广东省惠州市惠州一中2015届高三英语第三次调研考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 惠州市 惠州 一中 2015 届高三 英语 第三次 调研 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省惠州市2015届高三第三次调研考英语试题试卷总评:整套试卷突出了语言运用能力的考查。完形填空内容易懂但个别选项有难度,语法填空选择的材料也比较简单,所填空设计到了,名词、冠词、代词、从句、非谓语动词,可以说考查比较基础、全面。阅读难度不高,且试题以细节理解题为主,阅读理解题阅读量不大。信息匹配题时代感较强,学生比较感兴趣,阅读难度中等,学生确定确定关键信息基本没什么问题。总的来说,整套试卷的难度小,属偏易范畴,比较有利于提升高三学子的自信心。本试卷分选择题和非选择题两部分。满分135分,考试用时120分钟。注意事项: 1答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的市(县)/区、学校、
2、班级、姓名、准考证号、试室号和座位号填写在答卡的密封线内。 2选择题每小题选出答案后,用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案;不能答在试题卷上。 3非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在另发的答题卷各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。 4考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,请将答题卷和答题卡一并交回。 语言知识及应用(共两节,满分45分) 【题文】第一节 完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从115各
3、题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。To forgive may be great, but no one ever said it was easy. When someone has deeply _1_you, it can be extremely difficult to let go of your dislike. But forgiveness is possible - and it can be surprisingly _2_ to your physical and mental health. People who forgive sho
4、w less depression, anger and stress and more _3_,and it can help people to feel more vital. So how do you start the healing? Try following these steps: Calm yourself. To _4_ your anger, try a simple stress-management technique. Take a couple of breaths and think of something that gives you pleasure:
5、 a _5_ scene in nature, someone you love. Dont wait for an _6_. Many times the person who hurt you has no _7_ of apologizing. They may have wanted to hurt you or they just dont see things the same way. So if you wait for people to apologize, you could be _8_ an awfully long time. Keep in mind that f
6、orgiveness does not _9_ mean peace with the person who upset you or understanding of his or her action. Take the control away from your offender. _10_ replaying your hurt gives power to the person who caused you pain. Instead of focusing on your wounded _11_, learn to look for the love, beauty and k
7、indness around you. Try to see things from the other persons perspective. If you can _12_ that person, you may realize that he or she was acting out of ignorance, fear - even love. To gain perspective, you may want to write a letter to yourself from your _13_ point of view. Dont forget to _14_ yours
8、elf. For some people, forgiving themselves is the biggest challenge, but it can _15_ you of your self-confidence if you dont do it.1AdamagedBhitChurtDdestroyed2AharmfulBbeneficialCcommercialDpainful3AhopefulnessBmeaningfulnessCsadnessDsickness4AstrengthenBproduceCreduceDadd5AstrangeBbeautifulCsmallD
9、big6AexcuseBanswerCexplanationDapology7AintentionBchanceCchoiceDreason8AcallingBwaitingCdreamingDholding9AsurprisinglyBprobablyCreadilyDnecessarily10AMentallyBPhysicallyCHurriedlyDRudely11ApromisesBfeelingsCwordsDmethods12AhelpBfoolCunderstandDentertain13AfriendsBenemysCloversDoffenders14AloveBprais
10、eCforgiveDplease15AremindBexciteCbringDrob【答案】【知识点】 B1 记叙文 【文章综述】本文谈的是原谅别人和自己的一些方法和技巧以及其意义。【答案解析】1. C,本文第一句话:原谅别人伟大,但是不容易,再根据下一句话:消除你的不喜欢就极其困难,说明是别人深深的伤害你的时候,hurt表示情感上的伤害;2. B,根据上下文,原谅很难,但是是有可能的,并且对身心都非常有好处,据此可知答案选B,beneficial 对有意的;3. A,与前面的depression, anger and stress相反,自然是希望了,hopefulness 希望。4. C,本
11、段首句是calm yourself,镇定下来,那么本句是为了减少愤怒,尝试一些简单压力处理办法。5. B,与下文并列,表示给人以乐趣的事情,只能是B项,美丽的景色了,故选B项。6. D,apology,因为下文谈的是道歉的问题,因为那些伤害你的人可能不是故意伤害你,因此不知道他已经伤害了你,故不要等着别人给你道歉。7. A,参照上题,别人无意伤害你,intention 意图,目的;8. B,别人不知道伤害了你,所以如果你等着别人给你道歉的话,你会等很长时间的。根据上下文选wait。9. D,本句句意是:记住原谅并不必然意味着和伤害你的人和好,或者理解他们的行为。10. A ,mentally心
12、理上的 ,心里上重复你受的伤害会给伤害你的人力量,所以你要忘记它,多想一些美好的事情。11. B,feeling 情感,wounded feeling 受伤的情感。12. C,本段首句说的是从对方的角度看问题,所以说本句是:如果你能够理解那个人,那么你就会明白他们的行为是出于不知、恐惧、甚至是爱。13. D,换位思考,给自己写一封信,当然是选D,你的冒犯者的角度了。14. C,原谅自己,根据下文forgive themselves可知答案。15. D,原谅自己是最大的挑战,但是如果你做不到的话,他就会抢走你的自信。【题文】第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,
13、按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为1625的相应位置上。There were two high mountains in front of an old mans house. The old man, called Yu Gong, was nearly 90 years old. _16_the two high mountains just in front of his house, his family and he had to walk a long way around the mounta
14、ins _17_they had something to do on the other side. One day, Yu Gong called all his family members together and said they must move the two mountains somewhere else for _18_ (convenient). They had a debate_19_ (heat) and decided to do the work immediately. The next day, a man named Zhi Sou saw them
15、working and tried to stop them, _20_ (say), “You are silly! Youre so old and weak that you cant even take away the grass and trees. _21_ makes you think you can move the mountains? There is no way you will succeed.”“_22_ is wrong for you to say so!” Yu Gong replied, “Look, my sons can continue my wo
16、rk after my death. When my sons die, my grandchildren will continue. So generation after generation, there is no end to _23_ number of people who can do their part. _24_, the mountains cant grow any higher. Do you still think I cant move them?”Later, _25_ (move) by Yu Gong, the God of the Heavens or
17、dered another god to take the two big mountains away.【答案】【知识点】I2语法填空【思路点拨】语法填空是通过语篇在语境中考察语法知识的运用能力,我们在解题前应快速浏览短文掌握大意,有把握的空格可以先进行填写。在读懂短文的基础上,再结合短文提供的特定的语言环境去逐句分析,逐题解答。【答案解析】16.With ,with的独立主格结构;17. whenever/when/if 根据上下文的逻辑关系,此处表示时间、条件都可以,故答案可填:whenever/when/if 18. convenience ,作宾语用名词; 19. heatedly
18、热烈地,用副词做状语; 20. saying 现在分词做状语,注意句子结构;21. What, what引导主语从句,在从句中作主语;22. It ,it做形式主语; 23.the the number of 的数量,固定短语; 24.However 与上文是转折关系,并且后面有逗号,故用However,注意大写 ;25. moved,过去分词做状语,表示被动; 阅读 (共两节, 满分50分)第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。【题文】AI had worried myself sick ov
19、er Simons mother coming to see me. I was a new teacher, and I gave an honest account of the students work. In Simons case,the grades were awfully low. He couldnt read his own handwriting. But he was a bright student. He discussed adult subjects with nearly adult comprehension. His work in no way ref
20、lected his abilities.So when Simons mother entered the room, my palms (手掌心) were sweating. I was completely unprepared for her kisses on both my cheeks. “I came to thank you,” she said, surprising me beyond speech. Because of me, Simon had become a different person. He talked of how he loved me, he
21、had begun to make friends, and for the first time in his twelve years, he had recently spent an afternoon at a friends house. She wanted to tell me how grateful she was for the self-respect I had developed in her son. She kissed me again and left.I sat, stunned, for about half an hour,wondering what
22、 had just happened. How did I make such a lifechanging difference to that boy without even knowing it?What I finally came to remember was one day, several months before,when some students were giving reports in the front of the class, Jeanne spoke quietly,and to encourage her to raise her voice, I h
23、ad said, “Speak up. Simons the expert on this. He is the only one you have to convince, and he cant hear you in the back of the room.” That was it. From that day on, Simon had sat up straighter, paid more attention, smiled more,and became happy. And it was all because he happened to be the last kid
24、in the last row. The boy who most needed praise was the one who took the last seat that day.It taught me the most valuable lesson over the years of my teaching career, and Im thankful that it came early and positively. A small kindness can indeed make a difference.26. We can infer that when Simons m
25、other entered the room, the writer felt _.A. satisfied B. nervous C. happy D. surprised27. Why did Simons mother come to visit her sons teacher?A. Because she worried about her sons poor work.B. Because she wanted to show her gratitude to the teacher.C. Because Simon asked her to do so.D. Because sh
26、e wanted to know her sons performance in the school.28. The following words can be used to describe Simon before he met the writer EXCEPT _.A. unconfident B. lonely C. outgoing D. clever29. What the teacher said in paragraph 3 is intended to _.A. encourage Jeanne to speak louder B. encourage Simon t
27、o work hardC. ask Jeanne to convince Simon D. tell the students that Simon was expert on that.30. The purpose of the passage is to _.A. tell the story of Simon B. tell teachers how to be kind to studentsC. advise the readers to be kind to others. D. share a valuable lesson with readers. 【答案】【知识点】C5
28、文化教育类 【文章综述】作者在本文中叙述了老师一句不经意的表扬改变了一个孩子的人生。作者在文章最后一句A small kindness can indeed make a difference.告诉我们本文的主旨:小小的善意的行为真地会产生很大的影响。【答案解析】26.B,细节题,根据第二段第一句话:So when Simons mother entered the room, my palms (手掌心) were sweating.他手掌心出汗,说明他紧张,还有下文的关键词unprepared。27.B,细节题,根据Simon的母亲所说的话“I came to thank you,”可知她
29、是来感谢我的。故答案选B,gratitude 感激。28.C,细节题,从第一段中可知Simon是书写乱,分数低,但是非常聪明,故答案应当选C。outstanding 杰出的,他表现不好,谈何杰出。29.A,细节题,根据本段中的句子to encourage her to raise her voice, I had said, “Speak up.可知作者的本意是鼓励Jeanne,故选A。30.D,推断题,根据最后一段及本文中心意思可知答案:作者就是想分享一下自己的经验教训。 【题文】BRecently I have discovered its often easier for me to d
30、o something every day than to do it just some days. I post to my blog six days a week. I take notes every day. I write in my one-sentence journal every day. Many people have told me that they find it easier to exercise when they exercise every day. If I try to do something just four days a week, I s
31、pend a lot of time arguing with myself: Is today the day, or is it tomorrow, or the next day? Does the week start on Sunday or Monday?If you do something every day, you tend to fall into a routine. Routine has a bad reputation for lacking excitement. Its true that novelty and challenge bring happine
32、ss and that people who break their routines, try new things, and go to new places are happier, but I think that some routine activities also bring happiness. The pleasure of doing the same thing, in the same way, every day, shouldnt be overlooked. By repeating, you can find happiness in activities l
33、ike doing dishes or sweeping the floor as well as in your beloved morning coffee-and-news routines.Two geniuses whom I know of also wrote about the power of doing something every day. Andy Warhol wrote, “Either once only, or every day. If you do something once its exciting, and if you do it every da
34、y its exciting. But if you do it, say, twice or just almost every day, its not good any more. ” Gertrude Stein made a similar point, “Anything one does every day is important and anywhere one lives is interesting and beautiful.”So if theres something that you wish you did more regularly, try doing i
35、t every day; if you do something every day, take great pleasure in it.31. In the first paragraph, what does the author try to tell us?A. Its easier to do the same thing every day.B. Its important to do the same thing every day. C. He has a good habit of following routines.D. He enjoys the habit of f
36、ollowing routines.32. People usually tend to break their routines because they_.A. hope to have a better reputation B. would like to get rid of the old habitC. want to have fun and excitement D. are willing to face new challenges33. Which of the following statements does Andy Warhol probably agree t
37、o?A. Doing something that is exciting. B. Doing something almost every day.C. Doing something every day, not only once. D. Doing something every day or only once.34. The writer develops the passage mainly in the following ways EXCEPT _.A. giving examples B. offering instructionsC. giving explanation
38、s D. using quotations (引用)35. Which can be the best title of the passage?A. A Way To Form A Habit B. Do Anything Every DayC. Repeat Regularly D. Power Of Everyday Repetition【答案】【知识点】C7 社会生活类 【文章综述】你喜欢天天做同样的事情吗?本文主要讲的是天天重复做同样事情的作用。【答案解析】31. A,推断题,根据第一句话可知:Recently I have discovered its often easier f
39、or me to do something every day than to do it just some days.天天做同一件事简单。32.C,细节题,根据第二段第三句话可知答案:Its true that novelty and challenge bring happiness and that people who break their routines, try new things, and go to new places are happier,打破常规可以带来幸福感和新鲜感。33.D,根据第三段中他所写的话,Andy Warhol wrote, “Either onc
40、e only, or every day.很容易判断答案选D了。34.B,推断题,文章中只有B项没有体现,故选B。例子、解释、引用都有。35.D,主旨题,本文第一段点名主题,就是强大重复的作用,标题与中心一致,故选D项。 【题文】CPlaying the piano may seem like nothing special to you, but what about playing it on fruits instead of piano keys? Lin Hai, a 24-year-old graduate, did exactly that, as he made an elec
41、tronic board by himself. Wearing thick glasses and a simple T-shirt, Lin looks no different to other engineering students. But under his plain appearance lies a true geek(极客)heart.When Lin was little, he loved disassembling things to look at how they work. Even though he often failed at putting them
42、 back together, his curiosity was never satisfied and he laid hands on everything, except computers. “My parents told me not to disassemble computers because theyre expensive, so I researched the software instead,” says Lin. When he went to university, Lin chose a subject that was related to enginee
43、ring and programming. Lin is a typical geek who often spends days in the laboratory inventing new things. His most successful invention is an electronic board he calls “Crazyer”, the one that turns bananas into piano keys. Lins Crazyer electronic board was inspired by a similar device built by two P
44、hD students at MIT. Their device is called Makey Makey, which turns everyday objects into touchpads.Having seen a video, Lin was so impressed by the device that he searched for its website in the hope of buying one. But he found its not for sale. For most people, the story would have ended there. Bu
45、t for Lin, it was about to begin: “Why not make my own Makey Makey?” he thought. So he studied the video and website, trying to figure out how it worked. “I found that the mechanism Makey Makey is based on what was similar to that of the electronic lock I built before.” says Lin. From watching the v
46、ideo to building an electronic board and writing a program for it, Lin spent an entire month bringing Crazyer to life. His hard work paid off. With the money he earns from selling Crazyer, Lin can give back to society. Lin has helped many disabled people by building customized Crazyer boards for the
47、m. Another benefit is that the money he earns can support Lin in inventing new things. Lins geek spirit is always striving toward new goals.36. Which statement is TRUE according to the passage?A. Lin has attractive appearance and wise head.B. Lin made his invention on his own.C. Lin is a little diff
48、erent from other engineering students.D. Lins good at playing the piano.37. Which of the following has the closest meaning to the underlined word “disassemble”?A. look through B. search intoC. take apart D. focus on38. From the passage, we can know that_.A. “Crazyer” is the most successful invention
49、 in Lins school.B. Lin got inspiration for inventing “Crazyer” from others.C. “Crazyer” works in the same way as Makey Makey.D. Lin copied the idea of two PhD students at MIT.39. What can be inferred from the passage?A. Lins invention did good to himself as well as others.B. Lin made a lot of money
50、from selling his invention.C. Lin will stop inventing new things in the future.D. Lins invention “Crazyer” is designed for disabled people.40. Which can be the best title of the passage?A. No pains, no gains. B. Once a geek, always a geek.C. Great minds think alike. D. Geet spirit brings great benef
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
