北京市西城区2022-2023学年高一英语上学期期末试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 西城区 2022 2023 学年 英语 学期 期末试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、北京市西城区20222023学年度第一学期期末试卷高一英语本试卷共16页,共140分。考试时长120分钟。 考生务必在答题卡指定区域作答,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第卷(共75分).听力理解(共三节,22.5 分) 第一节: (共 4 小题; 每小题 1.5 分,共 6 分) 听下面四段对话,每段对话后有一道小题,从每题所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。每段对话你将听一遍。 1. How much will the woman lend the man? A. 100 yuan. B. 200 yuan. C. 300 yuan. 2. Why doe
2、snt the woman eat dessert? A. Because she cant get any. B. Because she doesnt like it. C. Because she has a stomachache. 3. Whats the possible relationship between the two speakers? A. Workmates. B. Relatives. C. Classmates. 4 Which club will the man probably join? A. The Basketball Club. B. The Pai
3、nting Club. C. The Robot Club. 第二节:(共 6 小题;每小题 1.5 分,共 9 分) 听下面三段对话,每段对话后有两道小题,从每题所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。每段对话你将听两遍。听第 5 段材料,回答第 5 至第 6 小题。 5. What are the speakers talking about? A. An email. B. A project. C. A college. 6. What do we know about the man? A. He has made some new friends. B. He has alre
4、ady finished the video project. C. He wants to know other students in the college. 听第6段材料,回答第 7 至第 8 小题。 7. What does the man prefer? A. Reading real books. B. Reading on his phone. C. Reading on computers. 8. What will be the topic of their speech? A. New ways of reading. B. Disadvantages of digita
5、l reading. C. Changes of peoples reading habits. 听第7 段材料,回答第 9 至第 10 小题。 9. What is the man doing? A. Offering help. B. Asking for advice. C. Making an apology. 10. What can we learn from the conversation? A. The man is working full time. B. The man has decided to quit his job. C. The man has seen t
6、he course introduction. 第三节:(共 5 小题;每小题 1.5 分,共 7.5 分) 听下面一段独白,根据题目要求在相应的横线上写下第 11 题至第 15 题的关键信息。每小题仅填写一个词。这段独白你将听两遍。 Introduction to Ecolife Agricultural ParkAimto give educational opportunities to the 11 to awaken interest in plant life to provide visitors enjoyment AreasGreen Ranch We 12 differen
7、t animals.Fish 13 Many of the fish are for 14 .Angel GardenA wide variety of 15 are grown.II.完形填空(共 15 小题;每小题 1.5 分,共 22.5 分) 阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。 Nixon, 59 years old, was born and grew up in St. Petersburg. Each morning, he sits on a bench, watches the sunrise, and conn
8、ects with_1_from all walks of life. Eight years ago, he decided to begin each day from a bench with an impressive view of the St. Petersburg waterfront (圣彼得堡海滨), because it made him feel calm and_2_before starting his day. About a year later, a woman stopped to say hello, and she said something that
9、_3_Nixons view on his daily visit. She said, “Every morning when I see you sitting here, I know everything is going to be OK.” Thats when Nixon_4_he needed to pay attention to the people walking past. Instead of staring straight ahead at the waterfront, Nixon started_5_at people and talking to them.
10、 And pretty soon, some early risers began_6_him on the bench, sometimes sharing their pressure and asking him for advice about personal problems. No matter what problem a person wants to_7_, Nixon lends an ear. One day, a couple came by to talk about their problems. The husband was always working. I
11、t was ruining their_8_. Nixon told him, “You have to know whats really important.” The man admitted hed put everything he had into his_9_for many years instead of focusing on his family. “He started to cry and agreed that he needed to_10_,” Nixon says, “We hugged each other and became friends after
12、that.” Nixon was always happy to listen, and he listens without_11_and without any kind of return expected. “You have to listen with an open heart, because you never know whos going to walk up,” Nixon says. He is a loving and loyal_12_to many. For those who walked past the bench, they were always_13
13、_with a smile and asked how they were doing. No topic is off limits, but some people dont want to talk. They simply want to sit next to someone and share the _14_. Once a woman stopped and just sat with Nixon for an hour; then she said thanks and walked away. She just wanted a moment of peace and to
14、 know she wasnt_15_. And at that moment, she truly wasnt.1. A. teenagersB. relativesC. strangersD. neighbors2. A. peacefulB. excitedC. proudD. surprised3. A. formedB. changedC. developedD. supported4. A. agreedB. realizedC. imaginedD. remembered5. A. pointingB. laughingC. shoutingD. smiling6. A. joi
15、ningB. noticingC. leavingD. praising7. A. airB. faceC. hearD. create8. A. fameB. successC. marriageD. privacy9. A. healthB. hobbiesC. kidsD. job10. A. give upB. calm downC. speak upD. slow down11. A. emotionB. considerationC. judgmentD. interest12. A. guideB. teacherC. friendD. workmate13. A. hugged
16、B. greetedC. competedD. satisfied14. A. secretsB. worriesC. happinessD. silence15. A. sadB. aloneC. stressedD. hopeless【答案】1. C 2. A 3. B 4. B 5. D 6. A 7. A 8. C 9. D 10. D 11. C 12. C 13. B 14. D 15. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。讲述了59岁的Nixon每天早上坐在长椅上和路过的行人打招呼,聊天,带给了大家快乐,然后成为朋友的故事。【1题详解】考查名词词义辨析。句意:每天早上,他坐在长椅上
17、,看日出,与各行各业的陌生人交流。A. teenagers青少年;B. relatives亲戚;C. strangers陌生人;D. neighbors邻居。根据下文“from all walks of life (来自各行各业的)”可知,这些来自各行各业的人应该只是他坐在长椅上见到的陌生人。故选C项。【2题详解】考查形容词词义辨析。句意:八年前,他决定每天从一张可以看到圣彼得堡海滨美景的长椅开始,因为这让他在开始一天的工作之前感到平静和安宁。A. peaceful平和的;B. excited兴奋的;C. proud自豪的;D. surprised惊讶的。根据上文“calm”可知,Nixon在
18、开始一天的工作前坐在长椅上感受平静和安宁。故选A项。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:大约一年后,一位女士停下来打招呼,她说了些事情,这改变了尼克松对自己的每日例行访问的看法。A. formed构成;B. changed改变;C. developed发展;D. supported支持。根据下文“Thats when Nixon realized he needed to pay attention to the people walking past.(那个时候尼克松意识到他需要注意走过的人。)”可知,这位女士和他的互动使得他的长椅例行访问注意点发生改变,由感受这座城市转为关注行人。故选B项
19、。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:那个时候尼克松意识到他需要注意走过的人。A. agreed同意;B. realized意识到;C. imagined想象;D. remembered记起。根据下文“Instead of staring straight ahead at the waterfront, Nixon started smiling at people and talking to them. (尼克松没有再盯着海滨,而是开始对人们微笑并与他们交谈。)”可知,他之所以改变自己的行为,是因为他意识到了什么。故选B项。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:尼克松没有再盯着海滨,而是开
20、始对人们微笑并与他们交谈。A. pointing指出;B. laughing大笑;C. shouting大喊;D. smiling微笑。根据下文“And pretty soon, some early risers began joining him on the bench, sometimes sharing their pressure and asking him for advice about personal problems.(很快,一些早起的人开始和他一起坐在板凳上,有时分享他们的压力,并向他请教个人问题寻求建议。)”可知,尼克斯逐渐和这些人建立起了良好关系,这说明他对他们很
21、友好,因此可推测他朝着人们微笑。故选D项。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:很快,一些早起人开始和他一起坐在板凳上,有时分享他们的压力,并向他请教个人问题寻求建议。A. joining加入;B. noticing注意;C. leaving离开;D. praising表扬。根据下文最后一段的“They simply want to sit next to someone (他们只是想要坐在某个人的旁边)”可知,这些人加入他的行列,坐在长椅上和他聊天。故选A项。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:不管一个人想要公开的是什么问题,尼克松都会倾听。A. air使通风,使公开;B. face面对;C.
22、 hear听到;D. create创造。根据下文“Nixon was always happy to listen (尼克松总是很喜欢倾听)”可知,文章反复提及他愿意倾听人们诉说的各种问题,而这个前提是人们愿意向他公开。故选A项。【8题详解】考查名词词义辨析。句意:这正在毁掉他们的婚姻。A. fame名声;B. success成功;C. marriage婚姻;D. privacy隐私。根据下文“The man admitted hed put everything he had into his job for many years instead of focusing on his fam
23、ily. (这个男人承认,多年来他把所有的精力都投入到工作中,而不是专注于家庭。)”可知,只顾工作,不管家庭,可能毁掉的应该是家庭。故选C项。【9题详解】考查名词词义辨析。句意:这个男人承认,多年来他把所有的精力都投入到工作中,而不是专注于家庭。A. health健康;B. hobbies爱好;C. kids孩子;D. job工作;根据上文“The husband was always working. (丈夫总是在工作。)”可知,这个男人把精力都投入在工作上了。故选D项。【10题详解】考查动词词组辨析。句意:“他开始哭,而且也赞同他需要放缓速度,”尼克松说:“我们互相拥抱,从此之后成为了朋友
24、。” A. give up放弃;B. calm down冷静下来;C. speak up明确表态;D. slow down放缓。根据上文“The husband was always working. (丈夫总是在工作。)”可知,这个男人太忙于工作了,得放缓速度,抽出时间来关注家人。故选D项。【11题详解】考查名词词义辨析。句意:尼克松总是乐于倾听,他没有评价,也没有任何预期的回应。A. emotion情绪;B. consideration考虑;C. judgment评价;D. interest兴趣;根据下文“without any kind of return expected (没有任何预
25、期的回应)”可知,尼克松做的只是单纯的倾听,不评价,不从自身出发回应。故选C项。【12题详解】考查名词词义辨析。句意:对很多人而言,他都是一个有爱的,忠诚的朋友。A. guide导游;B. teacher老师;C. friend朋友;D. workmate同事。根据上文“we hugged each other and became friends after that. (我们互相拥抱,从此之后成为了朋友。)”可知,尼克松和这些陌生人成为了朋友。故选C项。【13题详解】考查动词词义辨析。句意:对于那些走过长椅的人,他们总是面带微笑地打招呼,并问他们过得怎么样。A. hugged拥抱;B. g
26、reeted打招呼;C. competed竞争;D. satisfied使满意。根据下文“with a smile and asked how they were doing (面带微笑,并问他们过得怎么样)”可知,这是尼克松和路过的行人之间的互动,打招呼和交谈。故选B项。【14题详解】考查名词词义辨析。句意:他们只是想坐在某人旁边,并且共享这寂静。A. secrets秘密;B. worries担忧;C. happiness幸福;D. silence寂静。根据下文“Once a woman stopped and just sat with Nixon for an hour; then sh
27、e said thanks and walked away. (有一次,一个女人停下来,和尼克松坐了一个小时;然后她说了声谢谢就走了。)”可知,类似的情况下,两个人不说话保持沉默,那么可想而知很安静。故选D项。【15题详解】考查形容词词义辨析。句意:她只是想要片刻的平和,并且想知道她自己并不孤单。A. sad悲伤的;B. alone孤独的;C. stressed紧张的;D. hopeless不抱希望的。根据下文“And at that moment, she truly wasnt. (那一刻,她确实不孤独。)”可知,她只是想知道自己并不孤单。故选B项。III.阅读理解(共 15 小题;每小题
28、 2 分,共 30 分) 阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。 ARecreational Sports MembershipOhio State University has some of the best recreation facilities (设施) in the country. Our Recreation and Physical Activity Center (RPAC) has opened in the past 10 years, whose facilities and programs are designed to fit a
29、ll your needs and schedule. RPAC Membership Rights A membership is your ticket to take advantage of all the facilities and programs. Classes and programs Group fitness, sport clubs and outdoor adventure programs are only available to current RPAC members. You can attend unlimited free group fitness
30、classes as part of your membership. An extra payment will be required if you prefer personal training classes. Guests and Family Participation Members may sponsor up to two guests during a visit. A daily guest pass is required for each guest to enter RPAC, and members must be present at the time of
31、buying a pass. The pass is accepted at all facilities for unlimited re-entries in a one-day period. RPAC aims to offer a family-friendly environment. Members are able to enjoy quality time with their families free of charge in a variety of family-friendly accommodations, including family changing ro
32、oms, the Lounge game room, and Leisure pool. Locker and Towel Rental RPAC offers full-service mens and womens locker rooms featuring large and medium size lockers, which can be rented either monthly or yearly. RPAC towel service is available in addition to day lockers at various locations throughout
33、 the facility. RPAC Membership Responsibilities In an effort to create a welcoming and safe environment for all members, you have the responsibility to follow the following policies: Filming and photography in the facilities must be approved in advance.Cell phone photography and video are not permit
34、ted in locker rooms.Fighting and rough play are not permitted in all facilities.Shoes are required in all public areas of all indoor facilities, except for locker rooms and swimming pools.All equipment checked-out from RPAC must be returned at the required check-in time. You may be charged for the e
35、quipment returned late or damaged. Please contact member services if you have any other questions about your RPAC membership.16. What can a RPAC member do for free?A. Enjoy family time in Leisure pool.B. Attend personal training classes.C. Use a locker for a whole year.D. Take a guest to all facilit
36、ies.17. Which is one of the members responsibilities?A. Wearing shoes in all public areas.B. No cell phone use in locker rooms.C. No filming and photography in all areas.D. Returning checked-out equipment on time.18. The passage is probably taken from _.A. a university websiteB. a research paperC. a
37、 science magazineD. a government report【答案】16. A 17. D 18. A【解析】【导语】这是一篇应用文。主要介绍了俄亥俄州立大学的娱乐健身中心及其会员权利。【16题详解】细节理解题。根据“Guests and Family Participation ”中第二段第二句“Members are able to enjoy quality time with their families free of charge in a variety of family-friendly accommodations, including family ch
38、anging rooms, the Lounge game room, and Leisure pool. ”(在我们提供的多种服务设施中,会员可以免费享受和家人的黄金时光,包括家庭更衣室,休息游戏室,休闲池。)可知,会员及家人使用休闲池是免费的。故选A项。【17题详解】细节理解题。根据“RPAC Membership Responsibilities ”中第六段第一句“All equipment checked-out from RPAC must be returned at the required check-in time. ”(所有的RPAC的退房设备必须在规定时间内归还。)可知,
39、必须准时归还所有的设备。故选D项。【18题详解】推理判断题。根据文章第一段第一句 “Ohio State University has some of the best recreation facilities (设施) in the country. ”(俄亥俄州立大学拥有一些美国最好的消遣娱乐设施)并结合文章对RPAC的介绍可知,文章主要介绍了大学的娱乐健身中心,最可能出现在大学网站上。故选A项。BA child science genius(天才)has wowed his professors and classmates by becoming a college graduate
40、 at the age of 13. Elliott Tanner recently graduated from the University of Minnesota with a bachelors (学士) degree in physics, with a minor in mathematics. Elliotts parents are very proud of the hard work and devotion he showed to get his degree at such a young age and are pleased that he has become
41、 an inspiration to lots of people. Elliotts mom said, “He also inspires us to be better people every day.” Elliotts parents first realized their son was gifted at the age 3, when he displayed amazing language and math skills. It became clear that a traditional education experience would not be a goo
42、d fit for him. Elliott was then homeschooled by his parents. “Elliott ended up learning and using information quicker than we could provide it,” his mother added. By age 9, Elliott had already completed most of the normal high school courses, and his parents were struggling to keep up with him. So t
43、hey sent him to the local community college, where Elliott really developed his passion (热爱) for physics. “For a long time, I wanted to be a mathematician,” Elliott said. “Then I was introduced to a physics class, and that really inspired me to learn more about the secrets of the world.” When he was
44、 11 years old, Elliott moved to the University of Minnesota to start studying physics and math. Although his college experience is a little different from that of his classmates, Elliott still hangs out with his peers in the student lounge, discussing homework, debating physics topics or watching mo
45、vies. Being with people that are just as passionate about physics as he is has been pleasing enough for him. One of the biggest challenges Elliott and his family have faced is criticism online from people who make judgments about what his life must be like. Many people believe he cant have many soci
46、al skills. However, Elliott has always enjoyed interacting with kids his own age. He loves playing with other neighborhood children, and just like the other kids, Elliott goes trick-or-treating on Halloween, but in an academic way: He dresses up as Albert Einstein, his favorite scientist. Elliott ha
47、s been accepted into the University of Minnesotas PhD program and will start his study next year. In the future, Elliott aims to be a professor at the University of Minnesota and become an expert in physics. “I cant wait to get started,” he said.19. What did Elliotts parents do when they realized he
48、 was gifted?A. They sent him to a normal high school.B. They asked for advice from universities.C. They taught him by themselves at home.D. They helped him fit into traditional education.20. When Elliott moved to the University of Minnesota, he _.A. discovered his passion for physicsB. enjoyed stayi
49、ng with his classmatesC. dressed up as Albert Einstein in classD. refused to play with kids his own age21. What can we learn from the passage?A. Elliott has few social skills.B. Elliott loves exploring the world.C. Elliott has no talent for language.D. Elliott hopes to be a mathematician.22. From El
50、liotts story, we know that _.A. physics is the most important subjectB. children should be educated at homeC. geniuses need support just as we doD. the earlier kids start school, the better【答案】19. C 20. B 21. B 22. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要介讲述美国神童9岁上大学,13岁被博士班录取,梦想成为理论物理学家。【19题详解】细节理解题。根据第三段“It became
51、clear that a traditional education experience would not be a good fit for him. Elliott was then homeschooled by his parents. (很明显,传统的教育经历并不适合他。埃利奥特在家里接受父母的教育。)”可知,埃利奥特的父母发现他有天赋后,他们在家自己教他。故选C。【20题详解】细节理解题。根据第五段“When he was 11 years old, Elliott moved to the University of Minnesota to start studying p
52、hysics and math. Although his college experience is a little different from that of his classmates, Elliott still hangs out with his peers in the student lounge, discussing homework, debating physics topics or watching movies. Being with people that are just as passionate about physics as he is has
53、been pleasing enough for him. (11岁时,埃利奥特搬到明尼苏达大学开始学习物理和数学。尽管他的大学经历与他的同学们有些不同,但埃利奥特仍然和他的同学们在学生休息室闲逛,讨论作业,辩论物理话题或看电影。和他一样对物理充满热情的人在一起对他来说已经足够愉快了。)”可知,当埃利奥特搬到明尼苏达大学时,他喜欢和同学呆在一起。故选B。【21题详解】细节理解题。根据第四段“Then I was introduced to a physics class, and that really inspired me to learn more about the secrets o
54、f the world. (后来我被介绍上了一门物理课,这真的激励了我去了解更多关于世界的秘密。)”可知,埃利奥特喜欢探索世界。故选B。【22题详解】推理判断题。根据第三段“Elliott was then homeschooled by his parents. (埃利奥特在家里接受父母的教育。)” 和第六段“One of the biggest challenges Elliott and his family have faced is criticism online from people who make judgments about what his life must be
55、like.(埃利奥特和他的家人面临的最大挑战之一是网上那些对他的生活做出判断的人的批评。)”可推断,从艾略特的故事中,我们知道天才和我们一样需要家人和社会的支持。故选C。CIf youre tired of your phone, youre not alone. People receive between around 60 and 80 daily notifications (通知) on average, and some of us may get as many as 200. These seemingly endless dings and buzzes can really
56、 affect our wellbeing. Research has linked them to depression and anxiety, and they may even cause problems associated with ADHD (多动症). These outcomes may result from the fact that frequent phone interruptions increase our cognitive load (认知负荷), or the amount of information processed by the working
57、memory. We only have so much mental capacity, and the extra effort it takes to switch between tasks can make us tired, less focused and disrupt (扰乱) emotional regulation. Additionally, in this state, we even experience a less accurate perception of timewe feel time is passing faster than in reality,
58、 which would eventually lead us to overlook results and cause hurried decisions, for example, buying a pricey dress without thinking it through. With the fact that cell phone notifications can mess with our brains, scientists have sought out ways to counteract these effects. One possible solution: S
59、cheduling notifications into batches (批次) that arrive at certain times of the day with the help of certain apps. For example, you could choose to keep things quiet except for at 7 am, noon and 5 pm to go with waking up, taking a lunch break and heading home from school. In a 2019 study, researchers
60、assigned 237 participants (参与者) into three groups, including those who received all their notifications three times a day, hourly, or none at all. The three-times-a-day group said they felt more productive, attentive, in a better mood and in greater control of their phones than the other two groups,
61、 while the notification-free group experienced more anxiety and fear of missing out. Besides, some researchers have argued that more personalized user design is possible. Developers should pay attention to how people interact with their devices. With the help of a machine learning model, our phone c
62、an automatically learn from our past behavior what types of notification we want to receive first, such as messages from relatives. Thus, certain notifications can be delivered at suitable times. This highly individualized method could be beneficial, but more individuality means more phone monitorin
63、g, which introduces yet another problem: In the struggle to free ourselves from tech addiction, it isnt clear whether more monitoring is the solution, or just adding more fuel to the fire.23. What is the possible result of frequent phone notifications?A. The working memory processes less information
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-445425.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
小学英语教法探究.pdf
