河北省省级联测2021-2022学年高二上学期第一次联考英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省省级联测2021-2022学年高二上学期第一次联考英语试卷 WORD版含解析 河北省 省级 联测 2021 2022 学年 上学 第一次 联考 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、河北省省级联测20212022第一次考试高二英语第一部分 听力做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。1. When will the speakers move?A. In one week. B. In three weeks. C. In four we
2、eks. 2. What does the man suggest doing?A. Posting a notice. B. Buying a phone. C. Having a dinner. 3. Which place is the man going to?A. A park. B. A supermarket. C. A company. 4. What are the speakers mainly talking about?A. Weather. B. A trip plan. C. A TV program. 5. What is the woman doing?A. M
3、aking an appointment. B. Teaching a lesson. C. Asking for directions. 第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟, 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the man applying for?A. A sick leave. B. A parking permit. C. A college course. 7. Which
4、part of the mans body has a disability?A. His hip. B. His left foot. C. His right leg. 听第7段材料,回答第8至10题。8. What will be held next week?A. The photo day. B. The senior picnic. C. The school dance. 9. When will the awards ceremony be held?A. In May. B. In June. C. In July. 10. Where will the man go to
5、college?A. Boston. B. Washington DC. C. New York City. 听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the woman keep doing?A. Reading folk tales. B. Looking at the guidebook. C. Sitting on the beach. 12. Where are the speakers now?A. At a swimming pool. B. Beside the coast side. C. In a classroom. 13. What are the
6、speakers going to do right away?A. Buy a surfing board. B. Book a surfing lesson. C. Hire equipment for surfing. 听第9段材料,回答第14至16题。14. Where are the speakers children studying now?A. In Singapore. B. In England, C. In America. 15. What do we know about the children?A. They had hoped to study in New Y
7、ork. B. They are studying in the same university. C. They have made a lot of foreign friends. 16. What will the speakers miss about their children?A. Their music. B. Their friends. C. Their laughter. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What was Ian and Barleys plan in Onward?A. To make things right. B. To reunite
8、 with their dead father. C. To use magic to save the world. 18. What made Scanlon come up with the idea of OnwardsA. A painful memory in his childhood. B. A touching story about creatures. C. A recording of his Dads voice. 19. What is the film Onward mainly about?A. Valuing time with family. B. Figh
9、ting against monsters. C. Raising fantastic animals. 20. What kind of film is Onward?A. A comedy. B. An action film. C. A love film. 第二部分 阅读第一节阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe most attractive national parks on earth provide the most quickest way to discover how amazing the planet is. Visits to t
10、he greatest national parks in the world make you experience breathtaking natural wonders. Arenal Volcano National ParkAnyone who has been to Arenal will probably tell you that “Its paradise”. Arenal Volcano National Park is located in the middle of Costa Rica, Central America. The park has a continu
11、ous active volcano. In fact, you can see lava pouring down its sides. Hot springs surround this volcano. Numerous hidden waterfalls and animals-filled forests also surround the volcano. Yellowstone National ParkAmericas Yellowstone is a land of great things. First of all, this is the worlds first na
12、tural park. It is also the continents largest volcanic zone. Yellowstone provides home to the largest group of bison (野牛) in the world. It seems like Yellowstone shows the crme de la crme (精英) of the American west. Jiuzhaigou Valley National ParkYou are going to China, and in addition to the Great W
13、all, you probably need to visit a great national park. You shouldnt worry since you are pretty well covered. The Jiuzhaigou Valley National Park is more than magical. It stands among five impressive colored lakes. You will enjoy watching the fresh and clear blue sky above; while the park*s evergreen
14、 forests are full of life and energy. Kilimanjaro National ParkYou are in Tanzania again, and you probably might have known Mt. Kilimanjaro. Most of all, it is Africas highest mountain. All enthusiastic mountaineers dream to climb to the top of it. As a result, the Kilimanjaro National Park is most
15、popular with them. Since great grasslands and wildlife surround the mountain, your trip to Mt. Kilimanjaro becomes more fascinating and inspiring.1. What do Arenal Volcano National Park and Yellowstone National Park have in common?A. Their evergreen forests are lively.B. They are full of great grass
16、lands.C. They have splendid volcanoes.D. They are home to African wildlife.2. Which of the following best suits people who enjoy the mountains?A. Arenal Volcano National Park.B. Yellowstone National Park.C. Jiuzhaigou Valley National Park.D. Kilimanjaro National Park.3. Where should you go if you wa
17、nt to enjoy colorful lakes?A. Costa Rica.B. China.C. America.D. Tanzania.【答案】1. C 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。主题语境属于人与自然。本文介绍了四个令人流连忘返的国家公园。【1题详解】细节理解题。根据Arenal Volcano National Park部分的“The park has a continuous active volcano.(公园里有一座连续不断的活火山。)”和Yellowstone National park部分的“It is also the continents la
18、rgest volcanic zone.(它也是非洲大陆最大的火山带。)”,尤其是关键词volcano和volcanic可知这两个公园的共同点是都有许多火山。故选C。【2题详解】细节理解题。根据 Kilimarjaro National Park部分中“Most of all, it is Africas highest mountain. All enthusiastic mountaineers dream to climb to the top of it. As a result, the Kilimanjaro National Park is most popular with t
19、hem.(最重要的是,它是非洲最高的山。所有热情的登山运动员都梦想能登上山顶。因此,乞力马扎罗山国家公园最受他们的欢迎。)”可知,Kilimanjaro National Park.最适合喜欢登山的人。故选D。【3题详解】细节理解题。根据 Jiuzhaigou Valley National Park部分中“It stands among five impressive colored lakes.(它位于五个令人印象深刻的彩色湖泊之间。)”可知,在中国的九寨沟可以欣赏五光十色的湖泊。故选B。BAn influencer, that was my mama. Oh, not like the
20、ones we see nowadays, a string of followers and fame. No, my mama had just three followers, my two older brothers and then me. As near as I can remember, we didnt have much. Living on a piece of dirt in the top half of California, my mama took care of our plot of land; she was worn out by days end.
21、I watched. I learned. I followed. My little fist would tightly hold garden tools while mamas steadied our cow. Life was hard, but my mama didnt complain, my daddy working far away. But then just around the bend one day, a new path sprung up, a different. I can still remember this change of scene, a
22、fresh grade-school down the street, houses lined up side by side to its open gate. Mama insisted we help the new school by taking part in a “paper drive,” a fundraiser. My mama and I walked house to house and back to the school again and again to recycle abandoned newspapers and to raise money. At n
23、ight we finished what wed begun, arms aching but with a good feeling inside. I watched. I learned. I followed. My young hands were blackened with ink, a lesson impressed on my heart. Not so long after, childhood stepped so lightly into womanhood. Along the way she showed me how to stand tall, be a l
24、eader, and not follow the crowd. “Finish what you start, speak truth, and be kind” were her words. Now that I have become a mother, I see her wisdom. Good sense, I think, has caught up with me. Mamas gone now; my hands got rough like hers. She once rocked my crib (婴儿床) with her loving hands, and so
25、she “rocked” my world, too. Maybe its not about how many followers we have, but whom we really influence. I watched. I learned. I followed. Just like my mama.4. What can we learn about the authors mother from paragraph 5?A. She was hard-working.B. She was warm-hearted.C. Her kindness helps others a
26、lot.D. Her intelligence impresses the author.5 What does the underlined word “rocked” in paragraph 6 mean?A. Shone.B. Shaped.C. Shook.D. Shaded.6. Why does the author mention “I watched. I learned. I followed.” a few times?A. To stress her belief.B. To show her ability.C. To provide the background.D
27、. To memorize her mother.7. What does the author want to tell us most?A. We can never show love to our mothers enough.B. Nothing is greater than a mothers love to her kids.C. Mothers words and actions affect kids whole lives.D. The greatest test is to bear hardship without losing hope.【答案】4. D 5. B
28、6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文讲述了母亲对自己的影响:勤劳、善良、智慧的母亲塑造了作者的人生观和价值观。【4题详解】细节理解题。由第五段中的“Now that I have become a mother, I see her wisdom. Good sense, I think, has caught up with me. (现在我已经成为一名母亲,我看到了她的智慧。我想,我已经意识到了这一点)”可知,母亲的智慧影响了作者。故选D项。【5题详解】词句猜测题。由第六段中的“She once rocked my crib (婴儿床) with her loving h
29、ands, and so she “rocked” my world, too. Maybe its not about how many followers we have, but whom we really influence. I watched. I learned. I followed. Just like my mama. (她曾用慈爱的双手摇晃过我的婴儿床,因此她也rocked我的世界。也许不是我们有多少追随者,而是我们真正影响了谁。我看着,我学会了,我跟着。就像我妈妈一样)”可知,作者要像妈妈一样,说明妈妈影响了作者,塑造了作者的世界,rock在此处意为“Shape (塑
30、造)”。故选B项。【6题详解】推理判断题。由第三段中的“Living on a piece of dirt in the top half of California, my mama took care of our plot of land; she was worn out by days end. I watched. I learned. I followed. (我妈妈住在加利福尼亚州上半部分的一块土地上,照顾着我们的一块土地;她一天下来就筋疲力尽了。我看着。我学会了。我跟着)”可知,作者学会了母亲的勤劳;由第四段中的“My mama and I walked house to h
31、ouse and back to the school again and again to recycle abandoned newspapers and to raise money. At night we finished what wed begun, arms aching but with a good feeling inside. I watched. I learned. I followed. (我和妈妈挨家挨户地走着,一次又一次地回到学校,回收废弃的报纸,筹集资金。晚上,我们完成了我们开始的工作,手臂疼痛,但内心感觉良好。我看着。我学会了。我跟着)”可知,作者学会了母
32、亲的善良;由第六段中的“Maybe its not about how many followers we have, but whom we really influence. I watched. I learned. I followed. (也许不是我们有多少追随者,而是我们真正影响了谁。我看着,我学会了,我跟着)”可知,作者学会了母亲的智慧,通读整篇文章,作者学会了母亲的勤劳、善良和智慧,多次出现的“I watched. I learned. I followed.”在强调她要以母亲为榜样的信念。故选A项。【7题详解】推理判断题。由第三段中的“Living on a piece of
33、 dirt in the top half of California, my mama took care of our plot of land; she was worn out by days end. I watched. I learned. I followed. (我妈妈住在加利福尼亚州上半部分的一块土地上,照顾着我们的一块土地;她一天下来就筋疲力尽了。我看着。我学会了。我跟着)”可知,作者学会了母亲的勤劳;由第四段中的“My mama and I walked house to house and back to the school again and again to r
34、ecycle abandoned newspapers and to raise money. At night we finished what wed begun, arms aching but with a good feeling inside. I watched. I learned. I followed. (我和妈妈挨家挨户地走着,一次又一次地回到学校,回收废弃的报纸,筹集资金。晚上,我们完成了我们开始的工作,手臂疼痛,但内心感觉良好。我看着。我学会了。我跟着)”可知,作者学会了母亲的善良;由第六段中的“Maybe its not about how many followe
35、rs we have, but whom we really influence. I watched. I learned. I followed. (也许不是我们有多少追随者,而是我们真正影响了谁。我看着,我学会了,我跟着)”可知,母亲通过言传身教,让作者学会了自己的勤劳、善良和智慧,从而告诉我们母亲的言行将对子女产生一生的影响。故选C项。CThe Arctic, Atlantic, Indian and Pacific are the four oceans we learned about in the geography class. But now we have a new oc
36、ean. On World Oceans Day, which falls on June 8, 2021, the US National Geographic Society, a non-profit scientific and educational organization, announced it would recognize the Southern Ocean in Antarctica, bringing the global total to five. Unlike the Arctic, Atlantic, Indian and Pacific Oceans wh
37、ich are defined (划分) by the continents that bound them, the Southern Ocean is instead characterized by the Antarctic ocean currents and temperatures. According to the National Geographic, the Southern Ocean includes most of the waters surrounding Antarctica out to 60 degrees south latitude. Those fa
38、miliar with the Southern Ocean know its unlike any other. “Anyone who has been there will struggle to explain whats so fascinating about it, but theyll all agree that the glaciers are bluer, the air colder, the mountains more mysterious and the landscapes more beautiful than anywhere else you can go
39、,” Seth Sykora-Bodie, a marine (海洋) scientist at the National Oceanic and Atmospheric Administration, told National Geographic. Due to the ecologically distinct environment of the Southern Ocean, its home to thousands of unique species. The ocean also has wider ecological effects. National Geographi
40、c hopes their revised maps will bring public awareness to the region, thereby encouraging Southern Ocean conservationbut its significance is beyond that. “We think its really important from an educational standpoint, as well as from a map-labeling standpoint, to bring attention to the Southern Ocean
41、 as a fifth ocean,” Alex Tait, National Geographic Society geographer, told The Post. “So when students learn about parts of the ocean world, they learn its an interconnected ocean, and they learn there are these regions called oceans that are really important, and theres a distinct one in the icy w
42、aters around Antarctica.”8. What was special about World Oceans Day in 2021?A. US National Geographic Society announced a study.B. Another ocean besides the four oceans was recognized.C. Students could know about the interconnected ocean.D. It strengthened the marine environmental protection.9. What
43、 does Seth Sykora-Bodie think of the Southern Ocean?A. Unique.B. Rich.C. Crowded.D. Vast.10. What is the significance of rewriting maps?A. Making the world maps more believable.B. Acquiring geographical knowledge correctly.C. Knowing the Southern Ocean as a fifth ocean.D. Having a better understandi
44、ng of the five oceans.11. Which of the following is a suitable title for the text?A. The Southern Ocean and Other Four OceansB. The Southern Oceans Amazing EnvironmentC. The Southern Ocean: Well Worth Visiting Once MoreD. The Southern Ocean: Probably to be the Fifth Ocean【答案】8. B 9. A 10. C 11. D【解析
45、】【分析】这是一篇说明文。主题语境是人与自然。美国国家地理学会宣布,南极洲周围海域将被称为南大洋,并正式承认南大洋为地球第五大洋。南大洋有望与世界公认的四大洋大西洋、太平洋、印度洋和北冰洋并称为“世界五大洋”。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“the US National Geographic Society, a non-profit scientific and educational organization, announced it would recognize the Southern Ocean in Antarctica, bringing the global tot
46、al to five.(美国国家地理学会,一个非营利性的科学和教育组织,宣布它将承认南极洲的南大洋,使全球的总数达到五个。)”可知,世界第五大洋在2021年世界海洋日这一天被承认,这是最特别和不同的。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段中“Anyone who has been there will struggle to.than anywhere else you can go.(任何去过那里人都很难解释它有什么迷人之处,但他们都同意,这里的冰川比你能去的任何地方都更蓝,空气更冷,山脉更神秘,风景更美丽)”可知,Seth Sykora-Podie认为南大洋是与众不同的。故选A。【10
47、题详解】推理判断题。根据第四段中“National Geographic hopes their revised maps will bring public awareness to the region.(国家地理希望他们修改后的地图能引起公众对该地区的关注)”和“.to bring attention to the Southern Ocean as a fifth ocean(让人们注意到南大洋是第五大洋)”可知,修改地图是为了让人们注意到第五大洋的存在。故选C。【11题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段“ But now we have a new ocean. On Wo
48、rld Oceans Day, which falls on June 8, 2021, the US National Geographic Society, a non-profit scientific and educational organization, announced it would recognize the Southern Ocean in Antarctica, bringing the global total to five. (但现在我们有了一个新的海洋。在2021年6月8日的世界海洋日,非盈利科学和教育组织美国国家地理学会宣布,它将承认南极洲的南大洋,从而
49、使全球海洋总数达到5个。)”可知,本文讲的是南大洋有望与世界公认的四大洋大西洋、太平洋、印度洋和北冰洋并称为“世界五大洋”。故选D。DRobots are changing the worldfrom machines that vacuum (用吸尘器清扫) your floor to walking, talking robot citizens that love conversation. As robots are slowly introduced to every part of our daily lives, what does the future hold for hum
50、anity?Czech playwright Karel Capek created the word “robot” a century ago in his play Rossums Universal Robots, which first performed in 1921. The word comes from a Slavic language word “rabota”, which means forced labor. In the play, the robots do so well at making things that they take over Earth
51、and remake the world anew. In our modern life, robots can already perform surgeries better than human hands and can manufacture (大量生产) cars more accurately. They do not get tired, ill or injured, and they never complain. Their behavior is predictable and programmable. Besides, robots are also assist
52、ing humans rather than competing. Robots such as LOVOT and Aibo serve as companions and can form “emotional bonds” with their owners. Robots are becoming more humanized (人性化的) as well. Sophia a humanoid robot developed by Hanson Robotics, can use realistic facial expressions when talking to people,
53、as well as walk and play games. In 2017, Sophia became the first robot to be given citizenship in Saudi Arabia. Other robots and AI are expressing creativity too. More artwork created by non-humans is appearing at modern art galleriesand selling for hundreds of thousands of dollars. AI is even takin
54、g up the pendigitally speakingand writing novels, although they cant compete with people yet. Although it may be difficult to predict a future in which robots are everywhere, its easy to guess that life will be very different from what it is now. Robots are here to stay, so lets work with them, rath
55、er than against them.12. What is the second paragraph mainly about?A. The origin of the word “robot”.B. The introduction of a play.C. The future development of robots.D. The concern of human beings.13. What makes Sophia more human-like?A. Its hands are more flexible.B. It can act as a faithful frien
56、d.C. It can perform an operation.D. Its facial looks can be rather alive.14. What can we infer from the last paragraph?A. Be full of worries about robots.B. Live in harmony with robots.C. Help robots to develop freely.D. Increase input in studies on robots.15. Where is the text most likely from?A. A
57、 travel journal.B. A book review.C. A science magazine.D. An entertainment website.【答案】12. A 13. D 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了人机共处多年,机器人为我们人类带来了什么?同时也说明了在将来机器高度智能化的进步时代中,最好的办法是人机和谐相处而不是互相敌对。【详解】1. 主旨大意题。根据第二段尤其是第一句“Czech playwright Karel Capek created the word robot a century ago in his play
58、Rossums Universal Robots, which first performed in1921.”(捷克剧作家Karel Capek在100年前在他写的剧本Rossums Universal Robots里创造了“机器人”这个单词,这个剧本在1921年第一次表演。)可知,本段讲的是 robot这个词的来源。故选A。2. 细节理解题。根据第四段中“Robots are becoming more humanized(人性化的)as well. Sophia,a humanoid robot developed by Hanson Robotics, can use realisti
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-530750.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
