北京市丰台区2022-2023学年高一英语下学期期中联考试题(B卷)(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 丰台区 2022 2023 学年 英语 学期 期中 联考 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、丰台区2022-2023学年度第二学期期中练习高一英语(B卷)(练习时间:90分钟)第一部分知识运用(共两节,30分)第一节(共15小题;每小题1分,共15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I found the bed shaking, gently at first. Because I was half asleep and not a native, I just thought it was nothing serious.Sitting up, I turned on the bedside lamp. It was 3:34 a.
2、m. _1_, my 14th-floor Santiago Hotel room came alive, like a very angry animal shaking a smaller one in its teeth. Then the lights _2_. The noise was more _3_ in the dark. A strong feeling of _4_ began to control me. As I pulled myself to standing, I couldnt help _5_ that I might not see my husband
3、and sons again.In a hurry I opened the door of my room and expected to find people. But_6_, there was no one about. My mind was crying crazily, _7_ I didnt even call for help. Luckily, a middle-aged man came up. He just said, “We should go _8_.” I said “Okay” and followed him to the stairs. On a low
4、er floor I joined in a river of people and walked our way outside to the tennis courts, where a crowd of several hundred were _9_. Some were crying, all were weak. Then I noticed that a woman was about to fall down and immediately I went to _10_ her. When I looked around and saw frightened children
5、in parents arms, my selfish thought was thank God that my _11_ werent here.Soon hotel staff were setting up chairs and passing around bottled water. They offered us tablecloths to wrap (包裹) around ourselves against the night _12_ and shoes for people whose feet were bare. They seemed very _13_ while
6、 in fact they too must be afraid.I felt lucky to be alive, but as a _14_, my relief was mixed with guilt for we soon learned that the earthquake had left many dead and others homeless and tsunamis (海啸) were _15_ the way.1. A. CarefullyB. SuddenlyC. SecretlyD. Recently2. A. turned onB. ran awayC. gav
7、e inD. went out3. A. frighteningB. shockingC. disappointingD. tiring4. A. excitementB. fearC. joyD. anger5. A. dreamingB. believingC. recallingD. thinking6 A. surprisinglyB. usuallyC. actuallyD. exactly7. A. andB. butC. orD. so8. A. downstairsB. insideC. upstairsD. around9. A. lyingB. standingC. sit
8、tingD. sleeping10. A. persuadeB. comfortC. supportD. ignore11. A. relativesB. brothersC. friendsD. kids12. A. coldnessB. warmthC. darknessD. loneliness13. A. proudB. politeC. upsetD. calm14. A. reporterB. survivorC. visitorD. rescuer15. A. byB. inC. onD. from【答案】1. B 2. D 3. A 4. B 5. D 6. A 7. B 8.
9、 A 9. B 10. C 11. D 12. A 13. D 14. B 15. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者经历的一次可怕的地震。【1题详解】考查副词词义辨析。句意:突然,我14楼圣地亚哥酒店的房间活了起来,就像一只非常愤怒的动物在牙齿上摇晃着一只小动物。A. Carefully仔细地;B. Suddenly突然;C. Secretly秘密地;D. Recently最近。根据前文“Sitting up, I turned on the bedsideamp. (我坐起来,打开床头灯)”可知,此处是指事情突然发生。故选B项。【2题详解】考查动词短语辨析。句意:然后灯熄
10、灭了。A. turned on打开;B. ran away逃跑;C. gave in放弃;D. went out熄灭。根据后文“in the dark”可知,此处是指灯熄灭了。故选D项。【3题详解】考查形容词词义辨析。句意:黑暗中的噪音更加可怕。A. frightening令人恐惧的;B. shocking令人震惊的;C. disappointing令人失望的;D. tiring令人困倦的。根据后文“might not seemy husbandand sons again”可知,此处是指黑暗中的噪音令人恐惧。故选A项。【4题详解】考查名词词义辨析。句意:一种强烈的恐惧感开始控制我。A. ex
11、citement兴奋;B. fear恐惧;C. joy喜悦;D. anger愤怒。根据后文“might not see my husband and sons again”可知,此处是指一种强烈的恐惧感。故选B项。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:当我站起来时,我不禁想到我可能再也见不到我的丈夫和儿子了。A. dreaming做梦;B. believing相信;C. recalling回忆;D. thinking思考。根据后半句“that I might not see my husband andsons again”可知,此处是指不禁想到这些让人恐惧的事情。故选D项。【6题详解】考查副词
12、词义辨析。句意:但令人惊讶的是,没有人。A. surprisingly出人意料地;B. usually通常;C. actually实际上;D. exactly精确地。根据前文“expected to fnd people”和“there was no one about”可知,此处是指周围一个人也没有让作者很惊讶。故选A项。【7题详解】考查连词词义辨析。句意:我的心在疯狂地哭泣,但我甚至没有呼救。A. and和;B. but但;C. or或者;D. so所以。根据上半句“My mind was crying crazily”和后文“didnt even call for help”可知,前后构
13、成转折关系,所以应用转折词but。故选B项。【8题详解】考查副词词义辨析。句意:他只是说:“我们该下楼了”。A. downstairs下楼;B. inside室内;C. upstairs楼上;D. around周围。根据后文“On a lower floor(在较低的楼层)”可知,此处是指应该下楼。故选A项。【9题详解】考查动词词义辨析。句意:在较低的楼层,我加入了一条人河,走到外面的网球场,那里站着几百人。A. lying躺;B. standing站;C. sitting坐;D. sleeping睡觉。根据上半句“walked our way outside to the tennis co
14、urts”可知,此处是指到网球场避难,所以是几百人站在那里。故选B项。【10题详解】考查动词词义辨析。句意:然后我注意到一个女人快要摔倒了,我立即去扶她。A. persuade说服;B. comfort安慰;C. support支持;D. ignore忽略。根据上文“Then I noticed that a woman was about to fall down”可知,此处是指过去扶她。故选C项。【11题详解】考查名词词义辨析。句意:当我环顾四周,看到父母怀里受惊的孩子时,我自私的想法是感谢上帝,我的孩子不在这里。A. relatives亲戚;B. brothers兄弟;C. friend
15、s朋友;D. kids孩子。根据上句“saw frightened children in parents arms”可知,此处是指感谢上帝自己的孩子们不在这里。故选D项。【12题详解】考查名词词义辨析。句意:他们为我们提供了桌布,让我们裹住以抵御夜晚的寒冷,并为裸露脚的人提供鞋子。A. coldness寒冷;B. warmth温暖;C. darkness黑暗;D. loneliness孤独。根据上一句“They offered us tablecloths to wrap (包裹) around ourselves”可知,此处是指用桌布裹身抵御寒冷。故选A项。【13题详解】考查形容词词义辨析
16、。句意:他们看起来很平静,但实际上他们也一定很害怕。A. proud骄傲的;B. polite礼貌的;C. upset心烦意乱的;D. calm冷静的。根据“while”可知,前后构成对比关系,所以此处是指他们看起来很平静。故选D项。【14题详解】考查名词词义辨析。句意:我很幸运能活着,但作为一名幸存者,我的宽慰夹杂着内疚,因为我们很快得知地震造成许多人死亡,其他人无家可归,海啸即将来临。A. reporter记者;B. survivor幸存者;C. visitor访客;D. rescuer救援人员。根据上半句“I felt lucky to be alive”可知,此处是指作为幸存者。故选B
17、项。【15题详解】考查介词词义辨析。句意:我很幸运能活着,但作为一名幸存者,我的宽慰夹杂着内疚,因为我们很快得知地震造成许多人死亡,其他人无家可归,海啸(海啸)即将来临。A. by通过;B. in里面;C. on上面;D. from从。根据上一句“the earthquake had left many dead and others homeless”可知,此处是指海啸即将到来,on the way意为“即将到来”。故选C项。第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词
18、的正确形式填空。For most of her life, Anna Mary Roberts worked very hard making a living on a farm. She began to paint _16_ her seventies. She displayed her artworks in her town when she was eighty. The paintings _17_ (notice) by an art collector, who recognized Annas remarkable talent. He bought all the pa
19、intings on display. Later, three of her paintings were exhibited in one of the most well-known art _18_ (museum) in New York City. Soon, people around the world heard of Anna and her delightful artworks. People loved looking at the old-fashioned scenes that Anna had created.【答案】16. in 17. were notic
20、ed 18. museums【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲了在七十岁时开始画画的Anna Mary Roberts,她的作品被人们所喜爱。【16题详解】考查介词。句意:她在70岁的时候开始画画。分析句子可知,空处是in her seventies固定结构,意为“在她七十岁的时候”,故填in。【17题详解】考查时态语态。句意:这些画被一位艺术收藏家注意到了,他发现了安娜非凡的才华。主语paintings为可数名词复数形式,谓语也应使用复数形式,时态应该与前后句保持一致,用一般过去时;主语paintings和notice之间是逻辑上的动宾关系,因此需使用被动语态,所以填were not
21、iced。【18题详解】考查名词复数。句意:后来,她的三幅画在纽约市最著名的艺术博物馆之一展出。分析句子可知,固定短语one of(其中之一)后接可数名词复数形式。故填museums。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The people living in Wenchuan county will never forget the day 12 May, 2008. Now, more than 10 years on, the people in Wenchuan are living a new
22、life. Many live in new towns _19_ people can live safely. The people will never forget those who _20_ (rescue) them and helped them rebuild their home. Out of gratitude, many young adults have chosen to study medicine or join the army in a wish _21_ (help) more people. Wenchuan has become a symbol o
23、f the Chinese spirit of never giving up.【答案】19. where 20. rescued 21. to help【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了汶川地震后,被帮助的人开始了新生活,年轻人希望去帮助更多的人,汶川已经成为中华民族永不放弃精神的象征【19题详解】考查定语从句。句意:许多人住在新城镇,这样人们就能安全的生活。分析句子及结构可知,此处为连词引导的定语从句,从句中不缺少主语和宾语,所以使用关系副词,先行词new towns表地点。故填where。【20题详解】考查谓语动词。句意:人们永远不会忘记那些拯救他们并帮助他们重建家园的人。分析
24、句子及结构可知,此处为谓语动词,根据并列句的谓语动词helped可知,此处应使用一般过去时态,与主语之间为主动关系。故填rescued。【21题详解】考查非谓语动词。句意:出于感激,许多年轻人选择学医或参军,希望能帮助更多的人。分析句子及结构可知,此处为非谓语动词作定语修饰名词wish,修饰表示“愿望”的名词通常使用不定式形式,且表示主动意义。故填to help。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Students are busy. Between classes, homework and famil
25、y, there can be a lot to balance. So why do we suggest that you join a student organization? In fact, doing this will have a great effect on the students _22_ goals are to become better in school and future life. First of all, you will feel _23_ (cheer) to have so many opportunities to learn more ab
26、out yourselves and your strengths. You can also find out _24_ youre good at, whether thats listening, staying organized, or serving others. This awareness will be beneficial in _25_ (you) future career.【答案】22. whose 23. cheerful 24. what 25. your【解析】【导语】这是一篇说明文。文章讲述了学生们参加学生组织的益处就是可以让他们更加了解自己的强项和优势,从
27、而有利于未来的职业发展。【22题详解】考查定语从句。句意:事实上,这样做将会对于那些想要在未来的学校和生活当中变得更好的学生有很大的影响。此处为定语从句修饰先行词students,先行词在从句中作goals的定语,表示所属关系,只能用关系代词whose引导。故填whose。【23题详解】考查形容词。句意:首先,你会很高兴可以拥有很多的机会去更多了解你自己和你的优势。空处应用形容词作feel的表语,空处应使用其形容词形式cheerful,意为“感到高兴的;欢快的”,符合句意。故填cheerful。【24题详解】考查宾语从句。句意:你也会发现你所擅长的东西,是否是倾听,保持有条不紊,或者为他人服务
28、。空处引导宾语从句,在宾语从句中充当at的宾语,需用连接代词what引导。故填what。【25题详解】考查代词。句意:这种意识对你未来的职业生涯是有益的。分析句子可知,空处需使用形容词性物主代词在句中作定语修饰名词future career(未来的职业生涯)。故填your。第二部分阅读理解(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ATrying to find the perfect present is about as easy as trying to read someones mind. Few pe
29、ople will actually tell you what they want for a special occasion and most of the time your loved ones will insist that they dont need or want anything! So, what to do? Here are some tips that could help.Start EarlyStarting your shopping early can have many advantages. For instance, it gives you eno
30、ugh time to come up with ideas for what you should buy your friends or family members. Moreover, the closer it gets to holidays, the higher the prices go up. So, save your money by being an early bird.Make a ListHere, you can write down everything your friends or family members love. This can includ
31、e food, hobbies, experiences, and more. Then try to determine how to use this information to find a gift that perfectly suits them. If you are lucky, you should be able to find good ideas in one of these lists.Think outside the BoxOften, the reason why you get stuck for gift ideas is that you only f
32、ocus on the same kind of presents. If you are still coming up empty, it is time to get creative. You can find something your friends or family members can use every day. When in doubt, you can simply put smaller presents together to make up a larger, more meaningful gift.Gift an ExperienceIn case yo
33、u are still feeling a little stuck, go ahead and find something that the two of you can do together. It may be a class, or anything else where you can enjoy each others company. In short, you will be able to give them the gift of friendship.26 Start your shopping early can help you _.A. buy gifts in
34、 lower pricesB. change ideas very oftenC. read your friends mind easilyD. make a list of preferred gifts27. To enjoy each others company, you can _.A. talk to your family membersB. find something that you can do togetherC. write down everything your friends loveD. put smaller gifts together to make
35、up a larger one28. What is the purpose of the passage?A. To suggest ways on how to make friends.B. To give advice on reading minds.C. To share a travel story.D. To offer tips on buying presents.【答案】26. A 27. B 28. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要给出了几条如何找到完美礼物的建议:提前选购,列清单,跳出固有思维以及把共同经历作为一份礼物。【26题详解】细节理解题。根据文章“S
36、tart Early”部分内容“Moreover, the closer it gets to holidays, the higher the prices go up. So, save your money by being an early bird.(而且,离假期越近,物价就越高。所以,做一个早做准备的人可以节省你的钱。)”可知,早做准备可以省钱,以一个较低的价格买到相同的东西。故选A。【27题详解】细节理解题。根据文章“Gift an Experience”部分内容“In case you are still feeling a little stuck, go ahead and
37、 find something that the two of you can do together. It may be a class, or anything else where you can enjoy each others company.(如果你仍然感觉有点被困住了,继续找一些你们俩可以一起做的事情。它可能是一门课,或者其他任何你们可以享受彼此陪伴的事情。)”可知,为了享受彼此的陪伴,你可以找一些可以一起做的事情。故选B。【28题详解】推理判断题。根据文章体裁为应用文,文章结构为总分结构,首段内容“Trying to find the perfect present is
38、about as easy as trying to read someones mind.(想要找到完美的礼物就像读心术一样简单。)”以及“Here are some tips that could help.(这里有一些可以帮助你的建议。)”揭示了文章的目的,即:文章主要讲述了找到完美礼物的几个建议。D项“To offer tips on buying presents.(提供买礼物的建议)”符合文章大意。故选D。BTraveling on an airplane can be a very tiring task even in the best of conditions, Sophi
39、e Murphy noticed an awful tension on a recent flight from Sydney to Melbourne. She first thought it was caused by typical bad-tempered passengers. But as the flight neared its end, it became obvious that something was very wrong.A teenage boy with Down syndrome (唐氏综合症) who was traveling with his fam
40、ily had become upset and would not return to his seat, regardless of the cabin crews warnings over the loudspeaker that it was almost time to land. The pilot was forced to circle above the airport, delaying the landingand angering people on the already tense flight.As the boys elderly parents failed
41、 to persuade him to get off the floor and back into his seat, Murphy, who had been a teacher for more than 20 years, stood up and quickly headed to the back of the plane. She found the boy in the passage between rows of seats, lying on his belly. She began chatting calmly with him, asking his name,
42、his favorite book, and his favorite characters. He told her he felt sick and she tried to comfort him.Minutes later, he allowed her to hold his handand then together they got properly back into airplane seats. Murphy asked for sick bags, and held them as the boy threw up several times. As she helped
43、 him clean up, she repeatedly told him everything would be okay and that theyd get through it together.After the plane was finally able to land, no one was impatient to step off the flight as one might expect. Instead, calmed passengersobviously following Murphys amazing exampleallowed the boy and h
44、is family to depart first, smiling at them as they passed. His parents tearfully thanked Murphy for what she had done, and a doctor sitting nearby also let her know he had even taken notes on her expert way of handling the situation.29. Why was the landing delayed?A. Because a family ignored the war
45、nings.B. Because a boy refused to sit in his seat.C. Because smoke was coming out of the engine.D. Because the pilot had to change the destination.30. Murphy successfully handled the “awful tension” by _.A. fighting against unfair treatmentB. calling on other passengers to join herC. communicating w
46、ith the boyD. asking an experienced doctor to help31. What changed the angry passengers attitude at last?A. The teachers efforts.B. The planes safe landing.C. The crews behavior.D. The boys improvement.32. Which of the following words can best describe Murphy?A. Generous and careful.B. Patient and e
47、nergetic.C. Wise and honest.D. Kind and cool-headed.【答案】29. B 30. C 31. A 32. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。讲述了教师Sophie Murphy在飞机上帮助一位患有唐氏综合征的小男孩克服心理和身体的不适,使得飞机正常降落并获得全体乘客赞许的故事。【29题详解】细节理解题。根据文中第二段“A teenage boy with Down syndrome(唐氏综合征)who was traveling with his family had become upset and would not return to
48、his seat, regardless of the cabin crews warnings over the loudspeaker when it was almost time to land. (一名患有唐氏综合征少年和他的家人一起旅行,当飞机即将着陆时,他不顾空乘人员通过扩音器发出的警告,变得心烦意乱,不肯回到座位上。)”可知,是小男孩不可能坐在座位上的行为导致了飞机延迟降落。故选B。【30题详解】细节理解题。根据文中第五段“She began chatting calmly with him, asking his name, his favorite book, and hi
49、s favorite characters. He told her he felt sick and she tried to comfort him. (她开始平静地和他聊天,问他的名字,他最喜欢的书,他最喜欢的角色。他告诉她他觉得不舒服,她试图安慰他。)”可知,是Murphy与男孩的沟通起了作用,使紧张,糟糕的局面得到了改观。故选C。【31题详解】推理判断题。根据文中最后一段“Instead, calmed passengers-obviously following Murphys amazing example-allowed the boy and his family to de
50、part first, smiling at them as they passed. (相反,镇静下来的乘客显然是在效仿Murphy的惊人榜样让男孩和他的家人先离开,并在他们经过时对他们微笑。)”可知,乘客们是被Murphy的行为所感染,纷纷以她为榜样,才对男孩的态度发生改变并礼让他和他的家人先行下飞机。所以推断是Murphy的努力改变了愤怒的乘客的态度。故选A。【32题详解】推理判断题。从Murphy主动与男孩交谈可以推断她是一个友善的人,并从第五段中“She began chatting calmly with him(她开始平静地和他聊天)”可以推断出她是一个遇事冷静的人。故选D。CE
51、lephant Transit HomeIn both Africa and Asia elephants are being threatened by changes in their natural habitats (栖息地). People are moving into the elephants habitats and endangering their survival. In the country of Sri Lanka, there is one place where elephants are not only protected but also respect
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-443715.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
