河北省石家庄实验中学2019-2020学年高一下学期4月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省石家庄实验中学2019-2020学年高一下学期4月月考英语试题 WORD版含解析 河北省 石家庄 实验 中学 2019 2020 学年 一下 学期 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、石家庄实验中学高一英语第二次月考阅读理解(每小题2.5分,共25分)AIts 2035. You have a job, a family and youre about 40 years old! Welcome to your future life.Getting ready for work you pause in front of the mirror.“Turn red,” you say. Your shirt changes from sky blue to deep red. Tiny preprogrammed electronics( 智能电子元件)are rear-r
2、anged in your shirt to change its color. Looking into the mirror you find it hard to believe youre 40. You look much younger.With amazing advances in medicine, people in your generation may live to be 150 years old. Youre not even middle-aged! As you go into the kitchen and prepare to pour your brea
3、kfast cereal into a bowl, you hear, “To lose weight, you shouldnt eat that.” from your shoes. They read the tiny electronic code( 电子源码)on the cereal box to find out the nutrition details. You decide to listen to your shoes. “Kitchen, what can I have for breakfast?” A list of possible foods appears o
4、n the counter as the kitchen checks its food supplies.“Ready for your trip to space?” you ask your son and daughter. In 2005 only specially trained astronauts went into space and very few of them. Today anyone can go to space for day trips or longer vacations. Your best friend even works in space. H
5、anding your children three strawberries each, you add, “The doctor said you need these for space travel. “ Thanks to medical advances, vaccination shots(防疫针)are a thing of the past. Ordinary foods contain specific vaccines. With the berries in their mouths, the kids head for the front door.Its time
6、for you to go to work. Your car checks your fingerprints and unlocks the doors. “My office. Autopilot! “ you command. Your car drives itself down the road and moves smoothly into traffic on the highway. You sit back and unroll your e-newspaper. The latest news downloads and fills the viewer. Looking
7、 through the pages, you watch the news as video films rather than read it.1. What changes the color of your shirt?A. The mirrorB. The medicineC. The counterD. The shirt itself2. How do the shoes know that you shouldnt eat the breakfast cereal?A. By pouring the breakfast into a bowlB. By checking the
8、 nutrition details of the foodC. By testing the food supplies in the kitchenD. By listening to the doctors advice3. The strawberries the children eat serve as _.A. vaccinesB. lunchC. breakfastD. nutrition4. How is the text organized?A. In order of preferenceB. In order of appearanceC. In order of ti
9、meD. In order of importance【答案】1. D 2. B 3. A 4. C【解析】这是一篇记叙文。文章设想了2035年时,年将40岁的你,起床后的生活会是什么样的。【1题详解】细节理解题。由第三段中的“Tiny preprogrammed electronics are rear-ranged in your shirt to change its color.(微小的预先编程的电子设备在你的衬衫后面重新排列以改变它的颜色)”可知,衣服自己会改变它的颜色。故选D。【2题详解】细节理解题。由第四段中的“As you go into the kitchen and pre
10、pare to pour your breakfast cereal into a bowl, you hear, “To lose weight, you shouldnt eat that.” from your shoes. They read the tiny electronic code on the cereal box to find out the nutrition details.(当你进入厨房,准备将早餐麦片倒入碗里时,你会听到你的鞋子说“减肥,你不可以吃那个”,它们会读取麦片盒子上的电子源码,来确定它们的营养成分)”可知,鞋子通过读取麦片盒子上的电子源码,根据它的营养
11、成分,来确定你不能吃那个早餐麦片。故选B。【3题详解】细节理解题。根据第五段中的“Thanks to medical advances, vaccination shots are a thing of the past. Ordinary foods contain specific vaccines.(多亏了医学的进步,防疫针已经是过去的事情了。普通食物中包含特定的疫苗。)”可知,孩子们吃的草莓是当做疫苗的。故选A。【4题详解】推理判断题。由文中的Getting ready for work准备上班);As you go into the kitchen and prepare to po
12、ur your breakfast cereal into a bowl当你进入厨房准备将早餐麦片倒入碗里时);Ready for your trip to space? you ask your son and daughter你问你的儿女 “准备去太空旅行吗?” ;Its time for you to go to work该出门上班了,可知,本文是按照时间顺序(起床穿衣、准备早餐、餐桌上的对话、出门上班)排列的。故选C。BCanada-The True NorthIn 1867 when Canada was created, a towering Silver Maple tree s
13、tanding in front of Alexander Muirs house in Toronto gave him an idea. He would write a poem and a song about the great tree, so common in Canada and so symbolic, to celebrate Canadas Confederation(联邦).His song was called The Maple Leaf Forever and it has been the unofficial Canadian anthem(国歌) to t
14、his day.Last July during a major storm, the tree was knocked down. It fell across a house and a street. But because it was an important historic tree, most of the wood was saved rather than being destroyed.Recently woodworkers at The Evergreen Brick Works in Toronto, a community projects centre, cut
15、 the wood into logs and other usable pieces. The pieces were given to artists to create about 150 different projects.One artist took a piece of tree. On it, hell carve (雕刻) a series of historical Canadian scenes. Another wood carver is making beautiful round wooden bowls. Yet another made an interes
16、ting candlestick from the trees branches.Other woodworkers are making wood wig stands(假发架)for cancer patients who lose their hair. Still others are taking small pieces of wood and making them into pens. And some of the wood was made into gavels (小木槌)to be used by Toronto s city councilors(市议员).Some
17、of the projects will be on public show while some will be personally owned.The people in Toronto who lived near the tree for years and tried to protect it from harm were very sad to see the old tree go. But they are glad to see that their maple tree will live forever in the hearts and homes of many
18、people.5. Why did Alexander write The Maple Leaf Forever?A. To celebrate the birth of Canada.B. To express his love for the maple tree.C. To go with his poem.D. To memorize the maple tree.6. Why was the wood of the tree kept by many people?A. The tree has practical value.B. They used it to honour Al
19、exander Muir.C. They thought the tree was publicly owned.D. The tree was closely tied to Canadian history.7. What is the best title for the text?A. Maple Tree in TorontoB. Projects of Maple TreeC. Maple Tree Will Live ForeverD. A Fallen Maple Tree was saved【答案】5. A 6. D 7. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要内容是由Al
20、exander写永远的枫叶而引出枫树在加拿大人民心中的地位,人们非常喜爱枫树,枫树世代相传生生不息将得到永生,【5题详解】细节理解题。根据第一段的He would write a poem and a song about the great tree, so common in Canada and so symbolic, to celebrate Canadas Confederation(他会写一首关于这棵大树的诗和一首歌来庆祝加拿大联邦的诞生。这棵大树在加拿大很常见,也很有象征意义)可知,Alexander写永远的枫叶是为了庆祝加拿大的诞生。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第三段
21、的But because it was an important historic tree, most of the wood was saved rather than being destroyed.(但因为它是一棵重要的具有历史意义的树,大部分的木材被保存下来,而不是被摧毁)可知,许多人要保留这棵树的木材的原因是这棵树与加拿大的历史息息相关。故选D。【7题详解】主旨大意题。通读本文,以及文章最后一句的But they are glad to see that their maple tree will live forever in the hearts and homes of ma
22、ny people.(但他们很高兴看到他们的枫树将永远活在许多人的心中和家里)这句主旨句,揭示了枫树在加拿大人民心中的地位,人们非常喜爱枫树,枫树世代相传生生不息将得到永生,由此可知,Maple Tree Will Live Forever(枫树得永生)可以概括本文,故选C。【点睛】细节理解题常用的解题方法之一是题干定位法,也就是将题干中的关键信息提取出来,关键信息要包含动作发出者和具体事情,把确定好的关键词到文章中找到相对应的词,即可确认答案所在的位置。比如第1小题,根据题干的两个关键词Alexander和The Maple Leaf Forever可以定位在第一段的He would wri
23、te a poem and a song about the great tree, so common in Canada and so symbolic, to celebrate Canadas Confederation理解本句的含义即可得到答案。CA bargain is something offered at a low and advantageous price. A more recent definition is: a bargain is a dirty trick to force money out of the pockets of silly and inno
24、cent people.The cost of producing a new-for example - toothpaste would make 80p the proper price for it, so we will market it at 1.20. It is not a bad toothpaste, and as people like to try new things it will sell well to start with; but the attraction of novelty soon fades, so sales will fall. When
25、that happens we will reduce the price to 1.15. And we will turn it into a bargain by printing 5p OFF all over it.Sometimes it is not 5p OFF but 1p OFF. What breathtaking rudeness to advertise 1p OFF your soap or washing powder or whatever! Even the poorest old-age pensioner ought to regard this as a
26、n insult(侮辱), but he doesnt. A bargain must not be missed. People say one has to have washing powder (or whatever) and one might as well buy it a penny cheaper.The real danger starts when unnecessary things become bargains. Many people just cannot resist bargains. Provided they think they are gettin
27、g a bargain they will buy clothes they will never wear or furniture they have no space for. Once I heard of a man who bought an electric saw as a bargain and cut off two of his fingers the next day. But he had no regrets: the saw had been truly cheap.Quite a few people actually believe that they mak
28、e money on such bargains. A lady once told me: “Ive had a lucky day today. I bought a dress for 120, reduced from 400; and l bought a beautiful Persian carpet for 600, reduced from 900.” It will never occur to her that she has actually wasted 720. She feels as though she had made 580. She also feels
29、, I am sure, that if she had more time for shopping, she could make a living out of it.Some people buy in large quantities because it is cheaper. Once a couple bought enough sugar for their lifetime and the lifetime of their children and grandchildren. They thought it a bargain not to be missed. Whe
30、n the sugar arrived they didnt know where to store it - until they realized that their toilet was a very spacious one. So that was where they piled up their sugar. Not only did their guests feel rather strange whenever they were offered sugar to put into their coffee, but the toilet became extremely
31、 sticky.To offer bargains is a commercial trick to make the poor poorer. When greedy fools fall for this trick, it serves them right.8. Which word best describes the language style of the passage?A. Polite.B. Foolish.C. Humorous.D. Serious.9. What does the underlined word “novelty” in Paragraph 2 pr
32、obably mean?A. Good quality.B. Low price.C. Curiosity.D. Newness.10. How does the author feel about 1p OFF a product?A. Its a gift for poor people.B. Its an offense to shoppers.C. Its a bargain worth trying.D. Its a real reduction in price.11. Which statement will the author probably agree with?A. B
33、argains are things people dont really need.B. Bargains are often real cheap products.C. Bargains help people make a living.D. Bargains play tricks on people.【答案】8. C 9. D 10. B 11. D【解析】【分析】本文为议论文。文章论述了人们购物时盲目追求折扣却有可能造成不理性消费的问题。【8题详解】推理判断题。根据文章内容可知,作者从另外一个角度分析了廉价商品的本质,语言比较幽默,如第一段的句子a bargain is a di
34、rty trick to force money out of the pockets of silly and innocent(涉世不深的)people.(讨价还价是把钱从愚蠢和无辜的人的口袋中压出的卑鄙伎俩)。故C选项正确。【9题详解】词义猜测题。根据文章第二段的句子as people like to try new things it will sell well to start with(人们喜欢尝试新的东西,它一开始卖得很好),接下来说:but the attraction of novelty soon fades(的吸引力很快就消失了),可推知novelty意为“新奇的事物,
35、好奇心”。故D选项正确。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段的句子Even the poorest old-age pensioner ought to regard this as an insult (侮辱), but he doesnt.可知,作者认为一折的产品对消费者是一种冒犯。故B选项正确。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段的句子To offer bargains is a commercial(商业的)trick to make the poor poorer.可知,作者认为廉价商品是在愚弄人们。故D选项正确。【点睛】依据逻辑推理猜测词义:运用逻辑推理猜测词义是使用最广
36、考查最多也最易失分的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系,进而达到猜词的目的。在第2小题中,考生可以根据该划线词所在的上下文语境来推测其指代对象。根据文章第二段的句子as people like to try new things it will sell well to start with(因为人们喜欢尝试新的东西,它一开始卖得很好)可知,人们对新鲜事物有着很强的好奇心,接下来说:but the attraction of novelty soon fades(但是的吸引力很
37、快就消失了),可推知novelty意为“新奇的事物,好奇心”。对比选项:A. Good quality高质量;B. Low price低价格;C. Curiosity好奇;D. Newness崭新。很明显,该画线词就是指“Curiosity”。由此可知,正确答案。七选五(每小题2分,共10分)Taking good notes is a time-saving skill that will help you to become a better student in several ways. _12_ Second, your notes are excellent materials t
38、o refer to when you are studying for a test. Third, note-taking offers variety to your study time and helps you to hold your interest.You will want to take notes during classroom discussions and while reading a textbook or doing research for a report. _13_ Whenever or however you take notes, keep in
39、 mind that note-taking is a selective process. _14_The following methods may work best for you. Read the text quickly to find the main facts and ideas in it. Carefully read the text and watch for words that can show main points and supporting facts. Write your notes in your own words. _15_ Note any
40、questions or ideas you may have about what was said or written.As you take notes, you may want to use your own shorthand(速记). When you do, be sure that you understand your symbols and that you use them all the time. _16_A. Use words not complete sentences.B. There are three practical note-taking met
41、hods.C. You must write your notes on separate paper.D. Otherwise, you may not be able to read your notes later.E. you will also want to develop your own method for taking notes.F. That means you must first decide what is important enough to include in your notes.G. First, the simple act of writing s
42、omething down makes it easier for you to understand and remember it.【答案】12. G 13. E 14. F 15. A 16. D【解析】这是一篇说明文。记笔记是一种节省时间的技能,记好笔记可以帮助你成为更好的学生。本文介绍了一些记笔记的建议。【12题详解】根据第一句话Taking good notes is a time-saving skill that will help you to become a better student in several ways.(记好笔记是一种节省时间的技能,可以多方面帮助你成为
43、更好的学生。)以及后面second,third可判断,应该填的是第一方面,即first,故选G。【13题详解】根据后一句话Whenever or however you take notes(不管你什么时候或什么方式去记笔记),以及前一句You will want to take notes during classroom discussions and while reading a textbook or doing research for a report.(你可能想在课堂讨论的时候、看书的时候或是做研究的时候记笔记)可知,前一句已经说到了什么时候想要记笔记,那这里就该说什么方式去记
44、,这样就和下一句的“不管什么时候或什么方式去记笔记”连贯起来了。故选E。【14题详解】这里是对前一句话的解释。根据前一句话Whenever or however you take notes, keep in mind that note-taking is a selective process.(不管什么时候或是通过什么方式去记笔记,记住,记笔记是一个选择的过程。)也就是说,你得知道哪些重要,该记下来,哪些不用记下来。故选F。【15题详解】这里介绍的是可能最适合你的记笔记的几种方法。A项:Use words not complete sentences.(使用词语而不是完整的句子)是说的如
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-531607.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2022三年级语文上册 第八单元 27 一个粗瓷大碗课件 新人教版.pptx
