吉林省白城市白城市第一中学2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 白城市 第一 中学 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省白城市白城市第一中学2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)第一部分 :听力(共两节,满分 30 分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是 C。1.What does the man ask the class to do?A. Get into groups
2、. B. Stand up and listen. C. Study from the book.2.Which team will have to wait?A. The red team. B. The blue team. C. The yellow team.3.Why has the woman moved the boy?A. He talks too much.B. He cant see clearly.C. He has trouble in listening.4.When are the speakers waking up tomorrow?A. At ten. B.
3、Around nine. C. Before eight.5.How does the man feel?A Worried. B. Hopeful. C. Happy.第二节 ( 共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分 )听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6.How many dogs do the speakers have?A. One. B
4、. Two. C. Three.7.Why does the woman change her mind about the cat?A.She doesnt want it to die.B.She wants more animals.C.She has enough money and room for it.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8.What kind of food does the man want to eat?A. Beef. B. Chicken. C. Ham sandwich.9.When will the mans son receive his
5、food?A. In about ten minutes.B. In about two minutes.C. In about one minute.10.Where does the conversation most likely take place?A. In a restaurant. B. In a movie theater. C. On a plane.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11.What did the man do last weekend?A. He went ice-skating.B. He played hockey.C. He went
6、to the movies.12.What do the speakers decide to do this weekend?A. Visit the girls father.B. Watch a hockey game.C. Join a professional hockey team.13.Whats the relationship between the speakers?A. Friends. B. Coach and player. C. Brother and sister.听第 9 段材料,回答第 14 至 16 题。14.What day is it today?A.
7、Friday. B. Saturday. C. Thursday.15.When does the man prefer to get things done?A. At the last minute.B. As early as possible.C. Two days before the due date.16.How could we describe the womans attitude?A. Confident. B. Doubtful. C. Serious.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17.Who is the speaker talking to?A.
8、 Teachers. B. Parents. C. Students.18.What will the temperature be tomorrow morning?A. -10. B. -20. C. -15.19.What should the listeners have so that they can change into?A. A warm jacket. B. A pair of boots. C. A pair of pants.20.Where is this announcement from?A. A TV station. B. A school. C. A rad
9、io station.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)AThe traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms. Minor Snow, the 20th solar term of the year, begins this year on Nov.22 and ends on Dec.6.Here are five things you should know about Minor Snow.Light snowAn ancient Chine
10、se book about plants explains that “in Minor Snow, the weather is cold and it is going to snow, but the snow is light and the earth is not frozen enough.”Drinking soupDuring Minor Snow, indoor heating begins to work, making most people might find their noses and mouths feel a bit dry. The solution i
11、s to drink more hot soup, such as cabbage and bean curd soup, mutton and radish (小萝卜) soup and so on.Eating glutinous (粘的) rice cakesPeople have glutinous rice cakes around Minor Snow, which in ancient times, were a traditional festival offering to the bull god.Making preserved porkAfter Minor Snow,
12、 the temperature declines sharply and the air becomes dry. It is the best time to start making preserved pork to eat in the bitter winter, especially in the Spring Festival. In the past, when storage conditions were poor, people developed many ways to store food and preserved pork is one such exampl
13、e. Some even say preserved pork tastes more delicious than fresh meat.Avoiding spicy foodOn cold days people may be greedy for some hot and spicy food to keep warm.Experts say its wise not to eat overly spicy food since that will increase your inner heat.1. Which of the following is true about Minor
14、 Snow?A. It will certainly snow in this term.B. It has the coldest days of the year.C. It is a term used in Chinas northern areas.D. It is a term concerned with weather in China.2. Which food is recommended to eat in Minor Snow?A. Cabbage and bean curd soup.B. Preserved pork.C. Cakes.D. Spicy food.3
15、. Why did people make preserved pork in the past?A. Because people found it hard to store meat in cold winter.B. Because it was more delicious to eat than fresh meat.C. Because people couldnt afford to buy fresh pork.D. Because nowhere could people buy fresh pork in winter.【答案】1. D 2. A 3. A【解析】这是一篇
16、说明文。本文介绍了谷雨这个节气。在谷雨时,雨水开始频繁,促进作物的生长。北方的人们在谷雨期间吃香椿,南方的人喝茶。在北方渔村,人们会庆祝谷雨节。【1题详解】细节理解题。根据Light snow中An ancient Chinese book about plants explains that “in Minor Snow, the weather is cold and it is going to snow,but the snow is light and the earth is not frozen enough.”一本关于植物的中国古籍解释说:“小雪天气寒冷,即将下雪,但雪很轻,土
17、地不够冻结。”由此可知,Minor Snow是一个有关中国天气的术语。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Drinking soup中The solution is to drink more hot soup, such as cabbage and bean curd soup, mutton and radish (小萝卜) soup and so on.解决办法是多喝热汤,如白菜豆腐汤、羊肉萝卜汤等。由此可知,在小雪时,建议吃白菜豆腐汤。故选A。【3题详解】推理判断题。根据Making preserved pork中In the past, when storage condition
18、s were poor, people developed many ways to store food and preserved pork is one such example.在过去,当储存条件很差的时候,人们发明了很多储存食物的方法,腊肉就是一个这样的例子。由此可知,过去人们之所以做腊肉是因为人们发现在寒冷的冬天很难储存肉。故选A。BOne year, a newspaper of the United States published an announcement-the Horticultural (园艺) Institute offered a reward at a hi
19、gh price for the pure white marigold (金盏花). The high reward attracted so many people, but in nature besides golden, the marigold is brown;it is not easy to create the white one. So after they were excited for a time, many people forgot that announcement.One normal day after 20 years, the Horticultur
20、al Institute accidentally received a letter and 100 seeds of pure white marigold. On that day the news spread like wildfire. It turned out to be an old woman of over 70 years old. The institute had always been hesitating over the fact that the letter stated with certainty that the seeds could bloom(
21、开花) pure white marigold.Those seeds finally took root in the earth. The wonder appeared after one year: large fields of pure white marigold swung in the light wind. As a result, the old woman became a new focus.Originally, the old woman was just a flower-lover. When she happened to read the announce
22、ment 20 years ago, her heart kept beating wildly. But her eight children all opposed her decision. After all, a woman who never knew the seed genetics(遗传学) couldnt complete what the experts could never accomplish! Still, the old woman didnt change her mind and went on working without hesitation. She
23、 spread some of the most common seeds and took good care of them. A year later, when the marigold bloomed, she chose one faintest (暗淡) from those golden and brown flowers and made it wither (凋谢) naturally in order to get the best seed. The next year, she again grew them and chose the faintest from t
24、hese flowers to plant Year after year, through many cycles of spring sowing and autumn harvest, the old womans husband died; her children flew far and high; a lot of things happened in her life but only the desire to grow the pure white marigold took root in her heart. Finally, after 20 years on the
25、 day we all know, in the garden, she saw a marigold, which was not nearly white but as white as silver or snow.Such a difficult problem as even experts couldnt cope with was readily solved by an old woman who didnt understand genetics. Was it a wonder? Take root in the heart and even the most common
26、 seed can grow into a wonder!4. Why was a great reward offered by the Institute?A. White flowers could be sold at a higher priceB. Pure white marigold was more beautiful in natureC. It was very difficult to develop pure white marigoldD. Scientists wanted to know how marigold grew in nature5. What ca
27、n we know about the old woman from the passage?A. She was 70 when she first read the announcement.B. She sent pure white marigold flowers to the institute.C. She got professional support from scientists.D. She kept trying for years before she succeeded.6. The underlined word “readily” in the last pa
28、ragraph probably means .A. easilyB. quicklyC. honestlyD. luckily7. What is the best title for the text?A. Seeds Take Root in the HeartB. White Marigold is Never AloneC. Marigolds Grow from BraveryD. White Flowers Bring Success【答案】4. C 5. D 6. A 7. A【解析】这是一篇记叙文。这篇文章主要讲了一个研究所悬赏白色的金盏花,20年后一位老太太成功培育了出来,
29、她解决了科学家都无法解决的难题。【4题详解】推理判断题。根据第一段第二句The high reward attracted so many people, but in nature besides golden, the marigold is brown;it is not easy to create the white one.可知高额的奖励吸引了许多人,但在自然界中,除了金色的,金盏花是棕色的,要生长出白色的金盏花并不容易。由此可推知,学院要提供巨额奖励是因为开发纯白金盏花是非常困难的。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第四段中A year later, when the mari
30、gold bloomed, she chose one faintest from those golden and brown flowers and made it wither naturally in order to get the best seed. The next year, she again grew them and chose the faintest from these flowers to plant Year after year, through many cycles of spring sowing and autumn harvest, the old
31、 womans husband died; her children flew far and high; a lot of things happened in her life but only the desire to grow the pure white marigold took root in her heart. Finally, after 20 years on the day we all know, in the garden, she saw a marigold, which was not nearly white but as white as silver
32、or snow.可知一年后,当金盏花开花的时候,她从那些金灿灿的、褐色的花朵中选了一朵最淡的,让它自然枯萎,以获得最好的种子。第二年,她再次种植,并从这些花中挑选出最淡的一朵来种植,年复一年,经历了多次春播秋收的轮回,老妇人的丈夫去世了;儿女们飞得很远很高,她的生命中发生了很多事情,但唯独对种植纯白的金盏花的渴望在她心中生根发芽。终于,在20年后的那一天,在花园里,她看到了一株金盏花,那株金盏花不是近乎白色的,而是像银色的、雪白的。由此可推知,这位老太太坚持了多年才成功。故选D。【6题详解】词义猜测题。根据上文Such a difficult problem as even experts c
33、ouldnt cope with was可知这样一个连专家都解决不了的难题,却被一位不懂遗传学的老太太轻而易举地解决了。故划线单词意思为“轻易地”。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段中Take root in the heart and even the most common seed can grow into a wonder!可知在心中扎根,即使是最普通的种子也能成长为奇迹!结合这篇文章主要讲了一个研究所悬赏白色的金盏花,一位老太太经过20年的坚持不懈,成功培育出白色金盏花,她解决了科学家都无法解决的难题。可知A选项“种子在心里扎根”最符合文章标题。故选A。CTry this
34、: For an entire day, forget about the clock. Eat when youre hungry and sleep when youre tired. What do you think will happen?You may be surprised to find that your day is much like most other days. Youll probably get hungry when you normally eat and tired when you normally sleep. Even though you don
35、t know what time it is, your body does. These patterns of daily life are called circadian rhythms(生理节奏), and they are more than just habits. Inside our bodies are several clocklike systems that follow a roughly 24-hour cycle. Throughout the day and night, our inner clocks direct changes in temperatu
36、re, body chemicals, hunger, sleepiness and more.Everyones rhythms are different, which is why you might like to stay up late while your sister always wants to go to bed early. But on the whole, everyone is programmed to feel tired at night and energetic during the day. Learning about our body clocks
37、 may help scientists understand why problems arise when we act out of step with our circadian rhythms. For example, traveling across time zones can make people wake up in the middle of the night. Regularly staying up late can make kids do worse in tests.“There is a growing sense that when we eat and
38、 when we sleep are important parts of how healthy we are,” says Steven Shea, director of the Sleep Disorders Program at Brigham and Womens Hospital in Boston.One way to learn about how our body clocks tick is to mess them up and see what happens. Thats what neurologist(神经病学家)Frank Scheer and his wor
39、kmates did in a recent study. Staying up night after night, their studies suggest, could make kids extra hungry and more likely to gain weight. And regularly sleeping too little, Scheer says, may be one cause of the recent increase in childhood obesity.8. What will happen if you forget about the clo
40、ck according to the passage?A. You will feel upset.B. You will behave normally.C. Your body will not know what time it is.D. You will probably get hungry more easily.9. Mike feels energetic at 12 midnight while Tom feels sleepy. What advice would be given by the writer?A. Both should see a doctor.B.
41、 Tom should see a doctor.C. Both should take it easy.D. Mike should have a watch.10. How do Frank Scheer and his workmates study body clocks?A. By seeing what happens when they are messed up.B. By asking questions and collecting answers.C. By studying people traveling across time zones.D. By program
42、ming people with man-made clocks.11. What will the writer most probably talk about next?A. Other examples of what people will do when their body clocks go wrong.B. Some effective medicines that can keep people from putting on weight.C. The importance of eating healthy food.D. What circadian rhythms
43、are and how they work.【答案】8. B 9. C 10. A 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述长期形成的生理节奏会保持我们的正常生活,生物钟紊乱会影响我们的生活。【8题详解】推理判断题。由第二段“You may be surprised to find that your day is much like most other days. Youll probably get hungry when you normally eat and tired when you normally sleep.”你可能会惊讶地发现,你的一天和大多数其他日子很相
44、似。当你正常进食时,你可能会饿,当你正常睡眠时,你可能会累。可知即使忘记了时间,人们的行为也一样正常。故B选项正确。【9题详解】推理判断题。由第四段“Everyones rhythms are different, which is why you might like to stay up late while your sister always wants to go to bed early”每个人的节奏都不一样,这就是为什么你可能喜欢熬夜,而你姐姐总是想早点睡觉。可知,Mike在半夜12点感到经历充沛,而Tom却昏昏欲睡。是生理节奏不同,不是身体有问题,所以不必在意。故C选项正确。【
45、10题详解】细节理解题。由倒数第二段“One way to learn about how our body clocks tick is to mess them up and see what happens. ”了解我们的生物钟是如何运转的一个方法是把它们弄乱,看看会发生什么。故A选项正确。【11题详解】推理判断题。由最后段“Staying up night after night, their studies suggest, could make kids extra hungry and more likely to gain weight. And regularly sleep
46、ing too little, Scheer says, may be one cause of the recent increase in childhood obesity”他们的研究表明,夜复一夜的熬夜会让孩子更加饥饿,更有可能发胖。Scheer说,经常睡眠太少可能是儿童肥胖最近增加的原因之一。可知,研究表明了生物钟的紊乱所带来的不良影响,所以作者在下文还要继续列举生物钟的紊乱的例子和不良影响。故A选项正确。【点睛】通过事物的共性是解决推理判断题的方法之一。我们通过一个事物的共性来判断和它类似的事情或者相同事物也具有相同的特性/作用。由第四段“Everyones rhythms are
47、 different, which is why you might like to stay up late while your sister always wants to go to bed early”每个人的节奏都不一样,这就是为什么你可能喜欢熬夜,而你姐姐总是想早点睡觉。可知,作者列举了“你可能喜欢熬夜,而你姐姐总是想早点睡觉”目的是说明每个人的节奏都不一样,是生理节奏不同,不是身体有问题,所以不必在意。而题干“Mike在12点感到经历充沛,而Tom却昏昏欲睡”。这和短文所给的例子的作用是相同的,也是为了说明每个人的节奏都不一样,是生理节奏不同,不是身体有问题,所以不必在意。故C
48、选项为小题2的正确选项。DRecord fires sweeping across the Amazon recently have been making the headlines as scientists and environmental groups are worried that they will worsen climate change crisis and endanger biodiversity(生物多样性)。As the largest rainforest in the world, the Amazon is often calledthe lungs of
49、the world”. It is also home to about 3 million species of plants and animals, and 1 million local people. The vast area of rainforest plays an important role in the worlds ecosystem because it absorbs heat instead of reflecting heat back into the atmosphere. It also stores carbon dioxide and produce
50、s oxygen, ensuring that less carbon is released, reducing the effects of climate change.Any forest destroyed is a danger to biodiversity and the people who use that biodiversity, Thomas Lovejoy, an ecologist at George Mason University told National Geographic.The great danger is that a lot of carbon
51、 goes into the atmosphere,he stressed.In the midst of the global climate crisis, we cannot afford more damage to a major source of oxygen and biodiversity.The Amazon must be protected,UN Secretary General Antonio Guterres said.Data from the National Institute for Space Research(INPE)show that the nu
52、mber of forest fires in Brazil quickly increased by 82 percent from January to August a year ago.A total of 71,497 forest fires were registered in the country in the first 8 months of 2019,up from 39,194 in the same period in 2018,INPE said.We estimate that the forest areas in the Brazilian Amazon h
53、ave decreased something between 20 and 30 percent compared to the last 12 months, Carlos Nobre, a researcher at the University of Sao Paulo, told German broadcaster Deutsche Welle.Brazil owns about 60 percent of the Amazon rainforest,whose degradation(恶化)could have severe consequences for global cli
54、mate and rainfall.The extent of the area ruined by fires has yet to be determined, but the emergency has gone beyond Brazils borders.12. What is the second paragraph mainly about?A. The great role of the Amazon rainforest.B. The effects of consistent climate change.C. The causes of the decreasing bi
55、odiversity.D. The results of the Amazon rainforest fires.13. Why does the author mention the figures in the fourth paragraph?A. To explain the process of the research.B. To present the bad influence of forest fires.C. To prove the great importance of the rainforest.D. To show the emergency of protec
56、ting the rainforest.14. What does the author want to tell us in the passage?A. The dry weather leads to the rainforest fires.B. The biodiversity makes the rainforest unique.C. The rainforest fires result in serious consequences.D. The global climate crisis brings more rainforest fires.15. Which sect
57、ion of a magazine might this passage probably be taken from?A. Climate and life.B. Nature and geography.C. Humankind and society.D. Science and technology.【答案】12. A 13. D 14. C 15. B【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了雨林火灾造成严重的后果以及保护亚马逊雨林的紧急性。【12题详解】主旨大意题。根据第二段第三句“The vast area of rainforest plays an important role
58、 in the worlds ecosystem because it absorbs heat instead of reflecting heat back into the atmosphere.”可知,广袤的雨林在世界生态系统中扮演着重要的角色,因为它吸收热量,而不是将热量反射回大气。再结合第二段内容可知,第二段主要讲亚马逊雨林的巨大作用。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据第四段中的“We estimate that the forest areas in the Brazilian Amazon have decreased something between 20 and 3
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-446759.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
