吉林省长春市长春外国语校2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 长春市 长春 外国语 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春市长春外国语校2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。考试结束后,将答题卡交回。注意事项:1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。2.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。3.请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4.作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5.保持卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第卷第一部分
2、 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When is Marys flight expected to arrive in London?A. At about 7:30. B. At about 6:00. C. At about 5:30.2. What does the man ask the woman to do?A. Cook dinner. B. Buy food.
3、 C. Have a rest.3 Where will the man probably do tennis practice?A. In a gym. B. In a park. C. In a garden.4. What are the speakers mainly discussing?A. Some tickets. B. A festival. C. A music hall.5. How does the woman feel about the man?A. Angry. B. Envious. C. Pleased.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下
4、面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the speakers talking about?A. A hotel.B. A TV program.C. A trip.7. What will the speakers do next?A. Arrange the luggage.B. Go back home.C. Cook a meal.听第7段材料,回答第8、9
5、题。8. Why does the man want to wear the hat?A. Hell attend a party.B. He doesnt have a hat.C. He wants to look cool.9. What is the relationship between the speakers?A. Brother and sister.B. Mother and son.C. Husband and wife.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why does the man come to Africa?A. To do business.B. To
6、 go on holiday.C. To publish books.11. How will the man get to the university?A. By bus.B. By taxi.C. On foot.12. Where does the conversation take place?A. In a hotel.B. In a bookstore.C. In a company.听第9段材料,回答第13至16题。13. What does Sarah do?A. A weather forecaster.B. A college student.C. A club owne
7、r.14. Why did Sarah watch weather forecasts on TV when she was young?A. To read weather maps.B. To find good weather for traveling.C. To answer her science teachers questions.15. What did Sarahs mother do to help her?A. She explained the weather charts patiently.B. She recorded the weather every day
8、.C. She bought a computer for her.16. What did the weather club members do?A. They set up equipment to study the weather.B. They produced a book about the weather.C. They kept a daily weather diary.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who is Playtime Online designed for?A. 4 to 6-year-olds. B. 5 to 10-year-olds. C
9、. 12 to 16-year-olds.18. What is Moving Up aimed at?A. Designing games for children to learn skills.B. Developing childrens skills at math and language.C. Promoting the development of teachers qualities.19. How can Net Aware help teenagers?A. By recommending safe websites.B. By teaching them to use
10、the Internet properly.C. By getting them to realize the danger of the Internet.20. Why do school students love Test Doctors?A. It offers tips on improving health.B. It has useful suggestions for exams.C. It presents lectures by specialists.第二部分 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳
11、选项。A阅读理解阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Canyoning (蹦谷运动)The sports of canyoning explore the high-energy environment where water meets rock on the coast. Protected by wetsuits and helmets (头盔), people jump from cliffs (悬崖) and waterfalls and discover caves that would not normally be arrived at.It
12、was first done in the U.K. by TYF Adventure (01437 721611, ) and several thousand people jump from the cliffs near St Davids each year. A half day canyoning trip costs 50 (30 for children under 16).Diving (潜水)Diving is not popular with British people. The difficulties of wild waters are greater beca
13、use the water is colder and not clear enough, but the coasts of Cornwall, Wales and Scotland have some of the best diving in the world.The British Sub Aqua Club (0870 112 9133, ) and the Professional Association of Diving Instructors (01580 819688, ) run courses teaching the important skills.Surfing
14、 (冲浪)The best surfing places in the UK are on the southwest coast where it is warmer, especially in Cornwall. The best time of year to surf in the UK is late summer and autumn when water temperatures are warmer.The British Surfing Association (01479 861256, www.britsurf.co.uk) has a list of famous s
15、urf schools around the country.Rock climbingThe most popular natural rocks in Britain include the Peak District, the Lake District, while large areas of Scotland are a climbers ideal place. Climbing courses and climbing walls can be found on the website of the British Mountaineering Council (0870 01
16、0 4878, www.thebmc.co.uk) which offers a series of short films that take the new climber through a step-by-step guide to visiting a climbing wall for the first time.1. If a couple with their child of 15 join in Canyoning for a day, they will pay _.A. 130B. 160C. 260D. 3202. To go surfing, you may ph
17、one _.A. 01479 861256B. 0870 010 4878C. 01437 721611D. 0870 112 91333. Which of the following is NOT well accepted by British people?A. Canyoning.B. Diving.C. Surfing.D. Rock climbing.【答案】1. C 2. A 3. B【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了四种运动项目,以及相应的组织机构的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据第二段中“A half day canyoning trip costs 50 (30
18、for children under 16)”(半天峡谷漂流旅行成本50(30为16岁以下儿童))可知半天的旅行一个人是50英镑,16岁以下的孩子30英镑,所以两个成人加一个15岁的孩子一天所需要的费用是(50+50+30)*2=260。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据第四段中的“The British Surfing Association (01479 861256, www.britsurf.co.uk) has a list of famous surf schools around the country.”(英国冲浪协会(01479 861256,www.britsurf.c
19、o.uk)有一份全国著名冲浪学校的名单)可知想要去冲浪,你可能会拨打电话01479 861256。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据第三段中的“Diving is not popular with British people. The difficulties of wild waters are greater because the water is colder and not clear enough”(英国人不喜欢潜水。野生水域的困难更大,因为水更冷,不够清澈)可知潜水不受英国人的欢迎。故选B项。 BHarry Kalenberg has a unique hobby he t
20、urns pieces of popcorn into small works of art from small models of celebrities to popular cartoon characters and animals using markers and pens. Harry has a gift for spotting the craziest things in a bowl of popcorn.It all started 28 years ago, when Harry and his wife were sitting on the couch one
21、evening, eating popcorn. At one point, the artist spotted a strange looking piece of popcorn that looked like a gorilla. His wife wasnt interested in the discovery, but he wouldnt let her lack of enthusiasm over his. He took out a pen and started painting the details he saw with his minds eye, event
22、ually bringing the popcorn gorilla to life, which soon changed his wifes attitude. And that was how his career as a popcorn artist started.He always keeps dozens of colored markers on hands when eating popcorn, just in case he spots his next artwork. His collection already numbers hundreds of small
23、pop art items, some of which are displayed in Ripleys Believe It or Not Museums worldwide, or in private collections. Some of his works have been sold for as much as $ 300.Harry says that the average bowl of popcorn can produce around 10 works of art, but he never actually goes looking for them. Har
24、ry has experimented various snacks in the last 27 years, but none had proved to be satisfying as popcorn. Chips didnt work as well as he had hoped and peanut shells were all too similar. Microwave popcorn isnt well suited for pop art either, as Harry says it is all hopelessly slimy(黏糊糊), which is wh
25、y he always pops his own from a brand of corn Orville Redencher.Once hes done drawing the features of whatever he spots popcorn, Harry keeps with three layers of paint and adds them to his collections. “It is a relaxation for me”, Harry says about his unique hobby. “Sometimes, I go to the movies, an
26、d as a joke, take penlight(小手电筒)out of my pocket and look at the popcorn while eating it.”4. What can we learn about Harry according to Paragraph 3?A. A number of people want to collect his artworks.B. It is very difficult for him to finish a popcorn artwork.C. His special hobby has brought fame and
27、 even profit to him.D. Most of his artworks are on show in his private museum.5. Why does Harry make his popcorn from Orville Redencher?A. It offers better material for his artwork.B. It offers better tastes than other popcorn.C. It offers him more chances to walk out.D. It offers more kinds for him
28、 to choose.6. What is implied in Harrys words in the last paragraph?A. He is ready to create his artwork anytime.B. He always draws on popcorn at the cinema.C. He likes eating popcorn while seeing a film.D. He likes to tell jokes with other people at the cinema.7. Whats Harrys attitude towards popco
29、rn art?A. Indifferent.B. Bored.C. Disappointed.D. Enthusiastic.【答案】4. C 5. A 6. A 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了名叫Harry Kalenberg的人有一项特殊的爱好用爆米花制作各种小工艺品。【4题详解】细节理解题。根据第三段第二、三句“His collection already numbers hundreds of small pop art items, some of which are displayed in Ripleys Believe It or Not Museums world
30、wide, or in private collections. Some of his works have been sold for as much as $ 300.”可知,他的藏品已经有数百件小型波普艺术作品,其中一些陈列在里普利的“信不信由你”博物馆里,或是私人收藏中。他的一些作品的售价高达300美元。由此可知,他的特殊爱好给他带来了名声,甚至利润。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第四段第二句“Harry has experimented various snacks in the last 27 years, but none had proved to be satisf
31、ying as popcorn.”和最后一句“Microwave popcorn isnt well suited for pop art eitherwhich is why he always pops his own from a brand of corn Orville Redencher.”可知,Harry曾经尝试过各种零食,没有哪种比爆米花效果更好,而微波炉爆米花太黏,也不适合制作工艺品,Orville Redencher这个品牌的玉米就成了最理想的制作材料。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据最后一段引述Harry的话“Sometimes, I go to the movie
32、s, and as a joke, take penlight(小手电筒)out of my pocket and look at the popcorn while eating it.”可知,有时外出看电影时,Harry会拿出小手电筒观察爆米花,不难推断是可以进行创作了,可见不只在家中,只要Harry手边有爆米花,随时可以开始创作,与A选项描述相符。故选A项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段引述Harry的话“Sometimes, I go to the movies, and as a joke, take penlight(小手电筒)out of my pocket and loo
33、k at the popcorn while eating it.”可知,用爆米花制作工艺品已经几乎成为Harry的一种习惯了,只要手边有爆米花,随时可以开始创作,这无疑体现出他对这件事的热情满满。故选D项。CThere are many ways to travel within a city. We can walk, cycle, or take a bus. But no matter which way we travel, we have to stick to the route(线路) the city planners laid down for us.Parkour pra
34、ctitioners (跑酷爱好者), however, see the city in a completely different way. To them, there are no fixed routes. There are no walls and no stairssince they jump, climb, roll and crawl to move across, through, over and under anything that they find in their path. The city is their playground.The Internat
35、ional Gymnastics Federation (FIG) has noticed that this activity is drawing more and more people to itthere are 100,000 people taking part in parkour today in the UK alone, according to the Guardianand how it is helpful for people to be much stronger: It trains coordination and balance. So the organ
36、ization is thinking about recognizing parkour as a new sport and adding it to the Olympics by 2024.But parkour practitioners themselves dont seem to be happy with the idea. They see parkour as “a lifestyle”, wrote the website NextSportStar. “Its a competition against the conditions rather than just
37、a sport.”Indeed, many do parkour just to “escape the daily routine and experience the city in different ways”, wrote reporter Oli Mould on The Conversation. They see parkour as a way to express themselves through relaxing moves and creative routes while freeing themselves from the pressure.Its great
38、 that the FIG wants to develop new sport and stay close to a new cultural form. But it would be greater if they knew that not everything in life is a competition.8. How do the parkour practitioners do parkour?A. They move on as they wish.B. They plan the way themselves.C. They run faster than others
39、.D. They stick to certain routes.9. Why does the FIG want to add parkour to the Olympics?A. Its a special way of life.B. It draws their attention.C. Its good for people to keep healthy.D. It needs some rules and instructions.10. What is the authors idea on parkour?A. It is more formal than other spo
40、rts.B. It helps people to be creative.C. Its worth adding to the sporting event.D. It calls on people to work as a team.11. What is the best title for the passage?A. A new sports competitionB. Parkour practitionersC. Training in a different wayD. Making the city their own【答案】8. A 9. C 10. B 11. D【解析
41、】这是一篇说明文。文章主要介绍了跑酷这项体育运动,跑酷爱好者将城市作为自己的游乐场,按照自己的意愿在城市中移动。国际体操联合会考虑将跑酷加入奥运会,因为它有助于人们保持健康。作者认为跑酷帮助人们变得有创造力,还可以释放压力。【8题详解】推理判断题。根据第二段中To them, there are no fixed routes. There are no walls and no stairssince they jump, climb, roll and crawl to move across, through, over and under anything that they find
42、 in their path.可知对他们来说,没有固定的路线。没有墙,也没有楼梯因为他们通过跳跃、攀爬、翻滚和爬行来穿越、穿过、翻越和从任何他们发现的东西下面移动。由此可推知,跑酷爱好者会按照自己的意愿移动。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段The International Gymnastics Federation (FIG) has noticed that this activity is drawing more and more people to itthere are 100,000 people taking part in parkour today in the
43、UK alone, according to the Guardianand how it is helpful for people to be much stronger: It trains coordination and balance. So the organization is thinking about recognizing parkour as a new sport and adding it to the Olympics by 2024.可知国际体操联合会已经注意到这项运动正吸引着越来越多的人据卫报报道,目前仅在英国就有10万人参加跑酷以及跑酷如何有助于人们变得更
44、强壮:它可以锻炼协调性和平衡性。因此,该组织正在考虑接受跑酷为一项新运动,并在2024年将其加入奥运会。由此可知,国际体操联合会考虑将跑酷加入奥运会,因为它有助于人们保持健康。故选C。10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中They see parkour as a way to express themselves through relaxing moves and creative routes while freeing themselves from the pressure.可知他们把跑酷视为一种表达自己的方式,通过放松的动作和创造性的路线,同时释放自己的压力。由此可推知,作者认为
45、跑酷帮助人们变得有创造力。故选B。【11题详解】主旨大意题。根据第二段Parkour practitioners (跑酷爱好者), however, see the city in a completely different way. To them, there are no fixed routes. There are no walls and no stairssince they jump, climb, roll and crawl to move across, through, over and under anything that they find in their p
46、ath. The city is their playground.可知然而,跑酷练习者对城市的看法却完全不同。对他们来说,没有固定的路线。没有墙,也没有楼梯因为他们通过跳跃、攀爬、翻滚和爬行来穿越、穿过、翻越和从任何他们发现的东西下面移动。城市就是他们的游乐场。结合文章主要介绍了跑酷这项体育运动,跑酷爱好者将城市作为自己的游乐场,按照自己的意愿在城市中移动。国际体操联合会考虑将跑酷加入奥运会,因为它有助于人们保持健康。作者认为跑酷帮助人们变得有创造力,还可以释放压力。由此可知,D选项“将城市归为他们自己所有”最符合文章标题。故选D。DYou signed up for soccer, and
47、 played every game of the season. Sure, youre not the best player on the team, but most days you gave it your all. Do you deserve a trophy (奖杯)?If the decision is up to Carol Dweck, the answer would likely be no. Shes a psychology professor at Stanford University, California. She says a player doesn
48、t have to be the best to get a trophy. But those who receive an award should have to work for it. She suggests trophies go to the most improved player, or the one who contributed most to the team spirit, as well as to those who play the best.“The trophy has to stand for something,” Dweck told TFK. “
49、If we give a trophy to everyone, then the award has no value.” Dweck argues that giving kids trophies for particular reasons, such as improving in a sport, teaches kids that adults value hard work and trying our best.Others say that theres no harm in giving awards to all kids who play a sport, regar
50、dless of how they played or whether or not they improved.“I think we should encourage kids participation in sports,” says Kenneth Barish, a psychology professor at Weill Cornell Medical College, in New York City. “A trophy is one way to encourage kids efforts.”Barish argues that when we single out o
51、nly the best or even the most improved players with a trophy, we are teaching kids the wrong lesson. We are sending the message that winning is everything. “Winning is only part of the equation (等式),” Barish told TFK. “Playing sports also teaches kids about teamwork and the importance of exercise.”T
52、here will be plenty of opportunities for kids to learn about competition as they get older, says Barish. Theyll soon realize that only one soccer team wins the World Cup and only one football team wins the Super Bowl. For now, he thinks theres nothing wrong with letting all kids who play a sport fee
53、l like winners. That means trophies for everyone.12. According to Carol Dweck, which player should receive a trophy?A. Tony, the most attractive player of the soccer team.B. David, a soccer player who is both clever and funny.C. Peter, who is ready to help his partners to score goals.D. Jim, a socce
54、r player who tries his best to win the game13. Which of the following statements would Kenneth Barish agree with?A. There is no sense in giving a trophy to everyone.B. Kids fond of playing sports should be rewarded.C. Kids should be given trophies for trying their best.D. It is necessary to encourag
55、e kids participation in sports.14. The underlined phrase “single out” in Paragraph 6 probably means “_”A. honorB. chooseC. valueD. stress15. What is the best title of the passage?A. Who deserves a trophy?B. All kids deserve a trophyC. What does a trophy deserve?D. Best player deserves a trophy【答案】12
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449968.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
(新教材)2019-2020学年人教A版数学必修第一册培优教程课件:第3章 函数的概念与性质 章末复习 .ppt
