北京市顺义区2022-2023学年高三英语上学期期末试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 顺义区 2022 2023 学年 英语 学期 期末 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、顺义区2023届高三第一次统练英语试卷第一部分 知识运用(共两节,30分)第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。In December 2004, I had just become a professional photographer and was working on a project about communities who live on the sea.One morning, I went out to _1_ with six fishermen in a sma
2、ll boat. It was about 8 am, and the sea looked different. The water was totally still.20 minutes later, one fisherman pointed to a small white _2_ far in the distance. It was getting bigger and bigger very quickly. A tsunami(海啸)wave was _3_ through the ocean! We were stuck. I began to feel really _4
3、_. Then the captain took control. He told us where to sit, so we would _5_ the boat. My camera was in my backpack. I wanted to picture the scene, but I couldnt. Any movement would imbalance the boat. Suddenly there was a huge noise. The wave _6_ the boat, but the incredibly _7_ captain managed to sw
4、erve(使突然转向)us up and onto the wave. We surfed it for a few seconds. Then the boat glided(滑行)from the tip of the wave down into safe waters. Everyone let out heavy sighs. The captain had _8_ us all.Surviving gave me a deep understanding of how _9_ life can be. The picture I wanted to take on the boat
5、 remains “the one that got away” - I think every photographer has one. But mine _10_ my life.1. A. seaB. breakfastC. exerciseD. beaches2. A. shipB. birdC. starD. spot3. A. squeezingB. swingingC. speedingD. breaking4. A. puzzledB. scaredC. disappointedD. interested5. A. abandonB. repairC. boardD. bal
6、ance6. A. hitB. destroyedC. missedD. overturned7. A. skilledB. proudC. hopelessD. violent8. A. leftB. savedC. correctedD. cheated9. A. fairB. happyC. shortD. positive10. A. tookB. showedC. enteredD. changed【答案】1. A 2. D 3. C 4. B 5. D 6. A 7. A 8. B 9. C 10. D【解析】【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述的是作者的一次海上航行,偶遇暴风雨
7、,让作者感受到生命的短暂,由此改变了对生活的态度。【1题详解】考查名词词义辨析。句意:一天早上,我和六个渔夫一起坐一条小船出海。A. sea大海;B. breakfast早餐;C. exercise锻炼;D. beaches海滩。根据前文“I had just become a professional photographer and was working on a project about communities who live on the sea.”可知,作者刚成为一名专业摄影师的时候,正在拍摄一个关于生活在海上的社区的项目,故此处表示和六个渔夫坐船出海。故选A。【2题详解】考查
8、名词词义辨析。句意:20分钟后,一名渔民指着远处的一个小白点。A. ship船只;B. bird鸟;C. star星星;D. spot点。根据后文“It was getting bigger and bigger very quickly.”可知,一名渔民指着远处的一个小白点,它很快变得越来越大。故选D。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:一场海啸正在海洋中快速移动!A. squeezing挤;B. swinging摇晃;C. speeding快速移动;D. breaking打破。根据后文“We were stuck.”可知,海浪的速度飞快,在海洋中疾驰。故选C。【4题详解】考查形容词词义辨析
9、。句意:我开始感到非常害怕。A. puzzled困惑的;B. scared害怕的;C. disappointed失望的;D. interested感兴趣的。根据前文“We were stuck.”可知,作者一行遭遇了海啸,被困住了,根据常识可推断作者感到非常害怕。故选B。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:他告诉我们坐在哪里,这样我们就能使船保持平衡。A. abandon抛弃;B. repair修理;C. board登陆;D. balance平衡。根据前文“where to sit”可知,此处表示船长告诉作者和其他人坐在原地,这样保持船的平衡。故选D。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:波浪击
10、中了小船,但熟练的船长设法使我们转向,使我们上了浪头。A. hit击中;B. destroyed破坏;C. missed错过;D. overturned推翻。根据后文“but the incredibly _7_ captain managed to swerve(使突然转向)us up and onto the wave.”可知,船长让船转向行驶到海浪之上,因此可知海浪击中了小船。故选A。【7题详解】考查形容词词义辨析。句意:同上。A. skilled熟练的;B. proud骄傲的;C. hopeless绝望的;D. violent暴力的。根据后文的“managed to swerve(使突
11、然转向)us up and onto the wave.”可知,船长熟练地将船只转变方向,冲到了海浪上。故选A。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:船长救了我们所有人。A. left离开;B. saved拯救;C. corrected纠正;D. cheated欺骗。根据前文“Everyone let out heavy sighs.”可知,每个人都长舒了一口气,可推断船长拯救了我们。故选B。【9题详解】考查形容词词义辨析。句意:生存让我深刻地认识到生命是多么短暂。A. fair公平的;B. happy高兴的;C. short短的;D. positive积极的。根据前文的“Surviving”可
12、知,作者在生死关头认识到生命是多么的短暂。故选C。【10题详解】考查动词词义辨析。句意:但我的照片改变了我的生活。A. took带走;B. showed展示;C. entered进入;D. changed改变。根据前文“Surviving gave me a deep understanding of how _9_ life can be.”可知,作者在生死关头拍下的照片让作者意识到生命是多么的短暂,由此改变了作者对生活的认识。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的
13、正确形式填空。On May 17, a young girl _11_(take) a pack of snacks to a self-service counter at a new concept convenience store. The concept store is part of the “know your food” campaign of the UNICEF, _12_ aims to empower people to make healthy and informed choices about their diet. After scanning her ite
14、m, the girl realized she would have to climb 70 floors _13_(burn) off the calories. Though unwillingly, she gave up the snacks.【答案】11. took#was taking 12. which 13. to burn【解析】【导语】本文是记叙文。讲述了一个女孩联合国儿童基金会“了解你的食物”运动的一家商店购物的经历。【11题详解】考查动词时态语态。句意:5月17日,一个小女孩拿着一包零食来到一家新概念便利店的自助服务台。分析句子可知,take是谓语动词,由时间状语On
15、 May 17可知,描述过去发生的事情用一般过去时,也可以表示过去正在进行的动作用过去进行时,主语是单数,谓语动词用单数,故填took/was taking。【12题详解】考查定语从句。句意:这家概念店是联合国儿童基金会“了解你的食物”运动的一部分,该运动旨在使人们能够对自己的饮食做出健康和知情的选择。分析句子可知,空处引导非限制性定语从句,修饰campaign,从句中作主语,指物,用关系代词which,故填which。【13题详解】考查非谓语动词。句意:扫描完她的商品后,女孩意识到她必须爬70层楼才能燃烧掉卡路里。尽管不情愿,她还是放弃了零食。分析句子可知,此处为目的状语,用不定式形式,故填
16、to burn。B阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Research shows that individuals who sit all day, even if they go to the gym for an hour, are at _14_(great) disease risk than those who are more active during the day. Informal activity such as _15_(walk) is beneficial to overall
17、 health. While there is no _16_(publish) recommendation for “safe” sitting time yet, a good rule of thumb is to move for at least 1 to 2 minutes each hour of sitting.【答案】14. greater 15. walking 16. published【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍的是久坐不利于健康,好的方法是每坐一小时至少运动1到2分钟。【14题详解】考查形容词。句意:研究表明,那些整天坐着的人,即使他们去健身房锻炼一个
18、小时,也比那些白天更活跃的人有更高的疾病风险。分析句子,设空处使用形容词作定语,句中than为比较级的标志,故使用great的比较级greater。故填greater。【15题详解】考查非谓语动词。句意:散步等非正式的活动对整体健康有益。分析句子,设空处使用walk的动名词walking作such as 的宾语。故填walking。【16题详解】考查非谓语动词。句意:虽然目前还没有发表过关于“安全”坐着时间的建议,但一个好的经验法则是每坐一小时至少运动1到2分钟。分析句子,设空处使用过去分词作定语修饰recommendation,此处publish意为“发表”,其过去分词为published,
19、其与recommendation之间是被动关系,故用过去分词。故填published。C阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Usually, stress is seen as being bad, but this is not always true. Eustress(积极压力)is the positive term for stress. It _17_(relate) to well-being and positive attitudes. Eustress occurs when the g
20、ap between what one has and what one wants is _18_(slight) pushed. Eustress creates a better environment for people, which _19_(make) them perform better and cost less. Therefore, Eustress is necessary _20_ achievement.【答案】17. is related 18. slightly 19. makes 20. for【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍的是积极压力的重要性。
21、【17题详解】考查动词。句意:它与幸福和积极的态度有关。分析句子,设空处使用动词作谓语,句子表述客观事实,故使用一般现在时。句中be related to为固定短语,意为“与有关”。故填is related。【18题详解】考查副词。句意:当一个人所拥有的和想要的之间的差距被略微拉大时,就会出现“良性压力”。分析句子,设空处使用slight的副词slightly作状语,意为“稍微地”。故填slightly。【19题详解】考查动词。句意:良性压力为人们创造了一个更好的环境,使他们表现得更好,成本更低。分析句子,设空处使用动词作which引导定语从句的谓语动词,句子表述客观事实,故使用一般现在时。w
22、hich指代前文的environment,为单数。故填makes。【20题详解】考查介词。句意:因此,积极压力对于取得成就是必要的。句中be necessary for为固定短语,意为“对是有必要的”。故填for。第二部分 阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AAre you a recent graduate? Do you have passion for helping others? Are you looking for a solid work experien
23、ce in a multicultural environment? If so, you may be interested in the World Banks Junior Professional Associate (JPA) program.The JPA program is a unique opportunity to gain entry-level professional experience and first-hand exposure to the challenges-and rewards-of international development. In yo
24、ur JPA assignment, youll work with more senior workmates and project teams on reducing poverty.What are we looking for?You should be 28 years of age or younger. Your academic achievements are superior. Your analytical and research skills extend to areas of specialization such as: economics, finance,
25、 human development, social sciences, agriculture, environment, etc. An equivalent of a bachelors(学士)degree is the minimum.You are fluent in English and, preferably, in at least one other bank language (Chinese, French, Spanish, Russian, Arabic, or Portuguese). You love technology and integrate it in
26、 your work.What are we offering you?We will provide you with the opportunity to gain entry-level professional experience in a premier development institution, on a two-year contract with benefits. Since this program is highly competitive, applicants may be asked to submit academic records as well as
27、 references. The World Bank will contact only those whom hiring managers wish to interview. Positions may be located in any of the World Banks offices across the world.How to apply?Interested candidates may apply online. Please note that applications will be kept active in our database for a period
28、of six months. Should you still be interested in JPA program after six months, you will need to re-apply.21. The JPA program helps the young _.A. graduate with high honorsB. find solid and well-paid jobsC. get entry-level work experienceD. challenge their senior workmates22. What is necessary to be
29、qualified for the JPA program?A. Age 28 or under.B. Superb technology skills.C Having a masters degree.D. Fluency in English and Latin.23. What will the World Bank offer?A. A two-year contract with welfare.B. Interviews with general managers.C. Positions in applicants hometowns.D. Analytical and res
30、earch skills training.【答案】21. C 22. A 23. A【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍JPA项目招聘要求,项目提供的内容和如何申请加入JPA项目。【21题详解】细节理解题。根据第二段“The JPA program is a unique opportunity to gain entry-level professional experience and first-hand exposure to the challenges-and rewards-of international development. (JPA项目是一个独特的机会,可以获得
31、入门级的专业经验,并直接接触国际开发的挑战和回报。)”可知,JPA项目可以帮助年轻人获得入门级工作经验。故选C。【22题详解】细节理解题。根据What are we looking for?中的“You should be 28 years of age or younger.(你的年龄应该在28岁或以下。)” 可知获得JPA项目资格的必要条件是年龄要在28岁或以下,故选A。【23题详解】细节理解题。根据What are we offering you? 中的“We will provide you with the opportunity to gain entry-level profes
32、sional experience in a premier development institution, on a two-year contract with benefits.(我们将为您提供在一流开发机构获得入门级专业经验的机会,合同为期两年,并附带福利。)”可知世界银行将提供一份为期两年的合同并附带福利。故选A。BOrly Wahba is an educator, speaker, entrepreneur (企业家), author and community activist passionate about inspiring and motivating people
33、to be the best that they can be.As a young child, listening repeatedly to the song, “Heal the World” by Michael Jackson, Orly knew that she wanted to leave her mark and she wanted more than anything to bring people together under the name of peace, respect, and love. Since her teenage years, Orly ha
34、s worked extensively with tweens and teens as well as local charities in her community providing a helping hand for those who need it most.Orly began her career in kindness as a middle school educator at the Yeshivah of Flatbush in Brooklyn, NY, teaching the children to use the power they have to in
35、fluence the world for good. With 8,000 cards, she started a wave of pay-it-forward kindness. Each card contained an act of kindness that once completed, would be passed onto another person. Her project succeeded, enhancing the lives of her students and raising their sense of self-worth as they saw t
36、heir direct hand in causing a ripple (涟漪) effect. Even now, people may encounter Orly giving out her famed Acts of Kindness Cards on the subway.Desiring to make a larger impact with her beneficent work and after having been inspired by a small sign on a plane labeled “Life Vest Inside”, Orly founded
37、 (2011) Life Vest Inside, a non-profit organization with a mission to encourage people to embrace (拥抱) the incredible power of giving and recognize that in times of hardship, kindness, like a life vest, keeps the world afloat (漂浮).LVI shot to national attention when Orlys short film Kindness Boomera
38、ng went viral, receiving more than 100 million views and coverage in media such as The TODAY Show, NBC, CBS, ADWEEK, International Business Times and more. In 2013 Orly was invited to speak at TED.The magic that Orly spreads is undeniable! Through LVI, kind happenings are becoming more frequent. And
39、 more people are experiencing the addictiveness in the giving of kindness.24. How did the song “Heal the World” influence Orly?A. She wanted to become an entrepreneur.B She decided to make a difference to the world.C. She managed to raise money for local charities.D. She started to work for a peace
40、organization.25. The Act of Kindness Cards project _.A. teaches people to play cardsB. remains a campus campaignC. uses the power of an educatorD. encourages people to pass kindness26. What inspired Orly to establish “Life Vest Inside”?A. A small sign on a plane.B. A non-profit organization.C. A lif
41、e vest in a flight accident.D. A sudden recognition of hardship.27. What can we learn from the last two paragraphs?A. More people become addictive to magic.B. Orly achieves amazing success in film career.C. More people are inspired to show kindness to others.D. Orly receives international awards for
42、 her contribution.【答案】24. B 25. D 26. A 27. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文,文章讲述了主人公Orly通过自己的行动创建了爱心组织,从而影响他人和整个世界。【24题详解】细节理解题。根据第二段中“As a young child, listening repeatedly to the song, “Heal the World” by Michael Jackson, Orly knew that she wanted to leave her mark and she wanted more than anything to bring peo
43、ple together under the name of peace, respect, and love. (小时候,反复听迈克尔杰克逊的Heal the World这首歌,Orly知道她想留下自己的印记,她最想要的是以和平、尊重和爱的名义把人们团结在一起。)”可知,Orly深受Heal the World这首歌的影响,让她知道自己决定改变世界。故选B。【25题详解】细节理解题。根据第三段中“With 8,000 cards, she started a wave of pay-it-forward kindness. Each card contained an act of kind
44、ness that once completed, would be passed onto another person. (有了8000张卡片,她掀起了一股“传递爱心”的浪潮。每张卡片都包含一个善举,一旦完成,就会传递给另一个人。)”可知,善举卡片项目的目的是鼓励人们传递善意。故选D。【26题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“Desiring to make a larger impact with her beneficent work and after having been inspired by a small sign on a plane labeled Life Vest
45、 Inside, Orly founded (2011) Life Vest Inside (Orly希望通过她的慈善工作产生更大的影响,并受到飞机上一个写着“Life Vest Inside”的小标志的启发,创办了Life Vest Inside(2011)。)”可知,飞机上的一个小标签启发她创建了该组织。故选A。【27题详解】推理判断题。根据最后一段中“The magic that Orly spreads is undeniable! Through LVI, kind happenings are becoming more frequent. And more people are
46、experiencing the addictiveness in the giving of kindness.(Orly传播的魔力是不可否认的!通过LVI,善意的事情变得越来越频繁。越来越多的人正在经历对给予善意的上瘾。)”可知,在Orly的鼓舞下,越来越多的人愿意向他人展示和表达善意。故选C。CFor astronomers who are sighted, the Universe is full of visual wonders. From shimmering planets to shinning galaxies(星系), the universe is impressive
47、ly beautiful. But those who are visually impaired cannot share that experience. So astronomers have been developing alternative ways to convey(传递)scientific information.Recently, the journal Nature Astronomy published the latest in a series of articles on the use of sonification in astronomy. Sonifi
48、cation describes the change of data into digital audio(声音)files, which allows them to be heard, as well as read and seen.In August, Kimberly Arcand, a data-visualization expert and science communicator at the Center for Astrophysics and others transformed some of the first images of the black hole a
49、t the centre of the Perseus cluster from the James Webb Space Telescope into sound. They worked under the guidance of people who are blind to map the intensity and colours of light in the headline-grabbing pictures into audio. The sonification of an image of gas and dust in a distant nebula(星云), for
50、 instance, uses loud high-frequency sounds to represent bright light near the top of the image, but lower-frequency loud sounds to represent bright light near the images centre. The black hole sonification translates data on sound waves travelling through space-created by the black holes impact on t
51、he hot gas that surrounds it-into the range of human hearing.Scientists in other fields have also experimented with data sonification. Some have explored whether it can help with discovering Alzheimers disease from brain scans. Sound has even been used to describe ecological shifts caused by climate
52、 change in an Alaskan forest, with researchers assigning various musical instruments to different tree species.In the long run, such approaches need to be strictly evaluated to determine what they can offer that other techniques cannot. For all the technical accuracy displayed in individual projects
53、, the Nature Astronomy series points out that there are no universally accepted standards for sonifying scientific data, and little published work that evaluates its effectiveness.28. What does the underlined word “impaired” in Paragraph 1 most probably mean?A. Appealing.B. Damaged.C. Directed.D. Im
54、pressive.29. The examples in Paragraph 4 are intended to _.A. show the widespread use of sonificationB. introduce the common process of sonificationC. provide people with the cure for particular diseasesD. improve the application of sonification to more fields30. As for sonification which would the
55、author agree with?A. The use of sonification helps to analyze data effectively.B. The standardization of sonification has yet to be achieved.C. Sonification can transform some data that other techniques cannot.D. Lower-frequency sounds show bright light near the top of the image.【答案】28. B 29. A 30.
56、B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章讲述的是超声技术在实践中的应用以及当前存在的问题。【28题详解】词义猜测题。根据前文“For astronomers who are sighted, the Universe is full of visual wonders. From shimmering planets to shinning galaxies(星系), the universe is impressively beautiful. (对于视觉正常的天文学家来说,宇宙充满了视觉奇迹。从闪烁的行星到闪耀的星系,宇宙是令人印象深刻的美丽。)”,以及划线词句中的“but”可知,本句与前
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-445938.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
