四川省遂宁市2021届高三三诊英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省遂宁市2021届高三三诊英语试题 WORD版含解析 四川省 遂宁市 2021 届高三三诊 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、遂宁市高中2021届三诊考试英语试题本试卷分第卷(选择题,共100分)和第卷(非选择题,共50分)两部分。总分150分,考试时间120分钟。第卷注意事项:1答题前,考生务必将自己的姓名、班级、考号用0.5毫米的黑色墨水签字笔填写在答题卡上。并检查条形码粘贴是否正确。21-60小题选出答案后,用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,非选择题用0.5毫米黑色墨水签字笔书写在答题卡对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3考试结束后,将答题卡收回。第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡
2、上。第一节(共5 小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.1. Where is the man now?A. At home. B. At a supermarket. C. At a restaurant.2. What does the man do?A. An artist. B. A house pa
3、inter. C. A carpenter.3. How does the woman plan to go to the airport finally?A. By bus. B. By train. C. By taxi.4. Whats the man looking for?A. A gym. B. A bathroom. C. A swimming pool.5. What does the man suggest?A. Taking Tim to see the doctor.B. Buying some ripe tomatoes. C. Buying some medicine
4、 for Tim. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段材料,回答第6至7题。6. Where are the speakers now?A. At a cafe. B. On a plane. C. At a hospital.7. What does the woman bring to the man just in case?
5、A. A bag. B. Some pills. C. A glass of water.听下面一段材料,回答第8至9题。8. What day was it yesterday?A. Sunday. B. Monday. C. Saturday.9. How will Lucy go to London?A. By ship. B. By plane. C. By car.听下面一段材料,回答第10至12题。10. Whats the man doing?A. Reciting the text. B. Taking an oral exam. C. Chatting with his fr
6、iends.11. How old is the man now?A. 21. B. 22. C. 19.12. Why does the man like the piano?A. It has more beautiful tones. B. It is very expensive. C. It is a gift from his parents.听下面一段材料,回答第13至16题。13. Whats the woman?A. A driver. B. A policewoman. C. A doctor.14. Whats the man trying to do?A Remembe
7、r what he saw. B. Tell a story. C. Describe a picture.15. What time is it now?A. 4:45. B. 5:15. C. 5:30.16. How fast was the car travelling when the accident happened?A. About 19 kph. B. More than 90 kph. C. About 90 kph.听下面一段材料,回答第17至20题。17. When is the talk given?A. At the beginning of the semeste
8、r. B. After the first experiment.C. At the end of the class.18. What does the speaker mainly talk about? A. An experiment. B. A workbook. C. Equipment.19. How are the activities different from experiments?A. The activities take less time. B. No equipment is needed in activities. C. Fewer instruction
9、s are given for activities.20. What is the speaker?A. A teacher. B. A librarian. C. A tour guide.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。2021 Admission Guide for International Students of Beijing Foreign Studies UniversityAbout BFSU EnrollmentBFSU enrolls internati
10、onal students into full-time degree programs. Degree programs include bachelors programs, masters programs and PhD programs. BFSU grants BFSU diplomas to the students who meet the requirements for graduation by the designated deadline, and degree certificates to those who meet the requirements of th
11、e degree programs. BFSU enrolls both liberal arts students and science students from all over the world.SemesterAt Beijing Foreign Studies University, each academic year is divided into spring and autumn semesters. Autumn semester often starts in September and ends in January next year, while spring
12、 semester usually lasts from February till July. Exact starting and finishing dates of each semester are subject to BFSU academic calendar.Degree ProgramsBachelors programsDuration: 4 years. Students will be awarded diplomas upon successful completion of required courses, the thesis, and the oral de
13、fense of the thesis. Those who fulfil the requirements for bachelors degree will also be awarded a degree certificate.Masters programsDuration: 2 or 3 years, depending on the major. Students will be awarded diplomas and certificates for masters degree after acquiring all credits, finishing the thesi
14、s as well as the oral defense of the thesis.PhD programsDuration: 3 years. Students will be awarded diplomas and certificates for doctoral degree in the case of acquiring all credits, certain achievements in scientific research, and finishing the PhD dissertation as well as the oral defense of the t
15、hesis.1. How long does each academic year usually last?A. About 6 months.B. About 5 months.C. About 10 months.D. About 12 months.2. What do all degree programs have in common?A. All programs need students to study for the same period of time.B. Both Chinese and foreigners can apply for the degree pr
16、ograms.C. All programs require students to fulfil an oral defense of the thesis.D. Those who get diplomas must be awarded degree certificates.3. Whats special about PhD programs?A. Full-time PhD degree programs will be provided.B. Students should study for three years to be qualified for the degree.
17、C. PhD programs enroll both liberal arts and science studentsD. Students should gain certain achievements in scientific research.【答案】1. C 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文,文章是北京外国语大学国际生的录取指南。【1题详解】细节理解题。根据Semester部分中“At Beijing Foreign Studies University, each academic year is divided into spring and autumn
18、semesters. Autumn semester often starts in September and ends in January next year, while spring semester usually lasts from February till July.(在北京外国语大学,每学年分为春季和秋季两个学期。秋季学期通常从9月开始到明年1月结束,而春季学期通常从2月持续到7月。)”可知,每个学年从9月到7月,大约10个月。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Bachelors programs部分中“Students will be awarded diploma
19、s upon successful completion of required courses, the thesis, and the oral defense of the thesis.(学生完成必修课程、毕业论文及论文答辩后,可获得毕业证书。)”, Masters programs部分中“finishing the thesis as well as the oral defense of the thesis(完成论文和论文的口头答辩)”及PhD programs部分中“and finishing the PhD dissertation as well as the oral d
20、efense of the thesis(完成博士论文及论文口头答辩)”可知,所有学位课程的共同点是都要求学生完成论文的口头答辩。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据PhD programs部分中“Students will be awarded diplomas and certificates for doctoral degree in the case of acquiring all credits, certain achievements in scientific research, and finishing the PhD dissertation as well as
21、the oral defense of the thesis.(学生要取得全部学分,取得一定科研成果,完成博士学位论文及论文口头答辩,才会被授予博士学位证书。)”可知,博士课程的特别之处是学生应该在科研方面取得一定的成绩。故选D项。BAs she removes the fish from the oven, smells of garlic, pepper, and lemon fill the community kitchen. For Glenda Andrew, the smells bring back memories of family meals, community eve
22、nts and religious get-togethers. She brings the hot meals for free to people in an area called Preston, as well as surrounding communities in northwestern England. The area has recorded some of the highest numbers of coronavirus cases in Britain.She uses the best food she can find. Theyre worth it,
23、she said. Theyve taught us so many things when we firstly moved here. In addition to food, the volunteers offer a bit of human contact.The loneliness of the past year has been painful for many of the seniors. When the hot meals arrive, they get to talk with the volunteers and share stories. Sylius T
24、oussaint is 81 and came from the island nation of Dominica in 1960, who said talking with the volunteers helps him as much as the food does.They say hello and give you a meal, and maybe for just a few seconds at least you see someone new; someone you havent seen all week, Toussaint says, smiling at
25、his wife. If you are on your own, it is so nice to see a fresh face especially bringing gifts.Britains COVID-19 vaccination program may soon mean the quarantine will be eased. But Andrew wants to keep making and sharing her island meals. In the future, she said, she hopes to find a place where the c
26、ommunity can meet and spend time together. But for now, the volunteers plan to continue to connect with the community through food.4. Why does Glenda Andrew provide free meals for people in that area?A. To comfort those virus-attacked seniors.B. To promote her business in lockdown areas.C. To help t
27、hem live a normal life.D. To show her gratitude to them.5. What does paragraph 4 mainly talk about?A. The loneliness of the seniors.B The benefits from the volunteer activity.C. The tough situation of immigrants.D. The relationship between volunteers and the seniors.6. What does the underlined word
28、quarantine in paragraph5 mean?A. Loneliness.B. Disease.C. Suffering.D. Isolation.7. What can we learn from the last paragraph?A. Andrew will continue her good deeds.B. Andrew will build a new community.C. Andrew will stop providing meals.D. Andrew will help the community out.【答案】4. D 5. B 6. D 7. A【
29、解析】【分析】本文是说明文。新冠病毒期间,Glenda Andrew为社区的人们提供免费的热食物,提供与志愿者交流的机会,得到人们的好评,她准备在隔离结束后继续自己的善举。【4题详解】推理判断题。根据第三段的“She uses the best food she can find. Theyre worth it, she said. Theyve taught us so many things when we firstly moved here.( 她用了她能找到的最好的食物。“他们值得,”她说。“当我们第一次搬到这里的时候,他们教了我们很多东西。”)”可推断,Glenda Andrew
30、免费给那个地区的人们提供食物是为表达她对他们的感激之情。故选D。【5题详解】主旨大意题。根据第四段的“The loneliness of the past year has been painful for many of the seniors. When the hot meals arrive, they get to talk with the volunteers and share stories.( 过去一年的孤独对许多老年人来说都是痛苦的。当热餐到来时,他们可以与志愿者交谈并分享故事)”以及下文列举的81岁的老人Sylius Toussaint的例子,可推断本段主要讲述了志愿者
31、活动带来的益处,不仅给老年人带来了热的食物,志愿者还与他们交谈,分享故事,缓解了老年人的孤独,故选B。【6题详解】词义猜测题。上文“Britains COVID-19 vaccination program”提到了英国的covid-19疫苗接种计划,可以推断接种疫苗有效地预防了病毒的传播,人们就不需要隔离,结合下文的“will be eased”可推断隔离得到缓解。故划线词与D项“隔离”意思相近。故选D。【7题详解】推理判断题。根据最后一段的“But Andrew wants to keep making and sharing her island meals. In the future,
32、 she said, she hopes to find a place where the community can meet and spend time together. ( 但安德鲁想继续制作和分享她的岛上美食。她说,未来她希望能找到一个社区可以会面、共度时光的地方。)”可推断,Andrew将继续她的善行。故选A。CIn Japan, some workers who regularly drink beer at the end of the day are giving their livers a rest by turning to beer that is free, o
33、r nearly free of alcohol.The liver is the organ that works to remove alcohol from the body. Masuda, one of beer lovers, said he is paying more attention to his health now that he is older.Asahi is a large beverage company in Japan, which made 20 percent more money from low-alcohol beer in 2020 compa
34、red to the year before. Kirin is another company that makes things to drink. It saw sales grow by 10 percent last year and expects another increase this year.The increase in sales of non-alcoholic beer might be the result of many Japanese people spending more time at home. In the past, they would or
35、der beers together while going out. More people are trying to stay healthy as well. Also, fewer people are drinking beer, as wine and other alcoholic drinks become more popular. But the new interest in low-alcohol beer has helped the beverage industry in Japan.In recent years, many companies started
36、 making non-alcoholic beers. They caught on in places like Australia and Germany but not in Japan until this year.The chief of Suntory, another large beverage company in Japan, said people only responded to non-alcoholic beer advertising when the product started to taste better. Many people agree th
37、at todays non-alcoholic beers taste better than they used to. Asahis Beery has very little alcohol. But it is supposed to have more taste than earlier versions of low-alcohol beer because of a new way of removing the alcohol. The company plans to offer more low-alcohol beers in coming years.Kazuo Ma
38、tsuyama is marketing chief for Asahi, who said most beer companies used to advertise to people who had a drink every day. That was about 20 million people. But there are about 80 million people in Japan between the ages of 20 and 60. But now we need to look at others. Matsuyama said.8. Why do some J
39、apanese workers turn to beers free of alcohol nowadays?A. To appreciate a tasty flavor.B. To ensure a healthier lifestyle.C. To get rid of liver cancer.D. To relieve stress in their life.9. Whats the authors statement on beverage companies excellent sales in 2020 based on?A. Beverage company traditi
40、ons.B. Financial reports.C. Published statistics.D. Public opinions.10. Whats Australians attitude to non-alcoholic beers?A. Enthusiastic.B. Indifferent.C. Critical.D. Objective.11. Whats the text mainly about?A. New lifestyles in Japan.B. The development of Asahi.C. Introductions of different beers
41、.D. Popularity of alcohol free beers.【答案】8. B 9. C 10. A 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了因为人们越来越注重健康,这使得不含酒精的啤酒开始在日本变得流行起来。【8题详解】细节理解题。根据第一段“In Japan, some workers who regularly drink beer at the end of the day are giving their livers a rest by turning to beer that is free, or nearly free of alcohol. T
42、he liver is the organ that works to remove alcohol from the body. Masuda, one of beer lovers, said he is paying more attention to his health now that he is older. (在日本,一些经常在一天结束时喝啤酒的员工喝无酒精或几乎不含酒精的啤酒来让他们的肝脏得到休息。肝脏是清除体内酒精的器官。增田是一位啤酒爱好者。他说,随着年龄的增长,他更加注重自己的健康)”可知,现在一些日本员工喝不含酒精的啤酒是因为他们想保证一个更健康的生活方式,故选B。【
43、9题详解】细节理解题。根据第二段“Asahi is a large beverage company in Japan, which made 20 percent more money from low-alcohol beer in 2020 compared to the year before. Kirin is another company that makes things to drink. It saw sales grow by 10 percent last year and expects another increase this year. (朝日是日本的一家大型饮
44、料公司,与前一年相比,该公司在2020年从低度啤酒中获利20%。麒麟是另一家生产饮料的公司。该公司去年销售额增长了10%,预计今年还会增长)”可知,作者通过列出已发表的统计数据来陈述2020年饮料公司出色的销售业绩,故选C。【10题详解】推理判断题。根据第四段“In recent years, many companies started making non-alcoholic beers. They caught on in places like Australia and Germany(近年来,许多公司开始生产不含酒精啤酒。它们在澳大利亚和德国等地流行起来)”可知,澳大利亚人对不含酒
45、精的啤酒持狂热的态度,故选A。【11题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了因为人们越来越注重健康,这使得不含酒精的啤酒开始在日本变得流行起来,故选D。DScientists say baby sharks are at risk of being born smaller and without the energy they need to survive because of warming oceans from climate change. Scientists studied epaulette sharks, which live off Australia and N
46、ew Guinea. They found warmer conditions sped up the sharks growing process, which meant the sharks were born earlier.John Mandelman, chief scientist of the Anderson Cabot Center for Ocean Life said the findings could be used in the study of other sharks. Mandelman said it is widely believed that epa
47、ulette sharks are hardy, or able to survive difficult conditions. What it means is that this species is more vulnerable than we thought, and this could be true of other sharks, he added.The scientists studied 27 sharks using the New England Aquariums reproduction program. Some were raised in average
48、 summer water temperatures. Others were raised in higher temperatures. They found the sharks raised in warmer temperatures weighed much less than those raised in average temperatures. One study this year found that worldwide numbers of oceanic sharks and rays dropped more than 70 percent between 197
49、0 and 2018. Overfishing is a main concern, while climate change and pollution also threaten sharks.Carolyn Wheeler, a doctoral student at the University of Massachusetts Boston and the author of the epaulette shark study, said while all the sharks survived, those raised in warmer temperatures were n
50、ot strong enough to survive for long in the wild. She added that if the sharks are born smaller than usual they are probably going to have to start looking for food sooner and theyre going to have less time to adjust to their surroundings.Mariah Pfleger, an ocean scientist said the study should serv
51、e as a warning to ocean governing agencies that careful supervision is needed to prevent the loss of more sharks. This study further shows that sharks will not be immune to a warming ocean, Pfleger added.12. What does the author want to tell us in paragraph1?A. Oceans get warmer because of climate c
52、hange.B. Climate change affects sharks growing process.C. New finding on short life span of sharks is released.D. Sharks are at risk of dying out.13. What do we know about epaulette sharks?A. They are sensitive to climate change.B. They can survive any difficult situation.C. Climate change has littl
53、e effect on them.D. The situation is serious even for them.14. What can be inferred according to Mariah Pfleger?A. Overfishing and ocean pollution should be stopped.B. Sharks have to adjust themselves to warmer surroundings.C. Measures should be taken to prevent climate change.D. The number of shark
54、s will continue dropping.15. What can be a suitable title for the text?A. Baby Sharks Struggle to Survive in Warming OceanB. Whether Sharks Can Survive or Not Is a QuestionC. Climate Change Threatens Marine OrganismsD. The Premature Sharks Are Faced With Challenges【答案】12. B 13. D 14. C 15. A【解析】【分析】
55、这是一篇说明文。文章讲述了科学家表示,由于气候变化导致海洋变暖,小鲨鱼生下来就会变得更小,没有生存所需的能量。【12题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Scientists say baby sharks are at risk of being born smaller and without the energy they need to survive because of warming oceans from climate change(科学家表示,由于气候变化导致海洋变暖,小鲨鱼生下来就会变得更小,没有生存所需的能量。)”和“They found warmer condition
56、s sped up the sharks growing process, which meant the sharks were born earlier.(他们发现温暖的环境加速了鲨鱼的成长过程,这意味着鲨鱼更早出生。)”可知,第一段主要告诉我们气候变化影响鲨鱼的生长过程。故选B。【13题详解】推理判断题。根据文章第三段“Mandelman said it is widely believed that epaulette sharks are hardy, and this could be true of other sharks, he added.(曼德尔曼说,人们普遍认为肩章鲨“
57、耐寒”,即能够在困难条件下生存。他补充说:“这意味着这种鲨鱼比我们想象的更脆弱,其他鲨鱼可能也是如此。”)”可推知,即使对他们来说,情况也很严重。故选D。【14题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Mariah PflegerThis study further shows that sharks will not be immune to a warming ocean, Pfleger added.(海洋科学家玛丽亚普夫莱格(Mariah Pfleger)表示,这项研究应作为海洋管理机构的一个警告,需要仔细监督,防止更多鲨鱼的损失。”这项研究进一步表明,鲨鱼不会对海洋变暖免疫,”Pfleg
58、er补充说。)可推知,应该采取措施防止气候变化。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Scientists say baby sharks are at risk of being born smaller and without the energy they need to survive because of warming oceans from climate change. They found warmer conditions sped up the sharks growing process, which meant the sharks were born e
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
