四川省绵阳南山中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 绵阳 南山 中学 2019 2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省绵阳南山中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析)第I卷(共75分)第一部分 听力(共两节,满分20分)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从试题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标 在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话 仅读一遍。1. What do we learn from the conversation?A. There will be a math exam tom
2、orrow. B. Today is the mans birthday. C. The man doesnt like math exams. 2. What colour is the womans dress?A. Blue. B. White. C. Black. 3. When did the mans daughter set a new world record?A, In 1999. B. In 2005. C. In 2009. 4. What does the man mean?A. He moved the desk alone. B. He had some class
3、mates move the desk. C. His classmates helped him move the desk. 5. What time is it now?A; 3:10. B: 3:15. C. 4:10. 第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B, C三个选项中选出最 佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完 后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Who might the man be?A.
4、A waiter. B. The womans friend. C, The womans husband. 7. Where was the wallet found?A. In the restroom. B. At the cash desk. C. On the table. 听第7段材料,回答第8、9题。8 What are those children like? A. Shy. B. Active. C. Selfish. 9. Why docs the woman have to leave?A. Because her children are ill. B. Because
5、 her parents are in poor health。C. Because her friends made her leave. 听第8段材料,回答第10至12題。10. What happened to the man?A. He got up late in the morning. B. He stayed up all night reading. C. He felt asleep while reading. 11. What makes the man sleepy when reading?A. He doesnt like reading. B. He didnt
6、 sleep well last night. C. He doesnt understand the meaning of the book. 12. What may help to better understand a book?A. Find the main idea first. B. Skip the difficult parts of the book. C. Recite the details of the book. 听第9段材料,回答第13至16题。13 Where does the conversation take place?A. At a party. B.
7、 In a shop. C. In a game room14. Whose birthday is coming?A. The mans. B。 The womans brothers. C. The womans sons. 15. How much does the woman plan to spend?A. S50. B. $30. C. S20. 16. What does the woman choose at last?A. A book about PC games. B. A magic car. C. A pencil-box. 听第10段材料,回答第17至20题。17.
8、 Who is the man talking to?A. His students. B. His parents. C. His children. 18. Why was the mans mother mad at him?A. He didnt become a doctor. B. He painted everywhere in the house. C. He was crazy about taking photos. 19. What is the mans father?A. A painter. B. A doctor. C. A photographer. 20. W
9、hat do we learn about the man?A. He gave up his dream because of his mother. B. He feels extremely regretful. C. He still paints as a hobby. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共 15小題;毎小题2分、,共30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项 (A, B ,C,D)中, 选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AI have been worrying for weeks now about what to give my mother
10、for Mothers Day. For most people, this is a modest problem, solved by the purchase of a bathrobe or a box of candy. For me, however, Mothers Day represents an annual challenge to do the impossible-find a gift that will make neither Mama nor me feel terrible. Expensive giftswhich Mama defines as cost
11、ing over $1. 98are out, because they make Mama feel terrible. (“This is awful, she says, examining an apron(围裙). I feel just terrible. You shouldnt have spent the money on me) Inexpensive presents-under $1. 98-please Mama, but they make me fell terrible. There is always the danger that a gift given
12、to Mama will bounce swiftly back to the giver. If I give her a plant, she cuts off the top for me to take home. If I give her something edible (可使用的),she wants me to stay for lunch and eat it. Papa, a sensible man, long ago stopped trying to shop for Mama. Instead, on Mothers Day, her birthday, and
13、other appropriate occasions, he writes a short epic poem in which he tells of their meeting, courtship, and marriage. After nearly 30 years of poems, Papa sometimes worries that the edge of his poetic inspiration has dulled, but Mama doesnt complain. She comes into the room while he is struggling ov
14、er a gift poem and says, It doesnt have to rhyme(押韵)as long as its from the heart. This year, finally, I think I, too, have found a painless gift for Mama. I am going to give her a magazine article, unrhymed but from the heart, in which I wish her “Happy Mothers Day and tell her theres nothing Papa
15、or I could ever buy, find, or make her that would be half good enough anyway.1. The author considers finding a Mothers Day gift a yearly problem because_.A. it is impossible to find a giftB. it represents a modest problemC. it is hard to make both sides happyD. it has to be a bathrobe or a box of ca
16、ndy2. What does the authors mom feel about gifts over $1. 98?A. They are out.B. They are awful.C. They cost too much.D. They are from the heart.3. What can be inferred from Paragraph 2?A. The authors mom is picky.B. Giving gifts can be dangerous.C. Picking gifts might be terrible.D. The authors mom
17、will share the gift.4. What does the authors Dad do for his mom on various occasions?A. He composes a poem.B. He writes a love letter.C. He struggles over a gift.D. He stops to shop for her.5. What is the best title for this passage?A. A Loving DaughterB. A Special Mothers Day GiftC. How to Pick a G
18、ift for MomsD. What to Do on Mothers Day【答案】1. C 2. C 3. D 4. A 5. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要介绍作者给母亲挑选的礼物如果太贵,会让母亲觉得糟糕,但是便宜的礼物又让作者觉得糟糕,于是作者从他父亲一直送给母亲的短诗中得到启发,今年送母亲一份杂志作为礼物。【1题详解】细节理解题。由第一段最后一句“For me, however, Mothers Day represents an annual challenge to do the impossible-find a gift that will make neither
19、Mama nor me feel terrible.”可知,但是,对于我来说,母亲节代表的是一种年度不可能完成的挑战,即找到一种将不会让妈妈也不会让我觉得糟糕的礼物。由此可见,作者觉得母亲节礼物是一个问题,是因为这个礼物要让妈妈和我都不觉得是糟糕的,这个很难完成。结合选项可知,选项C正确。【2题详解】细节理解题。由第二段第一句“Expensive giftswhich Mama defines as costing over $1. 98are out, because they make Mama feel terrible.”可知,妈妈把花费超过1.98美金的礼物定义为昂贵礼物,这种礼物是
20、要排除的,因为他们会让妈妈感到糟糕。由此可见,妈妈觉得花费超过1.98美金的礼物是昂贵的。结合选项可知,选项C正确。【3题详解】推理判断题。由第二段最后两句“If I give her a plant, she cuts off the top for me to take home. If I give her something edible (可使用的),she wants me to stay for lunch and eat it.”可知,如果我给她一个植物,她会切断顶部让我带回家。如果我给她一些可使用的,她想我留下来吃午餐并且吃了它。由此可见,母亲和作者分享送来的礼物。结合选项可
21、知,选项D正确。【4题详解】细节理解题。由第三段第二句“Instead, on Mothers Day, her birthday, and other appropriate occasions, he writes a short epic poem in which he tells of their meeting, courtship, and marriage.”可知,相反地,在母亲节,她的生日,以及其他合适的场合,他会写一首短的叙事诗,在诗中,他描述他们的相遇,求婚和结婚。由此可见,在不同的节日,爸爸都会为妈妈写一首短诗。结合选项可知,选项A正确。【5题详解】主旨大意题。由全文内
22、容可知,第一段最后一句“For me, however, Mothers Day represents an annual challenge to do the impossible-find a gift that will make neither Mama nor me feel terrible.”表示的是但是,对于我来说,母亲节代表的是一种年度不可能完成的挑战,即找到一种将不会让妈妈也不会让我觉得糟糕的礼物。第二段第一句“Expensive giftswhich Mama defines as costing over $1. 98are out, because they mak
23、e Mama feel terrible.”表示的是妈妈把花费超过1.98美金的礼物定义为昂贵礼物,这种礼物是要排除的,因为他们会让妈妈刚到糟糕。第三段第二句“Instead, on Mothers Day, her birthday, and other appropriate occasions, he writes a short epic poem in which he tells of their meeting, courtship, and marriage.”表示的是相反地,在母亲节,她的生日,以及其他合适的场合,他会写一首短的叙事诗,在诗中,他描述他们的相遇,求婚和结婚。第
24、四段第一句“This year, finally, I think I, too, have found a painless gift for Mama.”表示的是最后,这年,我想,我也已经给妈妈找到了一份不痛苦的礼物了。由此可见,全文都是在讲述作者给母亲准备一份特别的母亲节礼物。结合选项可知,选项B正确。BThe Wuhan Institute of Shipbuilding Technology was used as a quarantine site (隔离区) from Feb 8 to March 28. Cheng Shining, a junior of Central Ch
25、ina Normal University in Wuhan, was responsible for collecting and distributing supplies for quarantined people and medical staff. As the youngest volunteer at this site, he also chose to live there so that he could show up whenever he was needed. One day Cheng and two other volunteers took more tha
26、n 3 hours to move all 1,462 boxes of mineral water to storage with 50 firemens help. Cheng says. A single persons strength is limited, but we know the whole country is helping us.Cheng was a volunteer for the Military World Games held in Wuhan last October. It was the first time he saw his hometown
27、under the worlds spotlight. Ive experienced the highlight of Wuhan, and now when my hometown touched a low point, I want to get through the difficulty together with the city, Cheng says. Like Cheng, 28-year-old Wuhan local Zhu Aobing also volunteered to help his home city. He signed up right away to
28、 be a volunteer for the vaccine. A total of 108 Wuhan locals became the first group of COVID-19 vaccine volunteers in March. They are healthy adults aged from 18 to 60 selected from thousands of people who applied. Since the lockdown, Ive always been thinking what I can do for my hometown during the
29、 epidemic, he says. Zhu is a freshman of Hubei University of Technology in Wuhan. He joined the army when he was 18 years old and served for five years. However, Zhu didnt want to miss the chance to study further, so he decided to go to college last year. No matter how long I have finished my milita
30、ry service, I always have the responsibility to go to the front line when the country needs me, and when facing this pandemic(疫情),being a vaccine volunteer is what I should do, he says.6. How does Cheng sound when talking about the help from the firemen?A. Descriptive and seriousB. Generous and exci
31、tingC. Appreciative and optimisticD. Cautious and supportive7. How can Zhu help his home city?A. By serving the Military World Games.B. By helping run a quarantine site.C. By studying further in college.D. By being a vaccine volunteer.8. What do Cheng and Zhu have in common?A. They are Wuhan locals.
32、B. They served in the army.C. They are of the same age.D. They graduated from university.9. Which of the following is most likely said by President Xi to them during the epidemic?A. Diligence is crucial for the development of our country.B. Chinese dream is what pushes the whole country ahead.C. Lif
33、e is a book and you are responsible for your own page.D. The Chinese youth of the new era can shoulder great missions.10. What is the purpose of this passage?A. To compare two people.B. To tell two volunteers stories.C. To present an argument.D. To report a piece of news.【答案】6. C 7. D 8. A 9. D 10.
34、B【解析】这是一篇记叙文。文章分别讲述了两位来自武汉的志愿者在疫情期间做出的贡献。【6题详解】推理判断题。根据第二段Cheng的原话“A single persons strength is limited, but we know the whole country is helping us.”可知,在他看来,虽然个人的力量有限,但他知道整个国家都在帮助他们,一方面有对于国家援助的感激之情,另一方面也能感受到战胜疫情的信心。C选项“感激并且乐观”符合文意。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据第四段第一、二句“Like Cheng, 28-year-old Wuhan local Zhu
35、Aobing also volunteered to help his home city. He signed up right away to be a volunteer for the vaccine.”可知,Zhu帮助自己城市的方式就是申请成为疫苗志愿者。故选D项。【8题详解】细节理解题。根据第三段中“Cheng was a volunteer for the Military World Games held in Wuhan last October. It was the first time he saw his hometown under the worlds spotl
36、ight.”和第四段中“28-year-old Wuhan local Zhu Aobing”可知,两位志愿者都是武汉人。根据故选A项。【9题详解】推理判断题。根据最后一段Zhu的原话“No matter how long I have finished my military service, I always have the responsibility to go to the front line when the country needs me, and when facing this pandemic(疫情),being a vaccine volunteer is what
37、 I should do”可知,两位志愿者虽然年轻但都能为国家为大局挺身而出负起责任,因此D选项“中国新时代的年轻人能肩负伟大的职责”更有可能是习总书记对他们说的话。故选D项。【10题详解】推理判断题。总览全文,本文就是围绕着疫情期间涌现出的两位志愿者作介绍并讲述他们的故事。B选项“讲述两个志愿者的故事”符合文章主题。故选B项。CEducators today are more and more often heard to say that computer literacy is absolutely necessary for college students. Many even ar
38、gue that each incoming freshman should have his or her own microcomputer. What advantages do computers offer the college students?Any student who has used a word processor will know one compelling reason to use a computer: to write papers. Although not all students feel comfortable composing on a wo
39、rd processor, most find revising and editing much easier on it. One can alter, insert, or delete just by pressing a few keys, thus ridding students of the need to rewrite or retype. Furthermore, since the revision process is less difficult, students are more likely to revise as often as is necessary
40、 to end up with the best paper possible. For these reasons, many freshman English courses require the use of a word processor.Computers are also useful in the context of language courses, where they are used to drill students in basic skills. Software programs strengthen ESL (English as a Second Lan
41、guage) instruction, as well as instruction in French, German, Spanish, and other languages. By using these programs on a regular basis, students can improve their skills in a language while proceeding at their own pace.Similarly, business and accounting students find that computer spreadsheet (电子表格)
42、 programs are all but important to many aspects of their work, while students pursuing careers in graphic arts, marketing, and public relations find that knowledge of computer graphic (绘图) is important. Education majors learn to develop grading systems using computers, while social science students
43、use computers for analyzing and graphically displacing their research results.It is no wonder then, that educators support the purchase and use of microcomputers by students. A useful tool, the computer can help students learn. And that is, after all, the reason for going to college.11. What does th
44、e underlined phrase “computer literacy” in Paragraph 1 probably mean?A. The purchase of computers.B. The ability to use computers well.C. The computer hardware and software.D. The computer science and technology.12. According to the author, a word processor can be used to_.A. revise and edit papersB
45、. rewrite or retype papersC complete a freshman courseD. improve students writing skills13. According to the author, the reason for students to go to college is_.A. to learn somethingB. to perfect themselvesC. to improve computer skillsD. to find ones passions14. What is the main idea of Paragraph 4
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
