山西省大同市第一中学2019-2020学年高二英语下学期3月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 大同市 第一 中学 2019 2020 学年 英语 下学 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省大同市第一中学2019-2020学年高二英语下学期3月月考试题(含解析)(满分 150 分,答题时间 100 分钟)第一部分 阅读理解 (共两节,满分 60 分)第一节 (共 15 小题;每小题 3 分,满分 45 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AMy Favourite BooksJo Usmar is a writer for Cosmopolitan and co-author of the This Book Will series(系列) of lifestyle books. Here she picks
2、 her top reads.MatildaRoald DahlI once wrote a paper on the influence of fairy tales on Roald Dahls writing and it gave me a new appreciation for his strange and delightful words. Matildas battles with her cruel parents and the bossy headmistress, Miss Trunchbull, are equally funny and frightening,
3、but theyre also aspirational.After DarkHaruki MurakamiIts about two sistersEri, a model who either wont or cant stop sleeping, and Mari, a young student. In trying to connect to her sister, Mari starts changing her life and discovers a world of diverse “night people” who are hiding secrets.Gone Girl
4、Gillian FynnThere was a bit of me that didnt want to love this when everyone else on the planet did, but the horror story is brilliant. Theres tension and anxiety from the beginning as Nick and Amy battle for your trust. Its a real whodunit and the frustration when you realise whats going on is horr
5、ibly enjoyable.The StandStephen KingThis is an excellent fantasy novel from one of the best storytellers around. After a serious flu outbreak wipes out 99.4% of the worlds population, a battle unfolds between good and evil among those left. Randall Flagg is one of the scariest characters ever.1. Who
6、 does “I” refer to in the text?A. Stephen King.B. Gillian Flynn.C. Jo Usmar.D. Roald Dahl.2. Which of the following tells about Mari and Eri?A. Cosmopolitan.B. Matilda.C. After Dark.D. The Stand.3. What kind of book is Gone Girl?A. A folk tale.B. A biography.C. A love story.D. A horror story.【答案】1.
7、C 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了作家Jo Usmar选出的四本好书。【1题详解】推理判断题。根据第一段Jo Usmar is a writer for Cosmopolitan and co-author of the This Book Will series(系列) of lifestyle books. Here she picks her top reads.可知,下文介绍作家Jo Usmar选出的最好的读物,所以下文中的“I”指的是Jo Usmar。故C选项正确。【2题详解】细节理解题。根据After Dark中Its about two sisterEri,
8、 a model who either wont or cant stop sleeping, and Mari, a young student.可知,故事讲是两个姐妹Eri是一个要么不睡,要么一觉不醒的模特,玛丽,是一个年轻学生。所以After Dark中讲述了Eri和Mari的故事。故C选项正确。【3题详解】细节理解题。由Gone Girl中的but the horror story is brilliant.可知,这是一个恐怖故事。故D选项正确。BFacial expressions carry meaning that is determined by situations and
9、relationships. For example, in American culture (文化) the smile is in general an expression of pleasure. Yet it also has other uses. A womans smile at a police officer does not carry the same meaning as the smile she gives to a young child. A smile may show love or politeness. It can also hide true f
10、eelings. It often causes confusion (困惑) across cultures. For example, many people in Russia consider smiling at strangers in public to be unusual and even improper. Yet many Americans smile freely at strangers in public places (although this is less common in big cities).Some Russians believe that A
11、mericans smile in the wrong places; some Americans believe that Russians dont smile enough. In Southeast Asian cultures, a smile is frequently used to cover painful feelings. Vietnamese people may tell a sad story but end the story with a smile.Our faces show emotions (情感), but we should not attempt
12、 to read people from another culture as we would read someone from our own culture. The fact that members of one culture do not express their emotions as openly as do members of another does not mean that they do not experience emotions.Rather, there are cultural differences in the amount of facial
13、expressions permitted. For example, in public and in formal situations many Japanese do not show their emotions as freely as Americans do. When with friends, Japanese and Americans seem to show their emotions similarly.It is difficult to generalize about Americans and facial expressiveness because o
14、f personal and cultural differences in the United States. People from certain cultural backgrounds in the United States seem to be more facially expressive than others. The key is to try not to judge people whose ways of showing emotion are different. If we judge according to our own cultural habits
15、, we may make the mistake of reading the other person incorrectly.4. What does the smile usually mean in America?A. Love.B. Politeness.C. Joy.D. Thankfulness.5. The author mentions the smile of the Vietnamese to prove that smile can _ .A. show friendliness to strangersB. be used to hide true feeling
16、sC. be used in the wrong placesD. show personal habits6. What should we do before attempting(尝试) to read people?A. Learn about their relations with others.B. Understand their cultural backgrounds.C. Find out about their past experience.D. Figure out what they will do next.7. What would be the best t
17、itle for the test?A. Cultural DifferencesB. Smiles and RelationshipC. Facial ExpressivenessD. Habits and Emotions【答案】4. C 5. B 6. B 7. C【解析】试题分析:本文是一篇议论文。文章阐述了面部表情取决于情景和人们之间关系。文章通篇阐述了面部表情的种种表现形式,以及文化之间的差异导致的面部表情的含义不同。【4题详解】C 细节理解题:根据文章第一段中的“in American culture (文化) the smile is in general an express
18、ion of pleasure”可知,在美国文化中,一般地说,微笑是快乐的表情。此处joy是pleasure的同义词。故选C。【5题详解】B 细节理解题:根据文章第一段中的“It can also hide true feelings. It often causes confusion (困惑) across cultures.”可知这是一个中心句,其后用例证法阐述:微笑能隐藏真正的感情。它常常导致跨文化间的困惑。其中越南人讲故事的例子就是为了说明这一观点。故选B。【6题详解】B推理判断题:根据文章最后一段中的“The key is to try not to judge people wh
19、ose ways of showing emotion are different. If we judge according to our own cultural habits, we may make the mistake of “reading” the other person incorrectly.”可知,我们在“读”人们的表情的时候,要现理解他们的文化背景,否则,就会出错,故选B。【7题详解】C标题判断题:文章通篇阐述了面部表情的种种表现形式,以及文化之间的差异导致的面部表情的含义不同,面部表情是文章的主旨,故选C。【名师点睛】主旨大意题主要考查学生对所读材料(或所读材料片
20、断)中心思想的概括。做这类题时,考生应通读全文,把握文章大意或中心思想,同时注意文章的主题句,因为主题句表达中心思想,其他句子均围绕主题句进行展开。主题句通常位于文章第一段首句、第一段末句或全文末句等地方,但位于段落中间(通常是第一段或最后一段的中间)也是完全可能的。同时,主题词关键词也是非常重要的,有时候可以直接看出答案。主旨大意题的考查形式很多,如概括标题、主题、段意、中心思想等。考点:考查文化类阅读CEarths next superpowerThe following countries have been sitting on hidden talents. And now they
21、re about to fly.NIGERIA (尼日利亚)Nigeria says it pumps out as much oil as the other two oil-producing countries,Kuwait and Iraq. All this oil is cycling cash into the Nigerian economy and creating extremely rich businessmen. Analysts say that if Nigeria can improve its schools and technology,it could b
22、alloon into the worlds 13th largest economy by 2050,right between Turkey and Italy. If that reason is not enough for optimism,Nigerias president also has the sunniest name of any world leader: Goodluck Jonathan.VIETNAMAs agriculture has given way to industry,unemployment in Vietnam has dropped. What
23、s Vietnams trick? Its ready to work. Other countries laborers arent as cheap as they used to be,which makes Vietnam a relative bargain for companies that need new factories abroad. However,the country has almost no railroads,its highways are in poor condition,and its largest city has just one airpor
24、t,which was built before the Vietnam War. So whats the use of producing export-ready goods if theres no convenient way to ship them? The good thing is that,however,officials are widening highways,building a new airport and so on.CHILE (智利)Pipes,computers,motors,and your microwave all have one thing
25、in common: Theyre made with copper (铜). Copper makes the world go round. And luckily for Chile, its got about a third of the planets copper supply. It just needs a way to dig it up and the government is pouring money into the countrys mines.8. Which country will Nigeria be expected to follow in resp
26、ect of economy by 2050?A. Kuwait.B. Iraq.C. Turkey.D. Italy.9. Whats the problem Vietnam is facing?A. It doesnt have money to build new factories.B. Its people dont have enough food to eat.C. It is suffering from the Vietnam War.D. Its transport system is very poor.10. What will Chile depend on to g
27、et developed?A. High tech.B. Natural resources.C. Investments from other countries.D. The governments good administration.11. Which of the following is the best title of the text?A. Countries with a lot of moneyB. Developed countriesC. Countries in great need of moneyD. Countries about to take off【答
28、案】8. C 9. D 10. B 11. D【解析】这是一篇应用文。本文主要介绍了三个极有发展前景的国家,它们是尼日利亚、越南和智利,以及它们的发展状况和未来的发展趋势。【8题详解】细节理解题。根据第一部分的Analysts say that if Nigeria can improve its schools and technology,it could balloon into the worlds 13th largest economy by 2050,right between Turkey and Italy.(分析人员说如果尼日利亚能够改善它的教育和技术,到2050年它会跻身
29、于世界最大经济体的第13位,紧随土耳其和意大利之后)可知,到2050年尼日利亚在经济方面有望赶上土耳其。故选C项。【9题详解】推理判断题。根据第二部分的However,the country has almost no railroads,its highways are in poor condition,and its largest city has just one airport,which was built before the Vietnam War.(然而,这个国家几乎没有铁路,它的高速路路况也很糟糕,最大的城市只有一个机场,这个机场还是在越战之前修建的)可知,越南目前的交通
30、系统很糟糕。D. Its transport system is very poor.(它的交通系统很糟糕)符合以上说法,故选D项。【10题详解】推理判断题。根据第三段的Copper makes the world go round. And luckily for Chile, its got about a third of the planets copper supply. (铜在当今世界很重要。智利很幸运,它有世界上大约三分之一的铜)可推测,智力将依靠它的自然资源铜来进行发展。B. Natural resources.(自然资源)符合以上说法,故选B项。【11题详解】主旨大意题。根据
31、文章的主要内容,尤其第一段The following countries have been sitting on hidden talents. And now theyre about to fly.(下列的国家一直拥有隐藏的天赋。现在他们要起飞了)可知,本文主要介绍了三个极有发展前景的国家,它们是尼日利亚、越南和智力。D. Countries about to take off(即将腾飞的国家)可以作为本文标题,故选D项。DBritish artist Amy Sharrocks collects nearly all kinds of water. In 2013 she set up
32、 the Museum of Water, a live piece of artwork that travels all over the world and invited people to donate waterfrom spit to melted snowin a bottle and discuss what it means to them.The program aims to understand why people treasure water and help prepare them for a drier future and climate,Ms. Shar
33、rocks told an audience of climate experts, activists and museum curators(馆长). For example, we show them how to have three minute showers to better deal with water shortages, she said.Amy is not alone as a matter of fact. As world leaders increasingly face up to the serious results of climate change,
34、curators are planning a new wave of museums, which are devoted to what many consider a vital issue of the times. In 2015, a former lawyer Miranda Massie created the first United States museum which was entirely devoted to climate change in New York City. Climate change is affecting virtually every a
35、spect of our lives, Ms. Massie said. But we cant fight the problem with topdown policies alone. We need the public to participate and museums are a way to open peoples mind to what matters. Bridget McKenzie, director of Flow Associates, wanted to raise awareness of the dilemma of the Pacific island
36、nations, which are particularly vulnerable(易受伤害的) to rising sea level. So with her team she set up a ghost boat made of old fish nets at the University of Cambridges Museum of Archaeology and Anthropology, and asked visitors what they would take with them if they were suddenly forced to leave their
37、homes.While museums can be a powerful way of communicating the effects of climate change, they should also practice what they spread and control their own emissions (排放物). Roughly half of cities emissions come from energy use in buildings, said Elliot Goodger, a museums association representative of
38、 the West Midlands in Britain,museums have a duty to be energy efficient, for example, by using laser lighting for displays or improving their building materials. 12. Why did Amy Sharrocks set up the Museum of Water?A. To help people get rid of water shortages.B. To collect some special water worldw
39、ide.C. To remind people to attach importance to water.D. To warn people of the danger of a drier future.13. What can we learn from Massies words in Paragraph 3?A. Fighting climate change demands joint efforts.B. More climate museums should be built in future.C. Climate change is a matter of concern
40、to the public.D. Policy responses to climate change need improving.14. What can visitors learn when visiting the ghost boat?A. What is valuable to people.B. What causes sea level to rise.C. Rising sea level puts peoples homes at risk.D. The Earths climate change endangers fishing.15. What may Goodge
41、r advise climate museums to do?A. Take the initiative.B. Lead by example.C. Change their traditional functions.D. Add climate topics to their programs.【答案】12. C 13. A 14. C 15. B【解析】这是一篇说明文。世界各地的许多博物馆想通过自己的展览来改变人们对气候变化的看法,为应对气候变化奉献一份自己的力量。【12题详解】推理判断题。根据第一段中的“invited people to donate waterdiscuss wh
42、at it means to them”及第二段中的The program aims to understand why people treasure water and help prepare them for a drier future and climate可知,Amy Shairocks创建水博物馆,邀请人们捐赠水并探讨它对他们的意义,该项目旨在了解人们为什么珍惜水来帮助他们为更加干燥的未来和气候做好准备。由此推测Amy Sharrock创建水博物馆的目的是让人们认识到水的珍贵,提醒人们珍惜水。C. To remind people to attach importance to
43、 water.(提醒人们重视水)符合以上推测,故选C项。【13题详解】推理判断题。根据第三段的But we cant fight the problem with top-down policies alone. We need the public to participate and museums are a way to open peoples mind to what matters可知,应对气候变化问题单靠自上而下的政策是不行的,还需要公众的参与,博物馆是让人们知道什么要紧的一个方式。由此推测,应对气候变化问题需要多方的共同努力。A. Fighting climate chang
44、e demands joint efforts.(应对气候变化需要多方合力)符合有以上推测,故选A项。【14题详解】细节理解题。根据第四段的Bridget McKenzie, director of Flow Associates, wanted to raise awareness of the dilemma of the Pacific island nations, which are particularly vulnerable(易受伤害的) to rising sea level. So with her team she set up a ghost boat (Bridget
45、 McKenzie,Flow Associates的负责人,想提高人们对太平洋岛国困境的认识,这些岛国极易受到海平面上升的伤害。她和她的团队建立了一艘“幽灵船”)和asked visitors what they would take with them if they were suddenly forced to leave their homes(并询问游客,如果他们突然被迫离开家园,他们会带些什么)可知,参观“幽灵船”的游客可以感受到海平面上升对人们家园造成的威胁。C. Rising sea level puts peoples homes at risk.(上升的海平面让人们的家园受
46、到威胁)符合以上说法,故选C项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段While museums can be a powerful way ofthey should also practice what they spread and control their own emissions(排放物)museums have a duty to be energy efficien可知,Goodger认为博物馆应该践行他们所传播的东西,控制自己的排放物,有责任做好节能。由此推测,Goodger可能建议博物馆以身作则起好带头作用。B. Lead by example.(起带头作用)符合以上推测
47、,故选B项。第二节 (共 5 小题,每小题 3 分,满分 15 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Pack Your BagsPlan your clothes for each day of your trip. If you pack whole clothes rather than individual items of clothing, you wont have to worry about running out of things to wear. Choose your clothes based on wh
48、at you plan to do, leaving anything else at home. For example, suppose youre going to the beach and plan to spend the majority of your time on the shore._16_, but you wouldnt bring any formal wear.Roll your garments in your bag. Folding takes up more space, and your clothing will end up more wrinkle
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-515558.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
