吉林省洮南市第一中学2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省洮南市第一中学2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 吉林省 洮南市 第一 中学 2022 届高三 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届吉林省洮南市第一中学高三上学期第一次月考英语试题本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分;满分150分,考试时间120分钟。答完题后把答题卡和答题纸上交。第I卷第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the woman advised to do?A. Go to the computer lab.B. Have the
2、computer repaired.C. Use the mans computer later.2. What makes the man admire Lydia?A. Her successful career. B. Her honesty. C. Her toughness.3. What are the speakers talking about?A. A birthday gift. B. The mans trouble. C. A new zipper.4. When should the speakers hand in the project?A. On Sunday.
3、 B. On Friday. C. On Monday.5. Who missed yesterdays history lecture?A. Jill. B. Bill. C. Tom.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。 6. What is Natalie interested in?A. Foll
4、owing the fashion. B. Playing video games. C. Traveling with her friends. 7. Where does Mike like to go for relaxation?A. The shopping mall. B. The restaurant. C. The seaside.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. Why does Selina enjoy baking?A. To share with others. B. To have a relaxation. C. To satisfy her appet
5、ite.9. What activity does the man like best?A. Hiking. B. Camping. C. Running.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. How does the woman sound at first?A. Excited. B. Surprised. C. Indifferent.11. Why wont the speakers hold a garden party?A. The weather is unsuitable.B. Grandpa wont like it.C. The cost is high. 1
6、2. What present will the woman prepare for Grandpa?A. A scarf. B. A book. C. A hat.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. Where are the speakers?A. In a classroom. B. In a library. C. In a caf.14. Why does the man ask about the seat?A. He always sits there.B. He wants to study together.C. He needs to charge his
7、computer.15. What does Mr. Fallon do?A. He is a college professor.B. He is a high school teacher.C. He is a librarian.16. What does the woman want to learn next semester?A. European history. B. African history.C. Asian history.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17.What have the students been given already? A. Co
8、lored flags. B. Gift cards. C. Backpacks.18. How many teams are there in total?A. 4. B. 5. C. 6. 19. What should the students do once they find the places?A. Join a new group. B. Take a photograph. C. Put their flag down. 20. Where does the announcement take place?A. At a cafeteria. B. At a bookstor
9、e. C. At a classroom.第二部分 阅读(共三节 满分70分)第一节 阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每小题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在机读卡上将该项涂黑。AFour of the best restaurants in ParisVerjus Opened by the innovative American couple, Verjus is a romantic restaurant. Located behind the Palais-Royal, it offers the best food featuring
10、 fresh and seasonal flavors, not to mention one of the best fried chicken dishes in the city, available at the wine bar. Restaurant Verjus, 52, rue de Richelieu 75001 Paris. Tel +331 42975440Chez Casimir The little brother of famous Chez Michel, Chez Casimir shares a kitchen with the more expensive
11、restaurant, though it serves more affordable food. Located near Gare du Nord, its particularly convenient for those looking for affordable dining. Chez Casimir, Gare du Nord, 6 rue de Belzunce, 75010 Paris. Tel +331 48782880Les Papilles Les Papilles is a wine shop that doubles as one of the citys mo
12、st charming restaurants launched by Bertrand Bluy, who gave up a three-Michelin-star post for something more casual in the Latin Quarter. An abundant four-course fixed menu features a main dish out of a copper pot and usually a plate of cheese. The plates change daily. Les Papilles, 30 Rue Gay-Lussa
13、c, 75005 Paris. Tel +331 43252079Le Chateaubriand Reserve a table, if you can, but unless you plan far in advance, youll have to join the crowd on the sidewalk waiting for a spot in line. The small room and portions dont make for a relaxing meal, but one that will surprise and excite. Le Chateaubria
14、nd, 129 avenue Parmentier, 75011 Paris. Tel +331 435745951. What do we know about Veijus in Paris?A. Its run by a foreign couple.B. Its located near Gare du Nord.C. It offers the cheapest fried chicken.D. It uses different plates every day.2. Which number should you probably dial to spend less money
15、 on food?A. +331 42975440.B. +331 48782880.C. +331 43252079.D. +331 43574595.3. In which restaurant should you book a table ahead of time?A. Verjus.B. Chez Casimir.C. Les Papilles.D. Le Chateaubriand.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要介绍了法国首都巴黎的一些有名的餐馆,并简单介绍了它们的一些特色、地点及联系方式等。【1题详解】细节理解题。根据第一个表格中的“
16、Opened by the innovative American couple”( 由富有创新精神的美国夫妇开的)可知,Veijus是由一对富有创新精神的美国夫妇所开的餐馆。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第二个表格中的内容可知,Chez Casimir这家餐馆菜价合理,经济实惠。电话是+331 48782880。故选B。【3题详解】细节理解题。根据最后一个表格中的“Reserve a table,if you can, but unless you plan far in advance”(如果可以的话,预定一张桌子,除非你提前计划好了)可知,如果你不想在拥挤的人群中排队,你就要提前预
17、订。故选D。BLast Saturday, Lai Chi-wai used a rope system to pull himself up 250 meters along the side of a skyscraper in Hong Kong. Mr. Lai, who cant move his legs, was strapped into his wheelchair as he climbed. Before 2011, Mr. Lai was a world-famous rock climber. He also taught others how to climb. T
18、hat ended 10 years ago, when Mr. Lai was involved in a car crash. The accident left him paralyzed (瘫痪) from the waist down, unable to move his legs. Since then, hes needed to use a wheelchair to get around. But Mr. Lai couldnt get over his love of climbing. He figured out a way to attach his wheelch
19、air to a roping system that allowed him to climb again. In 2016, Mr. Lai climbed Lion Rock in Kowloon, Hong Kong. Its a 495-meter climb that he had done many times before. Climbing Lion Rock again made him realize that he could still climb successfully, even if he couldnt do it in the same way he ha
20、d in the past. Last Saturday, Mr Lai started to climb Hong Kongs Nina Tower. The morning started off well enough. But by early afternoon, strong winds had come up. They blew Mr. Lai around and tangled (使缠结) his ropes. Finally, after he climbed for 10 hours and reached a height of 250 meters, the win
21、ds became too rough, and Mr. Lai had to give up his goal of reaching the top. But along the way, he set a new record. He also raised over $700, 000 for a charity that is working to help others who have been paralyzed. Mr. Lai said that often, disabled people are viewed as weak. He hoped his climb wo
22、uld send a different message. “If a disabled person can shine,” he said, they can at the same time bring about opportunity, hope and light; they dont have to be viewed as weak.”4. What made Lai Chi-wai paralyzed?A. A failed operation.B. A car accident.C. An improper climbing training.D. A faulty rop
23、e system.5. What does the third paragraph mainly tell us?A. Mr. Lai is expert at climbing.B. Mr. Lai has a gift for climbing.C. Mr. Lai restarted climbing.D. Mr. Lai climbed Lion Rock.6. What do we know about Mr. Lais last Saturdays climbing?A. It was a real challenge.B. It made him famous.C. He was
24、 supported by charity.D. He wasnt well prepared.7. How does Mr. Lai regard the disabled people?A. They are normal.B. They are losers.C. They are pitiful.D. They are hopeful.【答案】4. B 5. C 6. A 7. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。一位坐着轮椅的香港人,耗时10个小时攀爬一座摩天大楼,其行为打动了很多人。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的“Mr. Lai was involved in a car
25、crash. The accident left him paralyzed(瘫痪)(赖先生卷入了一场车祸。这次事故使他瘫痪了)”可知,一次车祸导致他瘫痪。故选B。【5题详解】主旨大意题。根据第三段的“But Mr. Lai couldnt get over his love of climbing(但赖先生无法克服他对攀岩的热爱)”及后文描述他想出了一种方法,将他的轮椅连接到一个绳索系统上,这样他就可以再次攀爬可知,本段主要说明他重新开始攀爬。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第四段内容的“But by early afternoon, strong winds had come up.
26、They blew Mr. Lai around and tangled (使缠结) his ropes. Finally, after he climbed for 10 hours and reached a height of 250 meters, the winds became too rough(但到了下午早些时候,狂风大作。他们把赖昌星甩来甩去,把他的绳子缠在一起。最后,他爬了10个小时,到达了250米的高度,风变得太大了)”可知,这次攀爬是一次挑战。故选A。【7题详解】推理判断题。根据最后一段的“If a disabled person can shine,” he said
27、, they can at the same time bring about opportunity, hope and light; they dont have to be viewed as weak(如果一个残疾人能发光,”他说,他们就能同时带来机会、希望和光明;他们不需要被视为软弱)”可知,赖先生觉得残疾人是有希望的,故选D。CWhen kids sit down to eat lunch at school, fruits and vegetables may not be their first choice. But with more time at the lunch t
28、able, they are more likely to pick up those healthy foods. If we want to improve childrens nutrition and health, ensuring longer school lunch breaks can help achieve those goals, according to research from the University of Illinois. “Ten minutes of seated lunch time or less is quite common. Schedul
29、ed lunch time may be longer, but students have to wait in line to get their food. This means the amount of time children actually have to eat their meals is much less than the scheduled time,” says Melissa Pflugh Prescott, assistant professor in the Department of Food Science and Human Nutrition. “D
30、uring shorter lunch periods, children ate significantly less of the fruit and vegetable parts of their meal, while there was no significant difference in the amount of entrees (主食) they consumed. It makes sense that you might eat the part of the meal you look forward to first, and if theres enough t
31、ime left you might go towards the other parts. But if theres not enough time, fruit and vegetables are likely to suffer,” Prescott explains. “Our findings support policies that require at least 20 minutes of seated lunch time at school,” she states. School lunch time policies can be decided at the d
32、istrict level, with some room for individual schools to set their own standards; for example, schools can institute a longer lunch time than the district mandates (授权). Prescott notes that longer lunch time can also have beneficial effects for children beyond healthy eating. “The amount of seated ti
33、me children have is also a really valuable time for them to connect with their friends; they might have limited opportunities to do so throughout the school day. We found significantly fewer social interactions during the 10-minute lunch time. That indicates other positive outcomes may come from lon
34、ger lunch breaks as well,” she concludes.8. Why do students eat less of the fruit and vegetables according to Prescott?A. They are unwilling to wait in line.B. There is not enough time for them.C. Theyre not used to a balanced diet.D. There is too much study pressure on them.9. What does the underli
35、ned word “institute” in Paragraph 3 probably mean?A. Set up.B. Put off.C. Make use of.D. Run out of.10. What does the last paragraph mainly talk about?A. Key reasons for a longer lunch time.B. The importance of a healthy diet.C. Other benefits of a longer lunch time.D. The detailed lunch time arrang
36、ements.11. What can be the best title for the text?A. Eating lunch at school makes children healthierB. Longer school lunch time enables children to learn betterC. Kids at school spend much time waiting in line for lunchD. Longer lunch time helps kids eat more fruit and vegetables【答案】8. B 9. A 10. C
37、 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。在学校吃午餐的孩子们往往因为排队等原因导致坐下来吃饭的时间很短,从而导致了他们很少吃蔬菜、水果这些营养食物。本文通过研究调查建议学校延长午餐时间,这样有利于孩子们多方面的身心发展。【详解】1.细节理解题。根据第二段的“During shorter lunch periods, children ate significantly less of the fruit and vegetable parts of their meal, while there was no significant difference in the amount of
38、 entrees (主食) they consumed”(在较短的午餐时间里,孩子们摄入的水果和蔬菜明显较少,而他们摄入的主菜数量没有显著差异)可知,孩子们吃蔬菜、水果太少,是因为他们的午餐时间不够。故选B。2.词句猜测题。根据前一句“School lunch time policies can be decided at the district level, with some room for individual schools to set their own standards”(学校午餐时间政策可以由地区决定,个别学校也有设定自己标准的空间)可知,各地区学校可根据自己情况设定午餐
39、时间。比如,有些学校可以设定比该地区授权的午餐时间更长一些。因此,划线词此处意为“设定;执行”。故选A。3.推理判断题。根据最后一段,尤其是“Prescott notes that longer lunch time can also have beneficial effects for children beyond healthy eating”(普雷斯科特指出,除了健康饮食之外,较长午餐时间对儿童也有有益的影响)可知,本段主要叙述实施更长的午餐时间还有很多其他方面的益处。故选C。4.主旨大意题。通读全文可知,在学校吃午餐的孩子们往往因为排队等原因导致坐下来吃饭的时间很短,从而导致了他们
40、很少吃蔬菜、水果这些营养食物。本文通过研究调查建议学校延长午餐时间,这样有利于孩子们多方面的身心发展。故选D。DIf you dont have time to read, you wont have time or tools to write, writes Stephen King in his memoir. He goes on to explain writers must read widely and frequently to develop their own voice and to learn how to write sentences and structure s
41、tories in ways that make readers want to pick up their work and read it.This idea that we must be readers first in order to be writers is echoed throughout books on writing and is often the first piece of advice that authors offer to aspiring novelists. The more we read, the faster we can perform th
42、at magic trick of seeing how the letters have been combined into words that have meaning, writes best-selling author Francine Prose in Reading Like a Writer.According to a recent University of Florida study of 48 MBA students, what students read in college directly affects the level of writing they
43、achieve. In the study, researchers surveyed students about their reading materials and habits, and they also took a writing sample from their cover letters. Researchers then ran those samplesas well as samples from news stories the participants had readthrough programs to assess the writings complex
44、ity.Upon analyzing their findings, researchers concluded that students who read academic journals and literary fiction scored higher in measures of writing complexity than those who primarily read popular fiction or web contents published on sites like BuzzFeed, Reddit and The Huffington Post.Resear
45、ch has found that deep reading is distinctive from other types of reading in which we merely read text superficially. The language found in literary fiction, for example, is complex and rich in detail and metaphor. And the brain handles this language by creating a mental representation that draws on
46、 the same brain regions that would be active if you were experiencing the event in real life.Regardless of what science may say about how reading affects writing though, writers themselves tend to agree that you cant be a successful writer unless you are first a voracious(求知欲强的)reader. By reading, w
47、riters not only accumulate knowledge, but they also gain a better understanding of language, learn their genre(风格),grow their vocabulary and most importantly, find inspiration.Perhaps thats why when the late writer and Nobel Prize winner Jose Saramago was asked about his daily writing routine, he sa
48、id, I write two pages. And then I read and read and read.12. How does the author describe the effect of reading on writing in the first paragraph?A. By using a novelists words.B. By making a comparison.C. By referring to a study.D. By introducing a concept.13. What can be learned from the study?A. T
49、he quality of reading materials affects peoples writing level.B. People tend to read articles on web pages.C. Reading is more important than writing.D. People who read more are more likely to write better.14. What is the consensus(共识)among writers?A. A successful writer must first grow his/ her voca
50、bulary.B. A successful writer must be experienced in real life.C. A successful writer must be attractive to his/ her potential readers.D. A successful writer must be first agreedy reader.15. What is the text mainly about?A. Reading plays an important part in writing.B. Peoples reading habits are cha
51、nging as time goes by.C. Deep reading is necessary for every writer.D. Writers tend to find inspiration from reading.【答案】12. A 13. A 14. D 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了阅读对写作所产生的影响。【12题详解】推理判断题。根据第一段“If you dont have time to read, you wont have time or tools to write, writes Stephen King in his memoi
52、r. (如果你没有时间阅读,你就没有时间或工具来写作,” Stephen King在他的回忆录中写道。)”可知,作者通过引用小说家Stephen King在他回忆录里所写的话来描述阅读对写作的影响。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第三段“According to a recent University of Florida study of 48 MBA students, what students read in college directly affects the level of writing they achieve.(根据佛罗里达大学最近对48名MBA学生的一项研究,学
53、生在大学里阅读的内容直接影响他们的写作水平。)”可知,学生在大学所阅读的东西会直接影响他们在写作方面能够达到的水平;且根据第四段内容可知阅读文学作品的人的写作水平高于阅读一般网上的小说的人,也就是读物的质量影响写作质量。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第六段第一句中“Regardless of what science may say about how reading affects writing though, writers themselves tend to agree that you cant be a successful writer unless you are f
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-446552.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
