Languages Used in Emergency Rescue【答案】4. C 5. C 6. B 7. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,本文通过一个特别的视角来说明纽约的中国移民越来越多,导致救援人员都要开始学习中文,以便于在紧急情况下可以和中国移民顺利交流了解相关情况。【4题详解】细节理解题。根据第二段第一句First responders are the first emergency workers to arrive at a fire, traffic accident or other emergency.可知到达现场的第一个救援人员是应答者
33、。故C项正确。【5题详解】推理判断题。根据第四段后两句Some people have predicted that the Chinese community is likely to become New Yorks largest immigrant group. They think the city will have the largest Chinese community outside of Asia.可知纽约最大的移民团体是中国人,所以紧急情况之下第一个应答者要会讲中文,这是为了满足迅速增加的这一移民团体的需要。故C项正确。【6题详解】细节理解题。根据文章最后一句And t
34、he most important question, Is there anybody left in the building and where?可知救援人员最关注的是是否有人被困在危险境地。故B项正确。【7题详解】主旨大意题。本文通过一个特别的视角来说明纽约的中国移民越来越多,导致救援人员都要开始学习中文,以便于在紧急情况下可以和中国移民顺利交流了解相关情况。所以B项与文章主旨一致。【点睛】在阅读理解中,我们常常用因果项原则来设置选项。阅读理解逻辑推理基本都是通过因果链进行的,前因后果,一步步循序渐进。然而,在推理题型的选项中,有的选项会推理不到位(止于前因),或者推理过头(止于后果)
35、,这就是所谓的干扰项。因果项原则规定:假如四个选项中有两项互为同一事物推理过程中的因果关系,那么正确答案就是这两个因果项中的其中之一。如果因项可以产生几个结果,那么答案就是因项;如果结果项可以对应几个原因,那么答案就是结果项。No one should be forced to wear a uniform. Uniforms are totally unnecessary in a democratic society. Uniform tell the world that the person who wears one has no value as an individual, th
36、at is, the individual in a uniform loses self-worth. There are those who say that wearing a uniform gives a sense of identification with a more important concept. But in fact, the individual himself is the most important, if an organization is so weak that it must rely on the uniform to inspire it m
37、embers, that organization has not right to continue its existence. On the other hand, uniforms also hurt the economy.Q: The authors main purpose in writing this paragraph is to_.A. show that uniform are possible in a democratic societyB. advocate stronger governmental controls on the wearing of unif
38、ormsC. convince the reader that uniforms have more disadvantages than advantagesD. advocate doing away with uniforms个案解析:答案为C,综合分析四个选项,我们会发现C与B、D项互为因果项,也就是说,因为C:制服的弊大于利,所以B:呼吁政府采取措施控制穿制服,或D呼吁废除制服。根据因果项原则,一个原因对应了两个结果,答案应该选原因项C。本题是主旨题,根据原文,本段主要是列出制服的弊端,说明制服弊大于利。B、D项为干扰项,属于推理过头。CDoes Fame Drive You Cra
39、zy?Although being famous might sound like a dream come true, todays stars, feeling like zoo animals, face pressures that few of us can imagine. They are at the center of much of the worlds attention. Paparazzi(狗仔队) camp outside their homes, cameras ready. Tabloids(小报) publish thrilling stories about
40、 their personal lives. Just imagine not being able to do anything without being photographed or interrupted for a signature!According to psychologist Christina Villarreal, celebritiesfamous peopleworry constantly about their public appearance. Eventually, they start to lose track of who they really
41、are, seeing themselves the way their fans imagine them, not as the people they were before everyone knew their names. “Over time,” Villarreal says, “they feel separated and alone.”The phenomenon of tracking celebrities has been around for ages. In the 4th century BC., painters followed Alexander the
42、 Great into battle, hoping to picture his victories for his admirers. When Charles Dickens visited America in the 19th century, his soldout readings attracted thousands of fans, leading him to complain(抱怨) about his lack of privacy. Tabloids of the 1920s and 1930s ran articles about filmstars in muc
43、h the same way that modern tabloids and websites do.Being a public figure today, however, is a lot more difficult than it used to be. Superstars cannot move about without worrying about photographers with modern cameras. When they say something silly or do something ridiculous, there is always the I
44、nternet to spread the news in minutes and keep their “story” alive forever.If fame is so troublesome, why arent all celebrities running away from it? The answer is there are still ways to deal with it. Some stars stay calm by surrounding themselves with trusted friends and family or by escaping to r
45、emote places away from big cities. They focus not on how famous they are but on what they love to do or whatever made them famous in the first place.Sometimes a few celebrities can get a little justice. Still, even stars who enjoy full justice often complain about how hard their lives are. They are
46、tired of being famous already.8. It can be learned from the passage that stars today _.A. are often misunderstood by the publicB. can no longer have their privacy protectedC. spend too much on their public appearanceD. care little about how they have come into fame9. What is the main idea of Paragra
47、ph 3?A. Great heroes of the past were generally admired.B. The problem faced by celebrities has a long history.C. Wellknown actors are usually targets of tabloids.D. Works of popular writers often have a lot of readers.10. What makes it much harder to be a celebrity today?A. Availability of modern m
48、edia.B. Inadequate social recognition.C. Lack of favorable chances.D. Huge population of fans.11. What is the authors attitude toward modern celebrity?A. Sincere.B. Sceptical.C. Disapproving.D. Sympathetic.【答案】8. B 9. B 10. A 11. D【解析】【分析】本文是议论文。文章讲述的是成名给名人们的生活带来的影响,以及处理这些问题的方法,并依此引发读者思考。【8题详解】推理判断题
49、。根据第一段的“They are at the center of much of the worlds attention. Paparazzi (狗仔队) camp outside their homes, cameras ready. Tabloids (小报) publish thrilling stories about their personal lives”他们是全世界关注的焦点,狗仔队在他们家外面扎营,小报上到处都是关于他们私人生活的惊悚故事。可知,他们的生活完全被媒体多报道,生活中的隐私已经处于了没有任何保护的状态了,故选B。【9题详解】细节理解题。根据第三段的中心句,即第
50、一句“The phenomenon of tracking celebrities has been around for ages”可知,该段落主要讲的是追踪名人已经有了很久的历史了,故选B。【10题详解】细节理解题。根据第四段的“Superstars cannot move about without worrying about photographers with modern cameras. When they say something silly or do something ridiculous, there is always the Internet to spread
51、 the news in minutes and keep their “story” alive forever”可知,他们做任何事情都会被现代照相机、英特网等当代媒体捕捉到,因此,这些现代媒体让今天的人成为名人不容易,故选A。【11题详解】推理判断题。通读全文可知,作者介绍了很多名人受成名所累,失去了生活的隐私,失去了自我,变得孤独、变得被世界隔离,因此可以推断出作者对他们抱有同情的态度,故选D。【点睛】社会现象类阅读解题技巧:这类文章通过写人记事来揭示文章的主题,显示其社会意义,一般采用顺序或倒叙来叙述。题目经常是一些细节问题。考查的方面可以是原因和其中引发的思考。阅读这类文章要理清思路
52、。1、浏览试题,明确要求。在阅读文章前,最好先浏览一下文章后面的题干和选项。知道了问题后再去看文章,可使思路更敏捷,而且也便于阅读时留意文中出现的与选项有关的信息。2、通读全文,抓住主要内容。在不影响理解的前提下,尽可能地阅读以便在尽可能短的时间内理解文章或段落的内容。阅读时,如遇到不熟悉的单词、词组或一时看不懂的句子,不要停下来苦思冥想,继续读下去,通过上下文的词语和句子可能就理解了。3、抓住中心思想和段落大意。通读全文时,要特别注意主题句。每篇文章或每个段落都有与文章有关的句子,尤其是科技、政论性文章的主题句一般都在文章的开头或结尾,插在中间的很少。所以,文章的第一段或开头的第一、二个句子
53、往往包含着文章的中心思想、作者的意图或全文的概述,因此要特别注意,彻底理解。4、有针对性地仔细阅读,找寻所需信息。在前面的基础上,可进行有针对性地阅读了。把与问题无关的内容一扫而过,而对于和问题有关的内容认真阅读,还可以用笔在下面做出记号。再把这些信息与问题的要求结合起来,逐条分析,综合判断,找出正确答案。5、进行合理的推理判断。对文章有了全面的了解之后,可以按照文章要求以及上下文之间的关系,做出推理判断。在进行推理判断的时候,需要综合考虑句型、语法、句子之间的逻辑关系、文化背景等方面的因素。6、认真复读,验证答案。要用全文的中心思想统帅各个题目,研究其内在联系和逻辑关系,并依次审核那些还未打
54、上的题目,确保理解无误。DSome of the worlds most significant problems never hit headlines. One example comes from agriculture. Food unrest and hunger make news. But the trend lying behind these matters is rarely talked about. This is the decline in the growth in production of some of the worlds major crops. A n
55、ew study by the University of Minnesota and McGill University in Montreal looks at where, and how far, this decline is occurring.The authors study the four most important crops: rice, wheat, corn and soybeans. They find that the improvement in yields that took place before the 1980s slowed down in t
56、he 1990s and 2000s.There are two worrying features of the slowdown. One is that it has been particularly sharp in the worlds most populous (人口多的) countries, India and China. Their ability to feed themselves has been an important source of relative stability both within the countries and on world foo
57、d markets. That self-sufficiency cannot be taken for granted if yields continue to slow down.Second, production growth has been lower in wheat and rice than in corn and soybeans. This is problematic because wheat and rice are more important as foods, accounting for around half of all calories consum
58、ed. Corn and soybeans are more important as feed grains. The authors note that “We have preferentially focused our crop improvement efforts on feeding animals and cars rather than on crops that feed people and are the basis of food security in much of the world.”The report qualifies the more optimis
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
