广东省梅州中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 梅州 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省梅州中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)一. 单词选择(本题共25小题,每小题1分,共25分)1. energy A. 软件2.harmony B. 人群;一群人3. software C. 和谐;融洽4.crowd D.王国;领域5.kingdom E. 能源;能量;精力6. ordinary A.附近的;邻近的7. nearby B.不合法的;非法的8. illegal C. 普通的;平凡的9.particular D. 古典的;经典的10.classical E. 特定的;特别的11. thus A. 立刻12. immediately B.如此;因此13.
2、nearby C. 以某种方式(或方法);不知怎么地14. somehow D. 在附近15. altogether E. 全部;总共16. keep sb company A.除.以外(还)17. aware of B. 陪伴某人18. belong to C.意识到;知道19. keep your eyes open (for) D. 留心;留意20. in addition to E.属于21.make progress A.既然;由于22. break away from B. 取得进步23. fall in love with C.脱离;背叛;逃脱24. get through D.
3、爱上25.now that E. (设法)处理;完成二. 阅读理解。 (共20小题;每小题2.5分,满分50分)第一节阅读下列短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。AListening test is one of the most important parts of the English exam. Here are some tips for you.Before you start to listen, you need to relax. Dont be stressed out. And try to read the questions. These
4、 questions usually help you understand the conversation or the passage.Then listen carefully to the first sentence. It usually tells you the main idea of the passage. When youre listening, try to do some thinking and take some notes, such as: What happened? When, where, and how? What does the speake
5、r want to tell us? In this way, you may understand the passage better.Please remember not to think about one or two words for a long time.When you hear some words you dont know, dont spend too much time on them. Very often, youll find out what they mean later when you go on with the listening.1. Thi
6、s passage mainly talks about some_.A. tips on listeningB. tips on speakingC. tips on readingD. tips on writing2. Its better for you to keep _when you start to have a listening test.A. excitedB. relaxedC. stressed outD. worried3. We should listen to the first sentence carefully, because it usually te
7、lls us _.A. the answers to the questionsB. where to write the answersC. the main idea of the passageD. how much time left for the listening test4. When youre listening, its important for you to _.A. remember every wordB. take some notesC. understand all the wordsD. think about one or two words for a
8、 long time5. The_ usually help(s) us understand the passage better.A. questionsB. first sentenceC. notesD. A, B and C【答案】1. A 2. B 3. C 4. B 5. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。听力测试是英语考试中最重要的部分之一。本文介绍了关于听力测试的几条建议。【1题详解】主旨大意题。根据第一段Listening test is one of the most important parts of the English exam. Here are some
9、tips for you.可知听力测试是英语考试中最重要的部分之一。这里有一些建议给你。由此可知,本文主要介绍了关于听力测试的几条建议。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第二段第一句Before you start to listen, you need to relax.可知在你开始听力考试之前,你需要放松。由此可知,听力考试前最好要放松。故选B。3题详解】细节理解题。根据第三段中Then listen carefully to the first sentence. It usually tells you the main idea of the passage.可知然后仔细听第一句。
10、它通常告诉你文章的大意。由此可知,第一句通常会告诉我们整篇文章的大意。故选C。【4题详解】细节理解题。根据第三段中When youre listening, try to do some thinking and take some notes, such as: What happened? When, where, and how? What does the speaker want to tell us? In this way, you may understand the passage better.可知当你在听的时候,试着思考并做些笔记,例如?发生了什么事?何时,何地,如何?说
11、话者想告诉我们什么?用这种方法,你可以更好地理解这篇文章。由此可知,听听力时思考和做笔记是很重要的。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第二段第三句And try to read the questions. These questions usually help you understand the conversation or the passage.(试着读问题。这些问题通常帮助你理解对话或文章);第三段第一句Then listen carefully to the first sentence. It usually tells you the main idea of the p
12、assage. ( 仔细听第一句。它通常会告诉你文章的大意)以及第三段中When youre listening, try to do some thinking and take some notes, such as: What happened? When, where, and how? What does the speaker want to tell us? In this way, you may understand the passage better.(当你在听的时候,试着思考并做些笔记,例如?发生了什么事?何时,何地,如何?说话者想告诉我们什么?用这种方法,你可以更好地
13、理解这篇文章)由此可知,问题、第一句以及笔记都有助于更好地理解听力文章。故选D。BIt was already dark when an old man came to a small town.He found an inn and wanted to stay there for the night.After he had gone to his room,the owner said to his wife,“Look at his bag,dear.Im sure there are lots of valuable things in it.I want to steal it w
14、hen he is asleep.”“No,no,” said the woman.“He must look for his bag tomorrow morning.Then hell take you before the judge.”They thought and at last the woman had an idea.“We have forgetful grass,” said the woman,“Why not put some into his food?If he has the food,he will forget to take his bag away.”“
15、How clever you are!” said the owner,“Dont forget it when you prepare supper for him.”The old man had the food with the forgetful grass and went to bed.The next morning,when the owner got up,he found the door was open and the old man had left with his bag.He woke his wife up and said angrily,“What a
16、fool!Your forgetful grass isnt useful at all.”“No,no,” said the woman.“I dont think so.He must forget something.”“Oh,Ive remembered!”The owner cried out suddenly,“He forgot.”6. The old man came to the inn .A. in the morningB. in the afternoonC. in the eveningD. at night7. The owner and his wife want
17、ed to .A. get the mans bagB. steal the mans moneyC. make the man pay them moreD. hide the mans bag8. The owner and his wife put the forgetful grass into the food because .A. the old man always forgot somethingB. they wanted to make the food betterC. they hoped the old man would leave the bag in the
18、innD. they wanted to know if the grass was useful9. According to the passage the old man forgot .A. to take his bag awayB. to tell the owner when he leftC. to close the door when he went to sleepD. to pay them the inn money10. Which of the following statements is TRUE according to the passage?A. Bot
19、h the owner and his wife were clever.B. The owner of the inn got nothing from the old man.C. The old man left the inn without his bag.D. The woman forgot to put the forgetful grass into the food.【答案】6. C 7. A 8. C 9. D 10. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了一对贪财的夫妻为了占有一个老头的背袋,在他的饭里放了“遗忘草”,结果反害了自己的故事。【6题详解】细节理解题。根据
20、第一段中“It was already dark when an old man came to a small town. He found an inn and wanted to stay there for the night.”(当一位老人来到一个小镇时,天已经黑了。他找到一家小旅馆,想在那儿过夜。)可知,老人到旅馆时是傍晚。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据第一段店主对妻子说的话中“I want to steal it when he is asleep”(我想趁他睡着的时候把它偷走。)可知,他们想要得到老人的背袋。故选A项。8题详解】细节理解题。根据第二段中妻子所说的话“Wh
21、y not put some into his food? If he has the food, he will forget to take his bag away.”(为什么不把一些(遗忘草)放进他的食物里呢?”如果他吃食物,他会忘记把他的背袋拿走。)可知,他们希望老人把背袋忘到旅馆。故选C项。【9题详解】推理判断题。根据第三段中“The next morning, when the owner got up,he found the door was open and the old man had left with his bag.”(第二天早上,当店主起床时,他发现门开着,老人
22、带着他的包离开了。)以及文章最后店主突然地喊叫“He forgot.”可以推测到老人忘了付住宿费。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据文章最后三段内容“The next morning,when the owner got up,he found the door was open and the old man had left with his bag.He woke his wife up and said angrily,“What a fool!Your forgetful grass isnt useful at all.”“No,no,” said the woman.“I
23、dont think so.He must forget something.”“Oh,Ive remembered!”The owner cried out suddenly,“He forgot.”可知,第二天早上,店主起床后,发现门开着,老人带着他的行李走了包。他把妻子叫醒,生气地说:“真是个傻瓜!你那健忘的草一点用都没有。”“不,不,”女人说,“我不这么认为,他一定忘了什么。”“哦,我想起来了!店主突然喊道:“他忘了”。所以老人不但没留下背袋,连住宿费也没有付,从而可知店主从老人那里什么也没有得到。故选B项。CApril Fools Day is supposed to be a da
24、y to play jokes on others in hopes of getting a good laugh and making one feel like a fool.However,the April Fools Day of 2019 was quite different for my mom and me.That day my friend Jimmy and I were playing a game.I had dropped down from a bar (横木) many times in the past without ever having a prob
25、lem,but that day the simple act of dropping to the ground became a nightmare (噩梦)I broke my arm.Jimmys dad heard my crying and rushed out to see what was going on.When he saw the problem,he quickly put me into his truck and went inside to telephone my mom and let her know he would take me to the hos
26、pital.As that day was April Fools Day,Mom was not buying it and really thought all this was a big joke.Mom was finally convinced by Jimmys mom.When she saw me,she broke down in tears because she felt so badshe simply believed that was just a big trick.I guess one could compare this to the story The
27、Boy Who Cried Wolf.Since I had played bad tricks before,it was no wonder that my mom didnt believe it.I as well as my mom was made to look like a fool that day.We both learned a valuable lesson.11. What happened to the writer on the April Fools Day of 2019?A. He dreamed a terrible dream.B. He was hu
28、rt by Jimmy.C. He had an accident.D. He fooled his mom with his friend.12. Why did Jimmys dad phone the writers mom?A. Because he wanted to play a joke on her.B. Because he wanted her to go to the hospital to pay the money.C Because he wanted to see how deeply she loved her son.D. Because he wanted
29、to inform her of the accident.13. What does the underlined sentence “Mom was not buying it” mean?A. She didnt believe what Jimmys dad said.B. She would not like to pay the money.C. She had no preparation for the bad news.D. She thought her son deserved (应受) it.14. Why did the writer mention the stor
30、y The Boy Who Cried Wolf?A. Because he thought it was his moms fault.B. Because he had a lesson like that.C. Because he was proud of his story.D. Because he felt he was luckier than that boy.15. From the passage we can infer that _A. the writers mom didnt care much about himB. the writer was a disho
31、nest personC. the writer wont play jokes as beforeD. the writer will lose interest in games【答案】11. C 12. D 13. A 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了作者和妈妈渡过了一个难忘的2019年的愚人节。【11题详解】细节理解题。由第二段最后一句“I broke my arm.”可知,作者伤到了胳膊。所以作者发生了意外。故选C。【12题详解】细节理解题。由第三段第二句“.let her know he would take me to the hospital.”
32、可知,吉米的爸爸想告知作者的妈妈:作者发生了意外。故选D。【13题详解】句意猜测题。由画线句的后半部分“really thought all this was a big joke”可知,作者的妈妈认为那是一个笑话,所以妈妈不相信吉米的爸爸。故选A。【14题详解】细节理解题。由文章“I guess one could compare this to the story The Boy Who Cried Wolf.Since I had played bad tricks before,it was no wonder that my mom didnt believe it.”可知,我想人们
33、可以把这个故事和喊狼来了的男孩相比。因为我以前玩过不好的把戏,难怪我妈妈不相信。由此可知,作者为什么提到“喊狼来了的男孩”这个故事是因为他也得到了这样的教训。故选B。【15题详解】推理判断题。由最后一段“Since I had played bad tricks before,it was no wonder that my mom didnt believe it.We both learned a valuable lesson.”因为我以前玩过不好的把戏,难怪我妈妈不相信。我们都学到了宝贵的一课。由此判断出,作者以后不会再像从前那样搞恶作剧了。故选C。第二节 七选五根据短文内容,从短文后
34、的选项中选出能填入空白处的最佳选项。Getting your children to study can be a little like getting them to eat their vegetables._16_ Make a study time and have it at the same time every day. This will help your kids to learn to schedule their day and will give them a sense of control over how they spend their time.Allow
35、 them to study in blocks of time, such as for half an hour with a five-minute break in the middle. _17_ Ideal(理想的) study times are after dinner or right after school before dinner.Never allow your children to study in front of the television, as that will encourage passive activity. _18_Youll also n
36、eed to help your kids find the right place to study. After youve set up a good study time for little learners, set up a good place where they can get those creative juices flowing._19_ Make sure there is a table or a desk and a comfortable chair._20_ This includes helping them out with their homewor
37、k sometimes and being there for them with the answers to any questions. The input you give your children during study periods will help form a bond and help make studying enjoyable.A. Pick a place where your children can study properly.B. Hold them to the schedule they create for themselves.C. Final
38、ly, spend time with your kids when theyre studying.D. Keep the atmosphere light and offer lots of encouragement, too.E. Instead, use TV as a treat or a reward when the homework is completed.F. Try to stop this bad habit by offering some sort of reward.G. One of the best ways to form good study habit
39、s for your kids is to design a schedule that they keep to.【答案】16. G 17. B 18. E 19. A 20. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了父母如何帮助孩子培养良好的学习习惯。【16题详解】本段讲述内容就是要你的孩子养成良好的学习习惯,学会制定学习的计划,控制好自己的学习时间,所以G项One of the best ways to form good study habits for your kids is to design a schedule that they keep to.( 培养孩子良好学
40、习习惯的最好方法之一就是设计一个他们遵守的时间表。)符合段落大意。故选G。【17题详解】本段讲述的学习时间的制定方面的内容,要让他们坚持学习的时刻表。所以B项Hold them to the schedule they create for themselves.( 让他们遵守自己制定的时间表。)符合本段大意。故选B。【18题详解】前句说不要让孩子养成被动学习的习惯,少看电视。可以把电视作为一种奖励的手段和方式,如果他们表现的好的时候,可以让他们看一会电视。所以E项Instead, use TV as a treat or a reward when the homework is compl
41、eted.( 相反,当家庭作业完成时,用电视作为奖励。)符合上下文。故选E。【19题详解】本段谈论的是为孩子寻找一个良好的学习的场所。所以A项Pick a place where your children can study properly. ( 相选一个你的孩子可以好好学习的地方。)符合上下文。故选A。【20题详解】本段讨论的是父母要帮助孩子学习,在孩子学习的时候要多陪着孩子,故C项Finally, spend time with your kids when theyre studying.( 最后,当你的孩子在学习的时候,花点时间陪陪他们。)符合本段的大意。故选C。三、完形填空(共1
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
