专题09 疫情故事-直击2022高考英语 专项突破“读后续写”.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题09 疫情故事-直击2022高考英语 专项突破“读后续写” 专题 09 疫情 故事 直击 2022 高考 英语 专项 突破 后续
- 资源描述:
-
1、专题09直击2022高考英语 专项突破“读后续写”疫情故事疫情,需要我们共同认真对待的一个“阴晴不定”的家伙01阅读下面短文,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。My wife, Megan, and I went out to dinner with an old friend who we had not seen for a while. There had been some talk of COVID-19 on the news, but it was early in the outbreak and people were still going abo
2、ut their daily routines. Even though everyone in group felt perfectly, we took precautions (预防): we washed our hands with soap and used hand sanitizer (洗手液), did not share food, and had no significantly close contact.A few days later, our friend called and told us that she had tested positive for th
3、e coronavirus. She had felt some mild symptoms for a day or so after that dinner and was able to be tested because she is a doctor. On the following day, I started to feel a little tired and my head was a bit cloudy. I decided to stay in the master bedroom away from the rest of my family. The next m
4、orning, I woke up with a 39-degree fever. That was when we realized that I might have caught the virus from our friend.At once, Megan called our states coronavirus hotline, who then called in our primary care doctor and the head of our local hospital systems coronavirus team. We explained that we ha
5、d been in contact with someone who had been tested positive, and I was having symptoms. They quickly approved me to receive a test at an urgent care center located 5 kilometers drive from my house. The result made my heart sink-I was also tested positive, and the local hospital didnt have the facili
6、ties for my disease. As a mild case, I was recommended to stay home and quarantine (隔离) myself.Following the doctors advice, Megan and I quarantined ourselves and our kids. With my symptoms developing, I started isolation in the bedroom, and the only interaction I had with Megan was when she brought
7、 in food. She slept on a small couch in our home office away from the kids rooms. She also minimized her contact with our kids in case she was carrying the virus.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Para.1:We decided to call everyone we had contacted over the course of the past week. _Para.2:Though
8、worried about the seriousness of the virus, I knew I had to be brave_【答案】Para.1:We decided to call everyone we had contacted over the course of the past week. Megan insisted we should let them know that I had tested positive. Hard as it was to inform people that we might have given them the coronavi
9、rus, it was the responsible thing to do. To our pleasant surprise, all of our friends showed their understanding and support upon hearing the news. To cheer us up, one of my wifes best friends even baked a cake with the letters “Stay Strong” on it and delivered it to our front door.Para.2:Though wor
10、ried about the seriousness of the virus, I knew I had to be brave. I made sure to get plenty of rest and did some exercise to stay as healthy as I could. I also managed to ease the worries of Megan and our kids during our quarantine by spending more time doing online video-chats with them. Within th
11、e following week, my fever started to fade and I could feel my head clearing. The next test showed a cheering result. It came back negative. Had it not been for the love and care from those around me, I wouldnt have made it.【解析】本文以新冠病毒为线索,作者和妻子与一个很久未见的朋友一起吃了一顿饭,不幸的是,吃完饭不久朋友打电话说自己新冠测出来是阳性。在接下来的几天,作者也
12、出现了发烧的症状,去医院检查也是呈阳性,但是却被医院告知要回家居家隔离。因此作者便回家将自己隔离起来,并且不跟妻子和孩子接触,避免他们也被感染上。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“我们决定给在过去一周接触的每个人打电话”可知,本段可以写作者给他们打电话,得到了他们的理解和鼓励,这让作者感到无比温暖。由第二段首句内容“尽管担心病毒的严重性,但我知道我必须要勇敢”可知,本段可以写作者是如何勇敢面对病毒,对抗病毒,最后终于痊愈以及作者对此次经历的感受。2.续写线索:给接触的人打电话得到他们的理解和鼓励作者自己要勇敢面对作者如何勇敢对抗病毒最终痊愈感受。3.词汇激活:行为类:使振作:cheer
13、sb. up/pull up ones slacks/buck sb. up减轻:ease/relieve/alleviate确保,保证:make sure/guarantee/make certain情绪类:令人高兴的:cheering/joyful/pleasant/delightful困难的:hard/difficult/tough惊讶:surprise/amazement/astonishment【点睛】【高分句型1】Hard as it was to inform people that we might have given them the coronavirus, it was
14、 the responsible thing to do.(运用了as引导的倒装句)【高分句型2】Had it not been for the love and care from those around me, I wouldnt have made it.(运用了虚拟语气的倒装)02Larrella was born in Deora, a small village in eastern India, but moved to the city of Mumbai when she was 3. In 2020,when the pandemic(疫情)broke out, the
15、family returned to her ancestral village to wait out the pandemic.It greatly shocked her when she found that attending school was uncommon in Deora, where almost half of the villagers couldnt read. Unable to afford textbooks, many families often withdrew their children from schools. They didnt wish
16、to educate their children, many of whom had to work in the fields with parents though some had the desire to read.Larrella, the college girl with a strong sense of social responsibility, has been trying to seize opportunities to open doors for others. She often speaks at inter college events on the
17、right to education and enjoys a high reputation among college students.Used to taking on challenges, Larrella was determined to do something for the children. One day last July, Larrella sat down with her family elders and proposed the idea of setting up a library. Many shook their heads in disagree
18、ment-this wasnt how a young girl should spend her time.After many discussions, Larrella finally convinced them and gained access to her relatives guesthouse, mending it with $67 that shed won in public speaking awards. She took the help of her uncle, Akbar, and cousin, Nawaz, and got to work. Walls
19、were repainted, the bamboo roof was repaired and lights and bookshelves were fixed, and the room was filled with chairs and a long table. Vivid charts stuck on the walls-from anatomy (解剖) to transportation, lightened the space. Looking at the newly decorated “library”, Larrella couldnt hold back her
20、 excitement while imagining the children reading books here by light.All was ready except books. So what Larrella was desperate to do next was fill the shelves with books. She drew on all her savings and purchased many hooks suitable for children online. But her effort was not enough.注意:1.所续写短文的词数应为
21、150左右;2.至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4.续写完成后,请用卜划线标出山你所使用的关键词语。She wanted to get more help._The big day finally came._【答案】She wanted to get more help. To ensure children get access to more books, Larrella took pictures of the library and uploaded them online, calling on students to don
22、ate books to the children library. Before long, hundreds of new and secondhand books poured in, but they needed checking, classifying and arranging in order on the shelves, which took Larrella, her uncle and cousin a whole week. Tired as Larrella was, a smile lit up her face when she pictured the sc
23、ene where children were buried in reading by the book-filled shelves.The big day finally came. Several children stepped in curiously, asking Larrella, “Can we read the books?” “Sure. Welcome!” Larrella encouraged them. Some chose what they liked, while others hesitated. Realizing they had trouble re
24、ading, Larrella gathered them in a corner, teaching them from the very beginning. Soon more children joined in. Every night Larrella spared some time to give lessons so that more children could gain knowledge from the books. Larrellas efforts opened the wisdom door for them, which would surely make
25、a great difference to their lives.【解析】本文以人物为线索。讲述印度女大学生Larrella因为疫情回到家乡,发现那里的村民多半不识字,也不支持自己的孩子接受教育。充满社会责任感的Larrella想为改善这种状况做点什么,她最终决定在当地建一间图书馆,她说服亲戚们同意了她的想法,并改建了一间客房,剩下的就是在里面装满图书,她用自己的积蓄在网上买了一些儿童书籍。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“她想要更多的帮助”可知,第一段可描写Larrella想办法为图书馆添置书籍的经过。由第二段首句内容“重要的日子最终来了。”可知,第二段可描写图书馆开放之后Larre
26、lla管理图书馆和读者的情况。2.续写线索:图书不够-募捐书籍图书馆开放广受欢迎感悟3.词汇激活行为类有困难:have trouble doing/have difficulty doing参加:join in/take part in花费一些时间:spare some time/spend some time情绪类犹豫:hesitate/hang back鼓励:encourage/inspire【点睛】高分句型1. Before long, hundreds of new and secondhand books poured in, but they needed checking, cl
27、assifying and arranging in order on the shelves, which took Larrella, her uncle and cousin a whole week.(运用了but表示转折,which引导的非限制性定语从句)高分句型2. Tired as Larrella was, a smile lit up her face when she pictured the scene where children were buried in reading by the book-filled shelves.(运用了倒装句,when引导的时间状语从
28、句;关系副词where引导的定语从句)03On Friday the 13th of March, my six-year-old son Jack came home with a huge packet of worksheets in his schoolbag. Soon after, I received the email I had feared was coming-Jacks school would be closed for at least the next two weeks. The COVID-19 quarantine (隔离期) had begun. At l
29、east now I would know he was safe at home. I spent the weekend gathering supplies such as pencils, crayons and paper and setting up a classroom on my dining room table.On the first day of what was referred to as distance learning, I realized I was being overly optimistic, and I only had one child to
30、 teach. He suffers from hearing loss and wears hearing aids. In school, he receives special services from a teacher of the deaf, a speech therapist (治疗专家),an occupational therapist, and a physical therapist. In addition to his major classes, there was also his music class, art class, computer educat
31、ion, the library, and physical education. I was suddenly ten teachers all at the same time, and the work began piling up!Although my job as a freelance (自由职业的) writer allows me to work according to my own schedule, I would normally work when Jack was at school. Now that time was taken up with school
32、 days at home. This meant I was teaching for most of the day and then working as a writer all afternoon into the evening. Many days didnt stop until bedtime, and then we were right back at it the next morning. This was the new normal and it was stressful. More than once, I found myself feeling angry
33、 for no particular reason. On one occasion. I shouted angrily at my printer simply because it wouldnt work properly.One day, I was helping Jack with a short journal. As part of his class worksheets, he was required to write and draw about the interesting things that happened at home. I secretly chee
34、red at the opportunity to apply my professional skills to my sons education. 注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I told him all the things I knew about story writing._After half an hour, I found that Jacks paper was still blank._【答案】参考范文:I told him all the things I knew about story writing. I sorte
35、d out a few magazines with my articles and read to him in a loud and clear voice. I even acted out some of the stories. However, Jack didnt seem to pay much attention. Turning the crayon over in his hand, he looked at me, then at the blank piece of paper. I remembered how I enjoyed the quiet afterno
36、ons typing away on my laptop and thought he might need space to build up his story. I told Jack he could start writing and left him to get on with it. After half an hour, I found that Jacks paper was still blank. Stress and impatience burned in my stomach, I knocked heavily on the dining room table
37、and was ready to lecture him on how to be a good student. Instead, Jack raised his head, tears welling up in his eyes. “Im scared, Mom,” he sobbed. “You are always angry.” I was speechless. Thinking about the past two weeks, I realized what a horrible teacher I had been I told Jack we could take an
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
