山西省太原市2020-2021学年高一上学期期中质量监测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省太原市2020-2021学年高一上学期期中质量监测英语试题 WORD版含解析 山西省 太原市 2020 2021 学年 高一上 学期 期中 质量 监测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、20202021学年第一学期高一年级期中质量监测英语试卷说眀:本试卷为闭卷笔答,答题时间90分钟,满分100分。请将第卷试题答案填在第卷卷首的相应位置。第卷(共65分)第一部分 听力(共两节,满分15分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。答案写在答题卡上。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. How does the boy feel on his
2、first day at senior high?A. Excited. B. Worried. C. Disappointed.2. Who is the girl under the tree?A. Bettys mother. B. Bettys aunt. C. Bettys sister.3. What does the girl get for Christmas?A. A toy. B. A watch. C. A book.4. When did the girl get her cat?A. Two days ago. B. Two months ago. C. Two ye
3、ars ago.5. Why does the boy feel sad?A. He finds English hard.B. He doesnt like English.C. He missed the English test.第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)听下面3段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。答案写在答题卡上。听第6段材料,回答第6至8题。6. Where did the man go?A. To
4、Qinghai. B. To Guilin. C. To Sichuan.7. What does the woman think of the pandas?A. They are lovely. B. They are dirty. C. They are clever.8. How long did the man stay there?A. For a week. B. For a month. C. For a year.听第7段材料,回答第9至11题。9. How does the girl feel?A. Painful. B. Cold. C. Sleepy.10. What
5、will the boy do this afternoon?A. Buy a new notebook for the girl.B. Take the girls schoolbag to her.C. Discuss problems with his teacher.11. What is the relationship between the two speakers?A. Classmates. B. Strangers. C. Co-workers.听第8段材料,回答第12至15题。12. What is the Huangguoshu National Park famous
6、 for?A. Rivers. B. Valleys. C. Waterfalls.13. When will the woman go to Lijiang old town?A. Tomorrow. B. Next week. C. Next month.14. How does the woman feel about the hotels?A. Beautiful. B. Expensive. C. Popular.15. What will the woman do on the last day?A. Buy some flowers. B. Drink some tea. C.
7、Take some pictures.第二部分 语言知识运用(共两节,满分20分)第一节 单词填空(共5小题;每小题1分,满分5分)根据句意内容,从方框中选出正确的单词,完成下列句子。答案的标号写在答题卡上。A. making B. actually C. curious D. begun E. impression1. He is quite _ about the new technology.2. A patient teacher can always make a deep _ on her.3. We are looking forward to _ progress in the
8、 new term.4. Lucy _ spends most of her free time reading English stories.5. Whats your understanding of the saying “Well _, half done.”?【答案】1. C 2. E 3. A 4. B 5. D【解析】1题详解】考查形容词。句意:他对新技术相当好奇。根据句意“好奇”以及上文“He is”可知,应填形容词curious,作表语。故填curious。故选C。【2题详解】考查名词。句意:一个耐心的老师总能给她留下深刻的印象。根据句意“印象”以及上文a deep可知,应
9、填单数名词impression,作宾语。短语make a deep impression on“给留下深刻印象”。故填impression。故选E。3题详解】考查非谓语动词。句意:我们盼望着在新学期取得进步。结合句意“取得进步”可知,短语为make progress,且上文为短语look forward to doing sth.。故填making。故选A。【4题详解】考查副词。句意:实际上,露西大部分空闲时间都用来读英语故事。结合句意“实际上”以及修饰后文动词spend,应用副词actually,作状语。故填actually。故选B。【5题详解】考查固定短语。句意:你怎么理解“好的开始就是成
10、功的一半”这句话?此处为固定短语“well begun, half done”表示“好的开始就是成功的一半”。故填begun。故选D。第二节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的AB、C和D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。答案写在答题卡上,I was about to explain the meaning of the word “gossamer” (小蜘蛛网) to my five-year-old students We were learning a poem. I _6_ because one of them was waving
11、 his hand at me.“Yes?” I asked.“Once I got caught in a spider web _7_ I didnt see it,” the boy said.“Thats gossamer!” I shouted, nearly jumping up. “Gossamer things are hard to see.” Gossamer is also how I might describe the voices of _8_ young children. I can only hear them when I am close enough.
12、They are not the children speaking with ease. They are the children whose faces _9_ if I call on them, or whisper (低语) “I dont know” even when they do _10_. I dont want them to _11_. I want them to be comfortable being _12_.Shy children usually have less practice in speaking, especially when there a
13、re other more children _13_ to talk. Its a loud world. Though shy children may appear _14_ to be in the background, they are losing opportunities to participate. Without practice, fear of speaking _15_.It takes about three weeks, a small bit of _16_ each day, for each of my 17 students to learn a po
14、em. So far, they have memorized more than five. And now, an obvious _17_ has happened. The “shyest” children are as eager to read aloud as the _18_ ones.Practice is an excellent way to increase _19_ of shy children while learning a poem. And it is practice that makes them enjoy the _20_ of the langu
15、age.6. A. stoppedB. breathedC. arguedD. reflected7. A. orB. untilC. becauseD. although8. A. curiousB. shyC. intelligentD. anxious9. A. roundB. blueC. redD. strange10. A. playB. askC. walkD. know11. A. get upB. take upC. turn upD. give up12. A. focusedB. respectedC. heardD. told13. A. eagerB. slowC.
16、carefulD. worried14. A. embarrassedB. puzzledC. amazedD. satisfied15. A. hidesB. growsC. disappearsD. falls16. A. researchB. practiceC. benefitD. discussion17. A. accidentB. changeC. debateD. event18. A. healthyB. familiarC. outgoingD. impressive19. A. excitementB. pressureC. resourceD. confidence20
17、. A. beautyB. method C. troubleD. speed【答案】6. A 7. C 8. B 9. C 10. D 11. D 12. C 13. A 14. D 15. B 16. B 17. B 18. C 19. D 20. A【解析】这是一篇记叙文。本文讲述了作者通过教害羞的孩子背诵诗歌来增加自信,积极和别人交流的故事。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:我停了下来,因为其中一个正在向我挥手。A stopped停下来;B. breathed呼吸;C. argued争论;D. reflected反映,表达。根据后文“Yes?” I asked.”和一个学生正在朝作者
18、挥手可知,此处指作者停了下来。故选A。【7题详解】考查连词词义辨析。句意:有一次我被蜘蛛网困住了,因为我没看见。A. or或者;B. until直到;C. because因为;D. although尽管;空前后是因果关系,需用because引导原因状语从句。故选C。【8题详解】考查形容词词义辨析。句意:我也可以用游丝来形容害羞的小孩子的声音。A. curious好奇的;B. shy害羞的;C. intelligent聪明的;D. anxious着急的。根据后文I can only hear them when I am close enough. 可知,因为声音很小,只有靠近才能听见,由此可知
19、,此处指害羞的小孩子声音。故选B。【9题详解】考查形容词词义辨析。句意:这些孩子,我一叫他们,他们的脸就会红。A. round圆的;B. blue蓝色的;C. red红色的;D. strange奇怪的。因为这些孩子害羞,所以一叫他们,他们脸会红。故选C。【10题详解】考查动词词义辨析。句意:或者小声说“我不知道”,即使他们知道。A. play玩耍;B. ask问;C. walk行走;D. know知道。根据副词even和前后对比可知,因为这些孩子害羞,即使他们知道问题的答案,也会说不知道。故选D。【11题详解】考查动词短语词义辨析。句意:我不希望他们放弃。A. get up起床; B. tak
20、e up占据;C. turn up出现;D. give up放弃。根据后文“I want them to be comfortable ”可知,作者想要帮助这些孩子,不想让他们放弃。故选D。【12题详解】考查动词词义辨析。句意:我希望他们在被听到时感到舒服。A. focused聚集;B. respected尊重;C. heard听到;D. told告诉。前文说这些孩子不敢大声说话,所以此处作者希望这些孩子被听到。故选C。【13题详解】考查形容词词义辨析。句意害羞的孩子通常很少练习说话,尤其是当有更多的孩子渴望说话的时候。A. eager渴望的;B. slow慢的;C. careful仔细的;D
21、. worried着急的。前文说害羞的孩子很少说话,空处应用形容词eager,表示其他孩子渴望说话,前后形成鲜明对比。故选A。【14题详解】考查形容词词义辨析。句意:虽然害羞的孩子似乎满足于呆在幕后,但他们正在失去参与的机会。A. embarrassed尴尬的;B. puzzled困惑的;C. amazed惊讶的;D. satisfied满足的。根据空后“ they are losing opportunities to participate.”可知,这些孩子满足于现状,所以正在失去参与说话的机会。故选D。【15题详解】考查动词词义辨析。句意:没有练习,说话的恐惧就会增加。A. hides隐
22、藏;B. grows增加;C. disappears消失;D. falls落下。根据前文“Without practice”描述可知,因为没有练习,所以这些孩子对于说话的恐惧增加了。故选B。【16题详解】考查名词词义辨析。句意:要让我的17个学生每人学会一首诗,需要三个星期的时间,每天练习一点点。A. research研究;B. practice练习;C. benefit好处;D. discussion讨论。根据前文“It takes about three weeks”可知,因为要三周的时间,由此可知,此处指每天练习一点点。故选B。【17题详解】考查名词词义辨析。句意:现在,一个明显的变化发
23、生了。A. accident事故;B. change改变; C. debate辩论;D. event事件。根据后文“The “shyest” children are as eager to read aloud”可知,孩子们发生了改变。故选B。【18题详解】考查形容词词义辨析。句意:“最害羞的”孩子和外向的孩子一样渴望大声朗读。A. healthy健康的;B. familiar熟悉的;C. outgoing外向的;D. impressive印象深刻的。此处需用形容词outgoing与前文的shyest对应。故选C。【19题详解】考查名词词义辨析。句意:当学习一首诗歌时,练习是一个很好的方法来
24、增加害羞的孩子的信心。A. excitement兴奋,激动;B. pressure压力;C. resource来源;D. confidence自信。因为这些孩子害羞,所以此处指增加他们的自信心。故选D。【20题详解】考查名词词义辨析。句意:正是实践使他们享受到语言的美。A. beauty美;B. method方法;C. trouble困难,麻烦;D. speed速度。因为孩子们不再害羞了,能自信地交流了,所以他们能感受到语言的美。故选A。第三部分 阅读理解(共两节,满分30分)第一节(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。答案写在
25、答题卡上。注意:C篇分A、B两种题型,A(易)题型为客观题,B(难)题型为主观题。ASchuylerville High School students have a broad range of interests, which are reflected by the number of clubs and organizations in which our pupils participate. Here are some of the most popular clubs.Environmental ClubOpen to students in grades 9-12Advisor
26、: Mrs. FloresThe High School Environmental Club is open to all students interest increasing environmental awareness throughout the school. Activities include: recycling, environmental competitions, volunteering with green schools and outdoor events. This run student club collects and recycles paper
27、products throughout the school building.Freshman ClassOpen to students in grades 9-10Advisor: Mr. winslowThe freshmen class participates in several activities throughout the year to raise money for the class account. The class officers meet once a month to discuss business that affects the entire cl
28、ass. All members of the freshman class are encouraged to participate in some type of community service during the year.Literary magazineOpen to students in grades 10-12Advisor: Mr. SgambatiMembers of the Literary Magazine collect, edit and often contribute to the body of student work. Literary Magaz
29、ine meetings will also give students the opportunity to share and receive feedback on the creative pieces that they re working on, as well as the chance to learn about writing practices and strategies.Mock Trial TeamOpen to students in grades 11-12Advisor: Mrs. LewisMock Trial is an after-school act
30、ivity that helps students develop useful knowledge about the law. Students play out all the roles and use general rules of evidence and fact explanations in a school court. They will work with a real lawyer and an advisor to further understand the court process.21. At which club can you take part in
31、 the community service?A. Environmental Club.B. Freshman Class.C. Literary Magazine.D. Mock Trial Team.22. What does Mock Trial Team aim to do?A. To encourage students to be lawyers.B. To develop students writing skills.C. To explain all kinds of facts at school.D. To help students learn more about
32、laws.23. Where is this text most likely from?A. A news report.B. A school website.C. A research paper.D. A science magazine.【答案】21. B 22. D 23. B【解析】【分析】这是一篇应用文。本文主要介绍了Schuylerville高中的几个最受欢迎的俱乐部。【21题详解】细节理解题。根据Freshman Class中“ All members of the freshman class are encouraged to participate in some t
33、ype of community service during the year.”可知,在这一年里,所有新生都被鼓励参加某种类型的社区服务。由此可知,在Freshman Class你可以参加社区服务活动。故选B。【22题详解】细节理解题。根据Mock Trial Team中“Mock Trial is an after-school activity that helps students develop useful knowledge about the law.( Mock Trial是一项课外活动,帮助学生发展有用的法律知识。)”可知,Mock Trial的目标是帮助学生学习更多的法
34、律知识。故选D。【23题详解】推理判断题。根据文章第一段“Schuylerville High School students have a broad range of interests, which are reflected by the number of clubs and organizations in which our pupils participate.(Schuylerville高中的学生兴趣广泛,这从我们学生参加的俱乐部和组织的数量就可以看出。)”可知,本文主要介绍了Schuylerville高中的几个最受欢迎的俱乐部。由此可知,这篇文章最有可能来自学校网站。故选B
35、。【点睛】BMaking friends can be difficult. It seems like theres no guide for this important life skill. But a researcher Jeffrey A. Hall in the University of Kansas has helped explain the process of friendship-building in a new study published in the Journal of Social and Personal Relationships. Its the
36、 first to find out exactly how long it takes to make a friend. The answer is a long time.Hall surveyed 112 college students every three weeks during their first nine weeks at a Midwestern university. He also gave a one-time questionnaire to 355 American adults who had moved to a new city in the past
37、 six months. In these surveys, the newcomers picked a friend or two and reported how much time they spent together.Unsurprisingly, the more time two people spent together, the closer their relationship is. Through his analysis, Hall was able to tell how many hours it took for different levels of fri
38、endship to take place: It takes students 43 hours and adults 94 hours to turn acquaintances (熟人) into casual friends. Students need 57 hours to change from casual friends to friends. Adults need, on average, 164 hours. For students, friends became good or best friends after about 119 hours. Adults n
39、eed an additional 100 hours to make that happen.“Everyone wants to have friends, but you cant have friends without making them,” says Hall. “Making friends takes time.”Thats why it s easier to make friends in school and at university. Hall thinks that the close college life develops fast connections
40、 and its harder for students to get impacted by other people outside, especially if they go to a university away from home. For adults, even 50 hours is a lot of hours to spend with someone when theyre working full time and spending at least an hour a day on the subway.24. Whats the purpose of the s
41、tudy by Jeffrey A. Hall? A. To provide a guide for making friends.B. To describe the benefits of making friends.C. To explore the time needed for making friends.D. To study the differences between students and adults.25. According to Hall, how long do new students need to become best friends?A. 100
42、hours.B. 119 hours.C. 219 hours.D. 319 hour.26. Which of the following has a positive effect on friendship-building?A. The close college life.B. Long working time.C. The impact from others.D. Time spent on the subway.【答案】24. C 25. C 26. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍了Jeffrey A. Hall的发现不同程度的友谊发生需要多少小时。【24题详解】推理判断
43、题。根据第一段“ Its the first to find out exactly how long it takes to make a friend. The answer is a long time.(它是第一个找出交朋友到底需要多长时间的程序。答案是很长时间。)”可知,Jeffrey A. Hall的研究目的是探索交友所需要的时间。故选C。【25题详解】细节理解题。根据倒数第6行 It takes students 43 hours and adults 94 hours to turn acquaintances (熟人) into casual friends.(从熟人变成普通
44、朋友需要学生43小时,成人94小时。),Students need 57 hours to change from casual friends to friends. Adults need, on average, 164 hours.(学生们需要57个小时才能从普通朋友变成朋友。成年人平均需要164个小时。)和 For students, friends became good or best friends after about 119 hours. Adults need an additional 100 hours to make that happen.(对于学生来说,朋友在
45、大约119小时后就变成了好朋友或最好的朋友。成年人需要额外的100个小时才能做到这一点。)可知,从学生到最好的朋友需花费:43+57+119=219小时。故选C。【26题详解】细节理解题。根据最后一段 “Thats why it s easier to make friends in school and at university. Hall thinks that the close college life develops fast connections and its harder for students to get impacted by other people outsi
46、de, especially if they go to a university away from home. (这就是为什么在学校和大学里交朋友更容易。Hall认为,亲密关系在大学发展迅速,学生很难受到外界的影响,尤其是如果他们去了离家很远的大学。)可知,亲密的大学生活对友谊的建立有积极的影响。故选A。CWhen I went off to college in the fall of 1991, I was an 18-year-old man whose favorite letters were the ones on the sports sweater. Four years
47、later, I was crazy about the letters of the poet Keats, but one authors penned letters stood out above the rest. You see, my father wrote me one letter per week from the time I left home.In an age before email, these letters seemed too ordinary. But they arrived. Each week. One after another. Again
48、and again. In snowstorms. On holidays. From foreign countries. They detailed what Dad referred to as “the week that was”a day-by-day description of my fathers life.In 1995, I graduated from college, like many 22-year olds, with plenty of uncertainty. Some of my questions were pretty typical: What wa
49、s I going to do? Where was I going to live? When was I going to apply for graduate school? But one question was more vital than any other thing. What would happen to the weekly letters? Would they continue? To my surprise, the letters kept coming, more heartfelt and emotional than before and always
50、on time. I mean the guy never missed.As much as I enjoyed my fathers weekly letters, I didnt fully appreciate them all those years when they arrived like clockwork. And I never fully understood why my dad would always ask if Id received the letter when we spoke.But now, as I pen my first official le
51、tters to my own sons Jackson and Cassius, it all seems clear. Although our boys have yet to leave for college, I have to accept that day will soon come. Just the idea of their leaving from our home makes me ache with sadness only a parent can know.I am writing about “the week that was” with my daily
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-516251.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
