安徽省合肥市庐巢八校联考2022-2023学年高一英语下学期5月期中试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 合肥市 庐巢八校 联考 2022 2023 学年 英语 下学 期中 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2022-2023学年度第二学期集中练习2高一英语(试卷满分150分,考试时间120分钟)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What time does the mans plane take off?A.At 7:00.B.At5:30.C.At 5:00.2.What activities are the speakers talking about
2、?A.Swimming.B.Surfing.C.Sailing.3.Where did the woman think the book was?A.Under the bed.B.In a taxi.C.On the dressing table.4.What is Mr.Mathew busy with?A.A phone call.B.A research project.C.A meeting.5.What does the woman mean?A The man should clean the computer later.B.The screen shouldnt also b
3、e cleaned.C.The keyboard needs cleaning.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6.How do the speakers feel about the temperature?A.Its just 37.B.Its more than 37.C. Its less th
4、an 37.7.What does the man suggest the woman do?A.Use the air conditioner.B.Turn on the electric fan.C.Have the electric fan fixed.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8.Who is the best swimmer?A.Mary.B.Bill.C.Jack.9.What does the coach advise the woman to do?A.Take a shower first.B.Follow the rules.C.Swim in the dee
5、p water.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10.When will a double room be available at the earliest?A.Next Sunday.B.Next Monday.C.Next Saturday.11.How much is a single room with a queen-size bed per night?A.S180.B.$80.C.$60.12.What does the woman care most about the room?A.The size.B.The environment.C.The price.听
6、下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13.What does the man mainly use social media to do?A.Post articles about important issues.B.Post his photos.C .Communicate with people.14.How many social media are mentioned in the conversation?A.Three.B.Two.C.One.15.What does the woman post on social media?A.Photos of herself.B
7、.Her writing.C.Her friends articles.16.How old is Sara?A.30 years old.B.15 years old.C.29 years old.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17.When will Answer That be on?A.On Mondays.B.On Saturdays.C.On Thursdays.18.What do we know about the questions asked in Answer That?A.They are about films, music and TV.B.They
8、are neither easy nor difficult.C.They are similar to those in the adult quiz show.19.What prize will the winners get next week?A.A camera.B.A TV.C.A laptop.20.What is the speaker doing?A.Advertising a new TV quiz show.B.Answering teenagers questions.C.Explaining the rules of a new game.第二部分 阅读(共两节,满
9、分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。APersonal RobotMake your parents and teachers happy!Are you having problems finishing your homework on time?Do you avoid cleaning your room until your mom shouts at you?You dont need to worry if you buy a Mr. Helping Hand personal robot.
10、 Mr. H can be programmed to organize your homework. Your own personal robot will follow you around, putting away books and objects that you have left on the floor or bed.Mr. H also has these features (特点): weighs only 500 grams includes long-lasting batteries comes with a 5-year guarantee remembers
11、simple instructionsOriginally (最初) sold for 499NOW ONLY 299WATCH CONTROLThis is a watch that James Bond would be proud to wear!This is NOT a watch for ordinary people!Your electronic PENGO WATCH CONTROL acts as a remote control for TVs and videos. gives you a daily weather forecast. reminds you when
12、 to hand in your homework. sets off a silent warning alarm when parents or teachers are near.Besides, your PENGO WATCH CONTROL will always tell you the time accurately!Originally sold for 199NOW ONLY 99For further information, click here.1. A PENGO WATCH CONTROL can help you to _ .A. repair your TVB
13、. organize your homeworkC. be a James BondD. know what the weather is like2. You can get your Mr. H for _ .A. 499B. 299C. 199D. 993. Where would you be most likely to find the two texts?A. On a notice board.B. In a company brochure.C. On a teenage website.D. In a college newspaper.【答案】1. D 2. B 3. C
14、【解析】【分析】这是两则广告,介绍了几款对青少年有帮助Personal Robot和WATCH CONTROL。1题详解】细节理解题。根据WATCH CONTROL部分“gives you a daily weather forecast”(提供每日天气预报)可知PENGO WATCH CONTROL可以帮助你了解天气情况。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Personal Robot 部分“NOW ONLY 299”(现在只有299美元)可知你可以花299美元买到Mr. H。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第一段“Make your parents and teachers happy
15、!”(让你的父母和老师高兴)和最后一段“For further information, click here.”(欲了解更多信息,请点击这里)可推知你最可能在一个青少年网站上找到这两篇文章。故选C。BLast September an American started a trip through Southwest China on a standard bike she had bought at a local shop. In three months, Jennifer Holstein cycled 2,500 kilometers through three provinces
16、 with just two small bags.Living in Beijing, her life was already great. But Holstein felt the urge to travel the world and look for adventure. It was mid-August of 2021 that the idea came to her to travel China by bicycle. At that time, Holstein had never cycled for more than 20 kilometers around h
17、er local city of Beijing.Holstein shared an experience from the beginning of her trip when she found herself stuck in a tunnel (隧道) with a flat tire. It was dark and hot, and she was so scared because she had never changed a tire before. Suddenly, a group of cyclists old enough to be her grandparent
18、s came and rescued her.In addition to receiving the kindness of people across China, Holstein also experienced several unique cultural experiences by attending three local weddings. She spoke about one wedding in detail, “I was in the middle of a small village in Sichuan province, and I was taken in
19、to a local Tibetan familys home and they invited me to take part in a wedding. They gave me a dress and even did my makeup. I never thought I would ever have the chance to take part in a Tibetan wedding.”According to Holstein, “Many people want to travel the world and take huge risks, but never do.D
20、ont just live your life hoping your wildest dreams will become a reality someday. Try first and the rest will work itself out.” In addition to biking for her own passion and curiosity, Holstein also linked her ride to raise 22,000 yuan for the United Foundation for Chinas Health.4. Why did Jennifer
21、Holstein decide to travel by bicycle?A. Her life in Beijing was dull.B. She was encouraged by an inner desire.C. Her friends advised her to go.D. She was an experienced bike traveler.5. How did the cyclists treat Jennifer Holstein in the tunnel?A. They called an old man to help her.B. They thought t
22、hemselves too old to help her.C. They ignored her and moved forward.D. They helped her solve the tire problem.6. What can we know from Jennifer Holsteins words in paragraph 4?A. She was fond of attending Tibetan weddings.B. She was a bit annoyed at the weddings details.C. She was grateful for such a
23、n unexpected opportunity.D. She was forced to take part in the local wedding.7. What does the text mainly tell us?A. Discovering the unknown on a bicycle.B. Enjoying the pleasure of travel.C. Having a unique cultural experience in China.D. Lending a helping hand to the needy.【答案】4. B 5. D 6. C 7. A【
24、解析】【导语】本文是一篇记叙文。讲述了一名美国女性孤身一人在中国西南地区骑行2500公里时得到的帮助和体验沿途的文化。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段“Living in Beijing, her life was already great. But Holstein felt the urge to travel the world and look for adventure. It was mid-August of 2021 that the idea came to her to travel China by bicycle. (住在北京,她的生活已经很好了。但Jennif
25、er Holstein感到了周游世界寻找冒险的冲动。2021年8月中旬,她萌生了骑自行车去中国旅行的想法。)”可知,本在北京生活舒适的Jennifer Holstein在2021年8月中旬突然产生了独自骑行中国探索未知挑战自我的想法,所以她是被内心的欲望所驱使。故选B。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段“Holstein shared an experience from the beginning of her trip when she found herself stuck in a tunnel (隧道) with a flat tire. It was dark and hot,
26、 and she was so scared because she had never changed a tire before. Suddenly, a group of cyclists old enough to be her grandparents came and rescued her. (Holstein分享了她旅行开始时的一段经历,那时她发现轮胎爆了,自己被困在一个隧道里。天又黑又热,她很害怕,因为她从来没有换过轮胎。突然,一群年纪足够大的自行车手来救了她。)”可知,在Jennifer Holstein自行车突然爆胎困在隧道里之后,一群大爷骑行队刚好路过,帮她解决了换胎问
27、题。故选D。【6题详解】推理判断题。根据文章第四段“Holstein also experienced several unique cultural experiences by attending three local weddings. She spoke about one wedding in detail, “I was in the middle of a small village in Sichuan province, and I was taken into a local Tibetan familys home and they invited me to take
28、 part in a wedding. They gave me a dress and even did my makeup. I never thought I would ever have the chance to take part in a Tibetan wedding.” (通过参加三场当地的婚礼,Holstein还体验到了几种独特的文化体验。她详细地谈到了一场婚礼,“我当时在四川省的一个小村庄里,我被带到当地一个藏族家庭,他们邀请我参加一场婚礼。他们给了我一条裙子,还帮我化了妆。我从没想过我会有机会参加一场西藏婚礼。”)”可知,Jennifer Holstein讲述了她骑经
29、四川一个村庄时被邀请参加一个藏族婚礼的具体细节可知,当地藏民家庭细致地为她做了参加婚礼的相关准备,她利用这个难得的机会体验了当地独特的文化和习俗,她很感激。故选C。【7题详解】主旨大意题。通读全文,本文讲述了一名决定挑战自我和探索未知的美国女性在中国西南地区独自骑行2500公里时所得到的热情帮助和体验沿途独特的文化,选项C “Discover the unknown on a bicycle. (骑自行车探索未知。)”通过提炼文章关键词的方式最好地概括了文章主旨。故选A。CAbout ten men in every hundred suffer from color blindness in
30、 some way. Women are luckier, only about one in two hundred is affected in this matter. Perhaps, after all, it is safer to be driven by a woman!There are different forms of color blindness. In some cases a man may not be able to see deep red. He may think that red, orange and yellow are all shades o
31、f green. Sometimes a person cannot tell the difference between blue and green. In rare cases, an unlucky man may see everything in shades of green-a strange world indeed.Color blindness in human beings is a strange thing to explain. In a single eye, there are millions of very small things called “co
32、nes”. These help us to see in a bright light and to tell difference between colors. There are also millions of “rods”, but these are used for seeing when it is near dark. They show us shapes but no color.Some insects have favorite colors. Mosquitoes prefer blue to yellow. A red light will not attrac
33、t insects, but a blue lamp will. In a similar way human beings also have favorite colors. Yet we are lucky.With the aid of the cones in our eyes, we can see many beautiful colors by day, and with the aid of the rods we can see shapes at night. One day we may even learn more about the invisible color
34、s around us.8. Why do some people say it is safer to be driven by women?A. Women are more careful.B. Women are weaker but quicker in thinking.C. Women are fonder of driving than men.D. Fewer women are color-blind.9. According to the passage, with the help of the “cones”, we canA. tell different shap
35、esB. tell orange from yellowC. kill mosquitoesD. see in a weak light10. What can we learn about the color-blind?A. None of them can see deep red.B. Not all of them have the same problem in recognizing color.C. None of them can tell the difference between blue and green.D. All of them see everything
36、in shades of green at night.11. What is the main idea of the passage?A. Color and its surprising effects.B. Women luckier than men.C. Color blindness.D. Danger caused by color blindness.【答案】8. D 9. B 10. B 11. C【解析】【导语】这是一篇说明文。这篇文章讲述了色盲的现象和人类眼睛如何感知颜色的方式。文章介绍了两类视觉细胞,分别是“锥体”(cones)和“棒状体”(rods):锥体能帮助我们
37、在亮光下看清东西和区分颜色,棒状体则帮助我们在黑暗中看到物体的轮廓。文章还提到了颜色识别的能力存在差异,有的人能看到大部分颜色,而一些人则无法区分深红色或蓝绿色等。最后,文章介绍了一些趣闻,如蚊子偏好蓝色、人类偏好不同的颜色等。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段“About ten men in every hundred suffer from color blindness in some way. Women are luckier, only about one in two hundred is affected in this matter. Perhaps, after al
38、l, it is safer to be driven by a woman! (每一百名男性中约有十名以某种方式患有色盲。女性比较幸运,只有大约两百分之一的人在这件事上受到影响。也许,毕竟女人开车更安全!)”可知女性色盲问题较男性更少,故选D项。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段中“In a single eye, there are millions of very small things called “cones”. These help us to see in a bright light and to tell difference between colors. (在一只
39、眼睛中,有数百万个非常小的东西,称为“视锥细胞”。这些帮助我们在明亮的光线下看东西并区分颜色。)”可知cones可以帮助我们在明亮的光线下看东西并区分颜色,故选B项。【10题详解】推理判断题。根据第二段中“In some cases a man may not be able to see deep red. He may think that red, orange and yellow are all shades of green. Sometimes a person cannot tell the difference between blue and green. In rare
40、cases, an unlucky man may see everything in shades of green-a strange world indeed. (在某些情况下,男人可能无法看到深红色。他可能认为红色、橙色和黄色都是绿色的阴影。有时一个人无法区分蓝色和绿色。在极少数情况下,一个不幸的人可能会看到绿色的阴影确实是一个奇怪的世界。)”可知虽然有些人不能看清深红色,有些人不能识别蓝色和绿色的区别,但并不是所有的色盲患者都有同样的颜色辨识问题,故选B项。【11题详解】主旨大意题。文章主要以人类眼睛感知颜色的方式为主线,其中涉及到了有关色盲的信息。文章的开篇提出了男性比女性更容易患
41、上色盲,并在文章后面对这一现象进行了补充和解释。同时,文章对蚊子喜欢什么颜色、人类喜欢什么颜色等等进行了介绍,但是这些信息都是为了支撑文章的主旨,也就是关于色盲的讨论,故选C项。DSolar power is now the cheapest source of electricity in history, according to a 2020 report. But theres something holding this clean energy powerhouse back: Space. Unlike fossil fuel power stations, solar farm
42、s need a lot of room. While traditional solar farms sometimes attract arguments due to the amount of land they use, floating solar farms occupy much less valuable space above bodies of water.“As demand for land increases, water bodies are increasingly being targeted for renewable energy. Deployment(
43、部署)of solar on water increases electricity production.said Giles Exley,PhD researcher and lead author from Lancaster University. The research team set about computer modelling using the MyLake simulation programme and data collected by the UKs Centre for Ecology and Hydrology from Englands largest l
44、ake, Windermere.Their results show that floating solar arrays(阵列)can cool water temperatures by shading the water from the sun. At scale, this could help to mitigate against harmful effects caused by global warming, which is friendly to the environment. However, some complex conditions can result in
45、 the bottom layer of water becoming deoxygenated(脱氧的)and makes water quality worse-if floating solar farms are stationed.“Floating solar could help to reduce the negative effects of global warming which will influence on these bodies of water,”Exley said,“however, there are also real risks of disadv
46、antageous effects, such as deoxygenation causing undesirable increases in nutrient concentrations and killing fish. We need to do more researches to understand the possibility of both positive and negative impacts.”The larger the solar equipment, the greater the effect on water temperature increases
47、. Further studies will be needed to decide the suitable size array and design and their effects for individual lakes and artificial lakes.12. What do we know about floating solar in the first paragraph?A. The electricity of floating solar is cheaper than the solar powers.B. Floating solar farms coul
48、d save more space efficiently.C. Floating solar has aroused greatly controversy around the public.D. Fossil fuel power stations take larger room than the solar farms.13. What does the underlined phrase “mitigate against” mean in paragraph3?A Reduce.B. Support.C. Increase.D. Promote.14. What can we i
49、nfer from the research of Giles Exley?A. There is no negative effects to develop floating solar.B. The research team collect the information from computer.C. Floating solar can get rid of the drawbacks of global warming.D. The water temperatures under the floating solar arrays are lower.15. What doe
50、s the research team plan to do next?A. To do more researches.B. To install more floating solar.C. To design different floating solar.D. To measure the size of the floating solar.【答案】12. B 13. A 14. D 15. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了漂浮式太阳能发电厂可以有效节省更多空间,介绍了这种漂浮式太阳能发电的优势和未来的发展方向。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“While c
51、onventional solar farms sometimes attract argument due to the amount of land they use, floating solar farms occupy much less valuable space above bodies of water.(虽然传统的太阳能农场有时会因其使用的土地数量而引起争议,但浮动太阳能农场占用的水体上方的宝贵空间要少得多)”可知,漂浮式太阳能发电厂可以有效节省更多空间。故选B。【13题详解】词句猜测题。根据第三段中“Their results show that floating sol
52、ar arrays(阵列)can cool water temperatures by shading the water from the sun.(他们的研究结果表明,漂浮的太阳能电池板可以通过遮挡阳光来降低水温)”以及划线词上文“this could help to(这可能有助于)”和下文“harmful effects caused by global warming, which is friendly to the environment(由全球变暖造成的有害影响,这对环境是友好的)”可推断,漂浮的太阳能可以帮助减轻全球变暖对这些水体的负面影响。故划线词意思是“减少”。故选A。14
53、题详解】推理判断题。根据第三段中“Their results show that floating solar(阵列)arrays can cool water temperatures by shading the water from the sun.(他们的研究结果表明,漂浮的太阳能电池板可以通过遮挡阳光来降低水温)”可推知,浮动太阳能电池阵列下的水温较低。故选D。【15题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“We need to do more researches to understand the possibility of both positive and negative i
54、mpacts.(我们需要做更多的研究来理解积极和消极影响的可能性)”以及最后一段中“Further studies will be needed to determine the suitable size array and design and their effects for individual lakes and artificial lakes.(需要进一步研究以确定适当的大小、排列和设计及其对个别湖泊和人工湖的影响)”可推知,研究小组下一步要做更多的研究。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-452993.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
四年级上册语文课件-21《搭石》∣人教新课标 (共13张PPT).ppt
