分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 19

类型北京市清华大学中学生标准学术能力诊断性测试2022届高三上学期10月诊断性测试英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:444691
  • 上传时间:2025-12-05
  • 格式:DOC
  • 页数:19
  • 大小:114KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    北京市清华大学中学生标准学术能力诊断性测试2022届高三上学期10月诊断性测试英语试题 WORD版含解析 北京市 清华大学 中学生 标准 学术 能力 诊断 测试 2022 届高三 上学 10 英语试题
    资源描述:

    1、2022届北京市清华大学中学生标准学术能力诊断性测试高三上学期10月诊断性测试英语试题本试卷共150分,考试时间100分钟。第一部分 阅读理解第一节阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe opening ceremony for the 2020 Tokyo Olympic Games was held at the Olympic Stadium in Tokyo on July 23, 2021 after a year of waiting due to the pandemic. Lets take a look at the

    2、 highlights which make this opening ceremony unique.No spectatorsThere are no spectators during the opening ceremony in an effort to prevent the spread of the coronavirus infections. About 950 people, including officials and journalists, will watch in the main stadium, organizers said. Fewer athlete

    3、s are expected to attend the ceremony because many are not allowed to stay for the entire Games due to COVID-19 restrictions.Male and female flag-bearersThe International Olympic Committee has actively encouraged all delegations to select two flag-bearers at the opening ceremony, including one woman

    4、, as womens participation in the Tokyo Games reaches 48.8 percent, making it the most gender-balanced Olympics in the history of the event.Oath (宣誓) session updatedOne of the most symbolic parts of the opening ceremonythe Olympic oathhas been significantly adapted in order to “highlight the importan

    5、ce of solidarity, inclusion, non-discrimination and equality”. The number of oath-takers is also extended from three to sixtwo athletes, two coaches and two judges.Simplified ceremonyIn the 30-second video showing the rehearsal of the opening ceremony released to the public, the performances are int

    6、egrated with dances, scenery and other display elements used in Japanese traditional festival activities.In order to prevent and control the COVID-19 pandemic and manage the cost, the Tokyo 2020 Organizing Committee said that the performances of the ceremony will be greatly simplified, with more lig

    7、ht and shadow technology used instead of real decorations at the scene.1. Why isnt there any spectator during the opening ceremony?A. To limit the number of people present.B. To highlight the spirit of the Olympic Games.C. To control the spread of an infectious disease.D. To make room for the athlet

    8、es all over the world.2. Why is each delegation encouraged to select one woman as a flag-bearer in Tokyo Olympics?A. Women will be in a leading position in sports.B. Women athletes make up a larger percentage than ever.C. Women will play a more important part in society.D. More and more women will t

    9、ake part in the Olympic Games.3. Which of the following statements is True according to the passage?A. Oath-takers are made up of six athletes.B. Tokyo uses more real decorations to cut the cost.C. About 950 people watch the entire games in the Tokyo Games.D. The opening ceremony presents the tradit

    10、ional culture of Japan.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了日本东京奥运会的四个亮点。【1题详解】细节理解题。根据第二段中“There are no spectators during the opening ceremony in an effort to prevent the spread of the coronavirus infections.(为了防止新型冠状病毒扩散,开幕式上没有观众)”可知,开幕式上没有观众是为了控制疫情的传播。故选C。【2题详解】细节理解题。根据第三段“The International O

    11、lympic Committee has actively encouraged all delegations to select two flag-bearers at the opening ceremony, including one woman, as womens participation in the Tokyo Games reaches 48.8 percent, making it the most gender-balanced Olympics in the history of the event.(国际奥委会积极鼓励所有代表团在开幕式上选择两名旗手,其中包括一名

    12、女性。东京奥运会的女性参与率达到48.8%,使之成为该赛事历史上性别比例最平衡的一届奥运会)”可知,鼓励每个代表团选择一名女性担任东京奥运会的旗手因为女运动员的比例比以往任何时候都要大。故选B。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段“In the 30-second video showing the rehearsal of the opening ceremony released to the public, the performances are integrated with dances, scenery and other display elements used in Ja

    13、panese traditional festival activities.(在向公众发布的30秒开幕式彩排视频中,表演融合了日本传统节日活动中使用的舞蹈、风景等展示元素)”可知,D选项“开幕式展示了日本的传统文化”正确。故选D。BAs an eco-minimalist, Su Yige has maintained an environmentally friendly and sustainable lifestyle for the past three years while studying in Canada. She takes her own bag when she go

    14、es grocery shopping and uses second-hand items as often as possible. She avoids almost all paper-related products unless she has to use a public toilet while away from home.Diligence and thrift are time-honored traditional Chinese virtues. Sus family is a good example of this, according to the nativ

    15、e of Weihai, Shandong province. Although they have little formal “green” knowledge, her parents lead a very environmentally friendly life.For example, the family has used the same hair dryer for more than a decade, and Su remembers many of her mothers clothes from as far back as kindergarten. “As lo

    16、ng as something can still be used, my mother will not replace it with a new item,” she said.“I frequently asked my father to bring the plastic bag back home after dumping our waste in the trash bin. He was unhappy, and argued that instead of making that request, I should go downstairs to dump the wa

    17、ste myself” she said. In another move, her father criticized her for doing too much shopping online. Eventually, they both made steps toward becoming better environmentalists. Her father brings the bag back for reuse and she has only bought two pieces of clothing online in the past six months.Back i

    18、n Canada, Su is looking forward to finding a job related to sustainable development in China after she graduates as a computer science major in the summer.4. Which of the following best describes Su Yige?A. Conservative.B. Nostalgic.C. Economical.D. Productive.5. What can be found about Sus mother a

    19、ccording to the third paragraph?A. She has a lot of formal green knowledge.B. She regards using the same items as a lifestyle.C. She always wears old clothes due to lack of money.D. She will not replace the old items until they are out of style.6. What can be inferred about Su and her father?A. Both

    20、 of them like to criticize each other.B. Sus father is particular about her clothes.C. The relationship between them is very tense.D. They urge each other to become more environmentally friendly.7. What can we learn about the author soon after she graduates in Canada?A. She will stay there to look f

    21、or a job.B. She will put effort into computer science.C. She will devote herself to her motherlands future.D. She will come back to China to stay with her parents.【答案】4. C 5. B 6. D 7. C【解析】【分析】这是一篇说明文。勤俭节约是中华民族悠久的传统美德,来自山东威海的苏家就是一个很好的例子。文章主要介绍了苏怡歌以及其家人节约环保的生活方式和理念。【4题详解】推理判断题。根据第一段“As an eco-minima

    22、list, Su Yige has maintained an environmentally friendly and sustainable lifestyle for the past three years while studying in Canada. She takes her own bag when she goes grocery shopping and uses second-hand items as often as possible. She avoids almost all paper-related products unless she has to u

    23、se a public toilet while away from home.(作为一名生态极简主义者,苏怡歌在加拿大留学的三年中一直保持着一种环保和可持续的生活方式。当她去杂货店购物时,她会带上自己的包,并且尽可能多地使用二手物品。她几乎避免使用所有与纸张有关的产品,除非她必须在离家时使用公共厕所)”可推知,苏怡歌很节约。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段“For example, the family has used the same hair dryer for more than a decade, and Su remembers many of her mothers

    24、clothes from as far back as kindergarten. “As long as something can still be used, my mother will not replace it with a new item,” she said.(例如,这家人用同一个吹风机已经十多年了,苏还记得她母亲的许多衣服,最早可以追溯到幼儿园时期。她说:“只要东西还能用,我妈妈就不会买新东西。”)”可知,苏的母亲将使用同样的物品作为一种生活方式。故选B。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段“I frequently asked my father to bring t

    25、he plastic bag back home after dumping our waste in the trash bin. He was unhappy, and argued that instead of making that request, I should go downstairs to dump the waste myself” she said. In another move, her father criticized her for doing too much shopping online. Eventually, they both made step

    26、s toward becoming better environmentalists. Her father brings the bag back for reuse and she has only bought two pieces of clothing online in the past six months.(“我经常让爸爸把垃圾倒进垃圾桶后把塑料袋带回家。他很不高兴,认为我应该下楼自己倒垃圾,而不是提出要求。”她说。在另一个举动中,她父亲批评她在网上购物太多。最终,他们都朝着成为更好的环保主义者的方向迈出了一步。她的父亲把包带回来重新使用,而她在过去的六个月里只在网上买了两件衣

    27、服)”可推知,苏和父亲敦促彼此变得更加环保。故选D。【7题详解】细节理解题。根据最后一段“Back in Canada, Su is looking forward to finding a job related to sustainable development in China after she graduates as a computer science major in the summer.(回到加拿大后,苏希望暑假毕业后能在中国找到一份与可持续发展相关的工作)”可知,作者在加拿大毕业后,将献身于祖国的未来。故选C。CThe cumulative rainfall in He

    28、nan province during the four days was the highest since the province has records, the provincial meteorological service said. The rain was heaviest in the provincial capital, Zhengzhou, for a short period on Monday and Tuesday. Northern, western and central parts of Henan also experienced downpours,

    29、 the service said. Zhengzhous biggest one-hour precipitation (降水量) 201. 9 mm between 4 and 5 pm on Tuesdaywas also the highest on the Chinese mainland. The previous record was 198. 5 mm in the village of Linzhuang in Zhumadian in August 1975, the National Meteorological Center said. The citys precip

    30、itation during the four days exceeded that of its average annual precipitation, the center said.Chen Tao, chief forecaster at the National Meteorological Center, said abundant water vapor (水蒸气) brought by Typhoon In-Fa and the provinces special geographical features led to Henans rain. “Partly affec

    31、ted by the typhoon, large amounts of water vapor have been transported to Chinas inland areas, including Henan,” he said.From Thursday to Monday, rain was forecast to continue in Henan. However, rainfall will gradually subside in Zhengzhou and the provinces northern and central regions, though the s

    32、torms will increase the risk of mountain torrents and other geological disasters. By Monday, lighter rain is forecast for parts of Henan, the provincial weather service said. However, local authorities are still urged to be vigilant and prepare to prevent or cope with flooding and other possible dis

    33、asters.Predicting such weather events remains a challenge worldwide because it involves many meteorological phenomena, the center said. “The formation of this kind of extreme weather, including rainstorms and high temperatures, is complex,” Chen said. “We still lack effective solutions and methods f

    34、or such forecasting”, he said. “We are now putting a lot of effort into tackling the difficulty. We believe that as the technology improves, we can better forecast the events.”8. What message does the author mainly want to convey in the first paragraph?A. heavy rain fell in Zhengzhou.B. The rain in

    35、Henan lasted four days.C. Zhumadian also suffered the similar heavy rain.D. Henan experienced the biggest rainfall of all time.9. What can be indicated from Chen Taos words?A. It is not easy to forecast the extreme weather.B The rain of Henan is mainly caused by Typhoon In-Fa.C. The center hasnt put

    36、 a lot of effort into solving the problem.D. Rainstorms and high temperatures can account for the heavy rain.10. What does the underlined word “vigilant” probably mean?A. Relaxed.B. Alert.C. Reluctant.D. Communicative.11. Where might the text be most probably taken from?A. history book.B. A novel.C.

    37、 A news report.D. A science magazine.【答案】8. D 9. A 10. B 11. C【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。今年河南省遭受到有史以来最强暴雨袭击。河南省气象中心表示,预测这类天气事件在全球范围内仍然是一项挑战,但是相信,随着技术的进步,可以更好地预测此类事件。【8题详解】推理判断题。根据第一段“The cumulative rainfall in Henan province during the four days was the highest since the province has records, the provincial

    38、meteorological service said.”(河南省气象部门表示,河南省四天的累计降雨量是该省有记录以来最高的。)以及“The citys precipitation during the four days exceeded that of its average annual precipitation, the center said.”(该中心表示,该市四天的降水量超过了其年平均降水量。)可知,作者主要想在第一段表达河南经历了有史以来最大的一次降雨。故选D。【9题详解】推理判断题。根据最后一段“The formation of this kind of extreme w

    39、eather, including rainstorms and high temperatures, is complex, Chen said. We still lack effective solutions and methods for such forecasting, ”(“这种极端天气的形成,包括暴雨和高温,是复杂的,”陈说。“我们仍然缺乏这种预测的有效解决方案和方法”,)可知,从陈涛的话中可以看出预测极端天气是不容易的。故选A。【10题详解】词义猜测题。根据倒数第二段“By Monday, lighter rain is forecast for parts of Hena

    40、n, the provincial weather service said. However, local authorities are still urged to be vigilant and prepare to prevent or cope with flooding and other possible disasters.”(据河南省气象局预报,到周一,河南部分地区将有小雨。然而,当地政府仍然被要求保持,准备预防或应对洪水和其他可能的灾难。)可知,虽然雨量减少,仍需保持警惕有洪水和其他灾难发生。alert“警觉的”。故选B。【11题详解】推理判断题。根据第一段“The cu

    41、mulative rainfall in Henan province during the four days was the highest since the province has records, the provincial meteorological service said.”(河南省气象部门表示,河南省四天的累计降雨量是该省有记录以来最高的。)可知,这是一篇新闻报道。故选C。【点睛】DOne of the sweetest and smallest banana varieties, the baby banana is also known as the Finger

    42、Banana. Just about 3 inches (7.5 cm) long, when ripe, it has a thick, bright yellow peel and pale, creamy, dense flesh. The baby banana is native to Colombia, where it grows on a tree-size plant in bunches of“hands”that may each contain 10 to 12 “fingers” or bananas. The bananas are harvested and sh

    43、ipped while still green.Because of its small size and sweetness, this little banana is loved by children. As a wholesome (有益健康的) source of complex carbohydrates (碳水化合物), it is a perfect addition to lunchboxes, providing a good energy boost for active kids. Like all bananas, it is loaded with nutrien

    44、ts. It is an excellent source of heart-healthy vitamin B6. In addition, the banana provides a good source of vitamin C, fiber and potassium, which have many health benefits.In addition to being eaten as it is, the baby banana can be baked, sauteed, broiled, or even grilled, and it is a wonderful add

    45、ition to fruit salads. For a healthy treat that children, especially, will love, peel one and push a wooden stick into one end. Wrap it tightly in plastic wrap and freeze it until solid. Serve it frozen.As with all bananas, the baby banana should be purchased while still relatively green. Be sure to

    46、 select ones with smooth, clean skins. Store them at room temperature. Refrigerating bananas will delay the ripening process. If bananas are ripening too quickly for use, place them in the refrigerator. The skins will turn brown, but the flavor of the fruit will not be affected. To store for longer

    47、use, the bananas may be mashed with a little lemon juice and stored in resealable plastic bags in the freezer for up to two months.12 From which continent does the baby banana originate?A. South America.B. Europe.C. Asia.D. Africa.13. What does paragraph 2 mainly tell us about the baby banana?A. Its

    48、 size.B. Its function.C. Its shape.D. Its fingers.14. Why does the author mention the frozen baby bananas in paragraph 3?A. To tell readers they can bring energy to kids.B. To prove they are the childrens favorite fruit.C. To show readers another good way of eating them.D. To indicate that the baby

    49、bananas will have more nutrients when frozen.15. Which of the following is NOT a result of refrigerating bananas?A. Their flavor stays the same.B. They can ripen as soon as possible.C. Their color can be changed into brown.D. Their process of ripening can be slowed down.【答案】12 A 13. B 14. C 15. B【解析

    50、】【分析】本文是说明文。文章介绍了原产于哥伦比亚的小香蕉的外形特点、营养功能、食用和冷藏方法。【12题详解】细节理解题。根据第一段“The baby banana is native to Colombia(这种小香蕉原产于哥伦比亚)”和常识可知,小香蕉产于南美国家哥伦比亚。故选A项。【13题详解】主旨大意题。根据第二段“it is a perfect addition to lunchboxes, providing a good energy boost for active kids.(它是午餐盒的完美补充,为活跃的孩子提供良好的能量补充)”和“It is an excellent so

    51、urce of heart-healthy vitamin B6. In addition, the banana provides a good source of vitamin C, fiber and potassium, which have many health benefits.(它是有益心脏健康的维生素B6的极佳来源。此外,这种香蕉还富含维生素C、纤维和钾,对健康有很多好处)”可知,本段主要讲小香蕉对我们的健康而言好处多多,介绍了它的功能。故选B项。【14题详解】推理判断题。根据第三段段首句“In addition to being eaten as it is, the b

    52、aby banana can be baked, sauteed, broiled, or even grilled, and it is a wonderful addition to fruit salads.(除了可以直接吃,小香蕉还可以烘焙、烧烤、干煎、甚至炙烤,它是水果沙拉的绝佳佐料)”可知,本段主要讲了小香蕉有多种吃法,而下文例举了冷冻小香蕉的具体做法,就为了向作者展示另一种不同的吃法。故选C项。【15题详解】细节理解题。根据第四段中“Refrigerating bananas will delay the ripening process.(冷藏香蕉会延迟香蕉成熟的过程)”可知,

    53、冷藏香蕉可以延迟其成熟的过程,所以D项正确;根据“The skins will turn brown, but the flavor of the fruit will not be affected.(果皮会变成棕色,但水果的味道不会受到影响)”可知,冷藏香蕉颜色会变成棕色,但味道不会变,所以A、C两项正确;而B项文中并未提及,所以不是冷藏香蕉后产生的结果。故选B项。第二节根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Home improvement isnt just about adding new value to your property. If

    54、 you make the right investment decisions, you can also use your home improvement decisions to improve your quality of life.Common changes like replacing your kitchen and bathroom can be a good idea for some homeowners. _16_ If youve been looking for a way to update your property for a while now, we

    55、have some fun ideas that could be perfect for your lifestyle.Convert your garage into an entertainment roomConverting your garage into an entertainment room is much easier than youd think. Make sure you do your research and find out whether you need planning permission before you get started. Once y

    56、oure finished with the paperwork side of things, you can speak to professionals like joiners, builders, and electricians to help you bring your ideas to life. _17_ Transform your garden_18_ However, these days, there are more ways to update them than ever before. You could install your very own summ

    57、er house, complete with a hot tub where you and your friends can relax all through the summer and winter months. Alternatively, if you have the space, you could look into creating a bricked-out space where you can build your own pizza oven for cooking in the sun with your family._19_ Having funky ho

    58、me lifts are becoming increasingly attractive as a unique home improvement option for these days. Theyre great for making your property seem more stylish and luxurious, plus theyre convenient for people of all ages. For young families, a lift is a great way to get around the house when cleaning or c

    59、arry things upstairs without risking a fall. _20_ Todays modern designs ensure that you can get something a lot more attractive than your standard stair lift.A. Install a home elevatorB. Replace elevator with stairsC. However, others like to get a little more creative with their home improvement str

    60、ategies.D. When making home improvements, a lot of people forget all about the outdoors.E. As you get older, you can use it to avoid the risk of tripping and falling down the stairs.F. This is the perfect way to create some extra space in your property, and spend more time doing the things you love.

    61、G. It would be to get in from a long day of work, and use the elevator to get upstairs, rather than trudging up there yourself.【答案】16. C 17. F 18. D 19. A 20. E【解析】【分析】本文是说明文。文章主要介绍了家庭装修的建议。【16题详解】根据空前“Common changes like replacing your kitchen and bathroom can be a good idea for some homeowners. ”(

    62、一些普通的改变,比如更换厨房和浴室,对一些房主来说是个好主意)可知,人们的装修需求不一样,前面介绍有些人装修厨房浴室,下面要说其他方面的装修。some homeowners和选项的others相对应。C:然而,另一些人喜欢在家居装饰策略上更有创意一点。符合语境。故选C。【17题详解】根据空前“Once youre finished with the paperwork side of things, you can speak to professionals like joiners, builders, and electricians to help you bring your ide

    63、as to life. ”(一旦你完成了文书工作,你可以和木工、建筑工人和电工等专业人士交谈,以帮助你把想法变成现实)可知,这是一种做事有计划的方式,由此下面要说这样做的好处。F:这是在你的财产中创造一些额外空间的完美方式,并花更多的时间做你喜欢的事情。符合语境,选项中的it指代上文提到的事情。故选F。【18题详解】根据空前小标题“Transform your garden”(变换你的花园)以及空后“You could install your very own summer house, complete with a hot tub where you and your friends c

    64、an relax all through the summer and winter months. Alternatively, if you have the space, you could look into creating a bricked-out space where you can build your own pizza oven for cooking in the sun with your family.”(你可以安装你自己的避暑别墅,里面有一个热水浴缸,你和你的朋友可以在整个夏天和冬天放松。或者,如果你有足够的空间,你可以考虑建造一个砖砌的空间,在那里你可以建造你

    65、自己的披萨烤箱,和你的家人在阳光下烹饪)可知,这里都是改造花园,方便进行户外活动的设计。D:在装修房子的时候,很多人都忘记了户外活动。符合语境。故选D。【19题详解】空处是小标题,起到概括下文的作用,要从A、B两项选择,根据空后“Having funky home lifts are becoming increasingly attractive as a unique home improvement option for these days.”(有时髦的家庭升降机作为一个独特的家庭改善的选择正在变得越来越有吸引力)可知,这是在建议安装家庭电梯。A:安装家用电梯。符合语境。故选A。【20

    66、题详解】根据空前“For young families, a lift is a great way to get around the house when cleaning or carry things upstairs without risking a fall.”(对于年轻的家庭成员来说,在打扫房间或把东西搬到楼上时,电梯是一种很好的方式,不会摔下来)可知,此处在介绍家里安装电梯的好处,年轻时和年老时都有益处。E:随着年龄的增长,你可以用它来避免绊倒和从楼梯上摔下来的风险。符合语境,分别从青年和老年两方面陈述了安装电梯的好处。故选E。【点睛】第二部分 语言知识运用第一节 完形填空阅

    67、读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。In July, I took my kids on vacation to Los Angeles. A month after our trip, I found myself under a lot of stress; I just wanted to get away and _21_ for a while.While I was sitting by the pool, an idea suddenly _22_ me.Id always wanted to see t

    68、he Greek island of Santorini. Therefore, the idea of a two-week European vacation alone was _23_. It was _24_ I never thought Id be planning this soon in my life. I had always thought, if it did ever _25_, it would be when I was _26_ and old.I would lie if I said I wasnt _27_. Id driven alone across

    69、 the US before, from California to New Jersey, but traveling to other _28_ whose languages werent the same as mine terrified me. I was worried that I wouldnt be able to _29_ with anyone, especially if I got _30_ somewhere. But I soon realized that if I wanted to _31_ my dreams, I had to step out of

    70、my comfort zone. And it _32_ on me that I was scared, and if I let fear take _33_ of me, Id never get anywhere.As I searched for other _34_ to visit on my trip, I found Mykonos, Greece, which I realized I liked just as much as I liked Santorini. When I arrived in Europe, it was like I was _35_ a dre

    71、am. I couldnt believe what I was seeing and what I was _36_.The best part was the bus ride to Venice. As I rode on the bus and _37_ at every new thing I saw, I was having the time of my life. It was nice to see people, young and old, _38_ their bikes to wherever they needed to go. I thought the _39_

    72、 of the houses and the buildings was so charming, but seeing people doing their routine was the _40_ part for me.21. A. hesitateB. relaxC. riskD. cry22. A. broke inB. woke upC. happened toD. came to23. A. bornB. persuadedC. filledD. introduced24. A. nothingB. anythingC. somethingD. everything25. A.

    73、happenB. existC. appearD. end26. A. matureB. curiousC. retiredD. lucky27. A. gratefulB. delightedC. sorrowfulD. scared28. A. citiesB. countriesC. villagesD. towns29. A. cooperateB. communicateC. greetD. connect30. A. lostB. abandonedC. caughtD. locked31. A. recoverB. consultC. escapeD. follow32. A.

    74、dawnedB. reliedC. castD. centered33. A. chargeB. controlC. careD. advantage34. A. friendsB. relativesC. schoolsD. places35. A. aboveB. beneathC. insideD. across36. A. experiencingB. waitingC. buildingD. saving37. A. glancedB. gazedC. glaredD. laughed38. A. replacingB. repairingC. carryingD. riding39

    75、. A. furnitureB. decorationC. architectureD. equipment40. A. worstB. hardestC. bestD. wisest【答案】21. B 22. D 23. A 24. C 25. A 26. C 27. D 28. B 29. B 30. A 31. D 32. A 33. B 34. D 35. C 36. A 37. B 38. D 39. C 40. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文说的是作者独自去欧洲旅游时的经历和感受,在去某地旅游之前,你可能有各种顾虑,但是当你真正去旅游的时候,就是把梦想变为现实,不要害怕发生

    76、什么事情,毕竟,回报超过你的想象。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:我们旅行一个月后,我发现自己压力很大,我只想出去放松一会儿。A. hesitate犹豫;B. relax使放松;C. risk冒险;D. cry哭泣。根据“I found myself under a lot of stress”可知,因为压力大所以想出去放松一会。故选B。【22题详解】考查动词短语辨析。句意:当我坐在池塘边时,一个想法突然出现在我的脑海里。A. broke in闯入,打断;B. woke up叫醒;C. happened to发生;D. came to总计为,达到。根据“Therefore, the id

    77、ea of a two-week European vacation alone was _3_.”可知,此处表示一个想法突然出现在作者的脑海里。an idea come to sb.为固定用法,表示“一个想法突然出现”。故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:因此,独自去欧洲度假两周的想法就诞生了。A. born出生;B. persuaded说服;C. filled填满;D. introduced介绍。根据“an idea suddenly _2_ me.”可知,此处表示一个想法诞生了。故选A。【24题详解】考查代词词义辨析。句意:我从没想过我会这么快就开始计划这件事。A. nothi

    78、ng没有什么;B. anything任何事情;C. something一些事情;D. everything一切。根据“I never thought Id be planning”可知,这是作者没想过自己会很快开始计划的事情。故选C。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:我一直在想,如果真有这样的事发生,那也应该是在我退休老了的时候。A. happen发生;B. exist存在;C. appear出现;D. end结束。根据“It was _4_ I never thought Id be planning this soon in my life.”可知,作者认为这样的事情真的发生,也应该是

    79、在以后。故选A。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意同上。A. mature成熟的;B. curious好奇的;C. retired已退休的;D. lucky幸运的。根据“and old”可知,此处表示独自去欧洲度假两周这样的事应该发生在退休以后。故选C。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:如果我说我不害怕,那是在撒谎。A. grateful感激的;B. delighted高兴的;C. sorrowful悲伤的;D. scared害怕的。根据“but traveling to other _8_ whose languages werent the same as mine terrif

    80、ied me.”可知,作者是感到害怕的。故选D。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:我以前也曾独自驾车穿越美国,从加州到新泽西,但去其他语言与我不同的国家旅行让我很害怕。A. cities城市;B. countries国家;C. villages村庄;D. towns城镇。根据“the idea of a two-week European vacation alone”可知,作者是去其他国家旅行。故选B。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我担心我将无法与任何人沟通,特别是如果我在某处迷路。A. cooperate合作;B. communicate交流;C. greet问候;D. con

    81、nect联系。根据“but traveling to other _8_ whose languages werent the same as mine”可知,因为语言不同,所以无法交流。故选B。【30题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. lost失去;B. abandoned放弃;C. caught抓住;D. locked锁上。根据“I was worried that I wouldnt be able to _9_ with anyone”可知,作者担心自己迷路时因为语言不通无法交流。故选A。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:但我很快意识到,如果我想追随我的梦想,我必须走出我的舒

    82、适区。A. recover恢复;B. consult咨询;C. escape逃跑;D. follow跟着。根据“my dreams, I had to step out of my comfort zone”可知,作者必须走出舒适圈,追随自己的梦想。故选D。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:我意识到我很害怕,如果我让恐惧控制我,我将一事无成。A. dawned开始,变得明朗;B. relied依靠;C. cast投射;D. centered居中,把置于中部。根据“that I was scared, and if I let fear take _13_ of me, Id never g

    83、et anywhere.”可知,作者意识到如果自己感到害怕,并且让恐惧控制自己,将一事无成。故选A。【33题详解】考查动词短语辨析。句意同上。A. take charge of负责;B. take control of控制;C. take care of照顾;D. take advantage of充分利用。根据“that I was scared”可知,此处表示恐惧控制了自己。故选B。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:在我寻找旅途中要去的其他地方时,我找到了希腊的米科诺斯岛,我意识到我喜欢那里就像喜欢圣托里尼岛一样。A. friends朋友;B. relatives亲戚;C. schoo

    84、ls学校;D. places地方。根据“I found Mykonos, Greece, which I realized I liked just as much as I liked Santorini.”可知,作者寻找旅途中要去的其他地方。故选D。【35题详解】考查介词词义辨析。句意:当我到达欧洲时,感觉就像在梦中一样。A. above再上方;B. beneath在下面;C. inside在里面;D. across横过。根据“I couldnt believe what I was seeing”可知,作者感觉自己在梦中一样。故选C。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:我无法相信我所看

    85、到的和所经历的。A. experiencing体验,经历;B. waiting等待;C. building建筑;D. saving拯救。根据“When I arrived in Europe, it was like I was _15_ a dream.”可知,作者感觉自己像做梦一样,无法相信自己看到的和经历的一切。故选A。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:当我坐上公共汽车,凝视着我看到的每一个新事物时,我正享受着我生命中最快乐的时光。A. glanced一瞥,看一眼;B. gazed凝视;C. glared怒目而视;D. laughed大笑。根据“every new thing I s

    86、aw”可知,对于作者来说,一切都是新奇的,因此会凝视着自己看到的每一个事物。故选B。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:看到年轻人和老年人骑着自行车去他们想去的地方,感觉很好。A. replacing代替;B. repairing修理;C. carrying携带;D. riding骑行。根据“their bikes to wherever they needed to go.”可知,是骑自行车。故选D。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:我认为这些房子和建筑的结构是如此迷人,但看到人们做他们的例行公事是我最喜欢的部分。A. furniture家具;B. decoration装饰;C. ar

    87、chitecture建筑学;D. equipment装备。根据“the houses and the buildings was so charming”可知,此处表示这些房子和建筑的结构是如此迷人。故选C。【40题详解】考查形容词词义辨析。句意同上。A. worst最差的;B. hardest最困难的;C. best最好的;D. wisest最明智的。根据“I thought the _19_ of the houses and the buildings was so charming, but”中的but可知,此处表示看到人们做他们的例行公事是自己最喜欢的部分。故选C。第二节阅读下面短文

    88、,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The United Nations World Tourism Organization (UNWTO) _41_(announce) on Jan 25 that Chinese is now one of its official languages.The UN agency is the worlds most _42_(influence) intergovernmental international tourism organization. The organization, _43_(base) in Madrid, Sp

    89、ain, works on promoting responsible sustainable and _44_(global) accessible tourism.China joined the UNWTO in 1983 and proposed to include Chinese _45_ one of the bodys official languages in November 2007. The UNWTO now has six official languages:Chinese, English, Spanish, French, Arabic _46_ Russia

    90、n.According to Chinas Ministry of Culture and Tourism, this helps China play a(n) _47_ (active) role in global tourism affairs than ever and share Chinas tourism development experience and _48_ (opportunity).Gong Jian, executive dean of the Wuhan Branch of the China Tourism Academy, told China Daily

    91、 that it is Chinese _49_(become) an official UNWTO language _50_ will help Chinas tourism industry grow.【答案】41. announced 42. influential 43. based 44. globally 45. as 46. and 47 more active 48. opportunities 49. becoming 50. that【解析】【分析】这是一篇新闻报道。1月25日,联合国世界旅游组织宣布中文为其官方语言之一。介绍了联合国的作用以及中国在联合国的发展情况。【4

    92、1题详解】考查时态。句意:1月25日,联合国世界旅游组织宣布中文为其官方语言之一。根据后文on Jan 25可知为一般过去时。故填announced。【42题详解】考查形容词。句意:联合国机构是世界上最有影响力的政府间国际旅游组织。修饰名词organization应用形容词influential,作定语。故填influential。【43题详解】考查非谓语动词。句意:总部设在西班牙马德里的该组织,致力于促进负责任的、可持续的、全球无障碍旅游。短语be based in“位于”,此处省略be动词,用过去分词作定语。故填based。【44题详解】考查副词。句意:总部设在西班牙马德里的该组织,致力于

    93、促进负责任的、可持续的、全球无障碍旅游。修饰形容词应用副词globally,作状语。故填globally。【45题详解】考查介词。句意:中国于1983年加入联合国世界贸易组织,并于2007年11月提出将中文纳入该组织的官方语言之一。后跟名词作宾语,表示“作为”应用介词as。故填as。【46题详解】考查连词。句意:联合国世界旅游组织现在有六种正式语文:中文、英文、西班牙文、法文、阿拉伯文和俄文。此处前后文为并列关系,应用连词and。故填and。【47题详解】考查比较级。句意:中国文化和旅游部表示,这有助于中国在全球旅游事务中发挥比以往更积极的作用,并分享中国旅游发展的经验和机遇。根据后文than

    94、 ever可知应用形容词比较级形式,active前加more。故填more active。【48题详解】考查名词的数。句意:中国文化和旅游部表示,这有助于中国在全球旅游事务中发挥比以往更积极的作用,并分享中国旅游发展的经验和机遇。opportunity为可数名词,前文没有冠词,表示数量大于一应用复数形式。故填opportunities。【49题详解】考查非谓语动词。句意:中国旅游研究院武汉分院执行院长龚健在接受中国日报采访时表示,汉语正成为联合国世界旅游组织的官方语言,这将有助于中国旅游业的发展。此处作从句的主语,应用动名词形式。故填becoming。【50题详解】考查强调句。句意:中国旅游研

    95、究院武汉分院执行院长龚健在接受中国日报采访时表示,汉语正成为联合国世界旅游组织的官方语言,这将有助于中国旅游业的发展。去掉it is和空处,剩下的部分可以构成完整的句子,可知为强调句结构“it be+被强调部分+that+其它”,此处被强调部分为Chinese becoming an official UNWTO language。故填that。第三部分 写作第一节 短文改错51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删

    96、除:把多余的词用()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。To better file my papers, I bought the hole punch (打孔器). Its simply but useful. I dont think that necessary to punch a row of holes on one side, but I only punch holes at the corner of each piece of paper. Then I sor

    97、t out every subject and different kind of papers. I find its quite efficient when they review before exams. Not only can the hole punch improve on my learning efficiency but also makes me form the habit of tidying my room. I understand the importance for classifying things, so I set aside some time

    98、to clean my room every day. Filing papers is necessary to study, and I advise you have a try.【答案】1. thea2. simplysimple 3. thatit 4. but so 5. kindkinds 6. theyI 7. 删除on 8. makesmake 9. forof 10.在have前面加to【解析】【分析】本文是记叙文。文章讲述了作者为了更好地整理试卷,买了一台打孔机,打孔机给他带来诸多便利和好处。【详解】1. 考查冠词。句意:为了更好地整理试卷,我买了一台打孔机。可数名词ho

    99、le punch在文中是第一次出现,泛指,表示“一台打孔机”,前面应使用不定冠词,又因hole音标中的第一个单节是辅音音素/h/,所以应使用不定冠词a。故将the改为a。2. 考查形容词。句意:它简单而实用。根据句意可知,simply在句中与useful是并列关系,作表语,应使用形容词形式simple,意为“简单的”。故将simply改为simple。3. 考查代词。句意:我认为没有必要在一面打一排孔,所以我只在每张纸的角上打孔。“.think+it+形容词+to do.”为固定句型,其中it是形式宾语,动词不定式to do是真正的宾语,分析句子可知,句中动词不定式to punch a row

    100、 of holes on one side是句子真正的宾语,应用代词it作形式宾语。故将that改为it。4. 考查连词。句意:我认为没有必要在一面打一排孔,所以我只在每张纸的角上打孔。根据句意可知,“I only punch holes at the corner of each piece of paper”是“I dont think it necessary to punch a row of holes on one side”的结果,因此用连词so(所以)连接两个分句。故将but 改为so。5. 考查名词。句意:然后我整理了每一个学科和不同种类的试卷。根据句意和形容词differe

    101、nt可知,有很多种类的试卷,可数名词kind表示“种类”,应使用复数形式。故将kind改为kinds。6. 考查代词。句意:我发现考前复习时很有效。根据上文可知,我整理的是自己的试卷,所以这里也是“我复习”,应用人称代词I。故将they改为I。7. 考查及物动词。句意:打孔机不仅能提高我学习效率,还能让我养成整理房间的习惯。improve表示“改进,改善”,句中是及物动词,直接跟宾语my learning efficiency,故删除on。8. 考查动词。句意:打孔机不仅能提高我的学习效率,还能让我养成整理房间的习惯。分析句子可知,“makes me form the habit of tid

    102、ying my room”与“improve on my learning efficiency ”是由not only.but also.连接的两个并列谓语动词,因句中有情态动词can,所以都应使用动词原形。故将makes改为make。9. 考查介词。句意:我明白把东西分类的重要性,所以我每天留出一些时间来打扫我的房间。根据句意可知,importance和classifying things之间是所属关系,表示“给东西分类的重要性”,应用介词of构成所有格。故将for改为of。10. 考查非谓语动词。句意:整理文件对学习是必要的,我建议你试一试。advise sb. to do.是固定搭配,

    103、用不定式作宾语补足语。故在have前面加to。第二节 书面表达52. 我们生活在五彩斑斓的世界中,但中华民族似乎对红色和黄色情有独钟,请你以“中国人崇尚的颜色”为主题,介绍中国人喜欢红色和黄色的原因。内容包括:1.在中国古代,黄色是皇权的象征。2.红色是喜庆的象征。注意:1.词数100字左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】范文:Chinese people seem to like the red and yellow colors a lot. The two colors are used for the Chinese national flag.Maybe becaus

    104、e the Hans originated in the Yellow River Plateau, a region where yellow was the prevailing color. Yellow was also the color representing the imperial court in traditional China. During the Sui Dynasty, yellow was officially designated as the exclusive color for the imperial family. In old times, a

    105、person could be beheaded for the misuse of yellow.Red represents happiness. For example, the word double happiness used for wedding is red. The bride wears red clothes, which is different from the white gowns of the West. During Chinese Spring Festival, people will give red packet, or red envelopes

    106、with money inside to the children as best wishes. Whats more, couplets hanging on both sides of the doors are written in red.【解析】【分析】本篇书面表达属于说明文。要求考生以“中国人崇尚的颜色”为主题写一篇短文,介绍中国人喜欢红色和黄色的原因。【详解】1.词汇积累也许:maybe perhaps地区:region area流行的:prevailing popular象征:represent stand for2.句式拓展简单句变复合句原句:In old times, a

    107、 person could be beheaded for the misuse of yellow.拓展句:In old times, a person could be beheaded because he misused the colour of yellow.【点睛】高分句型1 For example, the word double happiness used for wedding is red. (运用了过去分词短语作后置定语)高分句型2 The bride wears red clothes, which is different from the white gowns of the West. (运用了which引导的非限制性定语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:北京市清华大学中学生标准学术能力诊断性测试2022届高三上学期10月诊断性测试英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-444691.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1