北京市石景山区2021届高三下学期一模英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市石景山区2021届高三下学期一模英语试题 WORD版含解析 北京市 石景山区 2021 届高三 下学 期一模 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、石景山区2021年高三统一练习英语考生须知 1.本试卷共10页,共三道大题,44道小题,满分100分。考试时间90分钟。2.在答题卡上准确填写学校名称、姓名和准考证号。3.试题答案一律填涂或书写在答题卡上,选择题请用2B铅笔作答,其他试题请用黑色字迹签字笔作答,在试卷上作答无效。4.考试结束,请将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节 完形填空 (共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。When it came time to vote for the speaker
2、 at graduation in the class meeting, Ms. Lenihan asked who would like to be our class speaker. Being a (an) _1_ girl, I tried not to make eye contact. Seeing several classmates go up to the front to state why they should be the speakers, I felt a sense of _2_. But at last Ms. Lenihan _3_ in front of
3、 us and said, “We will have another meeting this week, and I expect to see more participation. I am _4_ that some of you are just sitting there when you should be up here!” When she said those words, I looked up to see she was glaring right at me. I felt so nervous, but knowing she had so much _5_ i
4、n me, I should not let her down.After spending the whole week practicing a speech, I stood up in front of my classmates. There were eight to ten other participants, and I didnt _6_ much for myself. When the votes came in the next day, Ms. Lenihan announced that the class chose me! I would have to st
5、and up in front of our entire school to make a speech. My _7_ level went through the roof, but Ms. Lenihan told me she was glad that I had stepped up to the _8_.Over the next month I worked on my graduation speech. When I stood up in front of the whole school, I was still nervous, _9_ when I looked
6、at Ms. Lenihan, I remembered the whole reason I was up there was that she had faith in me. I believe I _10_ that day, and will always remember the encouragement that Ms. Lenihan gave me.1. A. shyB. honestC. outgoingD. lazy2. A. dutyB. shameC. lossD. relief3. A. stayed upB. climbed upC. marched upD.
7、pulled up4. A. disappointedB. depressedC. embarrassedD. frightened5. A. faithB. interestC. prideD. ambition6. A. winB. expectC. proveD. share7. A. threatB. anxietyC. excitementD. tolerance8. A. achievementB. destinationC. failureD. challenge9. A. tillB. thenC. butD. so10. A. proceededB. promisedC. i
8、nnovatedD. transformed【答案】1. A 2. D 3. C 4. A 5. A 6. B 7. B 8. D 9. C 10. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者自己是一个害羞的女孩,最终在老师的帮助下站在全校师生面前发表毕业演讲。【1题详解】考查形容词词义辨析。句意:作为一个害羞的女孩,我尽量不去和别人有眼神交流。A. shy害羞的;B. honest诚实的;C. outgoing外向的;D. lazy懒的。根据“I tried not to make eye contact.”可知,作者是一个害羞的女孩。故选A。【2题详解】考查名词词义辨析。句意:看到
9、几个同学走到前面陈述为什么他们应该是演讲者,我感到如释重负。A. duty责任;B. shame羞愧;C. loss损失;D. relief欣慰。根据“Seeing several classmates go up to the front to state why they should be the speakers,”可知,有同学主动做班级的发言人,作者不需要演讲,所以感到如释重负。故选D。【3题详解】考查动词短语词义辨析。句意:但最后勒尼汉老师走到我们面前说:“这周我们还会有另一次会议,我希望看到更多的参与。我很失望,你们中有些人应该站在这里,却只是坐在那里! ”A. stayed u
10、p熬夜;B. climbed up爬上;C. marched up挺进;D. pulled up停下。根据“in front of us and said,”可知,勒尼汉老师走到学生们的前面讲话。故选C。【4题详解】考查形容词词义辨析。句意:但最后勒尼汉老师走到我们面前说,“这周我们还会有另一次会议,我希望看到更多的参与。我很失望,你们中有些人应该站在这里,却只是坐在那里! ” A. disappointed失望的;B. depressed沮丧的;C. embarrassed尴尬的;D. frightened害怕的。根据“some of you are just sitting there w
11、hen you should be up here!”可知,勒尼汉老师对不踊跃参加的同学感到失望。故选A。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:我感到很紧张,但是知道她对我有这么多的信心,我不应该让她失望。A. faith信念;B. interest兴趣;C. pride自豪;D. ambition雄心。have faith in相信。根据“I should not let her down.”和“When I stood up in front of the whole school, I was still nervous, 9 when I looked at Ms. Lenihan, I
12、 remembered the whole reason I was up there was that she had faith in me.”可知,勒尼汉老师对作者很有信心。故选A。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:还有8到10个参与者,我对自己的期望不高。 A. win赢得;B. expect期望;C. prove证明;D. share分享。根据“There were eight to ten other participants,”可知,因为参与者很多,所以作者对自己的期望不高。故选B。【7题详解】考查名词词义辨析。句意:我焦虑程度飙升到了极点,但勒尼汉老师告诉我,她很高兴我接受了
13、挑战。A. threat威胁;B. anxiety焦虑;C. excitement激动;D. tolerance容忍。根据“I would have to stand up in front of our entire school to make a speech.”可知,作者要站在全校师生面前发表演讲,所以非常焦虑。故选B。【8题详解】考查名词词义辨析。句意:我的焦虑程度飙升到了极点,但勒尼汉老师告诉我,她很高兴我接受了挑战。A. achievement成就;B. destination目的地;C. failure失败;D. challenge挑战。根据“Being a (an) 1 gi
14、rl, I tried not to make eye contact.”可知作者是个害羞的女孩,能够战胜自我,在全校师生面前发表演讲,这是一个挑战。故选D。【9题详解】考查连词词义辨析。句意:当我站在全校师生面前的时候,我仍然很紧张,但当我看着勒尼汉老师的时候,我想起了我站在那里的全部原因是她对我有信心。A. till直到;B. then然后;C. but但是;D. so因此。根据“When I stood up in front of the whole school, I was still nervous,”可知,前后句为转折关系,所以用连词but。故选C。【10题详解】考查动词词义辨
15、析。句意:我相信那天我改变了,也会永远记得勒尼汉老师给我的鼓励。A. proceeded开始;B. promised答应;C. innovated改革;D. transformed改变。根据“and will always remember the encouragement that Ms. Lenihan gave me.”可知,勒尼汉老师给作者鼓励,所以作者相信自己改变了。故选D。第二节 语法填空 (共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Once it snowe
16、d, I netted a bird. _11_ (hold) it in my hands, I felt very excited. My father saw it and said he could turn this black bird into a colorful one. I didnt believe _12_he said but decided to give it a go. I opened my hands and saw that the bird was edged with the color of the sunshine when it _13_ (fl
17、y) in the sky freely. My father said no matter how beautiful a bird was, it would turn black when it was grasped in our hands and lost freedom.【答案】11. Holding 12. what 13. was flying【解析】【分析】本文是一篇记叙文,文章主要讲述作者抓住一只鸟并在父亲的劝说下将它放飞的故事。【11题详解】考查非谓语动词。句意:把它握在手里,我感到很兴奋。句中逻辑主语I与hold之间为主动关系,所以用现在分词作状语。故填Holding
18、。【12题详解】考查名词性从句。句意:我不相信他说的话,但决定试一试。分句句子可知,本句为宾语从句,从句said缺少宾语,指物,所以用连接词what。故填what。【13题详解】考查时态。句意:我张开双手,看见那鸟儿在天空中自由地飞翔,四周镶着太阳的颜色。陈述过去事情,用一般过去时。根据句意可知,表示“鸟正在自由飞翔的时候”,所以用过去进行时,表示过去在某一时间段或某一段时间内正在发生或进行的动作。故填was flying。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。China has achieved a to
19、tal victory in lifting the whole nation out of poverty(贫困). The poverty relief policy was put forward in November 2013. _14_ (finish) this task, about 800,000 officials have been sent to work at local levels. In the past 8 years, China _15_(lift) 98.99 million poor rural _16_ (resident) - a populati
20、on larger than all but a few countries - out of poverty under the current poverty line.【答案】14. To finish 15. has lifted 16. residents【解析】【分析】本文是新闻报道。介绍中国已经成功地彻底帮助全国摆脱贫困。扶贫政策于2013年11月提出,大量的官员被派往地方工作,成功帮助贫困人口脱贫。【14题详解】考查非谓语动词。句意:为了完成这个任务,大约80万名官员已被派往地方各级工作。分析句子可知,finish此处为目的状语,不定式形式作目的状语,置句首单词首字母大写,故填
21、To finish。【15题详解】考查动词时态。句意:在过去的8年里,中国已经消除了9899万贫困农村人口,按照当前的贫困线脱离贫困的人口比除了少数国家外的大部分国家都要多。由时间状语In the past 8 years可知,用现在完成时,主语是单数,故填has lifted。【16题详解】考查名词。句意同上。resident“居民”是可数名词,由98.99 million修饰,用复数,故填residents。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Known as a famous social medi
22、a influencer, Pamela shares her interests on social media platforms with her followers and has _17_ (quick) grown her international following. She once _18_ (say) in a lecture, “Sometimes in life, you are in the right place at the right time and you have a chance. If you dont take the chance at this
23、 particular moment, it_19_ (go) forever.” Pamela is an inspiration for young women _20_ want to achieve their goals by working hard.【答案】17. quickly 18. said 19. will be gone/ will go 20. who/that【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了帕梅拉是著名的社交媒体影响者,她鼓舞了那些想通过努力工作实现目标的年轻女性。【17题详解】考查副词。句意:帕梅拉是著名的社交媒体影响者,她在社交媒体平台上与粉丝分
24、享自己的兴趣,并迅速拥有了国际粉丝。修饰动词grown,用副词形式。故填quickly。【18题详解】考查时态。句意:她曾在一次演讲中说:“生活中,有时你在正确的时间出现在正确的地方,你有机会。如果你在这个特定的时刻不抓住这个机会,它就会永远消失。”根据once可知,陈述过去事情,用一般过去时。故填said。【19题详解】考查时态。句意:她曾在一次演讲中说:“生活中,有时你在正确的时间出现在正确的地方,你有机会。如果你在这个特定的时刻不抓住这个机会,它就会永远消失。”if的条件状语从句中,从句用一般现在时,主语用将来时。句中用动词go作谓语或形容词gone作表语。故填will be gone/
25、 will go。【20题详解】考查定语从句。句意:帕梅拉鼓舞了那些想通过努力工作实现目标的年轻女性。句中先行词为young women,在定语从句中作主语,所以用关系代词who或that引导。故填who/that。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节 (共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThere are a variety of clubs which provide social and cultural activities for students wishing to meet oth
26、ers with similar interests from the same or from different national backgrounds.Charles Peguy CentreRoyal Overseas LeagueCPC is a French youth centre, providing advice, support and information to young Europeans aged between 18-25. Facilities include an information and advice service regarding educa
27、tion, work placement and general welfare rights. Moreover, the centre holds a database of jobs and accommodation in London. Members may use a fax machine, a copier and computers to surf online or check e-mails for free.Hours: Monday 14:00-17:00Tuesday-Friday 10:00-17:00Membership: 35 per yearOpen 36
28、5 days per year, ROL is a club with facilities in London and Edinburgh with restaurants, bars and accommodation. There are branches around the world and 57 reciprocal clubs worldwide. Quarterly magazines, literary lectures, annual music and art competitions, and summer and winter programme of events
29、 are provided for members.Membership fees: aged 17-20, 47 per yearaged 21-25, 70 per yearFor further information, please contact the membership secretary.YMCA London CentralKensington Committee for Overseas StudentsYMCA is a social club. Most members are young English professionals, but overseas vis
30、itors are welcome. Facilities include photography, art, drama, pottery, language courses at different levels, badminton, fitness testing, cycling, yoga and other activities.Hours: weekdays 07:00-22:30weekends 10:00-21:00Membership fees: 125 per yearHotline: 05667932KCOS is a society for young people
31、 from all countries. Each month there are some 40 parties, discos, visits to theatres, concerts, walks and other gatherings where members will be able to meet lots of people. A new programme is sent each month directly to members. The club arranges a weekly club night in a Covent Garden bar. To find
32、 out more, telephone the club or write (freepost) to the office.Hours: 10:30-17:30Tel: 0566380121. The passage is mainly for _.A. young English professionals.B. local students from different backgrounds .C. European students in London.D. the youth wishing to meet different people.22. According to th
33、e passage, which club can provide the places to live in?A. CPC.B. ROL.C. YMCA .D. KCOS.23. If you want more information about language study, you can _.A. make a phone callB. go to the office in personC. send a fax or an e-mail.D. turn to the membership secretary.【答案】21. D 22. B 23. A【解析】【分析】本文是一篇应用
34、文,介绍了四个俱乐部的相关信息。【21题详解】推理判断题。根据首段“There are a variety of clubs which provide social and cultural activities for students wishing to meet others with similar interests from the same or from different national backgrounds.”(有各种各样的俱乐部,为希望与来自相同或不同国家背景的兴趣相投的学生提供社会和文化活动)可知,本文主要是写给那些希望遇见不同的人的年轻人。故选D项。【22题详
35、解】细节理解题。根据Royal Overseas League的方框“ROL is a club with facilities in London and Edinburgh with restaurants, bars and accommodation.”(罗尔俱乐部在伦敦和爱丁堡都有设施,有餐厅、酒吧和住宿。)可知,ROL可以提供住宿的地方。故选B项。【23题详解】细节理解题。根据最后一个方框“The club arranges a weekly club night in a Covent Garden bar. To find out more, telephone the clu
36、b or write (freepost) to the office.”(俱乐部每周在考文特花园酒吧安排一次俱乐部之夜。欲知详情,请致电俱乐部或写信免费邮寄至办公室)可知,如果你想了解更多关于语言学习的信息可以打电话。故选A项。BI know what courage looks like. I saw it on a flight I took six years ago, and only now can I speak of it without tears filling eyes at the memory.Our flight left the Orlando Airport o
37、ne Friday morning. But immediately upon take-off, it was clear that something was wrong. The aircraft was bumping(颠簸) up and down. All the experienced travellers, including me, looked around with knowing smiles. If you fly much, you see these things and learn to act calmly about them. However, we di
38、d not remain calm for long.Minutes after we were in the air our plane began falling quickly. The pilot soon made a serious announcement. “We are having some difficulties,” he said. “Our indicators show that the control system has failed. We will be returning to the Orlando Airport. The flight attend
39、ants will prepare you for a bumpy landing. Also, if you look out of the windows, you will see that we are dumping fuel from the airplane. We want to have as little on board as possible in the event of a rough touchdown.” In other words, we were about to crash. Many travellers looked visibly frighten
40、ed now. No one faces death without fear, I thought.Then a couple of rows to my left, I heard a still calm voice, a womans voice, speaking in an absolutely normal conversational tone. I had to find the source of this voice. All around, people cried. Many screamed. Finally, I saw her. In this chaos, a
41、 mother was talking to her child. The woman, in her mid-30s, was staring full into the face of her daughter, who looked to be four years old. The child listened closely, sensing the importance of her mothers words. The mothers gaze held the child so fixed that she seemed untouched by the sounds of g
42、rief and fear around her.Finally, I leaned over and by some miracle could hear this soft sure voice with the tone of comfort. Over and over again, the mother said, “I love you so much. Remember, no matter what happens, I love you always.” Fortunately, our landing gear held at last and our touchdown
43、was not a tragedy.However, the voice I heard that day never faded. That mom showed me what a real hero looks like.24. What does the author imply by saying “some travellers knowing smiles” in Paragraph 2?A. They were used to this kind of experience.B. They were quite familiar with each other.C. They
44、were well-educated passengers.D. They were pretending to be calm.25. What happened shortly after take-off?A. The plane met bad weather and had to return immediately.B. The flight indicators showed the planes control system failed.C. One of the passengers was badly ill and the plane had to turn back.
45、D. A flight attendant explained flight safety instructions to the passengers.26. Hearing the pilots announcement, how did most travellers respond?A. They asked for help.B. They remained calm.C. They cried and screamed.D. They rejected the bumpy landing.27. What is the best title for the passage?A. T
46、he shape of love.B. The voice of courage.C. The wisdom of a pilot.D The danger of a journey.【答案】24. A 25. B 26. C 27. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了在飞机飞行中控制系统损坏,在所有人惊恐之时,一位母亲一遍又一遍的抚慰是这次飞行意外的勇气之声。【24题详解】推理判断题。根据文章第二段“All the experienced travellers, including me, looked around with knowing smiles. If you fly
47、 much, you see these things and learn to act calmly about them.”(所有有经验的旅客,包括我在内,都环视四周,会心一笑。如果你经常乘飞机,你会看到这些东西,学会冷静对待它们)可知,作者在第二段中用“一些旅客会心的微笑”说明他们已经习惯了这种经历。故选A项。【25题详解】细节理解题。根据文章第三段飞行员说的话“Our indicators show that the control system has failed.”(我们的指示器显示控制系统已经失效。)可知,起飞后不久飞行指示器显示飞机的控制系统失灵了。故选B项。【26题详解】细
48、节理解题。根据文章第四段“All around, people cried. Many screamed.”(周围的人都在哭喊,许多人都在尖叫)可知,听到机长的通知后,大多数旅客的反应是哭喊尖叫。故选C项。【27题详解】主旨大意题。根据文章倒数第二段“Finally, I leaned over and by some miracle could hear this soft sure voice with the tone of comfort. Over and over again, the mother said, “I love you so much. Remember, no m
49、atter what happens, I love you always.” Fortunately, our landing gear held at last and our touchdown was not a tragedy.”(终于,我弯下身去,奇迹般地听到了这轻柔而坚定的声音,声音里充满了安慰。母亲一遍又一遍地说:“我非常爱你。记住,无论发生什么,我永远爱你。“幸运的是,我们的起落架终于挂住了,我们的着陆并不是一场悲剧。)及全文可知,本文主要就是讲述在飞机遇到险情的时候,一位母亲一遍又一遍地安慰,这是勇气之声。故选B项。CWhat is a port city?The port
50、 city provides a rich understanding of the movement of people and goods around the world. We understand a port as a centre of island-sea exchange and a major force for cultural mixing.Ports and harboursHarbor is a physical concept, a shelter for ships; Port is an economic concept, a centre of land-s
51、ea exchange which demands goods for export and import. Some ports were developed from poor harbours which were improved with breakwaters(防水堤) and dredging(清淤). Madras and Colombo are examples of harbours expensively improved by enlarging, dredging and building breakwaters._Port cities become industr
52、ial, financial and service centres and political capitals because of their water connections and the urban concentration which draws to it railways, highways and air routes. Water transport means cheap access, the chief basis of all port cities. Many of the worlds biggest cities, for example, London
53、, New York, Shanghai, Tokyo and San Francisco began as ports-that is, with land-sea exchange as their major function. Although their port functions are no longer dominant now, they remain different kinds of places from non-port cities and their port functions account for that difference.Internationa
54、l city and tradePort functions, more than anything else, can make a city more international. A port is open to the world. In it races, cultures, as well as goods from a variety of places, mix and enrich each other and the life of the city. But much domestic port trade has not been recorded. What evi
55、dence we have suggests that domestic trade was greater at all periods than foreign trade. Shanghai, for example, did most of its trade with other Chinese ports and inland cities, Calcutta traded mainly with other parts of India and so on.Position of port city centreCities which began as ports keep t
56、he chief commercial and administrative centre of the city close to the waterfront. The centre of New York is in lower Manhattan between two river mouths, the city of London is on the Thames, Shanghai along the Bund. This is also true of Boston, Bombay, Madras, Bangkok and Singapore, where the commer
57、cial, financial, and administrative centres are still grouped around their harbours even though each city has expanded into a big one. Even a casual visitor cannot mistake them as anything but port cities.28. Which port city is changed from a harbour by improving the facilities?A. Singapore.B. Bangk
58、ok.C. New York.D. Madras.29. Which would be the best heading for Paragraph 2?A. Good ports, huge profit centres.B. Once a port city, always a port city.C. Water transport, basis of port cities.D. Port functions, a feature of big cities.30. What can we learn about port cities?A. They have water conne
59、ctions.B. They dont trade with inland cities.C. They are easily mistaken for harbours.D. They moved their chief centres away from waterfront.【答案】28. D 29. B 30. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了Ports和harbours的概念,以及港口城市的特点和优势。【28题详解】细节理解题。根据Ports and harbours下的“Some ports were developed from poor harbours whic
60、h were improved with breakwaters(防水堤) and dredging(清淤). Madras and Colombo are examples of harbours expensively improved by enlarging, dredging and building breakwaters.”(有些港口是由较差的港湾发展而来,经防波堤和疏浚工程加以改善。马德拉斯(Madras)和科伦坡(Colombo)就是通过扩建、疏浚和建造防波堤而花费巨资改善港口的例子。)可知,Madras通过改善设施而从harbour变成了Port。故选D项。【29题详解】主
61、旨大意题。根据下文“Although their port functions are no longer dominant now, they remain different kinds of places from non-port cities and their port functions account for that difference.”(虽然它们港口功能不再占主导地位,但它们仍然是不同于非港口城市的地方,它们的港口功能是造成这种差异的原因。)及本段内容可知,本段主要介绍曾经是港口城市的将永远是港口城市。故选B项。【30题详解】细节理解题。根据第二个小标题下的“Port
62、cities become industrial, financial and service centres and political capitals because of their water connections and the urban concentration which draws to it railways, highways and air routes.”(港口城市成为工业、金融和服务中心和政治首都,是因为它们的水路连接和吸引铁路、公路和航空航线的城市集中。)可知,港口城市是用水连接的。故选A项。DNowadays, video gaming has made
63、impressive gains in the field of standardized competition. One of the fashionable debates is whether competitive video games are sports or not. If cyberathletes are competing against formal teams in a formal environment, with real titles and monetary stakes on the line, it seems strange not to consi
64、der the activity a sport. However, unless something technologically odd gains complete control over our world in the next few decades, they never should be. Cyberathletes and eSports arent incomparable to traditional athletes and sports because they require less physical exertion or dedication. They
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
