北京市朝阳区2023-2024学年高三上学期期中质量检测英语试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 朝阳区 2023 2024 学年 高三上 学期 期中 质量 检测 英语 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、北京市朝阳区2023 2024学年度第一学期期中质量检测高三英语(考试时间90分钟 满分100分)本试卷共10页。考生务必在答题卡指定区域作答,在试卷上作答无效。第一部分 知识运用 (共两节,30分)第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Last night was the last game for my sons soccer team. Everyone in the team had trained very hard for it and thus confidently
2、expected a big win.It was the final quarter. The score was two to one, my sons team in the_1_. Parents encircled the field, offering encouragement. With less than ten seconds remaining, the ball rolled in front of my sons teammate, Mickey ODonnell. With shouts of “_2_it!” across the field, Mickey to
3、ok the chance and gave it everything he had. All round me the crowd erupted. He had_3_!However, everyone realized immediately that Mickey did it, but in the_4_goal, ending the game in a draw. For a moment there was total_5_. The air seemed to be at a standstill. You see, Mickey has Downs syndrome, a
4、 condition in which a person is born with learning difficulties, and for him all goals should be celebrated. He had_6_been known to hug the opposing players when they won a point.Not knowing what was happening, Mickey ran over to my son excitedly, “I made it! I made it! Everybody won!” For a moment
5、I held my breath, not sure how my son would_7_. I need not have worried. I watched, through tears, my son_8_his hand in the classic high-five gesture and started shouting, “ Way to go Mickey! Way to go Mickey!” Within moments both teams surrounded Mickey, joining my son to_9_him on his goal.Later th
6、at night, when my daughter asked who had won, I smiled as I replied, “It was a_10_. Everybody won. ”1. A. wayB. positionC. leadD. back2. A. LeaveB. PickC. ThrowD. Kick3. A. missedB. scoredC. performedD. slipped4. A. clearB. wrongC. specificD. decisive5. A. silenceB. angerC. whisperD. laughter6. A. r
7、atherB. hardlyC. almostD. even7. A. admitB. reactC. guessD. defend8. A. drew backB. put downC. looked atD. threw up9. A. congratulateB. comfortC. consultD. instruct10. A. reliefB. keyC. tieD. pity【答案】1. C 2. D 3. B 4. B 5. A 6. D 7. B 8. D 9. A 10. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个患有唐氏综合症的男孩米奇在足球比赛中踢进了乌龙球,虽
8、然比赛打平,但所有人都认为米奇赢了的故事。【1题详解】考查名词词义辨析。句意:比分是二比一,我儿子的队领先。A. way方法;B. position位置;C. lead榜样;领先地位;D. back后背。根据“The score was two to one,”及下文可知,作者儿子所在的足球队暂时领先。故选C。【2题详解】考查动词词义辨析。句意:高喊着“踢它!”A. Leave离开;B. Pick捡起;C. Throw扔;D. Kick踢。根据“With less than ten seconds remaining, the ball rolled in front of my sons t
9、eammate, Mickey ODonnell.”可知,球到了米奇奥唐纳的脚下,所以所有人都喊他踢球。故选D。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:他进球了! A. missed错过;B. scored得分;C. performed表演;D. slipped滑倒。根据“However, everyone realized immediately that Mickey did it, but in the_4_goal, ending the game in a draw.”可知,米奇奥唐纳进球得分了。故选B。【4题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,每个人都立刻意识到,米奇做到了,但是错误
10、的进球,以平局结束比赛。A. clear清晰的;B. wrong错误的;C. specific明确的;D. decisive决定性的。根据“ending the game in a draw.”可知,米奇把球踢进错误的球门了。故选B。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:一时间,全场鸦雀无声。A. silence沉默;B. anger生气;C. whisper低语;D. laughter笑声。根据“The air seemed to be at a standstill.”可知,全场都很惊讶,所以沉默的鸦雀无声。故选A。【6题详解】考查副词词义辨析。句意:当对方球员赢得一分时,他甚至会拥抱对方球
11、员。A. rather相当;B. hardly几乎不;C. almost几乎;D. even甚至。根据“You see, Mickey has Downs syndrome, a condition in which a person is born with learning difficulties, and for him all goals should be celebrated.”可知,因为米奇患唐氏综合症,所以他甚至在对方进球时也会拥抱对方球员。选D。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:有那么一会儿,我屏住了呼吸,不知道儿子会有什么反应。A. admit承认;B. react反应
12、;C. guess猜;D. defend防守。根据“For a moment I held my breath,”可知,作者不确定儿子对这种情况的反应,故选B。【8题详解】考查动词短语词义辨析。句意:我泪流满面地看着儿子举起手,做了一个经典的击掌动作,开始大喊:“干得好,米奇!干得好,米奇!”A. drew back撒回;B. put down记下;C. looked at看;D. threw up扬起。根据“his hand in the classic high-five gesture and started shouting,”可知,作者儿子扬起手欢呼。故选D。【9题详解】考查动词词义
13、辨析。句意:一会儿,两支球队都围住了米奇,和我儿子一起祝贺他进球。A. congratulate祝贺;B. comfort安慰;C. consult请教;D. instruct教导。根据“I watched, through tears, my son_8_his hand in the classic high-five gesture and started shouting, “ Way to go Mickey! Way to go Mickey!”可知,两支队伍都加入儿子的欢呼,祝贺米奇进球。故选A。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:那天晚上晚些时候,女儿问我谁赢了,我笑着回答:
14、“平局。大家都赢了。”A. relief欣慰;B. key关键;C. tie平局;D. pity怜悯;同情。根据“However, everyone realized immediately that Mickey did it, but in the_4_goal, ending the game in a draw.”可知,比赛结果以平局告终。故选C。第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。In my early years at school I had t
15、rouble with some subjects. Sometimes I would get an “F” and that would make me _11_(real) scared. What I used to do was turn the “F” into a “B” _12_(please) my parents. However, it didnt work out and finally I was caught doing that. Then I knew I had to accept that failure and learn from it, so I _1
16、3_(take) a positive approach. Naturally that “F” turned into a “B” and that “B” turned into an “A”.【答案】11. really 12. to please 13. took【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者刚开始上学的时候,学习成绩不佳,为了取悦父母,经常偷偷把“F”改为“B”,被抓住后作者吸取教训,积极地学习,成绩慢慢变好了。【11题详解】考查副词。句意:有时候我会得个“F”,这让我很害怕。分析句子可知,空处修饰形容词scared,因此应用real的副词形式really,意为“很
17、,十分”。故填really。【12题详解】考查非谓语动词。句意:我过去常常把“F”变成“B”来取悦我的父母。分析句子可知,空处作目的状语,表示“为了”,因此应用please的不定式形式。故填to please。【13题详解】考查时态。句意:然后我知道我必须接受失败并从中吸取教训,所以我采取了积极的态度。分析句子可知,空处作句子的谓语,文章在叙述过去发生的事情,时态为一般过去时,因此应用take的过去式。故填took。B阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Gather a couple of friends
18、and take a leisurely walk through the streetsthis is_14_many youngsters enjoy doing when they visit a new city. To them, citywalk means wandering around the city on foot. Participants can follow a distinctive urban route,_15_ (explore) the city at their own pace. Compared with famous_16_(spot) and b
19、ig crowds, they prefer to gain a more inclusive experience of the places they visit.【答案】14. what 15. exploring 16. spots【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍许多年轻人喜欢结伴在城市街头漫步,这种步行游览方式让他们能以自己的节奏探索城市,获得更全面的游览体验,而不是去热门景点挤人群。【14题详解】考查名词性从句。句意:约上几个朋友,在街上悠闲地散步这是许多年轻人在访问一个新城市时喜欢做的事情。分析句子结构可知,本句为表语从句。从句缺少宾语,指物,所以用连接代词what
20、引导。故填what。【15题详解】考查非谓语动词。句意:参与者可以沿着独特的城市路线,以自己的节奏探索城市。句中已有谓语动词,所以用非谓语动词形式。逻辑主语Participants与explore之间为主动关系,所以用现在分词作状语。故填exploring。【16题详解】考查名词的数。句意:与著名景点和拥挤的人群相比,他们更喜欢在他们参观的地方获得更全面的体验。名词spot为可数名词,泛指许多景点,用复数形式。故填spots。C阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Technology is constant
21、ly advancing. _17_ we imagined it years ago cannot keep up with its pace of development. In the past, autonomous vehicles were just a part of movies, _18_ these technologies are now successfully coming into being. An autonomous car, also _19_(know) as a self-driving car, can perform all functions re
22、lated to everyday driving and parking. It is a technology that senses the environment and, upon entering the destination, _20_(find) its way without human intervention.【答案】17. How 18. but 19. known 20. finds【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了无人驾驶汽车技术的快速发展和功能的强大。【17题详解】考查主语从句。句意:我们多年前的想象已经跟不上它的发展步伐。分析句子可知,空处引导名
23、词性从句作主句的主语,从句中缺少方式状语,因此应用连接副词how作引导词,且空处位于句首,how的首字母需大写。故填How。【18题详解】考查连词。句意:在过去,无人驾驶汽车只是电影的一部分,但这些技术现在正在成功地成为现实。前面说明过去无人驾驶汽车仍属于电影中的场景,还不是现实,后面说明现在这些技术已成为现实,因此前后语义构成转折,空处应用意为“但是”的并列连词but。故填but。【19题详解】考查非谓语动词。句意:无人驾驶汽车,也被称为自动驾驶汽车,可以执行日常驾驶和停车相关的所有功能。分析句子可知,句子主干成分完整,空处作An autonomous car的非限制性后置定语,know和A
24、n autonomous car逻辑上是被动关系,且动作已完成,因此应用know的过去分词形式。故填known。【20题详解】考查时态和主谓一致。句意:这是一种可以感知环境的技术,一旦进入目的地,就可以在没有人为干预的情况下找到自己的路。分析句子可知,空处和senses并列,作that引导的定语从句的谓语,时态为一般现在时,find也应用第三人称单数形式。故填finds。第二部分 阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AA hearing aid is a small ele
25、ctronic device you wear in or behind your ear to make sounds louder. A hearing aid has three basic parts: a microphone an amplifier and a speaker. The hearing aid receives sound through a microphone, which changes the sound waves to electrical signals and sends them to an amplifier. The amplifier in
26、creases the power of the signals and sends them to the ear through a speaker. There are three styles of hearing aids.Behind-the-ear (BTE) aids are used by people of all ages. “Mini” BTE is a new kind. These small and open-fit aids fit behind the ear completely, with a narrow tube into the ear canal,
27、 enabling the canal to remain open. Thus, some people prefer it because their own voice does not sound “plugged up”.In-the-ear (ITE) aids fit completely inside the outer ear. Some ITE aids may have added features, such as a telecoil that allows users to receive sound through the circuitry of the hea
28、ring aid, rather than through its microphone.Canal aids fit into the ear canal and are available in two styles. In-the-canal (ITC) aids are made to fit the size and shape of the ear canal. Completely-in-canal ( CIC) aids are hidden in the ear canal.The hearing aid that will work best for you depends
29、 on your hearing needs and lifestyle. Price is also a key consideration. However, just because one hearing aid is more expensive than another does not necessarily mean that it will better suit your needs. Other features to consider include parts or services covered by the guarantee, estimated costs
30、for repair, and the hearing aid companys reputation for quality and service.For more information, contact: nidcdinfonidcd.nih.gov .21. What helps strengthen the power of electrical signals in a hearing aid?A. The microphone.B. The amplifier.C. The speaker.D. The telecoil.22. If preferring a hearing
31、aid that keeps the ear canal open, you can choose_ .A. “Mini” BTEB. In-the-ear aidsC. In-the-canal aidsD. Completely-in-canal aids23. To buy a suitable hearing aid, you should_ .A. increase your estimated costsB. find the one with more featuresC. give in to the after-sale servicesD. consider your ne
32、eds and lifestyle【答案】21. B 22. A 23. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了助听器的基本构成和三种基本类型(BTE、ITE、Canal aids)以及适用人群、使用场景和价格等方面的信息。【21题详解】细节理解题。根据第一段“The hearing aid receives sound through a microphone, which changes the sound waves to electrical signals and sends them to an amplifier. The amplifier increases the
33、power of the signals and sends them to the ear through a speaker.(助听器通过麦克风接收声音,麦克风将声波转换为电信号并将其发送到放大器。放大器增加信号的功率,并通过扬声器将它们送到耳朵)”可知,放大器有助于增强助听器内电信号的强度。故选B项。【22题详解】细节理解题。根据第二段“Mini” BTE is a new kind. These small and open-fit aids fit behind the ear completely, with a narrow tube into the ear canal, en
34、abling the canal to remain open. Thus, some people prefer it because their own voice does not sound “plugged up”.(“迷你”BTE是一种新型BTE。这些小而开放的辅助设备完全适合耳后,有一个狭窄的管进入耳道,使耳道保持开放。因此,有些人喜欢它,因为他们自己的声音听起来不“堵塞”)”可知,如果更喜欢保持耳道开放的助听器,你可以选择“Mini” BTE。故选A项。【23题详解】细节理解题。根据倒数第二段“The hearing aid that will work best for yo
35、u depends on your hearing needs and lifestyle.(最适合你的助听器取决于你的听力需求和生活方式)”可知,要购买合适的助听器,你应该考虑你的需求和生活方式。故选D项。BBrian Peterson had just moved to California. Outside his apartment, a homeless man was often shouting on the street corner, sometimes keeping him awake at night. Peterson would pass the guy on hi
36、s way to work, but they never spoke.One day, Peterson was reading the book Love Does when he was disturbed by the homeless man. Inspired by the books compassionate (有同情心的) message, Peterson made an unexpected decision: He was going to go outside and introduce himself. The homeless man was Matt Faris
37、. Hed moved to California to pursue a career in music, but he ended up living on the street.“It was the strangest thing to me,” Peterson recalled. “I saw beauty on the face of a man who hadnt shaved or taken a shower in probably a year. But his story inspired me.” And even though Peterson, an art sc
38、hool graduate, hadnt painted in about eight years, he asked if he could paint Fariss portrait (肖像). Faris said yes.This experience led Peterson to form Faces of Santa Ana, a non-profit organization focused on befriending and painting portraits of unhoused people. Peterson sells the portraits, puttin
39、g the income into what he calls a “love account” for his model. He then helps people use the money to get back on their feet.Many of Petersons new friends use the donations to secure immediate necessities medical care hotel rooms, and food. Faris used the funds from his portrait to record an album (
40、专辑), realizing his musical dreams. Another subject, Sondoval, who had never been able to financially support her daughter, used the money to pay her daughters rent.Since Faces of Santa Ana was established, Peterson has painted 41 of all the portraits. But theres more to the finished products than th
41、e money they bring to someone whos down and out. Hes discovered that the buyers tend to connect to the story of the person in the painting, finding similarities and often friendship with someone they might have otherwise stereotyped (持固有观念) or overlooked. “People often tell me, I was the one that wo
42、uld cross the street. But I see homeless people differently now,” Peterson says. “I didnt know that would happen.”24. How did Peterson feel about the homeless man after reading the book?A. Annoyed.B. Amazed.C. Concerned.D. Confused.25. After talking with Faris, Peterson decided to_.A. pay for his re
43、ntB. record an albumC. go to an art schoolD. paint his portrait26. How did Peterson help the homeless?A. He founded a non-profit organization.B. He bought immediate necessities for them.C. He donated money to related organizations.D. He taught them how to realize their dreams.27. What can we learn f
44、rom the passage?A. Prejudice blocks dreams.B. Wealth can make people wise.C. Sympathy can break stereotypes.D. Actions speak louder than words.【答案】24. C 25. D 26. A 27. C【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了艺术家Brian Peterson如何通过肖像画帮助无家可归的人并改变他们的生活的感人故事。【24题详解】推理判断题。根据文章第二段“One day, Peterson was reading the book
45、 Love Does when he was disturbed by the homeless man. Inspired by the books compassionate (有同情心的) message, Peterson made an unexpected decision: He was going to go outside and introduce himself.(一天,Peterson正在读爱的力量,这时他被一个流浪汉打扰了。受到书中富有同情心的信息的启发,Peterson做了一个意想不到的决定:他要出去介绍自己)”可知,Peterson之前一直对流浪汉的存在感到困扰,
46、而读完这本书,他受到了书中同情心理念的影响,决定走出去向流浪汉介绍自己,并最终帮助了流浪汉。由此可知,当Peterson读完书后,他对流浪汉充满担忧。故选C。【25题详解】细节理解题。根据文章第三段“It was the strangest thing to me,” Peterson recalled. “I saw beauty on the face of a man who hadnt shaved or taken a shower in probably a year. But his story inspired me.” And even though Peterson, an
47、 art school graduate, hadnt painted in about eight years, he asked if he could paint Fariss portrait(肖像). Faris said yes(“这对我来说是最奇怪的事情,” Peterson回忆说。“我在一个大概一年都没刮胡子、没洗澡的男人脸上看到了美。但他的故事激励了我。”尽管毕业于艺术学院的Peterson已经有八年没有画过画了,但他还是问能不能画一下Faris的肖像。Faris答应了)”可知,Peterson和Faris交流之后,决定为他画一幅肖像画。故选D。【26题详解】细节理解题。根据
48、文章第四段“This experience led Peterson to form Faces of Santa Ana, a non-profit organization focused on befriending and painting portraits of unhoused people.(这段经历促使Peterson成立了“Faces of Santa Ana”,这是一个非营利组织,致力于帮助无家可归的人,并为他们画肖像)”可知,为了帮助无家可归的人,Peterson成立了一个非营利组织。故选A。【27题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Hes discovered th
49、at the buyers tend to connect to the story of the person in the painting, finding similarities and often friendship with someone they might have otherwise stereotyped (持固有观念) or overlooked.(他发现,买家倾向于与画中人物的故事联系起来,找到相似之处,往往与他们原本可能刻板印象或忽视的人建立友谊)”以及全文内容可知,通过画肖像,Peterson帮助无家可归的人打破了人们的固有观念,让他们感到被尊重和欣赏。由此推
50、知,这所有的一切都是源于Peterson最初对流浪汉的同情心。故选C。C“When I stopped in at our local tourism office in Montreal to ask where they would recommend visitors to go to smell, taste, and listen to the city, I just received blank stares. They only know about things to see, not about the citys other sensory attractions, it
51、s soundmarks and smellmarks,” says Howes, the director of Sensory Studies, a growing field often referred to as “sensory urbanism”.Around the world, researchers like Howes are investigating how non-visual information defines the character of a city and affects its livability. Using methods ranging f
52、rom low-tech sound walks to data collecting, wearables (clothing or glasses that contain computer technology), and virtual reality, theyre fighting what they see as a limiting visual preference in urban planning.“Just being able to close your eyes for 10 minutes gives you a totally different feeling
53、 about a place,” says Oguz ner, an academic and musician. He has spent years organizing sound walks in Istanbul where participants describe what they hear at different spots with their eyes covered. His research has identified locations where a wave organ could be constructed to strengthen the sound
54、s of the sea, something he was surprised to realize people could hardly hear, even along the waterfront.Although his findings have not been considered into local urban plans yet this kind of individual feedback (反馈) about the sensory environment is already being put to use in Berlin, where quiet are
55、as identified by citizens using a free mobile app have been included in the citys latest noise action plan.The best way to determine how people react to different sensory environments is a subject of some debate within the field. Howes and his colleagues are using observation and interviews to devel
56、op a set of best practices for good sensory design in public spaces. Other researchers are going more high-tech, using wearables to track biological data like heart-rate variability to reveal different sensory experiences.As data collection about peoples sensory experiences becomes more widespread,
57、many of these experts warn that concerns about privacy and surveillance (监视) need to be taken into account. Issues of fairness and inclusion also come into play when determining whose sensory experiences are factored into planning. “Sensory awareness is not independent or simply biological; whether
58、we find something pleasant or not has been shaped culturally and socially,” says Monica Degen, an urban cultural sociologist at Brunel University London.Degen cites the example of a London neighborhood where inexpensive restaurants for local youth were replaced by trendy cafes. “It used to smell lik
59、e fried chicken,” she says, but newer residents found that smell annoying rather than welcoming. “Now it smells like the popular Italian coffee, cappuccinos.”28. The underlined phrase “blank stares” in Paragraph 1 implies that_.A. Montreal is lacking in visual appealB. Montreals non-visual informati
60、on is ignoredC. the tourism officers object to sensory urbanismD. there are too many tourist attractions to recommend29. What can we learn from the passage?A. Many methods are used to limit the visual preference.B. Potential concerns about collecting data can be relieved.C. People may fail to notice
61、 sound attractions even in better locations.D. Individual feedback restricts the development of sensory environment.30. What can be inferred from the passage?A. Peoples perceptions of their sensory surroundings are subjective.B. Sensory urbanism needs to focus on developing sensory facilities.C. Sen
62、sory experience is dominant in shaping the character of a city.D. Choices of sensory attractions in urban planning depend on tourists.【答案】28. B 29. C 30. A【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。文章通过介绍研究者们如何考虑城市中的感官体验来探讨城市规划中的一些新趋势和挑战。同时,文中也引用了多位专家的观点和案例来支持作者的立论。【28题详解】词句猜测题。根据划线词组下文“They only know about things to see, n
63、ot about the citys other sensory attractions, its soundmarks and smellmarks,” says Howes, the director of Sensory Studies, a growing field often referred to as “sensory urbanism”.(“他们只知道看的东西,不知道城市的其他感官景点,它的声音和气味,”感官研究主任豪斯说。感官研究是一个不断发展的领域,通常被称为“感官城市主义”)”可知,很多人忽略了城市的其他感官景点,它的声音和气味,因此当我在蒙特利尔当地的旅游办公室停下来
64、,询问他们会推荐游客去哪里闻、尝、听这座城市的声音时,我得到的只是茫然的目光。由此可知,划线词组blank stares是“茫然的目光”之意,意味着“蒙特利尔的非视觉信息被忽略了”。故选B项。【29题详解】推理判断题。根据第三段“He has spent years organizing sound walks in Istanbul where participants describe what they hear at different spots with their eyes covered. His research has identified locations where
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-444168.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
