广东省广州市普通2020届高三英语综合测试试题(一)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 广州市 普通 2020 届高三 英语 综合测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省广州市普通2020届高三英语综合测试试题(一)(含解析)本试卷共10页,满分120分。考试用时 120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名和考生号、试室号、座位号填写在答题卡上,并用2B铅笔在答题卡的相应位置填涂考生号及试卷类型(B)。因听力另考,试卷从第二部分的“阅读理解”开始,试题序号从“21”开始。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。写在本试卷上无效。3.回答非选择题时,必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案
2、;不准使用铅笔和涂改液。写在本试卷上无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第二部分 阅读理解 ( 共两节,满分40分 )第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分 )阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。By WENQIANGABritish MuseumWhen the British Museum opened in 1759 it was the first of its kind in the world: the only national museum open to the public. It was and still is free
3、to visit. The displays are organised by location and time period: Ancient Iran, Greece, China from 5000 BC onwards, Roman Britain and so on. Overwhelmed? Follow a free eye-opener tour on your smart phone or book onto the Around the World in 90 Minutes guided tour.National GalleryYou cant miss this a
4、rtistic institution in Trafalgar Square. There you can see some of the worlds finest works of art for free. Founded in 1824 to display a collection of just 36 paintings, today the National Gallery is home to over 2,000 works from artists such as da Vinci, van Gogh and Picasso. The National Gallery h
5、osts free after-work events for adults. So if you want to learn more about these famous artworks over a glass of wine, come along.Science MuseumOne of Londons favorite hands-on museums, the Science Museum features seven floors of entertaining and educational exhibits, including the Apollo 10 Spacesh
6、ip! If youre going with little ones, head to Pattern Pod or The Garden, where children can directly explore basic scientific principles with sound and water.Cartoon MuseumThis highly entertaining London tourist attraction covers the history and development of British cartoon from the 18th century to
7、 the present day. See how artists portrayed important events and the great and good over the centuries. Its great value at only 7.00 for entry.1. Which museum provides a free digital guide?A. British Museum.B. National Gallery.C. Science Museum.D. Cartoon Museum.2. How is the Science Museum differen
8、t from the other three?A. It is the only one where entry is free.B. It offers free events after regular working hours.C. It allows visitors to carry out simple experiments.D. It is the museum with the longest history in London.3. Where would you most likely find this passage?A. In a British school b
9、ook.B. On a London street map.C. In a London tourism guide book.D. On the British Museum Entrance Board.【答案】1. A 2. C 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了伦敦的四个博物馆。【1题详解】细节理解题。根据第一段中的“The displays are organised by location and time period: Ancient Iran, Greece, China from 5000 BC onwards, Roman Britain and so o
10、n. Overwhelmed? Follow a free eye-opener tour on your smart phone or book onto the Around the World in 90 Minutes guided tour”可知,在British Museum,展览按地点和时间安排:古代伊朗、希腊、公元前5000年起的中国、罗马时期的英国等等。如果你感到不知所措,那么,你可以在您的智能手机上进行一场让你大开眼界的免费之旅。由此可知,British Museum提供免费的数字向导。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第三段中的“If youre going with
11、little ones, head to Pattern Pod or The Garden, where children can directly explore basic scientific principles with sound and water”可知,如果你和小孩子一起去,去Pattern Pod or The Garden,在那里孩子们可以直接用声音和水探索基本的科学原理。C选项(游客们可以做一些简单的实验)表达此意。其余几个博物馆均未提到这一点。故选C。【3题详解】推理判断题。文章介绍了四个伦敦著名的博物馆。游客们根据这些介绍去参观了解这些博物馆。由此可知,该文章有可能
12、出现在伦敦旅游指南上。故选C。【点睛】细心审题,直接就题找答案。解答此类试题时,不必通篇细看原文,而应采取“带着问题找答案”的方法,先从问题中抓住关键性词语(题眼),然后以此为线索,运用略读及查读的技巧快速在文章中寻找与此问题相关的:段落、语句,仔细品味,对照比较,确定答案。例如第1题,可以直接根据题干中的“free”将信息直接锁定到第一段。BAdriana put down the knife, stepped back and looked at her finished painting. She was usually her own worst critic, but today A
13、driana was pleased with what she saw. Sunset was her best work yet! Not that her classmates would agree. Their reaction to her abstract art was always “Whats that supposed to be?” or “Artists use brushes to paint, not knives, string and cloth.” Still, she didnt care. Adriana painted to please hersel
14、f, not others.When she showed the work to Mr. Marcus, her middle school art teacher, the net day, he shook his head and said sternly, “Please Adriana, Ive had enough of this.” Anyone hearing this comment and its tone would naturally think Mr. Marcus was criticizing her work, but it was his frustrati
15、on speaking. He loved Adrianas paintings and had repeatedly begged her to show them publicly. She always refused.As her middle school graduation approached, however, Adriana began worrying about university. Her parents would cover her study fees, but Adriana planned to pay for her university books,
16、art supplies and accommodation herself. So, this time, when Mr. Marcus made the suggestion, Adriana agreed. A disbelieving grin appeared on Mr. Marcuss face.The following day, after checking the newspapers and visiting several local real estate offices, Adriana and Mr. Marcus wandered around the tow
17、n looking for a suitable location. Finally, though, they could not find anything within their price range.At the days end, the pair entered a small coffee shop to rest. Mr. Marcus could see the disappointment on Adrianas face and, as a woman came to take their order, said, “Dont worry. Well find som
18、ewhere to show your art.” On hearing this, the woman said, “Did you say art? You know we show local artists works right here in the caf,” pointing to the paintings hanging on the walls. “Bring a few of your pieces around tomorrow for me to look at. Im Susan by the way, the owner.” After thanking Sus
19、an for her offer, Adriana and Mr. Marcus left the cafe in amazement.The next morning Adriana brought along Sunset and Mr. Marcus the two paintings of Adrianas hed purchased earlier that year. Susan studied the paintings in silence, concentrating hard on each one. After what felt like a lifetime, she
20、 turned to Adriana and said, “Id be honoured to hang these in my caf.”4. What can we learn about Adriana from the first paragraph?A. She was very independent in her thinking.B. She was not very popular with her classmates.C. She was easily affected by other peoples opinions.D. She was very confident
21、 in her own artistic abilities.5. What was Mr. Marcuss opinion of Adrianas paintings?A. Strongly critical.B. Very positive.C. Somewhat frustrating.D. A little confusing.6. Why did Adriana finally agree to show her artwork?A. Her high school graduation was getting nearer.B. She felt guilty about trou
22、bling Mr. Marcus.C. Her parents were in desperate need of money.D. She wanted to help support herself during university.7. Adriana finally found a place to show her artwork mainly because of _.A. friendly encouragementB. strong determinationC. careful planningD. good luck【答案】4. A 5. B 6. D 7. D【解析】【
23、分析】这是一篇记叙文。Adriana想展出自己的作品,但是找不到合适的地方。最后她无意中遇到一位咖啡店店主,店主同意在她的店里展出Adriana的作品。4题详解】推理判断题。根据第一段中的“Not that her classmates would agree. Their reaction to her abstract art was always “Whats that supposed to be?” or “Artists use brushes to paint, not knives, string and cloth.” Still, she didnt care. Adria
24、na painted to please herself, not others”可知,Adriana的同学们不能理解她的抽象艺术。但是,Adriana并不在乎。Adriana画画是为了取悦自己,而不是为了取悦别人。由此推知,她有自己的独立的思想,并不在乎别人的看法。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第二段中的“He loved Adrianas paintings and had repeatedly begged her to show them publicly”可 知,Mr. Marcus喜欢Adriana的画作,曾多次请求她公开展示。因此,他对于Adriana的作品持肯定的态度。故
25、选B。【6题详解】细节理解题。根据第三段中的“Adriana planned to pay for her university books, art supplies and accommodation herself. So, this time, when Mr. Marcus made the suggestion, Adriana agreed”可知,Adriana计划自己支付她的大学书籍,艺术用品和住宿的费用。所以,这一次,当Mr. Marcus提出建议时,Adriana同意了。故选D。【7题详解】推理判断题。根据最后两段可知,Adriana和Mr. Marcus在多方寻找无果的情
26、况下,在一家咖啡店谈及此事时,店主听到了他们的交谈,然后店主让他们把作品拿过来看看。最后,店主同意Adrian将作品在她的店内展出。这一切都是一种巧合。由此可知,Adriana是由于好运才找到展出作品的地方的。故选D。【点睛】根据事实细节,推断合理信息。推理题要求在理解原文表面文字信息的基础上,作出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。也就是说,要做到判断有据,推论有理,忠实原文。切忌用自己的观点代替作者的本意,切忌片
27、面思考,得出片面结论。例如第二题,考生根据第二段中的“Mr. Marcus喜欢Adriana的画作,曾多次请求她公开展示”直接推断出Mr. Marcus对Adriana的画作的态度。CAs we continue to explore farther out into our solar system and beyond, the question of humans living on other planets often comes up. Manned bases on the Moon or Mars for example, have long been a dream of m
28、any. There is a natural desire to explore as far as we can go, and also to extend humanitys presence on a permanent or at least semi-permanent basis. In order to do this, however, it is necessary to adapt to different extreme environments. On the Moon for example, a colony must be self-sustaining an
29、d protect its inhabitants from the airless, harsh environment outside.Mars, though, is different. While future bases could adapt to the Martian environment over time there is also the possibility of modifying the surrounding environment instead of just co-existing with it. This is the process of ter
30、raforming - adjusting Mars atmosphere and environment to make it more Earth-like. But the bigger question is, should we?One of the main issues is whether Mars has any native life or not and if it does, should it be preserved as much as possible? If the answer is yes, then large-scale human settlemen
31、ts on Mars should be completely off-limits. Small colonics might be fine, but living on Mars should not be at the expense of any native habitats, if they exist. If Mars is home to any indigenous life, then terraforming should be a non-issue; it simply should not be done.What if Mars is lifeless? Eve
32、n if no life exists there, that untouched and unique alien environment needs to be preserved as it is as much as possible. Weve already done too much damage here on our own planet. By studying Mars and other planets and moons in their current natural state, we can learn so much about their history a
33、nd also learn more about our own world. We should appreciate (he differences of other worlds instead of just transforming them to suit our own ambitions.8. What is the best title for the text?A. A Is there life on Mars?B. Can we adapt to Mars?C. Should we terraform Mars?D Are Mars and Earth So Diffe
34、rent?9. What does the author think we should do if life is found on Mars ?A. Ensure that its not harmed.B. Negotiate with the Martians.C. Change the unpopulated regions.D. Assess the advantages and disadvantages.10. What does the underlined word “indigenous” in paragraph 3 mean?A. Complex.B. Native.
35、C. Foreign.D. Intelligent.11. How does the author develop his ideas in the text?A. By referring to others research.B. By evaluating different planets.C. By justifying the benefits of terraforming.D. By arguing in support of one viewpoint.【答案】8. C 9. A 10. B 11. D【解析】【分析】这是一篇议论文。文章论述了人类是否应该移民火星,在火星上大
36、规模建造定居点这个问题。【8题详解】主旨大意题。第一、二段提出问题:我们应该调整火星的大气和环境,使它更像地球吗? 第二段提出:首先要弄清楚火星上是否有原生生命,如果有,那么在火星上建造大规模人类定居点应该是完全禁止的。第三段提出:如果火星没有生命,也要尽可能地保护原始的、独特的外星环境。不能为了自己的野心而伤害火星。综上,文章主要回答了这个问题:人类是否应该移民火星,在火星上大规模建造定居点。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段中的“living on Mars should not be at the expense of any native habitats, if they e
37、xist”可知,如果火星上存在任何原生栖息地,生活在火星上就不应该以牺牲它们为代价。即:要保证火星生物不受伤害。故选A。【10题详解】词义猜测题。根据第三段中“One of the main issues is whether Mars has any native life or not and if it does, should it be preserved as much as possible? Small colonics might be fine, but living on Mars should not be at the expense of any native ha
38、bitats, if they exist. If Mars is home to any indigenous life, then terraforming should be a non-issue; it simply should not be done”可知,该段第一句提出问题:火星上是否有原生生命,如果有,是否应该尽可能地保护? 然后下文回答,如果火星上存在任何原生栖息地,生活在火星上就不应该以牺牲它们为代价。由此推知,该画线词所表达的意思应为:如果火星是任何土著生命的家园,那么地球改造应该是一个不存在的问题:这根本不应该做。因此,画线词的意思应为“native”。故选B。【11
39、题详解】推理判断题。第一、二段提出问题:我们应该调整火星的大气和环境,使它更像地球吗? 第二段提出:首先要弄清楚火星上是否有原生生命,如果有,那么在火星上建造大规模人类定居点应该是完全禁止的。第三段提出:如果火星没有生命,也要尽可能地保护原始的、独特的外星环境。不能为了自己的野心而伤害火星。因此,本文主要通过论述来阐明一个观点:无论是否在火星上建造人类定居点,我们都不应该破坏火星的原始环境。其余选项,A(提到别人的研究);B(评估不同的星球);C(证明改造的好处)均未提到。故选D。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找
40、表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。例如第1题,考生通过概括每段的主要意思,然后总结概括出文章的主旨大意。DAfter 400 years, William Shakespeare (1564-1616) is still widely celebrated as a great crafter of language and playwright (剧作家).But he was not the only great master of dramatic writing to
41、 die in 1616, and he is certainly not the only writer to have left a lasting impact on theatre. While less known worldwide, Tang Xianzu is rightly considered Chinas greatest playwright and is highly admired in that country of ancient literary and dramatic traditions.Tang was born in 1550 in Linchuan
42、, Jiangxi Province, and worked as a government official until, in 1598 and aged 49, he retired to focus on writing. Unlike Shakespeares large body of plays and poems, Tang wrote only four major plays: The Purple Hairpin, A Dream under a Southern Bough, Dream of Handan and The Peony Pavilion - widely
43、 considered to be his masterpiece. In the latter three, much of the story is told through dream sequences. Tang used these scenes to explore human emotions in ways that challenged the feudal system of his time. It is a similar dream structure that we find in Shakespeare A Midsummer Nights Dream.Tang
44、 lived towards the end of the Ming Dynasty (1368-1644) and, similarly to Shakespeare, his lasting success was partly due to the growth of theatre as an artistic practice during his lifetime. As in Shakespeares England, it became hugely popular in China, with public theatres opening in different citi
45、es and traveling performance groups becoming common. Theatrical audiences started to populate open public spaces, and theatre as a popular form of entertainment found its place outside palaces. However, unlike in Shakespeares England, there was hardly any mixing of the rich with commoners at theatri
46、cal events.During this time, the way in which play-texts were enjoyed, spread and performed also changed. Initially, Chinese dramas had an emphasis on poetic language and were distributed in book form, to be read like novels. They were seldom, if ever, performed. However, from the mid-16th century,
47、kunqu opera, a form of musical drama, spread from southern China to become a symbol of Chinese culture.While Tang and Shakespeare lived a world away from each other, they share in common the humanity of their drama, their heroic figures, their love for language, a lasting popularity and the annivers
48、ary during which we still celebrate them.12. Why does the writer refer to Shakespeare throughout this article about Tang?A. To compare the writing styles of the writers.B. To emphasize Tangs importance in literature.C. To assess the achievements of these two great writers.D. To examine the different
49、 influences of Tang and Shakespeare.13. What distinguishes The Purple Hairpin from Tangs other plays?A. It does not rely heavily on dream scenes.B. It is widely considered to be his best work.C. It was the only play to be publicly performed.D. It challenged the feudal system of ancient China.14. Wha
50、t characteristic was shared by both English and Chinese theatre during Tangs lifetime?A. Music and poetry were present in most performances.B. The popularity of public theatrical performances grew rapidly.C. Different social classes often attended the same performances.D. Most plays were written to
51、be read as novels rather than performed.15. Which of the following would the author probably agree with?A. Tangs plays were superior to his poems.B. Tang is more widely read than Shakespeare.C. Tang is the best playwright in Chinese history.D. Tang and Shakespeare knew of each other s works.【答案】12.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2018年小升初语文总复习精练课件-第21课时 写作技巧|人教新课标 (共13张PPT).ppt
