广东省惠州市2020-2021学年高一英语下学期期末质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 惠州市 2020 2021 学年 英语 学期 期末 质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省惠州市2020-2021学年高一英语下学期期末质量检测试题(含解析)试卷共10页,卷面满分130分。考试用时120分钟。注意事项: 1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AGuizhou,
2、Chinas Next Big Travel DestinationOne of Chinas fastest-growing provinces, Guizhou is now one of the most popular travel destinations in the country. Here are four top spots.Chinas most beautiful waterfallHuangguoshu in Guizhous Anshun County is one of the largest and most beautiful waterfalls in th
3、e world. Tourists can get a close look by walking along the 134-meter-long water curtain cave behind the fall. This grand attraction is part of a group of 18 waterfalls inside Huangguoshu National Park.Worlds largest single-dish radio telescopeLocated in the natural basin of Guizhou, Chinas Five-hun
4、dred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) nicknamed the Eye of Heavenis the worlds largest single-dish radio telescope. Five kilometers from FAST, theres a 300-hectare Astronomy Science Tourism Park, which features 15 different astronomy-themed projects including a FAST visitor center, a
5、dark sky park and an astronomical time village.Brewer of Chinas national liquorMoutai is widely considered the national liquor of China. Moutai is named after the town producing it in Guizhou, which features baiju-themed attractions including a museum park explaining the culture and history of the f
6、amous liquor.Moutai Chinese Liquor Culture City, Hebin Road Central, Moutai; Opens daily 8:30 a.m.-5:30 p.m.Chinas first virtual reality theme parkIn recent years, Guizhou has established itself as the countrys big data hub. Located outside of Guiyang, the Oriental Science Fiction Valley, Chinas fir
7、st virtual reality theme park, features 35 virtual reality attractions ranging from roller coasters to sci-fi simulators (模拟器) and interactive shooting rides.1. Where can you go if you are interested in space?A. Huangguoshu National Park.B. Oriental Science Fiction Valley.C. Moutai Chinese Liquor Cu
8、lture City.D. Astronomy Science Tourism Park.2. What can people do in the Oriental Science Fiction Valley?A. Experience a time travel.B. Appreciate the natural scenery.C. Visit the virtual reality attractions.D. Get some wine-making knowledge.3. What does the writer intend to do by writing the text?
9、A. To introduce Guizhous attractions.B. To share some tour experiences.C. To present Guizhous development.D. To call for protecting natural wonders.【答案】1. D 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了贵州四个很受欢迎的旅游景点。【1题详解】细节理解题。根据Worlds largest single-dish radio telescope中“Five kilometers from FAST, theres a 300-h
10、ectare Astronomy Science Tourism Park, which features 15 different astronomy-themed projects including a FAST visitor center, a dark sky park and an astronomical time village.( 距离FAST 5公里,有一个300公顷的天文科学旅游园,其中包括FAST游客中心、黑暗天空公园和天文时间村等15个不同的天文主题项目。)可知,如果你对太空感兴趣,你可以去天文科学旅游园。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Chinas first
11、 virtual reality theme park中“ Located outside of Guiyang, the Oriental Science Fiction Valley, Chinas first virtual reality theme park, features 35 virtual reality attractions ranging from roller coasters to sci-fi simulators (模拟器) and interactive shooting rides.( 东方科幻谷位于贵阳外,是中国第一个虚拟现实主题公园,拥有35个虚拟现实
12、景点,从过山车到科幻模拟器和交互式射击游乐设施。)”可知,人们在东方科幻谷可以参观虚拟现实景点。故选C。【3题详解】推理判断题。根据第一段“One of Chinas fastest-growing provinces, Guizhou is now one of the most popular travel destinations in the country. Here are four top spots.( 作为中国增长最快的省份之一,贵州现在是中国最受欢迎的旅游目的地之一。以下是四个最受欢迎的地方。)”可知,作者写这篇文章的目的是介绍了四个贵州最受欢迎的旅游景点。故选A。BMik
13、e was in my third-grade class. All the 34 students were dear to me, but he was one in a million. Very neat in appearance, he had that happy-to-be-alive attitude which made even his occasional mischievousness (调皮捣蛋) delightful.He often talked incessantly. I had to remind him repeatedly that talking w
14、ithout permission was not acceptable. What impressed me so much, though, was his sincere response every time I corrected him for misbehaving: “Thank you for correcting me, Madam! I didnt know what to make of it at first, but before long I became accustomed to hearing it many times a day.One Friday,
15、after working hard on a new concept all week, I sensed that the students were frustrated with themselves and edgy (烦躁不安的) with one another. So I asked them to list the names of the other students and write down the nicest thing they could say about each of their classmates. As the students left the
16、room, each one handed me the paper.That Saturday, I wrote down the name of each student on a separate sheet of paper and listed what everyone else had said about that individual. On Monday, I gave each student his or her list. Some of them ran two pages. Before long, the entire class were smiling. “
17、I didnt know others liked me so much! Mike said, “Thank you for teaching me, Madam.No one ever mentioned those pieces of paper in class again. I never knew if they discussed them after class or with their parents.Several years later, I got a call from Mikes parents and learned of his death. I was sh
18、ocked. And then I received a billfold (钱包) with two worm pieces of notebook paper that had been taped, folded and refolded many times. I realized that the pieces of paper were the ones on which I had listed all the good things each of Mikes classmates had said about him. Thats when the tears were br
19、imful in my eyes.4. What can we infer about Mike according to the first two paragraphs?A. He was a chatterbox.B. He was not accepted by others.C. He turned a deaf ear to the teacher.D. He cared little about his appearance.5. What did the author want the students to show by making the list?A. Congrat
20、ulation.B. Appreciation.C. Understanding.D. Preference.6. Which of the following can best describe Mike?A. Naughty but creative.B. Gentle but impatient.C Grateful and respectful.D. Generous and cautious.7. What can be a suitable title for the text?A. Happy to Be AliveB. All the Good ThingsC. A Preci
21、ous BillfoldD. An Unforgettable Class【答案】4. A 5. B 6. C 7. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者提议每个人列出其他人的好的事情,影响着Mike的人生。【4题详解】推理判断题。根据第二段“He often talked incessantly. I had to remind him repeatedly that talking without permission was not acceptable.(他经常说个不停。我不得不一再提醒他,未经允许讲话是不能接受的。)”可推知,Mike是个话匣子。故选A。【5题详解】推理
22、判断题。根据第三段“One Friday, after working hard on a new concept all week, I sensed that the students were frustrated with themselves and edgy with one another. So I asked them to list the names of the other students and write down the nicest thing they could say about each of their classmates.(一个星期五,在努力学习
23、一个新概念一周后,我感觉到学生们对自己感到沮丧,对彼此感到紧张。所以我让他们列出其他学生的名字,并写下他们能说的关于每个同学的最好的事情。)”可推断,作者想让学生通过列清单来说明每个人都有别人欣赏的点。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第二段“What impressed me so much, though, was his sincere response every time I corrected him for misbehaving: “Thank you for correcting me, Madam!(然而,令我印象深刻的是,每次我纠正他的过错时,他都非常诚恳地对我说:“谢
24、谢您的纠正,女士!”)”可推断,Mike是个有感恩心和尊重别人的人。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据第三段“So I asked them to list the names of the other students and write down the nicest thing they could say about each of their classmates.(所以我让他们列出其他学生的名字,并写下他们能说的关于每个同学的最好的事情。)”及全文可知,文章讲述了作者提议每个人列出其他人的好的事情,影响着Mike的人生。所以“All the Good Things(所有美好的事情
25、)”作为文章标题最为合适。故选B。CAccording to the National Alliance on Mental Health, 20 percent of children aged 13-18 suffer from a mental health condition. Those are the same years they are likely to be in school and spending most of their time with teachers and fellow students.With the right support in place,
26、these students might make the most of educational opportunities in order to reach their full academic potential (潜能). Yet, most students who may be dealing with a mental health condition are likely not receiving any treatment. Studies estimate more than 60 percent are not receiving services or treat
27、ment from medical or psychological service providers.One might think, now that teachers, school psychologists (心理学家) and other educational professionals spend a lot of time with students, they could be one key way to identify children who are at risk for different conditions一and get them the help th
28、ey need. But, for one, those working in the educational field are often already understaffed and overworked. Frequently, a school teacher or school psychologist may be responsible for hundreds, if not thousands of students. And, two, teachers and other staff lack the clinical (临床的) training to prope
29、rly identify a true mental health condition.In an ideal world, teachers and other staff who interact with students the most would receive extra training to help identify at-risk individuals一and then direct them to the school nurse or psychologist for a treatment. Although one in five children may su
30、ffer from a mental heath condition with the right state of mind and methods, it is possible for families and schools to work together to make sure at-risk children are getting the care they need.8. What is most needed for the children suffering from a mental health condition?A. Equal educational opp
31、ortunities.B. More company with their teachers.C. Guidance to achieving academic potential.D. Timely mental and psychological treatment.9. Which word can replace understaffed underlined in paragraph 3?A. Shorthanded.B. Frustrated.C. Occupied.D. Responsible,10. How does the author develop paragraph 3
32、?A. By giving examples.B. By listing causes.C. By concluding rules.D. By making comparison.11. What suggestion does the author give to teachers and other staff?A. Getting extra training.B. Being more friendly.C. Communicating with families.D. Showing understanding.【答案】8. D 9. A 10. B 11. A【解析】【分析】本文
33、是一篇说明文。文章介绍了13-18岁的儿童患有心理健康问题的原因以及治疗措施。【8题详解】细节理解题。根据第二段“Studies estimate more than 60 percent are not receiving services or treatment from medical or psychological service providers.(研究估计,超过60%的人没有接受医疗或心理服务提供者的服务或治疗。)”可知,患有精神疾病的儿童最需要及时进行精神和心理治疗。故选D。【9题详解】词句猜测题。根据第三段“Frequently, a school teacher or
34、school psychologist may be responsible for hundreds, if not thousands of students.(通常情况下,一名学校教师或学校心理学家可能要负责数百个,如果不是数千个学生的话。)”可知,那些在教育领域工作的人往往已经人手不足,工作过度。所以understaffed指的是“人手不足”的意思。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第三段“But, for one, those working in the educational field are often already understaffed and overworke
35、d. Frequently, a school teacher or school psychologist may be responsible for hundreds, if not thousands of students. And, two, teachers and other staff lack the clinical training to properly identify a true mental health condition.(但是,首先,那些在教育领域工作的人往往已经人手不足,工作过度。通常情况下,一名学校教师或学校心理学家可能要负责数百个,如果不是数千个学
36、生的话。其次,教师和其他工作人员缺乏正确识别真正的心理健康状况的临床培训。)”可知,本段主要是解释有些人认为教师、学校心理学家和其他教育专业人士与学生在一起是一种关键的方式这一想法是错误。所以本段是通过列出原因展开的。故选B。【11题详解】细节理解题。根据最后一段“In an ideal world, teachers and other staff who interact with students the most would receive extra training to help identify at-risk individualsand then direct them t
37、o the school nurse or psychologist for a treatment.(在一个理想的世界里,与学生互动最多的教师和其他工作人员将接受额外的培训,以帮助识别有风险的人,然后将他们引导到学校护士或心理医生那里进行治疗。)”可知,作者对教师和其他工作人员的建议是接受额外的培训。故选A。DOne of the many difficulties to humans freely exploring and inhabiting (居住) Mars is the planets lack of oxygen. Luckily NASAs Perseverance Rove
38、r (“毅力”号火星探测器)can help. Using an instrument called MOXIE (short for Mars Oxygen In-Situ Resource Utillzation Experiment, the rover successfully took carbon dioxide from the Martian atmosphere and turned it into oxygen. NASA said it plans to conduct more MOXIE tests.MOXIE ran its first test for rough
39、ly an hour, producing just under six grams of oxygen. Thats enough to keep an astronaut going for about 10 minutes. It wont keep someone alive for long, but its a key step forward in exploring Mars. Not only could that oxygen be used to allow people to breathe, but it would also lighten the load for
40、 return missions to Earth, or for trips to other parts of the solar system. Rockets need oxygen to burn fuel during liftoff. Being able to create it on Mars would mean spacecraft can bring less of it from Earth, significantly cutting down their weight. Less weight means less overall fuel needed to l
41、aunch rockets.Oxygen is the heavier part of rocket fuel. If NASA wanted to get four astronauts of Mars, the spacecraft would need 27.5 tons of oxygen to do it Keeping those four breathing for a year would require about one ton. At the rate MOXIE is going, producing 27.5 tons would take more than 475
42、 years. But future devices (设备) could be larger and more efficient than the 38-pound MOXIE. One day, we will come up with a bigger plan for humans when we finally send them there to make enough oxygen.12. Whats the function of MOXIE?A. To conduct tests on Mars.B. To help send oxygen to Mars.C. To fi
43、nd new habitats for humans.D. To turn carbon dioxide into oxygen.13. What remains to be improved in the MOXIE tests?A. Using less fuel to launch rockets.B. Sending more astronauts to space.C. Cutting down the weight of rockets.D. Producing enough oxygen for the mission.14. Whats the authors attitude
44、 towards MOXIE?A. Doubtful.B. Positive.C. Indifferent.D. Unclear.15. Whats the writing style of this text?A. Argumentative.B. Narrative.C. Expository.D. Descriptive.【答案】12. D 13. D 14. B 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,文章主要介绍是一种名为MOXIE(火星氧气原位资源利用实验的简称)的仪器的作用和测试过程以及发展前景。【12题详解】细节理解题。根据第一段“Using an instrument c
45、alled MOXIE (short for Mars Oxygen In-Situ Resource Utillzation Experiment, the rover successfully took carbon dioxide from the Martian atmosphere and turned it into oxygen.(通过使用一种名为MOXIE(火星氧气原位资源利用实验的简称)的仪器,火花车成功地从火星大气中提取二氧化碳并将其转化为氧气。)”可知,MOXIE的作用是把二氧化碳变成氧气。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第二段“MOXIE ran its firs
46、t test for roughly an hour, producing just under six grams of oxygen. Thats enough to keep an astronaut going for about 10 minutes. It wont keep someone alive for long, but its a key step forward in exploring Mars.(MOXIE进行了大约一个小时的第一次测试,产生了不到6克的氧气。这足以让宇航员坚持10分钟。它不会让人活太久,但它是探索火星的关键一步。)”可知,在MOXIE测试中要为任
47、务提供足够的氧气需要改进。故选D。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“But future devices (设备) could be larger and more efficient than the 38-pound MOXIE. One day, we will come up with a bigger plan for humans when we finally send them there to make enough oxygen.(但未来的设备可能会比38磅重的MOXIE更大、更高效。总有一天,当我们最终把人类送到那里制造足够的氧气时,我们会想出一个更大的计划。)”可
48、推断,作者对MOXIE的态度是积极的。故选B。【15题详解】推理判断题。根据全文可知,文章主要介绍的是一种名为MOXIE(火星氧气原位资源利用实验的简称)的仪器的作用和测试过程以及发展前景。从而推断,本文是一篇说明文。故选C。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Be Smart with Your MoneyMoney is a major worry for many people. It can be easy to overspend and be left with buyer
49、s regret. _16_ But dont worry. Heres a handful of ways that will help you use your money wisely without getting an MBA.Prioritize your needs. Do you want to pay down debt? _17_ Or are you just looking for clothes to be more beautiful? Identify your top priorities. Do not put any money toward non-ess
50、ential expenses until all of your necessary living costs have been paid._18_ It can be easy to get in the habit of shopping in the same place repeatedly, but taking time to shop in various places can help you find the best deals. Check in stores and online to look for the best prices for your needs.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
