河北省武邑中学2019-2020学年高一英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 武邑 中学 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北武邑中学20192020学年高一年级上学期期末考试英语试题说明:1本试卷满分150分,考试时间120分钟。本试卷共10页2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂 黑。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。第I卷(满分100分)第I卷 第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When can the woman take a vacation?A. A
2、t the end of August. B. At the end of June. C. This week.2. What is the woman trying to do?A. Hold a party for the man. B. Comfort the man. C. Apologize to the man.3. What are the speakers mainly talking about?A. The mans hobby. B. A holiday plan C. Their childhood.4. What is the mans opinion on Bri
3、tish food?A. Unhealthy. B. Tasteless. C. Excellent.5. When does the conversation take place?A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答
4、第6,7题。6. Why does the woman want to go abroad?A. To go to university. B. To take a trip. C. To get work experience.7. What does the man think of going abroad?A. Expensive. B. Unworthy. C. Time-wasting.听第7段材料,回答第8,9题。8. What concerns the woman?A. She doesnt have enough money.B. She wants a package to
5、 arrive on time.C. She cant spare time to go to a birthday party.9. How much will the woman pay?A. $6. B. $12. C. $24.听第8段材料,回答第10至12题。10. What are the speakers doing?A. Doing a survey. B. Having an interview. C. Sharing work experience.11. What does the woman care most about?A. The duty. B. The wor
6、king hours. C. The chance of promotion.12. What can we learn about the working hours?A. Theyre long. B. Theyre regular. C. Theyre flexible.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where does the man live?A. In a city. B. In the Highland of Scotland. C. In the Lake District.14. What do we know about modern mountain runn
7、ing races?A. They are independent events.B. They take place at fairs or during festivals.C. They havent got any support from the government.15. What does the man say about the Dragons Back Race?A. It covers a distance of 200 kilometers.B. It only allows certain people to do the run.C. It is not as c
8、hallenging as some other courses.16. What does the man suggest beginners do?A. Try to enter races. B. Begin with easy runs. C. Learn about the race grading system.听第10段材料,回答第17至20题。17. What was the speaker most satisfied with in the forest?A. The meals. B. The living place. C. The weather.18. What d
9、id the speaker enjoy doing?A. Guiding tourists.B. Clearing the path in the forest.C. Collecting information for a map.19. What sound made the speaker surprised in the morning?A. The birds singing.B. The rabbits running around.C. The winds blowing through the grass.20. What does one need to prepare f
10、or the trip?A. A tent. B. Special boots. C. The flight fare.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。AI was with a group of businessmen, and we were dealing with a question what is a good person?At a certain point during the discussion, one of the students, a young man of
11、about 30, described an event that happened at Christmas. He and his five-year-old son were decorating the Christmas tree, and a little boy came to the front door begging. If you ever visit Mexico, you will see that the people there take begging as nothing to get upset about and nothing to get embarr
12、assed by.So, this little boy came to the door, a boy about the same age as my students son. The father and the son went to the front door, and the father went back with his five-year-old son and said to him, “Give him one of your toys.” At the words, the little boy quickly picked up one toy, and his
13、 father said to him, “No, no, give him your favorite toy.”And the little boy, like a little tiger, said, “No way!” He cried; he refused. But the father, like a big tiger in a way, insisted gently, “No, you must give him one of your favorite toys.”And finally the boy, with his head down, picked up a
14、toy he had just gotten. The father waited in the living room, and the boy walked to the front door with the toy in his hand. The father waited and waited.What do you think happened?After a couple of minutes, his son came running back into the living room, his face lighted up. “Daddy,” he said, “can
15、I do that again?” I think I have got the answer to the question.1. From the passage, we can learn that in Mexico _.A. begging is looked down uponB. begging is considered as a normal part of lifeC. visitors all over the world treat beggars kindlyD. few people are living a poor life2. The sentence “Da
16、ddy, can I do that again?” showed that the boy _.A. got pleasure by helping the little beggarB. wanted to please his fatherC. began to like the little beggarD. wanted to be the little beggars friend3. According to the writer, “being a good person” means _.A. being ready to giveB. being friendly to b
17、eggarsC. having the courage to correct his/her mistakesD. being able to teach children to tell right from wrong【答案】1. B 2. A 3. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文通过一个故事:儿子把自己最喜欢的玩具给了别人,回来的时候问:“能不能再做一次?”说明他从这样的给予中得到了比自己的玩具更大的快乐。通过这个故事告诉我们给予的快乐。【1题详解】细节题。根据第二段最后If you ever visit Mexico, you will see that the people
18、there take begging as nothing to get upset about and nothing to get embarrassed by.说明在墨西哥乞讨这种情况很常见,人们也习惯了,故B正确。【2题详解】推理题。儿子把自己最喜欢的玩具给了别人。回来的时候问:能不能再做一次?说明他从这样的给予中得到了比自己的玩具更大的快乐,故A正确。【3题详解】推理题。本题的主题就是给予,当我们在给予别人的时候自己也获得快乐。故A正确。【点睛】文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。(
19、2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上充分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。属于较高难度的事实细节题。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、
20、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。1.此题第一小题属于语言转述型。答案与题目在意义上充分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。答案定位:根据第二段最后If you ever visit Mexico, you will see that the people there take begging as nothing to get upset about and nothing to get embarrassed by. 说明在墨西哥乞讨这种情况很常见,人们也习惯了推理关系:题干:From the passage, we can le
21、arn that in Mexico文章内容If you ever visit Mexico, you will see that the people there take begging as nothing to get upset about and nothing to get embarrassed by.,从文章内容take begging as nothing to get upset about and nothing to get embarrassed by可知乞讨在墨西哥很常见,人们已经习以为常。答案:所以B项begging is considered as a nor
22、mal part of life正确。BPhiladelphia offers a ton of attractions that are suitable for people of every age and here are some familyfriendly attractions.Spruce Street Harbor ParkSpruce Street Harbor Park, one of the best urban beaches in America, is an outdoor heaven on the Delaware River waterfront. Vis
23、itors can relax in a hammock, play on the playgrounds, and play games like table tennis and giant chess. Dont miss out on the park at night, when colorful LED lights hanging from treetops make the entire area bright.Blue Cross RiverRinkOffering ice skating in the winter and roller skating in the sum
24、mer, Blue Cross RiverRink creates a fun, outdoor experience for the whole family. Visitors can play on the nine-hole mini-golf course during the summer, and enjoy eats and drinks from the on-site bar and restaurant all year round.Sesame PlaceBig Bird, Elmo and the other stars of Sesame Street come o
25、ut and play at Sesame Place, the only theme park in the nation starring the popular TV shows most lovable characters. A water park, interactive activities, parades, fireworks and shows add to the fun.Once Upon a Nation Storytelling BenchesOn summer days, uniformed and professional storytellers at 13
26、 storytelling benches throughout Philadelphias Historic District entertain visitors with true, free, three-to-five minute tales about the colonial era as part of Once Upon a Nation. Children can pick up a Story Flag at any storytelling bench, and then collect a star from every storyteller on their j
27、ourneys. Flags with all the stars can get free rides on the Parx Liberty Carousel at Franklin Square.4. Who would most probably go to Spruce Street Harbor Park?A. People who are fond of colorful treetops.B. People who want a relaxing day outdoors.C. People who have a preference for skating.D. People
28、 who are interested in water activities.5. Which place would fans of Big Bird be interested in?A. Sesame Place.B. Blue Cross RiverRink.C. Spruce Street Harbor Park.D. The Parx Liberty Carousel.6. What can we know about Philadelphia Storytelling Benches?A. It can be visited all year round.B. It is av
29、ailable at a small charge.C. It has educational significance.D. It is aimed at serving the public.7. What is the text aimed at?A. Telling what we can do in some places.B. Encouraging people to visit Philadelphia.C. Recommending some places for family fun.D. Comparing some attractions in Philadelphia
30、.【答案】4. B 5. A 6. C 7. C【解析】【分析】本文为广告类文章。文章的作者为大家介绍了费城的一些适合全家出游的旅游景点。【4题详解】细节理解题。由Visitors can relax in a hammock,可知想要放松一天的人们很可能去Spruce Street Harbor公园,选B。【5题详解】细节理解题。由Sesame Place中的第一段Big Bird,Elmo and the other stars of Sesame Street come out and play at Sesame Place,可知在芝麻街街乐园有Big Bird,Elmo和芝麻街其他明
31、星在芝麻街乐园演出。由此可知,Big Bird的粉丝对此会感兴趣的,故选A。【6题详解】推理判断题。由最后一段的On summer days,uniformed and professional storytellers at 13 storytelling benches throughout Philadelphias Historic District entertain visitors with true,free,three-to-five minute tales about the colonial era as part of Once Upon a Nation Phila
32、delphia Storytelling Benches Children can pick up a Story Flag at any storytelling bench, and then collect a star from every storyteller on their journeys. Flags with all the stars can get free rides on the Parx Liberty Carousel at Franklin Square.根据内容可知,夏天,身着制服的职业讲故事的人在费城历史街区13个民族故事长椅会用三到五分钟,讲述真实、免
33、费的、关于殖民时代的故事来招待游客。孩子们可以在任何讲故事的长凳上拿起一个故事旗,然后在他们的旅程中从每一个讲故事的人那里收集一个星星。所有星星的旗帜可以在富兰克林广场的PARX自由旋转木马上免费乘坐。可知,故事长椅只有在夏天才有,听故事是免费的,孩子们听了故事可得到一个故事旗,来收集星星,再拿星星旗去免费乘坐旋转木马。由此可知,故A和B是错误的,故事是关于殖民时期的真实的故事,让孩子来听故事,是让孩子来了解历史,对孩子具有教育意义,故D是错误的,C是正确的。综合分析可知选C。【7题详解】写作意图题。由全文主题句Philadelphia offers a ton of attractions
34、that are suitable for people of every age and here are some familyfriendly attractions可知这篇文章的作者为大家介绍了费城的一些旅游景点,所以这篇文章旨在为家庭游玩推荐一些地方,选C。【点睛】根据不同文体,推断目的意图,这样的题型在高考中常出现。不同的文章可能有不同的写作目的, 通常作者的写作目的有以下三种:1) to entertain readers(娱乐读者,让人发笑),常见于故事类的文章。2) to persuade readers(说服读者接受某种观点)常见于广告类的文章。3) to inform r
35、eaders(告知读者某些信息)多见于科普类新闻报道类文化类或社会类的文章。高考阅读试题设计到各类文章,而以议论文,说明文等为主,文章的主题句、核心句往往会直接或间接地表明作者的态度立场。第4小题就属于推断判断题中的写作意图题。由全文主题句Philadelphia offers a ton of attractions that are suitable for people of every age and here are some familyfriendly attractions可知这篇文章的作者为大家介绍了费城的一些旅游景点,所以这篇文章旨在为家庭游玩推荐一些地方,作为学生,阅读时
36、要善于根据文章的文体来学会推断作者的情感态度和目的。CYour next car could have two seats, three wheels two in front and one in the back and a top speed of more than 100 miles per hour. Elio Motors plans to make such a tiny car named the Elio. Its two seats sit front and back instead of side by side. The driver is positioned i
37、n the center with the passenger directly behind.The starting price for the car is just $6,800. It has only one door, on the left side, which cuts a few hundred dollars off the manufacturing costs. Having three wheels also makes it cheaper. It has air conditioning, power windows and door locks and an
38、 AM/FM radio. More features can be ordered through Elios long list of suppliers. Elio will also sell the cars directly through its own stores and not through franchised dealers (特约经销商).Paul Elio dreamed as a kid that he would one day own a car company called Elio Motors. In 2008, tired of high gas p
39、rices, he started working on a car that burns gas in a more effective way. Equally important to him was creating U.S. manufacturing jobs and making the car inexpensive enough to attract buyers who might otherwise be stuck in their old, unreliable cars. “Whatever matters to you, this can move the nee
40、dle on it,” he said.Already more than 27,000 people have reserved (预订) one. Paul hopes to make 250,000 cars a year by 2016. So far, reservation holders are those who will use the Elio as a second or third car for work. Finally, though, he believes the car will interest high school and college studen
41、ts as well as used-car drivers who want something newer and more reliable.8. Which of the following shows the design of the Elio?( = wheel, = seat)A. B. C. D. 9. Paragraph 2 shows that the Elio _.A. will be available in most storesB. is sold at affordable pricesC. has a fixed temperatureD. does no h
42、arm to the environment10. The underlined words “move the needle” in Paragraph 3 probably mean “_”.A. take a chanceB. stand in the wayC. break into piecesD. make a difference11. What would be the best title for the text?A. The history of Elio MotorsB. Cool car or stupid vehicle?C. Paul Elio: a kid wi
43、th big dreamsD. What car to choose: new or used?【答案】8. C 9. B 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要介绍了一款只有三个轮子和两个座椅的机动车,这样一辆造型奇特的车究竟如何呢?【8题详解】细节理解题。由第一段中的two seats, three wheels two in front and one in the back 和 Its two seats sit front and back可知,应选C项。【9题详解】细节理解题。由该段中的the car is just $6.800可知,Elio是一款便宜的小
44、汽车,故选B项。【10题详解】词义猜测题。Paul认为Elio这款车经济节油、价格低廉,而且还会带来就业机会,所以move the needle在此应该是表示带来可见的变化,故选D项。【11题详解】标题归纳题。本文主要介绍了一款只有三个轮子和两个座椅的机动车,这样一辆造型奇特的车究竟如何呢?所以文章标题用B项Cool car or stupid vehicle?最恰当。【点睛】依据逻辑推理猜测词义:运用逻辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑
45、关系,进而达到猜词的目的。常见的逻辑关系有:因果关系,同位关系,对比关系,转折关系等。此题的第3题为猜测词义题中依据逻辑推理猜测词义。答案定位:根据第三段In 2008, tired of high gas prices, he started working on a car that burns gas in a more effective way. Equally important to him was creating U.S. manufacturing jobs and making the car inexpensive enough to attract buyers wh
46、o might otherwise be stuck in their old, unreliable cars.可知Paul认为Elio这款 车经济节油、价格低廉,而且还会带来就业机会。推理关系:题干The underlined words “move the needle” in Paragraph 3 probably mean 文章内容In 2008, tired of high gas prices, he started working on a car that burns gas in a more effective way. Equally important to him
47、 was creating U.S. manufacturing jobs and making the car inexpensive enough to attract buyers who might otherwise be stuck in their old, unreliable cars.可知,Paul认为Elio这款车经济节油、价格低廉,而且还会带来就业机会,所以“Whatever matters to you, this can move the needle on it意思是:无论是哪一点,都带来了巨大变化。答案:“move the needle”D. make a di
48、fferenceDI travel a lot, and I find out different “styles”(风格)of directions every time I ask “ How can I get to the post office?”Foreign tourists are often confused(困惑的)in Japan because most streets there dont have names. In Japan, people use landmarks(地标)in their directions instead of street names.
49、 For example, the Japanese will say to travelers, “ Go straight down to the corner. Turn left at the big hotel and go past a fruit market. The post office is across from the bus stop.”In the countryside of the American Midwest, there are not usually many landmarks. There are no mountains, so the lan
50、d is very flat. In many places there are no towns or buildings within miles. Instead of landmarks, people will tell you directions and distances. In Kansas or Iowa, for example, people will say, “ Go north two miles. Turn east, and then go another mile.People in Los Angeles, California, have no idea
51、 of distance on the map. They measure distance in time, not miles. “ How far away is the post office?” you ask. “ Oh,” they answer, “ its about five minutes from here.” You say, “ Yes, but how many miles is it?” They dont know.Its true that a person doesnt know the answer to your question sometimes.
52、 What happens in such a situation? A New Yorker might say, “ Sorry, I have no idea.” But in Yucatan, Mexico, no one answers “ I dont know”. People in Yucatan believe that “I dont know” is impolite. They usually give an answer, often a wrong one. A tourist can get very, very lost in Yucatan!12. When
53、a tourist asks the Japanese the way to a certain place, they usually _ .A. describe the place carefullyB. show him a map of the placeC. tell him the names of the streetsD. refer to recognizable buildings and places13. What is the place where people measure distance in time?A. New York.B. Los Angles.
54、C. Kansas C. Iowa14. People inYucatan may give a tourist a wrong answer _ .A. in order to save timeB. as a testC. so as to be politeD. for fun15. What can we infer from the text?A. Its important for travelers to understand cultural differences.B. Its useful for travelers to know how to ask the way p
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
