吉林重点中学协作体2012届高考适应性测试 英语试卷(四)详细解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林重点中学协作体2012届高考适应性测试 英语试卷四详细解析 吉林 重点中学 协作 2012 高考 适应性 测试 英语 试卷 详细 解析
- 资源描述:
-
1、吉林重点中学协作体2012届高考适应性测试英语试卷(四)详细解析本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。共150分,考试时间120分钟。第卷第一部分听力(共两节,满分30分)略第二部分英语知识运用(共两节,满分45分)第一节单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。21I suggested not only _ to the meeting but also give a speech there.Adid he goBhis goingCshould he go Dhe should go答案与解析:C考查倒装句。句意:
2、我建议他不但要参加这次会议,而且还要在那做报告。not only.but also.引导两个并列句子时,not only引导的句子要倒装。再根据前面主句是“I suggested.”可以排除A项。因此C项为正确答案。22A poem written by an American poet is usually harder to understand than _ by a Chinese poet.Athat BitCwhich Done答案与解析:D一首由美国诗人写的诗往往比中国诗人写的难懂。one表示泛指,指代上文提到的同类事物A poem。23As some experts say,
3、shopping by television will never take _ place of shopping in stores, because many people find shopping at a store is _ great enjoyment.A/; a Bthe; aCa; the Da; /答案与解析:Btake the place of“代替”。句意:正如一些专家所说的,电视购物绝不会代替商场购物。第二空后的enjoyment指的是具体的一件事,所以要用a来修饰。24Will you take these shoes?No, they dont fit me.
4、 Show me _.Aanother Bany othersCthe other Dsome others答案与解析:D句意:你买这些鞋子吗?不,他们不适合我,拿给我一些其他的吧。some“一些,几个”;表示另一部分(并非全部),用others,故选D项。25Of the making of good books there is no end; neither _ any end to their influence on mans lives.Athere is Bthere areCis there Dare there答案与解析:Cneither等否定词放于句首时,句子要用部分倒装结
5、构,而end为抽象名词,谓语动词应用单数形式。26The government must be very _ about setting policies and make no decision until they are quite sure it is the right one.Aparticular BconcernedCcautious Dcertain答案与解析:C句意:政府在制定政策时必须非常谨慎,在确定政策切实可行之前,他们不能做出任何决定。cautious“小心的;谨慎的”;particular“特殊的;挑剔的”;concerned“关心的”;certain“确信的”。2
6、7_ by the heavy snowfalls, Chenzhou, a city in South China, was cut off from the outside, _ water and electricity shortage.AHaving struck; facingBHaving struck; facedCStruck; facingDStruck; faced答案与解析:C由句意可知,郴州市受到了暴雪袭击,因此应用strike的被动形式struck,排除A、B两项;它还面临水电短缺,face与Chenzhou是主谓关系应用现在分词facing。D项中faced后应加
7、with。28He seems poor, but I _ that he has quite a lot of money.Awonder BsuspectCconvince Dassure答案与解析:B句意:他看起来贫困,但是我怀疑他很有钱。suspect“怀疑”,为及物动词,其后可直接接从句。wonder“想知道”;convince“使确信”;assure“保证;担保”。29_ mainly for the invention of the telephone, Alexander Graham Bell devoted his life to helping the deaf.ARem
8、emberedBTo be rememberedCHaving been rememberedDThough remembered答案与解析:D考查状语从句中的省略。Though rememberedThough Bell was remembered。30Youd better give up smoking, Tom, for many diseases are _ to smoking, you know.Alinked BledCexposed Dblamed答案与解析:A句意:你最好把烟戒掉,汤姆,你应该知道,很多疾病都与抽烟有关系。be linked to sth.“与某物有联系”
9、。lead to“导致”一般不用于被动语态;blame多用于be to blame结构,表示“应该受到指责”。31A harmonious society is like a symphony orchestraeach person contributes a small sound, but when _ with other sounds, it becomes beautiful music.Acombining Bbeing combinedCcombined Dto be combined答案与解析:C考查非谓语动词。当状语中的主语与句子中的主语保持一致的时候,可以省略状语中的主语
10、和be动词,补全应为状语从句when it is combined,故选C项。32The students are _ young people between the age of sixteen and twenty.Amost BalmostCmostly Dat most答案与解析:C句意:这些学生大部分都是16至20岁的年轻人。mostly“大多数地,大部分地;主要地”,相当于mainly,符合句意。most作副词时意为“最;最大程度地;非常”;almost“几乎,差不多”,指在程度上相差很少;at most“至多”。33_ for the terrible accident, as
11、 the workers thought, the director felt nervous and was at a loss what to do.AHaving blamed BTo blameCBeing to be blamed DBeing to blame答案与解析:Dbe to blame“该受责备,应承担责任”,此处指主管为这起重大事故负责,be to blame是固定用法,不用于被动语态,故选D项。34Some of you have finished Book One. _, you can go on with Book Two.AIf you may BIf you
12、 doCIf not DIf so答案与解析:D句意:你们当中的一些人可能已经完成了第一本书,如果这样的话,你们可以继续进行第二本书。if so“如果这样的话”,so指代前面一句的内容。35Our team is going to play with the Rocket. Im sure we will win._.ACongratulations BCheer upCGo ahead DGood luck答案与解析:D句意:我们队将会与火箭队比赛,我确信我们会赢的。好运。good luck“好运”,是对别人的祝福,符合句意。congratulations“祝贺;恭喜”;cheer up“振
13、作点;高兴点”;go ahead是鼓励对方做事情。第二节完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。 A young student was one day taking a walk with a professor, who was commonly _36_ the students friend. As they went _37_, they saw lying in the path a pair of old _38_, which were supposed to belong to a poor
14、 man who was working in a _39_ close by. The student turned to the professor, saying, “Lets play the man a _40_: We will hide his shoes, and _41_ ourselves behind those bushes, and wait to see his _42_ when he cannot find them.” “My young friend,” answered the professor, “we should never _43_ oursel
15、ves at the _44_ of the poor. But you are _45_, and you may give yourself a much greater _46_ by means of the rich man. Put a coin into each shoe, and then we will hide ourselves and _47_ how the discovery affects him.” The student did so, and they both placed themselves behind the bushes. The poor m
16、an soon finished his work, and came _48_ the field to the path _49_ he had left his coat and shoes. While _50_ his coat he slipped his foot into one of his shoes; but feeling something _51_, he bent down to feel _52_ it was, and found the coin. Astonishment and wonder were seen upon his face. He the
17、n looked around him on all sides, but no person was to be seen. He now put the money into his pocket, and continued to put on the other shoe; but his _53_ was doubled on finding the other coin. He fell upon his knees, looked up to heaven and said aloud a fervent (热诚的) thanksgiving, in which he _54_
18、his wife, sick and helpless, and his children without bread. The student stood there deeply _55_, and his eyes were filled with tears.36. A. held B. kept C. named D. called37. A. along B. on C. over D. back38. A. socks B. gloves C. shoes D. trousers39. A. field B. factory C. company D. shop40. A. ga
19、me B. trick C. joke D. word41. A. hide B. have C. let D. make42. A. excitement B. sorrow C. disappointment D. anxiety43. A. make B. treat C. amuse D. laugh44. A. price B. expense C. value D. pay45. A. poor B. kind C. honest D. rich46. A. pleasure B. money C. thought D. benefit47. A. notice B. watch
20、C. realize D. find48. A. about B. across C. into D. by49. A. where B. that C. there D. which50. A. wearing onB. dressing up C. putting on D. pulling in51. A. soft B. terrible C. strange D. hard52. A. what B. how C. whether D. why53. A. confidence B. embarrassment C. surprise D. joy54. A. mentioned B
21、. remembered C. recommended D. reminded55. A. amazed B. defeated C. puzzled D. affected答案与解析:36D这个教授被称为学生的朋友。37A这里用go along表示“当他们向前走着的时候”。along表示“向前”。38C从下文“we will hide his shoes”可知,他们走着走着,在小路上发现了一双破旧的鞋子。39A从语境的逻辑关系看,农民将鞋子放在路边,然后赤脚到田里劳动,因此选A项。40B从下文可知,这个学生建议教授和这个农民开一个玩笑(捉弄这个农民),把他的鞋子藏起来。play a tric
22、k“捉弄”。make和joke搭配,构成make a joke“开玩笑”。41A这里用hide oneself地点状语表示“躲藏在某地”,然后我们在灌木丛后面藏起来。42D农民在田里劳作完毕后,找不到自己的鞋子,自然是感到“焦虑/着急”,而不是“兴奋、悲伤、失望”。43C从学生的提议看,这个学生是想拿农民当乐子,因此选C项,表示我们不能这样来寻开心。44B教授告诫学生,我们不能拿穷人来寻开心。这里用at the expense of表示“以为代价”。45D从后面教授的建议可知选D项,既然你有钱,那么就该用有钱的方式来开这个玩笑。46A这里用pleasure与前面的amuse呼应,教授建议学生用
23、另外一种方式和这个农民开玩笑,并且这个玩笑会让人觉得更有乐趣。47B从语境看,这师生二人是要看生活的乐趣,而且是躲到灌木丛后面观看,因此选B项,用watch表示“观察”。notice多指无意间看见;realize“意识到”;find“发现,找到”。每只鞋里放一枚硬币,然后我们藏起来,用这样的方式来看看,当这个农民发现自己的鞋子里有硬币的时候,这一发现对他有什么影响。48B这里用across指“从一边到另一边,横过”:农民完成了田里的劳作,穿过田地来到小路上。49A这里用where引导定语从句表地点:这个农民来到他当初放鞋子和衣服的小路上。50C这里表示农民穿上衣服,强调动作,用putting
24、on。wear指穿着的状态,不接on;dress up“装扮”;pull in“进站停靠”。51D这个农民一边穿衣服,一边把脚放进鞋子里,突然感觉到鞋子里有硬邦邦的东西(前面提到的硬币)。52A于是,农民弯下腰去摸,看鞋子里是什么,此处应用what引导宾语从句。53C前面提到这个农民在发现一只鞋子里的硬币时觉得惊讶(Astonishment and wonder),因此本题不难判断选C项。54A农民跪倒在地,看着天,很虔诚地感谢上帝,并且说到他家的窘境:老婆生病了,孩子们没有面包吃。55D听到农民说的这番话,学生被深深打动了,眼中噙满热泪。第三部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小
25、题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。A A girl became a volunteer in the activities of Deathbed Care, which meant visiting and taking care of a patient suffering from an incurable disease with days numbered. The girl was assigned to look after an old man suffering from cancer whose childr
26、en lived abroad. Their living conditions were not satisfactory while the old man had a lot of savings. She was expected to comfort him and keep up his spirits. Every Saturday the girl came on time to keep him company, telling him stories. When he was having an intravenous drip (静脉滴注), she would help
27、 massage his arms. The doctor found the patient much improved mentally. The old man began to involve himself actively in the medical treatment and he seldom shouted at others. But something that happened made the doctor uneasy and puzzled. Each time the girl left, the old man would give her some mon
28、ey. The doctor did nothing to interfere (干涉), unwilling to offend the old man. A month later the old man showed evident signs of decline after suffering coma (昏迷) a few times. When rescued from the latest coma, the old man told the doctor his last wish, “I have deep sympathy for the girl. Will you b
29、e kind enough to help her finish her studies?” But the doctor knew that her family was welloff and she had no difficulty pursuing her studies. Sometimes she even came to the hospital in her fathers car. When the girl came at the weekend after the death of the old man, the doctor told her the bad new
30、s. She was very sad and burst into tears. Then she handed $ 500 to the doctor, saying, “The old man had all along thought I came to do the job because of poverty. He gave me money so that I could continue my schooling.” Now he got the answer to the puzzle. In the last period of his life, the old man
31、 found it a real pleasure to be able to help a girl badly in need.56. If youre a volunteer in the activities of Deathbed Care, what kind of people do you have to attend to? A. The patients in need of help. B. The people suffering from cancer. C. The patients without many days left. D. The people suf
32、fering from diseases.57. What can we infer about the old man? A. He had a lot of savings. B. He was suffering from cancer. C. He often lost his temper before meeting the girl. D. He asked the doctor to help the girl finish her study.58. What can we know from the passage? A. The doctor told the old m
33、an the truth. B. The old mans children were wealthy. C. The girls father encouraged her to accept the money. D. The girl didnt accompany the old man when he died.59. What is the real reason resulting in the old mans mental improvement? A. The girls comfort and care. B. The pleasure of being helpful
34、to people in need. C. Peoples understanding. D. His childrens progress.答案与解析:56C推理判断题。从第一段中的which meant visiting and. with days numbered可以知道,这个志愿活动主要是照顾那些患有不治之症、时日不多的病人,由此推断C项正确。57C推理判断题。从文章第二段中的to comfort him and keep up his spirits和第三段中的seldom shouted at others我们不难推断出,老人之前的脾气不好。A项和B项(第二段中)以及D项(第五段
35、最后)在文中都有陈述,不用推断。所以答案选C项。58D细节理解题。从文章最后一段第一句可知,老人死去时,女孩不在场,所以答案选D项。其他选项都不符合文章内容。59B推理判断题。从全文最后一段可知,老人在人生最后的日子里为能够帮助一个急需帮助的女孩而感到由衷地高兴,这真正改善了他的精神状态。所以答案选B项。B Adam Smith was the first person to see the importance of the division of the labor. He gave us an example of the process by which pins were made
36、in England. One man draws out the wire, another strengthens it, a third cuts it, a fourth points it, and a fifth gives it a head. Just to make the head requires two or three different operations. The work of making pins is divided into about eighteen different operations, which in some factories are
37、 all performed by different people, though in others the same man will sometimes perform two or three of them. Ten men, Smith said, in this way, turned out twelve pounds of pins a day or about 4,800 pins a worker. But if all of them had worked separately and independently without division of labor,
38、they certainly could not have made twenty pins in a day and not even one. There can be no doubt that division of labor is an efficient way of organizing work. Fewer people can make more pins. Adam Smith saw this, but he also took it for granted that the division of labor is itself responsible for ec
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
人教A版2012高三数学理全套解析一轮复习课件:6-1 不等关系与不等式.ppt
