北京市丰台区2021届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 丰台区 2021 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、北京市丰台区2021届高三英语上学期期中试题(含解析)注意事项:1答题前,考生务必先将答题卡上的学校、年级、班级、姓名、准考证号用黑色字迹签字笔填写清楚,并认真核对条形码上的准考证号、姓名,在答题卡的“条形码粘贴区”贴好条形码。2本次考试所有答题均在答题卡上完成。选择题必须使用2B铅笔以正确填涂方式将各小题对应选项涂黑,如需改动,用橡皮擦除干净后再选涂其它选项。非选择题必须使用标准黑色字迹签字笔书写,要求字体工整、字迹清楚。3请严格按照答题卡上题号在相应答题区内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试卷、草稿纸上答题无效。4本试卷共100分,作答时长90分钟。第一部分:知识运用(共两节,30分)
2、第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I was never very neat, while my roommate Kate was rather organized. Each of her objects had its _1_, but mine always hid somewhere. Over time, Kate got _2_ and I got messier. She would push my dirty clothing over, and I w
3、ould lay my books on her tidy desk. We both got _3_ of each other.One evening _4_ broke out. Kate came into the room. Soon, I heard her shouting, “Take your shoes away! Why under my bed!” Deafened, I saw my shoes flying at me. I started shouting. She shouted back louder.The room was filled with _5_.
4、 We could not have stayed together for a single minute but for a phone call. Kate answered it. From the end of her conversation, I could _6_ right away her grandma was seriously ill. When she hung up, she quickly hid under her covers, sobbing(呜咽). _7_, that was something she should not go through al
5、one. All of a sudden, a feeling of sympathy rose up in my heart.Slowly, I collected the pencils, took back the books, _8_ my bed, cleaned the socks and swept the floor, even on her side. I was so buried in my work _9_I even didnt notice Kate had sat up. She was watching, and her tears dried. I looke
6、d up into her eyes. She smiled at me, “Thanks.”Kate and I stayed roommates for the rest of the year. We didnt always _10_, but we learned the key to living together: giving in, cleaning up and holding on.1. A. roomB. placeC. seatD. space2. A. uglierB. lazierC. cleanerD. brighter3. A. fondB. proudC.
7、tiredD. afraid4. A. warB. fireC. gameD. disease5. A. worriesB. concernsC. sadnessD. anger6. A. tellB. expressC. forecastD. show7. A. SurprisinglyB. ClearlyC. FortunatelyD. Excitedly8. A. broughtB. caughtC. madeD. changed9. A. whichB. thatC. whyD. what10. A. hurtB. playC. refuseD. agree【答案】1. B 2. C
8、3. C 4. A 5. D 6. A 7. B 8. C 9. B 10. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者和室友由矛盾状态转化为和谐共处的故事。【1题详解】考查名词词义辨析。句意:她的每一件物品都有自己的位置,但我的总是到处乱藏。A. room房间;B. place地方,位置;C. seat座位;D. space空间。根据上文Kate was rather organized(Kate却很有条理),可知,她的每件物品都有自己的位置。下文语义转折,对照作者的物品乱放,能够验证Kate物品都有自己的地方。故选B项。【2题详解】考查形容词比较级词义辨析。句意:随着时间的推移,Ka
9、te变得更加干净,而我变得更加凌乱。A. uglier更丑陋的;B. lazier更懒惰的;C. cleaner更干净的;D. brighter更明亮的。根据前文Kate was rather organized(Kate却很有条理)和本段所述Kate和作者相反的生活习惯可知,Kate更干净,更整洁了。故选C项。【3题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们都厌倦了对方。A. fond喜欢的;B. proud骄傲的;C. tired疲倦的,厌烦的;D. afraid害怕的。根据上文Kate和作者截然不同的习惯,以及后文的相互争吵,可知,两个人互相厌烦。故选C项。【4题详解】考查名词词义辨析。句意:
10、一天晚上,战争爆发了。A. war战争;B. fire火,开火;C. game游戏;D. disease疾病。根据上文Kate和作者的矛盾不同生活习惯,以及下文两人之间的对话,以及“I saw my shoes flying at me. I started shouting. She shouted back louder.”(我看见我的鞋子向我飞来。我开始大喊大叫。她更大声地喊回去。)可以判断,两人矛盾升级,成为敌对状态,战争爆发了。故选A项。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:房间里充满了愤怒。A. worries担心;B. concerns关心;C. sadness伤心;D. ange
11、r愤怒。因为Kate和作者习惯不同,矛盾升级,互相吼叫争吵,所以房间里充满了“愤怒”。故选D项。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:从她的谈话结尾,我立刻就看出她的祖母病得很重。 A. tell断定,说出;B. express表达;C. forecast预报;D. show表明。根据句意,Kate接电话,从她的谈话中,作者判断出了Kate收到了不好消息,tell词意之一为“断定”,符合句意。故选A项。【7题详解】考查副词词义辨析。句意:很明显,她不应该独自承受这一切。 A. Surprisingly令人惊讶地;B. Clearly明显地;C. Fortunately幸运地;D. Excited
12、ly兴奋地。根据下文“All of a sudden, a feeling of sympathy rose up in my heart.”(突然,一种同情的心情涌上心头。)可知,作者感到同情,认为她不应该独自承受不幸,很明显的,作者要提供帮助。故选B项。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:慢慢地,我拿起了铅笔,拿回了书,整理了床铺,清洗了袜子,扫了地板,甚至是她那边的地板。 A. brought带来;B. caught抓住;C. made制造;D. changed改变。make theones bed “整理床铺”为动词固定搭配。故选C项。【9题详解】考查状语从句引导词。句意:我全神贯注于
13、工作我甚至没有注意到Kate已经坐起来了。A. which哪个;B. that那个;C. why为什么;D. what什么。分析句意可知,此句运用sothat句型表达,sothat意为“如此以至于”,that用于引导结果状语从句,符合句意。故选B项。【10题详解】考查动词词义辨析。句意:我们并不总是意见一致,但我们学会了共同生活。A. hurt伤害;B. play玩耍;C. refuse拒绝;D. agree同意。根据文章开头线索,可知Kate和作者习惯不同,甚至因此而造成矛盾,可知,二人不会总是意见一致。另根据下文语义的转折,“但我们学会了共同生活”,可以验证前文应该表达 “我们并不总是意见
14、一致”。故选D项。【点睛】完形填空的解题技巧之一就是要根据上下文来学会“推理”出最佳选项。1.同学们要遵循“上下求索”的原则来查找信息。如第1小题,通过上文的Kate的“有条理”以及下文和Kate相对的作者的“到处乱放”,可以准确的判断Kate的物品都有自己的位置,从而判断答place。再如第3题,通过上文了解到两人习惯不同,以及后文互相争吵,可以判断两人“互相讨厌”,从而判断答案tired。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空,在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。One morning
15、, there were many people waiting at the bus stop. When the bus came, we all hurried on board. A boy, riding a bike beside the bus and _11_ (wave) his arm, caught my attention. He was carrying something over his shoulder and shouting. Finally, when we came to the next stop, the boy _12_ (run) up the
16、bus. Then he asked, “Did anyone lose a suitcase at the last stop?” A woman shouted, “Oh, dear! Its _13_ (I)”. After that people began talking about _14_ the boy had done and the crowd of strangers suddenly became friendly to one another.【答案】11. waving 12. ran 13. mine 14. what【解析】这是一篇记叙文。主要记叙了某天早上一个
17、骑自行车的男孩追上公交车,为了归还一个女人的手提箱的故事。【11题详解】考查非谓语动词。句意:一个骑着自行车,在公共汽车旁挥舞着手臂的男孩引起了我的注意。分析句子结构可知wave在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语boy构成主动关系,故应用现在分词作定语。故填waving。【12题详解】考查动词时态。句意:最后,当我们到达下一站时,那个男孩跑上了公共汽车。根据上文“when we came to the next stop”可知事情发生在过去,应用一般过去时。故填ran。【13题详解】考查代词。句意:一个女人喊道:“哦,天哪!是我的。”此处作表语,表示“我的手提箱”应用名词性物主代词mine。
18、故填mine。【14题详解】考查宾语从句。句意:在那之后,人们开始谈论这个男孩所做的事情,这群陌生人突然变得彼此友好起来。此处为宾语从句,从句中缺少宾语,指“男孩所做的事情”应用what引导。故填what。B阅读下列短文,根据短文内容填空,在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Guilin is a dream place for tourists seeking the limestone(石灰岩) mountain tops and dark waters of the Li River. It _15_ (picture) by ar
19、tists in so many Chinese paintings. But a study of travelers conducted by the website TripAdvisor names Yangshuo as one of the top ten _16_ (destination) in the world. And the town is fast becoming a popular weekend destination for people in Asia. Abercrombie and Kent, a travel company in Hong Kong,
20、 says it regularly arranges quick getaways here for people _17_ live in Shanghai and Hong Kong.【答案】15. is pictured/ has been pictured 16. destinations 17. who/that【解析】这是一篇说明文。文章介绍了旅游胜地桂林。桂林是游客寻找石灰岩山顶和漓江的黑色水域的梦想之地,已被列为全球十大旅游目的地之一,并且这座城市正迅速成为亚洲人的周末旅游胜地。【15题详解】考查时态/语态。句意:在许多中国画中,画家都画着它。/许多中国画家都画过它。分析句子
21、可知缺少谓语动词,但无明显表示时间的状语,句意描述的是客观事实,可用一般现在时,也可以用现在完成时描述为“已经有很多人画过它”,动词picture与主语it之间为被动关系,应使用被动语态,故填is pictured/ has been pictured。【16题详解】考查名词单复数。句意:不过,TripAdvisor网站对游客进行的一项调查将阳朔列为全球十大旅游目的地之一。根据空前的数字“ten(10)”可知名词应用复数形式,故填destinations。【17题详解】考查定语从句。句意:香港旅游公司Abercrombie and Kent表示,它会定期为生活在上海和香港的人安排快速旅行。分析
22、句子可知这是一个限定性定语从句,先行词为people,指人,可以用who或that引导从句,作从句的主语,故填who/that。C阅读下列短文,根据短文内容填空,在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The type of clothing completely relies on the person wearing it and becomes a reflection of personal identity. Lately, the choice of clothing is _18_ (important) than identi
23、fication through the color of hair, skin and gender. As every piece of clothing carries a strong message about its owner, every owner “nests” a certain value in it depending _19_ his mindset(心态) or todays mood. Therefore, the clothing of a person is a means of _20_ (communicate) with the outside wor
24、ld. It is the way of telling people about the “state” and the “status” of its owner.【答案】18. more important 19. on 20. communication【解析】这是一篇说明文。主要说明了衣服的类型完全取决于穿着它的人,并成为个人身份的反映。最近,服装的选择比通过头发颜色、皮肤和性别来识别更重要。服装是一个人与外界交流的一种手段。【18题详解】考查形容词比较级。句意:最近,服装的选择比通过头发的颜色、皮肤的颜色和性别的识别更重要。根据后文“than identification thro
25、ugh the color of hair, skin and gender”以及句意“更重要”可知此处应用形容词比较级,important为多音节词,变比较级前面需要加more。故填more important。【19题详解】考查介词。句意:因为每一件衣服都承载着关于其主人的强烈信息,每个主人要在其中“嵌入”某种价值都取决于自己的心态或今天的心情。根据句意表示“取决于”可知短语为depend on。故填on。【20题详解】考查名词。句意:因此,服装是一个人与外界交流的一种手段。此处作介词of的宾语,表示“交流”应填名词communication,且communication不可数。故填com
26、munication。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节 阅读理解(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADear Principal Stanton,The date for our annual Desert Path Pride Spirit Week is rapidly coming and the Student Council has been discussing some new ideas about how to celebrate school pride this year
27、. Since Spirit Week is the week before scheduled testing, we would like to suggest combining student festivities with preparation for testing. We want to assure you that all activities would focus on academics while providing fun for those involved.Our plan for the week is as follows:MondayMath Day
28、would include fun math games in the classrooms and school-wide activities such as guessing the number of bricks in a building, recording times at relay races, and competitions for multiplication facts.TuesdayReaders Roundup would focus on books and authors. Students and teachers can come dressed as
29、their favorite author or character from a book. This day would be great for the contest of “Best Reader”. Older students can share reading time with younger aged buddies.WednesdayWriters Day would display student writing from previously held competitions for types of writing like poems, stories and
30、essays. Of course there would be prizes given for outstanding writing in each category.ThursdayNo Fear Day would be where we have our spirited assembly (集合) to get us ready for testing. The Student Council could even put on a skit(短剧) showing how all of us at Desert Path are ready for test week.Thes
31、e are just a few of the ideas we are asking you to consider. We would like to have the opportunity to meet with you and discuss our plan and to hear what ideas you may have for Spirit Week. Please let us know when you can schedule some time to meet.Respectfully yours,The Student Council21. Why does
32、the Student Council write this letter to Principal Stanton?A. To discuss their plan.B. To advertise Spirit Week.C. To explain their test schedule.D. To invite the principal to Spirit Week22. If you want to read your favorite books to others, you will take part in activities _.A. on MondayB. on Tuesd
33、ayC. on WednesdayD. on Thursday23. If you do good jobs on Writers Day, you may probably _.A. be given prizesB. dress as you likeC. get high marks in the testD. have fun in school-wide activities24. Which of the following will most likely happen as a result of this letter?A. The principal will give p
34、rizes.B. Spirit Week will be cancelled.C. Spirit Week will be postponed.D. The principal will meet the Student Council.【答案】21. A 22. B 23. A 24. D【解析】本文是一封书信。学生会给校长斯坦顿写信,告知一些庆祝“Desert Path Pride Spirit Week ”的计划,希望能够和校长会面,商讨这些想法。【21题详解】推理判断题。根据第一段的“The date for our annual Desert Path Pride Spirit We
35、ek is rapidly coming and the Student Council has been discussing some new ideas about how to celebrate school pride this year.( 一年一度的Desert Path Pride Spirit Week即将到来,学生会一直在讨论如何庆祝今年的学校骄傲的新想法。)”和“We want to assure you that all activities would focus on academics while providing fun for those involved
36、.Our plan for the week is as follows:( 我们想向您保证,所有的活动都将以学术为中心,同时为参与者提供乐趣。本周计划如下)”可推断,学生会给校长斯坦顿写信是为了讨论他们的计划。故选A。【22题详解】细节理解题。根据Tuesday的计划中的“This day would be great for the contest of “Best Reader”. Older students can share reading time with younger aged buddies.( 今天是“最佳读者”竞赛的大好时机。大一点的学生可以和小一点的同学分享阅读时间
37、。)”可知,星期二是阅读日,如果你想要读你最喜欢的书籍给其它人,可以参加这一天的活动。故选B。【23题详解】细节理解题。根据Wednesday的计划中的“Of course there would be prizes given for outstanding writing in each category.(当然,每个类别都会为杰出的作品颁发奖项)”可知,如果作品好,会颁发奖励。故选A。【24题详解】推理判断题。根据最后一段的“We would like to have the opportunity to meet with you and discuss our plan and to
38、 hear what ideas you may have for Spirit Week. Please let us know when you can schedule some time to meet.( 我们希望有机会与您见面,讨论我们的计划,并听取您对Spirit Week的想法。请让我们知道你什么时候可以安排时间见面。)”可推断,校长收到这封信,会与学生会见面,讨论这些想法。故选D。BI think that I always knew I wanted to become an artist. I cant remember a time when I wasnt drawi
39、ng or painting pictures. My oldest sister and my brother were artistic, and watching them draw fascinated me. They had many different art supplies around the house. Boxes of pastels, little ink bottles and pens were very appealing.My parents and friends soon saw that I had more than a passing intere
40、st in art. It came to define much of my image. Relatives gave me art-related birthday gifts. At school I became “the kid who could draw,” a unique distinction, like “brainiest” or “best athlete”.As I got a little older, I began copying pictures: cartoons, comic books, and magazine illustrations.My t
41、hird-grade class wrote essays on what we wanted to be when we grew up. To me it was obvious. We read them aloud, and I told about the types of paintings I would some day try. Id have turtles with paintbrushes tied to their backs walking around on a big sheet of paper. Or Id fill squirt guns with dif
42、ferent colored paints and shoot at the canvas. I actually tried this with friends! Well, it sounded like a good idea.One of the only discouraging childhood experiences about my artwork happened in the fourth grade. During study time I was drawing a picture. My teacher took it away and wrote an angry
43、 note home to my mother. “David would rather be drawing pictures than doing his work!” I couldnt believe it, three exclamation points. School “art classes” were pretty uninspiring. Art never seemed to be taken as seriously as other subjects.In the eighth grade, a big career day was held. Months befo
44、re, we wrote suggestions for careers we wanted to hear about. On the big day, guest speakers from many fields came to talk, but there wasnt one that came close to an art-related field.In high school it actually sank in that I was going to be an artist. I already knew. Id always known. My parents wer
45、e excited about my choice, too. As I looked into art schools, I felt like doors were being thrown wide open. Until then my art was a private thing, but at art school I found a place where everyone as “the kid who could draw.”25. The author became interested in art because of _.A. his parents wishB.
46、some schools appealC. his family members influenceD. some experts suggestion26. In the fourth grade, the author _.A. began copying picturesB. drew with squirt gunsC. was discouraged by the teacherD. got suggestions from guest speakers27. From the last paragraph, we can learn that the author _.A than
47、ked his parents very muchB. went into a new world of artC. was still the only kid who could drawD. stopped learning art finally28. The story inspires people to _.A stick to their dreamsB. treasure what they haveC. obey the natural rulesD. choose their career earlier【答案】25. C 26. C 27. B 28. A【解析】这是一
48、篇记叙文。文章主要讲述了由于受到家人的影响,作者从小就对画画感兴趣,尽管在四年级时遇到过令自己沮丧的事情,但作者没有放弃,最终进入了自己理想的艺术学校。【25题详解】细节理解题。根据第一段关键句“My oldest sister and my brother were artistic, and watching them draw fascinated me.”可知,我姐姐和哥哥都很有艺术天赋,看他们画画让我着迷。由此可推断出,作者对美术产生了兴趣是受家庭成员的影响。故选C项。【26题详解】细节理解题。根据第五段关键句“One of the only discouraging childho
49、od experiences about my artwork happened in the fourth grade.”可知,关于我的艺术作品,唯一令人沮丧的童年经历发生在四年级。再结合段落内容可知,作者在四年级时,由于在课上画画,被老师批评了。由此可知 ,在四年级时,老师的行为让作者感到沮丧。故选C项。【27题详解】推理判断题。根据最后一段关键句“Until then my art was a private thing, but at art school I found a place where everyone as “the kid who could draw.”可知,在去艺
50、术学校之前,我的艺术是私人的事情,但在艺术学校,我找到了一个人人都是“会画画的孩子”的地方。由此可推断出,作者去了艺术学校读书,那里有很多擅长和喜欢画画的人,作者是进入了一个与之前不同的、新的艺术世界。故选B项。【28题详解】推理判断题。文章主要讲述了由于受到家人的影响,作者从小就对画画感兴趣,尽管在四年级时遇到过令自己沮丧的事情,但作者没有放弃,最终进入了自己理想的艺术学校。根据最后一段关键句“In high school it actually sank in that I was going to be an artist. I already knew. Id always known
51、.”可知,作者一直都想成为一名画家并一直坚持这个梦想,由此可推断出,这个故事主要是激励人们要坚持自己的梦想。故选A项。CThe world is full of distractions. If you work in an office, it might be emails, phone calls or colleagues with questions to ask, which take your attention away from what you are doing or thinking about. If you are at home, it might be the
52、contents of the fridge or a sudden fixation on dust mites (尘螨) under the sofa. Sometimes it takes even less. If you are sitting and doing work and someone near you says something particularly interesting, that can pull your focus. If you are not careful, you will end up your day with nothing accompl
53、ished.So, how can we stay focused in our wandering minds? Switching off email or messaging services helps. And put your smart phone and other irrelevant screens awaythey attract your attention even if they are off. If you tend to pop on headphones and use music to shut out distractions, avoid listen
54、ing to anything familiar. Knowing the words or tune well will distract you even more.Not all distractions are bad, however. If you are doing something repetitive like stuffing envelopes or laying bricks, being distracted by listening to music or engaging in a conversation with a co-worker can ultima
55、tely increase productivity. Creativity can benefit from distraction too. Jihae Shin, now at the university of Wisconsin-Madison, has found that when people played Minesweeper for five minutes before coming up with new business ideas, they were more creative than those who didnt play.Switching betwee
56、n tasks can also help. In general, this is the enemy of productivity: it encourages mistakes, stops us from completing things, promotes forgetfulness and lowers the quality of writing. But when we are trying to come up with creative solutions, task-switching distractions can help prevent “cognitive
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
