吉林省长春外国语学校2022届高三上学期期初考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春外国语学校2022届高三上学期期初考试英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春 外国语学校 2022 届高三 上学 期期 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、长春外国语学校2021-2022学年第一学期期初考试高三年级英语试卷注意事项:1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。2.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。3.请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4.作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5.保持卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第卷第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列
2、短文,从每题所给A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APrague is one of Europes most magical cities with its postcard views. To experience the best of Prague, weve put together a walking guide to help you explore the city. Choosing this self-guided tour means that you can do it at your own pace.Vrtba GardenOne of Pragues mos
3、t beautiful and precious gardens. The garden dates back to 1720 with its old school Italian baroque style. This is one of Pragues lesser known attractions so you may not find many tourists around, but its well worth the visit and a great way to start your walking tour of Prague.Address: Kamelitsks,
4、373/25, 118 00 Praha 1-Mal Strana, CzechiaSaint Nicholas ChurchThe most famous church in Prague is the Saint Nicholas Church. Three generations of great architects took around 100 years to build this magnificent church. The church remains active to this day, so why not go and have a close look at th
5、e church?Address: Malostransk nm., 118 00 Praha I-Mal Strana, CzechiaPrague CastleSituated on a hill on the left bank of river Vitava, the Prague Castle is roughly the size of seven football fields, which is the largest ancient castle in the world, so theres a lot to see. The Prague Castle has been
6、rebuilt many times through the centuries, so it is an obvious mix of architectural styles.Address: 119 08 Prague 1, CzechiaLennon WallThe wall is not just a memorial for John Lennon and his ideas for peace. It speaks highly of freedom of speech and is a form of non-violent rebellion of Czech youth w
7、ho fought against authorities during 1980.Address: Velkopevorsk nmst, 100 00 Praha 1, Czechia1. What is the advantage of the self-guided tour?A. It offers tourists a visit to Prague for free.B. It provides a guide to help with the tour.C. There is no need for tourists to rush.D. There are many beaut
8、iful postcards on sale.2. What is said about Vrtba Garden?A. It is the oldest garden in Prague.B. It has already attracted most tourists.C. It is a good choice to begin your tour.D. It is the only one in Italian baroque style.3. What should you do when visiting the Prague Castle?A. You should allow
9、more time to explore the site.B. You should have a good time playing football.C. You should research the history of the Castle.D. You should be careful when crossing the river Vitava.【答案】1. C 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了一份步行指南来帮助游客探索布拉格这座城市。【1题详解】细节理解题。根据第一段中“Choosing this self-guided tour means t
10、hat you can do it at your own pace.(选择这种自助游意味着你可以按照自己的节奏去做)”可知,自助游的好处在于游客没有必要匆匆忙忙。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Vrtba Garden中“This is one of Pragues lesser known attractions so you may not find many tourists around, but its well worth the visit and a great way to start your walking tour of Prague. (这是布拉格鲜为人知的景
11、点之一,所以你可能不会发现有很多游客,但它很值得一游,是开始布拉格徒步旅行的好方法)”可知,Vrtba Garden是开始旅行的好选择。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据Prague Castle中“Situated on a hill on the left bank of river Vitava, the Prague Castle is roughly the size of seven football fields, which is the largest ancient castle in the world, so theres a lot to see. (布拉格城堡坐
12、落在维塔瓦河左岸的一座小山上,大约有七个足球场那么大,是世界上最大的古堡,有很多值得一看的地方)”可知,你应该留出更多的时间去探索布拉格城堡。故选A项。BBeing a young boy, I began to learn what people said was not always what they really meant or felt.And I knew it was possible to get others to do what I wanted if I read their real feelings and responded suitably to their n
13、eeds.At the age of eleven, I sold rubber door-to-door after school and quickly worked out how to tell if someone was likely to buy from me.When I knocked on a door, if someone told me to go away but their hands were open and they showed their palms (the inside surfaces of their hands), I knew it was
14、 safe to continue because they werent angry although they may have a dismissive (不屑的) attitude.If someone told me to go away in a soft voice but used a pointed finger or closed hand, I knew it was time to leave.As a teenager, I became a salesperson, and my ability to read people earned me enough mon
15、ey to buy my first house.Selling gave me the chance to meet people and study them close and to know whether they would buy or not.I joined the life insurance (保险) business at the age of twenty.And I went on to break several sales records for my company, becoming the youngest person to sell over a mi
16、llion dollars worth of business in my first year.This achievement allowed me to become a member of the well-known Million Dollar Round Table (MDRT), which recognizes the worlds top achievers in life insurance.I was lucky that the skills Id learned as a boy in watching body language while selling cou
17、ld be used in this new area, and were directly related to the success I could have in any business closely connected with people.4. What is the authors main purpose of mentioning the success in life insurance?A. To attract more people to buy his life insurance.B. To simply let readers know about his
18、 good luck.C. To prove the magic of his studying body language.D To show off his unusual insurance-selling achievements.5. Which is the correct order of the authors life events?He bought his first house.He became a member of MDRT.He broke the first sales record for the insurance company.He got the c
19、hance to meet people and watch body language.A. B. C. D. 6. What does the underlined words “new area” in the last paragraph refer to?A. The study of selling products.B. The work for the MDRT.C. The research of body language.D. The life insurance business.7. According to the passage, which of the fol
20、lowing can best describe the author?A. Overconfident.B. Open-minded.C. Observant.D. Kind-hearted.【答案】4. C 5. B 6. D 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者讲述自己从小积累了察言观色的能力,后来又得益于这一技能取得保险销售业绩上的重大突破,最终走向成功人生的故事。【4题详解】推理判断题。根据最后一段“I was lucky that the skills Id learned as a boy in watching body language while selling c
21、ould be used in this new area, and were directly related to the success I could have in any business closely connected with people.(我很幸运,当我还是个孩子的时候,在销售时观察身体语言时学习到的技能可以在这个新的领域中使用,并且直接关系到我在任何与人密切相关的业务中所取得的成功)”可知,作者提到人寿保险成功经历的主要目的是为了证明他学习肢体语言的魔力。故选C。【5题详解】细节理解题。文中第一段“Being a young boy, I began to learn
22、 what people said was not always what they really meant or felt.(作文一个小男孩,我开始明白人们所说的,并不总是他们真正的意思或感觉)”可知,作者很小的时候就开始学会察言观色;文中第二段“As a teenager, I became a salesperson, and my ability to read people earned me enough money to buy my first house.(作为一个青少年,我成为了一名销售员,并且我察言观色的能力让我赚到了足够买第一套房子的钱)”可知,青少年事情作者就买了第
23、一套房子;根据第三段“I joined the life insurance (保险) business at the age of twenty. And I went on to break several sales records for my company, becoming the youngest person to sell over a million dollars worth of business in my first year.(20岁时我加入了保险公司。我不断打破我们公司的销售记录,第一年就成为最年轻的销售价值超过100万美元生意的人)”可知,他打破保险公司销售
24、记录;根据第三段“This achievement allowed me to become a member of the well-known Million Dollar Round Table (MDRT), which recognizes the worlds top achievers in life insurance.(这个成就让我成为了著名的MDRT中的一员,它是对保险行业世界上成功人士的认可)”可知,他接下来成为了MDRT.一员。故这四件事情的顺序为。故选B。【6题详解】词句猜测题。根据最后一段“I was lucky that the skills Id learned
25、 as a boy in watching body language while selling could be used in this new area, and were directly related to the success I could have in any business closely connected with people.(我很幸运,当我还是个孩子的时候,在销售时观察身体语言时学习到的技能可以在这个新的领域中使用,并且直接关系到我在任何与人密切相关的业务中所取得的成功)”可知作者强调之前的经历对他在保险行业取得的成就的巨大作用,所以new area指的是
26、人寿保险行业。故选D。【7题详解】推理判断题。根据第一段“When I knocked on a door, if someone told me to go away but their hands were open and they showed their palms (the inside surfaces of their hands), I knew it was safe to continue because they werent angry although they may have a dismissive (不屑的) attitude. If someone tol
27、d me to go away in a soft voice but used a pointed finger or closed hand, I knew it was time to leave.(当我敲开一扇门时,如果有人告诉我要我离开但是他们的手是打开的,能看到他们的手掌心,我知道我继续下去是安全的,因为我知道他们并没有生气,虽然他们态度很不屑。如果有人用柔和的声音让我离开,但是用手指或者紧握的拳头,我知道是时候离开了)”可知,作者是观察力敏锐的。故选C。CExperts believe that the best time to teach kids language skill
28、s is when they are babies. Most times the task is easily accomplished with parents reading or talking to their babies. However,in some cases that is not possible due to parents busy work schedules or when kids are born deaf. Now,a blue-eyed robot,a human image,and some high-tech neuroscience may be
29、able to assist parents with this important developmental task.The Robot AVatar thermal-Enhanced system,or RAVE,is the brainchild of a team of researchers led by Laura-Ann Petitto,an educational neuroscientist. The learning process begins when the robots camera,which is focused on the babys face,noti
30、ces tiny changes in his/her body temperature. This,combined with the babys facial expression,causes the robot to turn its head and guide the babys attention to a computer screen,on which a human image starts to communicate with the baby. For example,if the baby points towards the screen,the image mi
31、ght respond,“Are you pointing to me?”and follow that up with a nursery rhyme or fairy tale,all in American Sign Language(ASL). The“conversation”continues until the kid loses interest.The researchers found that babies as young as 6 to 8 months old began to move their hands in a rhythm similar to ASL
32、after communicating with RAVE for just a few minutes. Petitto says natural language,whether communicated through speech or sign,activates(激活)the same parts of the brain and believes the rhythmic motion proves the babies are learning the essential elements of communication.What sets this technique ap
33、art from other methods,such as showing educational videos or television shows,is its interactive(互动的)nature and real-time response to the babys actions. The researchers say that while it is too early to determine the systems long-term influence on baby communication, the initial response has been ve
34、ry encouraging. Next, they plan to introduce a robot that can both sign and speak to babies.8. What can the RAVE system help parents do?A. Improve babies health condition.B. Take good care of babies.C. Develop babies language skills.D. Keep company with babies.9. What does Paragraph 2 mainly talk ab
35、out?A. How babies learn ASL effectively.B. How parents educate their babies.C. How robots talk and read to babies.D. How the RAVE system works.10. What indicates babies are learning with the help of the RAVE system?A. Interest in videos and TV shows.B. Changes in their body temperature.C. Improvemen
36、t in their natural languageD. Hand movements in a rhythm like ASL.11. What do the researchers think of the RAVE system?A. Promising.B. Impractical.C. Satisfactory.D. Disappointing.【答案】8. C 9. D 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇科普说明文。文章主要介绍了一种可以帮助父母教婴儿学习语言的系统,以及该系统的工作原理、效果评价和研究人员对这种技术的展望。【8题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“
37、Now,a blue-eyed robot,a human image,and some high-tech neuroscience may be able to assist parents with this important developmental task”以及第二段内容可知,RAVE系统可以帮助父母提高婴儿的语言能力,故选C。【9题详解】主旨大意题。根据第二段中的“The learning process begins when the robots cameracommunicate with the baby”可知,该段主要介绍了RAVE系统的工作原理,故选D。【10题详
38、解】细节理解题。根据第三段的内容可知,在和RAVE系统交流之后,婴儿就会开始以类似于ASL的节奏移动他们的手,这说明婴儿在RAVE系统的帮助下正在学习。故选D。【11题详解】推理判断题。根据第四段中的“the initial response has been very encouraging. Next,they plan to introduce a robot that can both sign and speak to babies”可知,最初的反应是令人鼓舞的,因此研究人员计划推出下一个机器人。据此可知,研究人员认为这种系统是充满希望的,故A项“很有前途的,大有希望的”符合语境,故
39、选A。DAfter about two weeks of intense negotiations in Paris, delegates from around the world reached an international agreement on Dec.12 to address climate change.For the first time in history, 195 countries have promised to reduce greenhouse gas (GHG) emissions and to increase these reductions over
40、 time.The agreement goes beyond requiring developed countries like the US to take actions to cut down emissions.Its a universal agreement requiring some form of action from every country, rich or poor.The agreement sets the date for an emissions peak “as soon as possible”.It would also limit warming
41、 worldwide to less than 2 above the levels in the 1800s.According to scientific studies 2 is the point at which climate change will bring destructive consequences to the planet, including rising sea levels, severe droughts, increased flooding, destructive storms, and widespread food and water shorta
42、ges.The deal also urges wealthy countries to set a non-binding (没有约束力的) goal of providing more than $100 billion (650 billion yuan) per year in public and private financing by 2020 for poorer countries to help them invest in clean energy and combat the impact of climate change.The Paris deal asks co
43、untries to make voluntary promises based on an analysis of each countrys economy, politics and technology.However, the deal also includes a series of legally binding requirements.It requires countries to reconvene every five years, starting in 2020, with updated plans that would cut their further em
44、issions.Countries will also be legally required to reconvene every five years starting in 2023 to publicly report on their progress.The Paris deal alone wont solve global warming.Its effectiveness will depend on whether each country enacts (立法) their promise.But the deal “could be viewed as a signal
45、 to global financial and energy markets, triggering a fundamental shift away from investment in coal, oil and gas as primary energy sources like wind, solar and nuclear power”, according to The New York Times.12. Which of the following is true about the agreement?A. It can help slow down global warm
46、ing to some extent.B. It requires only developed countries to cut down emissions.C. It requires some form of action from all the countries in the world.D. It would limit warming worldwide to 2 less than the levels in the 1800s.13. The 195 countries have to_.A. do something to fight against climate c
47、hangeB. invest more in coal, oil and gas as primary energy sourcesC. report on their progress of reducing their emissions since 2020D. provide more than $100 billion per year in public and private financing14 What does the underlined word “reconvene” in paragraph 5 mean?A. Return.B. Report.C. Meet.D
48、. Promise.15. What is the authors purpose of writing this article?A. To praise the involvement of the 195 countries.B. To call on people to cut emissions of greenhouse gases.C. To warn the devastating consequences of climate change.D. To inform readers of an international agreement.【答案】12. A 13. A 1
49、4. C 15. D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。在巴黎进行了大约两周的紧张谈判后,来自世界各地的代表于12月12日达成了一项解决气候变化问题的国际协议。短文介绍了会议的内容和会议对各国的相关的要求。【12题详解】细节理解题。根据第三段“The agreement sets the date for an emissions peak “as soon as possible”.It would also limit warming worldwide to less than 2 above the levels in the 1800s.”(该协议规定了“尽快”达到排放峰值的日期。它还
50、将把全球变暖幅度限制在比19世纪高出2摄氏度以内)由此可知,协议在某种程度上可以帮助减缓全球变暖。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据第一段“For the first time in history, 195 countries have promised to reduce greenhouse gas (GHG) emissions and to increase these reductions over time.”(有史以来第一次,195个国家承诺减少温室气体排放,并逐步增加减排量)根据第二段“Its a universal agreement requiring some f
51、orm of action from every country, rich or poor.”(这是一个全球性的协议,要求每个国家,无论富国还是穷国,必须采取某种形式的行动。)由此可知,195个国家必须采取行动对抗气候变化。故选A项。【14题详解】词句猜测题。根据第五段“However, the deal also includes a series of legally binding requirements.It requires countries to reconvene every five years, starting in 2020, with updated plans
52、that would cut their further emissions.Countries will also be legally required to reconvene every five years starting in 2023 to publicly report on their progress.”(然而,协议还包括一系列具有法律约束力的要求。协议要求各国从2020年开始每五年reconvene一次,各国还将被法律要求从2023年开始每五年召开一次会议,公开报告其进展情况。)由此可知划线词的意思是“会晤”的意思。故选C项。【15题详解】推理判断题。根据第一段“Aft
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
