北京市昌平区实验学校2022届高三上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市昌平区实验学校2022届高三上学期10月月考英语试题 WORD版含解析 北京市 昌平区 实验学校 2022 届高三 上学 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届北京市昌平区实验学校高三上学期英语学科10月月考英语试题第一部分 知识运用(共两节,30分)第一节(共 10 小题:每小题 1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。My tenth Christmas was one I was not looking forward to. Money was tight. Mom said we were old enough not to count on _1_ .Just being together would be enough.We werent the
2、 only family in our small community who would have a simple Christmas. But the knowledge that others were going through the same thing didnt _2_ much.One night we had a small pity party for each other.“How can I even wear that same old dress one more time?” I complained .“ I know,” said my sister. “
3、I think I might as well give up asking for a _3_.The next day, Mom told us that she had been saving up and shopping around so that we could give the Walters family a Christmas basket.“If anyone needs some cheer, its the Walters.” Mom reminded us.The Walters! They were the strangest people we knew. H
4、ow could Mom be so _4_ with them when our own family didnt have enough?Mom was determined. She packed flour and sugar, a small turkey, some fruits in a basket and asked us to _5_ it to the Walters.I really didnt like to have anything to do with them. Not wanting to be recognized, we left the basket
5、on the doorstep and hid behind a nearby bush.Seeing the Walters gather up their basket I asked in whisper, Did they look happy?“Well, yeah, happy, but mostly they looked like they were thinking, Maybe we do belong.” Christmas morning arrived.To my great _6_,I received a fabulous-looking dress. I cou
6、ldnt believe its for me.I was about to speak when we noticed Dad ride up atop a new horse.My sister screamed and ran out. She couldnt wait to meet her “gift”.“Mom, how did you do all this?”I asked.“We were _7_ for a no-present Christmas.” “Oh, not necessarily _8_ but just helping each other . Mrs. O
7、lsen at the dress shop let me bring your gift home. Dad offered to hang up Mrs. Marshalls tree lights. Mr. Jones had a horse and he was happy to know we had someone to love it.”I thought since you were giving away food to the Walters, we would never have enough. They really dont have anything to giv
8、e in return.”“We are like a big family. Never _9_ who can or who cant give. The most important is that we should listen to our hearts. Perhaps the right gifts will end up with the right families.Mom always knew _10_.Thinking about the expression on the Walterss faces when they discovered the Christm
9、as basket, I realized their “belonging feeling was more precious than any of the gifts.That was the Christmas that I learned about the magic of giving.1. A. gamesB. partiesC. giftsD. trips2. A. judgeB. helpC. coverD. pay3. A. treeB. lightC. dressD. horse4. A. patientB. strictC. generousD. popular5.
10、A. deliverB. awardC. showD. lend6. A. reliefB. alarmC. fearD. surprise7. A. readyB. eagerC. knownD. responsible8. A. checkingB. tradingC. hesitatingD. quarreling9. A. teaseB. forgetC. mindD. ignore10. A. truthB. dutyC. dreamsD. choices【答案】1. C 2. B 3. D 4. C 5. A 6. D 7. A 8. B 9. C 10. A【解析】【分析】本文是
11、一篇记叙文。在即将到来的圣诞节,因为钱紧张,作者和家人都做好了没有礼物的准备,可是妈妈还是坚持让家人把打包的面粉和糖,一只小火鸡,一篮子水果送给 Walters 一家,意想不到的是作者和姐姐在圣诞节都得到了梦寐以求的礼物,这使作者懂得了给予的魅力。【1题详解】考查名词词义辨析。句意:妈妈说我们岁数大了别指望着礼物了。A. games游戏;B. parties聚会;C. gifts礼物;D. trips旅行;根据常识和后文“We were 7for a no-present Christmas.”可知,因为过圣诞节,所以此处指的是礼物。故选C。【2题详解】考查动词词义辨析。句意:但得知其他人也经
12、历的同样的事情并没有太大的帮助。A. judge判断;B. help帮助;C. cover 覆盖;D. pay支付;根据前一句“We werent the only family in our small community who would have a simple Christmas. ”可知,在这个小社区里,作者一家并不是唯一一个过简单圣诞节的家庭;由此可知,得知他人也经历的同样的事情对没有圣诞礼物的现实,并没有太大的帮助。故选B。【3题详解】考查名词词义辨析。句意:“我知道,”我姐姐说。“我想我还是放弃要一匹马为好。”A. tree树;B. light光;C. dress衣服;D.
13、 horse马;根据后文“I was about to speak when we noticed Dad ride up atop a new horse.”可知,此处指姐姐认为还是放弃要匹新马为好。故选D。【4题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们家的钱都不够,妈妈怎么能对他们这么慷慨呢? A. patient耐心的;B. strict 严格的;C. generous慷慨的;D. popular 受欢迎的;根据前文“The next day, Mom told us that she had been saving up and shopping around so that we cou
14、ld give the Walters family a Christmas basket.”和后文“when our own family didnt have enough”可知,作者家捉襟见肘,所以作者对妈妈的慷慨感到不解。故选C。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:她把面粉、糖、一只小火鸡、一些水果装在篮子里,让我们送到Walters家。A. deliver 递送;B. award奖赏;C. show展示;D. lend借;根据前文“we could give the Walters family a Christmas basket.”可知,因为妈妈决定给Walters家一个圣诞篮,
15、所以此处需用动词deliver,表示把装有物品的圣诞篮送到Walters家。故选A。【6题详解】考查名词词义辨析。句意:使我感到吃惊的是,我收到了一件非常漂亮的裙子。A. relief安慰;B. alarm警报;C. fear恐惧;D. surprise吃惊;根据后文“I couldnt believe its for me.”可知,作者对于自己收到一件裙子感到惊讶。故选D。【7题详解】考查形容词词义辨析。句意:句意:我们本为准备过一个没有礼物的圣诞节。A. ready准备好的;B. eager急切的;C. known出名的;D. responsible负责的;根据第一段“Money was
16、tight. ”可知,因为拮据,所以作者和家人本准备过一个没有礼物的圣诞节。故选A。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:哦,不一定是交易,只是互相帮助而已。A. checking检查;B. trading做生意;C. hesitating犹豫;D. quarreling争吵;根据后文“Mrs. Olsen at the dress shop let me bring your gift home. Dad offered to hang up Mrs. Marshalls tree lights.”可知,大家彼此之间是互相帮助,故选B。【9题详解】考查动词词义辨析。句意:从来不介意谁能或谁不能
17、给予。A. tease 取笑;B. forget忘记;C. mind介意;D. ignore忽视;根据前文“Wearelikeabigfamily.”可知我们就像一个大家庭,从来不介意谁能或谁不能给予。故选C。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:妈妈一直知道真相。A. truth真相;B. duty责任;C. dreams梦想;D. choices选择;根据前文“The most important is that we should listen to our hearts. Perhaps the right gifts will end up with the right famili
18、es.( 最重要的是,我们应该倾听我们的心。也许合适的礼物最终会送到合适的家庭。)”可知,作者的妈妈总是懂得生活的真相。故选A。第二节(共 10 小题:每小题 1.5 分,共 15分)A阅读短文,根据短文内容填空,在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。I met up with the lovely Australian gentleman again on my walk this morning. _11_ (actual), I see him almost every morning. When I first saw him _1
19、2_ (month) ago, he walked by me quickly and didnt look at me at all. He is not good at Chinese and I figure thats why he might have been anxious about _13_ (make) eye contact.【答案】11. Actually 12. months 13. making【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者和一位澳大利亚人从不认识到互相打招呼的经历。【11题详解】考查副词。句意:事实上,我几乎每天早上都能见到他。分析句子结构可知,空
20、处需用副词actually作状语修饰空后整个句子,句首单词首字母需大写。故填Actually。【12题详解】考查名词的数。句意:几个月前我第一次见到他时,他从我身边匆匆走过,根本没看我一眼。month为可数名词,其前面没有限定词修饰,应用复数形式。此处months ago表示“几个月前”。故填months。【13题详解】考查动名词。句意:他的中文不好,我想这就是他为什么对眼神交流感到焦虑的原因。be anxious about doing sth.(担心做某事),固定搭配,此处介词about后需接动名词作宾语。故填making。B阅读短文,根据短文内容填空.在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的
21、单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。I dont know any Australian so I would always just walk by with no contact as well. Then one day, I stopped _14_ (say) Nihao! to him and smiled at him. He looked at me and with the _15_ (big) smile I had ever seen, he shyly said, Nihao! He, _16_ was polite and friendly, lo
22、oked like a different person. We made contact! After that, when we _17_ (run)into each other, we exchanged Nihao.【答案】14. to say 15. biggest 16. who 17. ran【解析】【分析】本文是记叙文。文章讲述了作者和一位澳大利亚人从不认识到互相打招呼的经历。【14题详解】考查非谓语动词。句意:然后有一天,我停下来对他说“你好”,并对他微笑。根据句意,此处应是短语stop to do “停下来做”,用不定式作宾语。故填to say。【15题详解】考查形容词最
23、高级。句意:他看着我,带着我曾见过的最灿烂的笑容,害羞地说:“你好!”。根据I have ever seen”可知,big应用形容词最高级形式,表示“同类事中最的。故填biggest。【16题详解】考查定语从句。句意:他彬彬有礼,态度友好,看上去完全是另一个人了。分析句子结构,“was polite and friendly是非限制性定语从句,先行词是he, 指人,应用关系代词who引导非限制性定语从句。故填who。【17题详解】考查时态。句意:在那之后,当我们遇到对方时,我们互相打招呼“你好”。根据空后谓语动词exchanged可知,句子叙述的是过去的情况,应该用一般过去时,run是不规则变
24、化动词,过去式为ran。故填ran。C阅读短文,根据短文内容填空.在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。This morning I saw him just from a distance and I tried waving _18_ him since we were too far away to say Nihao. Well, he was so happy when he saw me waving and he walked up to me in excitement.I saw his bright smile.In _
25、19_ (break) Chinese, he asked me whether I could teach him Chinese and said that Chinese is indeed a beautiful, broad and profound language. I agreed. This surely made our happy morning and I bet he smiled all _20_ way to the bus stop!【答案】18. at#to 19. broken 20. the【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者和一位澳大利亚人从不
26、认识到互相打招呼的经历。【18题详解】考查介词。句意:今天早上我只是从远处看到他,我试着向他挥手,因为我们太远了,说不出“你好”。固定短语wave to/at sb.“向某人挥手”。故填at或to。【19题详解】考查形容词。句意:他用蹩脚的中文问我能不能教他中文,说中文的确是一门美丽博大精深的语言。分析句子结构可知,空处需用形容词,作定语,修饰空后的名词Chinese,break对应的形容词为broken“蹩脚的,不流利的”。故填broken。【20题详解】考查冠词和固定短语。句意:这让我们的早上非常开心,我敢打赌他一路都在笑着去车站。根据句意可知,此处是固定短语all the way“一路上
27、,一直”。故填the。第二部分:阅读理解(共两节,38 分)第一节(共 14小题;每小题 2分,共 28 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWant to explore new cultures, meet new people and do something worthwhile at the same time? You can do all the three with Global Development Association(GDA). Whatever stage of life youre at, wherev
28、er you go and whatever project you do in GDA, youll create positive changes in a poor and remote community(社区).We work with volunteers of all ages and backgrounds. Most of our volunteers are aged 17-24. Now we need volunteer managers aged 25-75. They are extremely important in the safe and effective
29、 running of our programmes. We have such roles as project managers, mountain leaders, and communication officers.Depending on which role you choose, you could help to increase a communitys access to safe drinking water, or help to protect valuable local cultures. You might also design an adventure c
30、hallenge to train young volunteers.Not only will you help our young volunteers to develop personally, youll also learn new skills and increase your cultural awareness. You may have chances to meet new people wholl become your lifelong friends.This summer we have both 4-week and 7-week programmes:Cou
31、ntrySchedule4-week programmes7-week programmesAlgeria5 Jul. 1 Aug.20 Jun. 7 Aug.Egypt24 Jul. 20 Aug.19 Jun. 6 Aug.Kenya20 Jul. 16 Aug.18 Jun. 5 Aug.South Africa2 Aug. 29 Aug.15 Jun. 2 Aug.GDA ensures that volunteers work with community members and local project partners where our help is needed. All
32、 our projects aim to promote the development of poor and remote communities.There is no other chance like a GDA programme. Join us as a volunteer manager to develop your own skills while bringing benefits to the communities.Find out more about joining a GDA programme:Website:www.glodeve.orgEmail:hum
33、anresourcesglodeve.org21. What is the main responsibility of volunteer managers?A. To seek local partners.B. To take in young volunteers.C. To carry out programmes.D. To foster cultural awareness.22. The programme beginning in August will operate in _.A. EgyptB. AlgeriaC. KenyaD. South Africa23. The
34、 shared goal of GDAs projects to _.A. explore new culturesB. protect the environmentC. gain corporate benefitD. help communities in need【答案】21. C 22. D 23. D【解析】【分析】本文是一则广告。Global Development Association(GDA)致力于积极的改变贫穷和偏远的社区,在这里能探索新的文化,结识新朋友,同时做一些有价值的事。文章为GDA招募志愿者并介绍了今年夏天的具体项目。【21题详解】细节理解题。题干问管理人员的主
35、要职责是什么。根据第三段中Depending on which role you choose, you could help to increase .,or help to project.You might also design.可知,根据岗位不同,管理人员可以帮助增加小区的饮用水,可以规划地方文化,可以设计挑战项目培训年轻的志愿者,从这些内容上可以判断出其主要职责是执行项目计划。故选C。【22题详解】细节理解题。题干问八月份开始的这个项目将在哪里开展。根据这个表格中4-week programmes中的最后一个South Africa 2 Aug29 Aug,可知八月在南非开始,答案
36、选D。【23题详解】细节理解题。题干问GDA的所有项目的共同目的是什么。根据第一段youll create positive changes in a poor and remote community.和倒数第二段中All our projects aim to promote the development of poor and remote communities可知,其目标就是促进偏远贫穷区域的发展,即帮助有需要的社区。故选D。BAlice Moore is a teenager entrepreneur(创业者), who in May 2015 set up her busine
37、ss AilieCandy. By the time she was 13, her company was worth millions of dollars with the invention of a super-sweet treat that could save kids teeth, instead of destroying them.It all began when Moore visited a bank with her dad. On the outing, she was offered a candy bar. However, her dad reminded
38、 her that sugary treats were bad for her teeth. But Moore was sick of missing out on candies. So she desired to get round the warning, “Why cant I make a healthy candy thats good for my teeth so that my parents cant say no to it?” With that in mind, Moore asked her dad if she could start her own can
39、dy company. He recommended that she do some research and talk to dentists about what a healthier candy would contain.With her dads permission, she spent the next two years researching online and conducting trials to get a recipe that was both tasty and tooth-friendly. She also approached dentists to
40、 learn more about teeth cleaning. Consequently, she succeeded in making a kind of candy only using natural sweeteners, which can reduce oral bacteria.Moore then used her savings to get her business off the ground. Afterwards, she and her father secured their first business meeting with a supermarket
41、 owner, who finally agreed to sell Moores productCanCandy.As CanCandys success grows, so does Moores credibility as a young entrepreneur. Moore is enthusiastic about the candy she created, and shes also positive about what the future might bring. She hopes that every kid can have a clean mouth and a
42、 broad smile.Meanwhile, with her parents help, Moore is generally able to live a normal teenage life. Although she founded her company early on in life, she wasnt driven primarily by profit. Moore wants to use her unique talent to help others find their smiles. She donates 10% of AilicCandys profits
43、 to Big Smiles. With her talent and determination, it appears that the sky could be the limit for Alice Moore.24. How did Moore react to her dads warning?A. She argued with him.B. She tried to find a way out.C. She paid no attention.D. She chose to consult dentists.25. What is special about CanCandy
44、?A. It is beneficial to dental health.B. It is free of sweeteners.C. It is sweeter than other candies.D. It is produced to a dentists recipe.26. What does Moore expect from her business?A. To earn more money.B. To help others find smiles.C. To make herself stand out.D. To beat other candy companies.
45、27. What can we learn from Alice Moores story?A. Fame is a great thirst of the young.B. A youth is to be regarded with respect.C. Positive thinking and action result in success.D. Success means getting personal desires satisfied【答案】24. B 25. A 26. B 27. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Alice Moore,一个年轻有为的创业者
46、的故事,故事告诉我们:积极的思考和行动会带来成功。【24题详解】推理判断题。根据第二段的But Moore was sick of missing out on candies. So she desired to get round the warning, “Why cant I make a healthy candy thats good for my teeth so that my parents cant say no to it?”及下文她想方设法最终制作出了叫CanCandy的糖果可知,她对父亲的警告的反应是:她试图找到一条出路,解决问题。故选B。【25题详解】细节理解题。根
47、据第三段的Consequently, she succeeded in making a kind of candy only using natural sweeteners, which can reduce oral bacteria.可知,这种糖只使用天然甜味剂,可以减少口腔细菌,因此它对牙齿有利。故选A。【26题详解】细节理解题。根据最后一段的Moore wants to use her unique talent to help others find their smiles.可知,Moore想用她独特的才能帮助其他人找到自己的笑容。故选B。【27题详解】推理判断题。文章主要讲述
48、了Moor的创业故事,她之所以能成功,源于面对问题和困难时,她乐观地看待问题,积极地想方设法去解决问题。因此,通过她的故事让我们懂得积极的思考和行动会带来成功。故选C。CThe problem of robocalls has gotten so bad that many people now refuse to pick up calls from numbers they dont know. By next year, half of the calls we receive will be scams(欺诈). We are finally waking up to the seve
49、rity of the problem by supporting and developing a group of tools, apps and approaches intended to prevent scammers from getting through. Unfortunately, its too little, too late. By the time these “solutions”(解决方案) become widely available, scammers will have moved onto cleverer means. In the near fu
50、ture, its not just going to be the number you see on your screen that will be in doubt. Soon you will also question whether the voice youre hearing is actually real.Thats because there are a number of powerful voice manipulation(处理) and automation technologies that are about to become widely availab
51、le for anyone to use. At this years I/O Conference, a company showed a new voice technology able to produce such a convincing human-sounding voice that it was able to speak to a receptionist and book a reservation without detection.These developments are likely to make our current problems with robo
52、calls much worse. The reason that robocalls are a headache has less to do with amount than precision. A decade of data breaches(数据侵入) of personal information has led to a situation where scammers can easily learn your mothers name, and far more. Armed with this knowledge, theyre able to carry out in
53、dividually targeted campaigns to cheat people. This means, for example, that a scammer could call you from what looks to be a familiar number and talk to you using a voice that sounds exactly like your bank tellers, tricking you into “confirming” your address, mothers name, and card number. Scammers
54、 follow money, so companies will be the worst hit. A lot of business is still done over the phone, and much of it is based on trust and existing relationships. Voice manipulation technologies may weaken that gradually.We need to deal with the insecure nature of our telecom networks. Phone carriers a
55、nd consumers need to work together to find ways of determining and communicating what is real. That might mean either developing a uniform way to mark videos and images, showing when and who they were made by, or abandoning phone calls altogether and moving towards data-based communicationsusing app
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-444089.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
