分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 22

类型安徽省合肥市六校联考2022-2023学年高一英语下学期期末联考试题(Word版附解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:452901
  • 上传时间:2025-12-07
  • 格式:DOCX
  • 页数:22
  • 大小:50.14KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    安徽省 合肥市 联考 2022 2023 学年 英语 学期 期末 试题 Word 解析
    资源描述:

    1、2022-2023学年度第一学期合肥市六校联考高一年级期末教学质量检测英语学科试卷温馨提示:1.本试卷满分150分,考试时间120分钟。2.请将答案写在答题卷上,考试结束后,将答题卡收回,做题时,先持答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How will the mango hom

    2、e?A. By bike. B. By subway. C. By bus.2. What happened to the womans son?A. He hurt his arm. B. He had a headache. C. He got pains in his fingers.3. What will the man do tonight?A. Do his homework. B. Watch TV. C. Play football.4. What are the speakers mainly talking about?A. Watching TV. B. Buying

    3、a TV C. Placing the TV.5. Where are the speakers going?A. To a temple. B. To a historical building. C. To a city.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Who left the company?A. L

    4、isa. B. Steve. C. Tim.7. What has the man been trying to do?A. Give up coffee. B. Go to bed earlier. C. Employ a new employee.听第7段材料,回答第8、9题。8. Whats the most probable relationship between the speaker?A. Mother and son. B. Husband and wife. C. Neighbours.9. Whats the man going to do?A. Read after sh

    5、opping. B. Make coffee. C. Buy some snacks and apples.听第8段材料,回答第10至12题。10. What did the woman press the green button for?A. To start the fan. B. To set the time. C. To turn on the light.11. Why did the man ask the woman to turn on the light?A. To check the electricity.B. To see things more clearly C

    6、. To check the light bulbC. There was no electricity.12. What was the problem with fan?A. The woman had pressed the wrong button.B. There was no electricity.C. The timer (计时器) had been set.听第9段材料,回答第13至16题13. Why is the boy a bit nervous? A. He is a newcomer to the school.B. He is afraid of getting

    7、up early. C. He didnt prepare for the exam.14. What must the students do before morning reading?A. Do morning exercises. B. Hand in homework. C. Have morning classes15. What can they do if they feel hungry?A. Have something to cat in class.B. Buy something to cat during the break.C. Ask the teacher

    8、for some food.16. How long do students have a rest during classes?A. 10 minutes. B. 18mimates. C. 20 minutes.所第10段材料,回答第17至20题。17. What is the main purpose of the announcement? A. To get ready for a contest.B. To save money on campus,C. To reduce paper waste at school 18. What will change in the din

    9、ing hall?A. The kinds of food served.B. The kinds of chopsticks available.C. The number of water glasses provided.19. How should students reduce the amount of wasted food?A. By eating less food.B. By taking it away after theyre full.C. By taking smaller amounts each time.20. What should students do

    10、about paper cups?A. Reuse them.B. Stop using them.C. Stop throwing them in the trashcans.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe Best Family Reunion Spot in Every StateThe location for your family reunion could make the event. Choose one of these unique and

    11、 comfortable spots in every state.AlabamaDoublehead Resort, Town CreekYou cant beat the waterfront cottages available at Doublehead Resort. Each has a washer and a full kitchen. A cottage can sleep ten people, making this resort the perfect relaxing location for your family reunion. This could be th

    12、e setting for another funny family vacation story.ArkansasWhitney Mountain Lodge, GarfieldThis Northwest Arkansas hotel has a breathtaking view of Beaver Lake. Located between the Rockies and the Appalachians this peaceful site is the perfect place to escape with your family. They have three private

    13、 dining rooms, all available for rent for your events. Arkansas might not be the first family reunion destination that comes to mind, but it has one of the coolest hidden sightseeing.CaliforniaThe Alisal Guest Ranch and Resort, SolvangIf budget isnt an issue, book a family reunion at the Alisal Gues

    14、t Ranch Resort in the Santa Ynez Valley. This 10,000-acre cattle ranch (牧场) is the ideal reunion spot for horse-back-riding families, and theres also a spa for the family members who would prefer to relax.DelawareCape Henlopen State Park, LewesEnjoy a beachside reunion at one of Delawares most sceni

    15、c state parks. The pavilion (大帐篷) is available for rent, so make your base camp at the group site as you have fun at the two beaches and 18-hole golf course. You can also climb up to a former military bunker (碉堡) for a brief history lesson.1. What is Doublehead Resort special about?A The weather.B.

    16、The sightseeing.C. Its stories.D. Its cottages.2. Which spot offers history education?A. Doublehead Resort.B. Whitney Mountain Lodge.C. Cape Henlopen State Park.D. The Alisal Guest Ranch and Resort.3. In which section of a magazine can you read the text?A. Daily life.B. Travel guide.C. Entertainment

    17、.D. Environment.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。家庭聚会的地点可能会成为一个重要的因素。文章介绍了美国四个州里最好的家庭团聚场所。1题详解】细节理解题。根据AlabamaDoublehead Resort, Town Creek部分中的You cant beat the waterfront cottages available at Doublehead Resort.可知,你无法击败Doublehead Resort的水边小屋。由此可知,Doublehead Resort的村舍很特别。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Delaware

    18、Cape Henlopen State Park, Lewes部分中的You can also climb up to a former military bunker (碉堡) for a brief history lesson.可知,你也可以爬上一个曾经的军事掩体来上一堂简短的历史课。由此可知,Cape Henlopen State Park能够提供历史教育。故选C。【3题详解】推理判断题。根据文章标题The Best Family Reunion Spot in Every State(每个州最好的家庭团聚场所)及文章中对美国四个州里最好的家庭团聚场所的介绍可知,你可能会在一本杂志的旅

    19、游指南版块读到这篇文章。故选B。BMy First Marathon(马拉松)A month before my first marathon, one of my ankles was injured and this meant not running for two weeks, leaving me only two weeks to train. Yet, I was determined to go ahead.I remember back to my 7th year in school. In my first P.E. class, the teacher required

    20、 us to run laps and then hit a softball. I didnt do either well. He later informed me that I was not athletic.The idea that I was not athletic stuck with me for years. When I started running in my 30s, I realized running was a battle against myself, not about competition or whether or not I was athl

    21、etic. It was all about the battle against my own body and mind. A test of wills!The night before my marathon, I dreamt that I couldnt even find the finish line. I woke up sweating and nervous, but ready to prove something to myself.Shortly after crossing the start line, my shoe laces(鞋带) became unti

    22、ed. So I stopped to readjust. Not the start I wanted!At mile 3, I passed a sign: GO FOR IT, RUNNERS!By mile 17, I became out of breath and the once injured ankle hurt badly. Despite the pain, I stayed the course walking a bit and then running again.By mile 21, I was starving!As I approached mile 23,

    23、 I could see my wife waving a sign. She is my biggest fan. She never minded the alarm clock sounding at 4 a.m. or questioned my expenses on running.I was one of the final runners to finish. But I finished! And I got a medal. In fact, I got the same medal as the one that the guy who came in first pla

    24、ce had.Determined to be myself, move forward, free of shame and worldly labels(世俗标签), I can now call myself a marathon winner.4. A month before the marathon, the author _.A. was well trainedB. felt scaredC. made up his mind to runD. lost hope5. Why did the author mention the P.E. class in his 7th ye

    25、ar?A. To acknowledge the support of his teacher.B. To amuse the readers with a funny story.C. To show he was not talented in sports.D. To share a precious memory.6. How was the authors first marathon?A. He made it.B. He quit halfway.C. He got the first prize.D. He walked to the end.7. What does the

    26、story mainly tell us?A. A man owes his success to his family support.B. A winner is one with a great effort of will.C. Failure is the mother of success.D. One is never too old to learn.【答案】4. C 5. C 6. A 7. B【解析】【分析】本文为一篇记叙文。讲述了自己第一次跑马拉松,凭借自己的意志力成功跑完全程的励志故事。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段最后一句Yet, I was determin

    27、ed to go ahead.可知,马拉松赛前一个月尽管作者脚踝受伤使得训练时间缩短,但作者仍下定决心参赛。故选C。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段I didnt do either well. He later informed me that I was not athletic可知,作者提到7年级的事情是为了证明自己真的没有运动天赋。故选C。【6题详解】细节理解题。根据文章第10段I was one of the final runners to finish. But I finished! And I got a medal. In fact, I got the same m

    28、edal as the one that the guy who came in first place had.可知,作者坚持到了最后,而且得到了一块奖牌,虽然不是第一名,由此可见他成功地跑完了马拉松。故选A。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,作者在讲述自己跑马拉松的经历,再根据最后一段Determined to be myself, move forward, free of shame and worldly labels(世俗标签), I can now call myself a marathon winner.可知,作者成功跑完马拉松源于自己的意志。故选B。点睛:文章主题和中心

    29、思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。(2)语言转述型。(3)语意理解型。(4)是非辨别型。(5)事实排序型。此题中的前三题为细节理解题。细节理解题首先要根据题干准确定位信息句,其次要对信息句进行准确的理解和判断,如第一题为转述型,I was determined to go ahead即made up his mind to run。第二题为语义理解题。根

    30、据文章第二段的信息In my first P.E. class, the teacher required us to run laps and then hit a softball. I didnt do either well.可知,作者没有运动天赋。而第三题则为转述型,根据信息句I was one of the final runners to finish. But I finished! And I got a medal. In fact, I got the same medal as the one that the guy who came in first place h

    31、ad.可知,作者跑完了马拉松,正好与made it 意义相同。CT-shirts out; uniforms inSchool uniforms are becoming more and more popular across the U.S.A. Thats no surprise, because they offer many benefits. They immediately end the powerful social sorting and labeling that come from clothing. If all students are dressed in the

    32、 same way, they will not pay too much attention to their clothing, and some of them will not be laughed at for wearing the “wrong” clothes.Some people are against the strict rule of school uniforms, but they do not realize that students already accept a kind of rule wanting to look just like their f

    33、riends. The difference is that the clothing students choose for themselves creates social barriers; school uniforms tear those barriers down.As in other places, uniforms remind the wearers of their purposes and duties. For example, when a man or woman puts on a police uniform, he or she becomes, for

    34、 a time, the symbol of law and order. The uniform means to the wearer his or her special duties and sends the same message to everyone the wearer meets. People with different jobs wear uniforms of one kind or another. For students, the school uniform reminds them that their task for the six or seven

    35、 hours they are in school is to get an education.Some parents are unhappy about uniforms, saying that school uniforms will affect their childrens “creativity.” First, as noted above, the clothes students choose to wear do not necessarily express their individuality. They just copy their classmates.

    36、Second, students have the rest of the day to be as creative as they like. While theyre in school, their job is to master reading, writing, and maths; this should take up all the creativity they have. Mastery of those skills will be good for the students to build up their creativity in every way.8. I

    37、n Paragraph 1, the word “benefits” probably means _ .A. tasksB. messagesC. advantagesD. differences9. From the passage we learn that uniforms in general_.A. help the wearers keep their duties in mindB. prevent the wearers from being laughed atC. are seen as a symbol of powerD. help to create social

    38、barriers10. Some people are against school uniforms because_.A. they think that school uniforms are too popularB. they believe that uniforms will make students less creativeC. they dont agree that uniforms can remove social barriersD. they fail to realize that students have accepted the uniforms11 T

    39、he author would probably agree that_.A. it makes no difference whether to wear school uniforms or notB. students individuality may not come from school educationC. students creativity is related to the clothes they chooseD. school uniforms help to create equality among students【答案】8. C 9. A 10. B 11

    40、. D【解析】【导语】这是一篇议论文。在美国的学校,校服越来越受欢迎,但是不同的父母对此有不同的观点。【8题详解】词句猜测题。根据第一段中“They immediately end the powerful social sorting and labeling that come from clothing. If all students are dressed in the same way, they will not pay too much attention to their clothing, and some of them will not be laughed at fo

    41、r wearing the “wrong” clothes.(他们立即结束了来自服装的强大的社会分类和标签。如果所有的学生都穿同样的衣服,他们就不会太在意自己的衣服,有些学生也不会因为穿错了衣服而被嘲笑)”可知,穿校服有很多的好处。故benefits的意思是“好处”。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“The uniform means to the wearer his or her special duties and sends the same message to everyone the wearer meets. (制服意味着穿戴者的特殊职责,以及穿戴者对所遇见的人传递

    42、相同的信息)”可知,制服让穿戴者时刻意识到自己的职责。故选A。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中“Some parents are unhappy about uniforms, saying that school uniforms will affect their childrens “creativity.”(一些家长对校服感到不满,认为校服会影响孩子的“创造力”)”可知,有些人反对校服,因为他们认为校服会使学生缺乏创造力。故选B。【11题详解】推理判断题。根据第二段中“The difference is that the clothing students choose for

    43、 themselves creates social barriers; school uniforms tear those barriers down. (不同的是学生自己选择的衣服制造了社会障碍;而学校制服就可以消除这种障碍)”可知,作者可能会同意校服有助于创造学生之间的平等。故选D。DDid your mother ever say youll feel better after a good cry? It turns out Mom is right as usual-crying really is healthy. Whats more, letting yourself fe

    44、el blue and accepting those feelings will help you feel better in the long run, according to a new research.In three separate studies both online and in a lab, researchers at UC Berkeley evaluated the responses from 1,300 adults regarding their psychological (心理的) health and emotional well-being(幸福感

    45、).In one study,1,000 participants filled out a survey evaluating how they felt about the statement, “I tell myself I shouldnt be feeling the way that Im feeling.” Those who agreed with the statement scored lower on tests of well-being. In other words, letting yourself feel bad is better for your min

    46、d and mood than trying to control negative thoughts.“We found that people who habitually accept their negative emotions experience fewer negative emotions, which adds to better psychological health,” said study senior author Iris Mauss, PhD, an associate professor of psychology at UC Berkeley in an

    47、article on the universitys website.In a society where the importance to be happy is emphasized daily on the other social media platforms, letting yourself be down in the dumps can be tough. Just remember that true happiness isnt always what people say it is.“It turns out that how we approach our own

    48、 negative emotional reactions is really important for our well-being,” said study lead author Brett Ford, PhD, an assistant professor of psychology at the University of Toronto. “People who accept these emotions without judging or trying to change them are able to deal with their stress more success

    49、fully.” So next time someone tells you to “turn that frown upside down”, ignore them. Embrace your inner feelings for a while.12. How did the researchers carry out one of the studies?A. They gave the participants different tests.B. They compared their own thoughts with others.C. They studied the par

    50、ticipants everyday experiences.D. They compared the participants thoughts and their feelings.13. What does the underlined part “be down in the dumps” in Paragraph 4 mean?A. Be lonely.B. Be depressed.C. Be positive.D. Be comfortable.14. What did Brett Ford try to show in Paragraph 5?A. It is better f

    51、or people to accept negative emotions.B. We should never try to change others thoughts.C. People who accept themselves are happier.D. Positive people tend to be less stressed.15. What would be the best title for the text?A. Turn your frown upside downB. Crying is good for our healthC. Stop having ba

    52、d feelingsD. Stop feeling the way that youre feeling【答案】12. D 13. B 14. A 15. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了哭对健康是有益的。【12题详解】细节理解题。根据文章第二段“In one study,1,000 participants filled out a survey evaluating how they felt about the statement, “I tell myself I shouldnt be feeling the way that Im feeling.”(在一项研究中,

    53、1000名参与者填写了一份调查问卷,评估他们对“我告诉自己我不应该有这种感觉”这句话的感受。)”可知,研究人员通过比较参与者的想法和感受进行了其中一项研究。故选D。【13题详解】词句猜测题。根据上文“In a society where the importance to be happy is emphasized daily on the other social media platforms(在一个其他社交媒体平台每天都强调快乐重要性的社会)”和下文中的“can be tough(有时候是困难的)”可知,在强调快乐的社会里,让自己沮丧是困难的。be down in the dumps意

    54、为“沮丧的”。故选B。【14题详解】推理判断题。根据文章第五段“It turns out that how we approach our own negative emotional reactions is really important for our well-being,” said study lead author Brett Ford, PhD, an assistant professor of psychology at the University of Toronto. “People who accept these emotions without judging

    55、 or trying to change them are able to deal with their stress more successfully.”(“事实证明,我们如何处理自己的消极情绪反应对我们的健康真的很重要,”该研究的主要作者、多伦多大学心理学助理教授布雷特福特博士说。“接受这些情绪而不去评判或试图改变它们的人能够更成功地应对压力。”)”可推断,接受自己负面情绪的人能够更成功处理压力,因此接受负面情绪更好。故选A。【15题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Did your mother ever say youll feel better after a good cry?

    56、 It turns out Mom is right as usual-crying really is healthy. Whats more, letting yourself feel blue and accepting those feelings will help you feel better in the long run, according to a new research.(你妈妈有没有说过哭一场会感觉好一点?事实证明妈妈是对的哭真的是健康的。更重要的是,根据一项新的研究,从长远来看,让自己感到沮丧并接受这些感觉会让你感觉更好。)”可知,文章主要讲述了哭对我们的健康有

    57、好处。故选B。第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Slash(斜杠)CareersWhat is your job? Are you a teacher or a businessperson? Or maybe you are a lawyer/writer or a teacher/photographer._16_The term “slash career” comes from the punctuation mark(标识符)a slash that comes between job

    58、 titles.People with slash careers often have a primary job that provides for most of their needs. The primary job usually comes before the slash._17_This secondary job can help supplement the persons income.Why would anyone want more than one job? Some people look to their jobs for opportunities to

    59、develop their interests. But most people have too many interests for one job. Secondary jobs can be enjoyable if they include interests that the primary job doesnt touch. Some people who encourage slash careers say they actually help with work-life balance._18_On the other hand, a slash career can b

    60、e dangerous for work-life balance._19_One might give up necessary things like relaxation, exercise or time with ones family. People with slash careers need to think carefully about how they use their time. This includes knowing when to stop working.The clear advantage to slash careers is the extra i

    61、ncome that secondary jobs provide. Its always helpful to have a little extra money to spend or to save._20_With a slash career, losing ones job does not mean losing ones entire income. Or a secondary job may be so successful that it can turn into ones primary job.If your interests stretch beyond you

    62、r ordinary job, a slash career may work for you.A. Slash careers provide extra money.B. Slash careers also make ones life more stable.C. Working more than one job can fill up all of your time.D. If you have more than one job, you have a slash career.E. It shows the person is creative and willing to

    63、work hard.F. The job after the slash is often based on a persons interests.G. Thats because they can give people an opportunity to express themselves.【答案】16. D 17. F 18. G 19. C 20. B【解析】【分析】这是一篇议论文。文章介绍了斜杠职业是什么及其优缺点。【16题详解】由下一句“The term “slash career” comes from the punctuation mark(标识符)a slash tha

    64、t comes between job titles.”(“斜杠职业”一词来源于标点符号一种介于多种工作之间的斜杠。)可知,下文提及“斜杠职业”一词,并对其进行了解释说明,可得出该空填写内容应该与引出“斜杠职业”是什么的信息有关,承接下文,D选项“如果你有一份以上的工作,你就是斜杠职业一族。”切题。故选D项。【17题详解】由上两句“People with slash careers often have a primary job that provides for most of their needs. The primary job usually comes before the sl

    65、ash.”(有斜杠职业的人通常有一份能满足他们大部分需求的主要工作。主要工作通常在斜杠职业之前。),下一句“This secondary job can help supplement the persons income.”(第二份工作有助于补充个人收入。)和第三段关于“工作的兴趣爱好”内容可知,主要工作通常在斜杠职业之前,下文就提到了作为斜杠职业的第二份工作,主要工作是赚钱来满足基本生存需求,那么斜杠职业应多与人的兴趣爱好相关,承接上下文,F选项“斜杠后的工作通常是基于一个人的兴趣。”切题;该选项中的“The job after the slash”对应上文的“The primary jo

    66、b usually comes before the slash”。故选F项。【18题详解】由上两句“Secondary jobs can be enjoyable if they include interests that the primary job doesnt touch. Some people who encourage slash careers say they actually help with work-life balance.”(如果第二份工作包含了第一份工作所没有的兴趣,那么它就是一种享受。一些鼓励斜杠职业的人说,这实际上有助于平衡工作与生活。)可知,上文说到第

    67、二份工作可以提供第一份工作所没有的兴趣,又说它有助于平衡工作与生活,所以后面解释人们选择斜杠职业的原因,第二份工作给予人们表达自我的机会,即符合人们的兴趣所在,才选择斜杠职业,承接上文,G选项“那是因为他们能给人们一个表达自己的机会。”切题。故选G项。【19题详解】由上一句“On the other hand, a slash career can be dangerous for work-life balance.”(另一方面,斜杠职业可能对工作与生活的平衡造成危险。)和下一句“One might give up necessary things like relaxation, exer

    68、cise or time with ones family.”(一个人可能会放弃必要的事情,如放松、锻炼或与家人在一起的时间。)可知,本段讲斜杠职业的缺点,斜杠职业会让人放弃必要的事情,如放松、锻炼或与家人在一起的时间,即斜杠职业(多做一份工作)会占用时间,承接上下文,C选项“做一份以上的工作可以填满你所有的时间。”切题。故选C项。【20题详解】由下两句“With a slash career, losing ones job does not mean losing ones entire income. Or a secondary job may be so successful tha

    69、t it can turn into ones primary job.”(有了斜杠职业,失去工作并不意味着失去全部收入。或者第二份工作可能是如此成功,以至于它可以变成一个人的主要工作。)可知,下文全在讲斜杠职业的好处,可得出该空填写内容应与斜杠职业的优点相关,承接下文,B选项“斜杠职业也能使一个人的生活更加稳定。”切题。故选B项。第三部分 语言应用(共两节,满分30分)第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填在空白处的最佳选项。I was walking home from school one day and t

    70、happened to be a particularly cold and windy day. It was _21_and I was crazy enough to forget my hat and scarf. You can imagine my cheeks were rosy_22_and my hands were as numb as they can be.All of a sudden, an old lady_23_up beside mc and asked if I would like a tide home. At first, I said it was

    71、OK and her_24_ smile melted away the thought that I should never talk to_25_! We had an amazing chat and she was just such a good woman. She told me her_26_ and she dropped me off.I didnt see her or talk to her for about a month and one night as I_27_her kind gesture, I decided to return the favor.

    72、So, I made a lot of _28_ and walked down to her house with my friend. At first I was a bit _29_she would not remember me or think that I was a bad man who poisoned cookies but luckily, I was_30_wrong. She was so happy, and she hugged me and kissed me and seemed so surprised that someone would do som

    73、ething like that!When I got home my mom told me that old lady _31_ and told my mom on the phone that she cried because she was so touched. She said she would never _32_the kindness that was given to her! That filled me with such _33_! There is really nothing else joyful like helping others and makin

    74、g someones day_34_!Let us never forget the joy we get _35_giving others a hand!21. A. thunderingB. freezingC. flowingD. flying22. A. redB. pureC. whiteD. pale23. A. pickedB. turnedC. droveD. took24. A. warmB. easyC. simpleD. strange25. A. womenB. driversC. strangersD. neighbours26. A. numbersB. carC

    75、. familyD. address27. A. rememberedB. forgotC. repeatedD. regretted28. A. breadB. saladC. cookiesD. sweets29. A. nervousB. disappointedC. confusedD. worried30. A. generallyB. completelyC. hardlyD. usually31. A. visitedB. cameC. droveD. called32. A. permitB. pardonC. forgetD. imagine33. A. sadnessB.

    76、interestC. puzzleD. happiness34. A. busierB. brighterC. easierD. harder35. A. forB. inC. byD. on【答案】21. B 22. A 23. C 24. A 25. C 26. D 27. A 28. C 29. D 30. B 31. D 32. C 33. D 34. B 35. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。忘了随身带上帽子围巾的作者放学回家路上,一个老太太热情地给与方便搭载她回家,大约一个月后作者做了很多饼干去拜访老太太,这让那个老太太很感动,她说她永远也不会忘记别人对她的善意。【21题详解

    77、】考查形容词词义辨析。句意:天气很冷,我足够愚蠢,忘了戴帽子和围巾。A. thundering如雷鸣的;B. freezing严寒的;C. flowing流动的;D. flying 能飞的。根据本空前的“I was walking home from school one day and t happened to be a particularly cold and windy day (有一天,我从学校走回家,碰巧那天特别冷,风很大。)”可知,天气非常寒冷(freezing),与particularly cold呼应。故选B项。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:你可以想象我的双颊通红

    78、,我的手已经几乎麻木。A. red红的;B. pure纯的;C. white白色的;D. pale苍白的。根据本空前的“It was _1_and I was crazy enough to forget my hat and scarf. (天气很冷,我足够愚蠢,忘了戴帽子和围巾。)”可知,在这么冷的天气里没有戴帽子和围巾,作者的脸颊被冻得通红(red)。故选A项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:突然,一位老妇人开车来到我的身边,问我是否想要搭车回家。A. picked挑选;B. turned转动;C.drove驾驶;D. took拿。根据本空后的asked if I would li

    79、ke a ride home和本段最后一句“she dropped me off (她让我下车)”可知,一位老妇人开车(drove)靠近作者身旁,问作者是否需要搭车。故选C项。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:我说好的,她温暖的笑容打消了我不与陌生人说话的想法。 A. warm温暖的;B. easy容易的;C. simple简单的;D. strange奇怪的。根据本空后的melted away the thought可知,寒风中,这位老妇人温暖的(warm)笑容打消了作者原有的想法。故选A项。【25题详解】考查名词词义辨析。我说好的,她温暖的笑容打消了我不与陌生人说话的想法。A. wom

    80、en女人;B. drivers司机;C. strangers陌生人;D. neighbors邻居。根据上文“All of a sudden, an old lady_3_up beside mc and asked if I would like a ride home. (突然,一位老妇人开车来到我的身边,问我是否想要搭车回家。)”可知,作者与这位老妇人素不相识,是陌生人(strangers)。故选C项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:她告诉我她的地址,让我下了车。A. numbers数字;B. car汽车;C. family家庭;D. address地址。根据下文“So, I mad

    81、e a lot of _8_ and walked down to her house with my friend. (因此,我制作了一些饼干,和我的朋友一起走向她家。)”可知,这位老妇人告诉了作者她的家庭地址(address)。故选D项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我有一个月没有见到她和她说话,一个晚上,我记得她的善意的行为,我决定回报她的好意。A. remembered记得;B. forgot忘记;C. repeated重复;D. regretted后悔。根据本空后的I decided to return the favor可知一个月后的一个晚上作者决定回报老夫人,是因为想起了

    82、(remembered)这位老妇人的善行。故选A项。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:因此,我制作了一些饼干,和我的朋友一起走向她家。A. bread面包;B. salad沙拉;C. cookies饼干;D. sweets糖果。根据下文“At first I was a bit _9_she would not remember me or think that I was a bad man who poisoned cookies but luckily, I was_10_wrong. (一开始我有点担心她不会记得我,或者认为我是个给饼干下毒的坏人,但幸运的是,我完全错了。)”,句子

    83、提到了cookies,可知,作者为她做了很多饼干(cookies)。故选C项。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:一开始我有点担心她不会记得我,或者认为我是个给饼干下毒的坏人,但幸运的是,我完全错了。A. nervous紧张的;B. disappointed失望的;C. confused困惑的;D. worried担心的。根据上文“I didnt see her or talk to her for about a month and one night as I_7_her kind gesture, I decided to return the favor. (我有一个月没有见到她和

    84、她说话,一个晚上,我记得她的善意的行为,我决定回报她的好意。)”,本空后的she wouldnt remember me or think that I was a bad man who poisoned cookies可知,一个月过去了,作者担心(worried)老夫人不记得自己或把作者当成坏人。故选D项。【30题详解】考查副词词义辨析。句意:一开始我有点担心她不会记得我,或者认为我是个给饼干下毒的坏人,但幸运的是,我完全错了。A. generally一般地;B. completely完全地;C. hardly几乎不;D. usually通常。根据下文“She was so happy,

    85、and she hugged me and kissed me and seemed so surprised that someone would do something like that! (她很高兴,她拥抱我,吻我,似乎很惊讶有人会做这样的事!)”可知,事实证明作者的想法完全(completely)错误,老夫人看到作者的到来很高兴。故选B项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:当我到家的时候,我妈妈告诉我那位老太太打来了电话,她在电话里告诉我妈妈说她哭了,因为她太感动了。A. visited拜访;B. came来;C. drove驾驶;D. called打电话。根据本空后的told

    86、 my mom on the phone可知,这位老妇人打电话(called)到作者家里,作者的妈妈接了电话。故选D项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:她说她绝不会忘记我对她的好意。A. permit允许;B. pardon原谅;C. forget忘记;D. imagine想象。根据上文“When I got home my mom told me that old lady _11_ and told my mom on the phone that she cried because she was so touched. (当我到家的时候,我妈妈告诉我那位老太太打了电话,她在电话里

    87、告诉我妈妈她哭了,因为她太感动了。)”,“She was so happy, and she hugged me and kissed me and seemed so surprised that someone would do something like that! (她很高兴,她拥抱我,吻我,似乎很惊讶有人会做这样的事!)”可知,作者因为老夫人的帮助而来拜访她,还带来了饼干,她说永远也不会忘记(forget)作者的好意。故选C项。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:那让我心里充满了幸福。A. sadness悲哀;B. interest兴趣;C. puzzle困惑;D. happin

    88、ess快乐幸福。根据本空后的“There is really nothing else joyful like helping others and making someones day_14_! (真的没有什么比帮助别人和让别人的一天更美好快乐的事了!)”,下文“Let us never forget the joy we get _15_giving others a hand! (让我们永远不要忘记我们通过帮助别人得到的快乐!)”可知,听到老妇人这样说,作者的心里充满了快乐(happiness),与joyful,joy相呼应,。故选D项。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:真的没有

    89、什么比帮助别人和让别人的一天更美好快乐的事了!A. busier更忙碌;B. brighter更欢快的;C. easier更容易;D. harder更难的。上文“、There really is nothing else joyful like helping others指出,帮助他人是快乐的,因此此处是说让别人的一天更美好(brighter)。故选B项。【35题详解】考查介词词义辨析。句意:让我们永远不要忘记我们通过帮助别人得到的快乐!A. for为了;B. in在里面;C. by借助,通过;D. on在上面。根据后文giving others a hand可知,表示通过帮助别人得到快乐,

    90、应用by。故选C项。第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式.In China, a large number of people take the sport of pigeon racing very_36_(serious). Many competitors spend big money getting their_37_(hand) on top-performing birds. One such competitor is 57-year-old Yu Yuguang. He says he gets so

    91、excited waiting for his pigeons_38_(arrive) at the end of a race that his heart starts beating fast. “Those are the most intense and enjoyable moments of a pigeon race.” Yu told Reuters News Agency. Recently, his 7-month-old pigeon _39_(name) “Little Ancestor” placed first in a Chinese Racing Pigeon

    92、 Association race. The race started in Lang fang, near the Chinese capital Beijing,_40_it ended in Shanghai. The win earned Yu $760 in prize money. That amount, however, is far _41_(little) than the $30, 600 he spends on his 500 pigeons each year.Pigeon racing has a long history in China. It began a

    93、s a sport enjoyed mainly by very rich people. But the countrys economic development over the years _42_(allow) the sport to spread beyond _43_wealthy. “Membership in the Chinese Pigeon Association has jumped _44_tens of thousands in the 1980s to about 400,000 today,”_45_ (say) the groups vice presid

    94、ent, Huang Jian.【答案】36. seriously 37. hands 38. to arrive 39. named 40. and 41. less 42. has allowed 43. the 44. from 45. says#said【解析】【导语】这是一篇新闻报道。57岁的赛鸽参赛者Yu Yuguang的7个月大的鸽子“小祖宗”在中国赛鸽协会的比赛中获得了第一名,文章以该消息为切入点,讲述了信鸽比赛在中国的历史、发展和现状。 【36题详解】考查副词。句意:在中国,很多人非常重视赛鸽运动。此处考查动词短语take sth seriously,意为“认真对待某事”,副

    95、词修饰动词短语,作状语。故填seriously。【37题详解】考查名词复数。句意:许多参赛者花大价钱买到表现最好的信鸽。hand为可数名词,此处考查固定短语get ones hands on,意为“获得”,设空处应用名词复数。故填hands。【38题详解】考查非谓语动词。句意:他说,当他在比赛结束时等待鸽子到达时,他兴奋得心跳加速。此处为固定短语wait for sb. / sth. to do sth,意为“等待某人做某事”,设空处应用动词不定式,作宾补。故填to arrive。 【39题详解】考查非谓语动词。句意:最近,他的一只7个月大的鸽子“小祖宗”在中国赛鸽协会的比赛中获得了第一名。句

    96、子的谓语为placed,设空处为非谓语动词,作后置定语,逻辑主语pigeon和name之间是被动关系,应用过去分词。故填named。【40题详解】考查连词。句意:该比赛的起点是中国首都北京附近的廊坊,终点是上海。根据句意可知,此处指这次比赛的起点和终点,应用and连接两个并列的谓语动词started和ended。故填and。 【41题详解】考查形容词比较级。句意:然而,这部分钱比他每年花在500只信鸽上的30600美元要少得多。根据than,以及修饰比较级的表程度的far可知,此处应用little的比较级less。故填less。【42题详解】考查现在完成时。句意:但多年来该国的经济发展使得这项

    97、运动在富人之外传播开来。分析句子可知,设空处为句子谓语动词,根据时间状语over the years可知用现在完成时,主语development不可数,助动词应用has。故填has allowed。【43题详解】考查定冠词。句意:但多年来该国的经济发展使得这项运动在富人之外传播开来。此处考查固定用法“the+ adj.”,指代一类人,the wealthy意为“富人”。故填the。 【44题详解】考查介词。句意:该组织的副主席黄剑说:“中国信鸽协会的会员从上世纪80年代的几万人变成了现在的大约40万人。”此处考查介词短语from.to.,表达人数的变化,故填from。【45题详解】考查时态。句

    98、意:该组织的副主席黄剑说:“中国信鸽协会的会员从上世纪80年代的几万人变成了现在的大约40万人。”此处考查谓语动词,结合语境,此处可看作客观事实,表示Huang Jian当时接受采访时所说的话,用一般现在时,主语表示单数意义,故谓语动词用三单形式;此处也可看作作者引用Huang Jian过去曾说过的一段话,即发生在过去,用一般过去时。故填says/said。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,学校将举办英语演讲比赛,你准备参加。现请你给外教Mr. Smith写一封信,希望得到他的指导,内容包括:1.比赛内容;2.希望得到的指导;3.你的期望。注意:1.

    99、写作词数应为80左右;2.可适当添加细节。_【答案】Dear Mr. Smith,I am Li Hua, one of your students. I am writing to ask you to do me a favor.As you probably have known, an English speech contest themed “Adversity and Courage” is to be held in our school. I am delighted to have the chance to participate in the contest, but

    100、Im not quite satisfied with the contents and language of my speech. So Id like to trouble you to give me some advice on my speech, which is attached to this letter. Id appreciate it if you could spare some time to help me. Looking forward to your reply.Yours sincerelyLi Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生就参

    101、加学校即将举办的英语演讲比赛一事给外教Mr. Smith写一封信,希望得到他的指导,内容包括比赛内容,希望得到的指导,以及自己的期望。【详解】1.词汇积累帮助:do sb. a favor give sb. a hand机会:chance opportunity满意的:satisfied content麻烦:trouble bother2.句式拓展同义句转化原句:As you probably have known, an English speech contest themed “Adversity and Courage” is to be held in our school.拓展句:

    102、As you probably have known, an English speech contest whose theme is “Adversity and Courage” is to be held in our school.【点睛】【高分句型1】As you probably have known, an English speech contest themed “Adversity and Courage” is to be held in our school.(运用了as引导的非限制性定语从句,过去分词作后置定语,动词不定式作表语)【高分句型2】Id apprecia

    103、te it if you could spare some time to help me.(运用了if引导的条件状语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。 “I wish my mother had a ring like those the ladies wear at the hotel,” said Hiram Green to himself one day. Hiram was the son of a fisherman, but the fisherman had died when Hiram was a

    104、little boy. Hirams mother took on sewing work to earn money to support herself and her son. He helped her when he could re out of school hours, and during vacation time. He had two uncles who had taught him how to catch shrimps. With the money he earned by selling them he could buy things for his ow

    105、n use or pleasure. He had a “bank” almost full of what he called his “shrimp money.”The sight of the flashing diamonds on the hands of some of the summer visitors at the fishing village in which he lived had added a new article to the list of beautiful things his mother would own someday. He had hea

    106、rd that just one single diamond was sometimes worth five hundred dollars or more. This had discouraged him very much.But one day, he happened to pass a shop in the neighboring town and saw a number of diamond rings displayed in the window. He stopped fascinated, and pressed his face against the glas

    107、s eagerly to see if any prices were marked upon them. Imagine his surprise when he saw upon the largest one a tag marked $4.75. He looked again to see if he had made a mistake. Perhaps it was $475. But no, he knew enough about figures to see that he was right the first time.He went home as fast as h

    108、e could, and ran up into his bedroom. Then, he opened his “bank” and counted its contents. “Three dollars and twenty-two cents!” he cried. “Ill have that ring before another week.” Hiram worked early and late for the next few days. He caught more shrimps than he had ever caught in the same length of

    109、 time, and sold them readily.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。At the end of the week he had the sum he desired._Years after, Hiram learned what he had bought was in fact only glass, and he decided to tell his mother._【答案】 At the end of the week he had the sum he desired. Hurrying to the shop whe

    110、re he had seen the ring, before going inside he gave one swift, almost frightened look into the window. Could it be gone? No, there it was flashing and shining as before. That evening, he placed it on his mothers finger. She looked at it in surprise. “It is yours, Mother,” he cried, proudly. “I boug

    111、ht it with my shrimp money.” “My dear boy,” said his mother, while something as bright as the shining stone flashed in her eyes, “not one of those ladies can value their rings as I shall value mine.”Years afterwards Hiram learned that what he had thought was a diamond was only a bit of glass. “Did y

    112、ou know it then, Mother?” he asked. His mother nodded. “And you never told me.” “It was brighter to me than any real diamond,” she said. “The brightness I saw flashing in it was the unselfish love of my boy.” Indeed, nothing in the world is more precious than a sincere heart.【解析】【导语】本文以时间为线索展开,讲述了小男

    113、孩Hiram Green想要给母亲买一个钻石戒指,但是这太贵了。有一天他突然发现在一家店里的一个钻石戒指只要4.75美元。他很激动,在一周后攒够了钱,买下了戒指送给母亲。母亲很珍惜。多年以后他才知道那只是一个玻璃,但母亲说这世上没有比这更珍贵的了。【详解】1.段落续写:.由第一段首句内容“到周末,他得到了他想要的那笔钱。”可知,第一段可描写Hiram Green去买下了那个戒指送给了母亲。.由第二段首句内容“多年以后,Hiram才知道他原来以为是钻石的东西其实只是一小块玻璃。”可知,第二段可描写Hiram询问母亲是否知道,母亲说虽然是玻璃,但这世上没有比这更珍贵的了。2.续写线索:买戒指送戒指

    114、惊喜真相珍惜3.词汇激活行为类放置:place/put闪耀:flash/twinkle珍惜:value/cherish情绪类惊喜:surprise/amazement真诚的:sincere/frank【点睛】高分句型1 Hurrying to the shop where he had seen the ring, before going inside he gave one swift, almost frightened look into the window. (运用了现在分词作状语和where引导的定语从句)高分句型2 The brightness I saw flashing in it was the unselfish love of my boy. (运用了省略关系代词的定语从句和现在分词作后置定语)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:安徽省合肥市六校联考2022-2023学年高一英语下学期期末联考试题(Word版附解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-452901.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1