山西省实验中学2020-2021学年高一英语下学期第一次月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 实验 中学 2020 2021 学年 英语 下学 第一次 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省实验中学2020-2021学年高一英语下学期第一次月考试题(含解析)考试时间: 90分钟。试卷满分:100分。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThere are dozens of movie recommendation engines on the Web. Theyre all different, but some are definitely better than others.Rotten TomatoesInstead of telling Rott
2、en Tomatoes which films you like, you can tell it what kind of films you enjoy, which actors you want to see, and other standards to help it find the best movie for you. Theres a lot of variability in the quality of Rotten Tomatoes recommendations but its also a nice way to find the right film for a
3、ny mood.NetflixNetflix asks you to rate(划分等级) movies to determine which films youll want to see next. And although it does make it easy to rate movies and it does return huge lists, the ideas it gives you arent all that strong. Its easy to use, but its not the best way to get movie recommendations.J
4、inniWhether you want to search for films based on your mood, time available, or reviews, the site has it all. But Jinnis most amazing feature is its semantic (语义的) search. You can enter a term like “films that show Chris Farley yelling” and the site will return films that match your question. Go to
5、use Jinni. You wont regret it!CritickerInstead of just allowing you to rank films, Criticker compares your ratings to those of other users and see how closely your tastes match those of other users. Once the service finds matches, you can view these users lists and see which movies they like.1. Whic
6、h one does the author recommend most?A. Rotten Tomatoes.B. Netflix.C. Jinni.D. Criticker.2. What makes Criticker special?A. Comparing users ratings.B. Ranking your favourite films.C. Offering different standards.D. Finding films based on mood.3. What is the purpose of the text?A. To recommend the be
7、st online movies.B. To show how to use movie search engines.C. To introduce several movie search engines.D. To explain how to find the best online movies【答案】1. C 2. A 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文,主要介绍了四个比较好的电影推荐引擎。【1题详解】推理判断题。根据Jinni中的“Go to use Jinni. You wont regret it!(去用Jinni吧。你不会后悔的!)”可知,作者认为用了Jinni不会后
8、悔,由此推知作者最推荐Jinni。故选C。【2题详解】细节理解题。根据最后一段“Instead of just allowing you to rank films, Criticker compares your ratings to those of other users and see how closely your tastes match those of other users.(Criticker不仅允许你给电影排名,它还会将你的评分与其他用户的评分进行比较,看看你的喜好与其他用户的喜好的匹配程度)”可知,Criticker的特别之处在于它能比较用户的评分。故选A。【3题详解
9、】推理判断题。根据文章第一段“There are dozens of movie recommendation engines on the Web. Theyre all different, but some are definitely better than others.(网络上有几十个电影推荐引擎。它们都是不同的,但有些肯定比其他的好)”可知,本文主要介绍了四个优质的电影推荐引擎。故选C。B“If you are cold, it will warm you; if you are too heated, it will cool you; if you are depressed
10、, it will cheer you; if you are exhausted, it will calm you.” The poem best identifies the passion for tea in Britain. Outside of the United Kingdom, many people refer to afternoon tea as “high tea”. Afternoon tea, also known as low tea, is what most people think of when they hear “high tea”. It inv
11、olves things like manners, lace (蕾丝) and light meals such as cookies and finger sandwiches. It is typically served in the midafternoon and it was traditionally served on low tables, hence its two names.Afternoon tea was started in the mid1800s by the Duchess of Bedford. Around that time, kerosene (煤
12、油) lamps were introduced into wealthier homes and eating a late dinner (around 8 or 9 p.m.) became fashionable. This increasingly late dinner was one of the only two meals each day, and the other was a midmorning one. The story goes that the Duchess found herself with a “sinking feeling”. This came
13、from hunger during the long wait between meals. She decided to invite friends over for various snacks and tea. The idea of an afternoon tea gathering spread across high society and became a favorite pastime of females for leisure. Later, it spread to other social groups.However, the British working
14、population did not have afternoon tea. They had a meal about midday, and a meal after work, between five and seven oclock. This meal was called “high tea” or just “tea”. Traditionally eaten early evening, high tea was a substantial(内容充实的) meal that combined delicious sweet food, such as cookies, cak
15、es or tea bread, with heavy food, such as cheese on toast, cold meats and poached eggs on toast. This meal is now often replaced with a supper due to people eating their main meal in the evening rather than at midday.4. What is the authors purpose of using a poem at the beginning of the passage?A. T
16、o introduce a topic.B. To present a puzzle.C. To describe the phenomenon.D. To clarify his writing purpose.5. What led to the appearance of afternoon tea?A. Kerosene lamps were used at home.B. Upper class had more free time.C. Drinking tea makes people feel good.D. Duchess of Bedford was influential
17、 in social circle.6. What was the most important feature of afternoon tea in the mid1800s?A. Simple food and tea.B. A ladies social occasion.C. Being served on low tables.D. Serving time.7. What is the best title for the text?A. A Good TraditionB. Ways of Low TeaC. Traditional Afternoon TeaD. High T
18、ea and Low Tea【答案】4. A 5. A 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章用一首诗歌引出话题,然后通过传说介绍了英国下午茶的来历。比较正式的下午茶除了有许多好吃的东西之外,在礼节和服饰方面也有一定的风俗习惯。【4题详解】推理判断题。本文作者在开头引用了一首诗歌,联系诗歌后面的“The poem best identifies the passion for tea in Britain.(这首诗最能说明英国人对茶的热情)”及下文的介绍可以推知,引用诗歌的目的是为了引出本文话题。故选A。【5题详解】推理判断题。根据文章第二段“Around that time,
19、 kerosene lamps were introduced into wealthier homes and eating a late dinner (around 8 or 9 p.m.) became fashionable. This increasingly late dinner was one of the only two meals each day, and the other was a midmorning one.(大约在那个时候,煤油灯被引入富裕的家庭,吃一顿晚餐(晚上8点或9点左右)成为时尚。这顿越来越晚的晚餐是每天仅有的两顿饭中的一顿,另一顿则是一顿正午)”
20、可知,煤油灯的出现导致晚餐的时间越来越晚,两顿饭的间隔变长。再结合“This came from hunger during the long wait between meals. She decided to invite friends over for various snacks and tea. (这是因为在两餐之间的漫长等待中饥饿造成的。她决定邀请朋友来吃各种小吃和喝茶)”可知,由于两餐时间过长,所以在下午开始吃小吃和喝茶,即下午茶开始出现。所以推知,由于煤油灯的出现造成午餐和晚餐的时间间隔变长,从而催生了下午茶。即煤油灯在家庭的使用催生了下午茶。故选A。【6题详解】细节理解题。
21、根据第二段最后的“The idea of an afternoon tea gathering spread across high society and became a favorite pastime of females for leisure. Later, it spread to other social groups.(下午茶聚会的想法传遍了上流社会,并成为女性休闲时最喜欢的消遣方式。后来,它传播到其他社会群体)”可知,那时候女士们在闲暇时间通过下午茶消磨时间。即19世纪中期的下午茶特征就是女性的社交场合。故选C。【7题详解】主旨大意题。本文主要介绍了英国下午茶的起源和发展,
22、包括礼节、服装和食品。再结合文章第一段“Outside of the United Kingdom, many people refer to afternoon tea as “high tea”. Afternoon tea, also known as low tea, is what most people think of when they hear “high tea”.(在英国以外,许多人把下午茶称为“high tea”。下午茶,又称低茶,是大多数人听到“high tea”时想到的)”可知,下午茶又被称为low tea和high tea。所以D项High Tea and Low
23、 Tea符合全文大意。故选D。CSports can help you keep fit and get in touch with nature. However, whether you are on the mountains, in the waves, or on the grassland, you should be aware that your sport of choice might have great influence on the environment.Some sports are resource-hungry. Golf, as you may know,
24、 eats up not only large areas of countryside, but also tons of water. Besides, all sorts of chemicals and huge amounts of energy are used to keep its courses (球场) in good condition. This causes major environmental effects. For example, in the dry regions of Portugal and Spain, golf is often held res
25、ponsible for serious water shortage in some local areas.There are many environment-friendly sports. Power walking is one of them that you could take up today. You dont need any special equipment except a good pair of shoes; and you dont have to worry about resources and your purse. Simple and free,
26、power walking can also keep you fit. If you walk regularly, it will be good for your heart and bones. Experts say that 20 minutes of power walking daily can make you feel less anxious, sleep well and have better weight control.Whatever sport you take up, you can make it greener by using environment-
27、friendly equipment and buying products made from recycled materials. But the final goal should be “green gyms”. They are better replacements for traditional health clubs and modern sports centers. Members of green gyms play sports outdoors, in the countryside or other open spaces. There is no specia
28、l requirement for you to start your membership. And best of all, its free.8. Which of the following is the author most probably in favor of?A. Cycling around a lake.B. Motor racing in the desert.C. Playing basketball in a gym.D. Swimming in a sports center.9. What do we know about golf from the pass
29、age?A. It is popular in Portugal and Spain.B. It causes water shortages around the world.C. It pollutes the earth with chemicals and wastes.D. It needs water and electricity to keep its courses green.10. The author uses power walking as an example mainly because _.A. it is an outdoor sportB. it impr
30、oves our healthC. it uses fewer resourcesD. it is recommended by experts11. The author writes the passage to _.A. show us the function of major sportsB. encourage us to go in for green sportsC. discuss the major influence of popular sportsD. introduce different types of environment-friendly sports【答
31、案】8. A 9. D 10. C 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。运动可以让人保持健康也可以让人们接近大自然。然而不管你是在大山里,还是草地上运动,都应该注意人们对运动的选择都可能会影响到地球的环境。在文章中作者鼓励人们要多进行环保的、不消耗自然资源的运动,比如疾走锻炼或者自行车运动等。【8题详解】推理判断题。由第三段There are many environment-friendly sports. Power walking is one of them that you could take up today. You dont need any special equip
32、ment except a good pair of shoes; and you dont have to worry about resources and your purse.可知,有许多环保运动。步行是你今天可以做的事情之一。除了一双好鞋子,你不需要任何特殊的设备;你不必担心它需要资源和多花钱。所以A选项“骑自行车环湖”不需要专门的设备和场地,也不污染环境。故判断出作者支持骑自行车环湖。故选A项。【9题详解】细节理解题。由第二段Golf, as you may know, eats up not only large areas of countryside, but also to
33、ns of water. Besides, all sorts of chemicals and huge amounts of energy are used to keep its courses (球场) in good condition. This causes major environmental effects.可知,高尔夫不仅消耗大面积的农村土地,还会消耗大量的水。此外,各种各样的化学物质和大量的能量被用来维持球场的状况良好。这造成了重大的环境影响。所以高尔夫球场需要水和电来保持球场的绿色。故选D项。10题详解】细节理解题。由第三段There are many environ
34、ment-friendly sports. Power walking is one of them that you could take up today. You dont need any special equipment except a good pair of shoes; and you dont have to worry about resources and your purse.可知,有许多环保运动。步行是你今天可以做的事情之一。除了一双好鞋子,你不需要任何特殊的设备;你不必担心它需要资源和多花钱。所以作者以竞走为例,主要是因为竞走消耗的资源较少。故选C项。【11题详
35、解】推理判断题。由最后一段Whatever sport you take up, you can make it greener by using environment-friendly equipment and buying products made from recycled materials. But the final goal should be “green gyms”. They are better replacements for traditional health clubs and modern sports centers.可知,无论你从事什么运动,你都可以通
36、过使用环保设备和购买由回收材料制成的产品来让它更环保。但最终目标应该是“绿色健身”。它们是传统健身俱乐部和现代体育中心的更好的替代品。所以判断出,作者写短文的目的是鼓励我们从事绿色运动。故选B项。DInside Out is one of my favorite Disney / Pixar movies. The story is about a young girl named Riley who moves from Minnesota to San Francisco with her family and how she deals with her emotions (情感) th
37、rough the move. These five emotions in Rileys brain are Joy, Fear, Anger, Disgust (厌恶) and Sadness. These emotions play a very important role in her life. I can understand because I am an 11-year-old girl and I am very in touch with my emotions and pre-teen feelings.The film is extremely beautiful a
38、nd you couldnt ask for better direction from Pete Doctor. The use of the right colors for the characters is great. For example, Joy is yellow, Sadness is blue, Disgust is green, Fear is purple and Anger of course is red. Sadness plays a main role in the story and it makes me wonder why we are told n
39、ot to be sad. I think its important to be sad when the time comes. The end of the movie pretty much got me and the whole audience (观众) (families, couples and even elderly people) in tears and I cried very hard.I recommend (推荐) this movie for anyone from 8 to 18 because it has enough joy in it for yo
40、unger kids to like it even though it does have some sad moments. I believe that adults will like it too. And I give it 4 out of 5 stars because it connects to an older audience even though it is designed for a younger audience. I think younger children can see this, but a parent would have to explai
41、n some things to them after the movie.12. The author feels connected with the movie because she and the character Riley _.A. enjoy the same movieB. have the same feelingsC. have the same move experienceD. have a similar family background13. What does the author think of Pete Doctors job?A. Wonderful
42、.B. Just so-so.C. Bad.D. Disappointing.14. After seeing the movie, the author has a new understanding of _.A. fearB. sadnessC. angerD. joy15. In the authors eyes, the movie _.A. wont attract people over 18B. is really unsuitable for childrenC. will be popular among kids and adultsD. can easily be un
43、derstood by younger kids【答案】12. B 13. A 14. B 15. C【解析】【分析】本文是议论文。文章是一则关于头脑特工队的影评。【12题详解】细节理解题。第一段how she deals with her emotions与最后一句I can understand because I am an 11-year-old girl and I am very in touch with my emotions and pre-teen feelings.可知电影中的主角与作者有着同样的青春期前的情感问题,从而引起了作者的共鸣。故选B。【13题详解】推理判断题。
44、第二段第一句you couldnt ask for better direction from Pete Doctor可知作者认为Pete Doctor导演得很棒。故选A。【14题详解】细节理解题。第二段中Sadness plays a main role in the story and it makes me wonder why we are told not to be sad. I think its important to be sad when the time comes.可知作者在看过电影后对悲伤有了一种全新的认识。故选B。【15题详解】推理判断题。根据最后一段it has
45、 enough joy in it for younger kids to like it和 I believe that adults will like it too.可知作者认为这部电影会受到大人和孩子的喜爱,故选C。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Some people put their bicycles away once they learn how to drive a car. For many people, bicycling is not just an easy way of
46、getting around town but also an exciting sport._16_.One kind of race is the time trial. Each racer leaves the starting line at a different time and heads hard for the finish line. The cyclist who covers the distance in the shortest amount of time wins the race._17_, because the bicycles are spread o
47、ut and are not likely to run into each other.Another kind of race is more difficult. A few city blocks are closed to traffic. Then all the racers line up in a tight pack and begin racing at the same time._18_. The race requires more than speed. It also requires skillful handling of the bicycle as it
48、 runs at full speed around other bicycles. The racer who completes all the laps first is the winner._19_. Racers have to cover anywhere from 35 miles to almost 3,000 miles. The race course may be a straight stretch of road or a long series of roads across the country. The prize goes to the first per
49、son who crosses the finish line.Between races cyclists stay in condition by doing exercise that builds their strength so that they can keep riding for long periods of time._20_ , they often join bicycling groups and become licensed racers. Then they can enter special races all over the country. If y
50、oure a cyclist, keep practicing. You could become a star.A. As cyclists become more experiencedB. A time trial is a very safe race for beginnersC. Serious cyclists often arrange to take part in racesD. Road races are usually the longest cycling contestsE. Most people will seize possible chances to g
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
