广东省广州市第五中学2022届高三上学期9月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省广州市第五中学2022届高三上学期9月月考英语试题 WORD版含解析 广东省 广州市 第五 中学 2022 届高三 上学 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、广州市第五中学高三英语测试(9.11)第卷阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;,每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。AThe Campus BooksBookies, the campus bookstore is located at the Campus Activity Centre. Bookies is the only place in Kamloops to buy your course textbooks. If you need help in finding your course textbo
2、oks, ask any of the worker in the bookstore.There are more than just textbooks at Bookies. It carries a wide variety of art supplies and gift items. You must show your student card to get a discount for the bus passes.TEXTBOOK RETURN How long do I have to return books?Books bought must be returned w
3、ithin ten working days after you buy them. What if I wrote my name in the book?Unluckily, we cannot give you a full refund (退款) for books not in very good condition, as publishers will not accept this. What happens if I miss the last day for return?We may buy the textbook as “used” according to our
4、Buyback program. What if I discover that my book has missing pages halfway through the term?We will replace the defective books, new or used, for a like copy of that title. Cash refunds are not given for defective books returned outside the normal return dates.BUYBACK What books do you buy back?We b
5、uy back all current edition textbooks. If we do not use them at UCC, we buy them back according to the value set in the North American marketplace. How much do I get for my books?If Bookies is buying the book for use at UCC, you will receive 50% of the current new retail price (零售价). In order to rec
6、eive the proper buyback price, discs and supplements must be bought with the book. What happens to the books that I sell?Books for Bookies are processed by our workers and sold to students at 75% of the new retail price. What condition do my books need to be in?Books should be in good condition, mea
7、ning that the cover is still good and without any pages missing.Notes and markings on the pages are perfectly fine. Workbooks and study guides are generally not bought back unless they are free of all markings. No sales receipt is required for these books.Bookstore HoursMonday Thursday9:00am -6:00pm
8、Friday9:00am -5:00pmSaturday and SundayClosed1. The underlined word “defective” can be replaced by “_”.A. latestB. oldC. newD. faulty2. Bookies will not buy back your used textbook if _.A. the cover of the book is missingB. there are markings and notes on the pagesC. you have lost the sales receiptD
9、. you miss the last day for return3. The items which can be bought back dont include _.A. textbooks with markingsB. workbooks with markingsC. textbooks with covers and all pagesD. study guides free of markings【答案】1. D 2. A 3. B【解析】【分析】这是一则广告,介绍了一所校园书店的一些情况。【1题详解】考查词义猜测。根据上文中的“if I discover that my b
10、ook has missing pages”及replace可推断,画线词的意思是“有缺点的,有错误的”,故应选D。【2题详解】考查细节理解。根据BUYBACK一列的第四项中的“Books should be in good condition, meaning that the cover is still good and without any pages missing”可知书应该是在良好的条件下,这意味着封面仍然是良好的,没有任何页失踪,A项正确。【3题详解】考查细节理解。根据“Workbooks and study guides are generally not bought b
11、ack unless they are free of all markings”可知,工作簿和学习指南一般不会买回来,除非它们没有任何标记,故B项正确。【点睛】本题目涉及多道细节理解题。细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。正确选项虽然一般不
12、是原文照搬,但是一般是原文的改写,意思不变。例如本题第2小题, Bookies will not buy back your used textbook if _.由题干“will not buy back your used textbook”可以锁定原文BUYBACK一列的第四项中的“Books should be in good condition, meaning that the cover is still good and without any pages missing”可知,书应该是在良好的条件下,这意味着封面仍然是良好的,没有任何页码缺失,如果书的封面不见了,他们是不会回
13、购的,故选A。做题时一定要结合原文和题目,有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。BSome people collect stamps. Other people collect works of art or musical instruments. But a man in the American state of Maryland collects secrets.For the past 10 years, people have been sending Frank Warren postcards and other obje
14、cts with secrets written on them. He now has a million secrets. “Its a drawing of a lift. And the secret says, I feel guilty (感到内疚的) when I take lifts for one floor, so I limp (跛行) when I get out.” Frank said. About ten years ago, Mr. Warren created an art project called PostSecret. People then bega
15、n to send him postcards, other objects and emails telling their secrets. Every Sunday, he chooses 10 secrets and puts them on the website. Mr. Warren says he created PostSecret so people could share their secrets in a safe place. “I was struggling with secrets in my own life. And it was by creating
16、this safe place where others could share their secrets with me, I think that space was something I needed just as much as they did.”He has published six books full of the secrets people have shared with him. One secret in each book is his. Eric Perry delivers mail for the U.S. Postal Service. He has
17、 brought thousands of secrets to Franks home over the past three years. “I have a couple of the books that Franks given me and Ive read them all and my family has read them all and its wild!” The project itself was once one of Franks secrets. His wife Jan didnt know exactly what he was doing until t
18、he first book was published. The publisher told him that the address was going to be on the book, and he refused. However, the address was there just because of the contract between them. Actually Warren wasnt very happy about that.4. What did Mr. Warrens words mean in Paragraph 2?A. The person was
19、guilty about using an elevator for one floor.B. Americans are not allowed to use an elevator for one floor.C. The person felt sad when pretending to be a disabled one.D. He has received different secrets about using an elevator.5. Mr. Warren created PostSecret in order to _.A. satisfy his curiosity
20、(好奇心) about others secretsB. collect more materials for his series of booksC. offer a safe place for people to share their secretsD. earn a lot of money by sharing others secrets online6. What do we know about Eric Perry from the passage?A. His family are eager to collect the books written by Frank.
21、B. His main job is to post mail and postcards for Frank.C. He is a postman who has a great many secrets.D. He has developed a good relationship with Frank.7. What is the best title of this passage?A. The Achievement of a Strange ManB. The Man Who Collects SecretsC. The Creation of PostSecretD. A Pla
22、ce to Share Your Secrets【答案】4. A 5. C 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Frank Warren创建了PostSecret,从世界各地收集秘密并将其出版的故事。【4题详解】细节理解题。从第二段Frank Warren所说的话可知,有人曾告诉他这个秘密:因上、下一层楼而使用电梯,心里感到羞愧,因此这个人假装跛脚走出电梯。故选A项。【5题详解】细节理解题。从第四段中的“Mr. Warren says he created PostSecret so people could share their secrets in a saf
23、e place a safe place”可知,Frank Warren创建Postsecret的目的是让人们可以在安全的地方分享他们的秘密。故选C项。【6题详解】推理判断题。从第五段的内容可知,Eric Perry是邮递员,三年里他给Frank Warren送了成千上万个秘密,并且Frank Warren送给了他几本书,由此可推知他们的关系很好。故选D.【7题详解】主旨大意题。本文主要讲了Frank Warren创建了一个叫PostSecret的项目,收集世界各地人们的秘密并将其出版的故事,故B项最适合用作文章标题。【点睛】标题类题目的解题思路:文章标题可以是单词,短语,也可以是句子。文章标
24、题涵盖性强,一般要求能覆盖全文,其确定的范围要恰当,既不能太大,也不能太小;精确性强,不能随意改变语言表意的程度及色彩。在第四小题中,考生可以根据第一段中的“But a man in the American state of Maryland collects secrets.”来确定文章中心,然后根据下文内容,可以归纳出文章主要内容就是介绍Frank Warren创建了PostSecre,收集秘密并将其出版的故事,从而得出C选项是合适的题目。CEach of Apples products such as the iPhone and the iPad sounds cool and ha
25、s become a fashion. Apple has cleverly taken advantage of the power of the letter “i”, and many other brands are following suit. The BBC iPlayer, which allows Web users to watch TV programs on the Internet, used the title in 2008. A lovely bear popular in the US and the UK that plays music and video
26、 is called iTeddy. A simplified version of The Independent was launched in 2010 under the name i.In general, single-letter prefixes(前缀) have been popular since the 1990s, when terms such as e-mail and e-commerce first came into use.Most “i” products are aimed at young people and considering the majo
27、r readers of The Independents sister paper I, its no surprise that theyve selected this fashionable name.But its hard to see whats so special about the letter “i”. Why not use “a” , “b”, or “c” instead? According to Tony Thorne, former Director of the Language Centre at Kings College London, “i” wor
28、ks because its meaning has become unclear. “When Apple uses I, no one knows whether it means the Internet, information, individual or interactive,” Thorne told BBC Magazines. “Even when Apple created the iPad, it seems it didnt have one clear definition,” he said.“However, thanks to Apple, the term
29、is now connected with portability (轻便),” added Thorne.Clearly the letter “i” also agrees with the idea that the Western world is centered on the individual. Each person believes they have their own needs, and they love personalized products for this reason.Along with “Google” and “blog”, readers of
30、BBC Magazines voted “i” as one of the top 20 words that have come to define the last decade.But as history shows, people grow tired of fashion. From the 1900s to the 1990s, products with “2000” in their names became fashionable as the year was connected with all things advanced and modern.However, a
31、s we entered the new century, the trend unavoidably disappeared.8. Why do people use iPlayer?A. To listen to music.B. To make a call.C. To watch TV programs online.D. To read newspapers.9. What is The Independents sister paper i aimed at?A. Engineers.B. Young readers.C. Fashionable women.D. Old read
32、ers.10. Nowadays, the term “i” often makes people think of the products which are _.A. easy to carryB. environmentally friendlyC. advancedD. personalized11. What is implied in the last paragraph?A. “i” products are often of high quality.B. Actually nobody likes products with “2000”.C. Fashion is clo
33、sely connected with time.D. The popularity of “i” products may not last long.【答案】8. C 9. B 10. A 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍了关于现在社会上广泛存在的以“i”开头的时尚产品的情况,并分析了其背后的原因和发展的趋势。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的“The BBC iPlayer, which allows Web users to watch TV programs on the Internet”可知,人们使用iPlayer在网上看电视节目,故C项正确。【9题详解】细
34、节理解题。根据第三段内容Most “i” products are aimed at young people and considering the major readers of The Independents sister paper I, 可知,大多数“i”产品都是针对年轻人的。故B项正确。【10题详解】细节理解题。根据第五段中的“thanks to Apple, the term is now connected with portability (轻便)”可知,这些产品都是可移动的产品,方便携带。故选A项。【11题详解】推理判断题。根据文章最后两段中作者用名字中带有“2000”
35、的产品的例子说明,这样的时尚经常很快就过时了。由此可推知“i”产品也会过时的。故选D项。DBuying books on the Internet is a great way to save time and money. Online bookstores offer new books and used books that can save you lots of money. They are far better compared to traditional bookstores as they offer much more kinds of books. Another ad
36、vantage of shopping online is that you can also read the book reviews as well as readers reviews to get an idea whether the book is worth buying. Online bookstores offer great discounts (折扣) to regular customers, which is a big attraction for book lovers.For book lovers, the most important thing is
37、to get books on time. Therefore, you need to find a reliable online bookstore that will be able to provide fast deliveries (递送).Here are some tips to use when you are choosing an online bookstore. Some online bookstores are popular for fiction books; some are for non-fiction books or novels, etc. Un
38、derstanding their specialization will help you get the right kind of book in time. Check whether you will buy the books from a third party seller or directly from the website. Although he online bookstore could be reputable (声誉好的), third party sellers advertised on its site may not have a good reput
39、ation. Never jump at stores that offer super cheap prices, as books sold at such low prices could be in very bad condition.Most of the popular online bookstores offer useful tools. One tool is a wish list tool on the website. You can change the list of books you wish to buy in the future. The bookst
40、ore will know what you want and will e-mail you immediately when the book of your choice is available.12. How can a reader buy a worthy book when shopping online?A. By comparing the service.B. By asking for discounts.C. By reading online reviews.D. By asking booksellers for advice.13. What do online
41、 book lovers care about most?A. The speed of deliveries.B. The author of books.C. The prices of books.D. The condition of books.14. What is the third paragraph mainly about?A. How to choose a reliable online bookstore.B. How to avoid buying books in bad condition online.C. How to understand the spec
42、ialization of an online bookstore.D. How to advertise on the website to get a good reputation.15. The wish list tool can help readers _.A. learn about the number of the booksB. get to know more reliable booksellersC. pay for their books more quicklyD. buy their favorite books in time【答案】12. C 13. A
43、14. A 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了在网上买书的优点,并且提出了一些需要注意的问题及建议,让读者能够又快又省地在网上买到想要的书。【12题详解】细节理解题。根据第一段倒数第二句“you can also read the book reviews as well as readers reviews to get an idea whether the book is worth buying”可知,在网上选书时可以查看书评和其他读者的评价来了解书是否值得购买,所以选C。13题详解】细节理解题。根据文章第二段中第一句“For book lovers,the mo
44、st important thing is to get books on time”可知,对爱书的人来说,最关心的是送货速度,所以选A。【14题详解】主旨大意题。通读第三段第一句主题句“Here are some tips to use when you are choosing an online bookstore.”可知,第三段主要讲的是如何在网上选择可信赖的书店,所以选A。【15题详解】细节理解题。根据文章最后一段最后一句“The bookstore will know what you want and will e-mail you immediately when the bo
45、ok of your choice is available”可知,读者可以通过填心愿单来及时得到想要的书的信息,所以选D。第二节 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。China has been the birthplace of many of the worlds greatest inventions. It was, for example, the first country to produce paper money. Before the invention of paper mo
46、ney and coins, people used many different kinds of things for buying and selling. _16_ This exchange of goods and services for other goods and services is called bartering._17_ In 1200 BC, people in China began to use shells (贝壳) as money. Usually the shells used as money were very small. This made
47、it easier for people to carry money over long distances, and allowed for trade to develop between different parts of the country.In the years which followed this invention, many other countries around the world began to do the same. _18_The next development was in 1000 BC, when China started making
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
