广东省 2022-2023学年高二英语上学期12月第二次月考试题(Word版带答案).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 2022-2023学年高二英语上学期12月第二次月考试题Word版带答案 2022 2023 学年 英语 上学 12 第二次 月考 试题 Word 答案
- 资源描述:
-
1、佛山三中2022-2023学年上学期第2次教学质量检测试卷高二英语一、听力(略)二、阅读理解(共三节,满分40分)第一节(共10小题,每小题2分,满分20分)AAt eleven, I decide to learn to swim. There was a pool at the Y.M.C.A offering exactly the opportunity. Mother continually warned against it, and kept fresh in my mind the details of each drowningin the river. But the Y
2、M. C. A pool was safe.I had a childhood fear of water. This started when I was three years old and father took me to the beach. The huge waves knocked me down and swept over me.The pool was quiet. I was afraid of going in all alone, so I sat on the side of the pool to wait for others. Then came a bi
3、g boy. He yelled, “Hi, Skinny! Howd you like to be ducked?” with that he picked me up and threw me into the deep end. I landed in a sitting position, and swallowed water. But I was not frightened out of my wits- when my feet hit the bottom, I would make a big jump, come out of the surface. It seemed
4、 a long way down. I gathered all my strength when I landed and made what I thought was a great spring upwards. Then I opened my eyes and saw nothing but water. I tried to yell but no sound came out. I went down, down, endlessly.When I came to consciousness, I found myself lying on the bed in the hos
5、pital.I never went back to the pool. I avoided water whenever I could. This misadventure stayed with me as the years rolled by. It deprived me of joy of boating and swimming. Finally, I decided to get an instructor. Piece by piece, he built a swimmer. Several months later, the instructor was finishe
6、d, but I was not. Sometimes the terror would return.This went on until July. I swam across the Lake Wentworth. Only once did the terror return. When I was in the middle of the lake, I put my face under and saw nothing but bottomless water. I laughed and said, “Well, Mr. Terror, what do you think you
7、 can do to me?” I had conquered my fear of water.1. The authors original fear of water was caused by _.A. his poor skill in swimmingB. his mothers warning of drowningC an outing to the beach with his fatherD. an unpleasant memory of the pool2. Why was the author not scared to death when he was throw
8、n into the water?A. He knew how to swim in the pool.B. He felt that the Y.M. C. A. C. He was waiting for others to save him.D. He came up with an idea to go upwards.3. Which of the following is the best title for the text?A. Goodbye, Mr. TerrorB. Hello, Childhood FearC. a Swimming adventureD. My Pas
9、sion for Swimming【答案】1. C 2. D 3. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述作者小时候和父亲去海滩的遭遇使作者开始害怕水,直到自己游过Wentworth湖时,才克服对水的恐惧的经历。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段“I had a childhood fear of water. This started when I was three years old and father took me to the beach The huge waves knocked me down and swept over me.(我小时候很怕水。这件事开始于我三
10、岁的时候,父亲带我去海滩。巨大的海浪把我撞倒,淹没了我。)”可知,作者最初对水的恐惧是由和他父亲一起去海滩郊游引起的。故选C。【2题详解】推理判断题。根据文章第三段“But I was not frightened out of my wits- when my feet hit the bottom, I would make a big jump, come out of the surface. It seemed a long way down. I gathered all my strength when I landed and made what I thought was a
11、 great spring upwards.(但我并没有被吓得魂飞魄散当我的脚触底时,我会猛地一跳,跳出水面。这似乎是一条很长的路。当我着陆时,我聚集了所有的力量,我认为这是一个向上的大弹簧。)”可以推断出,作者认为自己找到了向上跳出水面的方法,所以他没有害怕,故选D。【3题详解】主旨大意题。根据文章最后一段“When I was in the middle of the lake, I put my face under and saw nothing but bottomless water. I laughed and said, “Well, Mr. Terror, what do y
12、ou think you can do to me?” I had conquered my fear of water.(当我在湖中央的时候,我把脸埋在下面,除了无底的水什么也看不到。我笑着说:“好吧,恐怖先生,你觉得你能把我怎么样?”我已经克服了对水的恐惧。)”,再结合文章,可知作者主要描述了自己从小害怕水又到克服水的经历。主题应该是克服对水的恐惧。A选项“Goodbye, Mr. Terror(再见,恐怖先生)”符合文章主题,适合做标题,故选A。BResearchers at the University of Texas Southwestern Medical Center mapp
13、ed brain changes after a year of aerobic workouts and uncovered a potentially significant process: Exercise increases blood flow into two key areas of the brain associated with memory.The study, published in the Journal of Alzheimers Disease, showed this blood flow can help even older people with me
14、mory issues improve cognition, a finding that could guide future Alzheimers disease research, according to UT Southwestern Medical Center.In the study, researchers followed 30 participants who were 60 or older and had memory problems. Half experienced a year of aerobic exercise while the other half
15、did stretches. “Weve shown that even when your memory starts to fade, you can still do something about it by adding aerobic exercise to your lifestyle,” said Binu Thomas, a senior research scientist of UT Southwestern Medical Center who led the study. “The aerobic exercise group showed a 47% improve
16、ment in some memory scores after a year; the other group showed slight change. Brain imaging of the aerobic exercise group, taken while at rest at the beginning and end of the study, showed increased blood flew into the specific brain areas that played important roles in memory function.”Many teams
17、across the world are trying to determine if aerobic exercise might fight memory loss. Evidence is growing that it could at least play a small role in delaying or reducing the risk of Alzheimers disease. For example, a 2018 study showed that people with lower fitness levels experienced faster retrogr
18、ession of vital nerve fibers in the brain called white matter related to memory.“Blood flow in the brain connected with memory improvement is still a part of the puzzle, and we need to continue piecing it together,” Thomas says. “But weve seen enough date to know that starting a fitness program can
19、have lifelong benefits for our brains as well as our hearts.”4. What is the study mainly about?A. Old people have memory issues.B. Exercise improves memory.C. Aerobic workouts benefit mental health.D. Alzheimers disease can be cured.5. What does the underlined word “retrogression” mean in the fourth
20、 paragraph?A. Growth.B. Recovery.C. Decline.D. Increase.6. What can be inferred from the last paragraph?A. Further research work requires doing.B. More people experience memory loss.C. Mystery of brain blood flow has been solved.D. Signs of memory loss can be discovered earlier.【答案】4. B 5. C 6. A【解析
21、】【导语】这是一篇说明文。研究人员通过实验发现锻炼增加了大脑中与记忆相关的两个关键区域的血液流量,研究表明,这种血液流动甚至可以帮助有记忆问题的老年人改善认知能力,这一发现可以指导未来的阿尔茨海默病研究。文章介绍了研究开展的过程以及研究重要意义。【4题详解】细节理解题。根据第一段“Researchers at the University of Texas Southwestern Medical Center mapped brain changes after a year of aerobic workouts and uncovered a potentially significan
22、t process: Exercise increases blood flow into two key areas of the brain associated with memory.(德克萨斯大学西南医学中心的研究人员绘制了一年有氧锻炼后大脑的变化图,并发现了一个潜在的重要过程:锻炼增加了大脑中与记忆相关的两个关键区域的血液流量)”以及第二段“The study, published in the Journal of Alzheimers Disease, showed this blood flow can help even older people with memory i
23、ssues improve cognition, a finding that could guide future Alzheimers disease research, according to UT Southwestern Medical Center.(据德克萨斯大学西南医学中心称,这项发表在阿尔茨海默病杂志上的研究表明,这种血液流动甚至可以帮助有记忆问题的老年人改善认知能力,这一发现可以指导未来的阿尔茨海默病研究)”可知,这项研究的主要内容是锻炼提高记忆力。故选B。【5题详解】词句猜测题。根据倒数第二段中“Many teams across the world are tryin
24、g to determine if aerobic exercise might fight memory loss. Evidence is growing that it could at least play a small role in delaying or reducing the risk of Alzheimers disease.(世界各地的许多团队都在试图确定有氧运动是否可以对抗记忆丧失。 越来越多的证据表明,它至少可以在延缓或降低阿尔茨海默病的风险方面发挥一点作用)”结合画线词上文“a 2018 study showed that people with lower f
25、itness levels experienced faster”以及后文“of vital nerve fibers in the brain called white matter related to memory.”可知,2018年的一项研究表明,健康水平较低的人大脑中重要神经纤维(与记忆有关的白质)衰退得更快,故画线词意思是“衰退”。故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中“Blood flow in the brain connected with memory improvement is still a part of the puzzle, and we need to
26、 continue piecing it together, Thomas says.(托马斯说:“大脑中的血液流动与记忆改善有关,这仍然是谜题的一部分,我们需要继续把它们拼凑起来。”)”可推知,需要做进一步的研究工作。故选A。CWith these increased pressures and difficulty in ensuring a graduate job, more people are turning to recruitment (招聘) agencies for help. Luke Harper wrote for the Independent warning st
27、udents to be cautious when using graduate recruitment agencies in their job hunt. The articles main argument against graduate recruitment agencies is that they are looking to sign people up to the agency and harvest data, without having any real intention to personally find them a job.The fundamenta
28、l problem with this approach is a basic misunderstanding of how the recruitment sector works. One of the more common ways is that recruitment agencies aim to find you a job to secure a fee from their clients. Recruitment agencies operate as a business, not a careers service and are not expected to f
29、ind you a job while you wait around.There is no denying that amongst the recruitment agencies, there are some CV(简历) hungry, cut and shut agencies that are uninterested in the candidates they have on their books. However, nowadays these are in the minority and dont tend to last very long.Paul Farrer
30、, Chief Executive of a leading recruitment agency is worried that a few bad apples are ruining the reputation of what is an excellent sector. Farrer said “The trouble with such an imbalanced and misleading article is that some graduates may now be put off approaching recruitment agencies who may wel
31、l be able to help them.”Professionals in the industry are cautious of how some of the less respectable agencies operate. Earnest recruiters believe that graduates should be aware that some of these agencies will take on graduates for all their details rather than helping them find a job, like Harper
32、 mentioned. To fight this, Farrar advises that “Graduates should have a simple checklist before approaching any agency. Has the agency taken the time to talk to me? Have they invited me to a face-to-face meeting? Have they guaranteed not to forward my CV to any employer without my permission? These
33、three steps will safeguard every application.”Farrer also pointed out that that is not the only safety net that graduates can rely on. He said “Graduates can also check to see if the agencies are members of either APSCo or the REC, the two trade bodies they can make an official complaint to. The vas
34、t majority of recruitment agencies are professional organizations that help place thousands of graduates every year and poorly researched articles help no one.”7. The main purpose of this passage is _ graduate recruitment agencies.A. to advise readers to be cautious ofB. to argue against some misjud
35、gment againstC. to explain why there is a prejudice againstD. to seek the solutions to the problems caused by8. Which of the following is RIGHT according to the passage?A. Luke Harper holds the same idea about jobs with Paul Farrer.B. Recruitment agencies actually do the same work as a careers servi
36、ce.C. Job hunters detailed information is of value to recruitment agencies.D. A member of APSCo or the REC will not cheat its clients.9. What advice does Paul Farrer give graduates to avoid less respectable agencies?A. Consulting professionals before giving their personal details to an agency.B. Mak
37、ing a face-to-face investigation into an agency before approaching it.C. Guaranteeing that the agency will not forward their CV to any employer.D. Selecting some agencies that are monitored by official trade bodies.10. What is the authors attitude towards graduate recruitment agencies?A. Neutral.B.
38、Positive.C. Negative.D. Not Clear.【答案】7. B 8. C 9. D 10. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章批判了一些招聘机构不对应聘者负责,只是收集他们的私人信息,并建议毕业生也要检查看看招聘机构是不是正规。【7题详解】推理判断题。根据第一段中的“The articles main argument against graduate recruitment agencies is that they are looking to sign people up to the agency and harvest data, without havi
39、ng any real intention to personally find them a job.(这篇文章反对毕业生招聘机构的主要论点是,他们只是想让人们签约,收集数据,而没有任何亲自为他们找到工作的真正意图)”可知,这篇文章的主要目的是反对一些对毕业生招聘机构的错误判断。故选B项。【8题详解】推理判断题。根据第五段中的“Earnest recruiters believe that graduates should be aware that some of these agencies will take on graduates for all their details rat
40、her than helping them find a job, like Harper mentioned.(认真的招聘人员认为,毕业生应该意识到,有些中介会根据毕业生的细节来招聘他们,而不是像哈珀提到的那样帮助他们找到工作)”可知,求职者的详细信息对招聘机构很有价值。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据最后一段中的“Graduates can also check to see if the agencies are members of either APSCo or the REC, the two trade bodies they can make an official co
41、mplaint to. The vast majority of recruitment agencies are professional organizations that help place thousands of graduates every year and poorly researched articles help no one.(毕业生亦可查询有关机构是否属APSCo或REC的成员,他们可向这两个贸易团体提出正式投诉。绝大多数的招聘机构都是专业的组织,每年都帮助成千上万的毕业生,而研究不足的文章对任何人都没有帮助)”可知,保罗法瑞尔认为,毕业生应该选择一些由官方行业机
42、构监管的中介机构,以避免不那么受人尊敬的中介机构。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据第三段中的“However, nowadays these are in the minority and dont tend to last very long.(然而现在这样的不良机构毕竟是少数,而且都不会长久)”可见,作者对毕业生招聘机构持积极的态度。故选B项。第二节 语句排序(共5小题,每小题2分,满分10分)11. 按照正确语序排序A. The courses themes, which are rooted in positive psychology studies, include how
43、 to encourage good relationships, deal with difficulties, make the workplace happier and build caring communities. B. There are plenty of classes claiming they can make you happier, but few are supported by the gold standard of evidence: a randomized controlled trial (随机对照试验).C. Researchers from the
44、 London School of Economics carried out such a study called Exploring What Matters, developed by the international charity Action for Happiness.D. This one-point increase is bigger than waht researchers usually measure when an unemployed person finds a job or a single person enters a new relationshi
45、p. The course participants also reduced their anxiety on average.E. The trial looked at 146 people whod resigstered for the course. For the participants who successfully completed it, self-rated life satisfaction rose from an average of 6.4 out of 10 before the course to 7.4 afterwards.【答案】BCAED【解析】
46、【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了有很多课程声称它们可以让你更快乐,但很少有黄金标准的证据支持:随机对照试验。文章介绍了关于随机对照试验的研究开展过程以及发现。【详解】第一句应总起全文,指出文章的主旨:证据支持:随机对照试验。故B选项“有很多课程声称它们可以让你更快乐,但很少有黄金标准的证据支持:随机对照试验”排序第一;第二句开始介绍研究开展的过程,C选项“伦敦经济学院的研究人员进行了一项名为“探索什么是重要的”的研究,由国际慈善机构“幸福行动”开展”排序第二;第三句承接第二句,介绍这门课程的主题以及内容,A选项“这门课程的主题植根于积极心理学研究,包括如何鼓励良好的人际关系、处理困难、让
47、工作场所更快乐,以及建立相互关爱的社区”排第三;第四句介绍参加该课程的人的情况,E选项“该试验调查了146名报名参加该课程的人。对于成功完成课程的参与者来说,自评生活满意度从课程前的平均6.4分(满分10分)上升到课程后的7.4分”排第四;第五句介绍研究的发现“这一个百分点的增长比研究人员通常在失业人员找到工作或单身人士开始一段新关系时测量的要大。课程参与者的焦虑程度也平均有所降低”,D选项排第五。故答案为BCAED。第三节 七选五(共5小题,每题2分,满分10分)Rich and FamousTwenty years ago the most common ambition of Ameri
48、can children was to be a teacher, followed by working in banking and finance, and then medicine. But todays situation is quite different. _12_. Instead, they most commonly say they want to be a sports star, a pop star, or an actorin other words, they hope to become a celebrity.According to experts,
49、young people desire these jobs largely because of the wealth and the fame. _13_. Lets take athletes and singers as an example. Many athletes best time only lasts a few years and singers can have a very limited career. The field that was once the focus of their lives becomes something they have littl
50、e or no involvement in. As a result, theyll have a feeling of worthlessness and a lack of control. Besides, it can be difficult for them to adapt back to a normal everyday life._14_ They are not satisfied with just making a livingthey want to be rich and famous. Globally, more and more TV shows prov
51、ide talent competitions where winners can achieve their goals in just a few weeks or months. This quick way of gaining wealth and fame creates a celebrity culture among people. _15_While many people argue that there is nothing wrong with having such ambitions, others feel that this trend will finall
52、y lead to dissatisfaction as more and more people are unable to reach their goals. _16_ That means they ignore the simple fact that great effort is needed before success. As a result, many people wont realize their childhood dreams, which could have a negative effect on their happiness.A. They dont
53、value talents anymore.B. Nowadays the younger generation prefer excitement.C. The younger generation dont favor these professions any more.D. Unfortunately, they do not always have a positive effect on peoples life.E. The reason is that they dont realize it takes talent and hard work to be rich and
54、famous.F. Even so, there is greater ambition than ever among young people to achieve that status.G. They unrealistically believe that this lifestyle is easily obtained and leads to great satisfaction.【答案】12. C 13. D 14. F 15. G 16. E【解析】【分析】本文是说明文。文章说明了现在美国儿童心目中向往职业的变化过程,变化原因和其现实性。【12题详解】前文Twenty ye
55、ars ago the most common ambition of American children was to be a teache,followed by working in banking and finance,and then medicine.(20年前,美国孩子最普遍的抱负是当一名教师,然后是在银行和金融业工作,然后是医学。)讲述了20年前美国儿童心目中向往的职业;根据设空前的“But todays situation is quite different.”(但今天的情况完全不同。)可推断,现在的年轻人的抱负发生了改变;C选项年轻一代不再喜欢这些职业了”符合语境。故
56、选C。【13题详解】前文According to experts,young people desire these jobs largely because of the wealth and the fame(据专家表示,年轻人渴望这些工作很大程度上是因为财富和名声)说明了年轻人选择这些职业的原因;后文“ Lets take athletes and singers as an example. Many athletes best time only lasts a few years and singers can have a very limited career. ”(让我们以运
57、动员和歌手为例。许多运动员的最佳时期只持续几年,歌手的职业生涯也很有限。)举例说明了这些职业并不总是那么光鲜,也有其局限性;D选项“不幸的是,他们并不总是对人们的生活产生积极的影响。”是对上句的进一步说明,they与the wealth and the fame对应;且下文运动员和歌手的例子也验证了D选项要表达的意思。故选D。【14题详解】前文“As a result, theyll have a feeling of worthlessness and a lack of control. Besides, it can be difficult for them to adapt back
58、 to a normal everyday life.”(因此,他们会有一种自己毫无价值和缺乏控制的感觉。此外,他们很难适应正常的日常生活。)说明了运动员歌手这些职业的负面影响;后文“They are not satisfied with just making a livingthey want to be rich and famous.”(他们不满足于仅仅谋生他们想变得富有和出名。)说明了年轻人的梦想并没有发生变化,他们仍然想追求财富和名声;F选项“即便如此,年轻人也比以往任何时候都有更大的野心去获得这种地位。”中的so与前文这些职业的负面影响对应,ambition与后文的be rich
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-530505.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
