北京市房山区2022-2023学年高二英语下学期期中试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 房山区 2022 2023 学年 英语 学期 期中 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2023北京房山高二(下)期中英语第一节 完形填空(共10小题;每小题1. 5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。For most people, having things stolen feels like an offence. Robbie Pruitt admitted that he got mad when he discovered the theft of his mountain bike last September. But soon enough, his _1_ took a turn.
2、 After letting go of his anger and frustration, he found himself on a road to sympathy instead. For Robbie, a keen bicyclist, the first thing to do was _2_ his stolen bike. But when he went shopping, he found few available, which got him thinking: What if the lack of bikes was Covid-19 related, and
3、what if the person whod taken his bike really needed _3_ to get to work?With that thought in mind, Robbie came up with a plan and posted it on the community website. He _4_ to fix bikes free of charge for anyone who needed it. He also asked for unwanted bikes, which he would repair again for free. A
4、nd then he would donate them to folks who could truly use them but didnt have the _5_ to buy one. The day the post went live, Robbie received thirty used bicycles. Then came more than 500 enquiries for detailed information. By the end of 2020, Robbie had repaired more than 140 for donation or to be
5、_6_ to their owners. Robbie tries to give his donations to families that are truly _7_. Upon simply satisfying a material need, he has provided an opportunity for kids in his neighborhood to learn how to fix their own bikes. In addition to practical skills, Robbies lessons teach teamwork, encourage
6、self-worth, and promote feelings of community. _8_ , the kids have gained a sense of accomplishment. “Its a really great experience for kids,” said a neighbor in an interview with the local newspaper. “Robbie is certainly providing a _9_ , but its not just the bikes. Its the relationships in the com
7、munity. Its the _10_ that he can make on people.”1. A. emotionsB. careerC. opinionsD. route2. A. rideB. lockC. repairD. replace3. A. instructionB. qualificationC. transportationD. permission4. A. offeredB. refusedC. hesitatedD. remembered5. A. profitB. budgetC. courageD. excuse6. A. exportedB. soldC
8、. lentD. returned7. A. demandingB. strugglingC. fightingD. requesting8. A. OtherwiseB. HoweverC. SomehowD. Meanwhile9. A. serviceB. competitionC. ceremonyD. suggestion10. A. compromiseB. impressionC. impactD. progress【答案】1. A 2. D 3. C 4. A 5. B 6. D 7. B 8. D 9. A 10. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Robbi
9、e Pruitt在自行车被盗后萌生了帮人修自行车的想法,他不仅修车,还把修好的二手车捐给那些真正需要但没有预算买车的人。他还给邻居的孩子们提供了一个学习如何修理自行车的机会。Robbie的行为给人们带来了巨大的影响。【1题详解】考查名词词义辨析。句意:但很快,他的情绪就发生了转变。A. emotions情绪;B. career职业;C. opinions想法;D. route路线。根据下文“After letting go of his anger and frustration, he found himself on a road to sympathy instead.”可知,他原本是愤
10、怒和沮丧的,但后来变成了同情,这是他情绪的变化。故选A项。【2题详解】考查动词词义辨析。句意:对于热衷骑自行车的Robbie来说,要做的第一件事就是替换他被盗的自行车。A. ride骑;B. lock锁上;C. repair修理;D. replace替换。根据下文“But when he went bike shopping,”可知,自行车丢了,他想换新车。故选D项。【3题详解】考查名词词义辨析。句意:但是当他去买自行车时,他发现几乎没有车,这让他思考:如果缺乏自行车与新冠肺炎相关,如果骑他自行车的人真的需要交通工具去上班呢?A. instruction指令;B. qualification资
11、格;C. transportation交通工具;D. permission许可。由本句“the person whod taken his bike really needed 3 to get to work?”可推知,他猜想偷车人需要自行车作为上班的交通工具。故选C项。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:他主动提出为任何需要的人免费修理自行车。A. offered主动提出;B. refused拒绝;C. hesitated犹豫;D. remembered记得。根据上文“Robbie came up with a plan and posted it on the community web
12、site”可知,他将自己的想法和计划发布到网站上,说明是他主动提出为别人免费修理自行车。选A项。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:然后他会把它们捐给那些真正需要但没有预算买的人。A. profit利润;B. budget预算;C. courage勇气;D. excuse借口。根据句中“donate them to folks who could truly use them”可知,这些修好的旧车是用于捐赠的,所以是捐给需要但没有预算买车的人。故选B项。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:到2020年底,Robbie已经修复了超过140辆自行车用于捐赠或归还给它们的主人。A. exported
13、出口;B. sold出售;C. lent借给;D. returned归还。根据句中“to their owners”可知,部分修好的车也会归还给它们的主人。故选D项。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:Robbie试图把他的自行车捐给那些真正在艰苦奋斗的家庭。A. demanding强烈要求;B. struggling奋斗,挣扎;C. fighting打架;D. requesting请求。根据上文“And then he would donate them to folks who could truly use them but didnt have the 5 to buy one.”可知
14、,自行车是捐给真正需要但没有预算买的人,即在在艰苦奋斗的贫穷家庭。故选B项。【8题详解】考查副词词义辨析。句意:与此同时,孩子们获得了一种成就感。A. Otherwise否则;B. However然而;C. Somehow不知怎么地;D. Meanwhile与此同时。上文“Robbies lessons teach teamwork, encourage self-worth, and promote feelings of community.”说他的行为带来诸多益处,句中“the kids have gained a sense of accomplishment”承接上文,说Robbie
15、还给孩子们带来成就感,上下文是并列关系,用连接副词meanwhile。故选D项。【9题详解】考查名词词义辩词。句意:Robbie当然会提供服务,但不仅仅是自行车。A. service服务;B. competition比赛;C. ceremony仪式;D. suggestion建议。根据前文可知,Robbie免费修自行车,教授孩子们如何修车,这都是由他所提供的服务。故选A项。【10题详解】考查名词词义辩词。句意:而是他对人们的影响。A. compromise妥协;B. impression印象;C. impact巨大影响;D. progress进步。根据上文“Upon simply satisf
16、ying a material need, he has provided an opportunity for kids in his neighborhood to learn how to fix their own bikes. In addition to practical skills, Robbies lessons teach teamwork, encourage self-worth, and promote feelings of community.”可知,Robbie的行为给人们带来了巨大的影响。故选C项。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅
17、读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。I lasted two days. The detox was _11_(difficult) to tolerate than I had expected. I felt like I had lost an arm! Not eating for two days would have been easier! But on reflection, I can see how much of my time had been occupied with _12_(
18、check) my phone. Now I _13_(try) to spend less time online and more time picking up my hobbies.【答案】11. more difficult 12. checking 13. am trying【解析】【导语】本文是记叙文。文章讲述了我戒手机的情况。【11题详解】考查形容词比较级。句意:脱瘾比我想象更难忍受。形容词difficult在句中作表语,结合句意和句中“than I had expected”可知,应使用其比较级形式more difficult,表示“更难的”。故填more difficult
19、。【12题详解】考查非谓语动词。句意:但仔细一想,我知道我有多少时间花在了查看手机上。介词with后用动名词作宾语。故填checking。【13题详解】考查动词时态和主谓一致。句意:现在我试着少花点时间上网,多花点时间培养我的爱好。提示词是句子谓语动词,结合时态状语Now可知,讲述现阶段正在做的事情,用现在进行时态,又因主语是I,系动词应用am。故填am trying。B阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。What is culture shock? When he first visited the US
20、, Mr Li was confused on a bus. He offered his seat to an elderly man, but the man seemed _14_(annoy) and refused to take the seat. Later Mr. Lis American friends explained to him that in the US it is not advisable, and even offensive, to offer your seat to elderly people. This is very different from
21、 China, where people _15_(encourage) to do so. From the example we can see that culture shock is the feeling of confusion and anxiety when you encounter _16_(situation) where the cultural norms (标准) in your culture no longer apply.【答案】14. annoyed 15. are encouraged 16. situations【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介
22、绍了什么是文化冲击。【14题详解】考查形容词。句意:他给一位老人让座,但那位老人似乎很生气,拒绝让座。seem是系动词,提示词作表语,表明主语the man的心理状态,用-ed结尾形容词annoyed,意为“恼怒的,烦恼的”。故填annoyed。【15题详解】考查动词语态和主谓一致。句意:这与中国非常不同,在中国,人们被鼓励去做这样的事情。encourage(鼓励)是定语从句中谓语动词,与主语people之间是被动关系,根据句意可知,描述习惯性行为,应使用一般现在时态,且主语是集体名词people时,谓语动词常用复数形式。综上,谓语应用一般现在时的被动语态,be动词使用are。故填are en
23、couraged。【16题详解】考查名词复数。句意:从这个例子中我们可以看到,文化冲击是当你遇到你的文化规范不再适用的情况时,你感到困惑和焦虑。可数名词situation在句中作宾语,意为“情况”,结合语境,这种情况不止一个,应用复数名词situations,表泛指。故填situations。C阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The Qinming Festival, originating from the Hanshi Day, is an opportunity for people _17_(r
24、emember) and honor their ancestors at tombs. And it became a festival in 732. Then observance (纪念) of Qingming found a firm place _18_Chinese culture and continued for over 2500 years. The Qingming Festival is a time _19_ the sun shines brightly, trees and grass become green and nature is again live
25、ly. Since ancient times, people _20_ (follow) the custom of Spring Outings.【答案】17. to remember 18. in 19. when 20. have followed【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了清明节。【17题详解】考查非谓语动词。句意:清明节,起源于寒食节,是人们在墓前纪念祖先的一个机会。抽象名词opportunity后常用不定式作后置定语;an opportunity (for sb.) to do sth.“(某人)做某事的机会”。故填to remember。【18题详解】考查介词。
26、句意:然后,清明节在中国文化中占据了稳固的地位,并持续了2500年。表示“在中国文化中”用介词in;find a firm place in.“在中找到稳固的地位”。故填in。【19题详解】考查定语从句。句意:清明节是一个阳光明媚,树木和草地变绿,大自然又活跃起来的日子。分析句子可知,空格处为限制性定语从句,修饰先行词time,关系词代替先行词在定语从句中作时间状语,表示“在那时”,应使用关系副词when引导该从句。故填when。【20题详解】考查时态和主谓一致。句意:自古以来,人们就有春游的习俗。follow (沿袭,遵循)是句中谓语动词,根据时间状语Since ancient times可
27、知,动作从过去一直持续到现在,应使用现在完成时态,且主语是集体名词people时,谓语动词常用复数形式。综上,谓语应用现在完成时复数形式。故填have followed。第二部分:阅读理解(共两节,满分38分)第一节 (共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ABeing stranded (困住) in the wilderness is a terrifying prospect for anyone, so for those who want to be prepared, then survival
28、training courses could be a great idea. You can learn how to survive in some of the most extreme and unstable conditions. Here are some of the best survival training courses you can find across the USA. Bear Grylls Survival Available in many different countries is this well-known TV personalitys cou
29、rse on survival. This involves a five-day adventure, with two days of intense survival training from Bear. You will then be dropped onto an island for 30 hours to put the skills you just learned to the test. BOSS 28-Day Field Survival Opening back in 1968, this is the most renowned survival school i
30、n the world. Participants spend 28 days out in the Utah wilderness with limited supplies and equipment. There are also shorter versions of the course for 7 to 14 day periods as well as courses for kids as well. Ancient Pathways The military uses this survival school for their desert survival trainin
31、g, so you know its the real deal. Theres a lot of different classes on offer, from bushcraft to extreme wilderness survival. You can go on these courses from 4 to 14 day periods, and theres even a knife only survival course too. Then they have a more intensive course available afterwards that takes
32、survival to a whole new level with no food and water. Mountain Scout Survival School For a training course that is quicker (and cheaper as well), the Mountain Scout School offers up one-day training experiences just outside of New York. These are great classes for kids who want to learn more about u
33、rban survival. There are also courses on tracking, trapping, fire building and other necessary survival skills that could end up saving your life.21. What can you do in Ancient Pathways?A. Take a course to join the army.B. Experience the wilderness of Utah.C. Learn how to survive only with a knife.D
34、. Examine what youve learned on an island.22. What courses are suitable for a 12-year-old boy who has a sense of adventure?A. Bear Grylls Survival &Ancient Pathways.B. Bear Grylls Survival &BOSS 28-Day Field Survival.C. Ancient Pathways &Mountain Scout Survival School.D. BOSS 28-Day Field Survival &
35、Mountain Scout Survival School.23. This passage is intended for _.A. military enthusiastsB. outdoor enthusiastsC. survival expertsD. education experts【答案】21. C 22. D 23. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了美国最好的四个生存训练课程。【21题详解】细节理解题。根据Ancient Pathways部分中“You can go on these courses from 4 to 14 day periods, and
36、theres even a knife only survival course too.(你可以参加为期4到14天的课程,甚至还有一个只有刀的生存课程)”可知,在Ancient Pathways,你将学会如何在只有一把刀的情况下生存。故选C项。【22题详解】细节理解题。根据BOSS 28-Day Field Survival部分中“There are also shorter versions of the course for 7 to 14 day periods as well as courses for kids as well.(也有7到14天的短期课程,还有儿童课程)”和Mou
37、ntain Scout Survival School部分中“These are great classes for kids who want to learn more about urban survival.(对于想要了解更多城市生存知识的孩子来说,这些课程非常棒)”可知,BOSS 28-Day Field Survival和Mountain Scout Survival School两项适合有冒险精神的12岁男孩。故选D项。【23题详解】推理判断题。通读全文,结合第一段中“Being stranded (困住) in the wilderness is a terrifying pr
38、ospect for anyone, so for those who want to be prepared, then survival training courses could be a great idea. You can learn how to survive in some of the most extreme and unstable conditions. Here are some of the best survival training courses you can find across the USA.(被困在野外对任何人来说都是一件可怕的事情,所以对于那
39、些想要做好准备的人来说,生存培训课程可能是一个好主意。你可以学习如何在一些最极端和不稳定的条件下生存。这里有一些你可以在美国各地找到的最好的生存训练课程)”可知,本文介绍了美国最好的四个生存训练课程,所以这篇文章是写给户外运动爱好者的。故选B项。BDear Year 6 at Snowdon Vale County Secondary School, Do you remember we agreed to circulate our ideas for our school project this year? Well, here is our suggestion and we hope
40、 you will join us to develop it. The idea came to us in the autumn of 2004 when our head teacher made an announcement of a new student coming from a circus. Immediately there was whispering, “Those are dirty people!”; “They eat raw meat!”; “They wear rags!”. . . The teacher stopped the talking serio
41、usly. The next morning after being introduced to the class, Jake sat in the only spare seat next to me. He was smaller than me and had dirty finger nails. His shirt was clean but had been repaired on many places. As he seemed to have no handkerchief and was sniffing loudly, I passed him one of mine.
42、 Immediately the boys behind me began to whisper, “Hell give you the plague when he returns it!” Jake must have heard the remarks too. He seemed to be having great difficulty with his mathematics task. So I leaned over and explained the problems to him. As he listened, his mouth split into a dazzlin
43、g smile. His eyes lit up as if a light had been turned on and he returned to the exercises with enthusiasm. He finished them quickly and proudly presented them to the teacher. “Well done, Jake,” she approved. “Now you can go and work on our new database.” Jake beamed and was soon busy sorting out in
44、formation and adding more of his own. I thought about how Jakes life would be. I remembered seeing the campsite and thinking how poor the facilities were: only one tap for water, no particular place to put rubbish and a small dirty washing and toilet area. I wondered that if they were improved, then
45、 perhaps people would no longer be rude to him. I decided to help. This year, we in our school plan to improve the campsite. Hope you will join us. Best wishes.Fred SamsMeadowside County Secondary School24. Why did the other students have unfriendly remarks on Jake?A. Because Jake was seen eating ra
46、w meat.B. Because Jake lived on a circus campsite.C. Because Jake was not good at mathematics.D. Because Jake was struck by a terrible plague.25. What can be learned from Paragraph 3?A Jakes clothing was exactly what the other students expected.B. Fred Sams stopped helping Jake when other boys held
47、him back.C. Jake broke into a smile because he found confidence in mathematics.D. Jake didnt reply to the negative remarks because he didnt hear them.26. What can best describe Jake according to the passage?A. Friendly and polite.B. Impolite and cold.C. Dull and reserved.D. Smart and enthusiastic.27
48、. What is Freds purpose in writing this letter?A. To narrate the story about his friendship with Jake.B. To call for other students help with a school project.C. To criticise the discrimination against certain students.D. To draw attention to the poor facilities of the campsite.【答案】24. B 25. C 26. D
49、 27. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。作者在信介绍了新同学杰克的情况,并号召同学们加入学校的营地改造计划来帮助他。【24题详解】细节理解题。根据第二段中“The idea came to us in the autumn of 2004 when our head teacher made an announcement of a new student coming from a circus. Immediately there was whispering, Those are dirty people!; They eat raw meat!; They wear rags!
50、(2004年秋天我们萌生了这个想法,那时我们的班主任宣布一个来自马戏团的新学生的到来。当时教室里立刻响起了窃窃私语:“那些人是肮脏的人!”;“他们吃生肉!”;“他们穿破衣服!”)”可知,其他学生对杰克说不友好的话是因为杰克生活在马戏团。故选B项。【25题详解】推理判断题。根据第三段中“He finished them quickly and proudly presented them to the teacher. Well done, Jake, she approved. Now you can go and work on our new database. Jake beamed a
51、nd was soon busy sorting out information and adding more of his own.(他很快就做完了,并自豪地把它们交给了老师。“干得好,杰克。”她赞许地说。“现在你可以去处理我们的新数据了。”杰克笑了,很快就忙着整理信息,并补充了更多他自己的信息)”可推知,因为受到老师的鼓励,对数学有了信心,所以杰克喜笑颜开。故选C项。【26题详解】推理判断题。根据第三段中“So I leaned over and explained the problems to him. As he listened, his mouth split into a d
52、azzling smile. His eyes lit up as if a light had been turned on and he returned to the exercises with enthusiasm.(于是我俯身向他解释了问题所在。他听着,嘴角绽开灿烂的笑容。他的眼睛亮了起来,好像开了一盏灯,他又热情地继续练习)”可推知,杰克很快明白了我讲的内容,说明他很聪明(smart);他听懂后马上继续练习,说明充满热情(enthusiastic)。故选D项。【27题详解】推理判断题。通读全文,结合书信第一段“Do you remember we agreed to circul
53、ate our ideas for our school project this year? Well, here is our suggestion and we hope you will join us to develop it.(你还记得我们同意就今年的学校项目交流我们的想法吗?好吧,这是我们的建议,我们希望你能加入我们来推动它)”和最后一段中“This year, we in our school plan to improve the campsite. Hope you will join us.(今年,我们学校计划改进营地。希望你能加入我们)”可推知,Fred写这封信的目的
54、是号召其它同学加入学校的营地改进计划,并提供帮助。故选B项。CSearch engines have changed the way we use the Internet, putting vast sources of information just a few clicks away. But Harvard professor of psychology Line Daniel Wegners recent research proves that websites and the Internet are changing the way our memories function
55、. His latest study shows that when people have access to search engines, they remember fewer facts and less information because they know they can rely on“search”as a readily available shortcut. Wegner believes the new findings show that the Internet has become part of a transactive memory (交互记忆) so
56、urce, a method by which our brains divide information. Transactive memory exists in many forms, as when a husband relies on his wife to remember a relatives birthday. You dont have to remember everything in the world yourself. You just have to remember who knows it. Now computers and technology are
57、becoming virtual extensions of our memory. Wegner conducted several experiments to demonstrate the phenomenon, using various forms of memory recall to test reliance on computers. In one experiment, participants demonstrated that they were more likely to think of computer terms like “Yahoo” or “Googl
58、e” after being asked a set of difficult trivia questions. In another experiment, participants typed some statements into a computer and they were told the statements would be saved in specific folders. Next, they were asked to recall the statements. Finally, they were given cues to the wording and a
59、sked to name the folders where the statements were stored. The participants proved better able to recall the folder locations than the statements themselves. Wegner admits that questions remain about whether dependence on computers will affect memories negatively: “Nobody knows now what the effects
60、of these tools are on logical thinking.” Students who have trouble remembering distinct facts, for example, may struggle to employ those facts in critical thinking. But he believes that the situation overall is beneficial, comparing dependence on computers to dependence on a mechanical hand (机械手). A
61、nd even though we may not be using our memories to recall distinct facts, we are still using them to consider where the facts are located and how to access them. “We still have to remember things,”Wegner explains. “Were just remembering a different range of things.”28. Why does the writer mention “a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-443963.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
红对勾2013届高考英语一轮复习精品课件:UNIT 1 CULTURAL RELICS (新人教版必修2湖北专用).ppt
