安徽省六安市舒城县2020-2021学年高一下学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省六安市舒城县2020-2021学年高一下学期期末考试英语试题 WORD版含解析 安徽省 六安市 舒城县 2020 2021 学年 一下 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、舒城县2020-2021学年度第二学期期末质检高一英语试卷(时间:120分钟 满分:150分)第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到 答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How will the woman probably get to Yale University?A. By car. B. By bus. C. B
2、y subway.2. Where does the conversation probably take place?A. In a library. B. At a book store. C. In a classroom.3. How many students are good at basketball this year?A. About 20. B. About 30. C. About 40.4. What are the speakers mainly talking about?A. A hotel. B. A trip. C. Tickets.5. What does
3、the man want?A. Water. B. Juice. C. Coca-cola.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选 出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. How many customers do they have today?A. 2. B. 6. C. More than 6.7. How does the man fee
4、l now?A. Happy. B. Calm. C. Worried.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. Where does the man like to go?A. To an island. B. To the beach. C. To a pub (酒馆).9. What does the woman like doing?A. Being away from the tourists.B. Meeting people when she is on holiday.C. Making friends with people who speak Spanish.听下面一段较长对
5、话,回答以下小题。10. Why cant the man use the bathroom on the first floor?A. It is under repair. B. It only has cold water. C. It is for the womans family.11. Where is the mans bedroom?A. On the first floor. B. On the second floor. C. On the third floor.12. What can the man do with the phone in the living r
6、oom?A. Dial up the Internet. B. Make calls out. C. Take calls.听下面一段较长对话,回答以下小题。13. What does the boy want to celebrate?A. His 18th birthday. B. His 19th birthday. C. His 20th birthday.14. Where does the boy want to celebrate his birthday?A. In a bar. B. At his home. C. In a restaurant.15. What does
7、the woman suggest doing?A. Making a salad. B. Buying some flowers. C. Buying some drinks.16. When will the boy order a birthday cake?A. On Saturday morning. B. On Saturday afternoon. C. On Sunday morning.听下面一段独白,回答以下小题。17. Where is the speakers mother coming from?A. Osaka. B. New York. C. San Franci
8、sco.18. Why will the speaker clean his apartment?A. It is too dirty. B. His girlfriend will visit him. C. His mother will stay with him.19. What is the speaker going to do on Saturday?A. Have a party.B. Have dinner with his friends.C. Show his mother around the city.20. Who will the speaker and his
9、mother meet on Saturday?A. His friends. B. His girlfriend. C. His girlfriends parents.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AFemale journalists who changed the worldHelen ThomasHelen was a White House reporter who had a front row seat of history as she interviewed
10、 ten American presidents across her career. She was praised for her cruel drive, with one White House press secretary describing her questioning as torture(拷问). Her refusal to hide her strong opinions, even when asking questions to a president, made her one of the best-known journalists in Washingto
11、n and a rule in her field.Marie ColvinThe passionate and award-winning American journalist Marie Colvin worked as a foreign reporter at The Sunday Times from 1985 until she died in February 2012, while covering the Siege of Homs(霍姆斯的围攻) in Syria. Marie crossed into Syria on the back of a motorcycle,
12、 ignoring the Syrian governments attempt to prevent foreign journalists from entering the country.Mary GarberIn 1946, sports journalism was a mans job where female sports writers werent allowed to enter press boxes. Mary Garber changed that by paving the way for female sports writers. She first cove
13、red high school sports and then reported on college athletics. In June 2005, she became the first woman to receive the Associated Press Sports Editors Red Smith Award, presented annually since 1981 for major contributions to sports journalism.Ann LeslieFew reporters have filed stories from more than
14、 70 countries, but British journalist Ann Leslie is considered a unique force in journalism. Because the 73-year-old woman has witnessed and reported on some of the most significant events of the late 20th century. She was there when the Berlin Wall came down, and she lost her shoes in the crush wai
15、ting for Nelson Mandelas release.1. What do we know about Helen from Paragraph 1?A. She made friends with ten American presidents.B. She liked to make her strong opinions known.C. She often got into trouble due to her questions.D. She was regarded as the best journalist in America.2. From Paragraph
16、2 we can infer that Marie Colvin .A. was a very brave womanB. enjoyed riding a motorcycleC. was awarded by the Syrian governmentD. was killed by the Syrian government3. Who opens the door for women sports reporters?A. Helen Thomas.B. Marie Colvin.C. Mary Garber.D. Ann Leslie.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【分
17、析】这是一篇说明文。文章主要介绍了四位改变世界的女记者和她们的贡献。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段“Her refusal to hide her strong opinions, even when asking questions to a president, made her one of the best-known journalists in Washington and a rule in her field”(她拒绝隐藏自己强烈的观点,甚至在向总统提问时也不例外,这使她成为华盛顿最知名的记者之一,并成为她所在领域的一条规则)可知,海伦不隐藏自己的观点,是华盛顿最有名的
18、记者之一。故选B项。【2题详解】推理判断题。根据文章第二段“Marie crossed into Syria on the back of a motorcycle, ignoring the Syrian governments attempt to prevent foreign journalists from entering the country”(玛利不顾叙利亚政府阻止外国记者进入该国的企图,骑着一辆摩托车进入叙利亚)可知,玛利不管叙利亚政府的阻止,骑着一辆摩托车进入叙利亚。由此推知,玛利非常勇敢。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据文章第三段“In 1946, sports
19、journalism was a mans job where female sports writers werent allowed to enter press boxes. Mary Garber changed that by paving the way for female sports writers. She first covered high school sports and then reported on college athletics”(1946年,体育新闻还是男性的工作,女性体育记者不允许进入记者席。玛丽加伯(Mary Garber)为女性体育记者铺平了道路
20、,从而改变了这种状况。她首先报道了高中体育,然后报道了大学体育)可知,玛丽加伯打开了女体育记者的大门。故选C项。BKong Zi, also called Confucius(551479B.C.) , and Socrates (469399 BC) lived only a hundred years apart, and during their lifetimes there was no contact between China and Greece, but it is interesting to look at how the world that each of these
21、 great philosophers came from shaped their ideas, and how these ideas in turn, shaped their societies.Neither philosopher lived in times of peace, though there were more wars in Greece than in China. The Chinese states were very large and feudal, while the Greek city-states were small and urban. The
22、 urban environment in which Socrates lived allowed him to be more radical than Confucius. Unlike Confucius, Socrates was not asked by rulers how to govern effectively.Thus, Socrates was able to be more idealistic, focusing on issues like freedom, and knowledge for its own sake.Confucius, on the othe
23、r hand, advised those in government service, and many of his students went out to government service.Confucius suggested the Golden Rule as a principle for the conduct of life:“Do not do to others what you would not want others to do to you.” He assumed that all men were equal at birth, though some
24、had more potential than others, and that it was knowledge that set men apart.Socrates focused on the individual, and thought that the greatest purpose of man was to seek wisdom. Like Confucius, he believed that the superior class should rule the inferior classes.For Socrates, the family was of no im
25、portance, and the community of little concern.For Confucius, however, the family was the centre of the society, with family relations considered much more important than political relations.Both men are respected much more today than they were in their lifetimes.4. Which of the following is TRUE acc
26、ording to the first paragraph?A. Socrates and Confucius had much in common.B. Confucius had much influence on Socrates ideas.C. The societies were influenced by the philosophers ideas.D. There were cultural exchanges between China and Greece.5. Socrates shared with Confucius the idea that_.A. all me
27、n were equal when they were bornB. the lower classes should be ruled by the upper classC. the purpose of man was to seek freedom and wisdomD. People should not ask others to do what they did not want to6. What made some people different from others according to Confucius?A. Family.B. Potential.C. Kn
28、owledge.D. Community.7. How does the passage organize?A. In the patter of time and events.B. In the patter of comparison and contrast.C. In the patter of cause and effect.D. In the patter of definition and classification.【答案】4. C 5. B 6. C 7. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了两位哲学家孔子和苏格拉底。文章通过对比的方式阐述了两位伟大哲学家孔子
29、与苏格拉底的哲学思想对社会的影响以及思想观点的相似与不同。【4题详解】细节理解题。根据第一段“Kong Zi, also called Confucius (551-479B. C. ), and Socrates (苏格拉底) (469-399 B. C. ) lived only a hundred years apart, and during their lifetimes there was no contact between China and Greece, but it is interesting to look at how the world that each of
30、these great philosophers came from shaped their ideas, and how these ideas in turn, shaped their societies.(孔子(551-479B.C.),苏格拉底(469-399B.C.)的生活时间只相隔一百年,在他们的有生之年,中国和希腊之间没有任何接触,但看看这些来自各自世界的伟大哲学家如何塑造了他们的思想,而这些思想又如何反过来塑造了他们的社会,是很有意思的)”可知,C选项“这些社会受到哲学家思想的影响”正确。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“But like Confuciu
31、s, he also believed that the superior class should rule the inferior (下层的) classes.(但就像孔子一样,他也认为上层阶级应该统治下层阶级)”可知,两位哲学家都认为上层阶级应该统治下层阶级。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第三段中“He assumed that all men were equal at birth, though some had more potential than others, and that it was knowledge that set men apart.(他认为所有的人生
32、来都是平等的,尽管有些人比其他人更有潜力,是知识使人与众不同)”可知,根据孔子的说法,知识使一些人与众不同。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第二段中“Neither philosopher lived in times of peace, though there were more wars in Greece than in China.(两位哲学家都生活在和平时期,尽管希腊的战争比中国多。)”且第二段主要对比分析了孔子和苏格拉底生活的社会背景,以及对治理国家的看法,结合“第三段Confucius suggested the Golden Rule as a principle for
33、 the conduct of life: “Do not do to others what you would not want others to do to you.” He assumed that all men were equal at birth, though some had more potential than others, and that it was knowledge that set men apart. Socrates focused on the individual, and thought that the greatest purpose of
34、 man was to seek wisdom. But like Confucius, he also believed that the superior class should rule the inferior (下层的) classes.(孔子提出了做人的黄金法则:“己所不欲,勿施于人。”他认为所有人在出生时都是平等的,尽管有些人比其他人更有潜力,知识使人与众不同。苏格拉底关注个人,认为人最大的目的是寻求智慧。但和孔子一样,他也认为上层阶级应该统治下层阶级)”可推知,文章阐述了两位伟大哲学家孔子与苏格拉底的哲学思想对社会的影响以及思想观点的相似与不同,这篇文章是按照比较和对比的模式
35、组织的。故选B。CFirst of all,students should respect their teachers. They should pay attention in class. That means saluting(向致敬)the teacher,standing from your chair when the teacher enters the classroom,attending any lesson attentively,etc. In the class of a certain subject or a teacher you dont like very
36、 much,if its total anarchy(混乱),how can we talk about respect?Play by the rulesIf your teacher wants you to use wide-lined paper,do it!If he/she tells you to sharpen your pencils only before class starts,listen to him/her. If he/she doesnt accept late homework,do yours on time. Sometimes classroom ru
37、les seem strict or even silly,but most teachers know whats necessary to make things run smoothly and what it takes to let the learning begin. And the better the learning environment is,the smarter youll be!Expect him/her to like youTeachers are teachers because they like kids. Given the chance, most
38、 teachers want to be your friends too. Respect your teacher, but dont be afraid of him/her. He/She wants you to have a great school year just as much as you want to have!Put first things firstFriends are a fun part of school. But sometimes they re not the most important part. When your teacher is te
39、aching, give him/her your full attention. Even when its hard to do recess will come soon, and thats the time for playing with your friends.8. Which of the following would be the best title for the text?A. Advice Before You Go to SchoolB. What You Should Do at SchoolC. How to Get Along with Your Teac
40、herD. How to Plan Your Time at School9. What do you think the title“Play by the rules”means?A. Dont play if you havent completed your homework.B. Follow what the teacher says.C. Work is work and play is play.D. Make the learning environment as good as possible.10. According to the last paragraph,wha
41、t do you think the first thing is?A. The teacher.B. The teachers lecture.C. The students.D. Friends.11. The underlined word“recess”in the last paragraph most probably means“_”.A. breakB. playC. parentsD. news【答案】8. C 9. B 10. B 11. A【解析】【分析】试题分析:本文是一篇说明建议类的文章,给学生们提供了几条如何与老师好好相处的建议,劝告大家要尊重老师。【8题详解】C归
42、纳总结题。根据全文内容来看,作者主要围绕尊重老师、听老师的话、得到老师喜欢等方面来阐述,主题应该是如何与老师相处,故选C。【9题详解】B推理判断题。根据If your teacher wants you to use wide-lined paperdo it! If she tells you to sharpen your pencils only before class starts, listen to her可知,按规则办事就是指听从老师的要求,故选B。【10题详解】B推理判断题。根据Friends are a fun part of school. But theyre not
43、the most important part. When your teacher is teaching, give her/him your full attention可知在学校,虽然和同学玩很重要,但认真听老师话是最重要的,故选B。【11题详解】A细节理解题。根据Even when its hard to do - recess will come soon enough, and thats the time for playing with your friends可以判断认真听课虽然很累,但总会下课,和同学们休息玩耍,故选A。考点:考查说明建议类阅读DDid you know
44、that the color of uniforms can influence the performance of an athlete? It may sound strange, but a study suggests this might be true.Two British scientists studied the results of four sports in the 2004 Athens Olympic Games where the athletes had been given either a red or a blue uniform. They disc
45、overed that when there was a big difference in the score, color had no influence on the result. But if it was a close match, the athlete in a red uniform was more likely to win. Then they looked at the uniforms of the soccer teams at the Euro 2004 tournament. Again, teams wearing red won more games.
46、The two scientists got their idea from earlier studies of wild animals. It had been discovered that when a male show red on its body, it sends a signal of its power and strength. For example, in many kinds of monkey, the more the male shows off its red scare, the more females it can attractBased on
47、this fact, the British scientists thought that the idea might work for humans, too. According to them, when an athlete sees a competitor in a red uniform, he gets a feeling that his competitor could be stronger than him. And that kind of feeling may have a bad influence on the players performance in
48、 the actual game.Although the idea is Interesting, most people dont accept that color signals in the animals world can really be useful to humans in sports. They think that it is unreasonable to develop an Idea based on such a small number of examples. Much more research has to be done to prove the
49、influence of uniform colors on the performance of athletes.12. What did the scientists find out about the 2004 Athens Olympic Games?A. Athletes played equally well in four sports.B. Game results had a big influence on the athletes.C. Athletes dressed in red scored more in a close match.D. There was
50、a big difference in read and blue teams scores.13. What may the red scars of a male animal suggest?A. It is quite strong.B. It is a failure.C. It has power over other males.D. It has attracted a lot of females.14. The underlined part “that kind of feeling” in the text refers to a feeling of .A. weak
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-452539.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
四年级下册英语课件-Unit 6 Music(课时3)含素材∣沪教牛津版(三起).ppt
