分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型安徽省2022年中考英语总复习题型专项复习题型五阅读理解安徽真题剖析.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:451952
  • 上传时间:2025-12-07
  • 格式:DOCX
  • 页数:8
  • 大小:183.81KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    安徽省 2022 年中 英语 复习 题型 专项 阅读 理解 安徽 剖析
    资源描述:

    1、题型五 阅读理解安徽真题剖析(2022安徽中考).阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。AChildrens Games in Ancient China During ancient times, children didnt have much to enjoy themselves. However, they came up with interesting games to play in their childhood.Kicking stone balls During the Qing Dynasty

    2、, kicking a stone ball around was a popular game in the northern part of China, and it was often played in winter to keep warm.Playing hideandseek Hideandseek is a traditional game for children, popular around the nation. There are two ways to play: covering a childs eyes while other kids run around

    3、 to tease(戏弄) him or, more commonly, others hide and one child must try to find them.Flying kites Kites have quite a long history. The earliest kites were made of wood, instead of paper. The three most famous kites are the Beijing kite, Tianjin kite and Weifang kite. Each has its own feature. For ex

    4、ample, the birdshaped kite with long wings is a special kind of the Beijing kite.Watching shadow plays(皮影戏) The closest thing to watching a film during ancient times was going to see a shadow play. The artists control puppets(木偶) behind the screen and tell stories to the music.71.According to the te

    5、xt, the game of kicking a stone ball was Aplayed in summerBlike flying kitesCinvented in BeijingDpopular in North China72How is hideandseek usually played?AOne plays and others watch.BOthers laugh and one must cry.COthers hide and one tries to find.DOne runs and others try to catch.73What does the u

    6、nderlined word “feature” mean in the text?A特征 B地貌C五官 D影片74Which ancient game is like watching a film?AKicking stone balls.BFlying kites.CPlaying hideandseek.DWatching shadow plays.BJob interviews can be very different from country to country. An interviewers “body language” and questions, and the fo

    7、rm of an interview are not the same around the world.If youre at a job interview in Japan, dont look directly into the eyes of the interviewer. It is considered impolite. But if youre at an interview in the US, you should make eye contact(交流) with the interviewer. If you dont, the interviewer may th

    8、ink you are not sure about your ability.In the US and some other countries, interviewers arent supposed to ask questions about family and personal information. In most countries, however, personal questions are very common during job interviews.In Germany, your interview might begin with a very shor

    9、t conversation followed by a formal(正式的) interview. In Mexico and many other countries, the whole interview might not be formal.75In Japan, looking directly into the eyes of the interviewer is Aboring BimpoliteChumorous Ddangerous76What is suggested at an interview in the US according to the text?AS

    10、itting by the interviewer.BMaking eye contact.CTalking about family background.DAsking personal information.77In , a short talk usually begins before a formal interview.AJapan Bthe USCGermany DMexico78In which part of a magazine can we read the text?AScience. BGeography.CCulture. DSports.CIts a cold

    11、, grey Sunday afternoon in March. The British are all working in their gardens. Theyre digging, cutting leaves and planting new seeds(种子). By summer, their gardens will be full of bright colors.The British love their gardens. A British newspaper recently asked people for their opinions about them. A

    12、round 70% of the people felt it was important to spend time in the garden, and over 50% of these described gardening as the most enjoyable thing they ever did.Only one in ten houses in Britain do not have a garden. People who live in houses without gardens often rent(租用) land from the government.At

    13、first, only very rich people had gardens. You can still see the gardens around houses with a long history, such as Chatsworth House or Castle Howard. In the early twentieth century, however, gardening became a hobby. People bought different kinds of seeds and plants for their gardens. Although roses

    14、, sunflowers and tomatoes are often grown in British gardens, they originally(起初) grew wild in other countries.Every year, there are competitions for the largest vegetables, but dont expect to win: Britains biggest carrot is almost six meters long.79In summer, British gardens are often Afull of peop

    15、le digging thereBcolorful with different plantsCtoo hot for people to work thereDcovered with grey leaves and plants80A recent survey showed that of the British felt it important to do some gardening.Aaround 70% Bover 50%Conly 20% Dabout 10%81We can infer from Paragraph 4 that Aseeds were provided f

    16、or freeBroses were first grown in BritainCgardening is a hobby in the worldDthe owner of Chatsworth House was rich82What does the writer mean by the underlined sentence?AIt is easy to grow big vegetables.BIt is hard to win the competition.CThe carrot is much easier to grow.DThe carrot is his favorit

    17、e vegetable.DWould you like to live in a city where buildings turn the lights off for you, and selfdriving cars will find the nearest parking space themselves? Although it might sound a little far from you, living in a “smart” city like this could happen sooner than you think.Great changes have take

    18、n place in towns that we have lived in for centuries, while completely new cities are being built. One such place is the city of Songdo. Every home there will have a “telepresence” system(远程遥控系统)allowing users to control the heating and locks, take part in video meetings, and receive education, heal

    19、thcare and government services. Around the city, escalators(自动扶梯) will only move when someone is on them, and offices and schools will all be connected to the system.The great mind behind Songdo is from the company Cisco. In fact, technology companies around the world such as IBM, Siemens and Micros

    20、oft are already in the business.About 75% of the worlds population will live in cities by 2050, so cities will need to be more modern to deal with the coming problems. “Making cities smarter is one way out, and I think this will in turn make cities greener,” said Dan Hill, head of a research company

    21、.83According to the text, living in a “smart” city Ais not a green wayBwill be far from youCwill soon become trueDis completely impossible84What is Paragraph 2 mainly about?AA city of the future.BA meeting in Songdo.CA plan to build a house.DA report on public health.85Which company offers the great

    22、 mind to build Songdo?ACisco.BIBM.CSiemens.DMicrosoft.86Dan Hill thinks that making cities smarter is one way to Adrive people out of citiesBcontrol the worlds populationCdevelop his own companyDsolve the cities coming problems87Which of the following might be the best title for the text?AFuture Edu

    23、cationBSmart CitiesCGovernment ServicesDFamous CompaniesEMr. Reynolds, my teacher, handed us a list of thoughts, and asked us to write a paper on one of those thoughts. I chose the topic “I wonder why things are the way they are”I wrote down all the questions that puzzled(困扰) me about life. I realiz

    24、ed that many of them were hard to answer, and perhaps others could not be answered at all. When I handed in my paper, I was afraid that I might fail because I did not answer the questions.The next day, Mr. Reynolds handed me the paper and asked me to read it for the class. The other students became

    25、quiet as I began to read my story:Mum, why are the roses red? Why is the grass green and the sky blue? Why do I have to graduate(毕业)? Why do I have to grow up? Why do I have to be called “Grandma” one day? . Dad, why cant I stay out until 12:00? Why do I miss my old friends? Why do I miss being at h

    26、ome?Why do you love me so much? .Mum, Dad, why did you have to leave me? I need you.At the end of my story, I looked at Mr. Reynolds, and I saw a tear slowly coming down his face. Then I realized that life is not built on the answers we receive, but on the questions we ask.88Why was the writer afrai

    27、d that she might fail? (不超过10个词) 89What did the teacher ask the writer to do for the class? (不超过15个词) 90What did the writer realize at the end of the story? (不超过15个词) 参考答案A【篇章导读】 文章讲述了中国古代孩子们玩的几种游戏。【答案及解析】71D根据“kicking a stone ball around was a popular game in the northern part of China”可知在中国北方很受欢迎,

    28、故选D。72C根据“others hide and one child must try to find them”可知其他的人藏起来,一个孩子尽量找到他们,故选C。73A根据“Each has its own feature. For example, the birdshaped kite with long wings is a special kind of the Beijing kite.”可知是有自己的特征,故选A。74D根据“The closest thing to watching a film during ancient times was going to see a

    29、shadow play.”可知看皮影就像看电影,故选D。B【篇章导读】 文章讲述了不同国家求职面试的不同。【答案及解析】75B根据“If youre at a job interview in Japan, dont look directly into the eyes of the interview. It is considered impolite.”可知是被认为不礼貌的,故选B。76B根据“But if youre at an interview in the US, you should make eye contact with the interviewer.”可知在美国要进

    30、行眼神交流,故选B。77C根据“In Germany, your interview might begin with a very short conversation followed by a formal interview.”可知在德国用简短的对话开始,故选C。78C文章讲述了不同国家求职面试的不同,由此可知是关于不同国家的文化不同,故选C。C【篇章导读】 文章讲述了英国人喜欢在自己的住所建造园子,并在园子里种植花草和各种蔬菜。【答案及解析】79B根据“By summer, their gardens will be full of bright colors.”可知答案选B。80A

    31、根据“Around 70% of the people felt it was important to spend time in the garden.”可知答案选A。81D根据“At first, only very rich people had gardens. You can still see the gardens around houses with a long history, such as Chatsworth House or Castle Howard.”可知Chatsworth House的主人是富有的,故选D。82B根据“Every year, there a

    32、re competitions for the largest vegetables, but dont expect to win: Britains biggest carrot is almost six meters long.”可知想要种出超过6米长的胡萝卜很难,所以赢不了比赛,故选B。D【篇章导读】 文章讲述了未来智能城市的生活情况。【答案及解析】83C根据“.living in a smart city like this could happen sooner than you think.”可知生活在智能城市里的理想不久就会实现,故选C。84A根据第二段的内容可知主要讲述未来

    33、的生活是怎么样的,故选A。85A根据“The great mind behind Songdo is from the company Cisco.”可知选A。86D根据“.so cities will need to be more modern to deal with the coming problems. Making cities smarter is one way out, and I think this will in turn make cities greener, said Dan Hill”可知Dan Hill认为这是解决城市问题的一个方法,故选D。87B文章讲述了

    34、未来智能城市的生活情况,故选B。阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题后面的词数要求)。 E【篇章导读】 文章讲述了作者的老师让他们把自己的想法写到纸上,作者写了困扰她的生活的问题,第二天老师让她在课堂上把这些问题读出来的故事。【答案及解析】88Because she did not answer the questions (she wrote down)根据“I was afraid that I might fail because I did not answer the questions.”可知因为她没回答这些问题。 89The teacher asked her to read her paper for the class./To read her paper for the class.根据第三段第一句可知让她在班上读她的问题。90The writer realized that life is built on the questions we ask./Life is not built on the answers we receive, but on the questions we ask.根据最后一段最后一句可知作者意识到生活不是基于我们收到的答案,而是在于我们问的问题。 8

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:安徽省2022年中考英语总复习题型专项复习题型五阅读理解安徽真题剖析.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-451952.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1