山西省太原市2020届高三英语模拟考试试题(二)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 太原市 2020 届高三 英语 模拟考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省太原市2020届高三英语模拟考试试题(二)(含解析)试卷满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在本试卷相应的位置。2. 全部答案在答题卡上完成,答在本试卷上无效。3.听力部分满分30分,不计入总分,考试成绩录取时提供给高校作参考。4. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑, 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案用0.5mm黑色笔 迹签字笔写在答题卡上。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。选择题第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录
2、音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选 项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅 读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. What are the speakers talking about?A. Ordering drinks. B. Delivering food. C. Preparing for a party.
3、2. Where are the two speakers?A. In a school. B. In a restaurant. C. In a hospital.3. How will the woman get to the railway station?A. By subway. B. By taxi. C. By train.4. When does the movie begin?A. At 6: 30. B. At 7: 30. C. At 8: 30.5. Why does the woman phone the man?A. To apologize to him.B. T
4、o ask for some advice.C. To give him some help.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分225分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A.B.C三个选项 中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When will Emily take a test?A. On Monday. B. On Tuesday. C. On Wednesday.7. What will John do next?A.
5、 Go to the park. B. Finish his paper. C. Play computer games.听第7段材料,回答第8至10题。8. How does the woman feel about the concert?A. Noisy. B. Dull. C. Messy.9. What does the woman agree to do?A. To visit Tim. B. To have a picnic. C. To take a trip.10. Why is Tim mentioned in the conversation?A. Because he
6、wants to go to the movie.B. Because he is available on the weekend.C. Because he might be invited to join the picnic.听第8段材料,回答第11至13题。11. What made the man shocked in the beginning?A. His cat was inside the houseB. His cat returned home by itself.C. His friend sent the cat back home.12.How can a cat
7、 travel over 200 miles to find its way back home?A By using its sense of smell.B. By finding visual landmarks.C. By building up maps in its head.13. How do you like the womans words at last?A, Strange. B. Humorous. C. Threatening.听第9段材料.回答第14至17越。14. Who is Rachel?A. The mans wife. B. The mans mothe
8、r. C. The mans daughter.15. What does the woman like best about London?A. The great food.B. The good people.C. The great architecture.16. Why does the man hesitate about his new job?A. Because he cant get a promotion.B. Because he prefers to stay where he is.C. Because he has to consider his family.
9、17. What does the woman advise Carl to do?A. To talk to his family. B. To adapt that place. C. To figure it out himself.听第10段材料,回答第18至20题。18. What did Edward do when he saw the black lamb?A. He called the police to arrest his neighbor.B. He accused his neighbor of stealing the lamb.C. He apologized
10、to his neighbor for the mistake.19. Why did Edward get a surprise when he went outside?A. Because it stopped raining.B. Because the lamb turned white.C. Because the lamb was missing.20. What can we say about the neighbor?A. He is dishonest. B. He is intelligent. C. He is trustworthy.第二部分 阅读理解(共两节,满分
11、60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AHere are some ideas for really great gifts for graduating seniors who are heading off to college.Rocketbook EverlastWhat: The beauty of this notebook is that the ink is erasable with water. When finished with your notes, you can scan them i
12、nto your computer with your phone* s camera. You have to use special pens, but they are readily available in office supply stores.Who its for: People who still like to take notes by hand.Cost: $34 for a notebook with 32 pages.Find it: Getrocketbook. com.Roland R-07 Audio RecorderWhat: Its a palm-siz
13、ed portable digital audio recorder recording extremely high-quality WAV or MP3 files, powered by two AA batteries or through a USB port for continuous operation. You can set it up and control it wirelessly through your phone.Who its for: Perfect for recording lectures, but it really shines if your a
14、re a music major.Cost: $149.99.Find it: Roland, com.Toast Leather Laptop CoverWhat: Its a thin piece of leather sized exactly to your laptop. Carefully place it on your computer, and your laptop will take on an entirely new look. It really protects the laptop from scratches.Who its for: Laptop users
15、 who like keeping their machines in good condition.Cost: $99 for the top cover, $60 for the bottom (sold together).Find it: Toastmade. com.Coal Catalyst Portable ChargerWhat: Its a portable battery to charge your devices when you are away from a wall plug, available in five colors and two sizes that
16、 can charge the latest phones in just two hours.Who for: Everyone with a USB-powered phone, tablet or headphones.Cost: $34.99 for 8.000 mAh; $39.99 for 12,000 mAh.Find it: Amazon, com.1. What do we know about Rocketbook Everlast?A. It uses ink mixed with water.B. It uses a camera to record notes.C.
17、It needs to be equipped with special pens.D. It needs pens that can be found in any store.2. How much will you need at most if you buy one of the four products?A. $34.B. $99.C. $ 149.99.D. S159.3. Where is the text most likely from?A. A book review.B. A science fiction.C. A popular magazineD. A gove
18、rnment report.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要讲述了对即将进入大学的高中毕业生选定礼物,并详细列出四个产品的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据文章第2段“You have to use special pens, but they are readily available in office supply stores.”可知这个笔记本需要配备特殊的笔。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据文章每个礼物的价格Rocketbook Everlast:$34 for a notebook with 32 pages;Roland R-
19、07 Audio Recorder:$149.99;Toast Leather Laptop Cover :$99 for the top cover, $60 for the bottom (sold together);Coal Catalyst Portable Charger:$34.99 for 8.000 mAh; $39.99 for 12,000 mAh.可知如果购买其中一个产品最多需要花费的金额,应该为四个产品中价格最高的,即Toast Leather Laptop Cover :$99 for the top cover, $60 for the bottom (sold
20、together)为$159。故选D项。【3题详解】推理判断题。根据文章对四个礼物的详细介绍:产品属性、适合人群及价格,可知这四个礼物都是非常现代的产品,从而推出这篇文章应该来自于流行杂志。故选C项。【点睛】数字计算题归属于细节理解题。在解题此类型题的时候要求考生在原文中找到有关的数字信息,再对相关的信息和数字进行分析和理解,利用加、减、乘、除等运算方法进行计算,确定答案。如第2小题,本题询问要购买四个礼物中的一个,最多需要花多少钱。根据文章每个礼物的价格Rocketbook Everlast:$34 for a notebook with 32 pages;Roland R-07 Audio
21、 Recorder:$149.99;Toast Leather Laptop Cover :$99 for the top cover, $60 for the bottom (sold together);Coal Catalyst Portable Charger:$34.99 for 8.000 mAh; $39.99 for 12,000 mAh.可知如果购买其中一个产品,最多的花费应为其中价格最高的产品即Toast Leather Laptop Cover :$99 for the top cover, $60 for the bottom (sold together)为$159。
22、故选D项。BSome psychologists say that community art art made to be displayed free of charge in a particular community can make a big difference.Unlike the random graffiti (涂鸦)that many people consider an eyesore, community art can bring people together and encourage respect. In the U.S. city of Philadel
23、phia, for example, psychologists are doing a citywide project where mental health patients work with average people to paint murals(壁画). The aim of this project is to reduce the mental illness and promote a new dialogue about people who struggle with these issues.Art also makes neighborhoods more at
24、tractive and has a unique ability to open people up. Neighbors can share comments with one another about a recently painted mural, which can challenge their prejudices and open their eyes to the world.Businesses can also be promoted by community art. In Fort Smith, a town in the U.S. state of Arkans
25、as, artists from around the globe came together to paint murals. One of the goals of the project was to expand the towns cultural offerings in order to attract more visitors. Not only locals but also tourists were drawn to see the murals. The money they spent while visiting the town benefited local
26、businesses.Generous financial support is provided for community art projects in many cities and towns. In the UK, the Arts Council England has invested nearly half a million dollars in community art. Some of it, for example, has paid for a new exhibition space created inside an old mill in the town
27、of Brierfield. In the U.S., an organization called the Knight Foundation has invested millions of dollars in community projects, including many that focus on art.4. What is the purpose of the community art project in Philadelphia?A. To replace random graffiti.B. To deal with the issues about mental
28、illnesses.C. To promote dialogues about art issues.D. To encourage respect for psychologists and fine arts.5. How does community art open people up?A. By changing people s views on prejudices.B. By giving new life to traditional murals.C. By providing a subject for conversation.D. By making neighbor
29、hoods more attractive.6. What does the text indicate about towns like Fort Smith?A. They can profit from art economically.B. They provide inexpensive courses in art.C. Theyve placed some restrictions on art.D. They borrow art from other communities.7. What do we know about the community art in the U
30、K?A. It is limited to rich communities.B. It has the support of the government.C. It started from a mill in Brierfield.D. It is paid for by the Knight Foundation.【答案】4. B 5. C 6. A 7. B【解析】这是一篇说明文。一些心理学家说,社区艺术在特定社区免费展示的艺术可以产生很大的不同:社区艺术可以把人们团结在一起,可以打开人们的心扉,还可以促进企业的发展。在英国,社区艺术得到了政府的支持。【4题详解】细节理解题。根据第二
31、段中的“The aim of this project is to reduce the mental illness and promote a new dialogue about people who struggle with these issues.”可知这个项目的目标是减少精神疾病,并促进一个新的关于和精神疾病做斗争的人们的对话。选B项、【5题详解】细节理解题。根据第三段“Art also makes neighborhoods more attractive and has a unique ability to open people up. Neighbors can sh
32、are comments with one another about a recently painted mural, which can challenge their prejudices and open their eyes to the world.”可知艺术还能让社区更有吸引力,并且有一种独特的能力让人们敞开心扉。邻居们可以互相分享对一幅最近绘制的壁画的看法,这幅壁画可以挑战他们的偏见,开阔他们的眼界。也就是社区通过提供一个共同话题来帮助人们打开心扉。选C项。6题详解】推理判断题。根据“ In Fort Smith, aThe money they spent while vi
33、siting the town benefited local businesses.”在美国阿肯色州的史密斯堡镇,来自世界各地的艺术家们聚集在一起绘制壁画。该项目的目标之一是扩大该镇的文化服务,以吸引更多的游客。当地人和游客都被吸引去看这些壁画。他们游玩该镇所花的钱使当地的企业受益。文章通过举这个小镇的例子表明了这些小镇可以通过艺术获得经济上的利益。选A项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Generous financial support is provided for community art projects in many cities and towns. In the
34、 UK, the Arts Council England has invested nearly half a million dollars in community art. ”可知许多城镇为社区艺术项目提供了慷慨的财政支持。在英国,英国艺术委员会已经为社区艺术投资了近50万美元。由此可知英国的社区艺术得到了政府的支持。选B项。COne rainy afternoon, I was on a crosstown bus when a young woman jumped on. She had a child with her who was about three or four ye
35、ars old. The bus was full, bumpy(颠簸的), and it soon got noisy, as her kid began crying he was upset that he couldnt sit next to his mother. She looked embarrassed.Then another woman, a little older, stood up and moved so that the mother and child could sit together. The mum smiled as a thank-you. And
36、 then three words came out of the older womans mouth that raised the entire energy of that bus ride: “Ive been there.”Simple, undramatic, and honest. In that moment, it seemed to unite the diverse people of the city. Why? Because almost all experiences are shared human experiences. Theyre universal.
37、 We forget that as we go through life, focused on our own troubles and needs which are actually less unique than we think.Sometimes painful past experiences prevent us from wanting to open up to others because we dont want to revisit our own history. But a wonderful way to honor your past hurt is to
38、 help comfort anothers current pain.When I was a little girl, we lived on donations from local families and clothing from the lost and found baskets. It was shameful for me at the time I lived in fear of being caught in a friend s cast-off item.Even when it was warmer, I refused to take off a layer
39、in the classroom for this reason. Now I dont meet people who are in this exact situation, but I do notice when someone is struggling with financial shame or feels less than other people they meet. And Im quick to say some version of, Ive been there.Can the essence of these three words help you make
40、a small difference right now? It can be as simple as volunteering your seat, sharing some helpful advice, or even lightening the mood with a joke when you notice that someones uncomfortable because were all in this together.8. What influence did the older womans words have on the people around?A. Ca
41、using discomfort.B. Breaking long silence.C. Creating a heated debate.D. Inspiring common feelings.9. What does the author think of personal troubles and needs?A. They are mostly shared experiences.B. They dont really matter to anyoneC. They will be forgotten with time.D. They are unique to each ind
42、ividual.10. Why did the author refuse to take off the coat in the classroom?A. Because she had the same sweater with others.B. Because she stole the sweater from someoneC. Because she liked wearing the coat in summer.D. Because she felt embarrassed wearing others clothes.11. Whats the best title for
43、 the text?A. Painful Experiences Are No Big DealB. The Best Way to Honor Your Past HurtC. True Happiness Comes from Helping OthersD. Three Little Words That Bring Us Together【答案】8. D 9. A 10. D 11. D【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章由作者在公交车上看到一位老太太给一对母子让座,老太太对那位母亲说“Ive been there.(我也经历过)”而引发了对这三个字的思考,并联想到自身小时候家中贫困的经历
44、。作者认为个人的烦恼和需求大多是共同的经历,这三个字可以帮助安慰别人现在的痛苦,将人们联系在一起。【8题详解】推理判断题。根据第二段中And then three words came out of the older womans mouth that raised the entire energy of that bus ride: “Ive been there.”可知接着老太太嘴里说出了三个字:“我也经历过。”这三个字让整趟公车都充满了活力。由此可推知,老妇人的话激发了周围人的共同情感。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第三段中Because almost all experien
45、ces are shared human experiences.可知因为几乎所有的经历都是人类共有的经历。由此可知,作者认为个人的烦恼和需求大多是共同的经历。故选A。【10题详解】细节理解题。根据第五段When I was a little girl, we lived on donations from local families and clothing from the “lost and found” baskets. It was shameful for me at the time I lived in fear of being caught in a friends ca
46、st-off item.可知当我还是个小女孩的时候,我们靠当地家庭的捐赠和“失物招领”篮子里的衣物为生。在当时,这对我来说是很丢脸的我一直生活在恐惧中,害怕被抓住穿着一个朋友丢弃的东西。由此可知,作者在教室里拒绝脱外衣因为她觉得穿别人的衣服不好意思。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据最后一段Can the essence of these three words help you make a small difference right now? It can be as simple as volunteering your seat, sharing some helpful adv
47、ice, or even lightening the mood with a joke when you notice that someones uncomfortable because were all in this together.可知现在,这三个字的本质能帮你做出一点小小的改变吗?它可以很简单,比如自愿让座,分享一些有用的建议,甚至当你注意到某人不舒服时,用一个笑话来缓解情绪因为我们都是在一起的。结合文章由作者在公交车上看到一位老太太给一对母子让座,老太太对那位母亲说“Ive been there.(我也经历过)”而引发了对这三个字的思考,并联想到自身小时候家中贫困的经历。作者
48、认为个人的烦恼和需求大多是共同的经历,这三个字可以帮助安慰别人现在的痛苦,将人们联系在一起。由此可知,D选项“让我们走到一起的三个字”最符合文章标题,故选D。DDo Cyber Schools Make the Grade?Students in Caldwell, Idaho, can attend class in their pajamas!At Vallivue Virtual Academy, courses are taught online. Students work at home with parents, who serve as learning coaches. A
49、certified teacher oversees the students progress.The cyber school was launched as a free option for students in kindergarten through grade 8 who have trouble succeeding in the districts traditional public school. Supporters of the program say that virtual learning can help students work at their own
50、 pace. If students struggle with subjects, they can take those courses online and spend more time on them. Valerie VanSelous, a teacher from Hopewell Township, N.J,agrees. Teachers, students, and parents need to accept new technology and not be afraid of it. Offering different teaching aids just mig
51、ht be the key to unlocking a student s potential. Some also believe that attending virtual school can prepare students for college and for work after graduation. We need to be responsible for working on our own,” says Angela Goscilo, a senior from Pound Ridge, N.Y. We need to develop technology skil
52、ls that will help us in whatever we do. Getting an early start is a good idea.Not everyone gives cyber schools a passing grade, however. Some educators argue that online learning makes it hard for students to make friends. Payton Mcdonough, 13, a seventh grader from Glencoe, m., agrees. I dont know
53、how I could sit at a computer all day without actually interacting with my peers and teachers, he says.In addition, virtual schools dont have enough structure. Students who take online courses can set their own schedules, which will cause problems for students who have trouble staying motivated.Many
54、 parents also feel that cyber schools put unrealistic time demands on them because they have to oversee their kids daily work. Many of them have full-time jobs. How are they going to run their childrens education, excel in their jobs, and take care of their other responsibilities at home?12. What is
55、 the cyber school intended for?A. Reducing the time students spend online.B. Helping those who struggle in traditional schools.C. Allowing teachers to work at their own pace.D. Encouraging students to learn about technology.13. What does the underlined sentence mean in paragraph 5?A. Not everyone ap
56、proves of cyber schools.B. Not everyone has attended a cyber school.C. Not everyone has given cyber schools a test.D. Not everyone cares about students in cyber schools.14. How do working parents feel about overseeing their kids daily work?A. Its worthwhile.B. Its unnecessary.C. Its demanding.D. Its
57、 discouraging.15. What is the main idea of the text?A. Students in Caldwell can attend class at home every day.B. There are various arguments for and against virtual schools.C. Its important for students to learn to work in the virtual world.D. Cyber schools are better than traditional schools in ma
58、ny ways.【答案】12. B 13. A 14. C 15. B【解析】【分析】这是一篇议论文,主要论述了对网校的不同看法。【12题详解】推理判断题。由第三段“The cyber school was launched as a free option for students in kindergarten through grade 8 who have trouble succeeding in the districts traditional public school.”可知,网络学校是为幼儿园到8年级的学生提供的一种免费选择,这些学生在当地传统的公立学校中很难取得成功。由此
59、可以判断,网络学校是为了帮助在传统学校里苦苦奋斗的那些学生。故选B项。【13题详解】词义猜测题。 根据下文Some educators argue that online learning makes it hard for students to make friends. Payton Mcdonough, 13, a seventh grader from Glencoe, m., agrees. I dont know how I could sit at a computer all day without actually interacting with my peers and
60、 teachers, he says.(一些教育工作者认为,在线学习让学生很难交朋友。13岁的佩顿麦克多诺(Payton Mcdonough)是密歇根州格兰科市(Glencoe)的一名七年级学生。他说:“我不知道我怎么能整天坐在电脑前而不与我的同学和老师互动。”)这是对网校的否定。由此可知,划线的句子意思是并非所有人都赞成网络学校。故选A项。【14题详解】推理判断题。由最后一段“Many parents also feel that cyber schools put unrealistic time demands on them because they have to oversee t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
冀教版九年级英语Unit 3 Lesson 14《Accidents Happen》 课件 (共22张PPT).ppt
