四川省绵阳南山中学2020-2021学年高一英语上学期开学考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 绵阳 南山 中学 2020 2021 学年 英语 上学 开学 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省绵阳南山中学2020-2021学年高一英语上学期开学考试试题(含解析)本试卷分为试题卷和答题卡两部分,其中试题卷由第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)组成,共10页;答题卡共2页。满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答题前,考生务必在答题卡上将自己的班级、姓名用0.5毫米黑色签字笔填写清楚,同时用2B铅笔将考号准确填涂在“考号”栏目内。2. 选择题使用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再选涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签字笔书写在答题卡的对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3. 考试结束后将答题卡收回。
2、第I卷(选择题,满分110分)第一部分 听力(共两节,满分30分)回答听力部分时,先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到客观题答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是 C。1. How many people will the table be for
3、?A. 4. B. 6. C. 8.2. What will the woman do next?A. Go home. B. See a doctor. C. Meet with Jane.3 Where does the man want to go next?A. To a clothing store. B. To a shoe store. C. To a coffee shop.4. What is the woman going to do for her family for the holiday?A. Take them to travel. B. Buy gifts fo
4、r them. C. Cook for them.5. What is the mans job?A. An architect. B. A repairman. C. A teacher.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why does the man think the storm is still coming?A. He
5、 saw it. B. He heard it. C. He smelled it.7. What is the man worried about?A. His body getting wet. B. Things blowing away. C. His phone being broken.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Doctor and patient. C. Business partners.9. What colo
6、r of items has the man delivered?A. Blue. B. White. C. Red.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the woman worried about?A. That the boy may get hurt. B. That the light is too bright. C. That the dish can be broken.11. Why does the boy use the candle?A. He has run out of electricity.B. He wants to decorate t
7、he house.C. It is more comfortable for his eyes.12. Where does the conversation take place?A. In the kitchen. B. In the bedroom. C. In the living room.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the main topic of the conversation?A. Weekend plans. B. Work pressure. C. A bad experience.14. How does the man feel abo
8、ut Fridays?A. They are relaxing. B. They are horrible. C. They are tiring.15. Where does the woman think her wallet might be?A. In her car. B. In her office. C. In her friends house.16. What will the woman do in an hour?A. Go home. B. Run on the streets. C. Make a phone call.听第10段材料,回答第17至20题。17. Ho
9、w much snow is expected in London this weekend?A. 5 centimeters. B. 8 centimeters. C. 10 centimeters.18. Which parts of the UK should prepare for flooding?A. North. B. Central. C. South.19. What is the highest temperature the southwestern coast can expect?A. 30 degrees. B. 13 degrees. C. -13 degrees
10、.20. What does the speaker suggest doing in the end?A. Paying attention to the elderly.B. Preparing for Christmas in advance.C. Playing in the snow with neighbors.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共20小题;每小题2分,满分40分)AGREAT VERMONT CORN MAZECome early, spend the day. Selected one of the top mazes in America. 16
11、 acres of fun, new maze designs and surprises every year, miles of pathways, bridges, emergency exits, Kid Village, views, Barnyard Golf,100 of underground tunnels, petting animals. Open Aug. I through early Oct. 1404 Wheelock Rd., N. Danville. TEL: 802 -748-1399.LINCOLN PEAK VINEYARDNamed Vermonts
12、star wine producer in American Wine, 2013.Comc taste our wines, enjoy a glass, and walk in the vineyard. We make something for everyone -dry to sweet- entirely with grapes we grow. 142 River Rd., New Haven; 3 miles north of Middlebury.802-388-7368.BENNINGTON MUSEUMCelebrating the creativity of Vermo
13、nt across time with diverse art, rich history and innovation. The museum houses the largest public collection of paintings by folk artist Grandma Moses, l8th century paintings and furniture, a 1924Martin Wasp, motorcar, works by Bennington Modernists including Jules Olitski, Paul Feeley and others.7
14、5 Main St, Bennington. TEL: 802-447-1571.BENNINGTON POTTERSA Vermont tradition for 66 years! Take a free tour of the factory just behind our home style store at 324 County St., downtown Bennington. Shop from our full line of original design dinner ware, bake ware, mugs and more; furnishings for the
15、home; everything for the table. Store and factory open. Mon.-Sat.9:30-6pm, Sun. 10-5 pm. TEL:800-205- 8033.HIDDEN SPRINGS MAPLETake a free, guided tour of our maple canning room, taste our different grades of maple sytud (枫糖)and shop for a variety of local products including maple syrup from a numbe
16、r of local farms, gift baskets, arts and crafts. 23 Westminster Rd. TEL: 802-387-5200.1. What does the underlined word “house mean?A. a building for people to live inB. all the people living in a houseC. to keep something in a buildingD. to provide somebody with a place to live2. If a tourist wants
17、to try maple syrup, hed better go to _.A. GREAT VERMONT CORN MAZEB. LINCOLN PEAK VINEYARDC. BENNINGTON POTTERSD. HIDDEN SPRINGS MAPLE3. If youre interested in kitchen stuff youd better call _.A. 802 -748-1399B. 800-205- 8033C. 802-387-5200D. 802-388-73684. To visit Great Vermont Com Maze, which peri
18、od of time is suitable?A. September 10.B. October 21.C. 9:30-6pm every Monday.D. 10-5 pm every Sunday.5. A person who enjoys drinking will probably choose _.A. the museum at 75 Main St, BenningtonB. the vineyard 3 miles north of MiddleburyC. the potter factory at 324 County St.D. the maze at 1404 Wh
19、eelock Rd. N. Danville【答案】1. C 2. D 3. B 4. A 5. B【解析】本文是一则广告。文章向游客推荐了几个特色景点。【1题详解】词义猜测题。根据BENNINGTON MUSEUM中The museum houses the largest public collection of paintings by folk artist Grandma Moses, l8th century paintings and furniture,“博物馆收藏了民间艺术家摩西奶奶的画作,18世纪的画作和家具,”由此可推知划线词的意思是“把东西放在大楼里”即“收藏”。故选C
20、。【2题详解】细节理解题。根据HIDDEN SPRINGS MAPLE中Take a free, guided tour of our maple canning room, taste our different grades of maple sytud (枫糖)and shop for a variety of local products including maple syrup“免费参观我们的枫糖罐头房,品尝我们不同等级的枫糖,购买各种当地产品,包括枫糖糖浆”。由此可知,如果游客想尝试枫糖浆,他最好去HIDDEN SPRINGS MAPLE。故选D。【3题详解】细节理解题。根据BE
21、NNINGTON POTTERS中Shop from our full line of original design dinner ware, bake ware, mugs and more; furnishings for the home; everything for the table. Store and factory open. Mon.-Sat.9:30-6pm, Sun. 10-5 pm. TEL:800-205- 8033.“本店从全系列原创设计餐具、烘焙餐具、马克杯等;家居用品;桌子上的所有东西。商店和工厂开张。Mon.-Sat.9:30-6pm, Sun. 10-5
22、 pm. TEL:800-205- 8033.”可知,如果你对厨房用品感兴趣,最好打800-205- 8033。故选B。【4题详解】推理判断题。根据GREAT VERMONT CORN MAZE中Open Aug. I through early Oct.可知,参观Great Vermont Com Maze的最合适的时间是9月10日。故选A。【5题详解】细节理解题。根据LINCOLN PEAK VINEYARD中Named Vermonts star wine producer in American Wine, 2013.Comc taste our wines, enjoy a glas
23、s, and walk in the vineyard. We make something for everyone -dry to sweet- entirely with grapes we grow. 142 River Rd., New Haven; 3 miles north of Middlebury.802-388-7368.可知,喜欢喝酒的人可能会选择Middlebury以北3英里的葡萄园。故选B。BI was driving my newly acquired motorcycle across the vastness of North Dakota when all o
24、f the sudden it froze up on the road. I would later be told the belt had slipped and this caused one of the pistons(活塞) to crack a cylinder (气缸) head, or something like that.Anyway, I sat on the side of the road for what seemed like hours. I even pretended to have been in an accident, which didnt he
25、lp. Finally, a young man pulled over and offered me a ride, but given that he already had two motorcycles in the back of his truck, he could only take me.He drove me to the next town, where I asked to be dropped off. Rather than drop me off, he waited while I asked around if anyone could help me to
26、pick up my motorcycle. One elderly gentleman was working and said that I could use his pickup! Can you imagine that a stranger gave me the keys to his pickup. It was quite an experience, I must say. So, as I drove back 20 miles to get my motorcycle, the gentleman who first stopped to help me followe
27、d me. We both put the motorcycle in the back of the truck, and then I followed him another 50 miles or so and we both unloaded the motorcycle at his place. Then, he followed me back to the small town so I could return the mans truck. I didnt have much cash on me, maybe $40, but I gave it to the man
28、for the use of his truck.Two strangers helped rescue me from spending the night on the side of the road in ND. I dont recall their names, but when I close my eyes I can see their faces as if it were yesterday. Thank you, strangers. You may be reading this right now.6. What happened to the authors mo
29、torbike?A. It was too old to driveB. It suddenly broke downC. It was left by the road foreverD. It was picked up by another motorcyclist7. Why didnt the young man take the authors motorbike at first?A. He was too lazy.B. He didnt want to help him.C. His truck was already full.D. He was busy working.
30、8. Which order of the events is correct according to the story? My motorbike froze up on the road. I gave the ole gentleman $40. The young man drove me to ask for help. We put the motorcycle in the pickup.A. B. C. D. 9. What is the passage mainly about?A. a heartbroken experience in North AmericaB.
31、the author was rescued on the road in North DakotaC. faces of strangers are always thereD. driving motorcycle in North Dakota is too bad10. What is the authors attitude(态度) towards the two strangers?A. hatefulB. indifferent(漠不关心的)C. unclearD. thankful【答案】6. B 7. C 8. C 9. B 10. D【解析】本文是一篇记叙文。主要记叙了作者
32、在一次行驶途中,摩托车发生了故障,在路上动不了了,幸亏得到两个陌生人的帮助,让作者避免了在路边过夜,作者对他们由衷地感激。【6题详解】细节理解题。根据第一段I was driving my newly acquired motorcycle across the vastness of North Dakota when all of the sudden it froze up on the road. I would later be told the belt had slipped and this caused one of the pistons(活塞) to crack a cy
33、linder (气缸) head, or something like that.可知我正开着我新买的摩托车穿过广阔的北达科他州,突然它在路上动不了了。后来有人告诉我是因为摩托车的皮带打滑了,导致一个活塞打破了一个汽缸盖,或者类似的原因。由此可知,作者的摩托车坏了。故选B。【7题详解】细节理解题。根据第二段中Finally, a young man pulled over and offered me a ride, but given that he already had two motorcycles in the back of his truck, he could only tak
34、e me.可知最后,一个年轻人把车停在路边,让我搭一程,但是考虑到他的卡车后面已经有两辆摩托车了,他只能载我。由此可知,年轻人之所以不拉走作者的摩托车,是因为年轻人的卡车已经满了。故选C。【8题详解】细节理解题。根据第一段中when all of the sudden it froze up on the road(摩托车突然在路上不动了)可知“我的摩托车在路上动不了了”排第一;第二段中a young man pulled over and offered me a ride(一个年轻人把车停在路边,让我搭车)以及第三段中He drove me to the next town, where
35、I asked to be dropped off. Rather than drop me off, he waited while I asked around if anyone could help me to pick up my motorcycle. (他开车送我到下一个城镇,我要求下车。他没有让我下车,而是当我在问周围有没有人能帮我去拉回我的摩托车的时候,他等在一边)可知“那个年轻人开车送我去寻求帮助”排第二;第三段中 We both put the motorcycle in the back of the truck(我们一起把摩托车放在卡车的后面)可知“我们把摩托车放在卡
36、车里”排第三;和第三段中I didnt have much cash on me, maybe $40, but I gave it to the man for the use of his truck.( 我身上没带多少现金,大概是40美元。但我把钱给了那个男人,作为用他卡车的钱)可知“我给了那位老绅士40美元”排第四。由此可知,事件的正确顺序是,故选C。【9题详解】主旨大意题。根据最后一段中Two strangers helped rescue me from spending the night on the side of the road in ND.可知两个陌生人把我从在北达科他
37、州的路边过夜中救了出来。结合文章主要记叙了作者在一次行驶途中,摩托车发生了故障,在路上动不了了,幸亏得到两个陌生人的帮助,让作者避免了在路边过夜,作者对他们由衷地感激。由此可知,这篇文章的主要内容是作者在北达科他州的公路上获救。故选B。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中I dont recall their names, but when I close my eyes I can see their faces as if it were yesterday. Thank you, strangers. You may be reading this right now.可知我不记得他
38、们的名字,但当我闭上眼睛,我可以看到他们的脸,仿佛就在昨天。谢谢你们,陌生人。你们现在可能正在读这个。由此可推知,作者对这两个人是感激的。故选D。CAstronomers have taken the first ever image of a black hole, which is located in a distant galaxy. The black hole is 500 million trillion km away and was photographed by a network of eight telescopes across the world. It was c
39、aptured by the Event Horizon Telescope (EHT).The announcement was made in Washington, Brussels, Santiago, Shanghai, Taipei and Tokyo. Details have been published today in Astrophysical Journal Letters.Prof Heino Falcke, of Radboud University in the Netherlands, who proposed the experiment, told BBC
40、News that the black hole was found in a galaxy called M87. What we see is larger than the size of our entire Solar System, he said. It has a mass 6.5 billion times that of the Sun. And it is one of the heaviest black holes that we think exists. It is an absolute monster, the heavyweight champion of
41、black holes in the Universe.The image shows an intensely bright ring of fire, as Prof Falcke describes it, surrounding a perfectly circular dark hole. The bright halo is caused by very heated gas falling into the hole. The light is brighter than all the billions of other stars in the galaxy combined
42、which is why it can be seen at such distance from Earth. The edge of the dark circle at the center is the point at which the gas enters the black hole, which is an object that has such a large gravitational pull, not even light can escape.It is remarkable that the image we observe is so similar to t
43、hat which we get from our theoretical calculations. So far, it looks like Einstein is correct once again. said Dr Ziri Younsi, of University College Londonwho is part of the EHT collaboration.Chinese scientists were involved in the observation through a telescope in Hawaii. They were also highly inv
44、olved in follow-up data processing and theoretical analysis, said Shen Zhiqiang, head of the Chinese Academy of Sciences Shanghai Astronomical Observatory and a member of the EHT international team.Shanghai and Taipei were selected as two of the cities to hold news conferences, together with Washing
45、ton, Brussels, Santiago and Tokyo, a recognition of Chinas contribution.In the fields of astronomy, radio astronomy, and space astrophysics, China has made a significant contribution to this global project, Falcke said.11. Which is the best title for the passage?A. First Image of a Black Hole TakenB
46、. How Einstein Discovered a Black HoleC. How a Black Hole Is formedD. A Book about Black Holes12. What does the underlined word in Para.4 mean?A. a circle of lightB. saying hello to somebodyC. not having much distanceD. a hole in something13. The announcement was NOT made in .A. TaipeiB. HawaiiC. Sh
47、anghaiD. Santiago14. Which is the role played by Chinese scientists in the experiment?A. Starting the experimentB. Leading the experimentC. Just processing the dataD. Playing an important part15. From Paragraphs 3 and 4 what can we learn about the black hole?A. The light of its ring is as bright as
48、all the other stars in the galaxy.B. Its large gravitational pull is so powerful that not even light can escape.C. It has a mass 6.5 billion times that of the Moon.D. It is one of the lightest black holes that exists.【答案】11. A 12. A 13. B 14. D 15. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了天文学家们拍摄了位于遥远星系的黑洞的第一张照片,该黑洞位于5亿
49、至5万亿公里之外,这次拍摄由全球8架望远镜组成网络拍摄。文章还说明了照片中黑洞的特点以及这一举措的重要意义。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中Astronomers have taken the first ever image of a black hole, which is located in a distant galaxy (星系). The black hole is 500 million trillion km away and was photographed by a network of eight telescopes across the world.可知天文学
50、家们拍摄了位于遥远星系的黑洞的第一张照片,该黑洞位于5亿至5万亿公里之外,这次拍摄由全球8架望远镜组成网络拍摄。结合文章还说明了照片中黑洞的特点以及这一举措的重要意义。由此可知,A选项“第一张黑洞的照片”最符合文章标题。故选A。【12题详解】词句猜测题。根据划线词上文The image shows an intensely bright ring of fire, as Prof Falcke describes it, surrounding a perfectly circular dark hole.可知这张照片正如法尔克教授所描述的那样,显示了一个极其明亮的“火环”,环绕着一个完美的圆
51、形黑洞。以及后文is caused by very heated gas falling into the hole由此可知,照片上的黑洞边缘有一圈明亮的光,这圈光是由非常热的气体落入洞中造成的。故划线词意思为“一圈光”。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第二段中The announcement was made in Washington, Brussels, Santiago, Shanghai, Taipei and Tokyo.可知华盛顿、布鲁塞尔、圣地亚哥、上海、台北和东京都宣布了这一消息。由此可知,B选项“夏威夷”不是发布这一消息的城市。故选B。【14题详解】推理判断题。根据最
52、后一段In the fields of astronomy, radio astronomy, and space astrophysics, China has made a significant contribution to this global project, Falcke said.可知Falcke说:“在天文学、射电天文学和空间天体物理学领域,中国为这个全球项目做出了重大贡献。”由此可知,在实验中,中国科学家发挥了重要作用。故选D。【15题详解】细节理解题。根据第四段中The edge of the dark circle at the center is the point
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-446309.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
