分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 6

类型2021高考英语二轮专题复习 专题强化练(六)阅读理解之主旨大意题(Ⅱ)(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:525340
  • 上传时间:2025-12-09
  • 格式:DOC
  • 页数:6
  • 大小:50.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021高考英语二轮专题复习 专题强化练六阅读理解之主旨大意题含解析 2021 高考 英语 二轮 专题 复习 强化 阅读 理解 主旨 大意 解析
    资源描述:

    1、专题强化练(六)阅读理解之主旨大意题()A(2020湖南师大附中摸底考试)Rain beats against the window,matching my mood.I should have known that my new job at the hospital was too good to be true.Throughout the day,rumors warned that the newest employee from each department would be laid off.I was the newest one in the training depart

    2、ment.My boss appeared.“You probably know were cutting back on staff,” he said.“Administration wants us to offer outplacement classes to help those employees find other jobs,showing them how to act in an interview,for example.”“ Fine,” I answered unwillingly,not knowing what else to say.I decided to

    3、go home early that day.In the hall,I met the lady who brought us cookies every Friday.She was a little woman with gray hair.Only her head and the top of her green apron were visible over the cart(手推车) loaded with cleaning supplies.At least she had a job!At the final meeting,the laidoff workers forme

    4、d a line at the door.A colleague whispered,“I cant believe our Cookie Lady is being laid off.Well miss her as much as well miss her cookies.”When the colleague spoke to her in Spanish,I knew my classes would be useless for her.I decided to do something for her.I wrote to a newspaper expressing how I

    5、 felt about the unselfishness of the Cookie Lady who needed a job.A few days later,my article appeared in the newspaper and the Cookie Lady was allowed to stay in her position.On the same day,I received a letter,which seemed so unlikely that I read it twice.“An editor of a local magazine likes your

    6、piece and wants you to call her next time you are looking for work.”1How did the author feel on that rainy day?ANervous.BExcited.CAngry. DProud.2What was the author asked to do?ATake care of patients.BLeave earlier that day.CResign from the hospital.DHelp the laidoff workers.3How did the author help

    7、 the Cookie Lady?AHe offered her a highpaid job.BHe gave her advice on job hunting.CHe made her story known to others.DHe taught her how to pass an interview.4What does the story tell us?AA friend in need is a friend indeed.BGood deeds have their rewards.CLittle people can make a big difference.DLov

    8、e brings more joy to people than work does.【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者因帮助他人而获得回报的故事。1解析:推理判断题。从文章第一段最后两句“Throughout the day,rumors warned that the newest employee from each department would be laid off.I was the newest one in the training department.”可知,作者的单位正在裁员,谣传每个部门的最新雇员将被解雇,而作者是培训部最新的一位员工,所以作者的心里应该是

    9、很紧张的。故选A项。答案:A2解析:细节理解题。根据第二段中的“Administration wants us to offer outplacement classes to help those employees find other jobs”可知,行政部想让培训部门的人员给下岗的员工上培训课,帮助他们找到新工作。故选D项。答案:D3解析:细节理解题。根据第五段中的“I decided to do something for her.I wrote to a newspaper expressing how I felt about the unselfishness of the C

    10、ookie Lady who needed a job”可知作者写信给报社让别人知道“Cookie Lady”的故事,故选C项。答案:C4解析:主旨大意题。这位女士因为平时对同事很友善,所以她被解雇后作者主动帮助她。此外,在帮助她的时候,作者也收到了来自一个杂志编辑的邀请信。两件事都说明了好心有好报。A friend in need is a friend indeed“患难见真情”;Good deeds have their rewards“善行必有回报”;Little people can make a big difference“小人物大作为”;Love brings more joy

    11、 to people than work does“爱带给人们的欢乐比工作多”。故选B项。答案:BBAn advance in electronic publishing could make the ebook you are reading seem as dated as a silent film.Publishers hope to explore the growing success of ebooks by releasing versions with added soundtracks and musical accompaniments.The noises in the

    12、 first multimedia booksreleased in Britain on Fridayinclude rain hitting a window in a Sherlock Holmes tale.When the plot of a book reaches the most exciting part,background scores will create tension.In America,works by Shakespeare and Jane Austen have already been released with music and backgroun

    13、d noise so that,for example,readers can hear tea cups clinking in Mr.Darcys garden as they read Pride and Prejudice.Supporters argue that sound effects are the next logical development for ebooks and will add excitement for younger readers.Critics,however,will argue that the noise will ruin the simp

    14、le pleasure of having the imagination stimulated by reading.Caroline Michel,chief executive of the literary agency,said the new generation of computerliterate readers was used to multiple sensory input.She said,“Young people have split computer screens where they may be watching television and reply

    15、ing to an email at the same time.If thats what the market wants then we should respond to the market.”Booktracks sound effects work by estimating the users reading speed.Each time you “turn” a page,the software reassesses where you have reached in the text and times the sounds to switch on according

    16、ly.If the soundtrack becomes out of synch(同步),a click on any word will reset it. Some authors fear that a soundtrack could destroy the peace and quiet of libraries and ruin the pleasure of reading.David Nicholls,author of One Day,the bestseller now released as a film,said,“This sounds like the oppos

    17、ite of reading.I have enough trouble reading an ebook because Im constantly distracted by emails.”Stuart MacBride,the crime writer whose novel Shatter the Bones was an ebook bestseller,sells 18% of his books as electronic downloads.He said,“If Im reading,I will do the noise in my head.I dont need so

    18、meone to tell me what tea cups clinking sounds like.That would irritate me.”5Whats the passage mainly about?AOpinions about ebooks with soundtracks.BResponse to the need of the book market.CReasons for traditional ebooks becoming outdated.DSuggestions on encouraging readers imagination.6What do publ

    19、ishers expect an ebook soundtrack to do?AHelp to release an ebook as a film.BHelp readers improve reading speed.CAdd tension at a books exciting point.DGet readers familiar with the background.7Who is in favour of added soundtracks for ebooks?AMr.Darcy. BCaroline Michel.CDavid Nicholls. DStuart MacB

    20、ride.8What do we know about Stuart MacBride?AHe was a person who was easy to get angry.BHe knew a great deal about tea and tea culture.CEightytwo percent of his books described crime.DHe imagined sounds related to the story when reading.【语篇解读】这是一篇议论文。文章介绍了不同的人对发行带有附加音轨和音乐伴奏版本的电子书的看法。5解析:主旨大意题。根据第三段:

    21、“Supporters argue that sound effects are the next logical development for ebooks and will add excitement for younger readers.Critics,however,will argue that the noise will ruin the simple pleasure of having the imagination stimulated by reading”文章介绍了不同的人对带有配乐的电子书的看法。故选A。答案:A6解析:细节理解题。根据第二段中“When the

    22、 plot of a book reaches the most exciting part,background scores will create tension.”可知出版商希望一个电子书原声带在书中令人兴奋的地方增加紧张气氛。故选C。答案:C7解析:推理判断题。根据第四段中“Caroline Michel,chief executive of the literary agency,said the new generation of computerliterate readers was used to multiple sensory input.”可知这家文学机构的首席执行官

    23、Caroline Michel表示,新一代懂电脑的读者习惯于多重感官输入。以及“If thats what the market wants then we should respond to the market.”(如果这是市场想要的,那么我们应该对市场作出反应)由此可推知,Caroline Michel支持为电子书添加配乐。故选B。答案:B8解析:细节理解题。根据最后一段“He said,If Im reading,I will do the noise in my head.I dont need someone to tell me what tea cups clinking so

    24、unds like.That would irritate me.”可知,Stuart MacBride在阅读时想象与故事有关的声音。故选D。答案:DC(2020河北衡水中学调研)Throughout the past few years,I have tried to give myself to others.I have bounced around to find where I truly fit in.I found my place while I stayed in Guatemala,an orphanage (孤儿院),with the children living th

    25、ere.Through hearing many stories of their lives,I was moved to tears and started to question my living ways and gave up everything that wasnt essential:makeup and any other sort of luxury (奢侈品)I lived like they did.It was the most relaxing feeling in the world.When at Nuestros Pequenos Hermanos,we w

    26、ere given the task of creating a pigpen.At first,I thought it should be easy.After arriving at the area where the pigpen should be,we saw a hill.We were told to uproot the weeds as well as level the entire area.Looking at it,we felt it would be impossible.On my own faith journey,I have felt this typ

    27、e of doubt before.The “hole”,as we referred to,is a symbol of my faith journey.It appeared to be an obstacle I could not overcome,but in the end I completed it with efforts.I feel this pigpen wasnt easy to create but was so rewarding to give.Ive always struggled to be on a journey of faith,but Ive n

    28、ever completely stepped foot onto the path until Guatemala.Ive always tried to open my heart to everyone around me and give them my love.I feel as though I cut open my heart and share every bit of love I had with these orphans.There is one orphan named Ceto who will always remain very close to my he

    29、art.In Guatemala,I sponsor with thirty dollars a month,but it doesnt seem enough.Ill return there next summer and give more of my love for a whole month. When it was time to leave,I looked out of the window and saw not just ordinary children.Overall,the most significant accomplishment I made in Guat

    30、emala was stepping towards my own faith journey and not looking back.9What resulted in the authors decision to live a new life?ADesire to help others.BDecrease in his income.CA knowledge of the orphans life.DAwareness of the difficulty in his life.10What does the underlined word “it” in Paragraph 2

    31、refer to?ARemoving the doubt.BUprooting the weed.CStarting the faith journey.DCreating the pigpen.11What did the author think of his experience in Guatemala?AIt was regretful. BIt was meaningful.CIt was interesting. DIt was frightening.12What may be the best title for the text?AA Step into a New Wor

    32、ldBAn Awful Faith JourneyCA Great Success in LifeDA Return of Confidence【语篇解读】本文是记叙文,讲述了在孤儿院的经历让作者的心灵得到了极大的升华。9解析:细节理解题。根据第一段中“Through hearing many stories of their lives,I was moved to tears and started to question my living ways and gave up everything that wasnt essential”可知,作者听到那些孤儿们的生活故事后非常感动,决定停止使用一切不必要的东西。故选C项。答案:C10解析:词义猜测题。根据前文可知,作者本来以为自己无法修建好那个猪圈,最后却凭借努力做到了。所以这里的“it”指代修建猪圈。故选D项。答案:D11解析:推理判断题。由上下文语境可知,作者在Guatemala看望这些孤儿们的经历对他来说很有意义。故选B项。答案:B12解析:主旨大意题。全文讲述了作者在Guatemala看望这些孤儿的经历对他产生的影响,这进一步丰富了他的信念之旅,从此迈入了一个全新的世界。故选A项。答案:A

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021高考英语二轮专题复习 专题强化练(六)阅读理解之主旨大意题(Ⅱ)(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-525340.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1