四川省绵阳市2020届高三英语第一次诊断试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 绵阳市 2020 届高三 英语 第一次 诊断 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省绵阳市2020届高三英语第一次诊断试题(含解析)注意事项:1. 答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、班级、姓名用0.5毫米黑色签字笔填写清楚,同时用2B铅笔将考号准确填涂在“考号”栏目内。2. 选择题使用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再选涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签字笔书写在答题卡的对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3. 考试结束后将答题卡收回。第一部分 听力(共两节,满分30分)回答听力部分时,先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5
2、分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟 的时间来回答有关小题并阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案:C。1. How will the speakers get home?A. By taxi. B. On foot. C. By bus.2. What does the man think of the music?A. Exciting. B. Boring. C. Rel
3、axing.3. What will the man do tonight?A. Do some reading. B. Take a good rest. C. Go to a movie.4. Why is the man late today?A. He forgot the time. B. He didnt set the alarm. C. He didnt hear the alarm.5. What are the speakers doing?A. Having a meeting. B. Discussing work. C. Making an appointment.第
4、二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给岀5秒钟的作答 时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whats the relationship between the speakers?A. Fellow workers. B. Patient and doctor. C. Passenger and driver.7. When did the woman hurt
5、her finger?A. When having a meeting.B. When getting off a taxi.C. When rushing to the subway.听第7段材料,回答第8至10题。8. When does the conversation take place?A. On Nov.13. B. On Nov. 30. C. On Dec.25.9 What are the speakers talking about?A. Preparing presents. B. Celebrating Christmas. C. Buying perfume.10.
6、 What will Jane buy for her sister?A. A CD. B. A bottle of perfume. C. A book.听第8段材料,回答第11至13题。11. When will the trip take place?A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.12. What will they do for the first day?A. Having a campfire party.B. Swimming in the lake.C. Climbing to the mountaintop.13. Wh
7、o do you have to see if you want to join in?A. Jennifer. B. Mike. C. Anne.听第9段材料,回答第14至16题。14. What does the woman think of the e-book?A. It costs a lot. B. It hurts her eyes. C. It is convenient.15. What will the man do next?A. Wait for the woman.B. Return to the classroom.C. Go to find his favorit
8、e books.16. Where does the conversation probably take place?A. In a classroom. B. In a bookstore. C. In a library.听第10段材料,回答第17至20题。17.How many times had the volunteers organized such activities before?A. 6. B. 7. C. 818. What did the volunteers do first in the morning?A. They planted trees.B. They
9、cleaned the walls.C. They talked with some students.19. What was Li Leis talk about?A. The usage of waste paper.B. The role of environment protection.C. The relationship between water and pollution.20. Which activity was the last one?A. The lab work. B. The discussion. C. The quiz第二部分 阅读理解(共两节,满分40分
10、)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。 并在答题卡上将该选项涂黑。AFOUR BEST BOOKSHOPS IN LONDONLooking for something to read while in London? If so, youre in luck: the British capital happens to have an incredible collection of bookshops.Daunt BooksAre you going on a trip and want to read a n
11、ovel or nonfiction book set in the place youre headed? This bookshop arranges books by country, so its easy to find anything by place. (83 Marylebone High Street. Monday-Saturday: 09:00-19:30; Sunday: 11:00-18:00.)Foyles BooksDig, if you will, the picture: four miles of shelves holding up to 200,000
12、 books. This legendary (传奇的) bookshop is impossible to leave empty-handed. It was once listed in the Guinness Book of World Records as the biggest bookshop on the planet. (107 Charing Cross Road. Monday-Saturday: 9:00-21:00; Sunday: 11:30-18:00.) HatchardsIn the year 1797, this London bookshopthe ol
13、dest in the city todayfirst flicked on its lights. It stocks an excellent selection of fiction, nonfiction, history and other genres. (187 Piccadilly Street. Monday-Saturday: 09:30-20:00; Sunday: 12:00-18:30.)London Review BookshopTheres an excellent selection of history, philosophy, politics, new f
14、iction and many other genres here. Plus, theres a nice cafe in which you can crack open that tome (巨著) for the first time and start reading. (14 Bury Place. Monday-Saturday 10:00-18:30; Sunday 12:00-18:00.)1. Which bookstore was listed in the Guinness Book of World Records?A. Daunt Books.B. Foyles B
15、ooks.C. Hatchards.D. London Review Bookshop.2. What is special about Hatchards?A. It has a long history.B. It has 200,000 books.C. It has a cafe.D. It has both fiction and nonfiction books.3. Which place should you go to if you want to enjoy reading with a coffee?A. 83 Marylebone High Street.B. 107
16、Charing Cross Road.C. 187 Piccadilly Street.D. 14 Bury Place.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了伦敦最好的四个书店。【1题详解】细节理解题。由第三段中It was once listed in the Guinness Book of World Records.可知,Foyles Books被列入Guinness Book of World Records之中。故选B。【2题详解】细节理解题。由第四段中In the year 1797, this London bookshopthe ol
17、dest in the city todayfirst flicked on its lights.可知,Hatchards,这座城市最古老的书店,1979年第一次营业。所以Hachards的特别之处是它历史悠久。故选A。【3题详解】细节理解题。由最后一段theres a nice cafe in which you can crack open that tome (巨著) for the first time and start reading (14 Bury Place. Monday-Saturday 10:00-18:30; Sunday 12:00-18:00.)可知,在14 B
18、ury Place。你可以边喝咖啡边看书。故选D。【点睛】在做有小标题的阅读时,可以用“找读”的办法,省时而且准确。比如第一小题根据题干中的the Guinness Book of World Records可以找到答案区域在第三自然段,而后可以找到正确选项B。BIll never forget driving away from my village in war-torn Vietnam. I was five and my mum, Can, told me and my brother Tam we were going on holiday, but as she hugged us
19、 goodbye, she began to sob so much her whole body was shaking. I gripped my little brothers hand as I watched the tiny village grow smaller in the rear view window. Like many Vietnamese children, we were adopted by an Australian family.It was a scary, lonely and confusing time, and I missed my birth
20、 family horribly. “When am I going home?” Id ask again and again in Vietnamese, but no one would answer me because they didnt understand. Id ask about my birth mother so often that my new parents told me she had died. I cried myself to sleep every night until I was eight or nine. My adoptive family
21、were dysfunctional and home life was tough.At 15, my adoptive mother died. After that, I was going through my adoptive fathers filing cabinet (橱柜) and I found an old letter, with a Vietnamese postmark. I felt delighted as I realized it was from my birth mum. Straight away, I wrote a long letter to t
22、he address she had given, explaining who I was and asking if Can was alive.Soon after I got a simple fax back, saying, “Mother still alive, very happy to hear from you.” My heart soared as I read her words. For the next few years, I exchanged letters with her and was thrilled to finally have contact
23、 with her. I was so grateful for that.4. Why did the authors mum begin to sob in Paragraph 1?A. Because she felt excited when hugging her children.B. Because her children were going on holiday.C. Because her children were leaving her.D. Because her whole body was shaking.5. How was the authors adopt
24、ive life?A. Hard.B. Happy.C. Easy.D. Free.6. What was the possible reason for Cans failing to contact the author?A. Can didnt like the author.B. Can didnt know where the author was.C. Can was dead.D. Can was not allowed to contact the author.7. How did the author feel when she read her mums words?A.
25、 Upset.B. Excited.C. Lonely.D. Moved.【答案】4. C 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述的是一个越南孩子和其哥哥被澳大利亚人收养,并离开家乡。1后来在养母去世后,他无意间找到与生母的联系方式,并最终与其见面的故事。【4题详解】推理判断题。由第一段Like many Vietnamese children, we were adopted by an Australian family.可知,作者被澳大利亚人收养,所以要离开家乡和亲生父母,而妈妈知道这次送别意味着孩子要离开她了,所以难过的哭泣。故选C。【5题详解】细节理解题
26、。由第二自然段My adoptive family were dysfunctional and home life was tough.可知,收养作者的家庭状况不好,生活艰难。故选A。【6题详解】推理判断题。由第三自然At 15, my adoptive mother died. After that, I was going through my adoptive fathers filing cabinet (橱柜) and I found an old letter with a Vietnamese postmark.可知,作者是在养母去世后,整理养父的橱柜的时候偶然间发现有越南标签
27、的信封,才得知生母的联系方式的。第四段中Mother still alive, very happy to hear from you.说明生母收到来信很高兴。从养母隐藏联系方式,而生母在取得联系后很高兴,可知生母是愿意跟作者联系的,只是因为养母可能不愿意他们联系。故选D。【7题详解】细节理解题。由第四段My heart soared as I read her words.可知,作者收到生母回信后心情激动。故选B。【点睛】记叙文一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,
28、考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解。CA study has found that middle-aged and older adults who live in greener neighborhoods have a decreased risk of developing metabolic syndrome (代谢综合征) such as obesity, hypertension (高血压) and hig
29、h blood sugar.The study, published in Environmental Pollution, was conducted by the Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal). It differed from previous studies on the health benefits of green spaces in that it examined all of the symptoms of metabolic syndrome together collectively rather th
30、an as individual components. Having metabolic syndrome increases a persons risk for heart disease, stroke and type 2 diabetes, according to the National Heart, Lung, and Blood Institute.The study from ISGlobal examined data from clinical examinations of over 6,000 British adults who were between 45
31、and 69 years old when the study began. The data was derived from four examinations participants went through between 1997 and 2013 that included blood analyses, blood pressure and measurements of weight. “These findings suggest that long-term exposure to green spaces can play an important role in pr
32、eventing metabolic syndrome as a whole,” according to a press release published by ISGlobal.The correlation between nearness to green spaces and better health could be associated with the expanded opportunities for physical recreation and lower exposure to air pollution, according to Carmen de Keijz
33、er, ISGlobal researcher and principal author of the study.Female subjects were more likely than males to exhibit the studys association between living in greener neighborhoods and having fewer metabolic symptoms. “Women tend to spend more time in their residential neighborhood, which could explain t
34、his gender difference,” de Keijzer said. “We need greener cities if we want healthier cities.” de Keijzer added.8. What do we know about the study from the first two paragraphs?A. Young people were not included in the study.B. Symptoms were examined one by one.C. It was a joint effort of several ins
35、titutes.D. It was the first of its kind in decades.9. What does the underlined word “derived” in Paragraph 3 mean?A. Departed.B. Arrived.C. Gained.D. Demanded.10. Why do women have fewer metabolic symptoms?A. Because they differ in gender.B. Because they live in greener cities.C. Because they live i
36、n healthier cities.D. Because they stay more in where they live.11. What can be a suitable title for the text?A. Greener Neighborhoods, Fewer Metabolic Symptoms.B. Women Having Fewer Metabolic Symptoms.C. Metabolic Syndrome Increasing Heart Disease.D. Living in Greener and Healthier Cities.【答案】8. A
37、9. C 10. D 11. A【解析】【分析】是一篇说明文。本文介绍了居住在绿色社区和代谢症状之间的联系,一项研究发现,居住在绿色社区的中老年人患上肥胖、高血压和高血糖等代谢综合征的风险降低更环保的社区,更少的代谢症状【8题详解】细节理解题。根据第一段A study has found that middleaged and older adults who live in greener neighborhoods have a decreased risk of developing metabolic syndrome (代谢综合征) such as obesity, hyperten
38、sion(高血压)and high blood sugar。一项研究发现,居住在绿色社区的中老年人患上肥胖、高血压和高血糖等代谢综合征的风险降低可知范围是middleaged ,是中老年人,故选A。【9题详解】细节理解题。根据The data was derived from four examinations participants went through between 1997 and 2013 that included blood analyses, blood pressure and measurements of weight。这些数据来自于参与者在1997年至2013年间
39、进行的四项检查,包括血液分析、血压和体重测量。可知数据是从参与者中获得的,故选C。【10题详解】细节理解题。根据最后一段的第一句Female subjects were more likely than males to exhibit the studys association between living in greener neighborhoods and having fewer metabolic symptoms Women tend to spend more time in their residential neighborhood, which could expla
40、in this gender difference,女性受试者比男性更有可能展示出这项研究在居住在绿色社区和代谢症状较少之间的联系。女性倾向于在居住自己住的地方,这可以解释这种性别差异,可知她们更多的呆在自己住的地方,故选D。【11题详解】主旨大意题。A更环保的社区,更少的代谢症状;B有较少代谢症状的妇女;C代谢综合征增加心脏病;D住在更绿色、更健康的城市里。根据上下文可知居住在绿色社区的中老年人患上肥胖、高血压和高血糖等代谢综合征的风险降低。所以更环保的社区,更少的代谢症状,故选A。【点睛】本文考查了细节理解,主旨大意的题型,要求学生要完全理解文章细节问题,从问题中回到文章中找答案,逐步分析
41、,逐步解决,选出正确选项。DWheat is a main source of food for people across the planet, accounting for a fifth of the calories consumed globally. But, as a result of climate change, scientists believe most parts of the world where the crop is grown will be hit by water shortages by the end of the century. And th
42、e U.S. could be among the countries worst affected, the authors of the research published in the journal Science Advances told Newsweek.If climate change isnt dealt with, by the year 2100, 60 percent of areas that grow wheat will be hit by water scarcityup from the current level of 15 percent, accor
43、ding to the international team of scientists.Co-authors Miroslav Tmka and Song Feng told Newsweek that in their previous research, they had shown climate change may cause soil to become less moist across most mainland U.S. states, including those where wheat is grown. As a result, the U.S. could be
44、“one of the top most affected wheat producers” in terms of the increase in areas affected by severe droughts, they said in a joint statement.Worryingly, existing research has predicted a 4.0 to 6.5 percent drop in global wheat production per 1 degree Celsius of warming if climate change isnt eased.
45、And its unlikely that wheat can be replaced if water becomes scarce, as its not as thirsty as other crops and can do without water for a relatively long period of time.“If multiple regions are affected by drought at the same time, “it might be difficult to meet the demand even if the trade routes st
46、ay open and are not restricted by governmental measures,” warned Fengand Trnka. However, he said: “Studies show that if we continuously improve the sustainability and technologies in the coming decades and allow for international trade, we may overcome the negative impacts of climate change.”12. How
47、 will climate change hurt wheat production?A. By raising ground temperature.B. By reducing water supply.C. By polluting the soil.D. By flooding the field.13. What can we learn from Paragraph 3?A. Wheat production caused droughts in most mainland U.S. states.B. The United States is the biggest wheat
48、producer in the world.C. Climate change is closely watched by American scientists.D. The United States will suffer most from climate change.14. Why is wheat unlikely to be replaced by other crops in a drought?A. It is the primary food for most countries.B. It is not influenced by global warming.C. I
49、t is widely grown in most countries.D. It needs less water than other crops.15. In which section of a newspaper may this text appear?A. Health.B. Science.C. Education.D. Entertainment.【答案】12. B 13. C 14. D 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲的是气候变化影响小麦种植区域的水、土壤等方面,进而影响小麦产量。而人们可以改进小麦和提高技术来克服气候变化造成的的不良影响。【12题详解】细
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
