广东省惠州市第一中学2021-2022学年高二上学期第一次考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省惠州市第一中学2021-2022学年高二上学期第一次考试英语试题 WORD版含解析 广东省 惠州市 第一 中学 2021 2022 学年 上学 第一次 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年广东省惠州市第一中学高二上学期第一次考试英语试题卷面总分:150分 考试时长:120分钟第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What are the speakers doing?A. Shopping. B. Having lunch. C.
2、 Cooking dishes.2. When does the performance start?A At 6 oclock. B. At 7 oclock. C. At 8 oclock.3. Where are the speakers?A. At a hospital. B. At a gym. C. At a school.4.What hasnt been prepared for the emergencies?A. A flashlight. B. Towels. C. Water.5. What can be inferred about the woman?A. She
3、doesnt know the man.B. She made a huge mistake.C. She is from New York.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. How did the man travel around the world?A. By car. B. By motorbik
4、e. C. By train.7. What did the man think of cycling?A. A bit boring. B. Not adventurous. C. Impractical sometimes.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. Which country won the fewest medals?A. Great Britain. B. Japan. C. Spain.9. How many athletes has France sent?A. 133. B. 135. C. 158.听下面一段较长对话,回答以下小题。10. Where does t
5、he conversation take place?A Over the phone. B. In a pizza house. C. At home.11. What ingredient does the woman dislike?A. Garlic. B. Pepper. C. Onions.12. Which pizzas will be ordered?A. Sausage Deluxe and Seasonal Vegetable.B. Meat Lovers and Seasonal Vegetable.C. Grilled Vegetable and Spicy Chick
6、en.听下面一段较长对话,回答以下小题。13. Whats the relationship between the speakers?A. A couple. B. Grandma and grandson. C. Mother and son.14. What is Paul watching?A. A movie. B. A concert. C. Music videos.15. What does the woman think of todays music?A. Pleasant. B. Noisy. C. Inspiring.16. What is the guy doing?
7、A. Holding a stick. B. Driving a car. C. Playing his guitar.听下面一段独白,回答以下小题。17. Who is childrens favourite story teller according to the study?A. Dad. B. Mom. C. Celebrities.18. What happens when children grow older?A. They become storytellers to other children.B They depend more on stories from pare
8、nts.C. They are less thirsty for bedtime stories.19. How can parents become good storytellers?A. By making faces.B. By using funny voices.C. By telling their own stories.20. Whats Woolfsons opinion about parents reading with children?A. Its quite common. B. Its beneficial. C. Its not difficult.第二部分
9、阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题; 每小题2. 5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ATheres good news and bad news for flower fans this spring in Washington state.Good news- The Tulip (郁金香) Festival in Skagit County plans to return for 2021 with new rules, and with reserved tickets available for Tulip Town.Att
10、endance will be limited at Tulip Town this year, but it is planning to open earlier and stay open later. As in any public place statewide, face coverings are required. As of March 7 ,the tulips were not yet blossoming in Skagit County. When they start to blossom each year depends on the weather in M
11、arch, but mid-April is historically the peak for tulip blossom in the gardens and fields.Bad news: The University of Washington in Seattle is asking people to view the cherry blossoms from home again this year in order to reduce crowding and limit the spread of COVID-19, UW Video has a live webcam o
12、verlooking the campus, and theres a virtual tour with photos from campus that will be updated throughout the blossom season.There are dozens of different varieties of blossoming cherry and plum trees in the Seattle area, with blossoms visible from early February until May for some.1. What is the bes
13、t time to enjoy Tulip?A. March.B. February.C. April.D. May.2. Which place is recommended to admire cherry blossoms?A. Skagit County.B. Tulip Town.C. The web.D. UW campus.3. What is the purpose of this text?A. To inform.B. To explain.C. To persuade.D. To educate.【答案】1. C 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要
14、告诉华盛顿州的花迷们有关赏花的好消息和坏消息。【1题详解】细节理解题。根据第三段中“When they start to blossom each year depends on the weather in March, but mid-April is historically the peak for tulip blossom in the gardens and fields. (每年郁金香何时开始开花取决于三月的天气,但从历史上看,四月中旬是花园和田野郁金香开花的高峰期) ”可知,欣赏郁金香最好的时间是四月份。故选C。【2题详解】推理判断题。根据第四段中“The Universit
15、y of Washington in Seattle is asking people to view the cherry blossoms from home again this year in order to reduce crowding and limit the spread of COVID-19, UW Video has a live webcam overlooking the campus, and theres a virtual tour with photos from campus that will be updated throughout the blo
16、ssom season. (西雅图的华盛顿大学今年再次要求人们在家里观赏樱花,以减少拥挤和限制COVID-19的传播,UW视频有一个俯瞰校园的实时网络摄像头,还有一个虚拟的参观,里面有校园照片,整个花季都会更新)”可知,人们被要求在家里通过网上视频和图片来欣赏樱花,也就是建议人们在网络上赏樱花。故选C。【3题详解】推理判断题。根据第一段“Theres good news and bad news for flower fans this spring in Washington state. (对今年春天华盛顿州的花迷们来说,有好消息也有坏消息)”接着介绍了好消息和坏消息分别是什么,所以本文主
17、要就是告诉,通知一些消息的。故选A。BRehan Staton recently found out he was accepted to Harvard Law School. For him, the skys the limit, but it wasnt always that way.The 24-year-old college student was raised by a single father who worked three different jobs, breaking his back. But, despite his fathers best efforts,
18、 financial burdens steadily mounted. Statons study had suffered but he kept pushing himself forward. He said growing up was tough and he used to struggle in school. One teacher even suggested he switch to a special education class.But with help from a free tutor, Statons grades improved. He continue
19、d to improve academically while training to be a professional boxer in high school. However, his choices for college dwindled after suffering an injury, which ruined the chances of him turning professional in sports. He was rejected from every school he applied to.So to help support his family, Stat
20、on took a job collecting trash at a local sanitation company, which he said changed his life in ways he never imagined. “Most of my coworkers were formerly imprisoned. So, it caught me by surprise how much the people on the bottom of the society uplifted me and really wanted me to make something of
21、myself,” he told the reporter. “They encouraged me to reapply to college. They had nothing but uplifting words for me and my future.”Through persistence, he took the LSAT and applied to nine schoolsgetting accepted to five. Ultimately, he decided to commit to Harvard Law Schooland hell never forget
22、all the people who helped him get there. “Throughout this time, people ask me, How did you do it? its more so how could I not do it when everyone is breaking their backs for me, and pushing me to win.” Staton said. “When you have a support system, you want to give them your best shot. Because as muc
23、h as youre investing into yourself, you have others investing into you too.”4. What can we know about Staton from paragraph 2?A. He received special care from his teacher.B. He used to have poor academic performanceC He worked three jobs to help support his familyD. He lost sight of his goal due to
24、family difficulties5. What does the underlined word “dwindled” in paragraph 3 probably mean?A. Decreased.B. Change.C. Appeared.D. Continued.6. What made Staton surprised while working as a trash collector?A. The mixed backgrounds of his coworkersB. The misunderstanding about garbage menC. The strong
25、 encouragement from his coworkersD. The misfortune of people at the bottom of society7. What can we infer from the text?A. Courage is resistance to fear and pain.B. Success comes from sweat and support.C. Achievements are going from failure to failure.D. Progress takes place outside the comfort zone
26、.【答案】4. B 5. A 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了从小成长艰难的Rehan Staton通过努力和他人的支持被哈佛法学院录取的事迹。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“He said growing up was tough and he used to struggle in school. One teacher even suggested he switch to a special education class.(他说他成长的过程很艰难,在学校里也很挣扎。一位老师甚至建议他转到特殊教育班)”可知,Staton过去学习成绩很差。故选B。【5题
27、详解】词句猜测题。根据画线词后文“after suffering an injury, which ruined the chances of him turning professional in sports”可知推知,在一次受伤后,Staton的大学选择减少了,这毁了他成为职业运动员的机会。故画线词意思是“减少”。A. Decreased.减少;B. Change.改变;C. Appeared.出现;D. Continued.继续。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第四段中“Most of my coworkers were formerly imprisoned. So, it ca
28、ught me by surprise how much the people on the bottom of the society uplifted me and really wanted me to make something of myself,” he told the reporter.(“我的大多数同事以前都曾入狱。所以,社会底层的人们对我的鼓励让我很惊讶,他们真的希望我有所作为,”他告诉记者)”可知,作为一名垃圾清理工时,来自同事的强烈鼓励让Staton感到惊讶。故选C。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“Through persistence, he took the
29、 LSAT and applied to nine schoolsgetting accepted to five. Ultimately, he decided to commit to Harvard Law Schooland hell never forget all the people who helped him get there. “Throughout this time, people ask me, How did you do it? its more so how could I not do it when everyone is breaking their b
30、acks for me, and pushing me to win.” Staton said. “When you have a support system, you want to give them your best shot. Because as much as youre investing into yourself, you have others investing into you too.”(通过坚持,他参加了法学院入学考试,申请了九所学校被五所学校录取。 最终,他决定进入哈佛法学院他永远不会忘记所有帮助他进入哈佛的人。“在这段时间里,人们问我,你是怎么做到的? 重
31、要的是,当每个人都在竭尽全力地支持我,敦促我赢的时候,我怎么能不这么做呢?” Staton说。“当你有一个支持系统时,你会想给他们最好的机会。因为在你为自己投资的同时,别人也在为你投资。”)”可推知,成功来自汗水和支持。故选B。CThe idea of low material desire, low consumption and refusing to work, marry and have children, concluded as a “lying down” lifestyle, recently struck a chord with many young Chinese wh
32、o are eager to take pause to breathe in this fast-paced and highly-competitive society.Many millennials (千禧一代) and generation Zs complained to the Global Times that burdens, including work stress, family disputes (纷争) and financial strains, have pushed them “against the wall”. They said they hate th
33、e “involution (内卷),” joking that they would rather give up some of what they have than get trapped in an endless competition against peers.“Instead of always following the virtues of struggle, endure and sacrifice to bear the stresses, they prefer a temporary lying down as catharsis (宣泄) and adjustm
34、ent,” said a scholar. “It is no wonder that some young people, under the growing pressures from child-raising to paying the mortgage (按揭) today, would try to live in a simple way and leave the worries behind.”Interestingly, the majority of millennials and Gen Zs reached by the Global Times, who clai
35、m to be big fans of the lying down philosophy, acknowledged that they only accept a temporary lying down as a short rest. It is true that with the great improvement of living conditions, some Chinese youth have partially lost the spirit of hardship and are not willing to bear too much hard work. But
36、 in fact, lying down is not entirely comfortable. Young people who lie down always feel guilty about their constant loss of morale (士气) far beyond their reach.“Young people on campus have both aspirations and confusion about their future, but most of us have rejected setting ourselves up in chains t
37、o waste opportunities and challenges,” a postgraduate student told the Global Times. “Its no use running away. I have to stand up and face the reality sooner or later.”8. What does the underlined phrase in paragraph 1 mean?A. Warned.B. Criticized.C. Touched.D. Amused.9. What might have caused the “l
38、ying down” lifestyle among the young?A. Improvements in living conditions.B. Growing pressure from family and social life.C. Increasing material possessions from families.D Temporary adjustment to failure in competitions.10. Whats the scholars attitude toward the “lying down” group?A. Understanding.
39、B. Intolerant.C. Supportive.D. Unclear.11. What can be inferred about the young generation from the text?A. They never really drop their responsibilities.B. They really enjoy the “lying down” lifestyle.C. They find their dreams far beyond their reach.D. They would rather escape than take challenges.
40、【答案】8. C 9. B 10. A 11. A【解析】【分析】这是一篇议论文。在这个快节奏、竞争激烈的社会中,许多年轻人渴望暂时停下来喘口气,因此他们选择“躺平”,他们不愿总是遵循奋斗、忍受和牺牲的美德来承受压力。但他们大多数人都不想浪费了机会和挑战,也不会真正放下自己的责任。【8题详解】词句猜测题。根据第一段“The idea of low material desire, low consumption and refusing to work, marry and have children(低物质欲望,低消费,拒绝工作,结婚和生育的观念)”对这种生活方式和“many young C
41、hinese who are eager to take pause to breathe in this fast-paced and highly-competitive society(在这个快节奏、竞争激烈的社会中,渴望停下来喘口气的许多年轻人)”年轻一代的生存状态的描述,可知,年轻人对这种观念是认同并受其影响的,划线词意为“触动,影响”,故选C。【9题详解】细节理解题。根据第二段“Many millennials (千禧一代) and generation Zs complained to the Global Times that burdens, including work s
42、tress, family disputes (纷争) and financial strains, have pushed them “against the wall”(许多千禧一代和z一代向环球时报抱怨,工作压力、家庭纠纷和经济压力等负担把他们逼到了绝境。).”可知,来自家庭和社会生活的日益增长的压力可能是致使年轻人“躺平”的生活方式的原因,故选B。【10题详解】推理判断题。根据第三段“Instead of always following the virtues of struggle, endure and sacrifice to bear the stresses, they p
43、refer a temporary lying down as catharsis (宣泄) and adjustment,(他们不愿总是遵循奋斗、忍受和牺牲的美德来承受压力,他们宁愿暂时躺下,作为宣泄和调整)”和“It is no wonder that some young people, would try to live in a simple way and leave the worries behind.(难怪一些年轻人,会努力过一种简单的生活方式,把烦恼抛在脑后。)”可知,学者对“躺平”群体的态度是理解的,故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Young people
44、 on campus have both aspirations and confusion about their future, but most of us have rejected setting ourselves up in chains to waste opportunities and challenges(校园里的年轻人既有抱负,也对自己的未来感到困惑,但我们大多数人都拒绝了,把自己束之高悬,浪费了机会和挑战 )”和“Its no use running away. I have to stand up and face the reality sooner or lat
45、er(逃跑没有用。我迟早要站起来面对现实。)”可知,他们从未真正放下自己的责任。故选A。DWHAT are scientists? They are often described as grey-haired white-coated dull scholars.But the world has changed. Young scientists are making their voices heard and releasing their powers on the world stage.This is also true in China. Rising stars includ
46、e new materials expert Gong Yongji, university professor Liu Mingzhen, and biologist Wan Ruixue.At the age of 28 in 2018, Wan Ruixue received the 2018 Science & SciLifeLab Prize for Young Scientists. This is a global prize to reward outstanding scientists at an early stage of their careers.She focus
47、es mainly on Biomedicine and Molecular Biology (分子生物学) . “Both are cutting-edge (尖端的) technologies at an early stage of development,” she said.“So, I think they have great potential to be developed. I think in the study of cutting-edge technologies, China and other leading countries in the world are
48、 standing at the same starting line. And in the study of Structural Biology, China is likely to become the leader.”She felt it was her fate to become a biologist. “I grew interested in the natural world when I was very young,” she said. In 2009, she entered Sun Yat-sen University.In her third year a
49、t university, she realized that she wanted to do something related to biomedicine. So she e-mailed Chinas top biologist Shi Yigong, hoping to join his lab at Tsinghua University.Shi recognized her talent and welcomed her. Years of efforts at the lab have paid off. Her research on the high-definition
50、 3-D structure of spliceosome led to a scientific breakthrough.Unlike many of other young scientists who choose to pursue further study abroad, Wan currently has no plan to go overseas.“The whole ecosystem for scientific research is continually improving in China,” she said, adding that the country
51、has great science facilities.12. What does the underlined word “releasing” in Paragraph 2 mean?A. Giving out.B. Getting over.C. Finding out.D. Taking over.13. What does Wan Ruixue feel about the study of cutting-edge technologies in China?A. Anxious.B. Confident.C. Disappointed.D. Satisfied.14. What
52、 can we learn about Wan Ruixues journey of becoming a biologist?A. Her teacher led her into the field.B. She finds its easier than she thought.C. Her contribution has been recognized.D. She thinks its boring but worth trying.15. Which can be the best title of the text?A. Chinas Breakthrough in Scien
53、ceB. Rising Young Scientists in ChinaC. Successful Chinese ScientistsD. New Image of Chinese Scientists【答案】12. A 13. B 14. C 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了年轻的科学家们正在改变世界舞台上发声,并释放他们的力量。【12题详解】词句猜测题。根据第二段中“Young scientists are making their voices heard and releasing their powers on the world stage.”(年轻的科学家
54、们正在世界舞台上发出自己的声音,releasing自己的力量。)可知,划线词releasing与making their voices heard为并列关系,意思相近,应该是 “使得声音被听到,释放能量”的意思,“Giving out (释放)”符合词义,故选A。【13题详解】推理判断题。根据第六段中“I think they have great potential to be developed. I think in the study of cutting-edge technologies, China and other leading countries in the world
55、 are standing at the same starting line. And in the study of Structural Biology, China is likely to become the leader.”(我认为它们有很大的发展潜力。我认为在前沿技术的研究上,中国和世界其他领先国家站在了同一起跑线上。在结构生物学的研究中,中国很可能成为领头羊。)可知,对中国前沿技术的研究,万瑞雪认为中国和其他国家站在同一起跑线上,在某些研究领域,万瑞雪认为中国很可能成为领头羊,所以她对此充满信心,故选B。【14题详解】细节理解题。根据第三段中“At the age of 28
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-457660.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
房屋租赁合同中的注意点-租房合同.pdf
