北京市房山区2022-2023学年高一英语上学期期末试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 房山区 2022 2023 学年 英语 学期 期末 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、房山区 2022-2023 学年度第一学期诊断性评价高一英语第一部分 知识运用(共两节,满分 30 分)第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分, 共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选 项,并在答题卡上将该项涂黑。Carter Evans, a 16-year-old boy, was camping in a tent with friends in a parking area near Pascagoula River in July when a car with three teenage girls inside fell o
2、ff a boat ramp (匝道) and into the river, then sank. The driver had blindly _1_ wrong directions from her GPS.It was around 2:30 a.m. when Evans and his friends got to the rivers edge. In the darkness, they could _2_ make out the girls clinging (抱紧) to the roof, the only part of the car still above wa
3、ter. But they could hear _3_.Evans took off his shirt and shoes, threw his phone down and dived into the water, a river he knew crocodiles called home. He helped the first girl he saw and, keeping her head above water, led her to the _4_.Just then, Garry Mercer, a police officer, arrived. He _5_ int
4、o the river to help another of the girls. But halfway back to shore, she was too _6_ and went underwater, pulling Mercer down with her. Evans jumped back in the _7_ and helped them until they could stand.There was still one girl, Cora Watson, in the water. She was _8_ to stay above water.“I just kne
5、w my last _9_ was coming,” Watson said. “I thought I was slowly losing myself.” She began to go under. Then, Evans grabbed her.Evans was taken to the hospital. The three girls are alive because Evans risked his _10_ to save them.1. A. followedB. studiedC. seenD. kept2. A. finallyB. clearlyC. certain
6、lyD. hardly3. A. fightingB. shoutingC. swimmingD. quarrelling4. A. riverbankB. carC. tentD. park5. A. walkedB. fellC. divedD. sank6. A. excitedB. surprisedC. scaredD. disappointed7. A. sandB. crowdC. darknessD. water8. A. waitingB. strugglingC. consideringD. lying9. A. challengeB. choiceC. breathD.
7、dream10. A. healthB. lifeC. jobD. fortune【答案】1. A 2. D 3. B 4. A 5. C 6. C 7. D 8. B 9. C 10. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了Carter Evans和警察Garry Mercer勇救溺水三少女的好人好事。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:这位司机盲目地按她的GPS导航沿着错误的方向行驶。A. followed沿着(道路、小径等);B. studied学习;C. seen看见;D. kept保持。由上文的“a car with three teenage girls inside fel
8、l off a boat ramp (匝道) and into the river, then sank(一辆载有三名十几岁女孩的汽车从匝道上跌落到河里,随后沉没)”和下文的“wrong directions from her GPS”可知,应该是盲目地相信GPS导航,沿着错误的方向行驶才导致了这次溺水事故。故选A项。【2题详解】考查副词词义辨析。句意:在黑暗中,他们几乎看不出女孩们紧紧抓住车顶,这是车上唯一仍在水上的部分。A. finally最终;B. clearly清楚地;C. certainly当然;D. hardly几乎不。由上文的“It was around 2:30 a.m.(大约
9、是凌晨两点半)”和“In the darkness”可知,天太黑了,Carter Evans几乎看不见水中的女孩们。故选D项。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:但他们能听到呼喊声。A. fighting战斗;B. shouting呼喊;C. swimming游泳;D. quarrelling吵架。由上文语境和常识可知,溺水的人会呼喊救命,所以Carter Evans即使看不到人,也能听到呼喊声。故选B项。【4题详解】考查名词词义辨析。句意:他帮助了第一个看到的女孩,并将她的头举过水面,将她带到河岸。A. riverbank河岸;B. car汽车;C. tent帐篷;D. park公园。由上文
10、的“He helped the first girl he saw”可知,此处指Carter Evans救他看到的第一个溺水的女孩,自然是把溺水者从水里带向河岸,呼应下文的“back to shore(回到岸边)”。故选A项。5题详解】考查动词词义辨析。句意:他跳入河中帮助另一个女孩。A. walked走路;B. fell落下;C. dived跳水;D. sank下沉。呼应上文“dived into the water(跳入水中)”Carter Evans跳入水中救人,警官Garry Mercer也跳入水中救人。故选C项。【6题详解】考查形容词词义辨析。句意:但在回到岸边的途中,她太害怕了,以
11、至于沉入水下,将Mercer往水下拉。A. excited兴奋的;B. surprised惊讶的;C. scared害怕的;D. disappointed失望的。下文“went underwater, pulling Mercer down with her”符合溺水者惊慌失措的反应,因为太害怕了,所以对救援造成了不利影响。故选C项。【7题详解】考查名词词义辨析。句意:Evans跳回水中,帮助他们直到他们在水中能保持平稳。A. sand沙;B. crowd人群;C. darkness黑暗;D. water水。由上文语境可知,Evans刚救了一个溺水者上岸,此时看到警察Mercer有麻烦,立即跳
12、回水中去帮助。故选D项。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:她努力停留在水面上。A. waiting等待;B. struggling挣扎;C. considering考虑;D. lying躺。由常识可知,溺水者为了不下沉,会努力让自己在水中漂浮起来,struggle to do sth. (努力做某事)。故选B项。【9题详解】考查名词词义辨析。句意:“我只知道我的最后一口气就要来了,”Watson说。A. challenge挑战;B. choice选择;C. breath呼吸;D. dream梦想。由下文的“I thought I was slowly losing myself.” She
13、began to go under.(“我认为我正在慢慢失去意识。”她开始往下沉)”可知,Watson用“最后一口气”表达她快要死了。故选C项。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:这三个女孩之所以活着,是因为Evans冒着生命危险救了她们。A. health健康;B. life生命;C. job工作;D. fortune运气。由上文的“Evans took off his shirt and shoes, threw his phone down and dived into the water, a river he knew crocodiles called home.(Evans脱下
14、衬衫和鞋子,扔下手机,跳入水中,这是一条他认识的鳄鱼称之为家的河流)”和“Evans was taken to the hospital.(Evans被送往医院)”可知,凌晨两点半,在黑暗中,Evans在有鳄鱼的河流中救人,是冒着生命危险的。故选B项。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分, 共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题卡指定区域作答。As a nature photographer, I enjoy working outside in the wild. Last su
15、mmer in Yellowstone National Park, I followed a path that took me through a dark forest. _11_ I was photographing an eagle, I suddenly found that four _12_ (meter) away from me was a bear. It _13_ (look) back at me. A second later, the bear _14_ (turn) and ran into the forest. Somehow, I forced my f
16、inger to press the button and took the picture of the moment.【答案】11. When 12. meters 13. looked 14. turned【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者在野外摄影时遇熊的惊险一幕。【11题详解】考查时间状语从句。句意:当我拍摄一只鹰时,我突然发现离我四米远的地方有一只熊。结合句意可知,由when引导时间状语从句,首字母大写。故填When。【12题详解】考查名词复数。句意:当我拍摄一只鹰时,我突然发现离我四米远的地方有一只熊。由数词four修饰,用可数名词meter的复数形式。故填meter
17、s。【13题详解】考查时态。句意:它回头看着我。事情已发生,谓语动词look用一般过去时。故填looked。【14题详解】考查时态。句意:一秒钟后,熊转身跑进了森林。结合并列谓语ran into可知,事情已发生,谓语动词turn用一般过去时。故填turned。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题卡指定区域作答。The Longji Rice Terraces cover tall mountains in Guangxi. They _15_ (build) by local people a l
18、ong time ago. The terraces increased the areas in which people grew rice. The flat terraces can catch the rainwater and prevent the soil from being washed away. With hundreds of waterways _16_ connect with each other, rainwater moves down the mountains and into the terraces. These terraces also prov
19、ide a perfect environment for birds and fish. Today, the Longji Rice Terraces attract thousands of visitors who come _17_ (admire) this great wonder.【答案】15. were built 16. that#which 17. to admire【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了广西的龙脊梯田。【15题详解】考查时态和语态。句意:它们是很久以前由当地人建造的。结合时间状语a long time ago,主语They和谓语动词build是被动关
20、系,用一般过去时的被动语态,主语They,谓语复数形式。故填were built。【16题详解】考查定语从句关系词。句意:由于有数百条相互连接的水道,雨水顺着山脉流入梯田。该空引导限制性定语从句,先行词是hundreds of waterways,指物,关系词在从句中作主语,用关系代词that/which。故填that/which。【17题详解】考查不定式。句意:今天,龙脊梯田吸引了成千上万的游客前来欣赏这一伟大的奇迹。admire用不定式形式作目的状语。故填to admire。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确
21、形式填空。请在答题卡指定区域作答。The preparations for the dinner of the Spring Festival are hard work. I dont think its worth the effort of spending much time _18_ (prepare) for a single meal and cleaning up the mess after its over. Eating out is a good choice. We still have the dinner _19_ the same people. The occ
22、asion is more enjoyable without all that tiring cooking, and the dishes taste _20_ (good)! In my opinion, the love between the family members sitting around the table together remains the same.【答案】18. preparing 19. with 20. better【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者不愿自己准备春节晚餐,觉得外出就餐是个不错的选择,讲明了外出就餐的好处。【18题详解】考查动名
23、词。句意:我认为花很多时间准备一顿饭并在结束后收拾残局是不值得的。固定搭配spend+时间+(in) doing sth. (花时间做某事),prepare用动名词形式作宾语。故填preparing。【19题详解】考查介词。句意:我们仍然和同样的人共进晚餐。结合句意,介词with (和一起)符合语境。故填with。【20题详解】考查形容词比较级。句意:没有那么累的烹饪,这个场合更令人愉快,而且菜肴味道更好!结合more enjoyable可知,该空含比较含义,用形容词比较级better作表语。故填better。第二部分 阅读理解(共两节,满分38分)第一节(共 14 小题;每小题 2 分,满分
24、 28 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题 卡上将该项涂黑。AChina Daily Website and China Daily App are calling for submissions (提交) of photos and videos from the National Day until Dec. 20, 2022. But all the online entries must be received by 11:59 pm on December 15, 2022. Entries will not be returned.O
25、rganizations and individuals, both in China and around the world, are welcome to share with us works showing the beautiful country of China.WHAT WE ARE LOOKING FORPhotos or short videos with four major themes: Sceneries of China, Cityscapes in China, Customs unique to China, Cultural heritage of Chi
26、na.Languages in either English or Chinese are preferred.WHAT YOU CAN GETAmong prizes to be given to the individual winners, we offer a top prize of up to 10,000 yuan. Winning organizations will receive prize and certificates for their contribution. Some of the best works have a chance to appear on t
27、he China Daily Website, , and China Daily App (with 37 million users).HOW TO PARTICIPATE1. PHOTO:No more than 10 photos, 5MB maximum for each; with a caption (文字说明) of up to 200 words; format in JPG or PNG.2. VIDEO:Format: MP4 or MOVDimension: horizontal: 16:9, vertical: 9:16Size: 1GB maximum, less
28、than 4 minutesCaption: 200-500 English or Chinese words to give a brief introductionHOW TO SUBMITStep 1: Fill in the application form and offer the information on the participants name, nationality, mobile phone number and email address.Step 2: Upload your works and make a brief introduction on your
29、 works.Step 3: Last of all, when you get the form filled in and works uploaded, you click the SUBMIT button and we will be able to receive your excellent works.CONTACT US: liyang1 lvfu21. When should participants hand in their works online?A. Before October 1, 2022.B. After December, 20, 2022.C. Fro
30、m October 1 to December 15, 2022.D. From October 1 to December 20, 2022.22. What can we learn about the activity?A. Only individuals can take part in the activity.B. Each winning work can find its way onto the website.C. We can hand in as many works as we like in the activity.D. Our personal informa
31、tion is needed before our submission.23. The passage is probably taken from a _.A. news reportB. formal noticeC. personal letterD. research paper【答案】21. C 22. D 23. B【解析】【导语】本文是应用文。文章是一则介绍由中国日报举办的个人摄影大赛的通知。【21题详解】细节理解题。由第一段中的“China Daily Website and China Daily App are calling for submissions (提交) o
32、f photos and videos from the National Day until Dec. 20, 2022. But all the online entries must be received by 11:59 pm on December 15, 2022. (中国日报网和中国日报App呼吁从国庆节到2022年12月20日提交照片和视频。但所有在线参赛作品必须在2022年12月15日晚上11:59之前收到)”可知,参与者在线提交作品时间为:2022年10月1日至12月15日。故选C项。【22题详解】细节理解题。由HOW TO SUBMIT中的“Step 1: Fill i
33、n the application form and offer the information on the participants name, nationality, mobile phone number and email address. Step 2: Upload your works and make a brief introduction on your works.(第一步:填写申请表,并提供参与者的姓名、国籍、手机号码和电子邮件地址。第二步: 上传你的作品,并对你的作品做一个简短的介绍。)”可知,提交作品前需要填写我们的个人信息。故选D项。【23题详解】推理判断题。
34、文章是一则介绍由中国日报举办的个人摄影大赛的通知,号召人们参与,可得出文章可能选自正式通知。故选B项。BI opened my eyes and started to stretch, wishing it was just a dream, but of course it wasnt! I was extremely tired from staying up late the night before because I was so anxious for the big day. I dragged myself out of my bed to do my normal routi
35、ne. As I was brushing my teeth, I looked up at the mirror and it hit me that I was about to graduate from high school. This was the first time that Id been so happy and extremely sad at the same time and the only thing running through my mind was that this was really happening.All I had was English
36、that day because my other teachers let us have a free day to catch up on late homework or just hang out with our friends. After suffering through eight hours of boring classes, it was time to get ready for graduation night. As my friends and I were getting our caps and gowns on, my favorite teacher
37、Ms. Sue walked up and said to me, “Congratulations to you, Lily!” She gave me a special book. I looked down at it and it said, “The places youll go!” I read it right before I headed up to gym for practice.I never knew a book could give me such inspiration. I just kept on thinking to myself that this
38、 was finally it! I was so happy that it was time to move on to a new chapter in my life. As everyone was taking their seats, I felt like I was sitting on pins and needles, I was so nervous. Once and for all it was time they called out my name. I started walking up those stairs and it felt like the w
39、hole entire world was behind me. All I could see was a beautiful future ahead. This opened up many possibilities for me, like going to college, moving out on my own, and paying bills. Ive never felt so proud of myself and the person Ive become. This experience has made me become a better person.24.
40、What was the main cause for Lilys anxiety?A. Her bad dream.B. Her normal routine.C. Her graduation day.D. Her extreme tiredness.25. How did Lily feel during the last days classes?A. Angry.B. Uninterested.C. Confident.D. Thankful.26. Ms. Sues gift made Lily _.A. decide to get prepared for the ceremon
41、yB. learn about the harm of too many wishesC taste the sweetness of a good relationshipD. begin to think about fighting for her future27. What can we learn from this passage?A. Every book must be chewed carefully to get out its nice juice.B. Something very magical can happen after reading a good boo
42、k.C. Reading books removes sorrows from someones breaking heart.D. When you read a book for a second time, you meet an old friend.【答案】24. C 25. B 26. D 27. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了莉莉在高中毕业日这一天的所思所想和情感升华。【24题详解】细节理解题。由第一段中“I was extremely tired from staying up late the night before because I was so anxi
43、ous for the big day. I dragged myself out of my bed to do my normal routine. As I was brushing my teeth, I looked up at the mirror and it hit me that I was about to graduate from high school. (前一天晚上熬夜,我非常累,因为我非常担心重要一天的到来。我从床上爬起来,开始做我的日常工作。当我刷牙的时候,我抬头看着镜子,突然想到我即将从高中毕业)”可知,莉莉焦虑的主要原因是她的毕业日。故选C项。【25题详解】
44、推理判断题。由第二段中的“All I had was English that day because my other teachers let us have a free day to catch up on late homework or just hang out with our friends. After suffering through eight hours of boring classes, it was time to get ready for graduation night. (那天我只学了英语,因为我的其他老师让我们有一天的空闲时间来完成迟到的作业,或者只
45、是和朋友们一起玩。在经历了八个小时枯燥的课程之后,是时候为毕业之夜做好准备了)”可知,莉莉认为那天课程很枯燥,只学了英语,可得出莉莉对毕业最后一天的课程并不感兴趣。故选B项。【26题详解】推理判断题。由第三段中的“I never knew a book could give me such inspiration. I just kept on thinking to myself that this was finally it! I was so happy that it was time to move on to a new chapter in my life. (我从来不知道一本
46、书能给我这样的灵感。我一直在想,这就是最后的结局!我很高兴,是时候进入我人生的新篇章了)”和“All I could see was a beautiful future ahead. This opened up many possibilities for me, like going to college, moving out on my own, and paying bills. (我所能看到的只是一个美好的未来。这为我打开了许多可能性,比如上大学、自己搬出去住,以及支付账单)”可知,Ms. Sue的礼物使莉莉开始考虑是时候进入自己人生的新篇章了,她应该为自己的美好未来而奋斗。故选
47、D项。【27题详解】推理判断题。由第一段中的“I was extremely tired from staying up late the night before because I was so anxious for the big day. (前一天晚上熬夜,我非常累,因为我非常担心重要一天的到来)”,第二段中的“She gave me a special book. I looked down at it and it said, “The places youll go!” I read it right before I headed up to gym for practice
48、. (她给了我一本特别的书。我低头看了看它,上面写着:“你要去的地方!”我在去健身房练习之前读了它)”和第三段中的“I never knew a book could give me such inspiration. I just kept on thinking to myself that this was finally it! I was so happy that it was time to move on to a new chapter in my life. (我从来不知道一本书能给我这样的灵感。我一直在想,这就是最后的结局!我很高兴,是时候进入我人生的新篇章了)”可知,毕
49、业日这天莉莉心烦意乱,但读完Ms. Sue送的书后,莉莉明白了自己要进入人生的新篇章了,要为美好生活而奋斗,可得出读了一本好书之后,会发生一些非常神奇的事情。故选B项。CSaihanba is a green miracle passed on from generation to generation.The Saihanba Forest Farm is the worlds largest manmade forest, a 750-square-kilometer barrier (屏障), 300 kilometers north of Beijing, planted to sav
50、e the Chinese capital from desertification (the gradual change of habitable land into desert, which is usually caused by climate change or by destructive use of the land).Today, overlooking the sea of green, it would be hard to imagine that a half century ago, the area was wasteland.The big change b
51、egan 59 years ago with the effort of a group of foresters and engineers who were determined to turn the area into a forest. In 1962, the Ministry of Forestry Saihanba Mechanical Forest Farm was formally established. Some 369 young people from different parts of the country went all the way north to
52、Saihanba.Food and shelter was in short supply, so the group grew their own potatoes and corn and set up simple shelters and tents, sometimes using only brunches and straw that gave little shelter from the freezing wind.In the beginning, planting trees on the very cold highland was an impossible task
53、 due to the high winds. Over 90 percent of the young seedlings planted in the first two years died and the forest farm was nearly shut down. After trying different ways of planting trees, the survival rate of the newly planted young trees topped 90 percent in 1964.Planting trees is not enough. Caref
54、ully protecting the woods and managing well the whole forest farm is even harder. That is what later generations will do.During fire prevention periods in spring and autumn, they check the vast expanse of forest every 15 minutes during the day, and once an hour at night.Now as third-generation tree
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-443958.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2023九年级语文下册 第4单元 13《短文两篇》第1课时上课课件 新人教版.pptx
