北京市昌平区2023届高三英语二模试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 昌平区 2023 届高三 英语 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、昌平区2023年高三年级第二次统一练习英语试卷笔试部分本试卷共12页,共100分。考试时长90分钟。考生务必在答题卡指定区域作答,在试卷上作答无效。考试结束后,将答题卡交回。第一部分 知识运用(共两节,30分)第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。“Dear department, I would like your approval if I can have a unicorn (独角兽) in my backyard if I can find one. Please send
2、me a letter in response.” In mid-November, Joyce wrote a letter to the local department of animal care and control with a(n) _1_ request.Director Annabelle Bradshaw wrote back a few weeks later with good news. She said the department does in fact license unicorns under certain _2_. Those include pol
3、ishing the unicorns horn (角) at least once a month, giving it _3_ access to sunlight, moonlight and rainbows, and feeding it watermelons at least once a week._4_ that Joyce would meet all the requirements, Bradshaw sent her a “preapproved unicorn license” for her future pet. “It is always _5_ to hea
4、r from young people who consider providing a loving home to animals.” Bradshaw wrote. She deals with a lot of “emotionally exhausting” issues on the job. So Joyces letter has _6_ brightened her spirits. The first-grader also _7_ her for wanting to ask permission in the first place, and doing her res
5、earch to figure out how to go about that.Joyces mother didnt want to _8_ her when she asked for a unicorn at first, so advised it might come down to getting approval. Joyce agreed and she _9_ and an hour later she came back and said, “Will you help me _10_ this?”While the letter was received and rep
6、lied to in a matter of weeks, Joyce thought the license would be a perfect present for her birthday this month.1. A. specialB. urgentC. reasonableD. silly2. A. structuresB. conditionsC. systemsD. programs3. A. regularB. similarC. fairD. instant4. A. UpsetB. ConcernedC. ConfidentD. Surprised5. A. use
7、fulB. rewardingC. necessaryD. important6. A. normallyB. graduallyC. greatlyD. carefully7. A. impressedB. admiredC. amusedD. challenged8. A. comfortB. punishC. excuseD. discourage9. A. gave upB. fell overC. stood outD. marched off10. A. testB. mailC. recordD. download【答案】1. A 2. B 3. A 4. C 5. B 6. C
8、 7. A 8. D 9. D 10. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了11岁的乔伊斯写信给当地动物保护和控制部门写了一封信,提出了一个希望获得养独角兽的批准。【1题详解】考查形容词词义辨析。句意:11月中旬,乔伊斯给当地动物保护和控制部门写了一封信,提出了一个特殊的要求。A. special特殊的;B. urgent紧急的;C. reasonable合理的;D. silly愚蠢的。根据上文“I would like your approval if I can have a unicorn in my backyard if I can find one.(如果我能在后院养一
9、只独角兽,我希望你能同意如果我能找到的话)”可知乔伊斯提出了特殊的要求,想要养独角兽。故选A。【2题详解】考查名词词义辨析。句意:她说,在某些条件下,该部门确实会给养独角兽发放许可证。A. structures结构;B. conditions条件;C. systems系统;D. programs项目。根据上文“She said the department does in fact license unicorns under certain”指在某些条件下,该部门确实会给养独角兽发放许可证。故选B。【3题详解】考查形容词词义辨析。句意:这些措施包括每月至少擦拭一次独角兽的角,定期让它接触阳光
10、、月光和彩虹,每周至少喂它一次西瓜。A. regular定期的;B. similar相似的;C. fair公平的;D. instant立即的。根据上文“Those include polishing the unicorns horn at least once a month”可知,此处是在介绍独角兽的日常养护,即每月至少擦拭一次独角兽的角,定期让它接触阳光、月光和彩虹,故选A。【4题详解】考查形容词词义辨析。句意:布拉德肖相信乔伊斯能满足所有要求,于是给她寄了一张“预先批准的独角兽执照”。A. Upset沮丧的;B. Concerned担忧的;C. Confident自信的、确信的;D.
11、Surprised惊讶的。根据后文“that Joyce would meet all the requirements, Bradshaw sent her a “preapproved unicorn license” for her future pet.”可知,布拉德肖相信乔伊斯能满足所有要求,于是给她寄了一张“预先批准的独角兽执照”。故选C。【5题详解】考查形容词词义辨析。句意:“听到年轻人考虑为动物提供一个充满爱的家,总是很有意义的。”布拉德肖写道。A. useful有用的;B. rewarding有意义的;C. necessary必要的;D. important重要的。根据后文“
12、to hear from young people who consider providing a loving home to animals”可知,年轻人考虑为动物提供一个充满爱的家,总是很有意义的。故选B。【6题详解】考查副词词义辨析。句意:所以乔伊斯的信使她的精神大为振奋。A. normally正常地;B. gradually逐渐地;C. greatly非常;D. carefully仔细地。根据后文“brightened her spirits”可知,乔伊斯的信使布拉德肖的精神大为振奋。故选C。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:这个一年级的学生也给她留下了深刻的印象,因为她一开始就
13、想要征得她的同意,并做了调查来弄清楚如何做到这一点。A. impressed使印象深刻;B. admired钦佩;C. amused逗乐;D. challenged挑战。根据后文“her for wanting to ask permission in the first place, and doing her research to figure out how to go about that”可知,乔伊斯为了养独角兽做了很多工作,给布拉德肖留下了深刻的印象,故选A。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:乔伊斯一开始要求养独角兽时,她的母亲不想让她气馁,所以建议她先得到批准。A. comf
14、ort安慰;B. punish惩罚;C. excuse原谅;D. discourage使气馁。根据后文“her when she asked for a unicorn at first, so advised it might come down to getting approval”可知,她的母亲不想让她气馁,所以建议她先得到批准。故选D。【9题详解】考查动词短语辨析。句意:乔伊斯同意了,然后走开了。A. gave up放弃;B. fell over摔倒;C. stood out突出;D. marched off离去、出发。根据后文“and an hour later she came
15、back and said, “Will you help me mail this?”可知,乔伊斯暂时走开去写信了,故选D。【10题详解】考查动词词义辨析。句意:一个小时后,她回来说:“你能帮我寄这封信吗?”A. test测试;B. mail邮寄;C. record记录;D. download下载。根据后文“While the letter was received”可知,乔伊斯写了信,让妈妈邮寄。故选B。第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Because
16、of the changes that occurred over teas extremely long history, the tea-making process _11_ (become) very complicated and diverse today. To follow the rather strict steps _12_ may include dozens of smaller steps, generally speaking, it takes about half a month to complete the _13_ (begin) processes s
17、uch as tea picking, selecting and drying. In order to reach the highest standard, it takes at least a whole month only to dry the tea as dry as it can get. So it takes several months alone _14_ good tea products are ready for consumers.【答案】11. has become 12. which#that 13. beginning 14. before【解析】【导
18、语】这是一篇说明文。由于茶在极其漫长的历史中发生了变化,今天的制茶过程变得非常复杂和多样化。要遵循相当严格的步骤,可能包括几十个小步骤,一般来说,需要大约半个月的时间来完成采摘,选择和干燥等最初的过程。为了达到最高标准,至少要花整整一个月的时间才能把茶弄干。因此,好的茶叶产品要为消费者准备好就需要几个月的时间。【11题详解】考查时态。句意:由于茶在极其漫长的历史中发生了变化,今天的制茶过程变得非常复杂和多样化。此处过去发生的动作对现在产生的影响用现在完成时,主语为the tea-making process,助动词用has。故填has become。【12题详解】考查定语从句。句意:要遵循相当
19、严格的步骤,可能包括几十个小步骤,一般来说,需要大约半个月的时间来完成采摘,选择和干燥等最初的过程。定语从句修饰先行词steps,在从句作主语,指物,故填which/that。【13题详解】考查名词。句意:要遵循相当严格的步骤,可能包括几十个小步骤,一般来说,需要大约半个月的时间来完成采摘,选择和干燥等最初的过程。作定语修饰名词processes,应用beginning。故填beginning。【14题详解】考查固定句型。句意:因此,好的茶叶产品要为消费者准备好就需要几个月的时间。此处为it takes+一段时间+ before,表示“过多久才”。故填before。B阅读下面短文,根据短文内容
20、填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。To remain competitive throughout their careers, students need to learn how to use an AI writing tool to make worthwhile output _15_ know how to evaluate its quality, accuracy and originality. They need to learn to compose well-organized essays involvi
21、ng a mix of AI-generated text and _16_ (tradition) writing. When working into the 2060s and beyond, professionals _17_ (learn) how to engage productively with AI systems, using them to enhance human creativity.【答案】15. and 16. traditional 17. will learn【解析】【导语】这是一篇说明文。为了在整个职业生涯中保持竞争力,学生们需要学习如何使用人工智能写
22、作工具做出有价值的产出,并知道如何评估其质量、准确性和独创性。他们需要学习撰写组织良好的文章,包括人工智能生成的文本和传统写作的结合。在20世纪60年代及以后的工作中,专业人士将学习如何有效地使用人工智能系统,利用它们来增强人类的创造力。【15题详解】考查连词。句意:为了在整个职业生涯中保持竞争力,学生们需要学习如何使用人工智能写作工具做出有价值的产出,并知道如何评估其质量、准确性和独创性。此处前后文为并列关系,应用连词and。故填and。【16题详解】考查形容词。句意:他们需要学习撰写组织良好的文章,包括人工智能生成的文本和传统写作的结合。修饰名词writing应用形容词traditiona
23、l,作定语。故填traditional。【17题详解】考查时态。句意:在20世纪60年代及以后的工作中,专业人士将学习如何有效地使用人工智能系统,利用它们来增强人类的创造力。根据上文When working into the 2060s and beyond可知为一般将来时。故填will learn。C阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。My new book celebrates the power of mathematical thinking to get you to your goal _18_
24、 (success) without hours of labour. Its your shortcut that mathematicians _19_ me have come up with to your destination. Of course, while I _20_ (produce) Thinking Better: The art of the shortcut, I read a good few books. Heres a list of those that were the most influential in my journey to find the
25、 smartest ways of thinking.【答案】18. successfully 19. like 20. was producing【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了作者的新书。【18题详解】考查副词。句意:我的新书颂扬了数学思维的力量,它能让你不花几个小时就成功地达到目标。修饰动词get应用副词successfully,故填successfully。【19题详解】考查介词。句意:这是像我这样的数学家想出来的通往目的地的捷径。后跟me作宾语,表示“像”应用like。故填like。【20题详解】考查时态。句意:当然,当我在写思考得更好:捷径的艺术的时候,我读了不少书。
26、此处从句表示动作正在进行,且发生在过去,用过去进行时,主语为I,谓语用单数。故填was producing。第二部分 阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AEvery event here features a noted scientist who discusses a different cosmic (宇宙的) topic. They will be presented with a live stream to our Science World official
27、 website and questions can be asked in the website chat.Black Holes7:30 PM-8:30 PM, May. 19, 2023Description: Most galaxies (星系) have a supermassive black hole at their center. These black holes help determine how galaxies will develop over time. Join Dr. Ansel Netscher for an outline of black holes
28、. You can also explore how supermassive black holes may decide the development of galaxies.The Webb Imagery8:00 PM-9:30 PM, May. 28, 2023Description: The amazing visions have attracted the world. But theres a long and involved process by which scientists black-and-white observational data is transfo
29、rmed into dynamic color imagery for the public. Join image specialist Ralph Wilson as he discusses the art and science of translating infrared light.Hunt for Distant Worlds7:00 PM-8:00 PM, Jun. 3, 2023Description: Since the discovery of the first planet orbiting a Sun-like star in 1995, more than 4,
30、 000 exoplanets have been found. These widespread planet systems confirm that our solar system is just one of many in our Milky Way galaxy. The discovery of such systems has provided interesting insights, challenging our views about how planet systems form and develop. Join Dr. Amanda Garcia as she
31、describes the scientific hunt for these distant worlds.Mars and Beyond10:00 AM-11:30 AM, Jun.4, 2023Description: Will we ever reach Mars? And what will it take to travel to other stars? Dr. Camille Lopez will meet these questions with a speech of what we can expect in the next 30 years. Its based on
32、 what is practical and reasonable when we consider the biological, economic, and philosophical concerns that connect with the engineering challenges of space habitation and exploration.21. Interested in the development of planet or star system, you can choose _. Black Holes The Webb Imagery Hunt for
33、 Distant Worlds Mars and BeyondA. B. C. D. 22. What will you learn from Mars and Beyond?A. Prospect of space travel.B. Application of art to science.C The origin and future of Mars.D. Detailed plan of space habitation.23. What is the main purpose of the passage?A To publicize online public lectures.
34、B. To compare events of studying science.C. To stress the importance of space exploration.D. To expand peoples knowledge about universe.【答案】21. C 22. A 23. A【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个网上讲座的情况。【21题详解】细节理解题。根据Black Holes部分中“These black holes help determine how galaxies will develop over time.(这些黑洞有助于确定星
35、系如何随着时间的推移而发展)”以及Hunt for Distant Worlds部分中“The discovery of such systems has provided interesting insights, challenging our views about how planet systems form and develop.(这些系统的发现提供了有趣的见解,挑战了我们关于行星系统如何形成和发展的观点)”可知,对行星或恒星系统的发展感兴趣,可以选择Black Holes和Hunt for Distant Worlds。故选C。【22题详解】细节理解题。根据最后一部分“Desc
36、ription: Will we ever reach Mars? And what will it take to travel to other stars? Dr. Camille Lopez will meet these questions with a speech of what we can expect in the next 30 years.(我们会到达火星吗?去其他星球旅行需要什么?卡米尔洛佩斯博士将在演讲中回答这些问题,讲述我们对未来30年的期望)”可知,可以从Mars and Beyond了解到太空旅行的前景。故选A。【23题详解】推理判断题。根据第一段“Every
37、 event here features a noted scientist who discusses a different cosmic (宇宙的) topic. They will be presented with a live stream to our Science World official website and questions can be asked in the website chat.(这里的每个活动都有一位著名的科学家来讨论不同的宇宙主题。他们将在我们的科学世界官方网站上进行直播,并可以在网站聊天中提出问题)”结合文章主要介绍了四个网上讲座的情况。可推知,
38、文章的主要目的是宣传网上公开讲座。故选A。BEver wonder what happens to spacecraft after they get launched to space? Well, that is where my job as an instrument operations engineer comes in. My job consists of planning, generating, and operating scientific instruments in-flight. I am grateful for having worked on mission
39、s at Saturn, the Moon, and our own planet Earth.When I was a high-schooler, I was unsure of what college I wanted to attend, or what major I wanted to choose. After receiving an email from a college called Massachusetts Institute of Technology (MIT), I decided to apply to a summer program they were
40、offering with the encouragement of my mom. After participating in that program, I knew that MIT was the right university for me. The passionate students and boundless opportunities developed a feeling of belonging in me that led me to apply and eventually get accepted.The most exciting and fulfillin
41、g part of being an engineer is that I am able to work on projects that benefit humanity. When people think of the space industry, they picture the outer reaches of our solar system. What they may not imagine is the great body of work being done to study our own home-Earth. I am thankful to have a ca
42、reer that allows me to commit myself to that responsibility.The highlight of my career has been witnessing the end of the Cassini mission to Saturn. Some of the people on the team had been working on the mission for longer than I had been alive, but they still treated me as one of their own. I was g
43、iven the opportunity to operate the cameras that would catch breathtaking images of the planet. And when the Cassini spacecraft had run out of fuel, I quickly learned that it was not just the end of the mission, but the end of a team. The night we watched with bittersweet longing as its signal faded
44、 to nothing is something that I will always keep in my memories. And while Cassini will be remembered for its historic contributions, what I will remember it for is the team it brought together.My friends often ask why a girl could achieve all these. I always grew up a big fan of fiction. I read the
45、 Harry Potter books and loved anything fantasy. I realized that a common theme of hero stories is that the hero must always make a choice to start their adventure. If you dont pick up the sword in your own story because you are afraid of what may happen next, you risk not having a story at all.24. W
46、hy did the author apply to MIT?A. The majors in MIT interested her.B. Her mother urged her to go to MIT.C. She set this goal as a high-schooler.D. A summer program made her love MIT.25. What does the author think about her occupation?A. Its easy to predict what she does.B. Its hard for a girl to hav
47、e such a career.C. She is annoyed by being misunderstood.D. She is proud to work for human well-being.26. What does the author value most in the Cassini mission?A. Its historic contributions.B. The team it brought together.C. Breathtaking images of the planet.D. The opportunity to operate the camera
48、s.27. What can we learn from the story?A. Practice makes perfect.B. No way is impossible to courage.C. Well begun is half done.D. Time lost cannot be won again.【答案】24. D 25. D 26. B 27. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者是一名工程师,工作包括规划、制作和操作飞行中的科学仪器。作者认为自己从事有益于人类的项目,感到感激和满足。【24题详解】细节理解题。根据第二段“After receiving
49、an email from a college called Massachusetts Institute of Technology (MIT), I decided to apply to a summer program they were offering with the encouragement of my mom. After participating in that program, I knew that MIT was the right university for me.(在收到一封来自麻省理工学院的电子邮件后,在我妈妈的鼓励下,我决定申请他们提供的暑期项目。在参
50、加了这个项目之后,我知道MIT是适合我的大学)”可知,作者申请麻省理工学院是因为一个暑期项目使她爱上了麻省理工学院。故选D。【25题详解】推理判断题。根据第三段“The most exciting and fulfilling part of being an engineer is that I am able to work on projects that benefit humanity.(作为一名工程师,最令人兴奋和满足的部分是我能够从事有益于人类的项目)”以及“What they may not imagine is the great body of work being don
51、e to study our own home-Earth. I am thankful to have a career that allows me to commit myself to that responsibility.(他们可能无法想象的是,研究我们自己的家园地球的大量工作正在进行。我很感激有这样一份工作,能让我承担起这样的责任)”可知,作者因自己为人类福祉而工作而自豪。故选D。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段“And while Cassini will be remembered for its historic contributions, what I will
52、 remember it for is the team it brought together.(虽然卡西尼号将因其历史性贡献而被铭记,但我将铭记的是它所凝聚的团队)”可知,在卡西尼号任务中,作者最看重的是它所凝聚的团队。故选B。【27题详解】推理判断题。根据最后一段“I realized that a common theme of hero stories is that the hero must always make a choice to start their adventure. If you dont pick up the sword in your own story
53、because you are afraid of what may happen next, you risk not having a story at all.(我意识到英雄故事的一个共同主题是,英雄必须总是做出选择,开始他们的冒险。如果你在自己的故事中因为害怕接下来可能发生的事情而不拿起剑,你就有可能根本没有故事)”可知,我们能从这个故事中学到“勇者无惧”的道理。故选B。CHave you ever been indecisive in the decision of what color car you like? Last November, a magazine with gre
54、at influence revealed its annual list of the Best Inventions, which are changing how we live, work, play, and think about whats possible. One of these inventions was the “color changing car”.At the 2022 Consumer Electronics Show, a famous car company showcased a concept car that can change colors. T
55、he surface coating of this car features e-ink that is most well-known from the displays of e-readers. It contains many millions of micro-capsules, each of which contains negatively charged white pigments (颜料) and positively charged black pigments. Depending on the chosen setting, stimulation by mean
56、s of an electrical field causes either the white or the black pigments to collect at the surface of the micro-capsule, giving the car body the desired shade.The color chosen for a car is an expression of the drivers personalities. It offers a completely new way of changing the vehicles appearance in
57、 line with the drivers preferences, the environmental conditions or even functional requirements.A variable exterior color can contribute to energy saving and wellness in the interior. This is done by taking into account the different abilities of light and dark colors when it comes to reflecting su
58、nlight and the associated absorption of thermal energy. Heating of the vehicle as a result of strong sunlight and high outside temperatures can be reduced by changing the exterior to a light color. In cooler weather, a dark outer skin will help the vehicle to absorb noticeably more warmth from the s
59、un. This would reduce the amount of energy the vehicle electrical system needs, lowering the fuel or electricity consumption. In the interior, the technology could, for example, prevent the dashboard from heating up too much. In electric cars, changing the color with the weather would thus increase
60、the range of the car. Considering the recent push for electric vehicles, this color changing technology could be a game-changer.“Digital experiences wont just be limited to displays in the future. There will be more and more connection between the real and virtual. With this concept car, we are brin
61、ging the car body to life, ”says Frank Weber, a member of the board of this company.28. The concept car can change colors mainly because of _.A. the reflection of sunlightB. the stability of electrical fieldC. the area of white and black e-inkD. the gathering of charged pigments29. As for the color
62、changing car, which would the author agree with?A. It will be put into mass production in the near future.B. It can change colors automatically according to weather.C. It can show personalities and improve car performance.D. It will save energy by transforming heat into electrical energy.30. Which w
63、ould be the best title for the passage?A. Car Design: New ChallengesB. The Development of Car ExteriorC. Magical E-ink in Car DesignD. New Invention of Cars: Tailored Exterior【答案】28. D 29. C 30. D【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一款变色车,说明了其会变色背后的原理以及这种车的好处。【28题详解】细节理解题。根据第二段“At the 2022 Consumer Electronics Sh
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
