山西省晋中市祁县中学2021届高三英语下学期4月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 晋中市 祁县 中学 2021 届高三 英语 下学 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省晋中市祁县中学2021届高三英语下学期4月月考试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一个小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do this Friday?A.Go to the concert. B.Look after children. C.Stay with her friend.2.What could the woman probably be?
2、A.A nurse. B.A teacher. C.A doctor.3.Where does the conversation take place?A.At an airport. B.On a plane. C.In a park.4.Why does the woman live in the country?A.She works there. B.She loves the scenery. C.She thinks it convenient.5.What are the speakers talking about?A.A car race. B. A car accident
3、. C.A car exhibition.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What does the boy suggest the girl do?A.Have a rest tonight. B. Stay up studying tonight. C.Study together after school.7.What ca
4、n we learn about the girl?A. She will go to the cafe at 4:30. B. She got up at 2:30 this morning.C.She will go home first after school.听第7段材料,回答第8、9题。8. What do we know about the man?A. He doesnt like potatoes at all.B.He hasnt been to the restaurant before.C. He takes the womans advice in the end.9
5、 What does the man ask the woman to do in the end?A. Take the order. B. Bring some water. C. Give him a menu.听第8段材料,回答第10至12题。10.Why isnt the woman interested in the game?A. She doesnt like the team. B. She has never played it before.C.She cant understand the game.11. When did the man play football?
6、A.In college. B. In high school. C. In elementary school.12.What sport does the woman like best?A.Baseball. B.Basketball. C.Football.听第9段材料,回答第13至16题。13.Who is the man?A. A person from Bali. B. A travel agent. C.A tour guide.14. What may interest the woman on the island of Bali?A.Good restaurants an
7、d shops. B. Nice hotels and water sports.C.The weather and the sea view.15. How will the woman probably pay for the vacation?A.In cash. B.By cheque. C. By credit card.16. When should the woman pay for her vacation?A.When the vacation ends. B.When she makes a reservation.C.When she gets to the destin
8、ation.听第10段材料,回答第17至20题。17. What do the visitors have to do first when walking into the museum?A.Put on boots. B.Listen to a lecture. C.Register their names.18.What can the visitors see on all the walls of the museum?A.Informative posters. B.Photos of huge blocks of ice.C. Descriptions of the exhibi
9、tion.19.What can the visitors do with the computers in the exhibition?A.Talk with famous scientists online. B.Search the most up-to-date information.C.E-mail their friends about global warming.20.What is the main purpose of the exhibition?A.To explain the reasons for global warming. B.To raise publi
10、c awareness of global warming.C.To show the latest information on global warming.第二部分 阅读理解(满分60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASchools Annual Talent ShowEntry Forms Due: Friday October 9Its time for our fall talent show to be held at the Middle School Little Theatre on Frid
11、ay, Nov. 13th. If there are too many acts for one show, an additional performance will be added two days before the show. Students and teachers are supposed to dust off their tutus(芭蕾舞裙), tune up their instruments, or warm up their voices for any act under two minutes. To participate please complete
12、 a participation form, volunteer sheet, and permission slip. If you are not interested in performing, we hope you will attend the show! Stay tuned for more information! Guests attending the show may make a small monetary donation to help cover the cost of this event. Students/Teachers participating
13、must include their music with their forms. Music shall be on a CD, clearly labeled with the title, track number, and performers name(s). CDs will NOT be returned. If you prefer, you may email your music to Jane Doe at janedoe. Your CD must be performance ready. Any necessary editing must be complete
14、. For questions regarding the music, please phone Jane at 123-4567-8910. Please send your forms and music by the deadline to your childs classroom.1. When will possible additional performances be added?A. October 9th.B. November 13th.C. November 11th.D. October 7th.2. What is required for a student
15、to participate in the show?A. Contribute a small amount of money.B. Email your music to Jane Doe.C. Just send in the participation form.D. Get prepared in two minutes.3. Who is this notice addressed to?A. The students.B. The performers.C. The parents.D. The guests.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文
16、章是写给学生家长的关于学校一年一度举行的才艺表演的通知。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段中句子“Its time for our fall talent show to be held at the Middle School Little Theatre on Friday, Nov. 13th. If there are too many acts for one show, an additional performance will be added two days before the show.”(我们的秋季才艺表演将于11月13日星期五在中学小剧场举行。如果一场演出人数过
17、多,将在演出前两天增加一场演出。)可知,额外增加的表演会在演出前两天增加,才艺表演的演出时间为11月13日,那么额外增加的表演应该在11月11日。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据文章第二段第一句“Students and teachers are supposed to dust off their tutus(芭蕾舞裙), tune up their instruments, or warm up their voices for any act under two minutes. ”(在两分钟内,任何表演中的学生和老师都要提前掸去芭蕾舞裙上的灰尘,调好乐器,或者试音)可知,参加演出
18、的学生,需要在两分钟内提前做好准备工作。故选D项。【3题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Please send your forms and music by the deadline to your childs classroom.”(请在截止日期前将表格和音乐送到孩子的教室)中的your child可知,这个通知是发给家长的,故选C项。【点睛】BIn March 2019, When Sara Cook first got a letter in the mail telling her that someone had paid off part of her medical de
19、bt, she thought it was fake. “It seemed like you have a long-lost uncle and you just inherited two million dollars,” Cook says.A remarkable nonprofit called RIP Medical Debt had indeed paid $5,000 toward her bills. The former nurse was deeply moved by the gesture. Craig Antico and Jerry Ashton do ha
20、ve good hearts, who have seen how health-related debt has destroyed lives. Since 2014, the men estimate theyve spent about $20 million to pay off personal debts. Antico and Ashton get their money from individuals and charities that support RIPs mission.Dont bother contacting RIP for help, however. A
21、ntico says they used to let people reach out to them, but it was a disheartening experience because they werent able to help everyone who applied. Instead, RIP researches potential recipients based on three rules. First, they look for people who make not more than two and a half times the amount est
22、ablished as the federal poverty level. Then they screen for those whose medical debt is equal to 5 percent or more of their income. Third, they look to see whether a person is insolvent (破产的).For the people who do qualify, RIPs help is life-changing. “After their letter, I realized that my life real
23、ly doesnt stink (糟糕),” says Cook, “I may never be able to work as a nurse again, but I can sit at the school library and help kids read or serve up food in the soup kitchen. When people do something out of the kindness of their hearts, sometimes they may wonder whether it really makes a difference.
24、I want people to know that this had a positive impact.”4. What was Sara Cooks first feeling about the letter?A. Grateful.B. Unbelievable.C. Confused.D. Lucky.5. What do we know from the passage?A. All Cooks medical debt has been paid.B. Antico and Ashton have paid Cooks bill.C. Individuals and chari
25、ties support RIP.D. The debt has destroyed Cooks life.6. Who is most likely to get help from RIP?A. One who is due to pay huge medical fees.B. One who submits application to RIP in advance.C. One whose company is profitless during a long period.D. One whose earnings are around the federal poverty.7.
26、 Why does Sara Cook want to serve in other fields?A. Because she wants to pay back the money.B. Because she wants to show her life is not bad.C. Because she wants to prove kindness makes a difference.D. Because she cant work as a nurse any more.【答案】4. B 5. C 6. D 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Cook受到RI
27、P帮助后也努力帮助别人的故事。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“In March 2019, When Sara Cook first got a letter in the mail telling her that someone had paid off part of her medical debt, she thought it was fake.(2019年3月,当萨拉库克第一次收到一封邮件,告诉她有人已经还清了她部分医疗债务时,她认为这是假的)”可知,Cook对于收到的邮件感到不敢相信。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段“Antico and Ashton
28、get their money from individuals and charities that support RIPs mission.(Antico和Ashton的钱来自支持RIP任务的个人和慈善机构)”可知,个人和慈善机构支持RIP。故选C项。【6题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“First, they look for people who make not more than two and a half times the amount established as the federal poverty level. Then they screen for tho
29、se whose medical debt is equal to 5 percent or more of their income. Third, they look to see whether a person is insolvent .(首先,他们寻找那些收入不超过联邦贫困线2.5倍的人。然后他们筛选那些医疗债务等于或超过收入5%的人。第三,他们会看一个人是否资不抵债)”可推断,收入接近联邦政府贫困的人最有可能得到RIP的帮助。故选D项。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段“When people do something out of the kindness of thei
30、r hearts, sometimes they may wonder whether it really makes a difference. I want people to know that this had a positive impact.(当人们出于好心做一些事情时,有时他们可能会怀疑这是否真的有区别。我想让人们知道这有积极的影响)”可推断,萨拉库克想要在其他领域服务的原因在于想证明善良能带来改变。故选C项。CKiller whales or orcas, are known for their severe attacks on sea animals but they h
31、ave never posed a threat to humans. However, since late July, the normally social animals have been intentionally attacking sailboats off the coasts of Spain and Portugal. The strange behavior first surfaced on July 29, 2020, when a 46-foot boat was repeatedly attacked for almost an hour by nine orc
32、as, causing the boat to rotate(旋转) 180 degrees and having its engine switched off. Since then, over 30 more similar incidents have been reported. On September 23, 2020, Spains government banned boats of less than 50 feet in length from sailing in the 60-mile stretch of the Atlantic coastline between
33、 Ferrol and the Estaca de Bares Cape, where the attacks have been occurring. Researchers across the world are trying to explain the orcas behavior. Some believe it could be a result of the overfishing of the bluefish tuna - the orcas primary food source -which has left the areas killer whales starvi
34、ng and unable to feed their babies. I saw them look at boats carrying fish. I think they know humans are somehow related to food shortages, says Ken Balcomb, senior scientist at the Center for Whale Research in Washington, USA. The environmentalists believe the sudden increase in boat traffic and fi
35、shing activities, after months of absence due to restrictions on human activity last spring, could also be contributing to the agitation. However, Alfredo Lpez, a biology professor in Galicia, Spain, thinks the attacks are defensive measures the orcas adopted to protect themselves against boat injur
36、ies. The researcher came to this conclusion after looking at the of the videos of a few incidents and noticing that two of the young killer whales involved had serious injuries. Hopefully, the experts will be able to find a way to restore the harmony between the animals and the humans soon.8. What d
37、o we know about orcas in paragraph 1?A. They are friendly to humans.B. They have changed their behavior.C. They are famous for hunting skillsD. They have met tough living conditions.9. Who hold(s) the idea that fishing activities caused the incidents?A. Ken Balcomb.B. The environmentalists.C. Alfred
38、o Lpez.D. Spains government.10. What does the underlined word the agitation in Paragraph 3 refer to?A. The attacks.B. Food shortages.C. The overfishing.D. Human activities.11. What might be a suitable title for this text?A. How do killer whales attack humans?B. Why Are Killer Whales attacking Boats?
39、C. How can we live in harmony with animals?D. Why are boats banned from sailing on the sea?【答案】8. B 9. A 10. A 11. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。报道了西班牙葡萄牙近海区多艘小型渔船遭遇杀人鲸袭击。【8题详解】推理判断题。由根据第一段第一句“Killer whales, or orcas, are known for their severe attacks on sea animals but they have never posed a threat to humans
40、.”可知,以前虎鲸从未袭击人类。结合第二句“ However, since late July, the normally social animals have been intentionally attacking sailboats off the coasts of Spain and Portugal. ”(然而自从去年七月,这种动物一直在有意地袭击西班牙葡萄牙近海岸水域的渔船。)可知,虎鲸改变了他们的行为。故选B项。”【9题详解】细节理解题。根据第三段“Some believe it could be a result of the overfishing of the blue
41、fish tuna - the orcas primary food source -which has left the areas killer whales starving and unable to feed their babies. I saw them look at boats carrying fish. I think they know humans are somehow related to food shortages, says Ken Balcomb, senior scientist at the Center for Whale Research in W
42、ashington, USA.(有些研究员认为可能是由于人类过度捕猎虎鲸为食的鱼类引起的,导致虎鲸吃不饱不能喂养幼鲸。Ken Balcomb,说他看到虎鲸盯着载满鱼的船,大概知道人类和他们挨饿有关)可知,A项符合题意。故选A项。【10题详解】词句猜测题。第三段在分析虎鲸袭击人类的渔船行为的原因。举例说明了有的研究员认为是人类过度捕鱼可能导致虎鲸食物不足,引发虎鲸袭击渔船。划线词所在句子“The environmentalists believe the sudden increase in boat traffic and fishing activities, after months of
43、 absence due to restrictions on human activity last spring, could also be contributing to the agitation.”(环境学家认为好几个月的春季禁渔期结束,渔船流量突然增加和捕鱼活动也可能会导致这些虎鲸袭击渔船事件。)该句分析了另一个引发虎鲸袭击事件的原因,据此可以推测划线词的意思是虎鲸袭击事件。故选A项。【11题详解】推理判断题。文章开头介绍虎鲸袭击渔船的异常行为。接下来分析各种有可能引发虎鲸异常行为的诱因,所以题目应该是“虎鲸为什么袭击渔船”。故选B项DImagine reading a stor
44、y titled “Pursuing Success.” That would be an inspiring story, wouldnt it? Maybebut maybe not. It might well be the story of someone whose never-ending chase for more and more success leaves them unsatisfied and incapable of happiness.Though it isnt a conventional medical addiction, for many people
45、success has addictive properties. Obviously, success goes with praise. To a certain extent, praise stimulates the neurotransmitter dopamine, which contributes to all addictive behaviors.The desire for success may be in humans nature, but specialness doesnt come cheap. Success is tough work, and it r
46、equires bearing the cost of losing. In the 1980s, the physician Robert Goldman famously found that more than half of ambitious athletes would be willing to take a drug that would kill them in five years in exchange for winning every competition they entered.Unfortunately, success is endless. The goa
47、l cant be satisfied; most people never feel “successful enough.” The high only lasts a day or two, and then its on to the next goal. Psychologists call this the hedonic treadmill, in which satisfaction wears off almost immediately and we must run on to the next reward to avoid the feeling of falling
48、 behind.People should get off the treadmill. But quitting isnt easy for addicts. For people hooked on substances, withdrawal can be a painful experience, both physically and psychologically, research finds that depression and anxiety are common among outstanding athletes after their careers end. Oly
49、mpic athletes, in particular, suffer from the “post-Olympic blues.”Just like wine, success in and of itself is not a bad thing. Both can bring fun and sweetness to life. But both become bossy when they are a substitute forinstead of a complement to the relationships and love that should be at the ce
50、nter of our lives.12. What can be inferred from the first two paragraphs?A. Success doesnt always bring positive results.B. A traditional medical addiction leads to success.C The passion for constant success is rarely praised.D. Success addiction has already drawn wide attention.13. Why did the auth
51、or mention the research findings of Robert Goldman?A. To argue that athletes deserve more rewards.B. To illustrate success is a tough and cruel job.C. To describe the routine training of an ordinary athlete.D. To express his opinion on success: no pains, no gains.14. What can success bring to a succ
52、ess addict according to psychologists?A. Satisfaction and a sense of prideB. Confidence and lifelong happinessC. Anxiety and short-lived happinessD. Relaxation and endless motivation15. What does the author suggest people do about pursuing success?A. Stop chasing successB. Give up love and relations
53、hipsC. Chase success at any costD. Reflect on what matters in life.【答案】12. A 13. B 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要论述了成功对人们的影响,对许多人来说,成功有上瘾的特性,但成功是艰苦的工作,它要求承担失败的代价,而且成功还是无止境的,带来的快乐却很短暂。对此,作者建议人们应该思考自己生活中真正重要的东西是什么。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“It might well be the story of someone whose never-ending chase for
54、more and more success leaves them unsatisfied and incapable of happiness. (这很可能是一个人的故事,他永无止境地追求越来越多的成功,结果却得不到满足,也无法获得幸福)”可推知,成功并不总是带来积极的结果。故选A。【13题详解】推理判断题。根据第三段中“Success is tough work, and it requires bearing the cost of losing. In the 1980s, the physician Robert Goldman famously found that more th
55、an half of ambitious athletes would be willing to take a drug that would kill them in five years in exchange for winning every competition they entered. (成功是艰苦的工作,它要求承担失败的代价。上世纪80年代,内科医生Robert Goldman发现了一个著名的发现:超过半数雄心勃勃的运动员为了赢得参加的所有比赛,愿意在五年内服用一种会致其死亡的药物)”可推知,作者提到Robert Goldman的研究结果是为了说明成功是一项艰难而残酷的工作
56、。故选B。【14题详解】细节理解题。根据第四段“Unfortunately, success is endless. The goal cant be satisfied; most people never feel “successful enough.” The high only lasts a day or two, and then its on to the next goal. Psychologists call this the hedonic treadmill, in which satisfaction wears off almost immediately and
57、 we must run on to the next reward to avoid the feeling of falling behind. (不幸的是,成功是无止境的。目标不能满足;大多数人从未觉得自己“足够成功”。这种兴奋状态只会持续一两天,然后就会进入下一个目标。心理学家称之为“快乐跑步机”效应,满足感几乎会立即消失,我们必须跑向下一个奖励,以避免落下的感觉)”根据倒数第二段“research finds that depression and anxiety are common among outstanding athletes after their careers en
58、d. ”研究发现,在杰出运动员的职业生涯结束后,抑郁和焦虑很常见。可知,心理学家认为,成功会给成功成瘾者带来焦虑和短暂的快乐。故选C。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“Just like wine, success in and of itself is not a bad thing. Both can bring fun and sweetness to life. But both become bossy when they are a substitute forinstead of a complement to the relationships and love that
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
二年级下语文课件-4快乐的节日_苏教版.ppt
