四川省遂宁市2020届高三英语第二次诊断性考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 遂宁市 2020 届高三 英语 第二次 诊断 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省遂宁市2020届高三英语第二次诊断性考试试题(含解析)本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题,第三部分的第二节和第四部分为非选择题。满分150分,考试时间120分钟。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does the
2、 conversation take place?A. In a shopping center. B. In a library. C. In a restaurant.2. What is the man doing now?A. Waiting for a bus. B. Going shopping. C. Watching a game.3. Whats the most probable relationship between the two speakers?A. Neighbors. B. Strangers. C. Classmates.4. Who was born on
3、 the 8th of December?A. The womans father. B. The womans mother. C. The mans sister.5. What does the man mean?A. He has no time for the film.B. He doesnt like the cartoon.C. He doesnt believe the woman.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有
4、时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the womans opinion about the man?A. He should have a studio.B. Hes indeed become fat.C. Hes changed his music style.7. What is the woman most probably?A. An artist. B. A reporter. C. A studio owner.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does t
5、he man think of their marketing efforts?A. Unsatisfying. B. Helpful. C. Useless.9. What is the mans suggestion?A. Fire some employees. B. Rewrite the summary. C. Have group discussions.10. What topic will the speakers discuss?A. New market development. B. New products prices. C. After-sales service.
6、听第8段材料,回答第11至13题。11. Why does the man advise flying out in the morning?A. It saves them more time. B. It costs them less money. C. It makes them more relaxed.12. How did the woman get to the airport last year?A. By car. B. By taxi. C. By underground.13. What are the speakers mainly talking about?A.
7、Their previous vacation. B. Their plan for a holiday. C. Their dream holidays.听第9段材料,回答第14至16题。14. Where did the man use Airbnb?A. In America. B. In Japan. C. In Thailand.15. If you use Airbnb while traveling, where will you stay?A. In a hotel. B. In a tent. C. In an apartment.16. Whats the womans a
8、ttitude towards Airbnb?A. Its worth trying. B. Its expensive. C. Its unsafe.听第10段材料,回答第17至20题。17. Which country is Sarah Thomas from?A. France. B. England. C. The USA.18. What made Sarah Thomas change her planned path?A. Her serious disease. B. Strong moving water. C. Having no enough food.19. What
9、day was it when Sarah Thomas finished her last lap?A. Tuesday. B. Saturday. C. Sunday.20. How many miles did Sarah Thomas swim non-stop altogether?A. Over 50. B. Over 80. C. Over 130.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APizza delivery driverWork 15 - 20 hours a
10、 week for busy pizza shop.Duties include making and delivering pizza and some cleaning.Paid $10 per hour + $2 per delivery + free dinner.All applicants must have your own car.Email us with information about whether you ever cooked and when you can work. The PizzaPTV HostA national TV station wants t
11、o find two people to host a new primetime(黄金时段)game show. Interested? You need to have:A confident and lively personalitySome experience of working in the media industryGood communication skillsAn enthusiasm for performing40,000 per yearApply to Jonhkeirs Casual Sale AssistantWe are looking for casu
12、al team members to join our team for 10 - 30 hours per week!You must have a positive attitude and great willingness to talk to others, can work in both a team and as an individual and be available to work on Mondays and weekends between 9am and 5pm.You will be responsible for using the cash register
13、, tidying up shelves and helping customers find what they are looking for.Pay is $14.50/hr, but $25/hr at weekendsTo apply, get in touch with the managerTony Robins on (02) 98761234 or Tony. RobinsJB-HiFi.blacktown.org.auChinese TeachersOur established language school is looking for Chinese teachers
14、. Our classes are small and students are all ages.You must have a university degree and teaching experience and a health certificate.You must also be able to speak and write Chinese fluently30 hours per week (flexible times)30 per hour, plus bonusesApply to S1. The candidate for a pizza delivery dri
15、ver must tell the employer his/ her _.A. personalityB. driving experienceC. availabilityD. salary expectation2. How much can Tom get as a casual sale assistant if working 2 hours on Sunday?A. $20.B. $29.C. $ 30.D. $ 50.3. Who must be outgoing?A. TV host and Chinese teacher.B. TV host and Casual sale
16、 assistant.C. Pizza delivery driver and Chinese teacherD. Casual sale assistant and Pizza delivery driver.【答案】1. C 2. D 3. B【解析】本文是应用文。介绍了四则招工广告的内容:学历、性格、相关经历、工作时段以及薪资待遇等。【1题详解】细节理解题。根据题干上有关键词信息“a pizza delivery driver”,再根据第一则广告中的“Email us with information about whether you ever cooked and when you
17、can work.”信息可知,披萨外卖司机必须告知雇主哪个时段可以上班,故选C。【2题详解】细节理解题。根据题干关键“a casual sale assistant”可定位第三则广告,再根据该广告中的“ can work on Mondays and weekends between 9am and 5pm.”以及“Pay is $14.50/hr, but $25/hr at weekends”信息,可知如果汤姆星期天工作两个小时,作为一名临时销售助理,他能得到50美元。故选D。【3题详解】细节理解题。通读全文,根据TV Host广告中的“a confident and lively per
18、sonality”以及Casual Sale Assistant广告中的“ great willingness to talk to others”信息,可知电视主持人和临时销售助理必须是开朗的。故选B。BIn the last few years, companies like oBike have begun flooding streets in places like Japan and Australia with bikes. Businessman Mike Than Tun Win realized these bikes could do much good for scho
19、olchildren in Myanmar, of whom some walk an hour or more every day to school. Then he created LessWalk which buys up the bikes from other countries.LessWalk modifies(改装)bikes to make them more useful for students. The rental bikes used to require a smartphone app to unlock them. LessWalk changed thi
20、s for a lock with a key. They also added a second seat in the back of the bikes, allowing two children to ride to school on one bike. Recently theyre replacing the bikes regular tires with a solid tire that cant go flat. With all the changes, each bike packed attractively costs LessWalk about $35. “
21、Despite the cost, the benefits it can develop are well worth trying,” Than told TechCrunch.The project bought thousands of rental bikes from failed companies and shipped them to Myanmar. The process wasnt as easy as it soundsthere was lots of paperwork concerned in moving the bikes from one country
22、to another. But giving out the bikes takes a little longer given that LessWalk wants to make sure that the bikes go, for free, to the students who need them the most and Myanmar has a population of over 50 million people and more than nine million students. The project is working with Myanmars gover
23、nment and school systems to focus on poor students walking long distances a day to school.Than hopes to bring in as many as 100,000 bikes and expand the program to other countries like Laos and Cambodia. Than is also hopeful that he can inspire “global friends” to follow him to put the abandoned bik
24、es to work, instead of creating yet more urban waste.4. How many modifications does LessWalk do to the bikes?A. 2.B. 3.C. 4.D. 5.5. Why does it take longer to donate the recycled bikes?A. Shipping the bikes is so difficult.B. Therere too many poor students.C. The bikes need packing carefully.D. Targ
25、eted bike donation is needed.6. Which can best describe Than Tun Win as the leader of the project?A. Ambitious.B. Encouraged.C. Well-experienced.D. Nature-loving.7. What can be a suitable title for the text?A. Removal of Urban RubbishB. Recycle of Donated BikesC. Benefits beyond the CostD. Students
26、New Vehicles【答案】4. B 5. D 6. A 7. C【解析】本文属于说明文。缅甸商人迈克丹丹溫(Mike Than Tun Win)创建了一个公益组织LessWalk,从其他国家购买废弃了的共享单车,通过组装,为每天步行很远去学校的学生提供免费自行车。【4题详解】细节理解题。根据第二段的LessWalk changed this for a lock with a key. They also added a second seat in the back of the bikes, allowing two children to ride to school on one
27、 bike. Recently theyre replacing the bikes regular tires with a solid tire that cant go flat.可知LessWalk将以前的二维码换成钥匙锁;在自行车后面增加了一个座位;把自行车的普通轮胎换成了一个实心轮胎。由此可知,LessWalk对自行车做了三个方面的改装。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段的“But giving out the bikes takes a little longer given that LessWalk wants to make sure that the bikes
28、go for free to the students who need them the most”可知,分发自行车需要更长的时间,是因为LessWalk想要确保自行车送到最需要它们的学生手中,也就是精准捐赠(targeted bike donation)。本题容易误选A和B。文章只谈到了从国外运回这些自行车很困难,不是发放是运输困难;文章谈到了缅甸有5000多万人口和900多万学生,但没有说有太多的贫困学生。故选D。【6题详解】推理判断题。文章最后一段谈到:Than希望买进多达10万辆自行车,并把这个项目扩展到老挝和柬埔寨等其他国家。他也希望他能激励“全球朋友”跟随他,把废弃的自行车投入使
29、用,而不是制造更多的城市垃圾。从这些信息可推知,他是一个很有抱负的商人。故选A。【7题详解】主旨大意题。纵观全文可知,全文谈到了Than看到大量的废弃共享单车,就创建LessWalk项目,买进大量的单车进行改装,免费发放给每天步行很远去学校的学生。尽管花了钱,但他觉得值得。文中“Despite the cost, the benefits it can develop are well worth trying”揭示了本文主题。因此C为最佳标题。故选C。CTheres a well-known story in the world of literary translators about t
30、he translator who was thrilled to see his work appear at great length in an article in a popular magazine. He had translated many novels by a little-known Scandinavian novelist, who he believed had been ignored and not received the attention or praise the novelist deserved. He had devoted much time
31、to trying to get this novelist some recognition. The article agreed with his assessment of the novelists works mentioning long passages from his translations.But something was missing. The translator searched in vain for a mention of his name. It didnt appear anywhere. The translators joy at the cov
32、erage(报道)of the author he liked was considerably ruined by this. He felt that he himself should have had some recognition in the article. It was as if the translator did not exist, and all the efforts he had made had never happened.Most people would agree that it was wrong of the magazine not to men
33、tion the translator. However, it is also true that most readers themselves operate in exactly the same way, and for them it is also as if the translator didnt exist. When people read a translation of a novel, they want to feel they are reading what the novelist, and not someone else, wrote. They don
34、t want to be reminded that they are not reading, and would not be able to read, the original novel created by the novelist, not wishing to know who the translator was or pay any attention to what they have done.In this global age, more and more works of fiction are being translated into more and mor
35、e languages. Readers are now able to experience and understand other cultures more than ever through the reading of translated novels. So the works of more and more novelists can reach people in other parts of the world. This applies not only to new novels but also to fresh translations of old class
36、ics.8. What can we know about the translator in Paragraph 1?A. His opinion was shared by the magazine.B. The novelists works were his favourite.C. He often sent articles to the magazine.D. The novelist got famous with his help.9. How did the translator feel when he looked closely at the article in t
37、he magazine?A. Regretful.B. Proud.C. Upset.D. Skeptical.10. What is the third paragraph mainly about?A. The contributions of novel translators.B. The general attitude towards translators.C. The readers different tastes in literature.D. The importance of reading original works.11. What does the autho
38、r stress when talking about the global age?A. The shortage of able novel translators.B. The number of readers of original works.C. The value of novels in different countries.D. The variety of fiction available to readers.【答案】8. A 9. C 10. B 11. D【解析】这是一篇说明文。介绍了小说翻译人员的地位和作用。【8题详解】细节理解题。根据第一段的Theres a
39、 well-known story in the world of literary translators about the translator who was thrilled to see his work appear at great length in an article in a popular magazine.和The article agreed with his assessment of the novelists works mentioning long passages from his translations.可知,这位翻译家很激动地看到自己的作品出现在
40、一本著名杂志的一篇文章中。这篇文章通过引用译文中的长篇大论来同意他对这位小说家作品的评价,由此说明他的观点被杂志分享。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第二段的 The translator searched in vain for a mention of his name.可知,这位翻译家在这篇文章中寻找他的名字时,却没找到。再根据这段信息“The translators joy at the coverage(报道)of the author he liked was considerably ruined by this.”可知,这位翻译家对他所喜欢的作者的报道所感到的喜悦,在很大程
41、度上被这一情况破坏了。由此推知他应该感到很郁闷。故选C。【10题详解】主旨大意题。根据第三段的However, it is also true that most readers themselves operate in exactly the same way, and for them it is also as if the translator didnt exist. When people read a translation of a novel, they want to feel they are reading what the novelist, and not som
42、eone else, wrote可知,对于读者来说,就好像译者不存在一样。当他们阅读一本小说的译文时,他们想要感觉到他们读的是小说家写的东西,而不是别人写的。他们不希望被提醒他们不是在阅读原著小说,不希望知道译者是谁,也不关注译者所做的事情。由此可知本段主要在谈读者对译者的一般态度。故选B。【11题详解】推理判断题。题干上提到global age,因此本题答案应在最后一段来寻找。文章最后一段谈到:在这个全球化时代,越来越多的小说被翻译成越来越多的语言。读者现在比以往任何时候都能通过阅读翻译小说来体验和了解其他文化。世界其他地方的人们能够接触到越来越多的小说家的作品。由此推知作者在谈到全球化时,
43、强调了可供读者阅读的小说种类的多样性。故选DDOn 23 June 2016, UK (United Kingdom) adults made a historic decision. More than 33 million people voted for the UK to leave the European Union (EU). In the referendum, the result was that around 52% of themjust over halfvoted to leave the group of 28 countries. This is called
44、Brexit made up to describe the “British Exit”. No country had ever left the EU before, so Brexit was a significant moment in European history.After UK and EU leaders had lots of hard negotiations about how Brexit would work, on 22nd, January, 2020, Wednesday, the British Parliament finally approved
45、an agreement about the UKs divorcing the EU, which Queen Elizabeth II agreed to on Thursday. The deal was expected to pass in the European Parliament the next week. If everything went well, the UK would leave the EU on January 31, 2020. It did! The UK finally and officially left the EU at 11 pm on t
46、his day, ending a process that began three and a half years before. Prime Minister Boris Johnson and Brexit fans celebrated with fireworks and big parties. For many they called it the UKs Independence Day. For many others in the UK, it represented the final stage of something they fought hard to pre
47、vent. Now the deal has been signed and Britain has left, but it doesnt mean the life in Britain will change suddenly. Until 31st December 2020, freedom of movement will continue and this means UK citizens will have the right to live and work in the EU.Making things even more difficult is the fact th
48、at the next challenge of Brexit has arrived. The UK and EU now have almost one year to work out the details of the relationship they will have in the future. Many experts express their common concern that making these new agreements will go through the same experience as the original Brexit deal.12.
49、 What does the underlined word “referendum” in Paragraph 1 mean?A. Explanation.B. Vote.C. Deal.D. Statement.13. What day was it when the UK left the EU officially?A. Tuesday.B. Wednesday.C. Thursday.D. Friday.14. What can we say about Brexit?A. It was an extremely difficult process.B. It is a great
50、victory for all UK people.C. It means a temporary loss for the EU.D. It brings UK people a new life overnight.15. What is the experts attitude towards Brexits next work?A. Ambiguous.B. Confident.C. Worried.D. Cautious.【答案】12. B 13. D 14. A 15. C【解析】分析】本文属于新闻报道。介绍了英国脱欧历程以及脱欧后所面临的问题。【12题详解】词句猜测题。该词所在句
51、的前面谈到:2016年6月23日,英国成年人做出了历史性的决定。超过3300万人投票支持英国脱离欧盟。该单词所在句后面谈到:约52%的英国选民(略多于一半)投票决定退出欧盟。由此推知,该词意思就是“投票”之意。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第二段的After UK and EU leaders had lots of hard negotiations about how Brexit would work, on 22nd, January, 2020, Wednesday, the British Parliament finally approved an agreement a
52、bout the UKs divorcing the EU, which Queen Elizabeth II agreed to on Thursday.可知,在英国和欧盟领导人就脱欧问题进行了大量讨论之后,英国议会于2020年1月22日(周三)最终通过了一项关于英国脱离欧盟的协议,伊丽莎白女王二世于周四同意了该协议。再结合“If everything went well, the UK would leave the EU on January 31, 2020(如果一切顺利,英国将于2020年1月31日脱离欧盟。)”信息,可推知,该天应该是星期五。故选D。【14题详解】推理判断题。本题要
53、综合全文信息来解答。第一段第一句提到,2016年6月23日,英国就通过公投决定脱欧,经过三年半左右的时间,才正式脱欧。文中有“After UK and EU leaders had lots of hard negotiations about ”;“the British Parliament finally approved ”;“The UK finally and officially left the EU. . ”等信息,说明英国脱欧历程艰难。故选A。【15题详解】推理判断题。根据最后一段可知,让事情变得更加困难的是,英国脱欧的下一个挑战已经到来。英国和欧盟现在有近一年的时间来制定
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
